Door Jurian Ubachs

Redacteur

Halo 3: ODST

Conclusie

Halo 3: ODST is een prima schietspel, net als Halo 3 dat was. In vergelijking met die game brengt ODST wat meer variatie en een interessante opzet met meerdere perspectieven. Desondanks doet ODST uiteindelijk niet heel veel anders dan Halo 3. Je kent de vijanden, wapens en voertuigen. Dat is ergens wel een feest van herkenning, maar kan net zo makkelijk uitgelegd worden als herhaling, 'been there, done that'. Dat maakt Halo 3: ODST zeker geen vervelend spel om te spelen. We hebben bij vlagen erg genoten van de spectaculaire passages in zowel de tussenfilmpjes als de gameplay. Bovendien is Firefight leuk om te doen, en aangezien wij nog niet alle downloadable content van Halo 3 hadden, is de aanwezigheid van de volledige Halo 3-multiplayer mooi meegenomen. Halo 3: ODST ligt bovendien niet voor de volle mep in de winkels, maar kost je 'slechts' tussen de veertig en vijftig euro.

Pluspunten

+ Herkenbaar Halo
+ Spectaculaire gameplay-passages
+ Variatie
+ Origineel uitgangspunt
+ Firefight
+ Complete Halo 3 multiplayer als bonus

Minpunten

- Voelt als herhaling van Halo 3
- Verhaal is niet lang
- Engine voldoet, maar is in twee jaar weinig veranderd
- Halo 3 multiplayer is gewoon oude content

Cijfer: 8,0

Titel Halo 3: ODST
Platform Xbox 360
Ontwikkelaar Bungie
Uitgever Microsoft
Releasedatum Inmiddels verschenen

Reacties (46)

Wijzig sortering
Het spel ziet er hetzelfde uit omdat de engine identiek is aan dat van Halo 3. De engine van ODST heeft slechts een aantal tweaks ondergaan, het is dan ook niet vreemd dat het spel er hetzelfde uitziet als Halo 3.
Het spel speelt nog steeds zoals Halo, maar is toch anders. Ik ben het ermee eens dat de campaign bagger is, maar dat heb ik nooit van de Halo serie zo geweldig gevonden. Het spel kan mij niet zo sterk in hun wereld trekken als bijv. CoD4:MW dat deed. Maargoed, ik koop spellen dan ook niet voor de single player :X.

Ik ben erg te spreken over de Firefight modus, het co-oppen met vrienden tegen de CPU is een geweldige feature in het Halo thema. Bij GoW was dat dan een schild neer zetten klaar, bij ODST is het uitdagender. Geen shields, slechts stamina en de skulls zorgen ook voor een noodzakelijke tactiek wijziging. Ook is de stats tracking erg goed uitgewerkt; op de Bungie site kun je al jouw afgelopen games/medals/enz. zien!

Ik begrijp iets aan de review niet; een pluspunt: Complete Halo 3 Multiplayer en een minpunt dat het oude content is? Men is blij dat ze het krijgen, maar klagen over dat het 'oud' is. Ben je nu wel of niet blij :9? Er staat ook dat het een bonus is, klagen dat het oude content is is een beetje een gegeven paard in de bek kijken 8)7 .

Alleen nog maar de Endure achievement te gaan :9~
Wel leuk dat er eens niet met de Masterchief gespeeld word, je krijgt gelijk een heel ander beeld bij deze nieuwe installatie van Halo 3. Het ligt natuurlijk aan het publiek of het een succes word of niet, ik denk toch dat de meeste mensen het wel jammer vinden dat je niet met de masterchief mag rondknallen. Maar verders dan dat ziet het er grafisch goed uit, de missies zijn inderdaad vlotter en ook over mp kan ik helaas niks zeggen aangezien ik deze nog niet heb uitgeprobeerd.
Merk je eigenlijk wel dat je Master chief niet speelt? Die was net zo stoicijns als The Rookie, dus in dat opzicht maakt het in ieder geval al weinig uit.
Ja.

Beperkingen:
- The Rookie kan minder hoog springen
- The Rookie loopt iets slomer
- The Rookie heeft geen rechargable energy shield, je moet dus health packs zoeken
- The Rookie kan niet dual-wielden

Voordelen:
- The Rookie heeft een VISR modus (soort night vision)
- The Rookie kan 3 granaten van elk type dragen (ipv 2)
- The Rookie heeft een Automag, een gedempt pistool waarmee je supersnel kan schieten
- The Rookie heeft een gedempte SMG
Die rechargeable energy shield is gewoon vervangen door "Stamina". Dus dat maakt ook niet veel uit. De health/shield systeem is precies hetzelfde als die van Halo 1 :). Dus wel HP (niet rechargeable), maar wel met een shield.

[Reactie gewijzigd door SoundWave729 op 30 september 2009 20:16]

Heb hem zelf nu alweer 2 weken liggen leuk spel absoluut ben het hier alleen totaal niet eens met een aantal minpunten.

Voelt als herhaling van HALO 3 omdat de wapens en voertuigen hetzelfde zijn er zijn 2 nieuwe wapens en een nieuwe enemy.
En ze kunnen moeilijk opeens alle wapens en vijanden op de schop gooien dan was het geen HALO meer.

Verhaal is niet lang nee maar dat was vantevoren bekent daarom betaal je er ook geen 64,99 voor zoals de adviesprijs was van HALO 3 maar koop je hem al voor 40 euro bij meerdere shops (tenzij je niet goed zoekt dan betaal je 50)

Maar voor de rest echt een top spel heb al met heel wat mensen van tweakers firefight gedaan en is echt vet
Wow, 1 hele nieuwe enemy!
Niet om het een en ander, game kan best leuk zijn en de geringe nieuwe content hoeft niet eens een groot nadeel te zijn, maar proberen het argument van dezelfde wapens en enemies te weerleggen met welgeteld 1 nieuwe enemy? tja...

Nooit een Halo fan geweest, vind de games op z'n best middelmatig (multiplayer geen mening over, speel zelden MP games), maar de voicecast alleen al maakt me wel een beetje nieuwsgierig...
Idd, Valt me ook tegen, maar 1 nieuwe enemy en 2 nieuwe wapens? Had toch wel meer in mogen zitten. Er zit 2 jaar tussen!
Nou zo storend is het niet hoor. En de bestaande enemies hebben ook andere skills gekregen. En de AI lijkt een stuk beter! Al met al, voor de prijs en wat je ervoor krijgt is het echt heel goed gedaan!
Zo een 45 euro spel wil ik ook wel van GoW, laat die engine maar lekker hetzelfde en de wapens, maar maak er wat tofs van...

Helaas wel redelijk kort, zaterdag ochtend gekocht en meteen coop met 3 andere gedaan op Legendary. Na 5 uur waren we klaar... maar goed, kort maar zeer krachtig!

Firefight is overigens wel lastig! Op legendary kwamen we niet heel ver.
Ok en tegen zulk soort zinnen kan ik dus echt niet zelfde liedje als met HALO 3

"Helaas wel redelijk kort, zaterdag ochtend gekocht en meteen coop met 3 andere gedaan op Legendary. Na 5 uur waren we klaar... maar goed, kort maar zeer krachtig!"

Als je COOP speelt kan je niet dood omdat je character respawned iedere idioot kan hem dan op de hoogste moeilijkheidsgraad uitspelen ik zou zeggen herstart is en doe hem in je eentje ben je wel wat langer bezig dan 5 uur kan ik je verzekeren :)
Ik weet ook wel dat het makkelijker is met zijn 4-en dan alleen, maar dat maakt spel niet korter toch? En ze hadden de coop ook wat moeilijker kunnen maken...
En er zitten wel wat redelijk lastige stukjes in zelfs met z'n 4-en. En er zijn ook stukken dat je niet respawned, of veel tactischer moet spelen... :)
Er kan wel 2 jaar tussen zitten, maar er is maar 1 jaar aan deze game gewerkt. Zoals een developer al zegt in een developer diary: "Here's an engine, here's a story, you've got a year. Go.".
Verder is het best een prestatie wat ze met deze 2 jaar oude engine hebben gedaan, aangezien met deze engine een hele open stad te verkennen is.

Vergeet niet dat dit een uitbreiding is, hè ;)

Halo: Reach wordt een echte, grote game met een nieuwe engine die in 2010 uitkomt, waar ze in totaal 3 jaar voor hebben.

[Reactie gewijzigd door VorteXLP op 29 september 2009 19:15]

Nieuwe vijanden oke, maar nieuwe wapens is lastig, plus dat is nogal standaard bij schietspellen, wapens komen niet uit de lucht vallen, plus waarom zou er hier wapens zijn die dan niet meer in de andere Halo's zitten? Met vijanden is het hetzelfde, natuurlijk hadden ze er paar nieuwe in kunnen doen, maar je kan niet zomaar alles veranderen in een spel die zich tijdens de andere Halo's afspeelt.

Maargoed, ik hoef deze niet, Halo in het algemeen trekt mij niet, Halo 3 heb ik omdat die toen bij een leuke deal van Bol.com zat (ze hadden een fout gemaakt van Halo 3 + 12 maanden gold voor 60 euro voor in de plaats de Halo 3 Live kaart van 13 maanden) want anders had ik die nooit gekocht.
Heb dit spel sinds eergisteren. Zondag voor het eerst in de 360 gestopt. Ziet er mooi uit, menu ook mooi aangepast.

Eerste dat me opviel was uiteraard de twee nieuwe wapens. Ook het nieuwe schild, of beter het gebrek daaraan, bevalt me prima. In halo 3 rende ik overal doorheen, granaat hier en daar, en was deze zo uitgespeeld.

De lengte van de campaign valt tegen, maar dat was te verwachten aangezien dit spel in het begin niet eens een volledige uitbreiding zou worden.

Wel vond ik de moeilijkheidsgraad tegenvallen. Ik speelde op legendary het spel in 5 uur uit. En ondervond niet echt grootse problemen wat betreft de aanwezige vijanden.

Mooie cinematics. Nieuwe enemy, die later ineens vriendelijk is.

Eind-filmpje na de credits (Niet vergeten!) viel ietwat tegen, Had gehoopt op een glimp van iets nieuws, of beter gezegd iets ouds.

De Multiplayer is dan weer wel heel erg vet. Dat is denk ik ook waar je deze uitbreiding daadwerkelijk voor koopt. Mensen die geïnteresseerd zijn in een lange singleplayer, kunnen beter voor Halo 3 kiezen.
Thanks for the spoiler...

Anyway, heb het spel nu ook ongeveer 2 weken en hij bevalt me prima, heb niet al te veel tijd om te spelen gehad..

Firefight is zeker een goede toevoeging, laatst met 3 vrienden op legendary gedaan, 25 min volgehouden ongeveer.

Wel jammer dat je op de 2e disc Halo 3 MP krijgt, aangezien het grootste deel van de doelgroep van deze game Halo 3 al heeft (zoals ook in de review staat)

Al met al zeer tevreden met mijn aankoop (=
Spoiler, spoiler...

Naar mijn mening niet boeiend is niet echt een spoiler.

Bekijk hem zelf, en oordeel! =)
Nieuwe enemy, die later ineens vriendelijk is.
Vind ik toch een aardige spoiler.
Domme vraag maybe.. maar wat is ODST, is dat een afkorting? Waar staat die dan voor? :?
staat in de tekst "Orbital Drop Shock Trooper".

Ook heeft de 2e Disc naast alle Halo 3 map packs ook 3 exclusieve maps die je niet kunt kopen op marketplace!
Er bestaat zoiets als Google, weetje ?

iig : Orbital Drop Shock Trooper
;) Official Digital SoundTrack
Ontzettend Domme Sales Trekker }:O
Ben het toch niet helemaal eens met deze review, SP is aan de korte kant, echter wordt dit spel niet als nieuwe spel uitgegeven maar als een add-on, de MP is zeer verslavend te noemen, stukke leuker dan bv. zombie uit COD. de grafics zijn wat anders dan we gewend zijn, maar dit vind ik persoonlijke een pre.

ps. bij een of andere media gigant waar ik de naam niet van mag zeggen kun je een kopie voor 33 euro kopen.
Bij dezelfde mediagigant in Den Haag al voor 27,- trouwens ;)

Ik heb 'm vorige week gekocht en vind het wel een aardig spel maar een 8 zou ik het niet geven. Een zeven wat mij betreft. Dat vind ik een prima cijfer voor expansionpack die eigenlijk anderhalf jaar te laat uit kwam.

Pluspunten vind ik wel firefight en bijna alle maps voor de mp. Da's handig als ik weer eens een Halo lanparty met collega's doe.
a) odst vond ik erg vermakelijk maar met 1 hekelpunt, de vooruitgang gaat met checkpoints en hier respawn je mocht je vroegtijdig het loodje leggen ECHTER er wordt niet gesaved. Dit doe je enkel en alleen door op start te drukken en "save and quit" te selecteren. Kwam ik jammer genoeg achter na de 1e lange speelsessie en mn xbox uit te zetten na een telefoontje ipv dus de save and quit functie. Beetje ouderwets maar goed.

b) de 2e disk heeft wel wat interessant voor de mp fans, namelijk 3 exclusieve maps die (nog) niet los verkrijgbaar zijn. Dus juist wél leuk voor de echte fans (Heretic, Citadel en Longshore)

edit
en bijna vergeten, halo 3 kon er niet goed tegen om op de hdd geinstalleerd te worden (slechtere prestaties) maar de halo 3 mp disk kan dit nu dus wel.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 166898 op 29 september 2009 12:43]

@Edit, ok gaaf, dat wist ik dus niet, waar heb je die informatie vandaan?
Dat is niet zo, Bungie raad het nog steeds af om de H3 Multiplayer op je HD te installeren. H3 Multiplayer is in principe nog steeds gewoon Halo 3, dat wilt zeggen nog steeds geoptimaliseerd om van de DVD te draaien. Games installeren op je harde schijf was toen nog 'stuff of the future' :P.
Er staat nu op de achterkant, optimized bla bla for hdd
Ben vooral geïnteresseerd in de firefight, dat was namelijk wat ik bij elke halo steeds miste. Gewoon een potje waar je met je vrienden oneindig op de AI kunt knallen. Verder laat ik deze game links liggen, ik vond halo3 echt een grote flop.
Heb dit spel sinds eergisteren. Ik vond Halo 3 een beetje tegenvallen maar heb ODST toch nog maar een kans gegeven en tot nu toe lijkt het spel zijn geld waard te zijn. Ik vind het allemaal iets vlotter verlopen en de missies zijn ook wat afwisselender. Multiplayer heb ik nog niet geprobeerd maar dat zal ook wel weer een aantal uurtjes plezier op gaan leveren. ^^
Vond het echt een mager spel. Deed me echt totaal niks al die donkere steegjes en straatjes waar je doorheen loopt. Erg saai op een paar momenten na. Doe mij maar gewoon weer een master chief versie.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee