Door Willem de Moor

Redacteur

Met de Sumo 4112-behuizing in de ring

Inleiding

Gigabyte brengt met de Sumo 4112 opnieuw een behuizing op de markt die, zoals de naam al doet vermoeden, een stevige verschijning vormt. De behuizing doet enigzins denken aan de Aurora 3D van Gigabyte: de zijkanten en het deurmechanisme zijn identiek, maar de Sumo is van plaatstaal gemaakt, terwijl de Aurora uit aluminium is opgetrokken.

De Sumo heeft een stevig prijskaartje en zou derhalve gericht zijn op de pc-bouwer met een wat grotere portemonnee, die rekent op goede koelmogelijkheden voor zijn high-end componenten, een nette afwerking, voldoende inbouwgemak en een goed uiterlijk.

Kan de Sumo, die rond de 130 euro moet kosten, deze eisen inwilligen, of laat de behuizing zich door kasten in dezelfde prijsklasse uit de ring drukken?

Prijzen en specificaties


Specificaties

Merk en type
Merk Gigabyte
Type Sumo 4112
Eerste prijsvermelding 23 augustus 2009
Technische specificaties
Form factor atx
Materialen secc
Panel gesloten
Bays 6x 3,5", 4x 5,25"
Verkoopstatus
Kleuren zwart

Uiterlijk en binnenwerk

De Sumo 4112 is overwegend zwart, met als belangrijkste uitzondering de grote ruit aan de zijkant van de behuizing. De rand rondom deze plexiruit oogt vrij lomp en steekt bijna een centimeter uit. In de ruit zit ook een handvat verwerkt, waarmee de zijwand eruitgehaald kan worden. Desgewenst kan de behuizing met behulp van een cilinderslotje afgesloten worden. Wie liever geen inkijk heeft, kan het plexiglas vervangen door een rooster van fijn zwart metaal; het omwisselen van het plexiglas en het metalen rooster is eenvoudig en werkt met een kliksysteem met haakjes. Overigens hebben we de behuizing getest met het plexiglas op zijn plek.

De achterkant van de kast is grijs, waarbij naast het gat voor de voeding twee grote fan-roosters opvallen. Behalve de uitsparingen voor de psu en de i/o-poorten zijn naast de uitbreidingsslots twee met rubber afgedichte gaten voor waterkoeling te vinden.

Over de andere zijkant zijn geen bijzonderheden te melden. Het metaal is effen zwart gespoten, met een licht glimmende afwerking. De onderkant herbergt enkel vier uitklapbare pootjes, die de behuizing de noodzakelijke stabiliteit moeten geven.

Ook de bovenkant is effen, met rechtsvoor de front-uitgangen en de powerbutton: een reset-schakelaar ontbreekt. Op het front zijn poorten aanwezig voor esata, firewire, tweemaal usb en audio in- en uit.

Sumo 4112 Sumo 4112 Sumo 4112 Sumo 4112 Sumo 4112

De voorkant heeft een tweedeling gekregen. Aan de bovenkant geeft een tamelijk zwaar uitgevoerde deur van zwart, geborsteld aluminium toegang tot de 5,25"-bays. Een handig detail is het compartiment in de deur dat ruimte biedt aan schijfjes: veelgebruikte dvd's kunnen hier binnen handbereik bewaard blijven. De bovenste ruimte voor de optische drives wordt in beslag genomen door een 2,5"-bay, waarin een kleine harde schijf of ssd kan worden gestoken. Dankzij een eigen backplane kan deze hot-swappable gebruikt worden. Gigabyte levert een behuizing mee die hier netjes in past; naar eigen inzicht kan een sata-schijf of ssd worden ingebouwd. Wanneer de caddy wordt uitgenomen, kan deze ook via de ingebouwde usb-poort worden benaderd.

De onderste helft van de voorkant, dus het deel onder de deur, bestaat uit blank geborsteld aluminium. Hier heeft het logo van Gigabyte een plek gekregen. Aan weerszijden bevinden zich twee duimschroeven annex imbusschoeven. Een plastic strip boven en onder deze rand licht naar wens rood of blauw op wanneer de pc in bedrijf is.

Onder de aluminium rand wordt de stijl van de deur voortgezet; een zwart geborsteld aluminium voorkant, onderbroken door een aluminiumkleurige rand, is het logische gevolg daarvan.

Binnenzijde

Aan de binnenkant van de Sumo vinden we overwegend grijs metaal. Enkele in het oog springende details zijn de zwarte accessoire-doos die is vastgeschroefd in de onderste helft van de 3,5"-drivebay en de grote metalen beugel die de voeding bovenin de kast op zijn plaats moet houden. Opmerkelijk genoeg heeft Gigabyte ervoor gekozen twee witte ventilators in te bouwen: die zijn aan de achterzijde ingebouwd en worden via moederbord-stekkers van spanning voorzien.

Aan de voorzijde, ter hoogte van de bay voor de harde schijven, is eveneens ruimte voor een ventilator gereserveerd: ook deze is meegeleverd. Deze fan zal echter weinig lucht kunnen aanzuigen, aangezien de voorkant van de behuizing niet van roosters voorzien is. De front-ventilator heeft overigens wel een stoffilter.

Sumo 4112 Sumo 4112

De behuizing maakt van binnen een ietwat rommelige indruk: de zwarte accessoire-doos, het grijze staal, de witte fans en klemmen voor de optische drives maken het totaalbeeld wat onrustig. Ook de kabels die naar de voorzijde worden geleid, zijn niet direct netjes weggewerkt en op slechts één punt bevestigd.

Sumo 4112 Sumo 4112

De voeding wordt, zoals gezegd, bovenin de kast bevestigd, op een eigen rail, maar zonder extra klemmen: de psu wordt alleen met de schroeven aan de achterzijde bevestigd. Gigabyte voegt geen rubber dempers voor de montage van de voeding bij, die daardoor niet trillingsvrij wordt bevestigd.

Sumo 4112 Sumo 4112 Sumo 4112 Sumo 4112

Het moederbord wordt op de plaat geschroefd. Deze plaat heeft wel netjes gemarkeerde schroefgaten voor verschillende maten moederborden, maar helaas ontbreekt een gat om een eventueel te plaatsen processorkoeler met backplate te kunnen bevestigen zonder het hele moederbord uit de kast te nemen.

De uitbreidingskaarten worden door een hefboom in hun slots geklemd. De hefboom bedient alle slots tegelijk; het is daardoor niet mogelijk kaarten individueel te bevestigen. De schroefgaten voor de kaarten zijn, wanneer de hefboom 'op slot' zit, niet bereikbaar.

De optische drives worden bevestigd met een klemsysteem; gereedschap is niet nodig. Voor de montage van harde schijven, waarvan er slechts twee geplaatst kunnen worden zonder de accessoiredoos los te schroeven, worden rails meegeleverd. Die dienen zonder schroeven aan de schijven bevestigd te worden, waarna ze op hun plaats klikken.

Inbouw en kabelmanagement

De Sumo 4112 werd gevuld met het testsysteem, bestaande uit een matx-moederbord met daarop een Q6700-processor die wordt gekoeld door de Vendetta 2-koeler van OCZ. De GeForce 8800 GT-videokaart met Zalman 950-koeler wordt als test-videokaart gebruikt, maar om de ruimte binnen de kast te beoordelen, wordt gekeken of ook de forsere 9800 GTX van PNY in de behuizing past.

Na het indraaien van de afstandsbussen voor het moederbord kan het atx-bord worden geplaatst. De kabels voor de front-aansluitingen zitten hierbij wat in de weg, maar uiteindelijk kan het moederbord op zijn plek worden bevestigd. De schroefgaten zijn goed bereikbaar en worden niet door fans of andere componenten geblokkeerd. Tijdens het werk in de behuizing valt wel een vreemd geluid op: de veren van het klemsysteem voor de optische drives trillen. Dit wordt verholpen door de klemmen in hun sluitpositie te schuiven: een klein aandachtspunt dat heel wat onnodige geluidshinder kan schelen.

Sumo 4112 Sumo 4112

Om de voeding te kunnen plaatsen, dient de beugel die deze op zijn plek houdt eerst te worden verwijderd: deze wordt door vier schroeven op zijn plek gehouden. De voeding kan, om te voorkomen dat de psu op de overige componenten valt, derhalve alleen liggend gemonteerd worden. De schroefgaten van de voeding liggen overigens maar ternauwernood op lijn met de gaten in de behuizing.

Het toch vrij korte 8800 GT-kaartje past niet bijzonder ruim in de behuizing, vooral omdat deze kaart zijn voedingsstekker in het verlengde van de pcb heeft, en niet haaks erop. De klem voor de uitbreidingskaarten houdt de kaart echter wel stevig op zijn plek: extra schroeven zijn dan ook niet nodig. Het monteren van de 9800 GTX van PNY gaat een stuk moeizamer. Deze forsere kaart past alleen na het uitvoeren van het nodige kunst- en vliegwerk, dat vooral bestaat uit het omleiden van de bekabeling, zoals op de foto's hieronder duidelijk wordt, en het overdwars inpassen van de kaart. Indien een kaart van dergelijke omvang niet over haakse voedingsaansluitingen beschikt, is het plaatsen ervan helemaal onmogelijk.

Sumo 4112 Sumo 4112 Sumo 4112 Sumo 4112

Om de optische drive te plaatsen, dient de voorkant van de behuizing verwijderd te worden. Na het wegbreken van het metalen rooster kan de drive op zijn plek worden geschoven en worden vastgezet.

Met de front-bezel van zijn plek kan direct een aardige feature van de Sumo worden aangepast: de standaard rode leds die de behuizing aan de voorkant verlichten, kunnen worden omgewisseld voor meegeleverde blauwe exemplaren.

Het plaatsen van de harde schijf, met behulp van de meegeleverde rails, is eenvoudig: de plastic rails klemmen ietwat in de schroefgaten van de hdd, zodat ze er niet af vallen. Het kost daarna niet meer dan enkele seconden om de harde schijf op zijn plaats in de drivebay te klikken. De rails en de pinnen in de rails zijn echter niet met trillingsdempend rubber van elkaar gescheiden.

Kabelmanagement

Hoewel de Sumo een grote kast is, heeft Gigabyte ervoor gekozen feitelijk geen enkele vorm van kabelmanagement toe te passen. Aan de achterzijde van de moederbordplaat is onvoldoende speelruimte om voedingskabels weg te werken, en gaten en bevestigingspunten voor kabelbinders ontbreken. De inbouwer kan hoogstens proberen alle kabels zo netjes mogelijk uit de weg te drukken en zelf wat met binders of elastiekjes aan te rommelen. Gigabyte heeft alleen voorzien in een plastic clip die de kabels van de front-aansluitingen op een enkel punt bijeenhoudt, maar zelfs deze voorziening kan niet worden gebruikt wanneer een grote grafische kaart wordt toegepast: de frontkabelboom zit dan te veel in de weg.

Sumo 4112 Sumo 4112 Sumo 4112 Sumo 4112 Sumo 4112

Temperatuur en geluid

De koelprestaties en de bijbehorende geluidsproductie werden gemeten door het ingebouwde systeem aan te schakelen.

Eerst werden onder idle de temperaturen van de cpu, gpu en de omgeving gemeten. Daarna werd de geluidsdruk van de meetruimte en van het testsysteem bepaald; dat laatste gebeurde op een afstand van dertig centimeter van het systeem.

Vervolgens werd het systeem belast met de stresstests van Prime en Furmark, en werden bovenstaande temperatuur- en geluidsdrukmetingen herhaald.

Geluidsproductie Sumo 4112 (dBA)
Omgevingsgeluid
*********
35,7
Geluid idle
**********
40,2
Geluid load
**********
40,7
Warmteproductie Sumo 4112 - idle (graden Celsius)
Cpu - idle
*****
36
Cpu - load
*******
52
Gpu - idle
******
49
Gpu - load
**********
79
Systeem - idle
****
28
Systeem - load
*****
39

Na ruim vijf minuten zweten op de stresstests steeg het kwik voor de gpu met dertig graden Celsius; een flinke stijging. De gemiddelde temperatuur van de cpu-cores steeg met zestien graden. De systeemtemperatuur steeg iets minder drastisch, met elf graden Celsius. De enkele intake aan de voorzijde en de twee exhaust-fans aan de achterkant doen hun werk redelijk: ook de geluidsproductie blijft met een nauwelijks waarneembare stijging van een halve decibel binnen de perken.

Conclusie

Voor een kleine honderddertig euro mag een leuke behuizing verwacht worden, met features die we kennen van kasten uit een vergelijkbare prijsklasse, zoals Antecs P183. Een fatsoenlijke airflow is daar onderdeel van, en die moet worden gefaciliteerd door goed uitgevoerd kabelmanagement. Uiteraard dient ook het plaatwerk netjes afgerond te zijn om te voorkomen dat scherpe randen sneetjes in de vingers veroorzaken. Ook moet het gemakkelijk zijn om de kast met componenten te vullen, het liefst zonder dat er gereedschap nodig is.

De Sumo 4112 willigt dat eisenpakket ten dele in. De kast voorziet nauwelijks in mogelijkheden tot kabelmanagement, waardoor de airflow hoogstens 'redelijk' mag worden genoemd. Afgemeten aan de temperaturen van de componenten zouden de drie fans hun werk effectiever kunnen doen dan nu gebeurt; vooral de dichte voorzijde is een probleem, omdat die de intake van lucht wel erg beperkt.

Ook op het punt van inbouwgemak is de kast geen hoogvlieger. Het is prima dat er voor inbouwklusjes zoals het plaatsen van optische drives en harde schijven geen gereedschap nodig is, maar van een vrij dure kast mag eigenlijk niet anders worden verwacht. De manier waarop de psu ingebouwd moet worden, haalt de totaalscore echter rigoreus omlaag. De ingebouwde bak voor accessoires en de meegeleverde, wisselbare 2,5"-drivebay is daarentegen een leuke extra. De afwerking van de kast is minder dan voor het geld verwacht mag worden: echt scherp zijn de meeste randjes niet, maar bij de voeding en de i/o-plaat konden we nog wel wat sneetjes scoren. De kleur - ongespoten grijs - is ook weinig aantrekkelijk, zeker voor een kast met een groot venster in de zijkant.

Al met al levert Gigabyte met de Sumo 4112 een aardige behuizing, die echter duidelijk onderdoet voor de concurrentie in dezelfde prijsklasse. Een high-end kast mag de Sumo 4112 dan ook niet genoemd worden, al is het alleen maar wegens het praktisch ontbreken van kabelmanagement en omdat het monteren van een cpu-koeler met backplate alleen mogelijk is door het hele moederbord uit de kast te nemen. De prijs van de Sumo is die van een behuizing van niveau, maar de kast maakt die prijs eigenlijk niet waar.

Sumo 4112 Sumo 4112 Sumo 4112 Sumo 4112 Sumo 4112 Sumo 4112 Sumo 4112 Sumo 4112 Sumo 4112 Sumo 4112 Sumo 4112 Sumo 4112 Sumo 4112 Sumo 4112 Sumo 4112 Sumo 4112 exterieur Sumo 4112 exterieur Sumo 4112 exterieur Sumo 4112 exterieur Sumo 4112 exterieur Sumo 4112 exterieur Sumo 4112 exterieur

Reacties (28)

28
28
24
1
0
1
Wijzig sortering
Nou ik vind dat er wel erg eenzijdig naar de prijs gekeken wordt.

Wordt er opeens vergeten dat er een bay + 2.5inch behuizing wordt meegeleverd? Een snelle blik op de pricewatch levert op dat een concurrerende (en lang niet zo mooie!) set hiervan 30 euro kost? http://www.komplett.nl/k/...E6-410C-9075-06518B1B62A5
Bij een Antec behuizing krijg je die er dus mooi niet bij.

Niet dat iedereen deze nodig heeft, maar je betaalt er WEL voor. Dan is deze kast opeens erg aantrekkelijk: de aanbevolen prijs is wel 130 euro, maar hij gaat voor 100 euro over de toonbank, reken 30 euro voor de externe hdd behuizing, en hij kost opeens de "helft". Belandt hij in een ander segment naar mijn mening.

En zeg wat je wilt, maar ik denk dat Gigabyte het lang niet zo slecht bekeken heeft door zo'n 2.5 inch geval leuk te integreren in het tijdperk dat iedereen een laptop heeft en naar een ssd als upgrade kijkt.

Mijn conclusie zou dus eerder zijn: Deze behuizing is prima, maar wel geschikt voor een beperkte groep mensen; met 2.5 inch hdd over, niet teveel geld, geen zin hebben om veel te upgraden aan hun pc en een gevoel hebben voor uiterlijk (matchende dingen dus belangrijk zijn). Dat vind je bij geen andere behuizingen terug.

Ik vind het overigens een mooi ding, en heb het idee dat de reviewer er erg veel moeite mee heeft gehad zijn kijk op behuizingen naast zich neer te leggen. Woorden als "lomp" (bij beschrijving behuizing) gebruik je namelijk niet in een positieve context, terwijl het hier een MENING betreft en geen feit.

[Reactie gewijzigd door jkommeren op 31 augustus 2009 22:32]

Kan allemaal waar zijn wat je zegt, MAAR: het feit dat een beetje flinke videokaart niet past als de stroomvoorziening niet haaks op de kaart staat is wat mij betreft de grootste blunder die je als fabrikant van o.a. PC-kasten kunt maken.

Ik had van Gigabyte toch wel wat beters verwacht qua intern ontwerp, ook kabel management is in deze prijsklasse imho wel een noodzaak. Dan is er ook nog het punt van de fan aan de voorkant die gewoon geen nut heeft omdat deze dus nooit lucht kan aanzuigen met die dichte voorkant.
De plaatsing van een niet haakse stroomvoorziening op een videokaart kun je beter bij de fabrikant van de videokaart neerleggen
[off kast topic]

de 2.5" behuizing is de Gigabyte Anvil, en hij is te koop voor ongeveer 50 euro inc verzendkosten.

zo ver ik weet helaas nog niet in nederland te koop, of in de pricewatch te vinden.
groot pluspunt is dat de verwisselbare schijfbeuizing een sata aansuiting heeft en een usb aansluiting.
Zelfs voor €100 ben je dan beter af met een oude Chieftech CA01.
Euhm, lig het nu aan mij of mis ik een mooie overzichtfoto, en dan vooral in het begin.
Ik heb door heel de review moeten klikken om te kijken waar het nu eigenlijk om ging.

Close ups zijn leuk, maar closeups voorafgaand van het gehele onderwerp is nog veel leuker. ;)

[edit]
En het is alweer gefixxed, dat is nog eens netjes :D .

[Reactie gewijzigd door SirNobax op 31 augustus 2009 19:54]

Klopt een "introductiefoto" zou inderdaad handig zijn.
ik vind het een behoorlijk brakke kast als ik het zo bekijk. Een stuk goedkopere CM690 is op alle punten eigenlijk net zo goed of beter. Die videokaart past echt maar nét. Filters zijn dan wel weer leuk meegenomen.
Sterker nog een kaart die geen haakse aansluitingen heeft en een aardige performance heeft, past niet.

Beetje een blunder van Gigabyte, raar eigenlijk ook.

Lijkt mij toch dat iemand bij het ontwerpen en indelen verder heeft gedacht dan een 8800 GT(X).....?
Kunnen jullie bij die geluidsmetingen anders ook een geluidsopname maken en deze publiceren, net zoals bij videoreviews van 3DGameMan. Zou wel tof zijn, want dan kunnen wij ook goed horen of het storend is of niet (plus dat het de review natuurlijk completer maakt ;)).
leuk idee maar niet direct nuttig denk ik, volume ligt dan vooral aan het volume van je speakers :)

en elke kast-review moet dan van de zelfde hardware gebruik maken en op de zelfde plaats gemeten worden om een relatief geluid te kunnen weergeven.
Heel mooie review. Alleen vraag ik me af of ze de voeding niet beter aan de onderkant hadden moeten bevestigen voor een betere airflow. Tegenwoordig zie dat steeds vaker.
De externe S-ATA ingang vind heel handig.
Anoniem: 272468
31 augustus 2009 19:33
Goeie opmerking. Derhalve fotootje toegevoegd op de inleidingspagina ;)
Het binnenwerk van deze kast lijkt 100% op mijn kast, de Gigabyte Aurora 2.

Is idd niet echt een geweldige kast, net zoals deze lijkt me.

Volgende keer toch weer een Antec, me dunkt :) (en nee, niet zo'n lelijke stacker).
de stacker is dan ook van CoolerMaster, niet van Antec :)
Anoniem: 153298
31 augustus 2009 20:22
Kast ziet er heel strak uit (IMO), jammer dat de binnenkant niet net zo strak is.
Niet dat ik er anders het geld voor (over) had, ik schuif m'n kast toch weg onder het bureau.

Nette review!
Ziet er wel strak uit vind ik, overigens kost hij in de eerste twee webshops in de pricewatch ongeveer 100€, scheelt toch alweer 30€..
Anoniem: 293659
31 augustus 2009 20:58
Als ik deze kast vergelijk met mijn Antec 900 II, welke ik voor dezelfde prijs heb gekocht, ziet deze er behoorlijk slecht uit. Dat zo'n videokaart er maar net in past vind ik een grove fout. En een grijze binnenkant vind ik erg lelijk in een kast met een raam.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee