Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Paul Hulsebosch

Redacteur games

Final Fantasy XIV

Blauwe zuilen

Nieuw is ook de toevoeging van Aetheryte. Dit is een soort magische energie die zich manifesteert in blauwe, doorschijnende zuilen. Je vindt de zuilen op diverse plekken in het landschap en je kunt ermee van zuil naar zuil teleporteren. Dat kan echter alleen naar gebieden die je al eerder hebt bezocht. Verder kun je bij de zuilen quests krijgen. Je kunt daarbij zelf kiezen hoe moeilijk je het jezelf wilt maken, want je kunt quests uitvoeren op easy, normal en hard. Bovendien kun je kiezen met hoeveel spelers je aan een quest wilt beginnen. Dit keer ligt daarbij minder de nadruk op het spelen in groepen, je kunt ook in je eentje op pad en quests uitvoeren. Helemaal handig is dat Aetheryte-zuilen flexibel zijn. Zodra je een quest hebt volbracht, verschijnt er ter plekke een blauwe zuil waar je niet alleen de quest kunt inleveren, maar die je dus ook kunt gebruiken om naar andere zuilen te teleporteren.

* Voorlopige conclusie

Square Enix lijkt met Final Fantasy XIV een interessante combi te maken. Er zijn vertrouwde elementen uit de serie en uit FFXI in het bijzonder, maar de makers laten voorzichtig ook wat invloeden uit andere mmog's doorsijpelen. Zo ligt er minder nadruk op het spelen in een groep en is het eenvoudiger om te reizen. Er zijn nog steeds mounts in het spel waarmee je kunt gaan en staan waar je wilt, maar met de toevoeging van Aetheryte-zuilen kun je helemaal snel tussen hotspots reizen. Hoewel het spel al in september in de winkel ligt, is Square Enix onlangs pas met een bètatest van de mmog begonnen. Dat geeft aan dat er wellicht nog wijzigingen worden doorgevoerd, op basis van de ervaringen tijdens de test. Daarover hopen we je later meer te kunnen vertellen.

Titel Final Fantasy XIV
Platform pc, PlayStation 3
Ontwikkelaar Square Enix
Uitgever Square Enix
Releasedatum 30 september 2010

Laagste prijzen voor: Final Fantasy XIV, Windows
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Game-Key

Score: 3 (22)

€ 20,29

€ 20,29

Kostenoverzicht

Productprijs € 20,29
Digitale levering € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 20,29
Bekijk

Laagste prijzen voor: Final Fantasy XIV, PS3
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Bol.com Plaza

Score: 3 (20)

€ 14,-

€ 14,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 14,-
Pakketpost (onder €20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 14,-
Bekijk

Lees meer

Reacties (63)

Wijzig sortering
Heb de Beta tot lvl 10 gespeeld met oa combat class. Er zijn nog heel veel punten waarop verbeteringen moeten komen als ik de posts uit de beta community lees. Met name besturing en interface, maar ook guildleves. Als SE op deze punten beter aansluit bij de wensen van de testers zie ik wel een mooie toekomst voor dit spel.

Waar ik vooraf riep dat ik deze wel zou kopen twijfel ik nu na de beta gespeeld te hebben. Met name omdat veel dingen niet zo intuitief werken als ik had gehoopt. Even afwachten op de uiteindelijke reviews dus.
besturing is sinds een patch of 2 echt een stuk beter :) rare muis lag is zo goed als verdwenen!
grafisch ziet het er volgens het filmpje nog steeds niet echt vooruitstrevend uit
jammer, had beter verwacht van square enix...
FFX was echt wel top in zijn tijd maar sinds de FFXII stelt het echt teleur
Oh ik zit in de beta zelf, en grafisch zal jij een top systeem moeten hebben om enig speelbare FPS te hebben op maximum settings...

Landschappen kunnen namelijk een flinke draw distance hebben met de vegatatie nog steeds in zicht... En nee dat zijn geen WoW boompjes maar van hoog polygoon gehalte zoals ik deze nog niet in een andere MMO hebt gezien.

Verder zijn de characters models echt mooi, zo zit er bijvoorbeeld bij de Miqo'te ook echt haartjes op de staart. Iets wat ik een een MMO ook nog nooit heb gezien.

Ze gebruiken ook nieuwe grafische technieken zoals ambient occlusion, wat voor een realistischer belichte omgeving zorgt. En zelfs een "Depth of Field" dit kan je vergelijken met je camera focus (Is de focus op je character, dan is de achtergrond in de verte een beetje blurry)

Oh ja, http://www.finalfantasyxiv.com/media/benchmark/na/ test de benchmark zelf maar. Dit is ingame en geeft echt een goed beeld van de indruk van de graphics + dat je weet dat je aan een systeem upgrade toe bent :+

Edit2: http://www.youtube.com/user/FINALFANTASYXIV#g/u Je kan hier eventueel wat "making of" videos bekijken en zien hoe ze bepaalde dingen hebben opgezet. Zoals hoe kleding reageert met andere stukken kleding. Hoe monsters ontworpen zijn. Echt waard om eventjes te bekijken

[Reactie gewijzigd door Phoenix_the_II op 20 augustus 2010 10:12]

Dus je punt is dat het er EN niet goed uitziet EN beroerd draait op de meeste systemen?
Mijn punt is dat het er juist WEL goed uit ziet voor een MMO, en daar bij ook de systeemeisen hoger liggen.

Dit komt doordat over het algemeen normale spellen de developers de framerate makkelijker in de hand kunnen houden doordat ze weten wat te verwachten op welk moment.

Maar een MMO kan onverwacht veel characters op 1 plek bijvoorbeeld hebben, zoals in een cafe. Of andere situaties, een grootschalig gevecht bijvoorbeeld, waardoor de framerate een flink stuk lager kan uitpakken. Ja, je kan een soort level of detail hanteren, maar dit gaat ook alleen maar zover...

En ambient occlusion, depth of field zijn gewoon zware technieken die je framerate een behoorlijk dipje kan geven...

[Reactie gewijzigd door Phoenix_the_II op 20 augustus 2010 10:05]

Het ziet er erg goed uit, alleen is de beta zo ruw als de pest, en dus niet te spelen op vrijwel 85% van de hedendaagse systemen, tenzij je een echt nieuwe, brute bak hebt lopen.
Dit spel werkt in de beta voor geen meter! :P

Edit; Tenzij ze het sinds de 1e week van de beta hebben verbeterd! :+

[Reactie gewijzigd door akatsui op 20 augustus 2010 12:31]

Tijdens een beta word er van veel dingen logs bijgehouden, je PC krijgt het te voorduren en speelt veel minder "soepel" dan in de retail versie. Jammer genoeg heb ik beta niet kunnen spelen want ik overweeg wel om bij de release te spelen :)
Op hoop van zegen dan maar, ze moeten de video-support toch echt FLINK bijschaven!
Maar voor de rest leek het me een super game als je er eenmaal in zit. :)
Mijn punt is dat het er juist WEL goed uit ziet voor een MMO
Daarover verschillen wij dan duidelijk van mening.

Dat er een partij technieken met interessante namen in wordt gebruikt wil helaas nog niet zeggen dat het er goed uitziet, dit soort beelden had ik een paar jaar geleden niet eens acceptabel gevonden, laat staan nu en al helemaal als het ook nog eens absurde systeemeisen heeft.
als ik de screenshots bekijk is het toch zeker wel acceptabel voor een mmo.
zeker als dit een paar jaar geleden was uitgekomen.

:z word altijd zo moe van die graphic whores die standaard overdrijven
FFXIV is op dit vlak de nieuwe Crysis gewoon. Om 10k op die bench te halen heb je een X980 nodig met iets in de trend van een HD 5970. Maar goed je hoeft eigenlijk maar 4k te halen om het zelfs op medium of high te spelen. Zolang je Ambient Occlusion uit laat in de settings loopt alles vlot op lagere spec machines.
Dat is wat MMO betreft toch echt wel een van de domste dingen die je kan doen, wat toch al aardig gebleken is in het verleden. (voor PC gebruikers tenminste)
Aangezien het ook op een console moet draaien kunnen de minimum eisen nooit te hoog zijn, dat zie je eigenlijk bij alle nieuwe titels die ook op consoles verschijnen: de minimum eisen voor hardware zijn zodanig dat het op lage systeemeisen nog prima speelbaar is (wat overigens een pluspunt is)
Voordeel van de pc is inderdaad dat je er nog betere graphics uit kunt krijgen als je systeem het aankan maar je hoeft immers niet de beste graphics te hebben om te spelen (de interesse voor consoles geeft aan dat voor een groot deel van de markt graphics niet extreem van belang zijn)
ik ga gewoon uit van de footage en de pics
en eerlijk gezegd vind ik de textures er maar beroerd uitzien

en ik ga echt wel mijn systeem niet upgraden voor 1 bepaald spel, dan koop ik het wel voor de ps3
Wat een merkwaardige opvolging van Final Fantasy XI (11 dus) naar Final Fantasy XIV (14 dus) wat is er met 12 en 13 gebeurd?
Die zijn gewoon uitgekomen? Van FF XII is op 23/02/2007 de PAL versie uitgekomen voor PlayStation 2, en FF XIII is op 9/03/2009 uitgekomen in Europa voor PlayStation 3 en Xbox 360.

On topic: ziet er mooit uit! Ik heb een trial gespeeld van FF XI, maar die kon me niet bekoren, ik vond vooral de controls nogal tegenvallen. Hopelijk hebben ze daar wat aan veranderd.

[Reactie gewijzigd door P.i.R.h.o. op 20 augustus 2010 09:17]

was het maar 2009, maar FF XIII is toch echt dit jaar uitgekomen.
FF vs XIII nog niet, dat zou voor mij een reden zijn om meteen naar de winkel te rennen om een Full HD TV + PS3 te kopen. Op het moment doe ik het nog met XII op een PS2 op een Pre-HD..
Dat zijn single player games geworden, geen MMOG's.
Die zijn gewoon uitgekomen
http://en.wikipedia.org/wiki/Final_Fantasy_XII
http://en.wikipedia.org/wiki/Final_Fantasy_XIII

Het waren alleen geen mmo.

[Reactie gewijzigd door Elzooi op 20 augustus 2010 09:11]

Die zijn gewoon uitgekomen. Echter niet als MMO, deel 11 is de MMO en deel 14 ook.

Final Fantasy XII
Final Fantasy XIII

Maar in ieder geval heb ik al een tijdje de Collectors Editie ge preordered en heb ook al een tijd de beta gespeeld. Ik kan als ex-WoW en ex-FFXI speler niet wachten tot 22 september!

Wel jammer dat de PS3 versie niet gelijk met de PC versie uitkomt. Ik haal dus maar eerst de PC versie om daarna in maart de PS3 versie te gaan halen. Persoonlijk vind ik console gaming veel fijner dan achter de PC (iets met een luie bank enzo ;))

Ook ben ik nog steeds benieuwd waarom de Galka's (of hoe ze nu in FFXIV heten) geen staart meer hebben. Vond het wel wat hebben eigenlijk.

[Reactie gewijzigd door gnimmeL_kraD op 20 augustus 2010 09:16]

Het addertje onder het gras m.b.t deze MMO is dat er geen Y as is. Ik vroeg me al af hoe het mogelijk is zulke goede graphics te bieden voor een MMO. Ik vind dit echt onacceptabel en te belachelijk voor woorden. Maar 'och dan kan je niet springen of vallen? Wat maakt dat nou uit?' Wat mij betreft heel veel want je wilt namelijk immersie ervaren en dat gaat op deze manier totaal verloren. Het viel me ook op dat de UI erg lelijk en simpel is. Ook item icons konden mij niet bekoren.

[Reactie gewijzigd door 144479 op 20 augustus 2010 13:40]

Als je met de y-as bedoeld dat je niet kan springen, gelukkig niet nee. Gelukkig geen WoW tafferelen waar iedereen als een konijn rond hupt en het bijna (op Black Fhatom Deeps na) geen nut heeft. Of bedoel je vliegende mounts die je niet in de belangrijke gebieden (lees: instances, behalve Malygos) kan gebruiken?

Verder heb je uiteraard wel meerdere lagen boven elkaar dus je hebt wel een y-as. Ik zie ook niet in waarom dit iets met de graphics te maken kan hebben.
Het geeft mij persoonlijk meer immersie als andere niet kunnen springen. Ga maar eens in een druk gebied staan in een MMO waar je wel kan springen...
dat is net goed! Geen moronic bunnyhopping.

Aan de andere kant was het soms grappig/irritant in FFXI dat je zelfs geen 20cm hoge rand kan oplopen maar de slope moest oplopen om de "barriere" te omzeilen.
Ik zit zelf ook in de beta, maar na een uurtje spelen ben ik gestopt. Het systeem om te bewegen/combat zit echt zo brak in elkaar dat ik meer moeite aan het doen ben om te lopen/camera te draaien en de mobs proberen te hitten in plaats van echt bezig te zijn met dat beest doodmaken.
Ze zullen met flink wat verbeteringen moeten komen wil ik dit gaan spelen, in iedergeval van die "console camera" feeling af.
Tjah, besturing is een beetje gaar, maar het went. Net zoals de besturing van FFXI went. Het is hier namelijk wederom gedeeltelijk van afgeleid en verbeterd ten opzichte van.

