De prijzen van de Lynnfield-cpu's lijken niet veel lager te liggen dan die van de Bloomfield Core i7-cpu's, en een deel van het prijsvoordeel moet dan ook liggen in de lagere prijs van de moederborden. Ter illustratie tonen we een moederbord van Asus, waarvan de goedkoopste variant op dit moment al voor net geen 130 euro in de Pricewatch is te vinden. De verwachting is echter dat de meest uitgeklede borden voor nog geen 100 euro over de toonbank zullen gaan.
:fill(white)/i/1249385462.jpg?f=thumb)
:fill(white)/i/1249385463.jpg?f=thumb)
:fill(white)/i/1249385464.jpg?f=thumb)
:fill(white)/i/1249385465.jpg?f=thumb)
De grootste veranderingen op het moederbord zijn het nieuwe socket en het verdwijnen van de IOH en de ICH, die nu respectievelijk overbodig en vervangen zijn. In de plaats van de ICH zit er nu de zogeheten PCH op het moederbord. Door het ontbreken van de northbridge zou een P55-moederbord goedkoper moeten zijn dan een moederbord met een X58-chipset. De cpu's hebben verder een lagere tdp, en door het ontbreken van de northbridge zou het platform als geheel ook zuiniger moeten zijn. Verder onderging het socket een kleine verandering die meer functioneel van aard is: het socket moet nu geheel opgetild worden om de cpu erin te kunnen plaatsen.
De tot nog toe getoonde moederborden zijn vrij rechttoe, rechtaan. Er kunnen maximaal twee videokaarten in sli of CrossfireX worden gedraaid, maar hiermee kan het overgote deel van de markt bediend worden. Met de toevoeging van een NF200-chip zou tri-sli mogelijk kunnen zijn, maar het aantal pci-e lanes dat de cpu kan aansturen kan nooit boven de 16 liggen. De sli-licentie die bij Nvidia afgesloten kan worden, is opzienbarend omdat nog niet duidelijk is of Nvidia zelf chipsets voor de Lynnfield-cpu's mag produceren. Deze fabrikant zegt al wel bezig te zijn met DMI-chipsets en de verwachting is dan ook dat Nvidia over een half jaar zijn eerste chipset voor socket LGA1156-cpu's zal introduceren. Intel heeft echter eerder gezegd dat gebruik van DMI niet onder de licentie-overeenkomsten met Nvidia vallen en de zaak ligt nog bij de rechter.
Tot nu toe is de term igp nog niet gevallen, en dat heeft een reden: de P55-chipset moet het zonder igp stellen. Vooralsnog lijkt het erop dat Intel geen enkele chipset van een igp gaat voorzien. Begin 2010 zou Intel namelijk met nieuwe chipsets komen die gebruik kunnen maken van de igp op de Clarkdale-cpu's.
Hoe de nieuwe cpu's presteren en wat de invloed is van de veranderingen wat betreft de chipset, moet blijken uit de P55-benchmarks die bij ons gedraaid werden. Deze zijn te vinden in een vervolgartikel, dat Tweakers.net zeer binnenkort zal publiceren.