Door Arnoud Wokke

Redacteur

2009: Smartphones worden mainstream

Last words

Het zal er daarom volgend jaar om gaan spannen: welk OS zal de smartphonemarkt gaan domineren? De iPhone verkoopt goed, maar één model lijkt niet genoeg om de markt over te nemen. Android heeft brede steun, maar het is nog maar de vraag hoe de software-ontwikkeling gaat, nu er toestellen komen met verschillende schermresoluties en processors. Windows Mobile verkoopt nog redelijk goed, maar Windows Mobile 7 laat al lang op zich wachten. En Symbian ten slotte is nog altijd marktleider, maar weet dat het zich in veel opzichten moet vernieuwen om aan de top te blijven.

Een van de meest opvallende ontwikkelingen lijkt te worden dat ook goedkopere telefoons sterk op mobiel internet zullen leunen. De goedkoopste Android-telefoon is momenteel 250 euro, maar die prijs zal verder zakken in 2010. Microsoft wil Windows Mobile op prepaidtelefoons hebben en Symbian-toestellen gaan in 2010 over de toonbank voor 150-200 euro. Daarnaast komt Samsung met de Bada ook met betaalbare smartphones, zo lijkt het.

Je hoeft geen Nostradamus te zijn om te voorspellen dat mede daardoor mobiel internet in 2010 en later meer en meer ingeburgerd zal raken in de Nederlandse samenleving. Hoe snel dat zal gaan, valt niet te zeggen. KPN zag zijn dataverkeer afgelopen paar jaar met een factor 26 toenemen.

Providers raken ervan doordrongen dat op de lange termijn de inkomsten uit belminuten en sms'jes nog wel eens af kunnen nemen, en zoeken een nieuwe manier om zich voor te bereiden op die toekomst. Vodafone doet dat bijvoorbeeld door ook leverancier van software te worden, zoals met de 'vriendendienst' 360.

Niemand weet wat er exact zal gebeuren in de nabije toekomst. Maar de dagen dat de meerderheid van de mensen telefoons zagen als apparaten waren om alleen te bellen en te sms'en, lijken geteld. Mobiel internet, mobiele applicaties en smartphones are here to stay, zoveel is inmiddels wel duidelijk.

Reacties (107)

Wijzig sortering
Anoniem: 290425
26 december 2009 09:46
Leuk artikel! Mijn 1e smartphone was 'n Nokia 6600 (Symbian) veel meer nuttigs dan TomTom kon je er nog niet op draaien. Daarna kreeg ik 'n Nokia N70 (Symbian) daar waren al iets meer applicaties voor te krijgen, maar voor mij was toen nog steeds de enige "killerapp" TomTom.
Hierna kocht ik mijn 1e Windows Mobile Phone, de I-Mate SP5 (rebranded HTC Tornado) ook daarop was de enige "killerapp" TomTom & voor 't eerst had ik WiFi op 'n Smartphone, waardoor ik (beperkt) kon internetten. Vlak daarna "kreeg" ik bij 'n verlenging van m'n abonement 'n HTC S710, wat als enige grote voordeel ten opzichte vd. SP5 'n uitschuifbaar toetsenbordje had.
Begin dit jaar was ik 'n beetje verleid door 't succes vd. Iphone, gezwicht voor de HTC Diamond Touch, mijn 1e smartphone met 'n touchscreen. Op zich aardig maar nog niet echt goed bruikbaar icm. Windows Mobile 6, alhoewel de TouchSense interface van HTC 't redelijk compenseerde. Hierop waren al wat meer leukere applicaties voor te krijgen & Internet werkt redelijk, ondanks dat ik 't scherm iets te klein vind.

En nu ben ik bij m'n laatste Smartphone aangekomen; de T-Mobile Pulse. Tot nog toe is dit veruit de beste Smartphone die ik ooit gehad heb! Een fijn groot capacitief touchscreen & 'n fantastisch werkend OS. Android steekt nu al met kop & schouders boven Symbian & Windows Mobile uit, wat mij betreft. De hoeveelheid (gratis) apps is duizelingwekkend! Wat dat betreft denk ik wel dat Android nog enorm populair zal worden de komende jaren...
Anoniem: 230001
26 december 2009 13:14
Als Android uitontwikkeld is gaan ze flink groeien en zullen ze best een flink marktaandeel gaan pakken omdat ze in zowat elke prijsklasse vertegenwoordigd zullen zijn. Maar nu is er, zoals in het artikel ook gezegd wordt, teveel versnippering. Niet elk huidig Androidtoestel kan de nieuwe upgrade krijgen en de branded toestellen zijn weer van de provider afhankelijk. Om apps te maken helpt dat ook niet mee.
De iPhone zal marktaandeel gaan verliezen als ze alleen maar in de top van de markt actief willen blijven. Maar ik vraag me af of dat Apple interesseert.

Dat providers wat angstig naar de toekomst kijken snap ik wel. Sinds ik mobiel internet heb (eerst Touch Dual, nu 3GS) sms ik vrijwel niet meer. Met anderen die ook een smartphone hebben mail ik heen en weer ipv te smsen, net zo makkelijk. Daarom zou ik ook liever de keuze hebben in het abo bij TM, een paar euro er af per maand en geen 150 maar bv 25 smsen per maand.

Leuke foto trouwens onder het artikel!
De ondersteuning voor capacitieve touchscreens is ingebouwd in Windows Mobile 6.5, maar kennelijk heeft Microsoft dat vergeten te vertellen aan andere smartphonemakers: Sony Ericsson, LG en Samsung brachten allemaal smartphones op de markt met resistieve schermen
Hallo redactie, Samsung heeft juist de twee Windows Mobile topmodellen uitgerust met capacitieve AMOLED schermen
Zowel de Omnia II i8000
als de Omnia Querty/Pro B7610 (is ook Armani ?)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 26 december 2009 14:23]

In een tijd waarin de smartphone mainstream wordt, heb ik de dumb phone herontdekt. Na ruim 4 jaar Windows Mobile en mobiel internet gebruik ik nu weer een simpele Nokia en het is een verademing! De accu gaat een week mee, hij is weather resistant, kan 'm zelfs onder de kraan houden, hij is stuiterproof en bellen en sms'en gaat geweldig. Vooral dat bellen gaat veel soepeler dan met bijv Windows Mobile. Ontvangstbevestigingen komen daadwerkelijk aan en, o ja, de wekker is nu tenminste weer 100% betrouwbaar. ;)

Lange tijd vond ik het super handig om overal m'n email te ontvangen via push mail. Heb zelfs de moeite genomen om een eigen complete exchange server op te zetten. Heeft een paar dagen en een hoop moeite gekost om de boel helemaal werkend te krijgen zoals ik wilde maar nu, een half jaar later, boeit het me eigenlijk niet meer. De email is overgezet naar google apps for your domain (wat een uitvinding!) en en ik bel dus weer lekker ouderwets.

Voor iedereen die, bewust of onbewust, last heeft van telefoonstress: bespaar je de hartkloppingen en probeer weer 's een normale telefoon. Gadgets zijn leuk maar soms loont het enorm om je af te vragen of het écht toegevoegde waarde heeft in je leven. Nog dommer is het natuurlijk om een smartphone te nemen omdát het mainstream is geworden. Doe lekker je eigen ding. :) Dumb phones rule!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 55563 op 26 december 2009 18:22]

Een Ford Model T brengt je ook naar je werk, maar een moderne auto met airco, leuk stukje muziek en flink wat PK's rijdt toch net even wat lekkerder. En het oog wil ook wat natuurlijk ;)
terugstappen naar een basic telefoontje is een begrijpelijke move voor een gefrustreerde windows mobile gebruiker.

maar je mist wel veel. een overstap naar iphone of android was een voorstelbaardere move geweest zeker in tweaker context.
Tja veel dingen van hedendaagse telefoons zijn misschien onzin, maar dingen als naadloze synchronisatie van m'n agenda met pc, mobiel en gmail is toch wel een must voor mij. Zoiets lukt me niet op een 3310. Ook wifi is voor mij een basisbehoefte geworden bij het zoeken naar een mobiel. Enige voordeel die ik kan bedenken is batterijduur.
Voornaamste reden voor mij is dat ik ineens gewoon uitgekeken ben op bijv push mail. Let wel, voor privégebruik. Als zakelijk gebruiker kan dat natuurlijk heel anders liggen. Bovendien begon ik mij steeds meer te ergeren aan de beperkte accuduur. Na een half jaar moet je een smartphone gewoon elke dag opladen.

WIFI op een smartphone vind ik tegenwoordig vrij nutteloos. Met UMTS en straks 4G ben je veel vrijer. In het buitenland heb ik er wel vaak profijt van gehad om gratis naar NL te kunnen bellen (voip over wifi). Dat doe ik nu gewoon met m'n laptop.

Een benzine-slurpende auto vind ik vrij ouderwets eigenlijk. Ik zie juist veel meer uitdaging in het rijden van een auto die bijzonder zuinig is. :) 1 op 25 als het even kan. Ik begrijp ook niet waarom er nog zo weinig elektrische scooters rondrijden. Ze zijn namelijk goedkoop in aanschaf, gebruik én onderhoud. En met een actieradius van 40 km ruim voldoende voor de meeste mensen. Of nog beter: stap gewoon op de fiets. Elektronische snufjes zijn leuk maar kies er 's één die ook nuttig is voor je portemonnee én het milieu.
Ik heb veel smarphones gehad, maar toen ik de iphone kreeg, was ik klaar. Iphone vs windows mobile, Iphone wint!

is 1 model genoeg? blijkbaar wel. Iedereen die ik in aanraking laat komen met een iphone geeft gelijkgestemden. Ik was een gadget freak, maar met de iphone is dat niet meer nodig. Ik weet wel wat er in 2010 gaat gebeuren.....

Erg leuk stuk om te lezen by the way!
Ja, ik heb er ook één maar ik begin mij wel te ergeren aan het niet hebben van een lokale ruimte.