Maar vergeet niet dat de ze user experience hetzelfde willen houden voor de PS3 alsook op de PC. Dat betekent vrijwel altijd beperkingen in controle.
niet echt. Sluit een deftige controller aan op je PC (X360 controller bijvoorbeeld) en speel het ding met die controller gezien de controls quasi gemapt zijn voor een controller. Meer zelfs: als je de X360 controller gebruik krijg je rumble feedback uit het spel.
o en het is niet gecancelled voor X360, het is "on hold"

http://www.gametrailers.c...sy-xiv-not-cancelled/2403
Mja, wat heet on hold? Zolang Microsoft niet meewerkt met het openstellen van het Live! netwerk zal het feest niet doorgaan.
[offtopic]
Het blijft een vaag verhaal. Zeker omdat deel XI wel op de X360 te spelen is. Daarmee wordt feitelijk het argument wat nu gebruikt helemaal ontkracht. XI (voor alle duidelijkheid is ook een MMORPG) stelt je ook in staat om tegen PC en PS2/PS3 spelers te spelen, of beter gezegt samen te spelen, er is wel degelijk interactie tussen de verschillende platformen.
Ik denk dat FFXIV simpel weg te veel eisend is voor de X360 en dat FFXIV dan ook uit zal komen op een nieuw uit te brengen systeem van MS. De PS3 versie is immers al met 6 maanden uitgestelt. Ook kan ik me niet voorstellen dat MS kostte wat kost cross-platform MMO`s van zijn console wil weren. MMO`s hebben immers veel potentie.
[/offtopic]

Over FFXIV zelf kan ik alleen maar heel kort zijn. Het wordt een fantastisch spel. Zit zelf een aantal weken in de beta nu, en ja er zijn idd redelijk wat problemen maar er is al veel verandert en verbetert. Het spel is iig meer "casual" als zijn voorganger FFXI. Je bent veel minder afhankelijk van andere spelers en het reizen van het ene punt naar het andere punt kan nu veel sneller/beter dan in deel XI.

[Reactie gewijzigd door Chiem71 op 21 augustus 2010 06:59]

nee de reden waarom SE niet voor de X360 verder ontwikkelt is deze:

Ze willen dat hun MMO speelbaar is zonder dat de spelers extra kosten hebben buiten de subscription fee. MS wou zeer graag de FF reeks naar X360 krijgen en heeft bij de onderhandelingen een uitzondering toegestaan voor FFXI zodat FFXI met een XBL Silver toch 24/7 speelbaar was. Met FFXIV behandelt MS SE dus net als alle andere ontwikkelaars en eist dat er een XBL Gold abo gebruikt moet worden voor online play. SE pikt dat niet, en drukten dus op de grote "pause" toets op de ontwikkeling voor de X360.
Ik hou niet van MS producten, dus dat zal mij een worst wezen :)
grappig dat er eindelijk een spel eerder voor de pc uitkomt dan voor de console dan andersom. Ik heb FF nooit gespeeld, maar misschien ga ik het toch eens proberen :)
De MMO Final Fantasy games zijn hele andere games dan de singleplayer games. Verkijk je daar niet op.
Het voordeel van het systeem van FFXIV is natuurlijk wel dat je nooit meer een tweede character nodig hebt. Het gedoe met verschillende 'alts', zoals in World of Warcraft, is daarmee verleden tijd.
Sorry maar op 2 vlakken zie ik dit meer als een nadeel....
1. Je bent niet meer verplicht om andere spelers mee te nemen want iedereen kan hetzelfde (Terwijl het een MMOG is....)
2. Het spelplezier is snel weg als je eenmaal alles gezien hebt. (In WoW kan je bij verveling iig opnieuw begin met een heeeel nieuwe kant van combat)
Ik heb het gevoel dat je een pure WoW speler bent en nog nooit FFXI gespeeld hebt.
Je bent niet meer verplicht om andere spelers mee te nemen want iedereen kan hetzelfde (Terwijl het een MMOG is....)
Mooi toch? Je moet nog wel iedere job levelen uiteraard, maar dat kan een stuk flexibeler dan in de meeste MMO's omdat je zo gemakkelijk kunt switchen naar een andere job. Dat neemt uiteraard niet weg dat je die job nog wel moet kunnen spelen. Technisch gezien is dus nog steeds nietmand hetzelfde. Waarom denk je dat ze in WoW de talenttree switch hebben ingebouwd?
Het spelplezier is snel weg als je eenmaal alles gezien hebt. (In WoW kan je bij verveling iig opnieuw begin met een heeeel nieuwe kant van combat)
Je moet nog steeds je andere jobs levelen en het levelen werkt gewoon heel anders dan in WoW. In WoW is het over het algemeen zo dat je alleen wat boeiends kan doen als je max level bent, dat is met Final Fantasy XI (waarschiijnlijk XIV ook) heel anders.

Zo had je bijvoorbeeld challenges zeg maar waar je een max level voor kan zijn, zeg 40. Als je dan al 60 was werd je terug gescaled naar 40. Hiervoor heb je uiteraard dan ook goede 40 gear voor nodig om het te kunnen halen. Deze feature is er helaas gedeeltelijk uitgehaald, aangezien je gear nu ook scaled.

Een mooie bijkomstigheid is dat je bijvoorbeeld nu ook niet voor ieder character weer al die reputatie grinds moet gaan doen om weer die shoulder enchant te krijgen voor je zoveelste character.

[Reactie gewijzigd door gnimmeL_kraD op 20 augustus 2010 10:43]

2. Het spelplezier is snel weg als je eenmaal alles gezien hebt. (In WoW kan je bij verveling iig opnieuw begin met een heeeel nieuwe kant van combat)
Ikzelf heb FFXI ruim 5 jaar gespeeld. Ik heb misschien in die 5 jaar wel alles gezien maar zeker niet alles gedaan. FFXI is/was zeer complex en uitgebreidt. Niet te vergelijken met bijv. WoW. In FFXI hoefde je je nooit te vervelen. Er was altijd heel veel te doen. Verder heeft FFXI, en zeer waarschijnlijk FFXIV, een heerlijke community. Ik heb natuurlijk nooit onderzoek kunnen doen maar het irritante puber gehalte is in FFXI heel laag, bestaat eigenlijk niet. In mijn Linkshell (soort van clan) zaten alleen maar mensen vanaf eind 20, de oudste was zelfs 53 en één van de betere spelers. FFXIV wordt weer een top game waar je dus een hele goede community "gratis" bij krijgt. En het is met name de community die een MMO maakt of breekt.
Om je maar een klein voorbeeld te geven in je WoW taal
Als jij straks FF14 speelt en lekker al Gladiator (Warrior) door het hele spel heen rent en je bent bij de eindcontent. kan jij echt wel je staf pakken om magie te gooien alleen ben je daar nog steeds level 1 dus word je compleet geracht.
Dus ook hier kan je dan weer helemaal opniew beginnen.
Het enigste voordeel is is dat je hier niet 10 poppetjes hoeft te hebben al je items moet mail onder elkaar om er dan weer achter te komen dat je een epic item hebt die zich BOP (bind on pickup) en je andere character er dus nog steeds niets aan heeft.
Nee geloof mij ik wou dat WoW dit deed dan hadden ze mij een stuk blijer.
Eindelijk weer een MMO die de moeite waard is om te proberen.
Komt er ook een trial, en (het kan zijn dat ik er overheen heb gelezen in de preview) zijn er maandelijkse kosten?
30 dagen trial bij aankoop van het spel, 13€ per maand kost.

edit: o en nog vergeten: extra characterrs kosten 3€ extra per maand. Per character krijg je 1 gratis "retainer" character om je stuff te verkopen als je offline bent. Wil je nog een extra retainer dan kost dat 1€ extra per maand.

Nuja, FFXIV is een spel waar je in feite helemaal geen alts nodig hebt, dus normaal betaal je geen extra kosten.

[Reactie gewijzigd door DarkJack op 21 augustus 2010 08:16]

Ik heb zelf 2 jaar FFXI gespeelt en de afgelopen maanden de Beta van FFXIV gespeeld.
Over sommige punten was ik positief, maar over veel ook niet, zoals de besturing (camera, lopen) is echt dramatisch.
Hopelijk ligt dit aan de Beta-versie die ze gebruiken -die waarschijnlijk niet de laatste versie van de game is.
Daarnaast de slechtste service tijdens een Beta die ik ooit heb meegemaakt.

[Reactie gewijzigd door Daikirai op 20 augustus 2010 09:32]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Nederland

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True