Via is op dit moment een van de grootste chipset fabrikanten ter wereld, met een marktaandeel van bijna 50% van de totale markt. VIA heeft geen eigen productie faciliteiten, wat men zelf “fabless” noemt. Dit houdt in dat alle productie uitbesteed wordt aan andere bedrijven (zoals TSMC). Hier komt dan meteen ook een klein probleem voor VIA bij kijken. Zoals jullie weten is geheugen op dit moment erg duur, dat komt vooral omdat de bedrijven die wafers (de schijven waarop de chips met tientallen tegelijk gebakken worden) maken een deel van de productie bestemmen voor chips voor mobiele communicatie en (flash)geheugen. Mede vanwege deze ontwikkeling is de prijs van een wafer met bijna 50% gestegen (van $20 naar $29.80).
Zoals je kunt verwachten in van een lezing door een marketing director, was het grootste deel van de lezing nogal saai en ook niet echt nieuw. Toch waren er wel een paar interessante dingetjes en die willen we er dan ook even uitlichten.
DDR
Via wil zich helemaal gaan richten op DDR-geheugen, volgens de marketing mensen bij VIA is het helemaal over met Rambus waardoor nog meer vraag zal komen naar DDR geheugen. Daarbij is de prijs van het geheugen een grote doorslaggevende factor. DDR is maar 3% duurder om te produceren dan “normaal” geheugen, omdat het productieproces in wezen niet zoveel verschilt. De prijzen van DDR zijn voor de consument dan ook veel interessanter zijn dan die van Rambus.
Overigens zal niet VIA maar SiS als eerste met een DDR chipset op de markt verschijnen. De reden hiervoor wilde VIA natuurlijk niet geven, maar men wilde ons wel vertellen dat we niet hoefden te vrezen voor een verlies van marktaandeel aangezien de kwaliteit van SIS niet hetzelfde zou zijn als die van VIA (uiteraard ). Daarnaast levert SiS voornamelijk geïntegreerde chipsets en is het in Europa zo dat deze minder in trek zijn aangezien de gebruiker zelf een videokaart wil uitkiezen. De kosten van een chipset met geïntegreerde geluids- en videofunctionaliteiten zijn bovendien hoger dan die zonder waardoor de moederplankjes zonder deze functies meer in trek zijn in Europa.
Ook ALi is al hard bezig met het uitbrengen van haar DDR-chipset met de romantische naam 'M1647'. Ook deze chipset zal eerder dan die van VIA op de markt verschijnen. Overigens is de ALi-chipset alleen bedoeld voor AMD-processors, het is nog onduidelijk of er ook een Intel-variant zal volgen.
Chipset Roadmap
Het volgende dat we uit de presentatie willen laten zien is de roadmap. Het is niet echt nieuw, maar op zich wel interessant om te zien dat VIA een ook DDR chipset gaat maken voor Intel-gebaseerde systemen. Deze zal zelfs eerder komen dan de AMD-DDR chipset. (Q4 2000 vs. Q1 2001)
Op deze roadmap zien jullie helemaal bovenin de “PRO2001” staan, dit is een serverchip, waarmee 16-32 CPU’s aan elkaar geknoopt kunnen worden. De chipset stuurt ook een AGP-4x videopoort aan wat voor een serverchipset eigenlijk niet echt “normaal“ is. (De videoprestaties van een server zijn immers niet belangrijk) Deze chipset is speciaal gemaakt voor PC2100 DDR geheugen (266MHz effectief)
Processors
Naast chipsets fabriceert VIA ook processoren, de meesten van jullie zullen er al wel iets over gelezen hebben. Voorlopig betreft het de zogenaamde “Via Cyrix III” processoren, deze zijn niet bedoeld voor mainstream of mid-end systemen, maar puur voor de low-end van de markt. De prestaties van de chip zijn niet echt goed en de prijs is eigenlijk ook niet echt spectaculair laag. Toch denk VIA dat in de low-end markt met prijzen onder de $400 voor complete systemen ze een grote kans maken een flink deel van de markt te kunnen krijgen. Van VIA hebben we een 500 en 533 MHz versie gekregen, en binnenkort kun je daar een review van lezen.
In het eerste kwartaal van 2001 moet de Samuel II uitkomen. Deze ziet er al wat interessanter uit: met 128 Kb L1 cache, 64 Kb L2 cache en kloksnelheden van 650 tot 800 MHz kan het een aardige concurrent worden voor de laagst geklokte Celerons en Durons. Het streven van VIA is om eind 2001 een bescheiden 5% van de processormarkt in handen te hebben.