Door Marc Rademaker

Redacteur

NZXT Hades-kast: tussen hemel en aarde

Inleiding

NZXT heeft een andere ontwerpfilosofie dan veel andere bedrijven. Het Amerikaanse bedrijf stelt eerst een budget vast, waarna er een kast wordt ontworpen die binnen dat budget moet blijven. Met de Hades resulteerde deze methode in een kast met een hoop extra's. Aan bijna alles werd gedacht, zoals genoeg gaten voor kabelmanagement en een zwart meegespoten binnenkant.

De Hades is duidelijk een kast voor gamers en overklokkers, met zijn vele fans en de temperatuursensors, die op de apart vormgegeven voorkant afgelezen kunnen worden. Met een prijs van rond de 70 euro gaat de kast de concurrentie aan met onder andere de Cooler Master-behuizingen CM 690 II Advanced, CM Scout en HAF 922, en een oudgediende, de Antec NineHundred.

Specificaties

Merk en type
Merk NZXT
Type Hades
Eerste vermelding PW
donderdag 11 februari 2010
Technische specificaties
Behuizingtype tower
Form-factor atx, micro-atx
Bays intern 2,5", 4x 3,5", 9x 5,25"
Aansluitingen voorzijde 3,5mm headset, microfoon, 2x usb 2.0, esata
Fysieke specificaties
Panel gesloten
Materialen staal, plastic
Kleuren zwart
Gewicht 6,95kg
Afmetingen
Breedte 200mm
Diepte 501mm
Hoogte 430mm
Overige specificaties
Fabrieksgarantie 3 jaar carry-in

Exterieur

De NZXT Hades is volledig in het zwart gestoken en met name de voorkant is opvallend vormgegeven. Het deurtje loopt spits toe naar het midden en bedekt de vier externe 5,25"-drivebays en de resetknop, terwijl de onderkant open blijft. Daarachter is een 200mm-ventilator met rode leds zichtbaar, die frisse lucht langs de harde schijven stuurt. Het deurtje verbergt verder twee draaiknoppen, waarmee de fans afgeregeld kunnen worden.

NZXT Hades NZXT Hades NZXT Hades

Het deurtje heeft nog een functie: het herbergt de elektronica waarmee de temperatuursensors worden aangestuurd. Bovenaan in het midden is een eenvoudig led-display geplaatst, waarop de temperaturen kunnen worden afgelezen. Ook de aan-uitknop is in de deur verwerkt, midden boven de uitsparing. De deur voelt redelijk stevig aan en sluit goed dankzij een magneetje.

De bovenkant biedt aan de voorkant ruimte aan twee usb-poorten, een esata-poort en audio-in- en uitgangen. In de achterste helft is het metaal geperforeerd, zodat twee fans van maximaal 140mm lucht naar buiten kunnen blazen.

Het midden van beide zijpanelen wijkt naar buiten uit. In de linker zijkant is daardoor plaats voor een 200mm-fan, terwijl het paneel aan de rechterkant wat meer ruimte biedt om kabels achter het moederbord weg te werken.

Aan de achterkant zien we dat de metalen plaatjes die de uitbreidingsslots bedekken zijn geperforeerd. Ook de ruimte daarnaast is geperforeerd, en daarin zien we twee gaten om slangen voor externe waterkoelers doorheen te leiden. De onderkant is geperforeerd op de plek waar de voeding geplaatst moet worden. Vier rubberen voetjes zorgen er voor dat de kast stabiel op zijn plek staat en geen trillingen doorgeeft.

NZXT Hades NZXT Hades

Interieur

De eerste NZXT-behuizing die we onder handen namen, de PanzerBox, vertoonde enkele gebreken. Zo waren er geen stoffilters aanwezig en enige vorm van kabelmanagement ontbrak. Bij de Hades is daar gelukkig wel aan gedacht. Het eerste wat opvalt, is echter de volledig zwart gespoten binnenkant.

Rondom de moederbordtray zitten voldoende gaten om kabels weg te werken. Ook onder de lokatie van de cpu zit een gat, om het gebruik van backplates te vereenvoudigen. De gaten zijn afgewerkt met rubberen strips, die jammer genoeg vrij makkelijk loslaten als er meer kabels doorheen getrokken worden. Er zit redelijk wat speling tussen het zijpaneel en de achterkant van het moederbord, maar met de vrij dikke 24pins-kabel blijft er niet heel veel ruimte over.

Het grootste deel van de voorkant wordt in beslag genomen door maar liefst negen 5,25"-drivebays, waarvan vier stuks via de voorkant bereikbaar zijn. Hierin kunnen optische drives en dergelijke met een klikmechanisme vastgezet worden. Het mechanisme voelt niet erg stevig aan, maar houdt de drives toch prima op hun plek. De installatie van harde schijven is omslachtiger: er moeten eerst twee metalen brackets op de hdd geschroefd worden, en het geheel wordt dan in een 5,25"-bay geschroefd. De vier roosters die de externe drivebays afdekken zijn voorzien van foam dat stof moet tegenhouden. Voor de andere bays zit een dun gaas dat stof buiten de kast moet houden.

De voeding rust op vier rubberen voetjes die trillingen moeten dempen, terwijl eronder ook weer een stoffilter geplaatst kan worden, dat door NZXT wordt meegeleverd.

NZXT Hades NZXT Hades

Het grootste probleem van de Hades is zijn formaat. De diepte van 501mm is groot genoeg: ook lange videokaarten als de HD 5970 passen in de behuizing, zij het nipt. De hoogte van 430mm en de breedte van 200mm zijn echter problematischer.

NZXT Hades NZXT Hades

De beperkte hoogte zorgt ervoor dat de cpu-koeler en de achterste fan in de bovenkant niet allebei tegelijk passen. Dat probleem is op te lossen door de topfan van het achterste naar het voorste rooster te verplaatsen. De beperkte breedte is het ergste: de cpu-koeler mag niet meer dan 131,5mm hoog zijn, anders moet de sidefan gedemonteerd worden. Die sidefan houdt echter ook zijn afdekrooster op zijn plaats, dus wie een grotere koeler monteert, heeft een gapend gat in de zijkant van zijn kast.

Praktische alle high-end koelers zijn hoger dan 140mm. De kast appelleert voornamelijk aan mensen die koeling op prijs stellen, en die zullen niet snel Intels of AMD's stock-koelers gebruiken.

Prestaties

De Hades lijkt vooral ontworpen om de temperatuur van de verschillende componenten binnen de perken te houden, terwijl de diverse temperaturen in de kast ook nog eens in de gaten gehouden kunnen worden. Daartoe worden er drie temperatuursensors meegeleverd, die op lokaties naar keuze bevestigd kunnen worden. De temperaturen kunnen vervolgens op het schermpje aan de voorkant worden uitgelezen.

We onderwierpen de Hades aan vier verschillende temperatuurtests. Hiervoor monteerden we ons standaard testsysteem met het DFI X58 T3eH8-moederbord en de op 3,8GHz geklokte Core i7 in de behuizing. Voor de videokaart viel de keuze op een HD 4830 die passief gekoeld werd met Thermaltakes ISGC-V320-koeler. De Corsair 850HX-voeding en de Samsung F1 500GB-hdd maakten het systeem compleet.

Voor de eerste test werd een stock-koeler van Intel gebruikt, zodat de sidefan op zijn plek kon blijven. We keken bij deze test alleen naar de temperatuur van de passief gekoelde videokaart, waarvan we vermoedden dat die het meeste baat bij de sidefan zou hebben.

De overige drie tests werden uitgevoerd met onze gebruikelijke Zalman CNPS 10X-cpu-koeler, wat betekent dat de sidefan gedemonteerd moest worden. We voerden metingen uit aan het systeem met de front- en backfans op de minimale stand, waarbij we het systeem zowel in rust als onder belasting bekeken, en de loadtest herhaalden we met deze fans op topsnelheid. De fan in het bovenpaneel draait bij alle tests op een vaste snelheid.

Koelprestaties - sidefan
fanspeedbelastinggraden Celsius
low load
**********
51
high load
*********
48
high idle
******
29
low idle
******
29

De sidefan heeft geen kind aan de onbelaste gpu. Als Furmark gedraaid wordt, lijkt een verhoging van de snelheid van deze fan niet al te veel effect te hebben, maar de resultaten onder belasting zijn hoe dan ook prima.

Koelprestaties idle - low
graden Celsius
systeem
**********
41
cpu
*********
37,6
gpu
********
34

Als we de sidefan demonteren, wordt de gpu vijf graden warmer, maar alle componenten blijven lekker fris. In vergelijking met bijvoorbeeld de CM 690 II presteert de Hades vrijwel hetzelfde, alleen de gpu blijft iets koeler.

Koelprestaties load - low
graden Celsius
cpu
**********
78
gpu
*******
57
systeem
*******
51

Wanneer Furmark en Prime95 worden ingezet om respectievelijk de gpu en de cpu te belasten, stijgen de temperaturen niet al te veel. Alleen de cpu lijkt wat warmer te worden dan in de CM 690, misschien omdat er zo weinig ruimte is. De gpu blijft relatief koel, maar wordt wel bijna tien graden warmer dan bij het gebruik van de sidefan.

Koelprestaties load - high
graden Celsius
cpu
**********
77
gpu
*******
53
systeem
******
50

Bij het opvoeren van de fans zien we dat de extra airflow met name invloed heeft op de temperatuur van de gpu, die maar vijf graden hoger is dan bij gebruik van de sidefan. De andere temperaturen hebben geen noemenswaardig voordeel van de hogere snelheden. Voor passief gekoelde videokaarten lijkt de Hades bij uitstek geschikt, zelfs zonder fan aan de zijkant.

Geluidsproductie

Geluidsproductie
fanspeedbelastinggeluidsdruk (dBA)
high load
**********
47,7
low load
*********
44,8
low idle
*********
41,6

Deze test is uitgevoerd zonder sidefan; het afdekrooster daarvan werd met enige improvisatie wel op zijn plaats gehouden. De Hades blijkt ondanks zijn fans en het vele geperforeerde metaal vrij stil. Wanneer de fans op de laagste stand staan, is de extra geluidsproductie onder load afkomstig van de cpu-koeler, die van 1000rpm naar 1600rpm versnelt. Met de fans op de hoogste stand is de kast wel hoorbaar, maar nog steeds verre van storend.

Conclusie

De NZXT Hades had een topper kunnen zijn. De kast biedt nagenoeg alle denkbare features die je maar zou kunnen wensen, maar een fatsoenlijke cpu-koeler zal niet passen, tenzij de sidefan wordt verwijderd. Hoewel NZXT dat ook wel weet, kan het rooster aan de zijkant alleen door de sidefan of door eigen knutselwerk op zijn plaats worden gehouden - en het alternatief is een gapend gat in de zijkant.

Het is jammer dat NZXT de behuizing niet een paar millimeter breder maakte, en door deze ontwerpfout blijft de kast in de subtop steken. Van het uiterlijk moet je houden, maar de featureset is zo uitgebreid dat je je afvraagt hoe dat voor deze prijs kan. Er zijn genoeg fans, waarvan de snelheid van twee stuks handmatig afgeregeld kan worden, en er worden drie temperatuursensors meegeleverd, die met een display aan de voorkant kunnen worden uitgelezen.

De behuizing is degelijk afgewerkt en is aan de binnenkant volledig zwart gespoten. Kabels zijn relatief eenvoudig weg te werken, alleen laat de rubberen voering van de gaten wel erg snel los. Optische drives zijn eenvoudig te installeren, maar de installatie van hdd's kost in vergelijking met andere behuizingen vrij veel moeite. Daar staat tegenover dat de harddisks wel stevig vastzitten, met siliconen ringen die trillingen absorberen.

Ten opzichte van bijvoorbeeld de CM 690 II krijg je een rijker uitgeruste behuizing, al is de bouwkwaliteit iets minder. Of de kast een aanrader is, hangt af van de eisen van de koper: die moet voornamelijk geen cpu-koelers met een hoogte van meer dan 131,5mm willen monteren. Op die ene ontwerpfout na is de Hades echter een heel behoorlijke behuizing: voor zeventig euro krijg je een degelijke kast met een hoop extra's.

Met dank aan Casekings.de voor het beschikbaar stellen van het testexemplaar.

NZXT Hades NZXT Hades NZXT Hades NZXT Hades NZXT Hades NZXT Hades NZXT Hades NZXT Hades NZXT Hades NZXT Hades NZXT Hades NZXT Hades NZXT Hades NZXT Hades NZXT Hades NZXT Hades NZXT Hades NZXT Hades NZXT Hades NZXT Hades NZXT Hades NZXT Hades

Reacties (67)

67
64
35
3
0
10
Wijzig sortering
IK heb deze behuizing zelf nu ongeveer 2 maanden maar ben er niet echt tevreden mee.
De Fans maken echt ontzettend veel geluid op max. Ook de gaten voor de kabels weg te werken zijn slecht. Ik kreen mijn moederbord kabel er al niet eens doorheen zonder dat het rubber dat om de gaten zit los kwam. Ook 2 kabels van bijvoorbeeld me videokaart gingen er niet doorheen zonder dat alle rubbers los kwamen.

[Reactie gewijzigd door jacco5555 op 22 april 2010 13:30]

Ben zelf niet in de markt voor een dergelijke kast, maar soms lees ik ook zomaar wat op Tweakers :) Enfin, wat ik wou zeggen:

40+ db stil :? Gaat het goed met uw oren? Ik dacht dat 20db stil was. Misschien is 40+db stil voor gamers die stofzuigers gewend zijn, maar ook voor gamers zijn er (veel) stille(re) kasten toch? Misschien erbij vertellen wat het referentiekader van de reviewer is? En wat de geluidsmeter meet indien de kast niet aanstaat? Aard van het geluid (hoog, laag)? Op welke afstand van de kast staat de geluidsmeter? En waarom is er gemeten zonder sidefan? Zomaar een paar suggesties. Want iemand die deze kast koopt en n.a.v. deze review een vrij stille kast verwacht, komt van een koude kermis thuis denk ik...

[Reactie gewijzigd door clem op 23 april 2010 01:37]

het is jammer dat de kast een beetje aan de krappe kant is, wil een nieuwe kast halen, maar daar moeten wel 1 of 2 5850's inpassen, dus helaas is deze geen optie.

Voor de rerst ziet ie er erg netjes uit, afgezien van de voorkant inderdaad, aparte vorm, je moet er van houden.
Hm, maar waar zit 't probleem 'm precies? Ik lees hier vaak zat reviews van moederborden die te krap zijn voor de grotere videokaarten, kasten die te krap zijn voor de grotere videokaarten... zijn de fabrikanten niet gewoon veel en veel te enthousiast met het bouwen van grote videokaarten? :P
Er past een HD5970 in, die is toch langer dan de HD5850 ?
Volgens mij gaan hier makkelijk HD5850's in....
Een 5850 is toch echt kleiner dan deen 5970 die hier er in zit...
Voor de prijs vind ik het wel een handige kast maar mooi vind ik hem niet vooral het frontpanel niet. Maar hij is dan ook nog geen €70!

Erg mooi cable management systeem!
I second that, die voorkant is echt afgrijselijk, maar het cable management ziet erg goed uit. En dat voor 70 euro...

Wel ben ik benieuwd hoe de temperatuur uitlezing op de voorkant er uit ziet. Helaas staat daar geen foto van bij.
dat ziet er erg mooi uit. Ik ben zelf nog een verstokte stacker fan (de originele) en van dit ontwerp moet je echt houden, maar die temperatuuruitlees-dingetjes vind ik er erg goed uitzien!
Maar ook goed dat die temperatuuruitlees-dingetjes er zijn.. met een voeding aan de onderkant is je gehele kast natuurlijk iets warmer dan dat je de voeding aan de bovenkant plaatst -_-"
Anoniem: 278015
@Lewt22 april 2010 10:35
Inderdaad, maar ze hadden de front panel wel wat mogen uitbreiden en de voorkant, dus de klep, hadden ze van mij apart mooier systeem mogen maken, bijvoorbeeld 2-klepjes en dan in het midden van de klep magneten.
Dat vind ik er toch wel strakker uitzien en ja, interieur, bij die videokaart mmh.. ja.. moet maar?
Maar voor de prijs, naar mijn mening, een top kast :)
Wat ik erg jammer vind in de review is dat ze vermelden dat er voldoende kabels zijn om deze weg te werken en er vervolgens een foto bij staat waar alle kabel in een grote wirwar zijn aangesloten.
maak dan een foto waar de kabels netjes zijn getie-wraped.

Mijn pc van CD-ROM-LAND heeft niet eens gaten om kabels weg te werken en ziet er al beter en netter uit.
Ja, tja dat viel mij ook op, maar ik ben allang blij dat er wat verschillende hardware in gestopt is.

Alleen had ik wel eens willen zien of andere CPU coolers ook zouden passen. Mugen 2 zie ik hier dus niet in kunnen gaan.

Maarja, de huidige foto's illustreren voldoende hoe je het perfect en netjes zou kunnen doen. Maar het is geen voorbeeld van perfectie nee...
Als in, er is genoeg ruimte om ze achter het moederbord te proppen en uit het zicht.
ik snap het concept niet echt. ze willen een goed gekoeld gamerscase maken, maar dan geven ze je geen ruimte voor een goede cpu koeler en weinig ruimte voor een deftige GPU.
Dan ebn ik toch blij dat ik voor mij p183 heb gekozen, die herbergt intussen ook 5 120mm fans en draait als een droom.

Zeker als de bouwkwaliteit twijfelachtig is zou ik het niet overwegen.
het enige waar ik dan wel jaloers op ben zijn de twee draaiknoppen voor de fans te regelen die standaard zijn.
Eh, er past toch echt gewoon een HD 5970 in, langer dan dat worden ze niet? Het is wel een beetje behelpen, maar het past wel...

De cpu-koeler is inderdaad gewoon fail. Een ontwerpfout in mijn ogen.
ja ie past maar een extra fan ertegen om wat deftig lucht aan te voeren gaat er dan al niet meer bij. Gezien die sidefan volgens mij weinig effect zal hebben gezien de kaart onderaan zijn lucht aanzuigt. In mijn antec hebbik op de middenste cage een 120mm wat diagonaal gemonteerd zodat hij eigenlijk de lucht recht in mijn "fangat" aanblaast.
Maar ok, je hebt de GPU past, dan zal ik gewoon een "-" geven qua modbaarheid :P
(maar geen haar op mijn hoofd geloofd dat iemand een kaart van 500euro gaat kopen en die dan in een kast van 70euro gaat duwen waar der nauwelijks flow in is. De flow van die kast lijkt me absoluut geen steek te houden cfr foto 11)

[Reactie gewijzigd door Joindry op 22 april 2010 10:20]

Anoniem: 291472
22 april 2010 09:09
Ziet er goed uit, wel jammer dat de mogelijkheid voor een ander processor coeler beperkt is.
Maar ondanks dat , toch wel een geschikte kast voor mijn nieuwe systeem.
ik denk dat deze ook vooral gericht is op waterkoeling zoals je al ziet aan de top, daar past netjes een 2x120 rad, en dan hoef je ook geen fans op te offeren
NZXT flikt het 'm weer! Mooi kastje, ik heb alleen ontdekt dat een deurtje niet altijd even geweldig is (mijn waterkoeling moet frisse lucht van achter het deurtje van mijn NZXT Nemesis zuigen)

Wat ik dan bij deze kast doodzonde vind is dat de HDD's niet van opzij geplaatst kunnen worden, maar op de oude, meer ruimte inbeslag nemende manier
Tja, maar dat krijg je door de prijs denk ik zo. Dit is nou eenmaal net niet de 6x HDD, 2x SSD en 2, 3 of 4x gpu kast.

Maar wel een leuke oplossing voor een simpeler systeem, iets met een "koude" AMD (x3 ofzo) en een kleine non-stock cooler, 2 HDD's en een enkele ATI 5xx0 kaart ofzo. Daar is de prijs tenminste ook naar...
Anoniem: 332985
22 april 2010 12:43
Denken jullie niet dat deze kast doelt op waterkoeling? Kijk eens naar de achterkant van de kast, net naast de ruimte voor insteekkaarten. Het lijkt mij dat die twee ronden gaatjes bedoeld zijn voor de in en uitvoer van vloeistof. Zo zie je maar weer, dan is het probleem van de CPU koeler opgelost. Neem een externe CPU koeler, bespaard je ook meteen veel warmte in je kast ;)
Of de h50, als je deze zou plaatsten in de kast, en het rad op de de bovenste-achterste outtake, dan heb je denk ik super goede airflow, kabelmanagement, en goede looks voor een prikkie ^^

Helaas is de h50 70 euro, maar de combinatie lijkt mij prachtig voor een high end systeem :)
Voor deze prijs wil ik hem wel gebruiken voor mijn nieuwe pc. Alleen de stekkers rechtop op de kast, ik weet het nog niet. Maar die kabels in het achter paneel vind ik super. En ook gewoon een mooie kast (vind ik). Over kwaliteit maak ik me trouwens niet druk. Meestal gebruik ik mijn kast een keer, update wat componenten etc. Maar meer ook niet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee