Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke

Redacteur mobile

Interview: Microsoft over Windows Phone 7

Inleiding

In één klap neemt Microsoft afscheid van alles wat in de afgelopen jaren met Windows Mobile is opgebouwd. Met het verschijnen van Windows Phone 7 begint de softwaregigant met een schone lei.

Die schone lei blijkt uit diverse zaken: zo is de interface compleet anders dan Windows Mobile 6, de filosofie achter het besturingssysteem is anders en ook de software-ontwikkeling werkt anders. Er zijn eigenlijk maar weinig overeenkomsten, behalve dat beide OS'en gemaakt zijn door Microsoft en ontwikkeld zijn op basis van de Windows CE-kernel.

Op de DevDays-ontwikkelaarsbijeenkomst die Microsoft eind maart in Den Haag hield, sprak Tweakers.net met Charlie Kindel. Kindel gaat bij Microsoft over de ontwikkeling van Windows Phone 7. Eerder was hij onder meer verantwoordelijk voor Windows Home Server.

Kindel geeft in dit interview onder meer een toelichting op de ontwikkeling van applicaties, multitasking, de filosofie achter de opbouw van het OS en de overeenkomsten in strategie tussen Windows Phone 7 en Apples iPhone OS.

De gedachte achter Windows Phone 7

'Drie schermen' en internetservices

Microsoft baseert zijn strategie momenteel op de 'drie schermen'-filosofie: pc of laptop, tv, en smartphone. Volgens Microsoft ligt de toekomst in het kunnen synchroniseren van zoveel mogelijk zaken tussen die drie schermen.

De smartphone is als 'derde scherm' om veel verschillende redenen belangrijk, zegt Kindel. "De telecommarkt is enorm groot en kent een gigantische hoeveelheid gebruikers. De smartphone is de nieuwe 'personal computer', je hebt hem altijd bij je, al je contacten en andere persoonlijke informatie staat erop en hij is altijd verbonden met het internet."

De bedoeling is dan ook dat er maar weinig op de Windows Phone 7-toestellen zelf wordt uitgevoerd: "Een groot deel van de activiteit vindt plaats aan de serverkant. Ook applicaties maken veel gebruik van de server, zoals met notificaties. Zo gebeuren de zaken die het meeste van het toestel zouden vergen, nu op de server. Dat kan ook besparend werken voor de accu."

Integratie met andere Microsoft-diensten

Die focus op internetservices opent ook mogelijkheden voor integratie met andere Microsoft-diensten: Zune voor multimedia, Xbox voor gamen en Bing voor zoeken. Zo zouden ontwikkelaars die Xbox 360-games maken, ook een mobiele versie voor Windows Phone 7 kunnen maken. Die zouden dan bijvoorbeeld samen verkocht kunnen worden. "Of ze dat ook doen, is aan de game-ontwikkelaars. Wij maken het alleen mogelijk."

Meer in eigen hand

Microsofts filosofie voor Windows Mobile 6 was om fabrikanten en providers vooral hun eigen gang te laten gaan. Daardoor verschenen er veel verschillende toestellen met veel verschillende versies en interfaces op de markt. Bij Windows Phone 7 mogen fabrikanten minder doen om de interface aan te passen. "Wij hebben veel geïnvesteerd in het merk Windows Phone en de look & feel is deel van de kracht van het OS. Daarom is er ook geen api beschikbaar om bijvoorbeeld het homescreen aan te passen. Het homescreen is van de gebruiker voor de gebruiker en daar kan niemand bij."

Daarnaast gaat Microsoft zelf updates voor het OS uitbrengen. Daarmee hoeven gebruikers niet langer te wachten tot de fabrikant of de provider een firmware-update uitbrengt. Dat moet zorgen voor minder versplintering in het aantal versies van Windows Phone dat gebruikt wordt. "We willen dat iedereen dezelfde versie van het OS gebruikt. Het is niet prettig als er dertig versies van je besturingssysteem in omloop zijn."

Die updates kunnen op twee manieren naar gebruikers worden gepusht. "Dat doen we via de desktopsoftware van Zune of over the air", aldus Kindel. "Welke manier we toepassen, hangt af van de grootte van de update." In de praktijk zal het erop neerkomen dat grote updates via de desktopsoftware geïnstalleerd kunnen worden, terwijl de kleinere updates direct naar de telefoon worden gestuurd.

Windows Phone 7 zal bij de release nog niet 'feature complete' zijn: veel zaken worden pas later toegevoegd. Dat is een bewuste keuze, aldus Kindel. "Wat we doen, willen we extreem goed doen. Dat is een verandering ten opzichte van eerdere Windows Mobile-versies, waar we zoveel mogelijk functionaliteit in probeerden te stoppen. Nu zullen sommige dingen bij de lancering ontbreken, maar het belangrijkste is voor ons de gebruikservaring. Alles aan het toestel moet gelijk goed werken. Daarna kijken we hoe we die functionaliteit uit kunnen breiden."

Interface

De interface is gebaseerd op twee belangrijke pijlers: 'tiles' en 'hubs'. Tiles staan op het homescreen. Een tile kan van alles bevatten: een contact, een applicatie of een bookmark, maar ook een hub. Een tile wordt constant bijgewerkt, bijvoorbeeld met updates van Facebook of notificaties van een mailapplicatie.

De hubs zijn de plaats waar applicaties kunnen samenkomen: daardoor wordt informatie van verschillende bronnen op één locatie weergegeven, in plaats van in diverse verschillende applicaties. Zo kunnen de achievements in diverse games worden weergegeven in een Xbox-hub.

In eerste instantie kunnen de hubs nog niet worden uitgebreid met functionaliteit van nieuwe applicaties. Dat wordt later wel mogelijk, zodat Nederlandse gebruikers bijvoorbeeld op Hyves-integratie mogen rekenen. "Op termijn kan dat, maar vooralsnog richten we ons op andere zaken", aldus Kindel.

De release

Microsoft heeft veel fabrikanten en providers bereid gevonden mee te werken aan Windows Phone 7. Onder meer HTC, Samsung, Sony Ericsson, LG en Asus werken al aan WP7-hardware en -software. Kindel toont ons een nog naamloos toestel van Asus en een qwerty-slider van LG.

De release staat gepland voor eind dit jaar en volgens Kindel ligt Microsoft nog op schema. "Als ik zie waar we nu staan op het gebied van snelheid en stabiliteit van het OS, ben ik er zeker van dat we het gaan halen."

Bij die release mogen fabrikanten en providers geen eigen elementen toevoegen. Volgens Kindel is dat logisch: "Wij hebben veel geïnvesteerd in het merk Windows Phone en we denken dat de consistentie van de interface een deel van de kracht gaat worden. Dat is de reden dat fabrikanten, in tegenstelling tot bij Windows Mobile 6, geen nieuwe look & feel aan Windows Phone 7 mogen meegeven."

Toch heeft Kindel veel waardering voor wat fabrikanten en providers met Windows Mobile 6 hebben gedaan. "Veel fabrikanten hebben elementen in de interface vervangen. They did a phenomenal job, sommige interfaces waren beter dan de standaardinterface. Daar mogen ze trots op zijn."

Betalen via de provider

Een van de belangrijkste verkoopargumenten moet Windows Marketplace worden. Een groot manco bij concurrerende downloadwinkels is volgens Kindel de manier van betalen. Voor Android Market heb je een creditcard nodig die aan een Google Checkout-account is gekoppeld; de App Store van Apple accepteert naast een creditcard ook het betaalsysteem Click&Buy.

Microsoft wil dat heel anders aanpakken: aankopen van bijvoorbeeld applicaties moeten automatisch via de telefoonrekening betaald kunnen worden. "Dat is een service in Windows Phone 7 en we streven ernaar om dat in alle landen waar Windows Phone 7 uitkomt, aan te bieden." Of dat lukt, is echter nog nog onduidelijk.

Software en ontwikkeling

Alleen Marketplace

Het met een executable bestand installeren van applicaties is onder Windows Phone 7 niet mogelijk. Ook bedrijven die een exclusieve applicatie voor de eigen medewerkers maken, wat in Windows Mobile 6 wel gebeurde, vissen achter het net. "Dat hebben we in de planning voor toekomstige releases, voorlopig richten we ons op andere zaken." Alleen ontwikkelaars kunnen hun eigen applicaties op hun eigen toestellen testen.

Het beperken van de mogelijkheid om applicaties op een andere manier te installeren, is volgens Kindel gedaan om gebruikers tegemoet te komen. "Op die manier kunnen we beter garanderen dat applicaties goed, veilig en compatibel zijn."

Voor ontwikkelaars zitten er ook voordelen aan. "Ontwikkelaars willen op een makkelijke manier hun applicatie aan zoveel mogelijk mensen aanbieden. Met de Marketplace kan dat."

Voor de Marketplace gaan wel regels gelden. Daaronder gelden onder meer 'business policies' en 'technical policies'. "Voordat een applicatie wordt goedgekeurd, onderwerpen wij het aan een aantal tests. Als de applicatie wordt goedgekeurd, verschijnt hij in Marketplace. Als hij wordt afgekeurd, kan de ontwikkelaar proberen om zijn applicatie te wijzigen en opnieuw in te leveren."

Microsoft wil het daarbij beter doen dan bijvoorbeeld Apple, dat nog wel eens kritiek krijgt omdat applicaties om onduidelijke redenen worden geweigerd. "Wij zullen transparant zijn over de eisen voor applicaties en over de punten waarop ze niet voldoen als ze worden afgekeurd."

Geen native code

Applicaties voor Windows Phone 7 kunnen gemaakt worden in Silverlight, games in XNA. Daarnaast draaien .Net-applicaties in een soort 'sandbox', die overigens na verloop van tijd steeds minder strikt zal worden.

Een native development kit komt er niet, aldus Kindel. "Wel geven we bepaalde ontwikkelaars toegang tot native api's, als dat nodig is. Dat zal niet vaak gebeuren, maar dat doen we bijvoorbeeld om Adobe de kans te geven Flash voor Internet Explorer te ontwikkelen. Dat lukt niet met de ontwikkeltools die ontwikkelaars normaal gesproken hebben." Kindel ontkent echter dat grote ontwikkelaars meer api's mogen gebruiken. "Daarover is de afgelopen weken een verkeerd beeld in de media ontstaan."

Multitasking

In eerste instantie heeft Windows Phone 7 alleen multitasking voor de eigen applicaties, zoals de Zune-mediaspeler. De mediaspeler kan vanuit andere applicaties bediend worden: als in een andere applicatie de volumeknop wordt ingedrukt, verschijnt er een Zune-widget op het scherm met een Play/Pauze-knop en knoppen om het vorige of volgende nummer te starten.

De multitaskingfunctionaliteit krijgt verder de drie al bekende notificatiemethoden: een notificatie in een tegel op het homescreen, een notificatie die van boven op het scherm komt en een 'in-app'-notificatie, voor als je al in het programma zit dat een notificatie wil geven.

Toch zegt Kindel dat Microsoft multitasking voor bepaalde scenario's wel wil ondersteunen. "Als je bijvoorbeeld een applicatie hebt die op de achtergrond een gps-positie aan andere toepassingen kan doorgeven, is het wel nodig dat die applicatie in de achtergrond kan draaien. Voor dat soort scenario's bouwen we multitasking weer in." Dat gebeurt in toekomstige versies; op de vraag hoe snel die zullen verschijnen, wil Kindel echter niet ingaan.

Keep it simple

Microsoft heeft geprobeerd om de drempels voor ontwikkelaars zo laag mogelijk te maken, zodat applicaties snel en makkelijk kunnen worden gemaakt. Daarom is voor applicaties gekozen voor Silverlight, terwijl games in XNA worden ontwikkeld. "Zo zijn er meteen veel ontwikkelaars die software voor Windows Phone 7 kunnen maken, simpelweg omdat ze al met de technologie overweg kunnen." Bovendien is de basisversie van de ontwikkeltools gratis te downloaden. Er is wel een uitgebreidere versie die geld gaat kosten.

De software in de ontwikkelomgeving emuleert een x86- in plaats van een ARM-chip. "Dat is omdat het emuleren van een 1GHz-toestel veel van de pc vergt. Het was veel logischer om voor x86-hardware te kiezen, zodat er minder van de pc wordt gevraagd."

Microsoft heeft overigens al bekendgemaakt dat een ontwikkelaar 70 procent van de winst van de verkoop van zijn applicaties krijgt. De overige 30 procent gaat naar Microsoft.

Tot slot

Veel van de elementen uit de nieuwe strategie van Microsoft, zoals de gesloten vorm van de Marketplace en het beperken van multitaskingmogelijkheden, lijken geënt op de strategie die Apple de afgelopen jaren met zijn iPhones volgde. Kindel erkent dat: "Dat klopt, in veel zaken zitten wij met Apple op één lijn. We hebben de gebruikservaring vooropgesteld bij Windows Phone 7 en scherpe keuzes gemaakt. Het kan kloppen dat een aantal van die keuzes overeen komen met die van Apple. At the end of the day gaat het ons allebei om de gebruikservaring van smartphones."

Kindel denkt - uiteraard - dat Windows Phone 7 snel marktaandeel zal winnen. "In het verleden is het vaker gebeurd dat wij op een bepaalde markt de underdog waren en toch marktleider zijn geworden." De vraag is wat er gebeurt als Windows Phone 7 flopt en de verkopen achterblijven bij de verwachtingen. Gooit Microsoft dan het bijltje erbij neer? "Wij vinden de mobiele markt heel belangrijk. Ik kan echter niet op dit soort vragen ingaan. Daarvoor is het nu nog te vroeg." Microsoft verwacht juist heel veel van zijn nieuwe mobiele OS, zegt Kindel. "We hebben veel positieve feedback gekregen van fabrikanten, providers en ontwikkelaars. We hopen met Windows Phone 7 een succesvolle nieuwe weg in te slaan."

Reacties (121)

Wijzig sortering
Welke voordelen heeft Windows 7 Phone eigenlijk boven de iPhone? De iPhone 4 heeft een hogere resolutie, 3rd party multitasking, copy & paste, en nog heel veel meer functionaliteit die Microsoft pas volgend jaar gaat introduceren - maar de iPhone al heeft. Ook loopt de iPhone mijlenver voor qua aantal applicaties en games. Ik lees dat ze heel veel nadoen van Apple: maar nergens lees ik nou echt iets over de voordelen. Wat maakt dat je zegt: wow dit is een killer functie heeft die de iPhone niet heeft.

Die "titels" zijn btw hetzelfde als de Wii blokjes op je Wii homescreen.

Waarom heet het ding trouwens Windows Phone: het heeft volgens mij niets met Windows te maken...

[Reactie gewijzigd door bobwarley op 11 april 2010 09:23]

iPhone is een toestel, je hebt geen keuze vrijheid in wat je wilt, wil je groter, kleiner, toetsenbord? enz.

Daarbij komt dat Microsoft hier met dingen aankomt die mogelijk heel populair kunnen worden, zoals de connectie met Xbox Live, dingen zoals achievements kan zo'n toestel opeens populair maken. Populariteit zorgt voor meer games, applicaties enz.
En dan zijn er dingen zoals flash, veel vrijere ondersteuning van applicaties, geen gezeur wat je wel en niet mag doen zoals tethering enz.

Ook staat Apple bekent om de ongelooflijke hoge prijzen.

Ik ben zeker geen fan van Microsoft, maar ik irriteer me echt veel meer aan Apple dan aan MS, zeker de bemoeienis van Apple vind ik zeer kwalijk en voor mij dan ook een breekpunt.
iPhone is een toestel, je hebt geen keuze vrijheid in wat je wilt, wil je groter, kleiner, toetsenbord? enz.
Als je een WP7 toestel gaat halen heb je ook niet zoveel vrijheid hoor. Er staat toch duidelijk in het artikel dat MS hun herkenbaarheid belangrijker vind dan de wensen van de gebruiker en daarom de aanpasbaarheid erg heeft beperkt?
Daarbij komt dat Microsoft hier met dingen aankomt die mogelijk heel populair kunnen worden, zoals de connectie met Xbox Live, dingen zoals achievements kan zo'n toestel opeens populair maken.
Dat lijkt me niet hoor, al die "leuke functies" werken alleen met MS spul. Leuk dat het met Xbox en Zune dingen kan, maar wat als je een PS3/Wii en een ander merk mp3speler hebt?
Wil je er apps voor schrijven? Prima, maar ga eerst maar een MS programmeertaal leren. Kunnen ze wel aankomen met "je kan er apps in Silverlight voor schrijven, hoef je geen nieuwe taal te leren", maar zijn teveel bezig met wishful thinking. Slechts een handje vol developers werkt met SL, het grootste deel, wat normaal alleen desktop apps schrijft, heeft nog nooit SL aangeraakt.

Komt nog bij dat je voor het updaten (en waarschijnlijk activeren, zoals bij Apple) van het toestel blijkbaar een Windows desktop/laptop nodig hebt, vanwege de noodzaak het via een Windows-applicatie te doen ipv gewoon via het toestel zelf. Apple is daar weinig beter in, door het vereisen van activatie via iTunes, maar dat draait tenminste al op meer systemen (windows en os x).
Ik mot geen Zune software, of eigenlijk heb ik sowieso niks met Windows. Ze hebben dus al voor mij besloten dat ik hun telefoon dan ook maar niet meer kan gebruiken.
En dan zijn er dingen zoals flash, veel vrijere ondersteuning van applicaties, geen gezeur wat je wel en niet mag doen zoals tethering enz.
Gezeur wat je wel en niet mag doen? Je mag blijkbaar de look & feel niet al te veel aanpassen omdat de merkbeleving dan in het gedrang komt... En tethering zal uberhaupt wel niet ondersteund worden. Ze zijn tenslotte druk bezig met allemaal andere nutteloze features zoals een applicatie die je xbox achievements weer geeft...
Ook staat Apple bekent om de ongelooflijke hoge prijzen.
Nou, laat maar zien dan, de prijzen van WP7 toestellen. Ik heb ze nog niet gezien. Vind het een beetje vreemd om er al vanuit te gaan dat die dingen goedkoper worden, met al die hoge eisen die MS stelt aan telefoons...
Bovendien vind ik Windows zeker niet goedkoop. En alle andere MS producten trouwens ook niet.
Ik ben zeker geen fan van Microsoft, maar ik irriteer me echt veel meer aan Apple dan aan MS
Volgens mij is het hier 1 pot nat. WP7 is een IPhone OS versie 1 kloon geworden, met dezelfde beperkingen en bemoeienis van de software bouwer...
Weet je waar ik me aan erger? Mensen zoals jij die met 2 maten meten. Als het om de maker van je oude vertrouwde Windowsje gaat wil je er niks slechts over horen, maar een Mac zul je wel niet hebben, dus Apple kunnen we lekker afzeiken, toch?
|:(
Dat lijkt me niet hoor, al die "leuke functies" werken alleen met MS spul. Leuk dat het met Xbox en Zune dingen kan, maar wat als je een PS3/Wii en een ander merk mp3speler hebt?
Toevallig heb ik op de Microsoft DevDays een demo gezien van de Windows Phone 7, daarin werd ook gewoon gekoppeld aan bijvoorbeeld een gmail-account, facebook, linkedin etc. Daarnaast, wat weerhoud je om een PS3-netwerk koppeling te schrijven? Natuurlijk zorgt Microsoft ervoor dat bij de launch hu eigen spul werkt, maar andere partijen zullen niet achter blijven.
Het grootste nadeel dat ik op dit moment zie, is dat de custom apps niet worden ondersteund buiten de (AppStore/Marketplace/Hoe heet dat ding) om, wat het grote voordeel van de huidige Windows Mobile is, zeker voor bedrijven met mobiele applicaties die aan hun custom ontwikkelde bedrijfsapplicatie hangt.
Weet je waar ik me aan erger? Mensen zoals jij die met 2 maten meten. Als het om de maker van je oude vertrouwde Windowsje gaat wil je er niks slechts over horen, maar een Mac zul je wel niet hebben, dus Apple kunnen we lekker afzeiken, toch?
Zonder hierin een partij te willen kiezen; zou je ook kunnen zeggen dat dit ook voor Apple gebruikers op gaat.

Hmmm ... wellicht een idee voor een poll op tweakers:
Welk operating system maakt de gebruiker emotioneler betrokken bij het product?
Toen de iPhone voor het eerst werd geïntroduceerd, had het bepaalde functionaliteit ook niet (zoals dezelfde copy & paste, hogere resolutie en 3rd party multitasking) en dat vond het publiek toen ook niet zo'n probleem. Laten we gewoon afwachten en MS dezelfde kans geven om zich te bewijzen.

Windows is gewoon een bekend 'merk' en het zou stom zijn om dat zomaar vaarwel te zeggen. En misschien gaat het met Windows (Windows 8?) dezelfde kant op als Zune, bijv qua interface, wie weet....
Probleem voor ms is nu dat er osen zijn die die functies allemaal wel hebben...

"Wat we doen, willen we extreem goed doen''
Nee jullie leveren half werk af omdat jullie de concurrentie niet kunnen bijbenen
en als er commentaar op het os komt wijzigen ze het wel, maar pas na de release...

Ik heb het idee dat ms de plank hier compleet misslaat to little to late of zoiets was het toch? Maar toch ben benieuwd ms is een groot bedrijf ze zullen vast niets waardeloos afleveren. Alleen denk ik wel dat het te weinig is om een groot deel van de smartphone markt te veroveren.
Nogmaals, dat gold ook voor iPhone OS, en die filosofie heeft Apple toch ook gewoon goed gedaan? Apple heeft ook na release pas functionaliteiten toegevoegd die andere OS'en ook allang hadden.

De een ziet het als half werk afleveren, de ander als voortschrijdend inzicht, naar de gebruikers luisteren, of gewoon een kwestie van marketing.

Zoals ik al eerder zei wil ik liever eerst zien dan geloven en oordelen.
Toen de iPhone drie jaar geleden werd geintroduceerd was het " acceptabeler " omdat het op veel punten vooruitstrevend was. Maar Windows Phone 7 komt niet in dezelfde omstandigheden als de iPhone drie jaar geleden op de markt. Nu is er iPhone OS4, Android, MeeGo, WebOS e.d. Die nu wel allemaal copy & paste en 3rd party multitasking bieden. Toen voor iPhone niet zo'n probleem (immers de concurrentie liep achter), nu voor Microsoft wel.

Sterker nog: Windows Mobile 6 deed al multitasking en copy & paste...

Dat Windows 95 in 1995 goed verkocht, ondanks dat er met de eerste release veel mis was - wil niet zeggen dat het acceptabel is om nu nog met een kloon op de markt te komen: omdat Windows dat in 1995 ook niet had, en toch goed verkocht...

[Reactie gewijzigd door bobwarley op 11 april 2010 09:55]

Sterker nog: Windows Mobile 6 deed al multitasking en copy & paste...
Dat deed het ook al voordat de iPhone uit was gekomen en toch is dat laatste product een veel groter succes geworden terwijl het met veel minder functionaliteiten is gelanceerd.

Veel software producten gaan onderuit omdat ze tot het randje vol gestopt worden met toeters en bellen. Vaak komt dit omdat er inderdaad met een al bestaand product geconcurreerd moet worden. Het resultaat is een gammel systeem waar (bij wijze van spreken);
  • 33.33% van de functionaliteiten niet of nauwelijks toegankelijk zijn via een brakke (niet uitgedachte) interface.
  • 33.33% van de functionaliteiten compleet overbodig zijn of in veel mindere mate gebruikt wordt dan gedacht.
  • 33.33% van de functionaliteiten geen wenselijke performance behaalt of gewoon onstabiel zijn.
Een goed voorbeeld zijn al die MMO's die ge-crashed zijn in de afgelopen 2-3 jaar, omdat ze tijdens de lancering evenveel of meer features wilden bevatten dan het al 5 jaar oude WoW monster.

Met een apparaat als een telefoon is het uitermate belangrijk dat het een solide basis heeft in plaats van een plakbandjes OS. Persoonlijk vind ik zelfs dat Microsoft een stap verder had kunnen gaan en dat gehele Windows CE de nek om had moeten draaien. Was een mooi moment geweest om een complete .NET kernel in de praktijk te lanceren.
100% mee eens. Naar mijn mening hadden ze Windows CE inderdaad volledig mogen laten sterven. Hoewel ik me wel afvraag of een .NET kernel wel zo'n strak plan is.

En het grote voordeel van Windows Phone 7: Meerdere fabrikanten mogen hier telefoons mee uitbrengen. Apple heeft een monopolie wat iPhone OS betreft. Dus een OS dat heel erg lijkt op iPhone OS zou alleen maar welkom zijn. (Hoewel Android daar al een behoorlijke job verricht.)

Windows Phone 7 zijn UI staat mij ook veel meer aan die van de concurrentie. Het is puur smaak. En ik denk niet dat ik die multitasking heel erg ga missen op een 1GHz Snapdragon processor.
Persoonlijk vind ik zelfs dat Microsoft een stap verder had kunnen gaan en dat gehele Windows CE de nek om had moeten draaien
Dat komt misschien omdat je nog aan het odue Windows CE 5 denkt dat onder WM 6.5 draait.

Windows CE is echter allang voorbij dat punt en bijvoorbeeld onder de Zune HD vormt versie 6.0.x een uitstekend OS wat heel stabiel en zeer responsief is.
En de Zune HD heeft veel beperkter hardware als straks Windows Phone zal hebben.
Dat is zo, het was ook een beetje een kort door de bocht opmerking. Was alleen wel blij geworden als ze eens wat serieus gingen doen met Singularity.
Je vergeet dat CE niet alleen voor Mobile word gebruikt, maar ook voor -tal- van interfaces op machines in de industrie! Dus daar is nog wel degelijk markt voor Microsoft in combinatie met het Compact en straks ook het Micro .NET Framework :)
Lees jij wel voor je reageert?
Smartphone segment is enorm gegroeit laatste jaren, en in een bestaand iets moet je er niet nog een jaar over doen voor je eindelijk een compleet product aflevert.

True de iphone heeft ook opties er naderhand bijgekregen. Maar terwijl de iphone al snel gebruiksvriendelijk e.d. was zat iedereen nog met een se k700i...
De stap van zo'n gsm naar een smartphone is een grote, veel verschil e.d. Tegenwoordig is de groep smartphonegebruikers stuk groter, en meer eisend.

Wie is ms dan als ze denken een half systeem af te leveren? In mijn ogen hadden ze beter nu een compleet product afgeleverd ipv iets waar later dingen aan toegevoegd worden.
Ja, ik lees voordat ik reageer. Misschien moet jij dat ook eens gaan doen voordat je reageert.

Het smartphone segment is inderdaad enorm gegroeid, maar dat heeft weinig te maken met de groei in functionaliteiten. Er wordt al vaak genoeg gezegd dat 99% van de gebruikers helemaal niet op die functionaliteiten zitten te wachten. Als Apple copy & paste niet had toegevoegd, hadden ze waarschijnlijk geen iPhone minder verkocht. Dat is nu juist hetgene wat MS ook probeert te doen. Ze willen het 'grote publiek' bedienen en niet die kleine groep die perse alle functionaliteiten willen hebben. Die groep moet hun heil maar zoeken in Android of MeeGo/Maemo.

Dus om te zeggen dat een produkt half af is omdat het bepaalde functionaliteiten niet heeft is erg kortzichtig. Het gaat bij MS nu dus ook om de 'user experience' en daar kan niemand van ons nog iets zinnigs over zeggen aangezien Windows Phone 7 nog niet beschikbaar is.
Komt bij dat met grote kans een telefoon met WP7 ongeveer 60% gaat kosten van wat apple voor de nieuwe iPhone wil hebben en hardwarematig wel nagenoeg evenwaardig gaan zijn. Naast de bulk aan features (die bij apple trouwens ook echt niet zo groot is als iedereen altijd roept als er vergeleken wordt met WP7) moet er ook altijd worden gelet op prijs/prestatie (want normaalstervelingen letten daar altijd ook op) en als je voor 500€ een WP7 met 1Ghz, 512mb/1GB Ram, 800x480 en 16GB storage kan kopen dan is dat wel 250€ goedkoper dan de nieuwe iPhone waarschijnlijk gaat kosten terwijl ie niet of nauwelijks meer gaat leveren.

Oftewel: Stop the bashing, you haven't tried any of it yet and neither has anybody else.
Op mobiel gebied kijken consumenten echter totaal niet naar de prijs, van het abbonnement wel ja, niet voor de telefoon. Hier wordt vaak de totaalprijs helemaal uitgerekend over de jaren heen, maar dat doen mensen simpelweg niet. 90 Euro voor een nieuwe iPhone bij verlenging van het contract is wat mensen overhaalt en dat zal nauwelijks verschillen voor de W7PS phones.

Bashing is overigens iets anders dan gewoon kritisch kunnen kijken.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 11 april 2010 10:39]

Consumenten die een iPhone kopen kijken inderdaad niet naar prijs... Anders zouden ze 'm ook nooit gekocht hebben!

Maar er is ook een hele grote groep consumenten die wél verder kijkt dan hun neus lang is, en wél naar de prijs van het abonnment kijkt. En die de iPhone best een mooie telefoon vind, maar nooit van hun leven zoveel geld er voor zullen betalen.
In Nederland kijken jullie misschien naar het abonnement, hier in België kijken we naar de prijs... En dan vallen die 250 eurootjes toch wel op.
1x uitgeven, kwestie van sparen en daar merk je toch vrij weinig van is mijn ervaring. Juist de abbonnements-kosten tikken per maand aan en dat vind ik belangrijker. Of ik nu na x aantal maanden 300 Euro meer kwijt bent, dat boeit me echt niet over zoveel tijd.
You haven't tried any of it yet and neither has anybody else.
Komt bij dat met grote kans een telefoon met WP7 ongeveer 60% gaat kosten van wat apple voor de nieuwe iPhone wil hebben en hardwarematig wel nagenoeg evenwaardig gaan zijn.
en als je voor 500€ een WP7 met 1Ghz, 512mb/1GB Ram, 800x480 en 16GB storage kan kopen dan is dat wel 250€ goedkoper dan de nieuwe iPhone waarschijnlijk gaat kosten terwijl ie niet of nauwelijks meer gaat leveren.
Ik laat de quotes voor zich spreken
jij kijk vrolijk naar specificaties als 1ghz, 512mb bla bla,

Een hoop iphone gebruikers wilden juist een iphone omdat je niet op hoef te letten wat voor hardwarematige telefoon je nou krijg.

iphone OS en de iphone zijn perfect op elkaar afgestemd, dat deze een 666mhz processor heeft scheelt bar weinig mensen, het toestel werkt zoals het moet!
Als dat soort functies die normaal mainstream zijn en bij aankondiging erin zitten en vervolgens weggehaald worden (oa multitasking en copy/paste) is het totaal niet kortzichtig.... Ja van MS dat ze menen daar nog verder mee te komen dan winmo 6.1

En nee idd het hoeft niet perfect te zijn, maar ze maken nu een product met veel minpunten en als je de grote markt aan wilt spreken zul je moeten zorgen dat die dingen er wil inzitten.

MS wilde voorheen alle gebruikers benaderen (vandaar htc touchflo e.d.)
Nu mikken ze op het schaapjes volk wat ook de iphone koopt. En helaas zijn die mensen al voorzien.

En uit je reactie lees ik niets waarmee ik deze reactie had kunnen voorkomen dus ja ik lees je reactie, jij de mijne niet want daar staat hetzelfde in als bovenstaand :+
Iphone OS was versie 1. Dit is Windows phone 7, de naam impliceert een volgende versie van een bestaand product, dan is het raar dat functies die beschikbaar waren in 6 eruit waren gehaald.

De naam van dit OS is helemaal fout, doen als je voortborduurt op successen uit het verleden terwijl je opnieuw begint.

Dat "seven" moet gewoon uit de naam, een nieuw ander OS dan het huidige Mobile (dat volgens mij moet blijven bestaan voor de zakelijke gebruiker) en gewoon bij versie 1 beginnen..
@hieronder..

Nee, Het blijft versie 7 maar het is een versie 1. Geen consument die snapt dat met Windows Mobile iets heel anders wordt bedoeld dan Windows phone.

[Reactie gewijzigd door [Roland] op 11 april 2010 18:09]

het is "Windows Phone 7", de smartphone tegenhanger van (het populaire) Windows 7. Mensen leggen met die 7 onmiddellijk de link.

De opvolger zou "Windows Mobile 7" geheten hebben. Dus MS heeft gedaan wat jij hier voorstelt.

[Reactie gewijzigd door flamingworm op 11 april 2010 17:28]

Enige feit is dat windows 7 enorm gebruiksvriendelijk en goed gebouwd is.... zie het stijgende segment wat overstapt op win7....

Helaas heeft win7 tov 6.1 al tekortkomingen en al helemaal tov android webos van palm of het Iphone os...
<quote> Geen consument die snapt dat met Windows Mobile iets heel anders wordt bedoeld dan Windows phone.</quote>

jij snapt het toch ook? iig 1 plus ik = 2

en, 2 > geen

[Reactie gewijzigd door BasZer op 12 april 2010 10:12]

"Probleem voor ms is nu dat er osen zijn die die functies allemaal wel hebben..."
Mijn SE K800i had ook al Copy & Paste toen de iPhone dat nog niet had...
Knap, mijn k750 nog niet...

Maar gaat erom dat als je gericht een smartphone koopt een koopt die zoveel mogelijk functies ondersteund (zowel bruikbaar als functies die je misschien nog gaat gebruiken)

Wat ga ik nou 400,- voor toestel betalen waar geen copy/paste geen multitasking geen eigen skin etc etc op zit. Terwijl ik een android kan kopen voor dat geld met wel al die functies...
Dat kan toch jouw telefoon was dus ouder, en ergens tussen de k750 en K850 moet het toch erin zijn gekomen want ik had het dus op me k850 al ;)
Ik denk dat je over het hoofd ziet dat in Microsofts nieuwe filosofie de gebruikerservaring voorop staat, in tegenstelling tot het oude specificatiedenken. Daarmee is het nieuwe systeem wellicht minder geschikt voor bepaalde scenario's (er lijken mij betere systemen voor bijvoorbeeld tweakers of bedrijfsscenario's), maar daar is het Microsoft niet om te doen. Microsoft heeft een duidelijke keuze gemaakt voor de doorsnee consument als doelgroep. Het vernieuwende zit hem dan ook niet in WAT het kan, maar HOE het dat kan:

Microsoft heeft een hele eigen interface ontworpen. De focus hebben ze misschien van Apple afgekeken, maar de interface zelf is op veel fronten nieuw, en dat is nu al een grote verdienste.

Ik vind het meeste van wat er gezegd wordt in dit artikel ook volkomen logisch klinken en in tegenstelling tot de meeste reacties die ik heb gelezen denk ik dat Windows Phone 7 - afhankelijk van hoe goed de interface in elkaar zit - Microsoft weer op de kaart kan zetten.

en nee, ik ben geen Microsoft-fan: ik gebruik momenteel naast het MSN-protocol 0 MS producten
Ze zijn van windows mobile 6 naar windows phone 7 gegaan. Ik denk enerzijds om verder te gaan met de naamgeving (van 6 naar 7) en anderzijds om mee te liften om het goede imago van windows 7 ;)
Sorry, maar dan moet je je toch iets meer verdiepen in de materie. Zonder ontwikkelplatform? Visual Studio 2010 Express for Phone (gratis) Blend 4 for Phone (gratis) gebasseerd op XNA en Silverlight (waar al heel veel mensen bekend mee zijn) ik denk dat je gerust kunt stellen dat MS het beste ontwikkelplatform voor mobile op de markt gaat brengen.

Ik denk dat deze koerswijziging met Windows Phone 7 terecht is. De eisen van de consument zijn veranderd en WM6 kon daar in veel gevallen niet aan voldoen.

Groot verschil met iPhone is denk ik de manier hoe informatie wordt gepresenteerd en hoe de connectie met sociale netwerk is gerealiseerd (meer geintegreerd ipv losse applicaties)
Visual Studio Express vond ik nu niet erg interessant moet ik zeggen, de mogelijkheden zijn vrij beperkt (als in minder talen geloof ik) en het gemak vind ik ook wat tegenvallen in vergelijking met Xcode bijv. Dus gratis is het, maar als ik alle mogelijkheden wil benutten ben ik nog steeds veel kwijt, daarnaast moet je volgens mij ook flink in de buidel tasten om meerdere apps te submitten.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 11 april 2010 13:41]

Dan moet je het toch echt proberen. Als jij phone apps wilt bouwen is VS express een fantastische tool. Wil je nog meer functionaliteit dan kun je VS t/m Ultimate aanschaffen en gebruiken. Vergelijk xcode en VS 2010 Express icm Blend maar eens. Dan blijft xcode echt behelpen.
Ja precies, ik wil idd meer functionaliteit (gewoon alle) en daar moet je flink voor in de buidel tasten. Met Xcode heb ik alle functionaliteit die ik maar wil, gratis + 90 Euro per jaar om zoveel ik wil te submitten. Dat is volgens mij nog steeds niet de policy van Microsoft. Ik ga zeker nog eens deze nieuwe Visual Studio proberen, maar mijn vorige ervaring was toch echt minder... misschien omdat ik gewoon erg hou van een taal die standaard volledig object-oriented is.

edit: Even opgezocht, Expression studio alleen al kost 599 euro voor de volledige versie of 350 als ik Visual Studio al heb (niet de express) !

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 11 april 2010 15:25]

Ja zo lust ik er nog een paar. VS express voldoet niet want dan heb je niet alles. Draai het eens om. Wat heb je in de Express editie niet wat je dan mist (bv tov xcode). Je kunt c# of vb.net gebruiken om je phone apps te maken.

Expression Studio heb je niet nodig. Blend is voldoende en je krijgt een gratis versie voor de phone waar je je phone apps mee kunt maken (ben heeel erg benieuwd wat je denkt te missen in Blend 4 voor phone).
Ja precies; de paar mensen die ik tegengekomen ben die niet met VS uit de voeten konden hadden auberhaubt al een probleem met programmeren. Ik ben echt een slet qua programmeer tools en ik zou het echt behoorlijk zwaar hebben zonder Visual Studio.
VS Express is gewoon een uitgeklede demo versie van VS. Voor de volledige versie moet er diep in de buidel worden getast. Apple biedt een no-nonsense oplossing die niks kost en niet vele Gigabytes moeilijk te verwijderen meuk op je computer installeert en tevens heb je onder OS X geen gezeur met een systeem dat na een jaar bagger loopt en aan een nieuwe installatie toe is (sorry dat ik in herhaling treed maar dit is gewoon de harde waarheid als je met Windows werkt).

Even downloaden, installeren en als je het zat bent, sleep in de prullenbak en klaar, is er bij Windows niet bij.

Daarnaast, wat ik al opmerkte, komt er bij Windows geen degelijk platform voor het beheren van de telefoon zoals iTunes dat wel doet icm bijv. de Time Machine die vervolgens weer een backup van het geheel onder OS X maakt, een backup die onder elke Intel Mac ook echt gebruikt kan worden. Een totaaloplossing die gewoon werkt dus.

Ik hoop niet dat er nog steeds met ActiveSync gewerkt moet worden onder WP7, en dan die backup, kan die wel gerestored worden als het nodig is of blijkt dat het toch weer niet werkt? Dat is de Windows experience die veel gebruikers kennen en daarom zijn Mac en iPhone gebruikers zo trouw aan Apple; het werkt gewoon.

Het irritante aan Windows (development) is dat je de helft van je tijd kwijt bent aan het vinden van workarounds omdat die ene methode niet aanwezig is of niet naar behoren werkt, of dat er weer eoa extensie geinstalleerd moet worden die moet worden gevonden, getest en vrijwel zeker worden aangeschafd, of omdat dat stukje documentatie nergens te vinden is en ga zo maar door.

Totaaloplossingen, daar gaat het om, en zolang Microsoft die niet kan bieden, tesamen met een licht, snel en efficient mobiel OS, wordt het nooit wat met dat WP7. Android heeft ondertussen het gat als alternatief voor de iPhone al gedicht.

Laten we even realistisch zijn hier: Als OS X vrij op elke IBM-compatible PC te installeren is en als game developers hun games zouden porten naar OpenGL, dan is Microsoft in omvang binnen enkele jaren het bedrijfje dat het in 1990 was.
Je klinkt niet als iemand die er uberhaupt naar gekeken heeft maar alles doet op aannames en ervaringen van jaren terug.

De dev tools kun je met 1 druk op de knop installeren. (ok, Blend is nu nog appart maar dat wordt straks in de packager erbij gezet)

En natuurlijk is VS Express niet hetzelfde als de betaalde versie. Maar wat mis je dan zo erg in de Express edities waardoor het voor jou dus niet zo goed is als xcode? heb je ze Visual Studio uberhaupt wel eens proberen te vergelijken met xcode?

En over Android gesproken? Die hebben in 1 jaar tijd zoveel versplintering weten te veroorzaken. Versie 1.5, 1.6, 2.0, 2.01, 2.1 en dan nog eens 7 verschillende Google API's. Het is een mooi platform maar zeker niet eenvoudig uit te vinden wat je als ontwikkelaar moet doen.

Ik vraag me echt af hoeveel concrete ervaring je hebt met (mobile) development of dat je maar wat (na)roept.
Ik vraag me echt af hoeveel concrete ervaring je hebt met (mobile) development of dat je maar wat (na)roept.
Ik heb alleen ervaring met Xcode voor het mobiele platform en jaren ervaring met VS, NIET voor het mobiele platform. Ik ontwikkel niet veel meer en alleen nog maar onder UNIX voor het web.

Ik zie niet in waarom een nieuwe versie van VS mijn mening over Microsoft producten zal beinvloeden. Ik kijk naar het Microsoft beleid in zijn geheel en ik zie niet veel innovatie.

Het gaat niet om een 1 op 1 vergelijking tussen bijv. Xcode en VS Express, het gaat al weer om de totaalervaring. En die ervaring zal zijn dat als je met VS Express werkt er een moment komt dat het gereedschap ontbreekt dat je nodig hebt. De vraag is dan of die tools aanwezig zijn in een betaalde versie en zo ja, dan moet er weer in de buidel worden getast.

Waarom niet 1 gratis pakket dat alles kan om applicaties voor WP7 te ontwikkelen? Hup, ff downloaden, hooguit paar honderd MB, dubbel klik en knallen maar. Auto update en geen zorgen.

En dan nog wat andere zaken waar het bij de lancering van WP7 al fout kan gaan:

Efficiëntie van het OS met een schaal van 1 tot 10, iPhone OS 10, Android 8 en WP een 6?? De systeemeisen voor een OS dat technisch bij de lancering achterligt op de concurrentie liegen er niet om. Minimaal 1GHz CPU, 8GB flash, 4GB oid voor het OS, swap etc.

Dan is Microsoft, net als Android, afhankelijk van de fabrikant als het op de kwaliteit van de componenten aankomt. Een mogelijke tweede fail. Apple staat er om bekend top kwaliteit te gebruiken; zie de recente touch screen test.

En dan natuurlijk misschien wel het belangrijkste zijn de Apps en de integratie van m.n. de iPhone met het OS op het gebied van betalen voor Apps en services, backups en beheer van de telefoon zoals de multimediabibliotheek.

Ik hoop van harte voor je dat WP7 een mega succes wordt en gelukkig zijn er vele Windows aanhangers die het ongeacht de kwaliteit toch wel kopen.

[Reactie gewijzigd door mstam op 11 april 2010 18:16]

Jahoor tuurlijk het iphone OS is perfect (10 van de 10 is niks anders als perfectie), maargoed anyway, zo denk jij er blijkbaar over, ik vind iphone/android gelijk staan en WP7 WEET ik nog niet want het IS er nog niet ;)

Je noemt maar AL te graag op dat het touchscreen zo goed is maar ondertussen ook dat het om de gebruikers ervaring gaat, maar blijkbaar kan je het niet bevatten dat met die toestellen waarvan het touchscreen zo slecht zijn als ik weet niet wat TOCH goede ervaringen hebben :) Maar nee het kan wel richting Apple, maar elke andere kant op werkt niet 8)7 Ik zeg niet graag fanboy in je gezicht, maar deze keer is het toch superduidelijk: Of je bent fanboy of je werkt voor Apple :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 12 april 2010 18:10]

Jahoor tuurlijk het iphone OS is perfect (10 van de 10 is niks anders als perfectie),
Ik heb het over een schaal niet over kwaliteit. Als Apple 10 is in snelheid ligt Android op ongeveer 8. Android is bewezen langzamer dan het iPhone OS.

Kijk naar de minimale systeemeisen en het gegeven dat het op Windows CE is gebaseerd en je kunt gerust aannemen dat WP7 een stuk langzamer dan het iPhone OS en Android draait.
Waar heb je het over? Zeker veel ervaring met W95 ofzo? Of ben je gewoon op zoek naar puntjes om Windows met het MacOS te verlegelijken, want echt met concrete aanwijzingen waarom VS zo slecht zou zijn kom je niet. Enkel je gebruikers ervaring dat je het installatie foldertje niet direct kan verwijderen. Tja .... tip: dat moet je niet doen.

Volgens mij kan je heel ver uit de voeten komen met de gratis varianten van VS en inderdaad; wil je de complete ervaring dan kost het geld. Een heleboel zaken zijn dan ook gewoon nog icm open source software te doen, zoals NUnit bijvoorbeeld.
Je begrijpt niet wat ik probeer te zeggen. Het gaat om de totaalervaring. Je geeft zelf al aan dat VS niet slecht is maar dat als het niet toereikend is er misschien een update gekocht moet worden of dat er gezocht moet gaan worden naar eoa open source oplossing, zoeken naar workarounds dus.

Kijk, dat is nu de sterke kant van Apple dat zij alles-in-een oplossingen bieden; het draait om een positieve gebruikerservaring.
Ik denk niet dat Tweakers.net zelf Apple zo negatief mogelijk in het nieuws brengt, maar dat de reageerders of soms bij Apple berichten ook wel reaguurders niet echt positief zijn over Apple. Er moet volgens mij een speciaal Apple zeik forum komen waar iedereen zijn ei kwijt kan en dat al die comments over of Apple goed is of niet gewoon verwijderd worden bij de nieuwsberichten. Die helpen toch niet het nieuws beter te maken en geven geen nieuwe inzichten.
Viel mij toch op hoe de azijn werd gespaard op volgende stukje

"Het beperken van de mogelijkheid om applicaties op een andere manier te installeren, is volgens Kindel gedaan om gebruikers tegemoet te komen. "Op die manier kunnen we beter garanderen dat applicaties goed, veilig en compatibel zijn."

Was het Apple of een ander producent dan zou er wel een kritische (!?) kantlijn zijn geplaatst. Althans het verbaast mij zelf een beetje omdat er toch meer dan 1 artikel is geplaatst met kritiek over het "gesloten" systeem van Apple (waaronder dat je geen eigen binaries kon installeren) en dat mis ik nu opeens. Nu is het ineens wel goed ?

Nu ik heb ook altijd het gevoel gehad dat Microsoft directe concurrenten - want het is niet enkel een Apple fenomeen - veel en soms te kritisch worden bekeken hier op tweakers.net. Soms lijkt het een beetje dat ze hun doelpubliek wat cateren.

Tweakers.net reken ikzelf dan ook eigenlijk een beetje als de Fox van hardware sites, leuk vertier maar je mag het niet te serieus nemen.

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 11 april 2010 17:51]

Jammer dat t.net zo achter Microsoft aanhobbelt en dat ze Apple altijd zo negatief mogelijk in het nieuws proberen te brengen. Zonder Apple was er nu geen Windows Phone 7 en was Android misschien nooit of veel later gekomen en was de drang om innovatie veel kleiner geweest.
Waarom hobbelt tweakers nu weer achter Microsoft aan? Er is iemand van het WP7 productteam in Nederland waar ze een interview mee kunnen doen, dat doen ze en ze schrijven daar een objectief verhaal over. Als Apple of Google die kans bieden weet ik zeker dat tweakers daar ook gebruik van maakt.
Nou even de laatste artikelen van Arnoud gepakt over Apple:

nieuws: Apple voegt multitasking toe aan iPhone OS 4
nieuws: 'Apple kondigt donderdag iPhone OS 4 aan'
nieuws: 'Apple wil tirannieke controle over ontwikkelaars' - update

Ik zie daar niet een mening van tweakers staan alleen verslaggeving (zoals je mag verwachten van een nieuws site) en ook niet negatief?
Geen zin om ze allemaal te zoeken, dus even uit m'n hoofd:

Geen lange rijen iPad (duizenden mensen, mensen die naar de US reisden om er 1 te kopen, overal in het nieuws omdat Apple het voor elkaar krijgt als eerste een tablet op de markt te zetten die wel een succes is/wordt OMDAT HET DING GEWOON WERKT en daar hoor je t.net dus niet over, waar is de review (met een positieve insteek en niet alleen wat het apparaat niet heeft/kan), alle sites staan er vol mee).

Verkeerde berichtgeving mbt een conflict tussen Adobe en Apple daar waar dat conflict niet bestaat om zo een 'Apple is slecht' discussie uit te lokken. Ik refereer graag naar dit artikel voor de ware toedracht en daar hoor je t.net niet over.

En er is er nog 1, als ik erop kom dan post ik 'm wel :) En dit is van de laatste 2 weken.

Ik zeg niet dat t.net negatief over Apple is "wij van t.net vinden dat Apple zuigt", ik zeg dat hun berichtgeving een negatieve insteek heeft.

Oh ja, de nieuwe 27" iMac. Barsten in het scherm. Klopt, een klein percentage had problemen bij de launch net als de videokaart problemen vorig jaar bij de 24" ATI 4850 versie. Leuk maar ik zie liever een uitgebreide review van het apparaat, de nieuwe muis, het super IPS scherm etc etc. Eenzijdige berichtgeving wordt dit genoemd. Bericht dan helemaal niks, ik weet dat dit een tweakers site is.

Toevoeging 1

[Reactie gewijzigd door mstam op 11 april 2010 18:47]

Geen lange rijen iPad (duizenden mensen, mensen die naar de US reisden om er 1 te kopen, overal in het nieuws omdat Apple het voor elkaar krijgt als eerste een tablet op de markt te zetten die wel een succes is/wordt OMDAT HET DING GEWOON WERKT en daar hoor je t.net dus niet over
Je kan ook heel erg selectief zijn in wat je wilt lezen/geloven, hier wat leesvoer uit de echte wereld met in het bijzonder wat 'boze' gelovigen in het apple forum.

http://www.volkskrant.nl/...ers_klagen_over_ontvangst

http://www.computerworld....nate_iPad_user_complaints

http://discussions.apple....=2387493&start=0&tstart=0

Dus om nu te stellen dat T.net uitermate negatief is over Apple in het algemeen - dacht het niet, anders hadden bovenstaande berichten allang op de FP gestaan.

Kijk als je kritiek hebt op de manier waarop informatie via Tweakers verspreid wordt, kan je altijd zelf informatie aanleveren om een duidelijker beeld te scheppen wat er op dit moment echt gebeurd in de IT branche.
waar is de review (met een positieve insteek en niet alleen wat het apparaat niet heeft/kan), alle sites staan er vol mee).
Wat wil jij getest hebben aan de iPad?

[Reactie gewijzigd door GetaGrip op 11 april 2010 23:59]

De iPhone heb je in bruikleen, vergeet dat niet, en de smartphones met WM7 niet. iPhone is heel duurt tov de andere smartphones als je een iPhone zonder abbonement pakt. En uiteindelijk betaal je meer voor een smartphone met abbonement dan dat je ze zelf koopt. Daarbij ik ken mensen met een iPhone en het is toch niet allemaal zo supper als ik dacht, ik vind dat o.a. hun app store gewoon gratis moet zijn, wie gaat er 20 euro spenderen aan stomme applicaties. Kan je evengoed met een gewone smartphone of gewone GSM ook. Ik vind dat de iPhone overroepen wordt, mensen raken er verslaafd aan, ze slapen er soms mee. Is het niet schandalig dat mensen eerst zoveel geld neertellen voor de iPhone en dan verplicht muziek via iTunes er moeten opzetten en verplicht safari er op laten draaien. Microsoft moet hun browserkeuze wel invoeren. Terwijl Apple gewoon de regels nog wat bijscherpt dat het zeker niet mogelijk zou kunnen zijn dat.

En over die Titles ik vind het een goede idee kan je direct op alles duwen dat je nodig hebt. Btw die zijn niet hetzelfde want die op de Wii wordt niet ververst. Daarbij kan je dan gaan zeggen dat de instellingen layout van de iPhone op de Wii layout lijkt dusja... Kan je op alles gaan vitten. Hopelijk wordt het een goede concurrent voor iPhone. Dan zullen er snel wat meer dingen gratis en beter worden!
iPhone in bruikleen? Nee, iPhone is gefinancierd in je abonnement. Na een jaar mag je 'm simlock vrij maken, na looptijd abonnement is ie van jou.

Apps hoeven niet gratis te zijn, en nee, ik zit niet te wachten op reclame ellende. iPhone apps zijn juist over het algemeen heel voordelig geprijst. 0,79 cent tot een paar euro.

De ervaring en apps van de iPhone kom ik niet snel elders tegen. Android zie ik wel zitten, maar heb ik zelf geen ervaring mee en nu ook geen behoefte aan (ik heb een iPhone 3GS). Kijk eens even bijv. naar de Gameloft titels voor de iPhone en vergelijk ze met hun titels voor andere mobieltjes. Dat is dan het games segment. Zakelijk zijn er ook goede apps. Documents to Go. iPhone heeft goede mobiele e-mail ondersteuning. IMAP, POP3, ActiveSync, goede client. En de internet ervaring is ook goed.

Het is inderdaad jammer dat de iPhone niet gewoon als usb device kan werken, maar alles via iTunes moet. Ook jammer dat Apple zich zo keert tegen Flash.

Ze maken nieuwe Mac ontwikkelaars zo bekend met het ontwikkelen voor het Mac OS X platform en dat verlaagd de drempel ontzettend voor ontwikkelen voor de gewone Mac.
Wat heeft de prijs van een toestel nou weer met het al dan niet in bruikleen hebben te maken? Ik heb mijn iPhone gewoon simlock-vrij gekocht, en nee het is niet het goedkoopste toestel, maar zoiets als een HTC Desire los kopen komt al heel aardig in de buurt kwa kosten. Dat het vrij lastig is om een simlock-vrije iPhone te vinden in NL is misschien irritant maar dat zijn gewoon afspraken tussen de fabrikant en de provider, op exact dezelfde manier waarop zo'n beetje elke GSM gesubsidieerd wordt door de provider in ruil voor een bepaalde contractvorm. Niks nieuws dus.

Wat je over de App store schrijft raakt ook kant noch wal. De App Store zelf is gratis en een heel groot deel van de applicaties ook. Wat had jij willen zien, dat alle applicaties gratis zijn? En dat developers dan maar uit een soort liefdadigheid applicaties moeten ontwikkelen? Lekker platform zal je dan gaan opbouwen, dan krijg je dus net zoiets als de Android market, waar je de goede applicaties met een vergrootglas moet zoeken tussen alle gratis troep. Je komt echt over als een typische cheap-skate gebruiker waar geen enkele fabrikant iets aan heeft, het toestel moet maar ram-goedkoop zijn, en je bent blijkbaar niet bereid om iets te betalen voor een kwalitatief goede applicatie. Dat je denkt dat een typische iPhone app $20 kost geeft al wel aan dat je niet eens weet waar je het over hebt, de gemiddelde prijs van applicaties in de App Store is ongeveer $0.99, en appllicaties duurder dan $4 zijn zeldzaam.

Dat je bepaalde tools moet gebruiken zoals iTunes en Safari is simpelweg omdat dat de oplossingen zijn die Apple heeft verzonnen voor het beheer van je iPhone, iPod en iPad. iTunes doet nog veel en veel meer dan alleen muziek op je telefoon zetten, het is tegelijk ook de store, het synchronisatiepunt tussen al je devices, het wordt gebruikt voor firmware updates, voor backups, enzovoort. Dat geef je niet zomaar even vrij, omdat het niet in het belang is van je platform en de controle daarover, en ook niet voor de gebruiker. Niemand zit te wachten op een halfslachtig programma dat maar half werkt, niet alle mogelijkheden van het apparaat ondersteunt en mogelijk zelfs schade aan het apparaat of de inhoud er van kan aanbrengen.
Wat heeft de prijs van een toestel nou weer met het al dan niet in bruikleen hebben te maken? Ik heb mijn iPhone gewoon simlock-vrij gekocht, en nee het is niet het goedkoopste toestel, maar zoiets als een HTC Desire los kopen komt al heel aardig in de buurt kwa kosten.
Uhm de Desire is bij het uitkomen 413 euro :P De iPhone is na een jaar nog 200 euro duurder? Dat heb je hoop ik toch wel nagekeken voordat je zo iets beweerd?

En je hebt duidelijk de Android market niet goed bekeken, de betere apps zijn zo makkelijk te vinden als je maar wilt (staat gewoon rating bij dus troep = lage rating)... Buiten dat je nog kan browsen op TOP gratis/betaald/combi :) En ja er staat ook genoeg troep in, maar dat geld voor de iPhone ook hoor, daar zitten wou je zeggen 140.000 goede apps op :P Zonder de scheet-apps houd je er dan nog 40.000 over! (grapje)

En wat maakt het uit wat iTunes kan, daar ging het helemaal niet om, het gaat hem om het ZONDER iTunes te kunnen gebruiken zoals 95% van de devices op de markt, die je gewoon kan gebruiken met elke pc/mac/linux/android (op een mid met usb-host)...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 13 april 2010 19:13]

Waar slaat dit nou weer op? Als alle applicaties gratis zouden moeten zijn, waar moeten de ontwikkelaars dan van leven? Waar zouden ze dan hun motivatie vandaan halen om uren aan een applicatie te werken zonder er iets voor te verdienen?

Ik vind het best wel terecht dat applicaties op de iPhone geld kosten. Het zijn immers aparte programma's, net zoals dat je voor bijvoorbeeld de Nintendo DS ook betaalde spelletjes koopt. Gelukkig zijn iPhone applicaties niet erg duur.

Dat van dat mensen verslaafd aan de iPhone raken moet ik je wel gelijk in geven, mijn broertje heeft een iPod Touch en die zit er echt minimaal 2 uur per dag achter.

Dat Apple geen browserkeuze hoeft in te voeren, vind ik volstrekt logisch. Microsoft levert immers alleen de software, Apple de hardware en software. Dan mogen ze toch wel hun eigen programma's erop zetten?

Enne, denk je echt dat goede applicaties voor Windows Mobile gratis zullen zijn? Mijn ervaring zegt me toch dat iPhone applicaties meestal beter ontwikkeld zijn.
Dat Apple geen browserkeuze hoeft in te voeren, vind ik volstrekt logisch. Microsoft levert immers alleen de software, Apple de hardware en software. Dan mogen ze toch wel hun eigen programma's erop zetten?
Wat is dit nu weer voor onzin? Dit kun je ook vertalen naar "Microsoft levert een OS. Dan mogen ze daar toch wel hun eigen software in verwerken?"

Het "Apple verkoopt een volledig product" argument is gewoon dikke bullshit in dit verhaal, want Microsoft wil ook een volledig OS (is ook een product) verkopen, maar mag dit niet omdat er een aantal browser fabrikant huilie doet bij mevrouw Neelie.

De ENIGE reden dat Apple geen browserscherm in hoeft te bakken (en dat ze voor hun verdere dictator praktijken bij bijvoorbeeld de iPhone) niet op de vingers getikt worden is gewoon omdat ze nergens een monopolie positie hebben. En dat is maar goed ook, want Apple gedraagt zich op het moment veel verwerpelijker dan MS.
Altijd maar weer naar Microsoft en het browser verhaal verwijzen begint inmiddels een beetje vervelend te worden. Die twee dingen hebben niks, maar dan ook helemaal niks met elkaar te maken. Niemand heeft Microsoft ooit verboden zijn eigen software in zijn eigen product te stoppen, wat inderdaad belachelijk zou zijn. Waar Microsoft wel voor veroordeeld is, is dat ze hun dominante positie moedwillig misbruikt hebben om de competitie een hak te zetten. Je zegt het zelf al: Apple heeft geen monopolie op mobiele telefoons, en iedereen is volkomen vrij om een toestel van een andere fabrikant te gebruiken. Bij een desktop OS als Windows is dit een hele andere kwestie omdat daar een hoge mate van vendor lock-in mogelijk is, en die heeft Microsoft jarenlang gebruikt om zijn andere producten een oneerlijk voordeel te geven, ten eerste door ze te bundelen in het OS (waar op zich niks mis mee is), ten tweede door ze beter te laten lijken dan de competitie door middel van private API's (op zich ook niet per definitie verkeerd of verboden) en ten derde door het onmogelijk te maken ze te verwijderen van het OS en te vervangen voor iets anders (dit laatste is heel het punt). Die 3 dingen samen zijn anti-competitive, en daar zijn ze voor veroordeeld.
Als alle applicaties gratis zouden moeten zijn, waar moeten de ontwikkelaars dan van leven? Waar zouden ze dan hun motivatie vandaan halen om uren aan een applicatie te werken zonder er iets voor te verdienen?
Reclame inkomsten mbv ad-supported apps...?

[Reactie gewijzigd door bobwarley op 11 april 2010 09:41]

nou lekker.. betaal ik liever die 1,99 voor een app zonder reclame.
Daarom is er ook geen api beschikbaar om bijvoorbeeld het homescreen aan te passen. Het homescreen is van de gebruiker voor de gebruiker en daar kan niemand bij.",
Is erg leuk maar als de gebruiker er zelf ook niet bij kan ,is dit een lege kreet !.

interesant om de verschillen tussen mobile 6 en 7 zo uit te drukken ,maar ze spreken er over als of alle mobile versie voor mobile 7 nu ineens niet meer voldoen .,
Daar hebben ze vaker last van bij microsoft .Zodra het nieuwe er is ,word het oude ondermijnd zodat mensen het nieuwe gaan kopen . Je zag het bij vista en win7 en dus ook bij de mobile variant .Marketing van microsoft is erg uit gekient .
Wat dat betreft ....maar ze hebben wel echt veel werk er van gemaakt .
juist dat ze helemaal op nieuw zijn begonnen is interesant. ;)

[Reactie gewijzigd door Patecatl op 11 april 2010 09:34]

De gebruiker kan zijn homescreen wel aanpassen. Een ontwikkelaar van een app kan de startpagina van de gebruiker NIET aanpassen. Dat is toch wel een voordeel voor de gebruiker (elke developer zal anders standaard zijn app op de startpage willen hebben)
HTC krijgt van mij anders veel lof door de gebruikers interface die ze hebben aangepast, welke trouwens compleet is uit te schakelen, net als alle andere home screen software.

het is een voordeel dat als de standaard homescreen layout niet bevald een 3rd party home screen kan kiezen die me meer bevald, maar dat is persoonlijk natuurlijk, iets wat me nu ontnomen gaat worden.

om gebruikers tegemoet te komen, zullen we maar zeggen, kan je alles verantwoorden, zoals dat 3rd party programma's niet meer los gedownload kunnen worden. ik zou toch niet blij worden als ik nu alleen nog van de microsoft appstore software zou kunnen installeren ipv zelf exotische software zoeken en installeren.
Ik denk dat dan de wp7 geen toestel voor jou is. Net zoals de iPhone niet aan die requirements kunt voldoen.
Dat wordt Android hoor ik al ;) Daar heb je de vrijheid om te doen wat je wilt, of maemo (geen ervaring) maar van Android weet ik dat er 10-tallen replacements zijn :)
Natuurlijk is de marketing goed uitgekiend: Het gaat om de launch van een volledig nieuw product.
Dit verschil (WM6 vs WP7S) is veel groter dan dat van hun desktop-OS's.
Waar bijvoorbeeld op de desktop de interface in grote lijnen gelijk gebleven is, maken ze nu een complete wissel.

Bovendien kan de gebruiker zelf wél z'n homescreen aanpassen. Ze kunnen niet wisselen naar bijvoorbeeld SPB Mobile Shell of TouchFLO, maar wél zelf hun indeling maken. Alle tiles kon je zelf ordenen, nieuwe toevoegen en andere weghalen. Je hebt hier dus alsnog een redelijke vrijheid in.

Ik meen mij ook te herinneren dat MS gezegd had dat later misschien wel nieuwe interfaces mochten komen, maar dat weet ik niet helemaal zeker.

cPT.cAPSLOCK ziet al een TouchFLO-styled balk aan de zijkant op een HD3 :+
het lijkt een leuk platform te gaan worden. en dat er meer op server niveau wordt gedaan dan op het toestel zelf is toe te juichen. maar omdat deze windows mobile 7 ook weer op de CE kernel is gebaseerd zou deze misschien toch weer niet zo vlot zijn.

een beetje jammer is ook dat er dan niet wordt vermeld wanneer ontwikkel policies versoepeld worden is dat een een half jaar of pas 2 jaar later. ditzelfde geld ook voor uitbreiding op de functionaliteit.

al met al denk ik dat MS te laat komt met dit systeem. zie naar android dat veel marktaandeel wint, en nog steeds dik onder ontwikkeling is. Het zou me niet verbazen dan android tegen de tijd dat MS met windows 7 komt al wat van dat soort functionaliteiten kent die microsoft later nog moet integreren.

overigens is het toch ook zo dat als een market place of dergelijke aan zeer weinig eisen hoefd te voldoen nog veel makkelijker is om in te stappen als ontwikkelaar. Ik verwacht dus ook dat die market place van MS het in dat opzicht slecht blijft doen als je ziet naar het aantal applicaties die ze nu aanbieden en de tijd dat marketplace is gelanceerd, dat is ronduit weinig te noemen.


Kindel meld ook dat er al veel telecom bedrijven een win7 mobiel willen bouwen.
vreemd heh je zult maar dat deel in de markt missen als het wat wordt.

mijn voorlopige conclusie is dan ook TE LAAT
Zeer zeker zijn ze te laat. Microsoft weet dit ook en vandaar dat ze een strategie van "de lange adem" inzetten. Men behoudt een tijd 6.x om de huidige achterban vast te houden, men begint een andere telefoon-lijn om een extra lijntje te hebben in een consumenten-groep (en dus een vinger in de mobiele markt-pap te houden no matter what happens) en men gokt op WP7S, een totale revamp van het OS, totaal niet gericht op hetzelfde publiek als wat WM gebruikt, maar op dezelfde mensen die de iPhone, Android e.d. kopen. Dit laatste wordt erg moeilijk, ik denk dat ze wel redelijk wat fanboys achter zich hebben dat het een aardig percentage kan innemen, maar of ze de huidige concurrentie kunnen inhalen is zeer discutabel, dat kost ze enorm veel moeite.
Je spreekt jezelf een beetje tegen. MS WP7 is nog steeds onder ontwikkeling en daarom te laat terwijl Android ook nog in ontwikkelling is maar veel marktaandeel wint? waarom zou dat met WP7 niet kunnen gebeuren?

En btw, CE is niet traag. Heb je ooit met een Zune HD gespeeld? Die zijn erg snel en soepel in de bediening.

De eisen waar je als ontwikkelaar aan moet voldoen zijn nu al beschreven in de policies van de huidige windows mobile marketplace. Die policies zijn naar mijn mening erg duidelijk. De huidige marketplace voor WM6 is niet super vol, maar er zijn toch meer dan 20.000 applicaties voor WM6 te verkrijgen (via alternatieve marketplaces of sideloading) ik verwacht dat er heel snel veel applicaties voor WP7 gemaakt zullen worden. (maar goed, dat is ook mijn werk ;))

Ik denk dat MS niet te laat is en dat er in de mobiele wereld plek genoeg is voor meerdere partijen (er worden ten slotte meer dan 1 miljard mobieltjes per jaar verkocht waarvan nu ongeveer 25% smartphones).
Je vergeet even dat het overgrote deel van de consumenten nog helemaal geen smartphone heeft, dat omslagpunt naar een echt massa apparaat is met het huidige prijsniveau nog lang niet bereikt. MS loopt achter maar is dus zeker niet te laat.

Denken dat de mobiele markt nu al vergeven is, is kortzichtig. Kijk om je heen, deze markt is continu in beweging en ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op. Het spel is nog lang niet gespeeld.

Vergeet ook niet dat uiteindelijk de keuze voor een smartphone wordt bepaald op het moment dat je abo afloopt. Ieder jaar/ twee jaar kunnen fabrikanten dus weer meedoen in de strijd om de consument voor zich te winnen als die weer een nieuw contract gaat afsluiten. Dat geldt natuurlijk ook voor MS.
Ik vraag me alleen nog steeds af over het Zune programma op je pc. Apple wordt altijd hard aangevallen op de koppeling tussen de iPod/iPhone/iPad en iTunes. Doet Microsoft nu hetzelfde met Zune? En hoe zit het dan met OS X? Is hier support voor, ik als OS X gebruiker ben best wel geïnteresseerd in WM7 maar zonder goede support voor OS X zal je mij niet een WM7 toestel zien te kopen. Zune is immers niet beschikbaar op OS X en zover ik weet zijn ze hier ook niet mee bezig.
Voor OS X users wordt het inderdaad lastig, en het is dus hopen op Zune voor OS X, maar over het algemeen is het verschil met de Apple iTunes koppeling wel, dat veel gebruikers iTunes (voor Windows in ieder geval) bloated en slecht vinden, terwijl de Zune software veel positiever ontvangen wordt. Hierdoor kan ik me voorstellen dat koppeling minder een heikel punt wordt: koppeling met een als goed beschouwd product bevalt nou eenmaal beter dan met een als matig bevonden product.
Ik wil de volgende zaken tegelijkertijd kunnen doen in de auto:

- Inkomende gesprekken beantwoorden
- Navigatie (muten als gesprek)
- Muziek of online radio spelen (muten als navigatie spreekt of ik gebeld word)

Als Windows Mobile 7 dat kan, maar niet officieel kan multitasken vind ik het prima. Zo niet, dan kijk ik verder.
Ja, dat soort dingen wil ik inderdaad ook tegelijkertijd kunnen doen. Plus, je hebt natuurlijk wel dat multitasking lite, dus als ik gebeld wordt terwijl ik een sms aan het typen ben, en ik open na het gesprek mijn Messages weer, dan staat mijn getypte sms er nog, en same met internet enz., dat maakt het verlies toch al een stuk draaglijker. Ik denk trouwens toch wel dat gebeld worden je actieve programma niet afsluit... Dat is gewoon iets wat als melding, al dan niet fullscreen, op je scherm komt te staan, dat hoop ik in ieder geval.

Ik kende het systeem met de volumetoetsen nog niet. Best wel leuk bedacht; het zou al helemaal fijn zijn als je dan via dat systeem alle programma's die wel op de achtergrond kunnen draaien, zoals navigatie zoals BikkelZ al zegt, kunt bedienen. Dus dat je ook met één klik even naar je navigatie kan. Dit komt natuurlijk wel gevaarlijk dicht in de buurt van een task manager, dan, maar een mini task manager voor die paar programma's die op de achtergrond kunnen runnen is wel handig.

Maar ik weet wel zeker dat je tijdesn een telefoongesprek andere programma's kunt blijven gebruiken... Het is wel een hele stap terug als je niet bijvoorbeeld een nummer over kunt typen of een notitie/agenda-item kan maken tijdens een gesprek. Dat soort dingen zijn juist de kracht van een smartphone.
Leuk bericht op het (nauwelijks) multitasken na, maar dat weten we nu wel.
Ik zie wel een beetje op tegen betalen/kopen via je tel.rekening. Ik zie dit als een extra mogelijkheid voor derden om gebruikers op te lichten. Telco's zullen bij problemen volgens mij niet meewerken om geld terug te halen of louche pogingen tot afschrijvingen te voorkomen. Ik hoop dat het in de praktijk allemaal mee gaat vallen.
Dat zal meevallen denk ik? De "app store" en al het geld wat daarin omgaat wordt gemanaged door MS en zij sturen gewoon 1x per maand een specificatie naar de provider en de provider rekent het door aan jou. Ik zie niet wat daar voor extra oplichtingsmogelijkheden uit ontstaan.

Waar ík dan bang voor ben is wat er gebeurt als je een simlockvrij toestel wilt hebben, kan je dan de store nog wel gebruiken bij je huidige provider of zit je vast aan toestellen die je provider uitdeelt?
Het was eerst zo dat mensen die geen iphone wouden een WM toestel kochten (door meer vrijheid). Nu probeert Microsoft apple na te apen met een slechter product wat geen oude functionaliteit meer geeft dit gaat er voor zorgen dat de fans die ze ooit hadden overstappen op android of iphone(omdat die nu wel kan multitasken). Dus dan neemt niemand meer WM, omdat iphone OS beter is.
WP7 kan wel multitasken en is volwassener dan IOS. Kan je dat snappen?
a) ik zie niet helemaal hoe WP7 volwassener kan zijn - tis er nog niet eens
b) het succes word bepaald door content, daar is nog niets - kan je dat snappen ?

ik vind het deze MS stap als een roepende in de woestijn - ze willen te graag - eerst (bij de aankondiging van de iphone) nog even apple uitlachen, nu is WM niks meer en willen ze graag meedoen. Het punt waarom dit geen succes zal gaan worden als iphone - is alleen al maar vanwege de apple gedachtegang - de gebruikerservaring en de manier hoe je dat brengt.
Een OS wat nog niet uit is is volwassener dan revisie 4? (Tegen de tijd dat WinMo7 uit is is IOS4 uit) met multitasken...
Windows Phone 7 had 2 jaar eerder moeten uitkomen. Ik vrees ook dat het gewoonweg te laat is nu. Iphone en Android hebben een grote appstore en ondersteunen multitasking. Waarom zou je dan voor een Windows Phone willen gaan, die op dat vlak nog jaren gaat achterlopen. Ik hoop dat ik het mis heb en Windows Phone een succes wordt, maar dat kan alleen de tijd uitwijzen...
Wat een verschrikking dat win7mobile zeg!

Dit zeg ik vanuit een tweakers oogpunt, voor de gemiddelde consument zal het ok zijn.

Als ik een apple vs windows discussie voer is het grootste argument altijd; met windows ben jij de baas over je systeem, bij apple niet. Nu gaat ms met win7mobile hetzelfde doen.

Geen win7mobile voor mij dus....
met windows ben jij de baas over je systeem, bij apple niet. Nu gaat ms met win7mobile hetzelfde doen.
Deze zin begrijp ik niet. Kun je ons ajb uitleggen wat de restricties zijn die Apple jou oplegt? Het restricties argument horen we dagelijks op t.net maar niemand die in staat is gebleken hier een duidelijke uitleg over te geven.
Compleet off topic maar in het kort:
- Apple laat geen alternatieve browsers toe
- Apple laat geen flash toe
- Apple laat geen applicaties die code interpreteren toe
- iPhone heeft is geen mass storage device maar moet met iTunes gebruikt worden
Zo kan ik nog wel even doorgaan

Maar de belangrijkste denk ik:
Je krijgt geen root rechten over je eigen telefoon. Ooit van jailbreaken gehoord? De meeste doen dat om onder de restricties van Apple uit te komen
Start de discussie alsjeblieft niet WEER opnieuw :+ Het gaat hier over Windows Phone 7 en dan heeft het geen zin om over Apple te gaan discussieren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Disney

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True