Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Paul Hulsebosch

Redacteur games

GTA IV: The Ballad of Gay Tony

Conclusie

Al met al is The Ballad of Gay Tony een prima uitbreiding van Grand Theft Auto IV. Het is goed dat Rockstar zich pas in deze laatste uitbreiding toelegt op het nachtleven in de stad. Dat maakt de weg vrij voor een keur aan kleurrijke types, de een nog meer opgefokt dan de ander. Het is echter vooral mooi dat Rockstar het verhaal van de nachtclub-bezoekers afzet tegen dat van Luis en zijn familie, uit de arme delen van Liberty City. Dat geeft het geheel wat meer diepgang en dat is prettig. Tony's klanten staan echter garant voor het nodige vuurwerk, dat meestal door Luis aangestoken dient te worden. Er gaat van alles de lucht in, van vliegtuigen tot enorme motorjachten, en de middelen die je krijgt liegen er ook niet om. Je hebt erg handige plakbommen, maar kunt zo nu en dan ook beschikken over een zwaar bewapende heli en oh ja, ook nog over een tank. Nog leuker is dat Rockstar de parachute heeft terug laten keren in de serie. En hoe, want je kunt er niet alleen gebruik van maken in een enkele missie, je kunt ook buiten missies om van bijna elk hoog gebouw naar beneden springen.

The Ballad of Gay Tony is niet alleen gewelddadig, het is ook behoorlijk expliciet. Drugs zijn overal en over seks doet Rockstar niet moeilijk meer. Luis krijgt zijn portie, al helemaal als hij op de dansvloer uit de voeten kan. Het is eigenlijk alleen maar prettig dat Rockstar onverbloemd kiest voor een volwassen publiek. Verder is het een zegen dat de makers, al sinds The Lost and Damned, het systeem van savegames aangepast hebben: het is erg fijn dat je na het mislukken van een opdracht direct weer naar het begin van de actie kan door enkel en alleen even je telefoon te gebruiken. Dat scheelt erg veel frustratie.

The Ballad of Gay Tony verschijnt op twee manieren. Wie de Xbox 360-versie van GTA IV al in huis heeft, kan de uitbreiding downloaden via Xbox Live. De uitbreiding is echter ook in de winkel te krijgen. Hij is samen met de vorige, The Lost and Damned, te koop. Het leuke daarvan is dat je GTA IV niet in bezit hoeft te hebben om te kunnen spelen.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Titel Grand Theft Auto IV: The Ballad of Gay Tony
Platform Xbox 360
Ontwikkelaar Rockstar North
Uitgever Rockstar
Releasedatum 29 oktober 2009
GTA: Episodes from Liberty City GTA: Episodes from Liberty City GTA: Episodes from Liberty City GTA: Episodes from Liberty City GTA: Episodes from Liberty City GTA: Episodes from Liberty City GTA: Episodes from Liberty City GTA: Episodes from Liberty City GTA: Episodes from Liberty City GTA: Episodes from Liberty City GTA: Episodes from Liberty City GTA: Episodes from Liberty City GTA: Episodes from Liberty City GTA: Episodes from Liberty City GTA: Episodes from Liberty City GTA: Episodes from Liberty City GTA: Episodes from Liberty City GTA: Episodes from Liberty City GTA: Episodes from Liberty City GTA: Episodes from Liberty City GTA: Episodes from Liberty City GTA: Episodes from Liberty City GTA: Episodes from Liberty City GTA: Episodes from Liberty City GTA: Episodes from Liberty City GTA: Episodes from Liberty City GTA: Episodes from Liberty City GTA: Episodes from Liberty City

Laagste prijzen voor: Grand Theft Auto Episodes from Liberty City, Xbox 360
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

NedGame

Score: 4 (8)

€ 19,99

€ 21,98

Kostenoverzicht

Productprijs € 19,99
Pakketpost tot € 75,- € 1,99
iDeal € 0,-
Totaal € 21,98
Bekijk

Lees meer

Take-Two zoekt stemacteurs voor GTA Nieuws van 29 maart 2011
Grand Theft Auto-trilogie komt naar OS X Nieuws van 10 september 2010
Video: GTA: Episodes from Liberty City Nieuws van 28 oktober 2009
Video GTAIV: The Ballad of Gay Tony Nieuws van 2 oktober 2009
Video GTA IV: The Ballad of Gay Tony Nieuws van 17 september 2009
Video: GTA: The Ballad of Gay Tony Nieuws van 9 september 2009

Reacties (50)

Wijzig sortering
Ik heb hem sinds zaterdag en moet zeggen dat er wat min en pluspunten aan zitten.

- NOOSE tank stelt niks voor, sta naast 2 ontploffende auto's en je tank staat in de brand
- Zelfde setting, weer een vent die eigenlijk niet met criminaliteit bezig wilt zijn, maar het doet voor zijn vrienden/familie
- Weinig tegenstand (heb in missies weliswaar max 4 sterren tegen me gehad)

+ Nieuwe militaire helikopter is ontzettend sterk en lekker overdreven
+ Missies bevatten erg veel actie (toppers uit GTAIV zijn hier standaard)
+ Ik heb hem met ~5 uren spelen nog niet uitgespeeld t.o.v. The lost and the damned
Ik heb hem daarnet uitgespeeld, en ik kan er het volgende over kwijt:
+ Speelduur is langer als The Lost & Damned
+ Moeilijkere missies, bij tl&d heb ik elke missie in 1 keer kunnen completen, terwijl er bij the ballad of gay tony ik toch een paar replays nodig heb gehad hier en daar
+ Heerlijk om hetzelfde verhaal 3 keer te spelen, pas na the ballad of gay tony ken je het verhaal van alle kanten
+ Rockstar Social Club systeem waarbij je missies kan blijven herspelen tot het 100% smooth & perfect is
+ "The Buzzard"

- Einde is nogal soft
- Weinig "keuzes" als in de originele GTA IV

Al bij al een goede aankoop!
Verder is het een zegen dat de makers, al sinds The Lost and Damned, het systeem van savegames aangepast hebben: het is erg fijn dat je na het mislukken van een opdracht direct weer naar het begin van de actie kan door enkel en alleen even je telefoon te gebruiken. Dat scheelt erg veel frustratie.
Dit was toch altijd al zo? In ieder geval op PC versie? Was dit anders dan de XBox versie dan?
Dat was volgens mij ook voor de XBox versie al zo, maar voor de PC versie inderdaad zeker.
Als de missie mislukte kon je dat inderdaad al doen via je telefoon. Als je neergeschoten werd, kwam je bij het ziekenhuis uit.
Weet niet of dat nu is aangepast. Want het was wel irritant dat je dan vanaf het ziekenhuis weer naar de missie locatie moest gaan.

Edit: Typo

[Reactie gewijzigd door WeBBaN op 29 oktober 2009 13:06]

Je gaat dan naar het begin van de missie, nu ga je naar het begin van de actie. Subtiel maar belangrijk verschil. Effectief wil het zeggen dat er in de missies nu een soort checkpoints zijn, zodat je bijv. niet eerst die en die auto naar de andere kant van de stad moet rijden om daar een shootout te beginnen, maar gelijk terug gaat naar het begin van de shootout.
En binnen de missies zelf zitten ook nog meerdere checkpoints. Dat is soms wel handig (als je bv. weer eens in het water beland met je heli... )
Ziet niet slecht uit, maar ik vraag me af hoe dit precies werkt, de DLC voor GTA4. Hoe "switch" je tussen het originele spel en de DLC (gezien je ook een ander character bestuurd)?
Als je een "new game" begint, vraagt het of je GTA4, The Lost and Damned of The Ballad of Gay Tony wil beginnen. En als je een spel laadt, switcht het spel ook vanzelf.
En heb je als je dan GTA4 kiest ook de beschikking over de extras uit de uitbreidingen?
Nope. De oorspronkelijke content blijft onaangetast, nieuwe wapens veschijnen niet in het origineel.
De nieuwe muziek uit de uitbreidingen wordt echter wel aan het hoofd spel toegevoegd. Bij de vorige uitbreiding wekte de Zit! muziekidentificatiedienst alleen niet helemaal goed met de nieuwe nummers.
Top review, ik zou er zo een Xbox voor aanschaffen. De trailers zijn in ieder geval ontzettend aanstekelijk, iets wat ik in de eerste GTA IV niet terug vind!

De prijs hebben ze ook heel netjes gehouden, dus Microsoft heeft goed geïnvesteerd :Y)
Ik heb een xbox360, maar had dit spel toch liever op pc gezien :P

Besturing vind ik zelf veel fijner, en ziet er mooier uit op me pc (heb geen hd-tv)
Ga misschien nog wel een kabeltje aanschaffen voor hd to vga, voor naar mijn pc scherm.

Ik vind de originele gta4 wel een beetje traag lopen ivm mijn pc, hoop dan dat het met hd aan niet nog trager wordt!

Afijn, het lijkt me een erg leuk spel, veel actie e.d. Ik zal het binnenkort eens spelen
Het was handig geweest wanneer je een computer monitor had die ook een hdmi aansluiting als mogelijkheid heeft. Ik heb zelf een monitor die ook nog eens de full HD resolutie heeft, zodat HD beelden niet aangepast hoeven te worden. Hij heeft zowel hdmi als dvi en old-fashioned vga aansluitingen.

[Reactie gewijzigd door musiman op 29 oktober 2009 12:00]

ik weet niet hoe het zit op de 360 maar op de PS3 zag gtaIV er beter uit in SD 8)7
GTA IV was het eerste dat ik probeerde toen men nieuwe tv aankwam en heb het sindsdien nooit meer gespeeld.
Bij andere spellen had ik dit probleem gelukkig niet :)
dat + de enorme framedrops die ik ervaarde op de ps3

je kan nog geen 10 meter rijden of het hapert al weer.... zeer frusterend.... zeker als ik het vergelijk met games als killzone en uncharted 2 snap ik niet zo 1,2,3 waarom het nou perse moet haperen op grafisch gebied.

edit @ hieronder: ik ben geen expert op het gebied van gfx programming of iets dergelijks... dus je zal wat dat betreft wel gelijk hebben... waar het me om gaat is dat is als consument/gamer dit als storend ervaar. Dit is voor mij de reden waarom ik GTA4 een hele tijd links heb laten liggen... hoewel het er met de laatste updates aardig op vooruit is gegaan.

voor de duidelijkheid: dit is niet bedoeld als PS3 bashing... dit is naast m'n ps2 de enige console die ik heb en ben zwaar fan van het game aanbod... maar dit stoort me gewoon als betalende klant.

[Reactie gewijzigd door Laurens-R op 29 oktober 2009 16:53]

Toch raar. Want juist als je het vergelijkt met games als Killzone en Uncharted 2 dan zie je dat dat echt compleet andere games zijn waarin feitelijk veel minder te zien is. Occlusion culling in een open stad is gewoon lastig - je ziet altijd heel veel. Dat heeft invloed op je rendering performance. Als je dan een goede vergelijking wilt maken, neem dan Assasin's Creed.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 29 oktober 2009 13:13]

Killzone en Uncharted zijn natuurlijk exclusives. GTA4 engine zijn ze al beginnen maken toen de PS3 nog jong was en de support tools waren toen nog niet echt super.

Kan je eisen aan Rockstar dat ze grote delen van de engine hershrijven? Niet echt want het spel is vrij speelbaar maar het zou de oplossing zijn. Bij de pc hadden ze wel genoeg tijd maar hebben ook niet de moeite genomen om een goeie port te doen.
Er wordt in de review gezegd dat het besturen van een heli nogal moeilijk is. Maar dat is net de bedoeling dacht ik in het echt is dat toch ook zo ? Anders zouden veel missies te makkelijk worden.
Het is niet moeilijker dan in de eerdere chapters. Wie al veel met de helo's rondgeracet heeft zal geen moeite hebben met de heli missies, maar ik kan me wel inbeelden dat het voor de anderen enorm lastig is.
Wat is de verwachte speeltijd? Dat mis ik in de review.
jammer dat ik geen 360 heb, lijkt me een retegaaf spel.
hopelijk komt het nog uit voor games for windows :)
Feest!

Ik zou deze ook graag voor de pc zien, maar dat zal 'm niet worden vrees ik. Het ziet er wel weer heerlijk uit, met veel explosies en walgelijke muziek :Y)
Ik kan hem nog niet via de XboxLive downloaden maar wanneer ik op mijn laptop naar www.xboxlive.nl ga en dan Xboxlive Marketplace -> Games > Game uitbreidingen -> GTAIV -> The Ballad of Gay Tony (1600points) dan kan ik hem wel aan het downloaden krijgen op mijn xbox dus succes! (wenst voor een grotere hdd voor zijn xbox360 20gb = 8)7 )

[Reactie gewijzigd door Fugitive2008 op 29 oktober 2009 11:10]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Microsoft Xbox Series X LG OLED C9 Google Pixel 4 CES 2020 Samsung Galaxy S20 4G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2020 Hosting door True