Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Paul Hulsebosch

Redacteur audio en games

X10: Preview Halo: Reach

Sprint

Er zijn nog wat belangrijke veranderingen in de multiplayer. Zo zijn de health packs terug van weggeweest. Bovendien is nu mogelijk om de uitrustingsstukken te houden die je onderweg oppikt. In Halo 3 waren deze extra's slechts eenmalig te gebruiken, maar in Reach heb je ze permament tot je beschikking. De belangrijkste verandering is echter wellicht de invoering van sprint. Je kunt nu korte tijd harder rennen, wat flinke invloed kan hebben op het verloop van de gevechten.

* Voorlopige conclusie

Na het tussendoortje ODST wordt Reach weer een lekker volwaardige nieuwe Halo, waarin Bungie een interessante weg inslaat. De keuze voor het Noble Team boven icoon Master Chief is gewaagd, maar maakt wel nieuwsgierig. Voeg daarbij een opgevoerde engine, die veel meer detail en veel meer actie weer kan geven, en je krijgt een game om naar uit te kijken. Daarmee zul je dan nog even bezig zijn, want het duurt nog tot het najaar voor Reach in de winkel ligt. Wie geluk heeft, kan echter al op 3 mei aan de bak, want dan gaat de multiplayer-bètatest van start.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (57)

Wijzig sortering
"The Needler" is inderdaad geen nieuw wapen.
En nog een foutje:
Master Chief is geen Spartan suite. Master chief is gewoon Master Chiep A.K.A. John, Spartan 117. John was de enige die het nieuwste type Spartan armor kon dragen aangezien reach zo goed als op dat moment werd aangevallen door de Covenant.

De Master Chief zou best nog wel eens voor kunnen komen in dit deel... Hij is namelijk de "squad leader" van de (als ik het goed heb) 30 spartans welke de training/gevechten hebben overleefd. Echter zat hij regelmatig met Dr. Halsey en Captain Keyes op een ruimteschip of was hij bezig met een andere missie in de ruimte (ik verklap niets :P )

Bron, het boek: Halo, The fall of reach.
Het zal wel aan mij liggen, maar ik heb tot nu toe alle Halo delen (op het eerste na) altijd grafisch wat minnetjes gevonden. Een opgevoerde engine? Maar toch zien bepaalde elementen er toch echt te verouderd uit imao. De characters er allemaal nog redelijk uit, maar ik vind veel textures van de omgeving echt niet om aan te zien. Neem nou de vloer-textures uit de eerste en de laatste sshot, dat ziet er toch niet meer uit vandaag de dag?

Neemt niet weg dat het nog altijd een van de beter speelbare straightforward shooters is, zeker op de consoles. En natuurlijk het verhaal binnen de hele Halo-saga wat toch meer diepgang heeft dan de meeste game-verhaallijnen. Daarnaast verkies ik ook gameplay boven eyecandy, aan goede gameplay geen tekort bij Halo. Maar toch laten ze wel steken vallen waar het met de huidige technieken echt niet nodig was geweest.

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 15 februari 2010 14:35]

Er zij heel weinig spellen die goed uitziende vloeren kunnen weergeven. Vooral als het om natuurlijke omgevingen gaat. Dat is wel jammer.

En eerlijk gezegd vind ik de textures van de characters erg netjes. Precies de uitstraling die je verwacht van een soldaat in een dirty omgeving.

Maar spel is nog in betafase, dus laten we hopen dat ze in de final de textures opkrikken. Al moet ik zeggen dat je wel overdrijft met steken laten vallen, terwijl je er maar 1 noemt :P

Vergeet ook niet dat dit een sandbox game is. Dan kun je grafisch meestal minder verwachten dan van scripted shooters.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 15 februari 2010 14:47]

Dat met die vloeren zal met de tesselator in DirectX 11 hardware hopelijk tot de verleden tijd horen, aangezien die daar perfect voor is. Zullen we echter tot de volgende generatie consoles op moeten wachten.
Met meerdere steken bedoel ik uiteraard de serie van Halo-games, met als voorbeeld de lelijke vloer-textures van aankomend nieuw deel... Neem je nu bijvoorbeeld Halo 2 en je zet die naast andere shooters uit dezelfde periode... dan heb ik genoeg gezegd toch? Was een ontzettend goeie shooter, maar de textures waren echt een dieptepunt. Er werden veel felle kleuren gebruikt wat het een beetje balanceerde, maar het was echt zwaar onder de maat... Een half-life van een paar jaar eerder kan dan nog aardig meekomen.
Neem nou de vloer-textures uit de eerste en de laatste sshot, dat ziet er toch niet meer uit vandaag de dag?
De Halo engine heeft sowieso nooit echt sterk gestaan in het presenteren van grote textures in wijde omgevingen, een game als bijvoorbeeld Oblivion wat alweer stamt uit 2006 gaat hier natuurlijk nog dik overheen, maar goed zoals je zelf al zegt de engine is wel prima speelbaar en daar gaat het uiteindelijk om.

Edit: typos

[Reactie gewijzigd door MeltedForest op 15 februari 2010 14:45]

Hmmm, mee eens.
Ik heb Halo sowieso altijd kwa level-design zeer matig gevonden (repetitief to the max, wat ik dan ook gelijk ook op gameplay-niveau zeer storend vind). Halo 3 mag dan de goeie kant op zijn gegaan, maar goh, na 2 delen.. =p.
Ik kan niet veel zeggen over deze nieuwe poging tot Halo kwa mankementen, gezien het slechts een voorproefje is. Maar ik kan wel zeggen dat deze me zwaaar boeit. En dan met name in vergelijking met zijn voorgangers.
Ben ik het helemaal mee eens. Qua graphics heeft het spel altijd achtergelopen en dit deel lijkt geen uitzondering.
Ik zei gisteren het volgende als reactie op het nieuws dat Alan Wake niet op de PC uitkomt:

Sluwe marketing zeg ...
Microsoft poogt op deze wijze PC gamers te lokken voor de console ?!
Ik kan mij namelijk goed voorstellen dat wanneer ze keer op keer PC gamers achter het net laten vissen .. deze vanzelf overstag gaan en een console kopen ..
Overigens ergens wel hypocriet want je bent tegelijkertijd afhankelijk als mainstream consument van hun Windows besturingssoftware, waar ze ontiegelijk rijk door zijn geworden..


Nu ben ik er van overtuigd dat Microsoft console platform belangrijker begint te vinden voor de toekomst van Microsoft dan PC OS software voor gamers.

Immers zonder Windows géén PC games ... Echter zonder overtuigende PC games veel minder behoefte aan Windows ..
Geen duur gekloot via ontwikkelingen als DX etc..

Wat mij echter enorm tegenvalt, naast het feit dat dit spel op de PC waarschijnlijk een dikke hit zou kunnen worden gelijke Modern Warfare 2, is de wetenschap dat de besturing van een game zoals deze nieuwe Halo game gewoonweg niet te pruimen valt voor iemand die zichzelf een hoge mate van behendigheid en speelbaarheid heeft aangeleerd met behulp van een muis en toetsenbord.
De wijze waarop ik door L4D2 fiets met hulp van mijn muis en toetsenbord is PC gebonden uniek.
Immers de snelheid en zuiverheid van reactie en besturing die ook ik verkregen heb door mijn jarenlange FPS gaming raak ik per direct kwijt als ik een console controller oppak en een console FPS ga spelen.
Iets wat voor mij nagenoeg onoverkoombaar is !
Ja dat dacht ik eerst ook maar dat valt reuze mee.Toen ik halo odst en halo 3 kocht , kocht ik er meteen een xbox 360 voor ,en ik kon in het begin ook niet echt lekker schieten en lopen , maar nu.... :)
Het is gewoon een kwestie van oefenen en als je de game leuk vind dan vind je de xbox ook zo leuk. Boven dien heeft het ook meer voordelen.
Nee echt,ik begrijp 100% wat je zei over die besturing , ik zei het vroeger ook , maar nu wil ik zelfs de x360 controler op de pc gebruiken. :P <
@ Tharobboos .Je hebt daar inderdaad wat voor,net zoals ik gewoon via mijn monitor zou kunnen spelen ,
XFPS 360 heet dat , :) http://www.youtube.com/watch?v=Y9fzM6FlZRM
Ik was trouwens laatst in zo`n stripwinkel in antwerpen ,daar stond een levens groote chief en een beeldje van 25cm van cortana
http://cache.kotaku.com/a...es/2008/03/Cortana_04.jpg

[Reactie gewijzigd door Patecatl op 15 februari 2010 20:03]

Huh ?
Je x360 controller op je PC gebruiken omdat je inmiddels aan de handicap compensatie gewend bent geraakt die ingebouwd zit in X360 games ?!
Om vervolgens je ass gekickt te krijgen doordat je met een X360 gamepad probeert te ownen in een PC FPS waarin keyboard en muis, heer en meester zijn ?!
Mmmm
Immers de snelheid en zuiverheid van reactie en besturing die ook ik verkregen heb door mijn jarenlange FPS gaming raak ik per direct kwijt als ik een console controller oppak en een console FPS ga spelen.
Iets wat voor mij nagenoeg onoverkoombaar is
Iedereen heeft toch hetzelfde euvel op dexbox360 of PS3? Dan is het toch weer gelijk getrokken? Ik snap dat punt nooit zo goed.
Er staat in de tekst dat de Spartan III's meer missies overleefden dan de Spartan II's, dit is niet waar. De Spartan III's waren een stuk sneller en goedkoper te "maken", maar hun nadeel was dat ze minder krachtig waren en dus zeer regelmatig compleet werden weggevaagd na het uitvoeren van hun missie. Toch waren ze kosten-effectiever dan de Spartan II's; soort van wegwerp-supersoldaten dus.
Na of tijdens hun missie weggevaagd werden ?!
Want ik kan mij nauwelijks voorstellen dat ze bijv. vrijwillig na afloop van een succesvolle missie op een zelf-destruct knopje drukken ..
Zoals het op de Halo-wiki te lezen staat voerden ze hun objectives wel uit, maar kwam er niemand terug :P Van een squadron III's gaan er dus waarschijnlijk al een aantal/hoop tijdens het binnendringen dood en de rest vecht zich dood nadat de missie volbracht is. Een II zoals de Master Chief is beter/anders getrained, heeft een beter ge-engineerd lichaam en een sterker armor, en kan zo'n missie wel overleven. Alleen zijn ze vele malen duurder, waardoor het dus vaak goedkoper is simpelweg zo'n squadron III's op te offeren.

"The Spartan-III's were designed to be better trained, cheaper, and expendable. They would be trained in companies of 300 to 330 at a time, and then sent on suicide missions that the UNSC could not accomplish even with the elite ODSTs. Though the casualty rates of the S-III's stood at 100 percent on some missions, to ONI, all the operations were successes. They were trading lives for time against the larger and technologically superior Covenant Empire."

[Reactie gewijzigd door PhoenixT op 15 februari 2010 23:04]

Uhm...
Op reach waren zeg maar bijna alle spartans aan het vechten welke nog de "oude" generatie spartan armor hadden. De master chief, John (Spartan 117) was zo goed als de enige op dat moment welke de nieuwe armor kreeg (met energy shield).

Reach werd aangevallen en vrijwel alle spartans werden naar de grond gestuurd om de horde niet bij de energy supply (voor de MAC defense turrets tegen covenant schepen) en de data te laten komen (anders wist de covenante de locatie vd aarde).

Blablabla.. Lees t boek! :)
Misschien ligt het aan mij, maar in vergelijking met MW2 of Mass Effect 2 zijn de graphics toch niet zo bijzonder? Loop eens een rondje op Ilium in ME2. Maargoed, graphics doen er niet zoveel toe, als de gameplay maar goed is, en Bungie kennende zal dat wel goed zitten.
Mass Effect 2 heeft wel een slechtere framerate, iig minder stabiel dan bij halo.
En dan hebben we het nog niet eens over de verschrikkelijke aliasing en rare lichteffecten (ga in Omega maar eens bij de kraam van die quarian staan en let op de gezichten van je personages).

Illium ziet er trouwens helemaal niet zo bijzonder uit, is gewoon een grafische update van die planeet uit KotoR 1 (Tarsonis ofzo?).

[Reactie gewijzigd door tehsojiro op 16 februari 2010 01:35]

Oke disclaimer:
Ik vind de xbox360 kwalitatief de meest brakke console die ik ooit heb meegemaakt.
Ik heb er 1, inclusief H3, en nog wat andere exclusives, en het is de minste console van alle die ik ik de meer dan 25 jaar gamen heb gehad.

Maar!

Ik moet zeggen dat de beelden er onverwachts mooi uitzagen.
Het is geen gears of war, maar toch. Vergeleken met halo3 lijkt halo:reach net killzone 3 ofzo, bij wijze van spreken natuurlijk.
Ze hebben echt verbeteringen in de H3 engine aangebracht.

Ook al kan ik alvast verklappen dat deze halo zoals de andere current generatie delen, niet op 1280*720 gaat lopen, maar op een lagere resolutie, het ziet er toch echt stukken mooier uit.
Ik had echt niet gedacht dat ze zo een grote stap voorwaarts zouden maken. Dus ik ben benieuwd naar de online beta en het uiteindelijke spel!
1152x720 volgens DF
http://www.eurogamer.net/...alpha-analysis-blog-entry

En nee, het wordt niet zo mooi als GeoW of ME2 of Killzone 2, maar en ik heb dit al eerder gezegd, het wordt wel een sandbox game met een hoop AI ipv gescripte meuk(zoals in het zwaar overschatte MW2)

Naar verluidt (rumor) wordt er zelfs 1 complete core gebruikt voor de AI, wat gelijk verklaart waarom NATAL ondersteuning eruit gegooid is en natuurlijk waarom het grafisch niet de allermooiste game ooit is.


En jeetje Faust, wordt je nog mild op je oude dag ;)

[Reactie gewijzigd door ocmerius op 16 februari 2010 08:12]

Blijkbaar wel een bijzonder voorgeprogrammeerd stukje tekst. Als je al niet weet dat de needler een wapen is uit het eerste deel hoe kan je dan op het niveau van schroefjes in een tank gaat zitten vergelijk met deel 3? Daarnaast geniet bijna ieder HALO game een hype die bijna onmeetbaar groot is. (niet geheel onterecht natuurlijk) Door dit soort verhaaltje te schrijven over afspattende stukjes gruis van muren en daar nog even een hele alinea aan te wijten dan geef je de indruk alsof het terrein is dat nog niet is betreden. Inmiddels zijn er tientallen shooters die qua gfx de hele halo serie het schaamrood op de wangen laat staan. Nu na 4 genaraties halo eindelijk ook grafisch tweaks krijgt is het ineens heel speciaal..?? Maarja Halo was altijd juist sterker op gameplay dan grafisch.

Een nieuwe halo is het enige dat de 360 nog enigzins kan redden in 2010 door de bizar grote installed fanbase van de serie (including me) zal deze game weer cijfers gaan neerzetten waar enkel MW, GTA of maria aan kan tippen. respect

Let the hype begin! Tweakers.net is lekker bezig met pro xbox berichten de laatste tijd. op de X10 waren overigens ook multiplatform titels te zien ;)
Als je nou eens wat minder selectief leest, gaat er een heel grote wereld voor je open.

Dit is een preview van wat materiaal dat werd getoond en totaal geen review. Ik kan nergens ook afleiden dat de auteur het spel heeft uitgeprobeerd. Hij kan dus ook niets zeggen over de gameplay.

Je moet niet zoveel zeiken en je haat voor de xbox360 ergens anders verspreiden. Ps3 fanboys zijn echt zielig.
Als jij nou even de moeite neemt het hele bericht van sowpdark te lezen dan zie je het volgende:

"Een nieuwe halo is het enige dat de 360 nog enigzins kan redden in 2010 door de bizar grote installed fanbase van de serie (including me) zal deze game weer cijfers gaan neerzetten waar enkel MW, GTA of maria aan kan tippen. respect"

Oftewel: Hij heeft zelf een xbox 360 een geeft alleen zijn eigen mening over deze preview.
Mijn excuses: dan is hij geen ps3 fanboy, maar iemand die doet alsof halo het enige xbox spel is dat de xbox kan redden, kan ik moeilijk serieus nemen.
dus je kan mij ook moeilijk serieus nemen want ik ben er ook van overtuigd dat halo reach het enigste spel is wat de xbox360 dat najaar echt interessant maakt! moet zeggen dat sony een veel betere line-up heeft

btw ik dacht dat het niveau hier op tweakers hoger lag als op de gemiddelde gamesite begint het gezeur over fanboys weer :/

on topic :

geweldige sfeer, toch maar weer snel een tweedehandse xbox360 vinden
dit spel hoeft het niet te hebben van graphics maar vind het er toch indrukwekkend uitzien
Alsof een Line Up ook zoveel zegt ja... Dat hebben we in 2009 gemerkt. :z Het ene na het andere spel werd uitgesteld en begin 2010 is zo'n beetje het beste jaar in de eerste 2 kwartalen van alle voorgaande jaren gezien omdat alles en iedereen zijn games opschoof. Ongelooflijk mensen die nu al gaan zeggen dat de line up een console gaan redden terwijl er 0,0% vastigheid is over releasedata.

Overigens vergeet je voor het gemak even Natal en Fable 3 die ook in het najaar gepland staan dus zelfs als er niks uitgesteld wordt dan is Halo echt niet het enige wat uit komt wat de xbox360 een boost zou kunnen geven hoor.

[Reactie gewijzigd door Kaasje123 op 15 februari 2010 18:54]

beetje zielig da je direct het fanboy woord begint te roepen..
Een nieuwe halo is het enige dat de 360 nog enigzins kan redden in 2010 door de bizar grote installed fanbase van de serie (including me) zal deze game weer cijfers gaan neerzetten waar enkel MW, GTA of maria aan kan tippen. respect
Tja, wat Halo is voor de 360, is GT voor de PS3.
Leuke preview, alleen 1 klein foutje; de Needler is niet nieuw, maar er is wel een nieuw sniperwapen bij genaamd de Needle Rifle, wat een soort combinatie van de DMR, Needler en Carbine is. :)
Je hebt helemaal gelijk, aangepast, thx! :-)
Ik dacht dat ze met halo 3 in een ander jasje aan kwamen zetten maar dit.

Het ziet er geweldig uit en wat ik er van mee krijg in het filmpje is dit toch weer een halo game die ik zeker wel ga kopen.
dit word weer een paar uur smullen! Toch wil ik nog steeds een vervolg op halo 3 zien. Het einde vond ik een beetje magertjes...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True