Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Redactie Tweakers

Apple iPad: de kunst van het verleiden

Conclusie

Apple heeft de lat voor de iPad hoog gelegd. Een gebruiker moet kunnen surfen, mailen, films bekijken, muziek beluisteren, boeken lezen, spelletjes spelen en nog veel meer - en volgens de fabrikant is de manier waarop dat alles gebeurt 'magisch' en 'revolutionair'. De iPad voldoet aan veel verwachtingen, en voert zijn taken snel en soepel uit. Het touchscreen werkt uitstekend en de interface is - zoals we van Apple gewend zijn - puik verzorgd.

Het is echter niet allemaal goud wat er blinkt. De iPad mag dan uiterst veelzijdig zijn, het aanbod van apps is nu nog behoorlijk gemankeerd. En die apps heeft de iPad nodig: de gebruiker moet zelfs een applicatie installeren om een e-book te kunnen lezen. Als het apparaat uit de doos wordt gehaald, kan het nog weinig meer dan surfen en mailen. Tel daarbij op dat zaken als usb-poorten, kaartlezers en toch ook een fysiek toetsenbord ontbreken, en het is duidelijk dat de iPad niet zo flexibel is als een volwaardige personal computer.

Het moge echter duidelijk zijn dat Apple met de iPad nieuwe markten heeft aangeboord. Nooit eerder was een apparaat zo geschikt voor de koffietafel en voor casual gebruik benadert deze tablet de perfectie. Wie op zoek is naar een apparaat om één van de hoofdtaken van de iPad uit te voeren, is echter beter af met een gespecialiseerd apparaat, of dat nou de stereo-installatie of een tv, een e-reader of een laptop is. De iPad kan veel, maar is zelden het beste jongetje van de klas.

De marketingafdeling van Apple heeft wederom goed werk afgeleverd: de iPad is hét hebbeding van 2010, waar iedereen wel een leuke toepassing voor weet. De vraag is dan ook niet of de iPad een succes wordt - het is de vraag of de iPad een succes blijft. Apples nieuwste uitvinding is misschien nog wel het beste te vergelijken met een enorme slagroomtaart. Het bezoek zal er steevast met een scheef oog naar kijken, en iedereen prikt graag een vorkje mee - maar een serieuze maaltijd is het niet.

Lees meer

Reacties (313)

Wijzig sortering
Ik heb de ipad een week geleden in new York in een soort van opwelling meegenomen.

Sindsdien heb ik dagelijks rtlgemist, abc, netflix etc gekeken, ideaal. Op de terugweg in het vliegtuig een volledig ebook gelezen, serie gekeken en nog een speletje gespeeld. met wifi uit en lage heldeheid (donker vliegtuig) ruim 13 uur uit de accu weten te halen. Wat mij betreft voor laptops en netbooks onovertroffen.

Wat in de review al kort naar voren komt is het gebruik van de ipad door niet-tweakers... Ik denk dat daar ook de grootste kracht ligt. Na een dag problemen oplossen op mijn werk, wil ik graag dat dingen werken. Vandaar ook prive de keuze voor een MacBook. Het gebruiksgemak is simpelweg beter! Mijn vriendin, familie en niet technische vrienden vinden de ipad echt een aanwinst, binnen een paar minuten surfen ze er mee, show ik ze m'n foto's etc. Flash wordt niet gemist en is gezien de aankondigingen van microsoft voor ie9 voorvideo misschien toch aan het eind van de houdbaarheid gekomen.

Inmiddels ligt de iPad regelmatig op de salontafel of het nachtkastje, even de mail checken, twitteren, wat opzoeken op internetn, een uitzending van rtlgemist terugkijken tijdens het koken etc. Volgende vakantie gaat er bij mij geen laptop meer mee, de ipad doet alles en bespaard me ook nog eens eens een hernia omdat ik geen boeken hoef mee te sleuren.

Daarnaast heb ik ook de camera connection kit, die werkt ook goed, zowel jpeg als raw bestanden kun je bekijken en overzetten, zodra de ipad aan een pc gehangen wordt kun je hem benaderen als een extern geheugen en zo de foto's eraf halen. Macbook pakt de foto's op in iPhoto.

Tja, nadelen die ik zie: itunes synchronisatie is geen feest met meerdere pc's en bij het overzetten van foto's richting de iPad is het scalen soms wat langzaam en irritant. Het scherm leest over het algemeen goed, maar in direct zonlicht valt het tegen. Aanbod aan apps is nog niet top, maar dat is inherent aan een nieuw platform, dat in nederland officieel nog niet eens gereleased is. Al met al is de ipad voor mij voorlopig een volwaardige opvulling tussen laptop en telefoon, prima voor everyday casual use...

Ik snap alleen de hate it or love it cultuur rondom Apple niet, een redactie die kritische noten plaatst bij een product wordt afgeschoten als hater. Een enthousiasteling wordt als fanboy neergezet, schat de inhoud van het commentaar op waarde en reageer daar op!

(deze tekst is zonder veel moeite vanaf een ipad getikt)
Ik denk ook dat we zo naar de iPad moeten kijken, niet als Tweakers, voor ons zijn er legio aan andere speledingetjes beschikbaar, de iPad (en andere Apple producten) echter is gemaakt voor de "normale" consument, de buurman of vrouw die geen tot weinig verstand hebben van techniek. Ik denk dat dit een slimme zet is van Apple die zich niet richt op dat handjevol tweakers maar voor de hele markt die nog openstaat omdat er zoveel te technische apparaten gemaakt zijn.

Wordt jij als tweaker (heb ik het niet alleen tegen jou Sander) ook niet gek dat je weer eens opgetrommeld wordt omdat iemands computer niet werkt of traag is, ofwel ze begrijpen er geen snars van?

Precies en Apple is zo slim om dat gat te dichten met goeduitziende, goed gebruikbare en nogal dure oplossingen als iPod, iPhone, Mac en iPad.

Voor ons Tweakers is er de concurrentie ;-)
Edit: En jailbreaken natuurlijk...

[Reactie gewijzigd door FrankAlexander op 8 mei 2010 14:59]

Ah een medestander :)

Ik ben af en toe zo klaar met het fixen van dingen dat ik thuis graag heb dat het gewoon werkt, MacBook met timemachine, iPad... Het moet makkelijk, prutsen heb ik de tijd en zin niet meer voor (misschien ben ik dus wel tweaker af...)

Dat betalen voor apps daar bij hoort is nog steeds jammer, maar van de andere kant geeft het wel enige garanties en is de installatie zo makkelijk dat mn oma het kan...

Heb hem inmiddels vol staan met muziek (voor onderweg tijdens lezen, surfenetc), boeken en films. Denk dat ik hem ook zakelijk wel ga gebruiken voor presentaties, doorlezen van documenten etc,

Mocht ik over een tijdje toch meer willen kan ik altijd nog jailbreaken. Voor nu is het voor 500€ een leuke gadget van 32gb, veel meer had ik er ook niet voor willen betalen overigens.
En hier nog een medestander. Beste voorbeeld is het HTPC geklooi. Dat KAN ik wel, maar dat WIL ik niet (meer). Het moet gewoon werken, en dat geldt zeker voor apparaten die ik gebruik na een dag hard werken. Vandaar de aanschaf van een Humax 5050c. Geweldig ding.

De iPad? Misschien. We zullen zien.
De review is duidelijk, overzichtelijk en naar mijn mening niet bevooroordeeld. Pro's en cons worden opgesomd, waarna in het (duidelijk aangegeven) subjectieve gedeelte van de review de reviewers bepalen of ze op basis van de pro's en cons, hun eigen eisen/wensen en de prijs of een persoon het apparaat aan zal schaffen.

Hetgeen wat me tijdens het lezen van de review (en andere verhalen omtrent de ipad) bezig houd is de bewering dat het apparaat een "missing link" is. Het apparaat zou een gat opvullen in de voorziening van de behoeftes van de consument. Ik kan niet anders dan zeer zwaar aan deze bewering twijfelen. Het apparaat kan blijkbaar niets wat een ander apparaat niet kan. Toegegeven, uit de review blijkt dat het apparaat in sommige gevallen excelleert (zoals browsen) maar aan de andere kant schiet het apparaat te kort in vergelijking met andere apparaten (e-readers). De functionaliteit die de ipad heeft bestaat, wordt dagelijks gebruikt en komt op specifieke apparatuur toch wel vaak beter tot haar recht (lezen- e-reader, tekst verwerken - netbook, gamen - psp /nintendo ds). De grootste overlap in functionaliteit (op dit moment) is echter met de Iphone.

Ok, het samenvoegen van functionaliteiten van verschillende apparaten is niet nieuw en is vaak succesvol geweest (camera en gps op telefoon, ontwikkeling van smartphones). Een belangrijk verschil is echter dat deze ontwikkeling er voor zorgde dat één apparaat meegenomen moest worden voor de functionaliteit ipv twee. Bijvoorbeeld, als je je telefoon bij je had, had je tevens een (redelijke) camera op zak. In het geval van de Ipad is dit niet het geval. Een Iphone en een netbook leveren (schatting) 90% van de functionaliteit die een Iphone en Ipad samen zouden hebben en op sommige vlakken meer functionaliteit en gebruikersgemak (bv fysiek toetsenbord). Voor e-boeken is de Ipad misschien wel iets beter dan een netbook, maar een netbook komt veel dichter in de buurt bij een Ipad qua e-reader dan de Ipad in de buurt komt van de E-ink readers.

Het blijven twee apparaten om mee te nemen. Toegegeven de Ipad is misschien iets mobieler dan een netbook, maar uiteindelijk zal je ook voor de ipad een tas nodig hebben als je hem mee wilt nemen net als een netbook en dan maakt die 4 a 5 centimeter en die paar honderd gram ook niet veel meer uit. Voor mezelf kan ik dan ook niet anders dan constateren dat een vna de weinige dingen die vernieuwend zijn aan de Ipad en dus het tekort aan voorziening van de consument kan tegemoet komen, het gebruik van de OS is met het daarmee gepaarde gebruikersgemak en gebruiksvriendelijkheid. Hierdoor vraag ik me toch af wat dit apparaat tot een "missing link" maakt.

Om met een positieve noot af te sluiten moet ik toch mijn bewondering uitspreken over de battery life. Ik heb al meerdere laptops, smartphones, mp3 spelers in het bezit gehad maar er was er geen enkel die ook maar in de buurt kwam van de battery life van een ipod, ipad, macbook en iphone. Dit is voor mij dan ook één van de voornaamste redenen waarom ik bepaald apple producten bezit.
Vernieuwend aan de iPad is de touchbeleving op dit formaat. Dit maakt 'm in gebruik onvergelijkbaar met netbooks of met Windows-tablets die zijn gebaseerd op een besturingssysteem en applicaties die niet voor touchbediening zijn ontwikkeld. Het feit dat de iPad is gericht op het uitvoeren van een enkele taak draagt ook bij aan de beleving. Veel gebruikers zitten helemaal niet te wachten op de interface van een desktopbesturingssysteem die weliswaar veel mogelijkheden biedt maar ook als ingewikkeld ervaren kan worden. De eenvoudig van touchinterface van de iPad en de natuurlijke wijze waarop het apparaat zich laat bedienen maakt het werken met een computer zelfs voor digibeten een leuke ervaring.

Persoonlijk vind ik e-readers nogal overrated. Ze lezen fijn bij zonlicht maar daarmee is ook wel zo'n beetje alles gezegd. De apparaten zijn over het algemeen oerlelijk, ze bieden beperkte mogelijkheden en de grafische beleving van het boekwerkje is een insult richting de grafisch ontwerpers. De iPad biedt ontwerpers wel nieuwe mogelijkheden. De huidige e-readers doen mij denken aan de grafische ervaring van een XT met Hercules graphics. Toen wist je ook dat een tijdelijk oplossing was in afwachting op technische ontwikkelingen die snelle hoge resolutie kleuren graphics mogelijk zouden maken. Massa's mensen brengen acht uur per dag door achter een lcd-scherm en nu zou je er opeens geen boek meer op kunnen lezen.
Ik persoonlijk ga sowieso de iPad kopen. Vind het een prachtig apparaat en iedere zelf respecterende Star Trek nerd zou een iPadd moeten aanschaffen. In eerste instantie denk je dat het een grote iPod Touch is, maar hoe simpel en lomp dat ook lijkt, eigenlijk is het heel praktisch en logisch. Ik surf vaak het web / lees wat of kijk een video op mijn iPhone wanneer ik bijvoorbeeld in bed lig. Ik denk dat de iPad voor die dingen een heel goed alternatief kan zijn. Het lezen van eBooks, strips zijn een mooie toevoeging en de intuitiviteit (nieuw verzonnen woord :) ) van het OS is gewoon heel erg goed, beter dan al het andere dat al bestaat.

Toch had ik graag wat extra dingen gezien, of veranderingen, die de iPad nog veel beter zouden maken dan het al is.

1: Front camera
Dit zou heel veel mogelijkheden bieden. Niet alleen voor Skype, maar bijvoorbeeld ook voor gestures/gaming. Als je de iPad als mini-desktop gebruik met een toetsenbord, zou het bijvoorbeeld handig zijn als je van pagina kan switchen met een air-swipe die dan door de camera gedetecteerd kan worden. Overigens brengt het veel nieuwe mogelijkheden voor games en zou het geïntegreerd kunnen worden in de lockscreen voor face-recognition (dat tegenwoordig makkelijk te implementeren is).

2: Lockscreen
Over het lockscreen gesproken; schandalig dat Apple deze niet benut op de iPad. Op de iPhone kan ik er nog wel in komen, maar op de iPad voelt het gewoon aan alsof er iets mist. Simpele widgets, als Dashboard op OSX, zouden het allemaal al veel meer opfleuren/benutten.

3: Webbrowser
De webbrowser is erg mooi om te zien, ziet er naar uit dat het goed werkt, maar nog steeds geen zoekfunctie of een volwassen tabbar? Dat is gewoon zeer slecht als je het mij vraagt. Gelukkig zijn/komen er genoeg andere browsers die deze functionaliteit wel bieden, maar waarom zou Apple dit niet zelf perfect maken?

4: Homescreen
Op de iPhone snap ik dat Apple het homescherm niet wil vrijgeven aan developers. De ruimte is al klein, en ze willen het georganiseerd houden. Bovendien kunnen widgets een enorme aanslag op de batterij zijn. Met de iPad heb je echter zoveel ruimte dat er wel degelijk mogelijkheden zijn om het homescherm anders te benutten. Waarom niet innovatief zijn. en simpelweg de iPhone methode overnemen? Zonde als je het mij vraagt

6: OS4.0 pas in september
Tjah, dat is gewoon omdat ik zelf moeilijk kan wachten op dingen als multitasking :) Denk dat de iPad zich erg goed leent voor dit principe. Een volwaardige MSN client met de nieuwe groepchat mogelijkheden, die op de achtergrond draait en fatsoenlijk/snel werkt (is er ook niet op OSX), internetradio etc. Voor de iPad is dat in principe onmisbaar wil je het product benutten waarvoor het bedoeld is.
Ik snap echt niet waarom iemand dit ding koopt voor deze prijs.
Behalve de "kijk mij nou" factor.

Als het van bijv HP zou afkomen i.p.v. Apple zou niemand er naar kijken, maar om de een of andere reden geilt de halve wereld op alles met een Apple logo.

Knap stukje marketing, dat zeker.
Maar om je nou daar door te laden leiden..

[Reactie gewijzigd door Maxcim op 8 mei 2010 09:19]

Even wat blogs bekijken terwijl je op de bank zit. Groot voordeel voor mij is dat ik vaak geen zin heb om achter de pc te gaan zitten om wat te lezen. Laptop/netbook kan ook, maar iPad heeft dan mijn voorkeur (lees meer dan ik reageer). Tja, het is wat je er dan voor over hebt.

Wat me opvalt in de review is de terughoudendheid, bijna angst, van de reviewers om positief over dit apparaat te zijn. Zie je ook bij veel reacties. Dat is dan de achterzijde van de hype, vooral niet als fanboy willen worden gezien. ('ik hoef hem niet, maar verder issie wel aardig').

Ik heb er intussen ook al een aantal boeken op gelezen (via US-account bij iBooks gekocht) en er meer tevreden over dan m'n DR1000 (wat ik, behalve het goede scherm, een vrij afschuwelijk apparaat vind). Maar vorige week lekker buiten in de zon kwam ik er achter dat het dan inderdaad nauwelijks leesbaar is. Da's jammer. Misschien volgende versie dan e-ink op de achterkant.

Vooral mijn luiheid wordt door de iPad getriggerd. Dat ding doet het gewoon. Geen settings/drivers/updates, etc. Instant-on, geen gezeur. Daarom zal het ook de gemiddelde tante Bep meer aanspreken dan een (niet luie) tweaker. Maar ieder het zijne.
Wat me opvalt in de review is de terughoudendheid, bijna angst, van de reviewers om positief over dit apparaat te zijn. Zie je ook bij veel reacties. Dat is dan de achterzijde van de hype, vooral niet als fanboy willen worden gezien. ('ik hoef hem niet, maar verder issie wel aardig').
Het valt mij op dat tweakers heel duidelijk een negatieve inslag heeft betreft Apple producten. Wellicht de angst om eens positief te zijn op een apparaat waar je simpel weg weinig aan hoeft te tweaken om dat het gewoon werkt.
Ik vind dit soort reacties beledigend, grievend en beneden alle peil: ik zie graag inhoudelijke reacties en zeg vooral waarom je het ergens niet mee eens bent, maar het in twijfel trekken van intenties of state-of-mind daarachter is irrelevant en onnodig beledigend voor het professionalisme waarmee wij ons vak benaderen.

We hebben er met opzet voor gekozen om onze visie op de iPad op persoonlijke titel in de review te zetten: we zijn open over wat we vinden, waarom we dat vinden en welke afwegingen we daarbij maken. Op de redactie zitten geen Apple-fanboys of Apple-haters, alleen journalisten die van het beoordelen van hardware en software hun vak hebben gemaakt en vanuit die professie oordelen. Ik vermoed dat daardoor fanboys ons te negatief vinden, en Apple-haters ons juist te positief. Het is maar net welke positie je zelf inneemt.

En voor wie het wil weten: Apple-producten zijn op de redactie oververtegenwoordigd ten opzichte van hun marktaandelen. Veel redacteuren gebruiken dagelijks een iPhone, iPod, Macbook, iMac of meerdere van deze producten. Dat is overigens niet voorbehouden aan Tweakers.net: bij vrijwel alle media zijn Apple-producten oververtegenwoordigd, iets dat ongetwijfeld bijdraagt aan de enorme aandacht die ook de mainstream media hebben voor de iPad.

Juist omdat onze mening op deze manier onder een vergrootglas ligt en omdat bleek dat veel mensen er waarde aan zouden hechten, hebben wij onze meningen genuanceerd en afgewogen geformuleerd. Noem het maar terughoudendheid, maar met een simpele 'ik vind het een fantastisch ding' of 'ik hen hem niet nodig' konden wij natuurlijk niet volstaan: we bezien pluspunten en minpunten, geven daar gewicht aan en komen dan tot een conclusie. Zo werkt het niet alleen met de iPad-review, maar met alle reviews die wij publiceren.

In de reacties lees ik graag beargumenteerde meningen over de iPad of over (onderdelen van) deze review. Maar redacteuren individueel of de redactie als geheel aanvallen op een gebrek aan objectiviteit of eerlijkheid vind ik getuigen van weinig inzicht in onze werkwijze en een gebrek aan respect voor iedereen die de afgelopen weken zo keihard heeft gewerkt om de beste Nederlandse iPad-review tot nu toe te schrijven.

(Disclaimer: Ik heb de iPad wel getest, maar in de praktijk nauwelijks meegeschreven aan deze review)

@hieronder: (het streven naar) objectiviteit is samen met geloofwaardigheid het grootste bezit van een journalist en een redactie: zonder die twee zaken zouden we wel in kunnen pakken. De kwalificaties golden inderdaad veel meer voor de reactie van klubnikka1 dan voor Frice (die met meer nuance en inhoudelijker reageerde): ik had beter apart kunnen reageren op allebei.

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 8 mei 2010 12:54]

Au!! De kritiek van een aantal reagerende mensen deed blijkbaar erg veel pijn? Hoort erbij, hoor; wordt je een grote jongen van. Tja, en over de wijze waarop een review wordt opgezet kun je van mening verschillen. Wel vind ik dat er wel erg veel nadruk op de technische aspecten wordt gelegd. Ik vind het veel belangrijker welke de gebruiksmogelijkheden zijn van een produkt, en hoe zich dat verhoudt in de praktijk. De achterliggende techniek zal de gemiddelde gebruiker, zoals ook ik er eentje ben, een zorg zijn. Dat is ook de visie van Apple op hun produkten, iets dat jullie toch moeten weten. Een Apple-gebruiker weet dat ook en zal Apple produkten ook in eerste instantie vanuit deze gedachtengang beoordelen.
Persoonlijk had ik de aandachtspunten in de review dus wat meer in evenwicht gebracht willen zien, maar goed, dat is ook maar mijn mening.

En natuurlijk, als er wat aan te merken valt, dan moet dat worden benoemd. Helder. Zo hoort dat. Dat draagt (hopelijk) bij aan de verbetering van produkten in de toekomst.

Maar als je dan vervolgens de iPad de vergelijking wilt laten aangaan met een personal computer, zoals in jullie conclusie staat vermeld, dan heb je het m.i. echt niet begrepen.
(De PC is trouwens nog altijd een Windows-computer; geen iMac of Macbook of zo. Vergelijken gaat dus al sowieso mank; als je dan al zo nodig wilt vergelijken, neem dan tenminste en Apple-computer als concurrent.)
Ik denk overigens dat toch iedereen weet dat Apple in de iPad geen vervanger ziet van welke computer dan ook, ook niet van hun eigen computers. Daarover is al zoveel geschreven. En als je je in je reactie op kritiek zo laat voorstaan op het journalistieke werk, terwijl je dit soort dingen roept....... Tja.
Arnoud, sorry als ik je zo beledigd hebt. Ik probeer altijd inhoudelijk en genuanceerd te reageren en ben daarom verrast dat je mijn reactie als beneden alle peil ziet. Maar laat ik dan een paar quotes uit 'onze mening' tonen waar ik een waardeoordeel over uitsprak:

Ik zal de iPad niet kopen ... heeft desondanks een aantal aardige kanten.
Het is maar de vraag wat er gebeurd als [de iPad] geen statussymbool meer is.
prachtig product ... extreem hebbeding, maar niet aan mij besteed.
Ik zal de iPad niet aanschaffen ... kan mij op langere termijn niet boeien.
De iPad kan een heleboel niet of nauwelijks [behalve] browsen.
leuk speelgoed, puur 'voor erbij'

Uit elke mening heb ik een regel gepakt. Ik zeg niet dat alles negatief is, want ik vind deze review heel goed opgezet. Maar ik zie de tendens om dit produkt niet erg serieus te nemen, als een gimmick, waar enkel aandacht aan besteed moet worden omdat het nou eenmaal door de hype in het nieuws is. En dat er daarom terughoudendheid is om al te positieve reacties te geven. Dat zie ik ook bij reacties in forums, waarbij dan religieuze oorlogen ontstaan tussen 'fanboys' en 'realisten'. Ik neem dan waar dat de journalisten die deze review schrijven soms net mensen zijn.

De qualificatie 'leuk speelgoed' of 'statussymbool' zie ik niet bij reviews van andere produkten. Dus blijkbaar is dit iets dat Apple los maakt.

Ik hoop dat dit argumentatie genoeg is en er verder geen fatwa op deze discussie hoeft te liggen.
Frice schreef:
De qualificatie 'leuk speelgoed' of 'statussymbool' zie ik niet bij reviews van andere produkten. Dus blijkbaar is dit iets dat Apple los maakt.
Logisch: reklame, marketing, hype. Dat is wat Apple losmaakt (veel geld in steekt). Bijna iedereen die daarmee in aanraking is gekomen is heeft van tevoren al een gevoel van 'dit is leuk' (je verwachting, die aangeleerd is door reklame).

Als je dan aan de werkelijkheid wordt blootgesteld en je wordt gevraagd een objectief oordeel te geven, krijg je dan inderdaad dit soort reacties. Ja, het komt overeen met de (gekweekte) verwachting, maar wat heb ik er nu werkelijk aan? Net als een hond die de stok eindelijk gevangen heeft en dan bedenkt 'en nu'? Honden verteren geen cellulose.

Zo worden in de review ook alle lagen inpakpapier, verguldsel en vernis afgepeld tot je tot de kern komt: wat kan ik er nu werkelijk mee en heb ik dat nodig? Dan vind ik het nog heel netjes uitgedrukt van de reviewers dat ze het afzwakken tot 'dit is mijn persoonlijke mening' in plaats van dat ze gewoon ronduit zeggen (zoals het Duits treffend verwoord) 'mehr schein als sein'.
Het is dat je zoveel Apple reclame ziet hier in de benelux |:(

Is het niet eerder zo dat jij door sites als tweakers wordt klaargestoomd om de iPad af te breken?! Uiteindelijk komt het er op neer dat jij het apparaat nooit zal gebruiken maar er wel je mening over zal hebben. Of hoe jij voor groepsdruk zwicht om gewoon wat FUD te spuien over producten die je zelfs nog nooit hebt aangeraakt.
Ahum, hoezo op de man spelen :?

Welk ander product kun je noemen dat bij lancering zelfs alle nieuwsbulletins haalt? Apple speelt het slinkser dan gewoon advertenties kopen. Ze sturen mensen naar fora en andere social networking sites en beginnen al ver van tevoren met 'lekken' van een nieuw hebbeding.

FYI, ik heb zelf een pad gekocht. Maar dan 1 die er al was voordat de iPad werd gemaakt. Met Android en Linux erop. Ik heb echt wel met Apple gewerkt maar ik krijg acuut claustrofobie van de beperkingen. Ik hoed niet voorgekauwd te krijgen wat ik fijn vind.
Ik hoop dat dit argumentatie genoeg is en er verder geen fatwa op deze discussie hoeft te liggen.
Wmb niet :)
Maar ik zie de tendens om dit produkt niet erg serieus te nemen, als een gimmick, waar enkel aandacht aan besteed moet worden omdat het nou eenmaal door de hype in het nieuws is. En dat er daarom terughoudendheid is om al te positieve reacties te geven.
Niet vanwege de hype: de iPad interesseert veel mensen en Apple is nu eenmaal een bedrijf dat niet geruisloos een markt in kan stappen: de iPod en iPhone hebben afgelopen decennium de markt voor muziekspelers cq. smartphones veranderd (al is het marktaandeel van iPod veel en veel hoger dan van iPhone). Als Apple besluit iets nieuws te doen, moeten we dat daarom érg goed bekijken: het lijkt er namelijk op dat Apple ook de tabletmarkt kan veranderen.
De stap van Apple en het product worden daarom serieus genomen - vandaar de serieuze en diepgravende review. Imho is er in deze review veel aandacht voor zowel de plus- als de minpunten. Maar ik en mijn collega's zijn niet bang om een oordeel te vellen - positief of negatief. Ik vind ook dat de pagina Onze Mening heel eerlijk is geschreven: voor zover ik het kan beoordelen, meent iedereen oprecht wat hij zegt.

@Bazilfunk
Mocht je nog met respect en argumenten je visie kunnen verdedigen - en daarbij is kritiek zeer welkom, zolang we elkaar in elkaars waarde kunnen laten - dan nodig ik je graag uit om mee te discussiëren. Als je het echter wilt houden bij reacties als deze van 12:14u, dan zal ik je verder negeren.
Ik snap ook niet waarom Arnoud zo overdreven op je reactie reageert, ik ben het namelijk helemaal met je eens. Van boven naar beneden door de review proef ik ook een soort van terughoudendheid, bij elk positief puntje wordt wel een mits of een maar geplaatst, terwijl veel van de nadelen voor veel toepassingen wellicht irrelevant zijn, alleen lees ik dat dan weer niet. Zo denk ik bijvoorbeeld niet dat iemand een iPad mee gaat nemen naar het strand of in vol zonlicht een e-book gaat lezen, en heb ik persoonlijk als ik binnen zit helemaal geen last van lezen op mijn glossy laptop scherm, ook niet voor langere tijd. Voor gebruik binnen zou het apparaat dus prima als e-reader geschikt kunnen zijn, en zelf denk ik dat het overgrote deel van de iPads alleen maar voor gebruik binnenshuis gekocht worden. Het stukje over de kleurcalibratie neemt wat mij betreft ook een veel te prominente plaats in, ten eerste is erg onduidelijk wat jullie metingen nu eigenlijk betekenen, ten tweede is algemeen bekend dat de beleving van kleur-echtheid vooral subjectief is en dit soort metingen alleen interessant zijn voor calibratie naar je eigen vooekeuren, en ten derde snap ik niet waarom jullie op dit apparaat helemaal losgaan op allerlei theoretische kleur eigenschappen van het scherm, terwijl jullie dit bij geen enkel ander scherm doen behalve bij TV's (en ook daar twijfel ik aan het nut). Objectief lezend doet het stukje over het scherm vermoeden dat het eigenlijk niet zo'n best scherm is, terwijl letterlijk elke review en elke gebruikservaring die ik waar dan ook lees, het scherm juist prijst als zeer goed. Rara hoe kan dat?

Maar wat me het meeste stoorde aan de review: als ik de review lees vraag ik me eigenlijk af wat jullie met het apparaat gedaan hebben voor deze review, en of jullie wel snappen wat de doelgroep en het soort gebruik van dit ding is. 3 kwart van de review gaat over de hardware: benchmarks, kleur calibratie, hoe het apparaat gebouwd is, wat voor videoformaten het afspeelt op enzovoorts. Op zich ook interessant, maar het gebrek aan daadwerkelijke gebruikservaring vind ik echt een groot gemis. Er wordt met geen woord gerept over alle mooie iPad applicaties die er nu al zijn en hoe ze werken, maar wel een volle pagina over opgeschaalde iPhone applicaties. Niks over de batterij duur, niks substantieels/inhoudelijks over de gebruikservaring met de e-mail client of de e-book reader (behalve dat het scherm niet goed is voor buiten, dat dan weer wel).

Kort samengevat lijkt het alsof julle het apparaat uit de doos hebben gehaald, wat dingetjes hebben gemeten, even snel wat iPhone apps erop gezet hebben, en nog even alle van te voren veronderstelde vermoedens waar het apparaat minder geschikt voor is hebben bevestigd. Er straalt echt een houding vanaf die ook door de reacties van de redacteurs wordt bevestigd: dit is geen product voor tweakers die al een huis vol computer hardware hebben, het apparaat benaderen als een vervanger van een laptop, en dan net zo lief een laptop gebruiken. Er wordt echt geen enkele moeite gedaan om vooruit te kijken naar nieuwe gebruikspatronen of de gebruikservaring voor mensen die niet graag met computers werken. Dat vind ik niet objectief, en ook niet professioneel voor een site als Tweakers.

Ik heb al veel reviews van dit apparaat gelezen, veel positieve, ook aardig wat negatieve, en daardoor ben ik me ondertussen al aardig bewust van de limitaties en nadelen van de iPad, daar zijn alle reviews het wel over eens. Maar dat neemt niet weg dat er ook heel veel interessante en vernieuwende dingen mogelijk zijn, en dat er een heleboel gebruikspatronen te verzinnen is waarvoor de iPad duidelijk veel fijner is dan een laptop, voor heel veel mensen. Dit wordt ook door bijna elke review erkend en als iets positiefs en interessants voor de toekomst ervaren. Tweakers blijft met deze review echt heel erg in het heden hangen en slaat wat mij betreft de plank behoorlijk mis als het om toekomst visie of het ontstijgen van de eigen tweaker-voorkeuren gaat, jammer.

Als suggestie aan de schrijvers van deze review zou ik willen aanbevelen deze review uit te breiden of een 2e review te maken door een aantal tweakers zelf, een review die meer over het echte-wereld gebruik en de ervaring gaat, en die bij voorkeur niet alleen door het stereotype tweaker is geschreven maar ook door 1 of 2 'softcore'-tweakers (om het zo maar te zeggen). Ik ontvang over een week of anderhalf mijn iPad (voornamelijk gekocht voor ontwikkeling, ik ben bezig met een iPad applicatie, anders had ik er ook nooit een gekocht), en ik zou best bereid zijn om een stukje te schrijven waar veel beter uit blijkt hoe fijn of vervelend het apparaat is als je het daadwerkelijk gaat gebruiken voor bepaalde toepassingen.

Edit 1:
Nee, na het nalezen van mijn eigen tekst begon ik toch te twijfelen of ik misschien zelf de review te subjectief heb gelezen en heb ik hem nog eens van voor naar achter gelezen, maar eigenlijk kan ik niet anders concluderen dat het gewoon een erg matige review is die weliswaar uitgebreid is, maar onbegrijpelijke keuzes maakt waar de focus van de review te leggen. Mijn hele betoog hierboven is eigenlijk nog te mild nu ik het zo nalees: vergeleken met bijvoorbeeld de Engadget review (staat toch niet bekend voorzichtig te zijn in het reviewen van hardware) is deze review echt van een vrij laag niveau

Edit 2 @torp:
Hoewel ik de iPad een mooi en doordacht apparaat vind waar visie en lef uit blijkt, ondanks alle kritiek die Apple daardoor moet slikken voor hun geslotenheid en beperkingen, snap ik prima waarom veel tweakers het nut er niet van in zien. Ik behoor zelf ook tot de groep die al een goede laptop, desktop, HTPC, smartphone en weet ik veel wat voor computer hardware in huis heb. En het leuk vind om er mee te spelen.

Ik zie mezelf straks best wat websites checken met mijn iPad, of wat e-mails tikken, een spelletje doen, een boek lezen in bed, al dat soort dingen. Dat doe ik nu ook al regelmatig op mijn telefoon. Maar ik vind het ook helemaal geen probleem om daar mijn laptop of desktop voor op te starten, omdat ik daar ook heel fijn mee werk, vooral omdat ik al mijn systemen helemaal naar mijn smaak heb aangepast, waar 'normale' mensen over het algemeen helemaal geen zin in hebben. De investering voor alleen dat kleine beetje extra gebruiksgemak voor mijn gebruikspatroon zou ik momenteel nog niet willen maken. Wellicht wel over een jaar, als er veel meer interessante applicaties beschikbaar zijn, maar voor mijn gebruik is het extra gebruiksgemak nog geen 500 euro waard.

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 8 mei 2010 13:49]

anders had ik er ook nooit een gekocht)
Prima betoog, maar waarom dat tussenzinnetje... Weet je echt al zeker dat jij geen ander gebruikspatroon gaat krijgen in de toekomst?
frice, je ziet het wat mij betreft heel goed. ik zou zelf ook op een vergelijkbare manier als je eerste reaktie reageren. je haalt me de woorden uit de mond bij wijze van spreken :)

mijn inziens is de reaktie van arnoud wokke op jouw reaktie nogal overdreven. hij hoeft er echt geen beledigend, grievend en beneden alle peil in te lezen. dus laat je hier niet door van de wijs brengen.

de review van tweakers.net is ok, maar niet super. die van ars technica blijft kwalitatief toch een van de betere: http://arstechnica.com/ap.../2010/04/ipad-review.ars/

het inkijkje in de meningen van de heren redakteurs heeft een vooroordeel van mij mbt tweakers wel bevestigd. deze meningen zijn niet wezenlijk anders dan die van sommige tweakers die vooral naar hardware specificaties kijken. vaak ook adepten van open source en het hackers/linux cultuurtje. mensen die vroeger of nog steeds pc hardware inelkaar zetten en opvoeren (het zgn. "tweaken"). het is cool om apple als hype af te doen in deze subcultuur. wat vaak ontbreekt is het grote perspectief en de impact van bijvoorbeeld de ipad op de informatiemaatschappij.

tegen deze achtergrond van tweakers.net bekeken komt de review er nog redelijk neutraal uit, dat valt me dan wel weer mee :)

[Reactie gewijzigd door BreezahBoy op 8 mei 2010 12:35]

Ik vind ook dat Arnoud nogal over the top reageert op het stukje van frice.

Het valt mij op dat de mening van Femme ontbreekt. Waarom? Zit hij niet in de redactie? Ik kan me herinneren dat hij de iPad razend interessant vond.
precies, je slaat de spijker op z'n kop.
De iPad review is, volgens mij, de langste review ooit op tweakers geschreven.
Neemt niet weg dat het inhoudelijk aardig is. Ik deel de mening van klubnikka.

Meningsverschillen zijn er nu eenmaal.
Maar iemands mening afblaffen, zeker als journalist, is natuurlijk erg simpel.
Besluit dan om helemaal geen mening in een review te zetten, doet afbreuk op het algehele verhaal.

Overigens vind ik de titel "De kunst van het verleiden" ook niet passend voor een review op tweakers.net. "De kunst van het weglaten" zou beter zijn geweest........
Ik haat elke zooi die Apple met z'n beleid brengt en ik kan niet wachten tot de kapitalistische egoïsten bij Apple hun laatste adem halen. Maar ik vond de review niet te positief.Er zit duidelijk een enorm groot aantal manuren in de review, zowat elk onderdeeltje heeft een eigen uitgebreide pagina gekregen en jullie schrikken er niet van terug om positieve of negatieve ervaringen te melden.

Enige dat ik mis was eigenlijk een stuk over de batterijduur. Moest elke review op tweakers zoveel tijd krijgen zou het weer om kwaliteit kunnen gaan.
Weet je wat vervelend is, ongefundeerde uitspraken en beledigingen jegens gebruikers zoals jij nodig schijnt te vinden die hier te spuien.
> ik kan niet wachten tot de kapitalistische egoïsten bij Apple

Ik heb me jaren afgevraagd of er echt mensen voor een geitewollensokken fabriek werken.

Ja dus.
Het valt mij op dat tweakers heel duidelijk een negatieve inslag heeft betreft Apple producten. Wellicht de angst om eens positief te zijn op een apparaat waar je simpel weg weinig aan hoeft te tweaken om dat het gewoon werkt.
Er wordt dan weer een oude koe uit de sloot gehaald, flash.....sorry boys, history. Het wordt tijd om vooruit te kijken.
Het apparaat is nauwelijks op de markt en men vindt de app.store nog te beperkt???
Geef het een jaar en alles is er.

Apple doet iets waar anderen hebben gefaald, een compleet product maken, iets wat werkt, iets wat mooi is, iets waar je oma ook iets mee kan, waar een app.store aan gekoppeld is,.

De tweakers zijn uitgeteld, zou dat het zijn? Ach, ze vinden wel weer wat, het gras aan de andere kant is groener en deze druif hangt te hoog dus die is zuur.
Apple doet iets waar anderen hebben gefaald, een compleet product maken

Compleet? Er zit niet eens usb op 8)7

Verder best een aardig apparaat overigens, maar zeg nu niet dat het compleet is.
En jij verwacht blijkbaar alleen maar positieve reviews? Alsof Apple producten geen minpunten kunnen hebben.
Kennelijk begrijp je niet waar die voor bedoeld is en hoe het een en ander werkt.

Je kunt synchroniseren met je computer en je kunt draadloze verbindingen maken.
Echter heb je onderweg waarschijnlijk geen PC/laptop bij je als je een ipad hebt, en als je op vakantie bent met je camera en iPad wil je misschien toch je foto's bekijken op een groter/beter scherm dan dat van je camera, en ze eventueel uploaden naar je PC thuis.

Dat gaat dus niet tenzij je de aparte SD reader accesoire koopt a 50 euro.

Om zo maar even een voorbeeldje te noemen van waar de iPad naar mijn mening wel voor zou moeten dienen.
Sinds wanneer is 29 USD ineens 50 EUR?
Typisch dat alleen de Apple fans de review subjectief vinden, terwijl de rest dat niet vind. Wat is er een oude koe aan flash? Er zijn nog legio websites die er gebruik van maken. Die moeten maar zwichten voor een politieke keus van ome Steve?
Politieke keus? Pfft, het is puur een commerciele keus, Jobs loopt nu overal te roepen dat Flash slecht is, puur en alleen om hun (gedwongen?) keuze voor het niet ondersteunen van Flash te verdedigen.
Niet alleen politiek maar ook technisch.
Flash is een doorn in het ook van browser makers gezien het de grootste reden van crashes is.
Flash is een doorn in het oog van menig systeembeheerder vanwege zijn resource gebruik en slechte beheers en update mogelijkheden.

Het woord flash mag je trouwens ook vervangen voor adobe reader.
Steve niet alleen meer, veel organisaties en bedrijven ondersteunen zijn opinie nu ook openlijk en durven dit nu pas omdat een dergelijk groot bedrijf de kolen uit het vuur heeft gehaald.
Ik ben anders van mening dat de redactie een prima genuanceerd beeld van het apparaat neerzet. De voordelen komen prima naar voren en de nadelen wordden goed onderbouwd neergezet. Daarbij heeft men een goede poging gedaan feiten van meningen te scheiden en zijn zelfs de users aan het woord geweest. Al met al een erg compleet beeld.

Weet je zeker dat je de review niet teveel door je eigen roze bril ziet? Lees dit aardige stukje eens:
http://www.tomshardware.c...-iphone-fanboy,10198.html
Inderdaad dit ben ik met je eens.
Daarnaast vind ik het juist weer dat de gebruikers teveel positief zijn. Als de feiten spreken over een scherm met zichtbare kleurvertekeningen, en er 70% van de gebruikers het scherm een 9 of hoger geeft, vraag ik mij af of zij wel objectief waren.
Die "zichtbare" kleur afwijking is onder laboratorium condities gemeten. Alle schermen hebben kleur afwijkingen en dienen derhalve gekalibreerd te worden. En zelfs dan nog is het vaak niet ideaal. (zowel ccfl als led's kennen hun beperkingen).
Wanneer jij als gebruiker zo'n ding uit de VS hebt laten komen is het logisch dat je (erg) positief bent, is heel menselijk en niets vreemds aan.
Daarentegen ben ik het er volledig mee eens dat de redactie een realistisch beeld geeft wat niet gekleurd is. Dat heeft niets te maken met niet positief willen zijn. Maar een opmerking bijvoorbeeld over het ontbreken van een usb-aansluiting is toch logisch? Probeer tegenwoordig nog eens iets zonder usb-aansluiting te kopen (zelfs een tv heeft het al een aantal jaren) maar Apple levert een product zonder aansluiting om te voorkomen dat je er zelf wat buiten iTunes op kunt zetten. Tenzij je een aparte adapter koopt voor je camera. Dit is volgens mij een voorbeeld van kritiek die niet gegeven wordt omdat het van Apple is maar omdat het niet van deze tijd is.
Ik zou zelf best een tablet willen hebben maar zal er zelf geen kopen, heb al een smartphone, laptop en desktop.
Dat is nu eenmaal iets van consumenten, je ziet dat mensen die het product hebben (of willen hebben) iets makkelijker over de zwakke punten heenkijken van een product en omgekeerd zie je mensen die een product op emotionele of praktische gronden afwijzen vaak argumenten gebruiken die sterke punten negeren of zwakke punten zwaar aanzetten (zoals het scherm, ik heb de ipad in handen gehad maar stoor me absoluut niet aan de gemeten kleuren "problemen" omdat ik geen kleur purist ben, om dezelfde reden ben ik ook tevreden met een tn scherm voor mijn pc).

Persoonlijk (subjectief) ervaar ik toch een niet al te positieve benadering van apple op t.net, zeker als je kijkt naar de vaak positieve benadering die je bij microsoft producten ziet, dit zie je ook in de moderatie.

Opzich heb ik daar geen problemen mee aangezien je dan ook op andere tech websites ziet (maar dan weer de andere kant op) en ik stoor me net zo goed aan het evangelische waarmee apple "fans" de tekortkomingen van apple negeren (jobs die achter theora wil aanjagen vanwege het gevaar dat theora of misschien vp8 concurrentie voor zijn geliefde h.264 kan betekenen: waardeloos, idem voor microsoft en hun silver-het werkt net niet lekker op andere platformen-light en hun focus op vendor lock-ins ipv gewoon te concurreren)

Wat betreft de ipad: hij doet het beter dan andere tablets en dat is deels de software/user evaring en de hardware (arm > x86 op portables), wat dat betreft is het zeker geen hype, al is het maar de vraag of er echt een nut voor is (maar dat vraag ik me ook af voor smartphones) - de markt zal uiteindelijk via vraag bepalen of het meer is dan een tijdelijke hype, apple namelijk niet in de luxe positie (itt microsoft) dat ze niet hoeven te concureren met andere bedrijven op dezelfde markt.

[Reactie gewijzigd door blouweKip op 8 mei 2010 20:27]

Dat de gebruikers er positiever over zijn dan de review zegt toch genoeg?! Dat is toch ook zo in het Mac/PC debat. De meeste maccers hebben hands on ervaring met Windows, dat in tegenstelling tot de Windows gebruikers die zelfs geen Mac willen aanraken uit schrik besmet te geraken met het Apple fanboy virus en owee als een Mac gebruiker uitlegt waarom hij Mac beter vind dan Windows. Dat mag blijkbaar niet! Meningen zijn blijkbaar enkel gefundeerd als ze van mensen komen die nooit een Apple product in handen hebben gehad.

[Reactie gewijzigd door Bazilfunk op 9 mei 2010 08:12]

Hele goede link. Tja, ga eens rondkijken op macrumors.com of iets dergelijks. Alles wat Microsoft is is niet goed. Maar andersom is ook waar: veel mensen die kritiek hebben op de iPad hebben zon ding nog niet eens aangeraakt. Daarom, live and let live....

En sorry, maar ik moet Apple veel kudo's geven voor hun iPod (waar ook veel kritiek op was in het begin) en iPhone (eerste versie, hetzelfde verhaal). En zie daar: mn schoonouders die eerst dachten dat het IE logo "internet" was en zelf niks installeren op hun computer, installeren met gemak allerlei apps op hun iPod Touch en lopen te twitteren alsof t een lieve lust is. Het is gewoon makkelijk in gebruik, dus mensen gebruiken het dan ook!

Daarom, chapeau voor deze (alweer) nette review.
Een PC is nog altijd een Personal Computer. Dat dat vaak geassocieerd wordt met Windows is een andere zaak, maar er kan net zo goed Linux of OSX op staan, of draait OSX nooit op een Personal Computer?
Een tablet PC is dus een tablet Personal Computer, dus neen, een iPad is geen tablet PC, een tablet PC kan wel een desktop PC of laptop PC vervangen, een iPad kan dat inderdaad niet. Dat is inderdaad nooit de opzet geweest van Apple, maar het is ook de reden dat ik er geen zal aanschaffen. Ik heb namelijk liever een tablet PC dan een iPad.
@korgakos

wij denken hetzelfde :)
Een PC is nog altijd een Personal Computer. Dat dat vaak geassocieerd wordt met Windows is een andere zaak, maar er kan net zo goed Linux of OSX op staan, of draait OSX nooit op een Personal Computer?
Een tablet PC is dus een tablet Personal Computer, dus neen, een iPad is geen tablet PC, een tablet PC kan wel een desktop PC of laptop PC vervangen, een iPad kan dat inderdaad niet. Dat is inderdaad nooit de opzet geweest van Apple, maar het is ook de reden dat ik er geen zal aanschaffen. Ik heb namelijk liever een tablet PC dan een iPad.
als er OSX op zon apparaat staat heet het een Mac.

de lijn tussen een TPC en de Ipad is niet zo heel groot. het voornaamste verschil is dat een TPC gewoon een desktop-OS draait en de Ipad een mobile-OS.
Toch heeft apple in het verleden vaak de term pc gebruikt hoor. (PowerPC)
Daarom is dit dan ook tweakers.net :) Voor het tweaken. Maar als je te lui bent om te tweaken wat doe je dan op tweakers.net? Voor technische vragen heb je het forum nieuwssites die Apple tot op het bot steunen zijn er genoeg, waarom dan hier vertoeven?
Zou het misschien met toegenomen kapitaalkracht te maken hebben? Vroeger had ik weinig geld en tweakte ik me suf, nu koop ik gewoon meteen wat ik wil hebben en werkt het gewoon. Ik tweakte omdat het moest, nu het niet meer hoeft doe ik het ook niet meer (heb wel wat beters te doen :)).
Tweakers.net is al jaren niet meer 'tweaken' maar een 'nieuw-tech' site. Alles wat met elektronica ongeveer te maken heeft komt hier aan bod.
Juist. Jij snap het. Ik koop er ook één. :)

[Reactie gewijzigd door johncheese002 op 12 mei 2010 01:10]

Als het van HP zou komen zou er geen apple besturingssysteem op staan. En je kan fan zijn van de gebruikservaring die apple biedt.
wat is je gebruikerservaring dan? pluspunten van ipad zijn de goeie scroll en zoom mogelijkheden en formaat. daar ga je toch geen 500 ballen voor neertellen?
uit praktijkervaring weet ik dat er behoefte is aan zaken als, kaartlezer, camera, usb aansluiting en flash. al met al lijkt me dat het balans in gebruikerservaring aan de negatieve kant uitslaat.
De gebruikerservaring is wel erg bijzonder vind ik zelf, en schept zeker een op zich staande markt voor casual web browsing die nu nog niet bestaat of zeer matig bediend wordt.

De overige features zijn ook wel belangrijk en zijn natuurlijk make or break it voor tweakers als wij, gezien de niet insignificante prijs. Zo vind ik zelf het geheugen vrij klein en zie ik liever een 16:9 scherm. Afwezigheid van camera en USB en flash vind ik dan weer non-issues. Sommige zaken lossen zich misschien op in een volgende versie, een paar anderen niet.

De verkoopcijfers tonen echter aan dat de features waar jij en ik op letten voor een hele hoop mensen echter allemaal non-issues zijn. De core van het ding staat als een huis blijkbaar en dat is best knap voor een eerste release.

[Reactie gewijzigd door Dr. Strangelove op 9 mei 2010 18:37]

Niet helemaal dit zijn de verkoop cijfers voor de launch, aangezien zei super sterk zijn in marketing zal je pas bij de nieuwe versies zien of de aanwezigheid van USB en Flash een gemis zijn... Ik denk dat het erg gemist gaat worden aangezien mijn directeur super vaak langs komt of ik weer iets ergens vanaf kan halen :P
Ik heb niks aan een gebruikservaring als het geen enkel doel nuttigt. Niet dat ik wil zeggen dat het een nutteloos apparaat is, maar met een puike gebruikservaring alleen kom je er niet, iig niet bij mij ;).
Jij hebt een browser gebrukt om jouw mening te ventileren. Ergo, jij vindt browsen nuttig. Laat dit nu net een van de voornaamste kwaliteiten van de iPad zijn...
Nog één keer dan......

Apple verkoopt 1 miljoen iPads
woensdag 5 mei 2010
Apple heeft afgelopen vrijdag de eenmiljoenste iPad verkocht, 28 dagen na de lancering op 3 april. Bovendien hebben iPad-bezitters al meer dan 12 miljoen apps uit de App Store en meer dan 1,5 miljoen e-boeken uit de nieuwe iBookstore gedownload. “Eén miljoen iPads binnen 28 dagen: dat is minder dan de helft van de 74 dagen die iPhone nodig had om dezelfde mijlpaal te bereiken”, zegt Steve Jobs, CEO van Apple. Alle iPad-modellen zullen eind mei verkrijgbaar zijn in Australië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Spanje, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Lees verder: apple.com/nl/pr/

Wat zien die mensen wel wat "wij" niet zien.
HP heeft niet steve jobs dat is het grote verschil. ben alles behalve een mac fan, maar die steve jobs weet toch elke keer weer zieltjes te winnen
misschien ook omdat hij prachtige producten maakt? Ook apple heeft zo nu en dan een product dat flopt hoor. Als een product voor lange tijd een succes is is dat een teken dat het een goed product is. Nog even afwachten hoe dat met ipad zal gaan
Steve Jobs maakt zelf niks, hij is verkoper ;). Dus hij verkoopt een imago, Stijl en Computing way of life. Vooral die eerste twee is waarom nieuwe Apple fans zijn producten kopen. De oude Apple fan koopt het nog voor prestatie en Computing ease, deze mensen kochten het al toen Steve Jobs nog bij Apple werkte voordat hij weg ging en daarna terug kwam. Dit zijn de die hard Apple fans en lang niet zo irritant als de nieuwe Apple Fanboy. Deze koopt hem alleen maar vaak voor stijl en omdat hij dan denkt er stylish uit te zien.

Dus in dat opzicht (Ondanks dat ik meneer Jobs totaal niet mag als gezicht van Apple) heeft hij het heel erg goed gedaan als verkoper en promoter. Iets waar veel bedrijven nog veel van kunnen leren. Dit is trouwens geen jab naar Apple fans, oudere Apple fans zijn vaak hele aardige mensen die er lang niet zo met zo'n ding in je gezicht zitten te drukken als de nieuwe. Deze gaan ook niet bij je zitten van "Oh Windhoos 7, Virus magneet, mijne loopt nooit vast ik heb geen virussen en mijne heeft stijl"(Is me echt een keer overkomen, en geen enkel argument kan hun dan overtuigen dat een Macbook niks voor jouw is, omdat ik een HP Touchsmart ook voor het tekenen gebruik en dus veel heb aan mijn pennetje van Wacom).

Maar goed, Steve Jobs heeft het goed gedaan in dat aspect, en daar niks dan lof voor. Vind het alleen zo jammer voor de oudere Apple fan die nu vaak met dezelfde ogen wordt bekeken als de nieuwe Rabid Fanboy.
Inderdaad, de jonge generatie verpest het vaak een beetje. Ik was vroeger precies zo hoor, alleen dan met een Commodore Amiga. :) Het is jammer, want op die manier wordt ik ook altijd weer scheef aangekeken als ik gewoon werk verricht op een Macbook.
Steve Jobs doet me denken aan die verkoopfilm met Vin Diesel naam ben ik even kwijt, hier zie je duidelijk dat een goede verkoper alles kan verkopen. Steve Jobs is een groot talent hierin.
The Boiler Room met Giovanni Ribisi.
Zit zeker een kern van waarheid wat je zegt mbt imago etc... maar datzelfde kun je zeggen over auto's; je kan een fort fiesta halen, maar je kan ook een lambourgini halen. Beiden brengen je van punt A naar punt B, maar de ene ervaring is misschien toffer dan de ander ;-) Het zijn daarbij ook nog eens andere markten door het prijskaartje.

Zelf ben ik van windows overgestapt naar Ubuntu, vooral omdat ik ook veel programmeer, steeds meer ook voor *nix en dan afhankelijk ook ben van b.v. een _goede_ POSIX implementatie, iets dat windows mist.

Wat mij echter altijd dwars zat was dat ik niet apps kon draaien als creative suite van Adobe, ja, via Wine, maar dan zou ik nog op CS3 zitten ofzo in plaats van CS5. Om die reden overgestapt op een mac en ik zou liegen als ik zou zeggen dat het alleen voor genoemde redenen was.

Apple's apparaten zien er imo gewoon het mooist uit, en alhoewel de techies het hier vaak afdoen met dat dat secundair is vind ik dat net zo belangrijk als bij een klant langskomen met een normale auto of met een hele mooie :-)

Feit is, we zijn mensen, als je het puur objectief zou bekijken dan ja, betaal je w.s. teveel voor de functies die het teruggeeft, maar breng je "genot voor het oog" in 't plaatje, dan betaal je denk ik een redelijke prijs.
Prachtige producten als ze nieuw zijn ja, als de iPod of iPad een tijdje in gebruik zijn is alle glans verdwenen onder de krassen en de vingerafdrukken. ;)

Zonder hulpmiddelen of flink poetsen valt dit niet te voorkomen en dat is al een flink minpunt.

Ik zie nog niet de voordelen t.o.v. een laptop op schoot behalve de grotere mobiliteit van de iPad.
Qua gebruiksvriendelijk en mogelijkheden biedt in mijn optiek een laptop nog altijd meer dan een iPad.
Een bekraste iPod ziet er nog altijd leuker uit als een bekraste Philips MP3 player :) Dat gezegd zijnde zie ik de iPad ook vooral als een hebbedingetje met waarschijnlijk wel een meerwaarde voor bepaalde gebruikers, maar niet zozeer voor de meeste consumenten.
Een bedrijf als Apple moet niet leunen op een persoon zoals: Steve Jobs. Er komt eens een tijd dat iemand anders het roer overneemt en dat zullen veel aandeelhouders niet leuk vinden. Zelf denk ik nog terug naar de ziekteverlof van jobs hoe Apple op de beurs kelderde omdat Steve er niet was.

Apple moet nu ondertussen een goede volgeling hebben willen ze net zo succesvol zijn als nu.
De beurs keldert al om een simpele scheet of een gerucht. Wat dat betreft zijn beurshandelaren net instabiele 16-jarige emo-meisjes die je vooral niet te serieus moet nemen op de lange termijn.
Als een aandeelhouder een instabiele 16 jarige emo-meisje was dan konden we wel schudden met de economie
Inderdaad.
Ik vraag me gewoon af hoe Apple het zonder Steve gaat doen ...
Niet anders dan nu. Die kerel van het iPhone OS dev team komt ook steeds vaker bij keynotes naar voren, valt me op. Misschien neemt hij het stokje wel over tzt (dan is het iig een bekend gezicht).

[Reactie gewijzigd door Rick2910 op 9 mei 2010 01:21]

Als een aandeelhouder een instabiele 16 jarige emo-meisje was dan konden we wel schudden met de economie. Nee, nee ze moeten juist voorspellen doormiddel van geruchten, presentatie's over toekomstige producten of kwartaalcijfers. Beurshandelaren draait het alleen maar om geld.

Ik vraag me gewoon af hoe Apple het zonder Steve gaat doen ...
Ik denk dat Steve's visie het enige is was apple groot heeft gemaakt, maar ze kunnen er nog wel even op teren als hij weg is(jaar of 5) dus zo slecht zal het niet gaan.
Geniet daarom nog maar van de shit die je hebt, het wordt vast geld waard... ;)
Ook toen Steve Jobs langdurig ziek was ging het goed met Apple. Dat was een mooie test situatie voor Apple en ze hebben zich er goed doorheen geslagen.
Steve Jobs is in het verleden weggegaan bij Apple, daarna ging het uiterst slecht met Apple, ze innoveerden niet meer en bleven maar voortborduren. Toen hij terug kwam ging het ineens weer ontzettend goed. Dus nee, zonder Jobs geen Apple.
Dan weten we ook wat we moeten doen om Apple weg te vagen }>

Serieus:
En toch ben ik geen fan van de producten en interface.
Ik vind het ding lelijk en veel te duur.
Als ze nou eens op mat zwart (volledig zonder zilver) overstapten was het al een stuk beter geweest.

Daarbij baal ik er van dat je niet kunt multitasken zonder jailbreak.

[Reactie gewijzigd door michaelmou op 8 mei 2010 11:50]

Dat komt twee maanden nadat het ding in Nederland uitkomt in iPhone OS 4, dus dat lijkt me nou ook niet zo'n issue om op te wachten.

Ik ben zelf verkocht aan de user interfaces van Apple. In de meeste gevallen als je naar de specs gaat kijken zul je zien dat je vast voor een stuk minder geld betere hardware kunt krijgen, maar zelfs met die mindere hardware loopt het (Mac) OS X soepel en werkt het snel, dat is wat er voor mij toe doet.

Ik denk dat de iPad ook niet afgerekend moet worden op specs. Het apparaat is natuurlijk een grote compromis om een zo veelzijdig mogelijke ervaring te maken. Het is geen vervanger van een laptop, misschien zelfs niet voor een netbook, maar voor het casual gebruik in de woonkamer, de koffietafel, de vergaderruimte of in bed (om nog even wat te lezen of te bekijken) lijkt het me ideaal en zeker een apparaat dat daar veel beter voor geschikt is dan een netbook. Ook het feit dat het instant-usable is in tegenstelling tot veel laptops vind ik juist voor dat casual gebruik goed.

Verder een goede review moet ik zeggen! Goed alle kanten van het verhaal belicht en erg duidelijk.
Eindelijk een waardevolle post. Dank Tjeemp!

Het verschil tussen een (bijvoorbeeld) HP en een Apple zit voor mij niet alleen in het uiterlijk (waarin Apple duidelijk wint, want een iPod is toch veel netter dan een plompe MP3speler), maar ook in het gemak.
Een rondraaiend knopje (iPod) is toch veel netter en makkelijker en schoner en steviger dan zo'n waardeloos plastic knopje?

Om bij de iPad te blijven: ik heb er nog geen, maar er gaat er zeker eentje komen. Misschien over een paar maanden als 3G en Wifi etc goed werken. Mooi apparaat en het schijnt ook nog eens goed te werken.

Trouwens wel een heel lange review. Zelden zoveel pagina's gezien.
Maar goed, het is een nieuw product (en geen losse videokaart oid).
Je hebt volledig gelijk dat je de iPad voor zulke dingen kan gebruiken, en dat het dan veel compacter en handiger is dan een laptop of netbook. Maar ik geloof dat er nu vrij snel tablet pc's komen die dus wel al die mogelijkheden bieden die een laptop je nu biedt, en die net zo compact zijn als de iPad. Dan is het argument natuurlijk dat de interface van de iPad beter is, maar als er een degelijk laagje over het OS wordt gelegd is ook dat argument afgezwakt.
Daarom wacht ik liever op een tablet PC, want de iPad biedt voor mij niet genoeg waarde naast mijn bestaande laptop.
Ze geven juist als nadeel dat hij niet out of the box bruikbaar is omdat er weinig apps standaard geïnstalleerd zijn :P
multitasken kan die zeker heb zelf de Ipad hier liggen en kan toch echt gelijkertijd mijn mail ophalen internetten en muziek luisteren. O-)
Internetten en muziek luisteren kon altijd al? Kan je naast het mailen, internetten en muziek luisteren ook msn'en?
Die komt vast ook uit "Als ze nou eens op mat zwart (volledig zonder zilver) overstapten was het al een stuk beter geweest."

Maar dan bij de Aldi als kloon...
Dus jij hebt nog wel de matzwarte MacBook uit 2007? Die voldoet namelijk precies aan je design-wensen...
dat voortborduren doen ze toch nog steeds? Kijk naar het design, precies een iPod/iPhone.

Daarbij hebben ze zwaar verouderde hardware erin zitten, en toch moet iedereen hem hebben :?
jep vanwege het appeltje

En zwaar verouderde hardware, ik had op een gegeven moment een discussie met een apple fanboy, die beweerde dat de nieuwste van de nieuwste techniek in apple's zat. Ja daaag....
mag ik dan vragen wat er precies ZOOOOooo verouderd aan is? :S

Een 1Ghz processor? Omdat je die vergelijkt met een laptopprocessor terwijl het ding niet voor dezelfde taken bedoeld is of hetzelfde formaat heeft? En dan niet te vergeten dat alleen de nieuwste en duurste HTC smartphones momenteel in de buurt zitten van die 1GHz range...

Tot 64GB geheugen?

IPS scherm op 8,9" formaat
Resolutie die niet laag is (kan altijd hoger maar zeker niet laag)
PowerVR videochip met optie om HD materiaal af te spelen (ja, volledige HD resoluties wanneer afgespeeld op extern scherm)

unibody en volledig alu en glas design...


Dat je het nut van dit apparaat niet ziet ok, maar om het dan vervolgens af te rekenen op basis van specs vergeleken met apparaten die voor andere toepassingen geschikt zijn is mijns inziens een beetje kinderachtig
Het design van de ipod/ iphone is nog steeds erg strak, zeker voor een tablet.

[Reactie gewijzigd door kstang80 op 10 mei 2010 13:40]

Je vergelijkt deze processor met een smartphones, er zijn op dit moment een aantal tablets uitgekomen met Atom processors van tussen de 1,2 en 1,6 GHZ (zie WeTab/ Archos Tablet PC 9, enz.). Die kunnen ook allemaal FullHD (dus 1080p i.p.v. 720p) content afspelen.
Volgens mij hadden ze het over Mac's en niet over iPad's......
De techniek die erin zit is wel degelijk redelijk nieuw. Het is niet het snelste van het snelste, net zo min als een Atom dat is bij izjn introductie, maar dat zijn twee hele verschillende assen.
Lekker belangrijk, het gaat erom hoe het samenwerkt.

Ik heb liever een Mac met oudere HW die lekker loopt, dan de nieuwste 12-core overclocked-hyped-GX880 graka-dikke bullshit zooi die 300 watt uit mijn wallsocket slurpt en niet zo flex loopt als mijn Mac die maar 10-12 watt gebruikt voor normale taken. :)
Apple heeft nooit geconcurreerd op specs. Er zit nooit de snelste proc in, of de snelste videokaart. Ze zorgen er wel voor dat de spullenboel die erin zit ruim voldoende is om de beleving die zij voor ogen hebben te garanderen.

Zo ook bij de iPad. In het gebruik valt onmiddellijk op hoe ontzettend smooth en lekker alles werkt. Meer vermogen is blijkbaar niet nodig om de gebruikerservaring te optimaliseren. Integendeel: Door niet gebruik te maken van het snelste van het snelste besparen ze op battery life, wat veel belangrijker is voor een mobiel apparaat.
Eens, maar ik bedoelde dat ze eindeloos hebben zitten doorploeteren met Mac OS voordat OS X uitkwam die bij elke release nauwelijks iets nieuws bevatte en steeds instabieler werd. De Newton, die toen Jobs weg was is gemaakt, werd een flop.
Toen kwam Jobs weer terug, die zette aan tot de ontwikkeling van OS X, de iPod, enz.
Combineer de vernieuwing in die tijd met de marketing van Jobs en Apple loopt zoals het nu doet.

* Radiant is tevreden Windows gebruiker overigens
Sorry hoor maar toen Steve Jobs weg was innoveerden ze juist heel erg veel. Juist te veel, veel van de Apple Producten van die tijd waren hun tijd wat te ver vooruit. Steve Jobs heeft juist heel veel van deze teams en Engineers ontslagen en hun product ontwikkeling stop gezet toen hij weer bij Apple terug kwam.
Steve Jobs is ook maar 6 maanden weg geweest. En voor die 6 maanden ligt er bij Apple echt wel een roadmap hoor. Het is wat anders als hij een paar jaar weg zou gaan (of voorgoed), dat ga je het eerste jaar niet zo merken, maar wel in de komende 3 a 4 jaar verder op.
De prijs is al een stuk lager dan een paar jaar geleden

Toen was de markt er nog niet aan toe, ik was volgens mij de enige die er een had, het nut was inderdaad beperkt en ze verkochten voor geen meter.

Misschien dat het nu wel tijd is, het gadget gehalte van de gemiddelde nederlander is intussen een stuk hoger.
Die had iig al wel 2 USB poorten. Kan van de iPad niet gezegd worden... :9
Omdat apple zeer goed is qua kwaliteit en werking. Producten van apple zijn gewoon goed, gaan bijna nooit kapot en zien er gelikt uit qua design.
Valt me op dat tweakers het ding dus ongeschikt vind als ereader, maar ik hoor wel veel positieve geluiden van gebruikers dat het wel goed te doen is.
Van gebruikers hoor ik eigenlijk enkel positieve verhalen over het geheel, ik heb de hele review nog niet gelezen, mijn complimenten voor de uitgebreidheid overigens, maar al wel het onderdeel wat vinden wij ervan. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het typisch Tweakers zijn (dat is ook vrij logisch natuurlijk) en dus niet representatief voor een doorsnee consument.
Ja dit kwam ook al in de review naar voren: het viel de auteur op dat familieleden en normaal atechnische vrienden heel enthousiast waren.

Dit merk ik ook om mij heen: veel mensen die niet weten wat een e-reader is verwachten daar niet veel van, die zijn wel blij met hun iPad als e-reader omdat ze gewoon niet beter weten. Mensen die een echte e-reader hebben geven daar altijd de voorkeur aan. Tweakers stellen misschien hogere eisen of zijn wat beter op de hoogte van wat er te krijgen is.

Het kan ook zijn dat veel mensen gewoon geen zin hebben om te leren omgaan met allerlei verschillende apparaten. Voor hen is zo'n alles-in-1 oplossing natuurlijk wel zo comfortabel.

[Reactie gewijzigd door Antipater op 8 mei 2010 10:12]

Typisch tweakers... Uiteindelijk kan niemand in een hokje geplaatst worden, hoe graag we dat soms ook willen. Of het nu om een ipad gaat of iets anders, een apparaat blijft een persoonlijke keuze. Zo heb ik laatst een boek gelezen op een ereader met e-ink display en ik vind dat dat vele malen prettiger leest dan een display die zelf licht produceert. Het is totaal niet vermoeiend voor je ogen en het oogt net als papier wat je doet denken een echt boek in handen te hebben. Voor mij is ipad of e-ink reader gewoon geen keuze meer.

Als je graag een soort van alles-in-een apparaat wilt en prima zonder toetsenbord, cardreader en USB kunt dan is de ipad helemaal zo gek niet. Heb je echter al een laptop of netbook en bijv ook een ereader met e-ink display dan heeft de ipad praktisch geen toegevoegde waarde.
Kom dan ook niet op tweakers.net lezen als je een review wil die gericht is op een doorsnee consument. Behalve het gebrek aan technische diepgang die vroeger in reviews bestonden, is deze review gewoon gericht op de lezers.

Doorsnee consumenten kopen trouwens geen apparaat van honderden euro's om daarna nog eens hun boeken voor sowieso gelijke prijs te kopen.
Na nu een maand de iPad te hebben, naast al geruime tijd de Kindle 2, kan ik wel zeggen dat voor boeken de Kindle stukken beter werkt: rustiger voor m'n ogen, lichter, hanteerbaarder. Het is wel elke keer weer ff wennen als je omschakelt van de fullcolor iPad naar de kindle...

Voor strips is de iPad echter perfect! met de Marvel Comics app is het echt gaaf om zo strips te lezen. Je moet alleen wel binnen zitten en niet te dicht bij het raam.

Samengevat: eInk leest erg fijn voor boeken, maar is nog niet goed genoeg voor fullcolor. Over 2 jaar kan ik de Kindle vervangen door een dan beschikbare versie, welke nieuwe color technieken kan gebruiken, of door een niet-spiegelende, lichtere iPad v3. Tot dan kindle voor boeken, iPad voor de rest.
Waarschijnlijk zal de ipad 2.0 wel een e-ink scherm hebben , tegen dan is de volgende generatie er met kleuren , een variabele refeshrate en een uitschakelbare backlite. Dan heb je een ideale e-reader / bankbrowser. Nu al well effe de markt inpalmen aangezien IPhone OS nu waarschijnlijk op zn toppunt zit , Apple moest wel heel dom zijn om nog langer te wachten.
Komt denk ook deels doordat mensen positiever zijn over dingen die ze gekocht hebben, zodat je de aankoop goed praat voor jezelf.
Natuurlijk dat doet iedereen wel een beetje, maar dat als conclusie te trekken vind ik wel een beetje apart . Dat zou betekenen dat je nooit meer een review mag geloven.
Ik vind het geen vreemde conclusie en je zult inderdaad gebruikersreviews vaak met een korreltje zout moeten nemen.

Sterker nog, het is juist 1 van de meest voorkomende aspecten waar in de marketing rekening mee gehouden word. dit word in termen "cognitieve dissonantievermindering" genoemd. Als voorbeeld, je betaalt vrij veel voor deze iPad en mocht die dan op enigerwijs dan toch erg tegenvallen, dan hebben veel mensen de neiging om naar zichzelf toe de voordelen die er we aan zitten te benadrukken om dat "nadelige gevoel" te verminderen.

Zeker mensen voor het een grote uitgave is zullen er sneller last van hebben, mensen die erg merkentrouw zijn (zoals veel Apple-aankopers) en hype aankopers.

daar staat wel tegenover dat "merkentrouw" zijn moet opgebouwd worden uit jarenlange/herhaaldelijke werkelijke tevredenheid over produkten van een merk.
Bij een review zoals dit bezit de persoon het toch niet? Die leent hij van het bedrijf (tweakers)
:?

De users die aan het woord komen hadden zelf al een iPad aangeschaft en hebben aan een onderzoek van ons deelgenomen.
Volgens mij bedoelt walletje de redacteuren
In de review wordt verwezen naar het zakelijk gebruik van de iPad maar ik kan niet geloven dat je in een ICT bedrijf niet als leek overkomt als je met dit ding door de gangen dwarrelt.
Touch screen is ontzettend onhandig voor zakelijk gebruik tenzij de situatie ruimtegebrek betreft (de grootte van een mobiele telefoon). Toch wil Apple op deze 'hype' inspelen en men wijsmaken dat touchscreen ook op apparaten van grotere schaal met als doelstelling zakelijk gebruik en meer functionaliteit (dan een smartphone) the way to go is.
.
Men weet dat je voor hetzelfde geld als de iPad een netbook op de kop kan tikken met wat oudere hardware (helaas, apple houdt zijn macbooks veel te prijzig om te concurreren en hun oudere modellen worden simpelweg niet meer geleverd). En deze netbook overtreft de iPad wat betreft functionaliteit en rekenkracht op alle gebieden ten konste van een gewichts toename van 750g. Helaas zal de netbook geen 'wow-factor' (soepele touchscreen en een glimmend scherm) bevatten waarvoor men nu naar de winkel rent om een iPad te kopen.

Wil je mobiel zijn en toch internetten en 'appen': iPhone. Wil je een groter scherm en sterkere hardware en adjustability: laptop/netbook (zelfde prijs als de iPad, mits oudere hardware) Als men maar niet gelooft dat touch screen met een glanzend scherm het gaat winnen boven een laptop voor zakelijk/functioneel gebruik en niet dat er een markt bestaat voor mensen die, als ze op de bank willen surfen, niet tevreden zijn met een smartphone óf een netbook. Oh ja, het heet een tablet :/.

Een simpele vergelijking:

pricewatch: Asus Eee PC 1201N Zwart
Asus Eee PC 1201N Zwart (netbook)
CPU Snelheid 1,6GHz,
Geheugengrootte 2GB
Schermdiagonaal 12,1"
Schermresolutie 1366x768 (WXGA Wide)
Hardeschijfgrootte 250GB
Gewicht 1,46kg
zelfde internet verbindingsmogelijkheden als iPad + standard ethernet via kabel of DSL
hoge adjustability volgens persoonlijke voorkeuren (desktop OS, flash in een browser naar keuze)
extra media: USB, cardreader, toetsenbord
geen 'wow-factor'
voor: ~420 euro

pricewatch: Apple iPad 16GB
Apple iPad 16GB (tablet)
CPU Snelheid 1GHz
Geheugengrootte 2GB
Schermdiagonaal 9,7"
Schermresolutie 1024x768 (XGA)
Hardeschijfgrootte 16GB
Gewicht 680g
lage adjustability volgens persoonlijke voorkeuren ('phone OS')
extra media: geen USB, cardreader, toetsenbord
wow-factor: glimmend scherm + soepele maar onhandige touch screen
voor: ~675 euro import; ~500 euro bij benelux release juli.

Waarvoor zou je kiezen? Mijn keuze is duidelijk.

[Reactie gewijzigd door Vibonacci op 8 mei 2010 14:38]

Helaas voor je vergelijking is de pricewatch gebaseerd op import-prijzen op dit moment, de echte prijs ligt al weer zeker meer dan 100 Euro lager (499). Daarbij zou ik eerst gewoon eens beide apparaten gebruiken, zoals men in de review heeft gedaan. Tech-specs zeggen mij helemaal niets, hoe het werkt zegt mij alles.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 8 mei 2010 14:14]

Al is de prijs gelijk, het netbookje heeft op ontbreken van touchscreen na veel betere specs...
;) ja, maar die specs zijn totaal irrelevant. Het ene draait onder Windows wat andere dingen nodig heeft. Wat heb je nu aan een specs vergelijking als het gaat om hoe je ermee werkt? Je vergelijkt toch ook niet de specs van een ereader met een netbook?

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 8 mei 2010 14:37]

Ja, ok voor mij persoonlijk wel (als tweaker), maar begrijp heel goed dat Apple zinspeelt op de hele markt. Maar als je over prijs/kwaliteit gaat hebben pak ik toch snel even de specs erbij...
Want prijs/kwaliteit is enkel specs... oww nee. Wacht.
Juist als Tweaker zou je moeten weten wat voor nut specs hebben in een apparaat...
ja want specs zijn zo belangrijk he. denk eerst eens aan je OS + content.
Ja voor dat geld wil ik ook wat krijgen en niet in de vorm van software.... Ik zou nooit een OS kopen voor meer dan 100 euro... en de hardware in de ipad (op het scherm na) stelt ook niks voor dus ja of je betaald te veel voor de software en anders voor de hardware... iig is het mij te duur voor wat ik krijg, als ik een grote tablet wil zal ik wel rond de 400/500 uit willen geven maar zeker niet aan dit apparaat, kan het nog zo goed werken ik wil waar voor me geld ;)
Jij en Apple will never happen, dat is inmiddels wel duidelijk, Apple is groot en evil en maakt superslechte producten voor een veel te hoge prijs die je niet kan betalen.

Maar wel goed dat je het ook minstens 40x bij elk Apple nieuwsitem/review laat blijken, in het geval we het vergeten natuurlijk, mijn dank.
want je koopt apparaten niet omdat ze goed werken?
Ik kies voor jouw eee pc. Bij Dell kun je deze eventueel configureren met een touchscreen. Helaas moet je dan wel bij de semi-overheid werken.
Afgelopen week had ik overigens nog een leuke Tablet in handen gehad, helaas is de prijs niet concurrerent met jouw voorbeelden.

Ik wordt er overigens wel een beetje moe van dat elk Apple topic 150+ reacties heeft, maar ik draag daar nu natuurlijk ook aan bij ;) Het is voor mij gewoon een gadget merk dat aan de ene kant innovatief is en aan de andere kant loopt met name qua hardware vaak achter.
Moe van veel reacties? haha Dat is toch juist mooi!? Lekker veel discussie, moe wordt ik eerder van gebash.
Ik word moe van dat 'Apple is heilig'-gedoe :)

De rede dat hij dus zat wordt van die 150+ berichten is juist omdat er veel gebash en fanboy gedrag tussen staat, aan nuttige discussie wordt net als elk andere topic ongeveer 50 reacties gebruikt, de rest is al gauw onzin ;)
Of de keus duidelijk is hang er natuurlijk helemaal van af wat je wilt gaan doen met dat ding.
Als je hem koopt als media tank voor de vakantie foto's en vele video films wilt mee nemen op vakantie dan is de keus idd duidelijk.
Als je echter heel veel wilt internetten op de bank of van de bank even email wilt checken of het laatste nieuws wilt volgen dan wordt de keus al veel minder duidelijk.
Of wat dacht je van het gemak van 1 app store waar je alles kan vinden.
En wat het de battery life van beide apparaten?
Blijkt de keus toch niet zo eenvoudig!
Een review die deze site reflecteert: niet bedoeld voor een groep die alleen maar wil zitten klooien ipv iets te gebruiken.

Zoveel tegenstrijdigheden - eerst is het subliem maar dan is het zelden weer het beste jongetje van de klas - hoe zit dat ? Waarom wil je nu in godesnaam een cardreader er aanhangen ? beetje vergezocht want daar leent dit apparaat zich niet voor, gebruik je laptop of pc/mac om met je fotos te klooien en anders sync je het maar lekker.

Je zit hiermee op de bank/trein/vliegtuig om een filmpje mee te kijken of om zeer fijn mee te surfen want ondanks dat je het fantastische flash niet hebt, werkt het het uitstekend. Kijk wat youtube of doe eens een (iPad-) spelletje.

Dat iBooks er niet bij zit heeft waarschijnlijk te maken met de problematiek van de boeken providers, zo kun je ook niet de appstore in op je iPad in NL, je zult de US moeten hebben - produkt is nog niet op de markt nl.

Stofhappen is het laatste wat ie zal doen in dit huis - stofhappen doen mijn laptop/iMac daarintegen nu veel meer dan de iPad.
Waarom zou het apparaat niet bedoeld zijn voor een cardreader? Omdat ome Steve het er niet in heeft gezet? Zoiets was juist een toevoeging geweest wat het een missing link maakte. Nu vermeld je zelf het probleem al "Gebruik maar mooi je laptop/pc hiervoor". Aah, dus het apparaat is geen helemaal missing link, maar toch alles een beetje.

Het was toch geweldig geweest als je bijvoorbeeld net foto's had gemaakt op een feestje. Je haalt het kaartje er uit, duwt hem in de iPad. Geeft de iPad aan oma, en voila ze bekijkt de foto's op de bank als slideshow. Hadden ze er meer van dat soort dingen ingestopt dan hadden er mogelijk meer mensen wel 1 willen hebben. Nu helaas, wordt zelfs door Apple fans zelf gemeld dat je voor sommige functionaliteiten maar mooi een ander apparaat er bij pakt. Niet echt goede reclame lijkt me.

[Reactie gewijzigd door MsG op 8 mei 2010 15:21]

je kan syncen - dropbox-en - idisk-en.

maw een futiliteit waarvoor een accessoire beschikbaar is - mocht je het echt nodig achten - het zijn van die dingen die je misschien 2x per jaar zou gebruiken....en dat noem jij dan een dealbreaker. Leuk, dan zit er een cardreader in - SD, ik gebruik compact flash...wat nu ? Je kan dan ook weer een specifieke groep serveren, zinloos. Ben blij dat het niet op mijn iPad zit.
Ik vraag me af of het zo sporadisch gebruikt zou worden. Steeds meer mensen doen iets met fotografie tegenwoordig. Als je dan zonder gedoe je net geschoten foto's op een mooi kwalitatief scherm als die van de iPad kan zien heeft dat zeker wel meerwaarde.

Dus in plaats van mensen met SD wel te plezieren wordt het er maar compleet uitgelaten? Waarom wordt dat met videoformaten weer niet gedaan?
"Dus in plaats van mensen met SD wel te plezieren wordt het er maar compleet uitgelaten? "

Dat kun je wel over alles zeggen. Er zijn waarschijnlijk meer aansluitingen te bedenken dan er fysiek op een iPad zullen passen, en voor elke aansluiting zijn vast wel mensen te vinden die het ooit eens willen gebruiken.
- syncen heb ik een ander systeem voor nodig (desktop of laptop) en is dus niet mobiel
- dropbox-en / idisk-en is traag als ik het met grotere files moet doen en dat maakt me nog altijd niet mobieler. Ik heb niet perse behoefte aan een 3G abbo, louter omdat ik op locatie iets van bestanden erop wil zetten.

Een usbkabeloptie zou daarom erg prettig zijn geweest. Ik zou dan gewoon mijn cardreader in kunnen prikken, jij kunt dat lekker niet doen en mijn buurman die CF gebruikt kan ook lekker zijn foto's van zijn kaartje afhalen, idem voor mijn andere buurman die even snel wat powerpoints erop wil mikken die per usbstick in sneakernetstijl de klas rond gaan.
Heb je opgelet ? Die kabeloptie/plug is er dan ook gewoon...
Dus wat is het probleem
build-in, niet als een los blokje. Dat laatste is gewoon irritant werken en natuurlijk erg gevoelig voor kwijtraken ook nog eens.

Dus ja ik heb wel gelezen hoor
cardreader leek me nu net een briljante feature ! ik ga ergens foto's maken, geheugenkaartje in ipad rossen, en tada ! Mensen kunnen meteen zien wat ik gedaan heb. Groot voordeel tov. dat ik met een netbook (slechter scherm) moet rondslepen of eerst moet syncen met een vast systeem.
Daarom heb je ook de camera connection kit.

Van alle iPad-gebruikers, hoeveel procent willen hun dure, glazen ipad meenemen op een fotosessie om als image viewer te gebruiken? 2%, misschien 5? Nou, laat hun dan maar een kit bij kopen. Kunnen ze ofwel hun camera aansluiten, ofwel een sd-kaartje.

Maar de ipad zelf kan daardoor wel een paar tientjes goedkoper worden om op 499-starprijs uit te komen.
Ik heb de camera kit gekocht en getest en ga hem zeker meenemen. De iPad gaat zoals ik het nu zie op vakantie mijn laptop uit de tas verbannen, die kan mooi thuis blijven, alles dat ik wil kan met de iPad :)
Ik heb er een sinds de launch, en ik ben er zeer tevreden over. Lezen van boeken, comics gaat perfect. Browsen, twitteren, mailen ben ik zeer tevreden over. De bediening is gewoon heerlijk, goed afgestemd op de bediening met je vingers.

De iPad gebruik ik dan ook voornamelijk op de bank/in bed. Even snel iets opzoeken, aanzetten en draaien, video streamen (Air Video) heerlijk!

Zeker geen apparaat voor tweakers, maar echt voor consumenten. Ik mis de opgegeven negative punten (geen flash, usb) echt niet... Voor mij is de iPad ook een aanvulling op de PC/X360/PS3. Geen vervanger van...
Maar welk kwaad zou het je doen als er wel flash op kwam of een usb-poort.

BIja iedereen zit te speculeren of de doelgroep wel groot genoeg zal zijn juist omdat Apple het zo beperkt heeft gemaakt. Flash waar Adobe onkosten op maakt of een usbpoortje van $0.5 zal het verschil niet maken op die prijs.
Ik denk dat een USB poort ook een aanslag kan zijn op de accuduur. Een USB 2.0 poort moet volgens de spec behoorlijk wat vermogen kunnen leveren bij maximale vraag vanuit de verbruiker. Plus vermoed ik dat Apple geen klachten wil krijgen over gebruikers die vanalles in die poort gaan steken: toetsenbord, muis, harde schijven enz. om vervolgens te gaan klagen dat het niet werkt. Als je het niet 100% spupport, moet je het ook niet inbouwen. Maar dat is slechts speculatie.

[Reactie gewijzigd door Rick2910 op 8 mei 2010 18:32]

Ik zou dat gebrek aan usb of cardreader vrij snel missen. Als een ipad gemaakt is "voor op de bank" hoe laat je dan makkelijk je net gemaakte foto's zien? Zit je dan met je sd-kaartje. Maar ik neem direct van je aan dat het voor de rest een fijn apparaat is voor wat het ding wél kan. Alleen zou ik vermoedelijk snel tegen de beperkingen aanlopen. Daarbij de prijs bekeken laat ik deze fijntjes passeren.
Apple had wel zijn Camera Connect setje er bij moeten leveren.
Klopt, maar dat is weer op te lossen door de AirStash :) (niet dat ik dat weer nodig heb, maar het kan dus wel).
USB...
Zucht.
We hebben bluetooth of Wifi voor de meeste synchronisaties.
En er is een USB connector cable voor je iPad te koop.
http://store.apple.com/us/product/MC531ZM/A
USB en SD Cards..
En nee, deze hoort er niet gratis bij,want niet iedereen wil on the road foto's importeren.

[Reactie gewijzigd door weeraanmelden op 8 mei 2010 11:38]

Mmm, mijn digitale camera heeft geen WiFi of bluetooth. En met mijn vorige foon (touchHD) kon ik met vrijwel alle andere foons contact maken over bluetooth, behalve met een iPhone. Ook al is het gemis te overkomen en zijn er (duur) betaalde connectors te koop, een USBpoort of cardreader zou zeker een positieve aanwinst zijn.
Een klasgenoot van mij heeft er ook één geimporteerd uit de USA.
Werkt mooi maar waarom zou je voor dat geld [ruim 900 euro~koste die van hem] niet een dikke laptop kopen waar je veel meer mee kan en niet vast zit aan flauwe beperkingen zoals geen USB en kaartlezer etc. etc.!
En wie gaat er nauw boeken lezen op zo'n ding, kom op dat slaat nergens op 8)7
Binnen een half jaar kijk je scheel.

Apple is echt zo'n mode artikel geworden voor mensen die teveel geld uitgeven of teveel hebben.
Om indruk te maken zovan ooh ik heb een apple, I'm the man. Ronduit zielig.
Ik stoor me er niet aan hoor, ik lach ze met een brede grijns toe O-)

No hard feelings naar het besturings systeem, werkt stukker fijner dan Windows.
Heb ook een MAC :)

[Reactie gewijzigd door 1990BW op 10 mei 2010 22:30]

Misschien omdat sommige mensen 900 euro over hebben voor een ervaring waarmee je op de bank gewoon kan doen wat je wil doen. Waar je niet je laptop voor hoeft op te starten, enzovoort

Als je 900 euro voor een iPad over hebt kan je het waarschijnlijk missen en heb je al een mooie laptop (ws MacBook)....

Niet iedereen is cheap ;) Luxe is ook wel eens leuk als je er hard voor heb gewerkt.


Bijvoorbeeld, op het station zie je zoveel mensen koffie drinken a 2 euro. Die kunnen toch ook makkelijk even een thermosflesje vullen? En hun eigen brood mee?
Mensen willen soms luxe, en anderen kunnen dat niet betalen of hebben het er niet voor over. Ga je nu ook zeuren over mijn koffievoorbeeld??

PS: Teveel geld? Das niet slecht toch?

[Reactie gewijzigd door Edwin88 op 10 mei 2010 22:51]

Je moet je bijna bezwaard gaan voelen dat je een apple gewoon mooi en relaxed vindt omdat mensen zich eraan irriteren. Slaat echt totaal nergens op.
Klopt, maar daar moet je je dan ook niets van aantrekken. Als ik in een Porsche wil rijden, dan doe ik dat lekker, ik weet echt wel wie ik ben en waarom ik iets gebruik.
Apple is echt zo'n mode artikel geworden voor mensen die teveel geld uitgeven of teveel hebben. Om indruk te maken zovan ooh ik heb een apple, I'm the man. Ronduit zielig.
Wat een bullshit. Die mensen zullen er vast ook bij zijn ja. Net zoals er mensen met dure htc's of nokia's rondlopen zonder dat ze ooit iets meer doen dan bellen en sms'en. Laat die mensen lekker. Ik weet waarom ik een Mac heb en ik weet waarom ik voor m'n digibete ouders een iPadje ga kopen. En dat "tweaker piet" vervolgens vindt dat ik teveel geld uitgeef "alleen maar voor het merk apple", zegt vooral meer over hem dan over mij.

[Reactie gewijzigd door edwingr op 11 mei 2010 13:44]

Spreekt elkaar toch wat tegen "een nieuw apparaat met een nieuwe doelgroep" en "de markt van de tablets instappen", laatste geeft aan dat die markt al gewoon bestond.
Je zou kunnen zeggen dat Apple de doelgroep verbreedt. Dus niet een nieuwe markt, maar wel een nieuwe doelgroep. Eerdere tablets waren misschien alleen voor zakenlui, nu is er ook een tablet voor Jan met de Pet.
De iPad behoort tot een nieuwe categorie apparaten omdat het een van de eerste tablets is die geen desktop OS draait maar een systeem dat specifiek geschreven is voor dit soort devices.

Ik denk dat de meeste tweakers meer gericht zijn op de hardware dan op de software, maar het is juist de software dat van de iPad zo'n nuttig apparaat maakt. De iPad is niet zo veelzijdig als een laptop of een netbook. Maar de zaken die de "gewone" mens het meest doet met een computer (e-mailen, surfen, kalender, media, etc.) gaan met de iPad naar mijn idee veel sneller en gebruikersvriendelijker. De iPad is dan volgens mij ook veel meer een gebruiksvoorwerp (zoals een TV of een wekker) dan een gadget/hobby/tweak-apparaat. De meeste mensen geven er bij een TV ook weinig om of deze tot in de puntjes te calibreren is, ze willen hem gewoon aan kunnen zetten en direkt een film kunnen kijken. Een computer met een desktop OS vereist meestal nog teveel handelingen die nodig zijn om de computer goed te laten werken en die in de weg zitten om de computer te kunnen gebruiken waarvoor je hem uiteindelijk wilt gebruiken.
1 2 3 ... 9

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Call of Duty: Black Ops 4 HTC U12+ dual sim LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6 Battlefield V Samsung Galaxy S9 Dual Sim Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True