Wanneer ik bijv een belangrijke pdf heb moet ik die naar mijzelf toe mailen en dit betekent dat ik hem elke keer moet opzoeken en weer downloaden... 8)7 . Dit vind ik helaas een fail, en daarom ga ik in maart een andere telefoon aanschaffen.
of Quickoffice, effe een netwerklocatie toewijzen op je PC, word/excell/powerpoint/PDF bestandjes slepen naar de folder en automatisch syncen via wifi met je iPhone.
DropBox al geprobeerd? Werkt prima.
Is gewoon een folder op je mac (of pc). Synct automagisch met je iPhone dropbox-app.
http://www.dropbox.com/

[Reactie gewijzigd door TeunVR op 26 december 2009 10:44]

Dropbox is inderdaad grandioos, ik gebruik het nu ook als online-backup systeem en het is echt het beste wat dat betreft wat ik ben tegengekomen.
Hoewel Dropbox mij ook erg handig lijkt, maak ik me bij zulke services wel wat zorgen over de privacy. Niet alleen verkrijgt men dan je contactgegevens, maar ook allerlei persoonlijke documenten. Dat laatste gaat wat mij betreft wel weer een flinke stap verder. Volgens de privacy policy:

Personal Information that we collect may include, but is not limited to, your name, phone number, credit card or other billing information, email address and home and business postal addresses. Personal Information may also include information you supply to us concerning your preferences and interests expressed in the course of use of our Site.


En:

Personal Information is or may be used for the following purposes:
(i) to provide and improve our Site, services, features and content,
(ii) to administer your use of our Site,
(iii) to enable you to enjoy and easily navigate the Site,
(iv) to better understand your needs and interests,
(v) to fulfill requests you may make,
(vi) to personalize your experience,
(vii) to provide or offer software updates and product announcements, and
(viii) to provide you with further information and offers from us or third parties that we believe you may find useful or interesting, including newsletters, marketing or promotional materials and other information on services and products offered by us or third parties.


bron: http://www.dropbox.com/terms#privacy

Je kunt die 'promotional materials' uitzetten, maar of je daarmee ook voorkomt dat informatie doorverkocht wordt blijft onduidelijk...

Ben zelf overigens groot fan van mijn HTC Hero. Loopt heerlijk soepel vergeleken met mijn oude HTC Touch met Windows Mobile. Ook de Market en Apps vind ik geweldig; er is vanalles te vinden. Het (meer) open karakter van de Market vind ik een groot voordeel op Apple, dat wel heel gesloten is. Dat ik wellicht (iets) minder gebruiksgemak heb dan met een Apple iPhone vind ik niet zo'n ramp.

[Reactie gewijzigd door Morrar op 30 december 2009 00:16]

of DataViz Documents to Go
Iphone vs windows mobile, Iphone wint!
I agree, maar in je voorspelling dat 1 model genoeg is vergeet je Android toch wel hoor ;)
Dat komt om dat er nog geen perfect Android model is. De iPhone is wel het perfecte model voor iPhone OS.
ben het daar toch wel mee eens.
apple richt al zijn pijlen volledig op 1 product,
en weet daarmee dat ene product echt goed te maken.

een andere strategie dan bijv HTC.
die maakt 10 telefoons per jaar.
waarvan de meeste goed zijn.

maar als ze zouden focussen op 1 telefoon per jaar.
zou die dan niet veel beter zijn....

anyway.
apples filosofie lijkt te werken.
ben het daar toch wel mee eens.
apple richt al zijn pijlen volledig op 1 product,
en weet daarmee dat ene product echt goed te maken.

een andere strategie dan bijv HTC.
die maakt 10 telefoons per jaar.
waarvan de meeste goed zijn.

maar als ze zouden focussen op 1 telefoon per jaar.
zou die dan niet veel beter zijn....

anyway.
apples filosofie lijkt te werken.
De filosofie van Apple is niet zozeer hetgeen wat werkt. Apple zelf werkt wel. Apple maakt één product onder het riskante 'one-size-fits-all-motto'. HTC probeert verschillende doelgroepen te bereiken met verschillende modellen, en dat is op het eerste gezicht een logische stap. Immers, mijn moeder wil hele dingen met haar telefoon doen dan ik.

De reden echter dat HTC Apple niet kan bijhouden zit 'um in die differentiatie. De verschillen tussen gebruikerswensen zitten namelijk bijna niet in hardware. Qua hardware is er wellicht een verschil tussen de groep die graag een fysiek toetsenbordje wil en de groep die het toetsenbordje in beeld wil zien, maat daar houdt het wel mee op. Iedereen wil het beste touchscreen scherm (en die halve inch verschil leidt echt niet tot het onderscheiden van verschillende doelgroepen), een snelle processor, graphics en opslagruimte. En ook de andere dingen, zoals een goede camera, kan je als fabrikant heel goed in alle modellen inbouwen.

Het verschil zit in software. Het zijn de programma's waarmee je verschillende doelgroepen tevreden kan stellen (namelijk: de verschillende wensen qua toepassingen). Apple heeft daar de App Store voor, en voor bijna alles kan je wel zeggen "There's an app for that". En voor alle (veelgebruikte) features hebben ze de software zo gebruiksvriendelijk gemaakt dat welke functie je ook wilt (of dat nu zakelijke e-mail is, of foto's en video's maken, of muziek luisteren/video kijken), bijna altijd gaat het gemakkelijker op een iPhone (dan op een HTC).

Qua hardware stelt de iPhone ook eigenlijk niet zoveel voor. Een iPhone is niet mooi, maar door gebrek aan lelijke elementen (overdaad aan lijnen, lagen of knoppen) is de rest lelijk. De iPhone is snel genoeg, heeft een flinke hoeveelheid geheugen etc. Het is de software die de gebruiker overhaalt.

Afijn. Benieuwd naar 2010. Als fanatiek gebruiker heb ik een hele lijst met dingen die de iPhone mist. Bijzaken, maar wel welkome bijzaken.
Iedereen die ik in aanraking laat komen met een iphone geeft gelijkgestemden
Je hebt mij er niet mee in aanraking laten komen. Maar haast je niet, ik heb al een paar keer een mogen vasthouden en mee mogen spelen. De 3GS, no less. Ja leuk ding, maar onder de indruk? Mwa. Het is gewoon een smartphone met een strakke lik verf. Maar under the hood is het allemaal maar heel gewoontjes. Hij mist zelfs een aantal erg handige features, zoals een SDHC-slot en bluetooth-PAN.

Verder heeft de iPhone NIETS wat de meeste andere smartphones 2 jaar geleden niet hadden. Ik weet nog goed dat alle Apple-fanboys Apple de hemel in prezen vanwege het kunnen MMS'en en de aanwezigheid van het kompas. Mijn Nokia 6210 is jaar of 2 oud en heeft een kompas. 5 jaar geleden kon MMS'en ook al, en je had er geen smartphone voor nodig.

Zulk soort "vernieuwingen" zetten de iPhone wat mij betreft juist NIET in een goed daglicht. Eerder dat Apple ermee toegeeft hoe nalatig ze geweest zijn (en nog steeds trouwens, met die censuur van ze).

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 28 december 2009 01:34]

Dat MMS-en en dat kompas waren natuurlijk ook niet echt key features die het succes van de iPhone hebben bepaald. Toen de eerste iPhone werd gelanceerd kon hij ook eigenlijk niets nieuws. Alles wat hij kon zat ook al op andere toestellen. Het ging er juist om dat alle functies toegankelijker werden gemaakt zodat iedere no-no ze kon gebruiken. Voor de komst van de iPhone was er geen enkel mobieltje waarop je zo lekker kon browsen. Voor de iPhone was er geen mobieltje waarop multi-touch zat enz enz.

Het gaat niet om de specs of features, het gaat erom of je eruit kan halen wat erin zit, en dat doet de iPhone heel goed. Echter is na verloop van tijd Android langsgekomen, en hoewel ik het nog niet heb geprobeerd, lijkt me dit een geduchte concurrent.

Gevaar van Android is wel dat er nu een wildgroei is van Android mobieltjes en dat elk van die mobieltjes ondersteund moet worden. Als er bijvoorbeeld een update gemaakt wordt, en hij werkt net niet lekker met dat ene toestel van een jaar terug, dan heb je gewoon pech. Maar dat moet zich nog uitwijzen natuurlijk...
Ik heb verder weinig met Iphone maar er zijn dat ik heb gehoort ook al aardig wat dingen die wel op de 3gs werken en zeker niet op de eerste modellen. Op android werkt ongeveer alles, een spel wat heel grafisch is zal niet (vlot) werken op een toestel zonder dedicated gpu, of met een oudere versie van android dan waar het voor gemaakt is. Maar resolutie is echt no problemo, hiervoor 2 androids gehad op 480*320 en nu 850*480 oid en alles werkt gewoon perfect, dat is gewoon in de API gebouwd dat dat netjes meeschaald, oke met sommige spellen heb ik wellis zwarte balkjes aan de zijkant omdat het niet me volledige scherm vol krijgt... Uiteraard is dat nog niet helemaal te vergelijken aangezien android nog geen jaar op de markt is.
oh deze inkopper ga ik toch ff maken:

Het gaat niet om de specs of features, het gaat erom of je eruit kan halen wat erin zit, en dat doet de iPhone heel goed.
Ik heb al jaren de eis bij een telefoon dat je er een geheugenkaart in moet kunnen steken.
Ook vind ik het fijn om een accu te kunnen verwisselen.
Hoe kan ik de accu en de geheugenkaart van de iphone eruit halen?
Helemaal mee eens, leuk stuk, maar de smartphone werd mainstream bij de komst van de iphone (3g, vanwege de update toen) en dat was voor 2009. In 2009 is het natuurlijk wel enorm gegroeid. Maar zoals vaker hier wordt gezegd, er is nog geen ideaal android model uit. Misschien de nexus one.
Mooi artikel!

Ik zie Windows Mobile en Symbian komend jaar falen eigenlijk... Ik denk dat de echte strijd tussen de Iphone en Android zal zijn, en het feit dat apple zo gesloten is, zal in het voordeel werken van Android denk ik. Ontwikkelaars hebben namelijk een apple nodig om te kunnen ontwikkelen voor de Iphone. Dit maakt dat er komend jaar meer ontwikkelaars naar Android zullen kijken, en hierdoor waarschijnlijk veel meer gratis applicaties zullen verschijnen op Android.

Als ik zou moeten kiezen, zou ik toch wel voor Android kiezen. Maar ik ga nog wachten tot de prijs effectief onder de 200€ duikt, zodat de mid-end hopelijk tussen 200 en 250 euro zal liggen.

Maar ja, dat is mijn wishful thinking natuurlijk...
en wat gebeurd er dan met die andere smartphone OS? zoals ik het zie gaan symbian en WiMo veel verbeteren, iphone OS stilstaan en android zichzelf langzaam bewijzen. daarnaast gaat meamo zich ontwikkelen tot een echt high end OS, WebOs tot een zakelijker OS wat nog bruikbaarder word als het nu al is (WebOs + bruikbaarheid = win) en gaan de rest van de OSjes niet veel veranderen
Je hebt gelijk... De andere smartphone OS zullen ook wel groeien, maar juist door de diversiteit, en omdat Android en Iphone Os nu de bekendste ervan zijn, denk ik dat dit niet zoveel vaart zal lopen. Maemo zie ik zeker een kans maken, omdat het zo dicht bij een volledige distributie aanleunt. Maar de andere OS's gaan volgens mij falen omwille van naamsonbekendheid.

Tuurlijk, Symbian en WiMo zullen wel móeten verbeteren, en dat zullen ze ook wel doen. Maar ze hebben hun imago tegen zich op het moment. Dit zal dan ook even duren eer ze dit kunnen hersteld hebben. Daarom zie ik deze 2 niet zo hard groeien komend jaar.

WebOs weet ik dan weer niet goed wat van te denken. Ik denk eigenlijk dat dit niet echt gaat doorbreken. Zakelijke gebruikers wenden zich volgens mij dan beter naar WiMo, aangezien deze waarschijnlijk beter geïntegreerd is met exchange en sharepoint enzo...
Heeft Symbian een imagoprobleem?
Okee, de interface is niet zo flashy als bijvoorbeeld de nieuwere telefoons, maar het werkt wel degelijk goed. Daarbij zijn er ontzettend veel apps voor symbian te vinden.

Een praktijkvoorbeeld: ik heb mijn vader (werkzaam in ICT) mijn 6110 Navigator gegeven. S60V3, GPS, internet (geen wifi), en een redelijk snelle chipset. Heb ik klachten gehoord van hem dat alles er gedateerd uitziet? Nee, alles is juist lekker hetzelfde als zijn vorige telefoon (S40)!

Dát is de grote kracht van symbian (en vroeger van nokia in het algemeen). Consistente icoontjes, en een gebruiker-experience die nauwelijks veranderd. Niet leuk voor ons tweakers, heel leuk voor de rest van de wereld. ;)
Ok, het is heel leuk voor mensen die niet houden van verandering misschien. Maar voor anderen biedt Symbian niet echt nog meerwaarde denk ik...

Ik heb zelf een nokia ngage gehad een paar jaar terug. Het was zeker een leuke gsm voor ons tweakers op dat moment. Nu zeg jij me zelf dat Symbian niet leuk meer is voor ons tweakers, waarmee je eigenlijk mijn punt bewijst: namelijk dat Symbian sowieso voor ons tweakers al is gedegradeerd tot een platform "voor de rest van de wereld". Ok,dit is mss een beetje overdreven gezegd, maar toch...

"De rest van de wereld" zal bovendien ook sneller een smartphone met veel eyecandy nemen of op aanraden van een bevriende tweaker dan echt zelf te kijken naar alle functionaliteit. ;)

Dus ja, ik denk dat Symbian inderdaad met een praktisch imago-probleem zit: Het wordt niet meer door de tweakers aangeraden en "De rest van de wereld" ziet het sneller als minderwaardig door gebrek aan eyecandy. ;)

[Reactie gewijzigd door Moonsurfer_1 op 26 december 2009 17:09]

Symbian heeft wel een groot voordeel ten opzichte van alle andere os'en die er op de mobiele markt aanwezig zijn en dat is dat het als enigste ontzettend goed schaalt van de allersimpelste hardware tot high end. Als nokia de interface kan opfrissen gaat het wel goed komen daarmee alleen al door het feit dat er nou eenmeel meer symbian toestellen verkocht worden dan alle andere fabrikanten bij elkaar. Verder komen er met Symbian V2 ook betere mogelijkheden voor applicaties en dan denk ik dat er veel dingen mogelijk zijn. Maar ook nu al zijn er voor goede programmeurs veel voordelen te halen door symbian te ondersteunen.
Bijvoorbeeld een vriend van mij maakt een aantal commerciele applicaties voor service providers in china en daar wordt symbian in een factor 10 op 1 gebruikt door de users.

En wat betreft Imago probleem Nokia's N97 is toch redelijk hip bij een flink aantal mensen om mij heen , ik ken zelfs diverse mensen die hem zijn gebruiken omdat de Iphone voor hun to complex was terwijl ze wel de features zochten zoals email en calender sync.
Imagoprobeem of niet. Symbian is toch echt beter dan Windows Mobile. Bovendien is het beter ondersteund en draait t lichter op je telefoon.

Ik zie niet in wat mensen daar problematisch aan vinden. Blijkbaar kunnen ze niet om gaan met Symbian. Dat wil echter niet zeggen dat het slecht is. Geliktheid is leuk maar als t voor geen donder werk verder heb je er geen reet aan.
Maar zo slecht ziet SYmbian er toch echt niet uit sorry dat ik het zeg maar tis gewoon wel zo.
Je doet nu net of elke telefoon met eyecandy brak loopt/werkt en dat is absoluut niet per definitie waar! Iphone/Android bewijst dat bigtime :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 29 december 2009 10:19]

Hehe, ik zeg ook niet dat het slecht is he ;) Ik zeg gewoon dat mensen sneller denken dat het slecht is...

En niet zo slecht uitzien? Ik weet niet hoor, maar als de symbian foundation zelf vindt dat het er verouderd uitziet, moet er toch iets van waar zijn he: clicky

Op zich valt het nog wel mee inderdaad, maar als je als non-tweaker naar de winkel gaat, ben je toch sneller geneigd -als je niet op het budget moet letten alleszins- om een android-gsm, iphone of maemo-smartphone (weet even niet meer welke dit was, N97 fzo?) te nemen, dan een Symbian?

Wat het werken betreft: Ik denk eigenlijk dat alle vernoemde platformen wel goed werken, en dat de keuze nu enkel nog smaak betreft. En zoals je weet kun je daar niet over discussiëren :P
Je moet de rol van het OS niet overschatten. Veel mensen gaan nog altijd voor een telefoon om de telefoon zelf, niet persé voor het OS. Daarom ligt het ook vooral aan het aanbod van (bijv goedkope Nokia smartphones die het naar mijn idee erg goed kunnen gaan doen) telefoons met Symbian, hoe goed Symbian het nog gaat doen.

In dat goedkopere segment wat onder meer voor jongeren interessant is, heeft de telefoon zelf naar mijn idee een grotere rol dan het OS.
Dat hangt ervan af in welke prijsklasse je zit te kijken volgens mij ;) Als je tussen 0 en 150 euro kijkt, zal de keuze inderdaad vooral om de telefoon gaan. Als je hoger gaat, denk ik wel dat het OS de keuze gaat beïnvloeden.

Het is inderdaad een goede stap om naar dat segment over te stappen voor Symbian, want dat wil zeggen dat de overstap van "domme" gsm's naar smartphones nu zal versneld worden, terwijl we nu nog maar in een tussenfase zitten.

Het nadeel is echter dat door dit te doen, Symbian zich -in mijn ogen- in de onbekendheid wentelt, want door naar dit marktsegment over te stappen, gaat het probleem inderdaad zijn dat gebruikers niet voor het OS gaan kiezen, maar voor de gsm alleen, waardoor gebruikers niet altijd zullen weten dat ze Symbian hebben, en mond tot mond-reclame ook niet echt meer zal gebeuren, terwijl dit voor andere platformen zeker wel gebeurt.

Ik denk persoonlijk ook dat het maar een kwestie van tijd is voor de prijs van android-gsms en andere platformen onder de grens van de 200€ kunnen duiken, waardoor Symbian zware concurrentie krijgt, en -als ze zich niet herpakken- een stille dood kan sterven.
Apple is echt een hype geweest in 2009. Iedereen weet nu wat het is en hoe die eruit ziet. Android is nu de runner-up, maar ze zijn al snel met een inhaalslag bezig. Het hoevleeheid apps vermeerderd zich in hoog tempo. Dat er nu meer Apps zijn voor Apple maakt niets uit, want vele Apps zijn gedateerd en maken geen verschil.
Veel symbian telefoons gehad. Daar ook veel plezier van gehad. Daar waren voor mijn gevoel nog veel apps voor. Op verschillende sites vond ik die apps. De Apps waren 2-3 jaar geleden nog lang niet zo belangrijk. Nu gaat de OS fabrikant er zich er mee bemoeien. Een 'market' blijkt toch echt de oplossing te zijn voor alle Apps.
Mijn volgende telefoon wordt een HTC Bravo(Passion) incl. Android.
Dit zal zich nog wel verder ontwikkelen:
"Providers raken ervan doordrongen dat op de lange termijn de inkomsten uit belminuten en sms'jes nog wel eens af kunnen nemen, en zoeken een nieuwe manier om zich voor te bereiden op die toekomst. Vodafone doet dat bijvoorbeeld door ook leverancier van software te worden, zoals met de 'vriendendienst' 360."

Ik vraag me af als iedereen snel internet op zijn telefoon krijgt en de batterijen zolang meegaan dat je altijd op internet kunt, waar dan de inkomsten blijven van de telecombedrijven?
Met een 'vriendendienst' kom je er niet. Dat systeem is al standaard geïmplementeerd d.m.v. hyves of facebook.
Bellen blijft altijd handig en gemakkelijk. Maar als er ook gemakkelijke Apps komen om gemakkelijk te bellen(Skype App), maar die niet gebruiken? App ontwikkelaars verdienen hier ook aan, dus die pikken gewoon het brood van de telecombedrijven.
Apple is echt een hype geweest in 2009. Iedereen weet nu wat het is en hoe die eruit ziet.
Jah. En Apple was ook echt een hype in 2007 (release iPhone). En in 2008 (iPhone 3G). Owh, al 3 jaar achter elkaar. Een hype van 3 jaar..? Come'on, de iPhone is echt wel meer dan een suffe hype.
Op het moment dat alle suffe mensen een iphone hebben is het totaal niet hip meer. ik zie ook steeds meer dat mensen die als eerste een iPhone hadden nu ineens een blackberry willen/nemen, puur omdat iedere bejaarde en brugklasser al een iPhone heeft (hoewel ze dit natuurlijk niet zullen toegeven).

Zelf heb ik het helemaal gehad met die kuttelefoons. Functies als camera, navigatie en internet zijn natuurlijk best handig en leuk, maar uiteindelijk wil ik gewoon goedkoop kunnen bellen en smsen met zo'n ding en wil ik niet de hele tijd paranoia op zo'n duur apparaat gaan letten.

Wanneer mijn huidige mobiel er mee ophoudt haal ik zo'n ding van 20 euro.

[Reactie gewijzigd door tehsojiro op 26 december 2009 13:03]

maar mensen overdrijven ook wel over de iphone.... multi-tasking? Als ik op mijn werk een half uur moet wachten ga ik lekker tv kijken op mijn nokia N97 en ondertussen even msn-en en hyves checken en als er dan een mailtje binnenkomt kan ik die ook gelijk bekijken.

Verder moet ik zeggen dat ik een toetsenbord wel erg prettig vind! Ik ken mensen met een iphone die sneller kunnen typen dan ik dat kan, maar als ik op de N97 zit en zij op de iphone, gaat het bij mij stukken sneller!!!

De iphone werkt verder supersnel hoor en alles klopt, dat ook.... maar toch vind ik die beperkingen wel erg jammer.
Bijna alles wat jij opnoemt kan je tegelijkertijd op een iphone doen. ebuddy > msn > push messages. Mail draait altijd. Muziek spelen kan ook altijd. Ondertussen kan je op internet browsen. Das genoeg multitasking voor een telefoon wat mij betreft.
Ja tuurlijk precies wat de iphone kan is genoeg :P haha wat nou als je gewoon 10x zo veel door elkaar kan doen, naja je zal het vast niet 'nodig' hebben tot de iphone dat ook kan dan is het ineens handig :)
Ik heb dat alles door elkaar doen op veel telefoons uitgeprobeerd, behalve op de iPhone (en die moet het eigelijk juist kunnen, het is immers OS X, wat een echte UNIX is, en dat platform is ongevenaard als het gaat om multitasken).

Ik vond het op geen enkele telefoon goed werken eigelijk. Zo'n ding is er gewoon niet voor gemaakt, c.q. geschikt voor. Op een mobiel kun je het beste maar 1 ding doen, misschien 2, maar dan moet je eigelijk echt wel stoppen.
Een hype kan best langer duren dan een jaar en ja de Iphone is dat gedeeltelijk aan het ontstijgen. Ware het niet dat ze dus wel degelijk een probleem hebben buiten de amerikaanse markt om substantieel markt aandeel te veroveren.
Door Vodafone wordt de skype app al keihard afgeblokt bijvoorbeeld, tenzij je een extra (duur) blox-dingetje neemt. Providers vinden echt wel manieren om door hun niet gewenste zaken van het netwerk te blokkeren...
Anoniem: 325971
26 december 2009 13:14
Ik heb net een iphone 3gs gekocht, ik ben nog steeds van mening dat het de telfoon is met het beste scherm en de meest gebruiksvriendelijk interface heeft. Wat ik alleen niet begrijp is dat mensen die hem niet hebben zo'n negatieve mening over het apparaat hebben!!! Ik ben wel nieuwsgierig naar de nexus one maar nadeel is wel dat die geen multi touch heeft, wat ik niet snap de touch hd 2 is namelijk wel met multi touch.
Dan zou ik een gaan kijken naar wat andere toestellen, want de resolutie is ook niet echt hoog he. Mijn blackberry bold heeft dezelfde resolutie, en vind ik ook een stuk scherper dan die van de iphone.
Denk dat ie beste touchscreen bedoelt :)
Moet je toch eens naar het touchscreen gedeelte, de helderheid, e.d. gaan kijken, resolutie is totaal niet belangrijk wat de andere onderdelen betreft.
de iphone 3GS heeft misschien het beste touchscreen, maar als je puur naar het scherm zelf kijkt dan zijn er wel betere schermen te vinden. Vooral als je veel films kijkt is het wel handig om een breedbeeldscherm te hebben, en er zijn ook schermen met hogere resolutie te vinden
Ja sure, leg hem is op tafel (met het scherm aan) laat hem als een tol draaien en je ziet het (zwarte gedeelte) scherm van blauw naar paars naar normaal gaan, kijkhoek is zwaar klote, reso is niet echt spectaculair (en eigenlijk te laag voor deze grote), wel aardige lichtopbrengst.

Kwa beeld kwaliteit doet de HTC hero zeker niet onder (kwa grootte wel) en de milestone overtreft hem bigtime met ze (ruim) 2x zo hoge resolutie en veel scherpere beeld en ook dik contrast :)

Ik denk dat je niet echt veel schermen bekeken hebt maar misschien was het het beste scherm dat die telefoon uitkwam maar nu echt al lang niet meer! (touch hd2/touch pro2/acer liquid/motorola milestone allemaal beter/mooier en hogere resolutie)

Ten minste zo zie ik het, ik zie gewoon de pixels/kartels zitten op een iphone en niet op de genoemde toestellen terug te vinden zijn.
Een interessant jaaroverzicht :)

Zelf ben ik in 2009 na een aantal jaar WM overgestapt naar Android (Galaxy) en het bevalt uitermate goed. Zelf denk ik dan ook dat Android ook in 2010 meer en meer marktaandeel zal gaan veroveren, als Google het tenminste aan kan om het systeem consequent up-to-date te houden.

Verder verwacht ik dat samen met de opkomst van mobiel internet ook het mobiel bellen via Skype (Fring) een vlucht zal gaan nemen en dat uiteindelijk bellen en sms-en in zijn geheel zal verdwijnen. We betalen al veel te lang veel te veel geld voor de belminuten en de sms-jes.
I agree...

Op dat laatste van mobiel internet en skype: Ik denk dat dit nog wel tegen kan vallen. De telecom zal deze evolutie zo lang mogelijk willen tegenhouden: waarom de kip met de gouden eieren slachten? Als mensen ipv sms'en gaan mailen, en ipv bellen gaan skypen, zijn dit opeens zaken waar ze niets meer aan verdienen.

En hoe gaan ze dat tegenhouden? De kost per megabyte hoog genoeg houden natuurlijk! Ik vind de tarieven voor mobiel internet echt om bij te huilen hier in België.
Ik denk dat Andriod uiteindelijk wel eens helemaal niet zo succesvol gaat worden puur en alleen omdat Google langzamerhand de nieuwe microsoft aan het worden is met een groot verschil google gaat steeds meer zijn eigen partners beconcureren.

Bijv . Google phone - alle andere andriod leveranciers, Chrome vs Linux, Opera en Firefox, Google netbook vs Dell , HP en Acer. Dit kan er nog wel eens toe leiden dat er een anti stemming gaat ontstaan. Microsoft heeft daar entegen al jaren als standpunt dat ze niet te agressief hun eigen partners gaan beconcurreren.
uhm tot nu toe staat er elk jaar een android telefoon op het programma wat door google zelf verkocht word... Waarvan beide ook via providers te koop waren, sterker nog de 1ste telefoon is z'n google telefoon waar je het over had, hier bekend als de G1 (T-Mobile).

Naast de 15/20 andere die dit/volgend jaar uitkomen valt dat toch onwijs mee, en de prijs is er ook niet echt naar (was toch echt goedkoper uit bij t-mobile als bij google zelf).
Een ander voordeel aan het marktaandeel van de gnu/linux-gebaseerde smartphones lijkt me het ook de gratis ontwikkeling; gratis alle mogelijke sources gebruiken om je product soepeltjes en stabiel te laten verlopen (Android) en een uitzonderlijk mooie gui te presenteren (Maemo).

Daarnaast wil (minimaal) de halve linux community eigenlijk wel een linux gebaseerde telefoon, zeker wanneer daar zoals bij Nokia een terminal aan toegevoegd zit. Deze enthousiastelingen verbeteren het OS (in het geval van linux gaat dat verder dan aanpassen van registerwaarden...) en voegen verschrikkelijk veel functionaliteiten toe.

Zo brengt de N900 wellicht nog spannende ontwikkelingen op wardriving-gebied.
De aircrack-ng suite is namelijk reeds toegevoegd aan de standaard "extra repositories" van maemo.org. Dit, gecombineerd met de steeds korter wordende brute-force sessies die nodig zijn (de wet van Moore of wpacracker.com) zorgen ervoor dat ik twijfel over het voortbestaan van mijn wlan :)

EDIT: Wèl een goed artikel overigens Arnoud!

[Reactie gewijzigd door ChaoZero op 26 december 2009 14:51]

@ChaoZero

De n900 staat bij mij op nummer 1 (gezien het feit dat ik al enige jaren de n810 , Maemo 4 heb) maar onderstaande termen gaan boven mijn pet ;) .

"terminal aan toegevoegd zit , aanpassen van registerwaarden , spannende ontwikkelingen op wardriving-gebied , de aircrack-ng suite is namelijk reeds toegevoegd , gecombineerd met de steeds korter wordende brute-force sessies en de wet van Moore of wpacracker.com."

Reageer
Even punt per punt uitgelegd :)
terminal aan toegevoegd zit: De N900 heeft standaard een terminal (linux cli, vergelijkbaar met het command-prompt van windows). Dit is een groot voordeel voor de linux community aangezien deze terminal icm root-rechten een krachtig middel is voor ontwikkeling van nieuwe software.

aanpassen van registerwaarden: Dit was min of meer ter vergelijking met de windows-mobile toestellen. Daar zijn enkele programma's te verwijderen en registerwaarden te wijzigen, hetgeen een iets vlotter gevoel oplevert. In linux tweak je niet op zo'n niveau, maar kun je snijden/aanpassen/toevoegen op kernel-niveau; Iets dat op closed-source software (zoals windows mobile) niet mogelijk is.

De overige punten slaan allen op 1 doel: De Nokia N900 is een telefoon, en heeft waarschijnlijk een behoorlijk langere levensduur dan de gemiddelde laptop (niet nagezocht). Met functionaliteiten om wifi-verkeer te onderscheppen en eventueel te decrypten (ontsleutelen, zodat het verkeer in plain-text zichtbaar is) wordt de N900 een gevaarlijk speeltje. De aircrack-ng suite bevat eigenlijk alle programma's die nodig zijn voor het kraken van wep en/of wpa(2) coderingen.

Op zich is dit niet gevaarlijker dan een laptop met dergelijke software. Persoonlijk sta ik alleen liever onopvallend met mijn telefoon bij mijn doelwit dan met een laptop+antenne.
Het gevaarlijke aspect hieraan is dus dat wardriving compleet onzichtbaar wordt.

De wet van Moore is hier nog niet van toepassing, maar haalde ik aan om aan te geven dat er met de tijd telefoons komen die de rekenkracht hebben een brute-force aanval binnen (relatief) korte tijd af te ronden.
Wpacracker.com is een service die beweert een WPA-key binnen 20 minuten te kunnen achterhalen.

Conclusie: Door de accuduur en mobiliteit van de N900 te combineren met een open-source platform is het èrg makkelijk onopgemerkt een netwerk binnen te komen.

[Reactie gewijzigd door ChaoZero op 26 december 2009 23:40]

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee