Door Dimitri Reijerman

Redacteur

HD-Horizon Bollo Portable, een compacte reisgezel

Inleiding

Het aantal mediaspelers met een Sigma Designs-processor is momenteel zo groot, dat het voor een fabrikant lastig is om zich te onderscheiden. De Chinese firma HD-Horizon Technology denkt toch een model te hebben dat een bepaalde doelgroep kan aanspreken: de Bollo Portable.

De Bollo zou door zijn bescheiden afmetingen met name geschikt zijn voor mensen die veel op pad zijn. Het compacte zwarte doosje beschikt bovendien over voldoende spierballen om hd-content van zijn interne harddisk of een andere bron af te kunnen spelen. Tweakers.net bekeek wat dit Chinese product allemaal in zijn mars heeft.

Prijzen en specificaties

Merk en type
Merk HD-Horizon
Productserie Bollo
Type NMP-MOB
Afspeelmogelijkheden
Chipset Sigma Designs SMP8635 300Mhz
Videocontainers

asf, wmv, mov, mp4, ps, ts, m2ts, avi, divx, mpg, mpe, mpeg, m2v, vob, vro, iso, mkv

Videocodecs

mpeg1/2/4, h.264, vc-1, wmv9

Ondertitelformaten srt
Audioformaten

wav, aac, m4a, pcm, asf, wma, flac, ape, cue, flac

Beeldformaten

jpeg, bmp, png, gif

Output-resoluties tot en met 1080p
Features
Netwerkprotocollen tcp/ip, smb, nfs, upnp
Firmware-updates handmatig
Aansluitingen
Video 1x hdmi 1.3; 1x composiet, 1x component video
Audio 1x analoog rca, 1x s/pdif optisch
Data 1x usb 2.0 (host); 1x usb 2.0 (slave); 1x sata (intern)
Afmetingen en gewicht
Lengte 148mm
Breedte 89mm
Hoogte 24mm
Gewicht 0,375kg

De speler close-up

De Bollo Portable wordt geleverd in een kunstleren etui met daarin component video- en composiet-kabels, een netstroomadapter - ook geschikt voor 110V - en een afstandsbediening. Een hdmi-kabel ontbreekt helaas. Het etui maakt het mogelijk om de mediaspeler relatief eenvoudig mee te nemen, zodat een reiziger bijvoorbeeld op zijn hotelkamer eens wat anders kan bekijken dan het al dan niet betaalde lokale zenderaanbod.

Aan de voorzijde van de speler zitten twee ledjes voor power en harddiskactiviteit. Daarnaast is een usb 2.0-slave-ingang geplaatst die het mogelijk maakt om de Bollo via de pc met content te vullen. Ook is hier het infraroodoogje in de behuizing verwerkt. Aan de bovenzijde zijn een aantal toetsen geplaatst voor navigatie door de menu's en het kiezen van de juiste tv-modus.

HD-Horizon Bollo Portable NMP-MOB HD-Horizon Bollo Portable NMP-MOB HD-Horizon Bollo Portable NMP-MOB HD-Horizon Bollo Portable NMP-MOB

Aan de zijkant van de spelers zijn gaten te vinden om de hardware op temperatuur te houden, want de Bollo wordt geheel passief gekoeld. Hoewel de Bollo tijdens het testen circa 11W verstookte en vrij warm werd, ondervonden we geen hitteproblemen.

Na het verwijderen van een viertal kleine schroefjes krijgen we toegang tot het inwendige. De leverancier bleek ons testexemplaar te hebben uitgerust met een 500GB grote 2,5"-harddisk van Samsung, die probleemloos in en uit de sata-aansluiting is te schuiven. Daaronder is de Sigma Designs SMP8635-processor te vinden. Hoewel deze cpu inmiddels aardig op leeftijd is, voldoet de chip nog prima voor het afspelen van allerhande content, tot en met h.264-materiaal.

Aan de achterzijde zien we dat de compacte afmetingen ten koste van het aantal aansluitingen zijn gegaan. HD-Horizon heeft alleen ruimte gevonden voor een hdmi 1.3-uitgang, een usb 2.0-host-aansluiting, een optische s/pdif-poort en twee analoge video-aansluitingen in de vorm van 3,5mm pluggen. Grote afwezige is een ethernetaansluiting, terwijl het apparaatje ook niet over wifi beschikt. Om dit hiaat te dichten, is het mogelijk om een losse usb-ethernetmodule aan te schaffen, maar wij hadden liever gezien dat deze standaard was meegeleverd. Een interne wifi-oplossing was natuurlijk nog fraaier geweest.

HD-Horizon Bollo Portable NMP-MOB HD-Horizon Bollo Portable NMP-MOB

De meegeleverde afstandsbediening, die door een knoopcel wordt aangedreven, is niet geschikt voor mensen met grote handen en de knopjes voelen wat rubberachtig aan. Ondanks de geringe feedback van de toetsen reageert de afstandsbediening vlotjes.

Media afspelen 1/2

Omdat standaard netwerkmogelijkheden ontbreken en bij ons testexemplaar geen ethernet-dongle was meegeleverd, hebben we voor deze test de 500GB-harddisk maar volgegooid met mediabestanden. Via de usb 2.0 slave-aansluiting behaalden we een aanvaardbare doorvoersnelheid van 23 tot 24MBps.

Om eventuele problemen voor te zijn, installeerden we de laatste firmware, momenteel versie 1.6.2. Het installeren van de firmware verliep in eerste instantie niet soepel, omdat de speler een met fat32 geformatteerde usb-stick niet herkende. Een ntfs-stick loste dit probleem op en de nieuwste firmware kon probleemloos worden geïnstalleerd.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Helaas gaf de speler bij ons via de component-uitgang storingen in het videosignaal. Via hdmi kregen we echter een keurig 1080p-signaal. Zoals bij veel Chinese producten wint ook de gui van de Bollo geen prijzen: deze doet spartaans en gedateerd aan. Desondanks kan er genavigeerd worden door de content op de interne harddisk en de aangesloten usb-apparaten en netwerkshares. Bij videomateriaal in een map wordt een jpeg-thumbnail van de filmposter getoond, als deze tenminste aanwezig is.

De speler kan overweg met alle sd- en hd-formaten die we ook op andere mediaspelers op basis van de SMP8635-chip konden afspelen, maar bij materiaal met zeer hoge bitrates geeft de Sigma Designs-processor zich gewonnen.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

De Bollo toonde bij het openen een dvd-iso geen menu's, maar sprong direct door naar de hoofdfilm. Hierdoor worden de voordelen van dvd-navigatie grotendeels teniet gedaan. Een pluspunt is dat de speler in staat is om dts- en dts-hd-audiostreams te downmixen en als stereo-signaal via de hdmi-aansluiting te laten beluisteren. Opmerkelijk genoeg ontbreekt een dts-logo op de speler, dus het is de vraag of HD-Horizon een officiële licentie heeft voor deze feature.

De Bollo kon ook moeiteloos een blu-ray-film op de harde schijf afspelen, maar opnieuw ontbraken de navigatie-menu's. Tijdens het bufferen blijft het beeld enige seconden zwart; wij geven de voorkeur aan apparaten die even laten weten wat ze aan het doen zijn.

Er zijn twee manieren om door een film te navigeren. Een druk op bijvoorbeeld de 8-toets geeft een sprong naar 80 procent, maar de gebruiker kan ook een exacte tijd invoeren. De voor Nederlanders belangrijke ondertitelingsfunctie voldoet, terwijl de zoom-functie op de afstandsbediening niet laat inzoomen op beelden, maar de keuze geeft uit de beeldverhoudingen 4:3, 16:9 en 16:10.

Media afspelen 2/2

Over de afspeelfunctionaliteit van audiobestanden kunnen we vrij kort zijn: de speler kan overweg met vrijwel alle formaten - waaronder het lossless ape-formaat - maar de geboden functionaliteit is uiterst karig. Zo kunnen er geen afspeellijsten gemaakt worden en ontbreekt een shuffle-functie.

De Sigma SMP8635-processor biedt helaas geen ondersteuning voor het hardwarematig decoderen van jpg-bestanden, waardoor de software dit voor zijn rekening moet nemen. Dit heeft tot gevolg dat er bij het doorlopen van een fotocollectie steeds enige seconden gewacht moet worden. De beeldkwaliteit van de getoond plaatjes is verder echter prima.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Wie hoopt via de Bollo te kunnen genieten van internetcontent, bijvoorbeeld een filmpje op YouTube, komt bedrogen uit: de speler kan op geen enkele manier online content tonen. Of dit een groot bezwaar is, is de vraag: de speler is ontworpen voor mobiel gebruik, waarbij internettoegang niet vanzelfsprekend is.

Conclusie

De Bollo Portable-mediaspeler van Hd-Horizon is voor bepaalde groepen, zoals filmliefhebbers met een nomadenbestaan, een interessant apparaatje. Met een interne en relatief eenvoudig verwisselbare 500GB-harddisk kan een aardige verzameling films, muziek en foto's worden meegenomen en ook nog eens in hd-kwaliteit bekeken worden. Alle benodigdheden zijn keurig onder te brengen in de reisetui.

Ondanks de goede eigenschappen van de Bollo voor op reis, zouden we deze speler niet aanraden voor in de huiskamer. Zo ontbreekt een ethernetpoort, is internetcontent niet beschikbaar en zijn de gebruiksmogelijkheden te beperkt. Ook missen we een netwerkdongle en een hdmi-kabel bij de speler. Daarnaast zijn er inmiddels krachtiger chips dan de inmiddels gedateerde SMP8635-processors te verkrijgen.

Of spelers als de Bollo Portable veel bestaansrecht hebben, is de vraag: met steeds krachtiger ARM-processors zullen steeds meer draagbare mediaspelers en ook mobiele telefoons in staat zijn om hd-content af te spelen. Desondanks is de Bollo een relatief goedkope oplossing voor gebruikers die een losse mediaspeler zoeken en daarbij wat beperkingen voor lief willen nemen.

Met dank aan HD Supplies voor het ter beschikking stellen van een testexemplaar.

Reacties (31)

Wijzig sortering
Er ontbreken -vind ik- toch wel een aantal belangrijke features, bijvoorbeeld geen 3.5" schijf, geen ondersteuning voor meer dan .srt-ondertitels en lan-verbinding.

Waarom ze blijven geloven in een wildgroei van minder betere mediaspelers blijft me een raadsel.

De playonhd - mini is minstens even reisvaardig en biedt een pak meer.
Je hebt tegenwoordig ook al 2.5 inch schijven van 1TB, dus ik zie het probleem niet.
Behalve dan dat die 2,5 inch harde schijf duurder is dan een 2TB 3,5 inch harde schijf.
Je hebt het over een bedrag van misschien 150 Euro, dus waar gaat het over.
Uh kerel,.. ik heb geen idee wat jij verdient,...

Maar voor mij is 150 euro aardig wat! Zeker als je na gaat dat je voor minder geld meer kan hebben. Voor 1TB: 3.5 Inch 70 euro en 2.5 Inch: 175 euro.
Ik zie nou niet wat het probleem is van het ontbreken van een 3,5" schijf? Er zit toch (of kan) een 2,5" inch in?
De prijs misschien van een 2.5".... zucht
Het ontbreken van een 3.5" schijf lijkt me logisch. Een apparaat als een Xtreamer biedt wel meer bang for the buck. Aangenomen dat de speler zonder schijf wordt geleverd natuurlijk.
Ik vind de prijs zeer redelijk, een 2.5" 500 gig extern is al gauw 85 euro. Voor 65 euro extra heb je dus een redelijke mediaplayer voor HighDef materiaal. Maar ik mis wel een e-sata aansluiting. Met name de media van tegenwoordig zijn aardig aan de grote kant. Dan is kopieren met sata snelheden wel fijn. (stroom gaat normaal via usb, maar zou ook met adapter van het apparaatje kunnen).

[Reactie gewijzigd door Bulldock op 30 januari 2010 19:43]

Volgens mij is die 150 euro niet incl. HD, of heb ik het mis?
Dus dan zou ik toch voor de xtreamer gaan, die goedkoper en beter is.

[Reactie gewijzigd door DarkTemple op 1 februari 2010 14:52]

Je hebt helemaal gelijk. Staat niet expliciet in de review dat de player zonder schijf komt, maar het tegenovergestelde ook niet (sommige zinnen wekken een beetje de indruk dat de schijf erbij hoort, tis maar met welk idee je het leest). Mijn conclusie is in dit geval: veel te duur.
Een beetje een veredelde externe harde schijf is het wel.

Ik denk dat zulke dingen handig zijn voor mensen die veel in hotalels en dergelijke zitten, een goede tv is er vaak wel en op deze manier kun je makkelijk digitale films meeslepen en bekijken.

Wel fijn dat de chinezen zelf de naam hebben mogen bedenken: "dit is mn nieuwe Bollo" :P
"Goede tv is er vaak wel"? Ik moet de (niet 5-sterren) hotels nog tegenkomen die een HD (720 of 1080p) tv hebben ;) De meeste hotels hebben nog CRT's van 37-55cm, en steeds vaker, LCD's van 19 á 24 inch. Maar een >30" HD tv heb ik nog niet gespot :P Desondanks kan dit een leuk apparaatje zijn, zolang de afstandbediening van het hotel toelaat dat je naar de composiet-in schakelt (anders ook ff je eigen universele ab mee hehe), en de ingang zelf bereikbaar is, natuurlijk (meestal front of side, dus makkelijk). In vakantiehuizen/bungalows is het helemaal ideaal, want daar tref je meestal wat 'luxere' installaties.
Of spelers als de Bollo Portable veel bestaansrecht hebben, is de vraag: met steeds krachtiger ARM-processors zullen steeds meer draagbare mediaspelers en ook mobiele telefoons in staat zijn om hd-content af te spelen.
Maar op je telefoon kan je waarschijnlijk een of twee hd-films meenemen, terwijl je op je Bollo makkelijk een hele serie mee kan nemen. Dus ik denk dat dit soort apparaten zeker nog wel een bestaansrecht heeft.

[Reactie gewijzigd door Vihaio op 30 januari 2010 11:37]

maar zo snel als cpu's in mobieltjes krachtiger worden neemt ook de opslagruimte toe, de sdhc kaartjes van 32GB + bijv. 16GB intern geheugen is een immense vooruitgang op de 2GB SD kaart met 256 rom geheugen die me oude htc had, een mobiel die ik in 2007 nam (toegegeven, het was niet het nieuwste model maar nogwel gangbaar).
Vind dat er wel heel veel wordt verwacht van zon klein appararaat in deze review zoals verwachten dat er wifi en netwerk mogelijkheden er standaard ingebouwd zit , terwijl het doel blijkbaar is om mensen op reis aan tespreken en hun de mogelijkheid te geven om wat leuke films mee te hebben.
De apparaat is zo compact mogelijk gehouden en dat is juist wat je wilt als je op reis bent, dus verwachten dat het alles heeft want sommige grotere modellen niet eens hebben is enigzins te veel gevraagd vind ik. soms lijkt het of men te verwend is met alles
Klein foutje in de review: in de specificaties staat dat het apparaat een ethernetverbinding heeft, terwijl dit niet het geval is.
Haha, wat een klein ding! hij is amper groter als een 2.5" schijf! Maar heeft toch nog genoeg POWER om 1080p content af te spelen! Goede zaak ;)
Ik zie nog wel een toepassing die nog niet benoemd is: in de auto. Veel (DVD) navigatiesystemen (niet de TOM TOM dingetjes maar ingebouwde apparaten) beschikken over een video in en met een media player kun je (lees: de passagiers) hier mooi film op kijken.
Lijkt me super handig voor onderweg idd. Je hebt alles (snoeren, adapter etc.) als pakketje in een etui dat je zo in je tas kan gooien. En als je vrij kort van te voren nog besluit in je hotel eea te willen bekijken ga je dat er met die usb slave lekker snel opgooien. Op mijn popcornhour moet ik ofwel met een trage ftp verbinding werken of de hdd tijdelijk uitslopen en aan een externe usb-ata adapter hangen. Ook nog lekker goedkoop! De eerste mediaspeler in tijden waarvan ik niet zoiets heb van gaaaap nog 1tje.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee