Door Jurian Ubachs

Redacteur

Borderlands

Voorlopige conclusie

De speelsessie duurde naar onze smaak eigenlijk nog te kort, en dat is vaak een goed teken. De rpg-elementen komen prima tot hun recht, temeer omdat ze een soort beloning vormen in een game die zich verder vooral als een schietspel laat spelen. De variatie in personages is interessant, vooral in de coöperatieve modus. De nadruk ligt daarbij op teamwork, en dat werkt goed, al lijkt dat alleen echt leuk te zijn als alle spelers ongeveer hetzelfde niveau hebben. Borderlands moet op 23 oktober in de winkels liggen.

Titel Borderlands
Borderlands
Platform pc, Xbox 360, PlayStation 3
Ontwikkelaar Gearbox Software
Uitgever 2K Games
Releasedatum 23 oktober 2009

Laagste prijzen voor: Borderlands, PS3
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

bol.com Plaza

Score: 3 (19)

€ 75,-

€ 75,-

Bekijk

Laagste prijzen voor: Borderlands, Windows
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

bol.com Plaza

Score: 3 (19)

€ 24,99

€ 24,99

Bekijk

Reacties (39)

Wijzig sortering
Ziet er uit als een mooi spel! Sommige elementen lijken een beetje op fallout3, alleen heeft deze multiplayer (dat is een grote plus bij mij).

Ik ga deze zeker aan mijn collectie toevoegen.
Inderdaad. Ik moest ook direct aan Fallout 3 denken toen ik de screens zag. De cellshaded graphics vind ik er goed uitzien. Net als in Prince of Persia vind ik dat het een bepaalde sfeer aan het spel kan geven die ik soms mis bij de meer realistisch vormgegeven spellen.

Deze komt ook op mijn verlanglijstje.
Met de oude graphics leek het meer op een Fallout3-kloon, ik vind het nu met de nieuwe grafische stijl wel meevallen.

Zoals in de preview staat, slagen ze er op deze manier wel in om zich te onderscheiden van de grijze middenmoot.

De hele review klinkt in ieder geval veelbelovend, ik ga zeker een oogje houden op deze game. Wel spijtig dat hij zo dicht bij CoD:MW2 zit qua release-date, ik vrees dat hij dan toch bij mij wel eens vervroegd in de kast zou kunnen belanden.
Ik vind nog geen nieuws over een mogelijke demo; iemand uitsluitsel hierover?
Vind het een beetje rare gedachtengang dat de graphics alleen al een spel tot middelmaat kunnen veroordelen. Dus jullie willen zeggen dat als een spel mooier is, het gelijk ook leuker is om te spelen?

Er zijn natuurlijk grenzen, maar met de graphics van vandaag de dag ziet alles er eigenlijk wel presentabel (ja, dat is vast geen woord ;)) uit.

Ik begin me af en toe een beetje zorgen te maken over de nadruk die mensen maar op graphics leggen, ipv gameplay.
Anoniem: 109640
@Sjekster30 juli 2009 13:47
Ik denk eerder dat ze de style bedoelen..
die cell shading graphics trekken me totaal niet aan. Maar als je BRINK ziet heeft grappige maar heeft een serieuze look.

Dat zegt totaal niks over de gameplay.
Nee, maar ze zeggen dat het nieuwe uiterlijk ervoor heeft gezorgd dat het geen middelmatige game is geworden. Dat vind ik toch iets te ver gaan. Graphics zijn leuk, maar als de gameplay niks is, wordt de game niet ineens magisch beter door een leuker uiterlijk.

@EcoR. Ik had het zelf ook ff opgezocht en hoezee, ik praat correct Nederlands! :)

De leukste spellen zijn vaak idd de eenvoudigste. Games tegenwoordig zijn vooral op technisch niveau prachtig, maar op estethisch niveau valt het vaak nogal tegen. Die Gears of War look, hoe machtig ik het spel ook vind, wordt me iets te vaak gebruikt. Er is ook nog zoiets als kleur jongens :).

Goed voorbeeld van geslaagde graphics vind ik bijv. een Prince of Persia 4, technisch niet heel wereldschokkend, maar qua sfeer voor mij prachtig. Of een Okami op de PS2. Technisch achterhaald platform, maar qua uiterlijk nagenoeg onovertroffen.
[off-topic] Presentabel is volgens het groene boekje een normaal woord

[on-tpoic] Daar heb je een goed punt. Graphics lijken tegenwoordig steeds belangrijker te worden, omdat het nu eenmaal mogelijk is om prachtige plaatjes op je scherm te toveren.

Toch denk ik dat juist de heel mooi uitziende spellen vaker steken laten vallen op het gebied van gameplay. Zelf vind ik Assassins Creed daar nog steeds een van de beste voorbeelden van. Ziet er prachtig uit, maar er is veel te weinig gekeken naar de speelbaarheid van het hele spel.

Gelukkig vind ik het er zelf prima uitzien. Ik hecht meer waarde aan solide gameplay (en framerate wat dat betreft) dan solide graphics. De Arcade-spellen op de Xbox 360 zijn niet voor niets mateloos populair: eenvoudige graphics, maar verslavende gameplay

[Reactie gewijzigd door EcoR op 30 juli 2009 12:32]

Anoniem: 310887
@EcoR4 augustus 2009 10:52
/concur

Als je er bij stil staat dat in deze tijden een keuze voor een meer cell-shaded of cartoon look gaan een bewuste keuze voor tijdloosheid kan zijn.

is het een goede keuze denk ik.

Denk even na,
Spellen die state of the art graphics kiezen te gebruiken, zijn na een paar maanden of een jaar of iets weer outdated.

Kies je voor een meer cartoonlike style, dan kunnen de graphics jaren mee... hier en daar moet je wellicht de engine een beetje opdoffen met wat dynamic shadows oid.... maar dat is het dan ook.


In the end..

Ik vindt dat met de overstap van "realistische" naar "cell shaded" graphics het spel een enorme stap richting niet alleen originaliteit, maar ook richting tijdloosheid en individualisatie heeft gezet.

Het ziet er goed uit, klinkt goed, ze wikkelen geen doekjes om hun doel voor het spel en presenteren op deze wijze meer het concept art like spel ipv een mainstream product.

Kudos aan hen jongens...


Er zijn maar weinig spel fabrikanten die tegenwoordig nog echt origineel materiaal publiceren, de meeste spellen worden naar de mainstream gericht en zo veel mogelijk gegeneraliseerd.

(In termen van concept art like spel, bedoel ik dat in een groot aantal spellen je de concept art bekijkt en het een enorme hoeveelheid karakter bevat, en in de meeste spellen wordt dit er in het produktie proces langzamerhand uitgefilterd, totdat je in het eindprodukt er vaak weinig meer van terug ziet.)
Ik begin me af en toe een beetje zorgen te maken over de nadruk die mensen maar op graphics leggen, ipv gameplay.
Die zorgen kan ik zeker begrijpen die heb ik ook namelijk. Veel gamers die net beginnen kijken vaak puur naar de graphics mijn neefje is precies zo. Hij komt wel regelmatig langs en ik ben meer een old school gamer en zoek juist games met diepgang waar hij vooral kijkt is hoe mooi het eruit ziet. Gelukkig veranderd hij wel en kijkt naar meer dingen. Maar dit zie ik ook veel online. Mooi voorbeeld Counterstrike 1.6 en Counterstrike Source. Men neefje speeld source om de rede dat hij het spel er beter uit ziet. ik speel zelf nog games zoals Quake 3, Warcraft 3, Anno (oud en de nieuwe) en ook civalization. Toen ik begon met gamen speelde ik op men oude dos bak van men pa Doom en Doom2. En later Civalization en Warcraft. Heerlijk die spelen met gameplay ook oude sega games en heb nog steeds een spel uit die tijd daar kan geen graphics aan tippe.

Misschien kennen sommige het wel de Text RPG. Je krijgt simpel gezegt een korte intro vaak en dan zie je het volgende in tekst je staat voor een groot landhuis links van je zie je een schuur rechts van je zie je een ouwe ford staan met de lichten nog aan.

dan moet jij het volgende type rechts of links of ga naar schuur etc. En zo gaat het door. De graphics zitten puur in je hoofd en als je een goeie fantasie hebt kan geen spel van nu dichtbij komen. Mits je natuurlijk wel inleeft in het verhaal maar die ouwe game types hadden vaak een verhaal en ook diepgaand. Waar je de meeste games van nu al de credits ziet in 20 uur en vaak nog wel minder (vooral bij shooters en games als Assassins Creed)

Maar het zou wel niet veranderen omdat de doelgroep die zich blind en geil maakt puur voor de mooie graphics. Ik blijf nog steeds old school gamen en de ervaring geef ik door aan de nieuwe gamers die ik persoonlijk ken of via het internet.
Hear Hear. Ik ben van bijv de oude Bioware / Black Isle RPGs, met mooie diepe, maar toch enigszins lineaire verhalen. Tegenwoordig zijn de westers RPGs allemaal Oblivion style, sandboxed en zonder enige sturing in het verhaal, en zonder goede dialogen etc. Ze zien er prachtig uit, en zijn ook best leuk om lekker in rond te dolen, maar dat gevoel dat ik had bij BG2 heb ik nooit meer teruggevonden....
Anoniem: 228929
30 juli 2009 09:51
Is de Co-op ook off-line? Dit zou het spel voor mij een stuk interessanter.

Trouwens, niet alleen de screens doen mij aan Fallout 3 denken, maar de gameplay zoals zij die beschrijven ook. Alleen had je geen "class" systeem zoals hier en kon je toch maar gelimiteerde hoeveelheid wapens zelf maken. Maar het leuke van Fallout was dat je echt een survival gevoel krijgt waar je dus alles moet checken voor wapens, minutie en voedsel. Gaaf spel was dat.
Ja, dat kan.
2 players offline co-op

Dat is voor mij ook de belangrijkste reden dat ik er naar uitkijk :P

Bron: Een aantal verschillende. oa. http://www.psu.com/forums/showthread.php?t=213215,

[Reactie gewijzigd door Edwin op 30 juli 2009 10:58]

Anoniem: 312162
@Edwin30 juli 2009 13:39
idd, kan men ps3 ook nog eens dienst doen.
Anoniem: 310887
@Edwin4 augustus 2009 10:35
Correctie!

4 player on LAN co-op.
What is co-op like?
drop-in drop-out, 4-player online, 4-player PC LAN, 2-player splitscreen (or 4-player LAN) on 360/PS3. You can use any assortment of classes. Your character is persistent on- and off-line.
- directe quote van de FAQ op het officiële game forum : http://gbxforums.gearboxsoftware.com/showthread.php?t=71934

En mijn god, hoe meer ik lees en vindt over het spel hoe meer het spel me aantrekt.
Om eerlijk te zijn was Hellgate london een soortgelijk spel maar met veel minder diepgang, maar in HGL z'n geval heeft de UI het helemaal verpest... single player werd te snel saai en multiplayer was niet speelbaar door de vreselijke online ui en doordat de engine niet efficient genoeg gecode was was het moeilijk op gang te brengen.

Tot dusver heb ik het idee dat Borderlands dit allemaal haarfijn heeft opgelost. (ik wil niet de ilusie wekken dat het van de zelfde ontwikkelaar komt, maar het valt ongeveer in hetzelfde genre)

Ik kijk ernaar uit..

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 310887 op 4 augustus 2009 10:36]

Werkt Borderline dan ook crossplatform?
Want hoewel ik een pc-gamer ben zijn veel van mijn vrienden xbox en ps3 fanaten.
:'( aarg de eerste trailer van borderlands was zo veel belovend, maar met die shellshaded crap trek ik het gewoon niet, kijk bij Team Fortress 2 ofzo past dit gewoon prima, maar dit is toch geen humoristische game (eerst iig), bij iets serieus past dit gewoon niet zo goed (of ja moet echt voor zo'n vaag zwart-wit met rood filmnoir stijl gaan natuurlijk)
Anoniem: 275731
@roy-t30 juli 2009 11:11
Dat ben ik niet met je eens. Je hebt geen realistische setting nodig om een serieus verhaal te vertellen. Heel veel Manga films bijvoorbeeld zijn keihard en zonder humor, en ik vond de game XIII ook prima werken met zn cartoony uiterlijk.

Ik weet niet goed wat ik van de game moet verwachten. De RPG elementen lijken me wat minder diep gaan dan in Fallout 3, maar misschien maakt dat het wel een lekker snel spelend spel. Het is sowieso een titel om in de gaten te houden!
Mod maar weg. Maar het is een Anime film... Manga zijn plaatjes... :+
Anoniem: 109640
@roy-t30 juli 2009 13:02
Dan is BRINK een betere keuzehttp://www.brinkthegame.com/
Ben benieuwd of je ook offline MP kunt spelen op de PS3. Of samen met vrienden (op 1 console) online tegen anderen...
Anoniem: 310887
@Rob11064 augustus 2009 10:43
What is co-op like?
drop-in drop-out, 4-player online, 4-player PC LAN, 2-player splitscreen (or 4-player LAN) on 360/PS3. You can use any assortment of classes. Your character is persistent on- and off-line.
Daar heb je het antwoord op je vraag, beste man.

Groeten,

Mike
ik hoop dat deze game mij kan bieden wat Fallout3 niet kon.
naar mijn mening had Fallout een te depressieve setting, ik kon de game niet spelen zonder ongelukkig te worden. De cell-shaded graphics verhelpen dit misschien.
Tevens vond ik de gamebryo engine geniaal goed bij TES4:Oblivion maar waardeloos voor Fallout3, het VATS systeem haalde de snelheid uit het spel en een echte shooter werd het nooit (op de 360 dan). De unreal engine heeft al bewezen uitstekend te zijn op dit gebied (voor de console natuurlijk Rainbow Six, Gears of War en Bioshock).

Dat de game aan rpg-elementen gaat inboeten tov fallout klinkt aannemelijk maar ik denk dat het te vroeg is om daar nu al conclusies over te trekken buiten het feit dat je je eigen character niet samen kunt stellen in Borderlands

[Reactie gewijzigd door Sum|IA op 30 juli 2009 12:26]

Ik denk dat het niet meer dan logisch is dat ze voor Fallout 3 een depressieve setting hebben gekozen. Er was een nucleaire oorlog achter de rug, dan kun je moeilijk de omgeving eruit laten zien alsof de straling en schokgolven geen invloed hebben gehad. :)
(kijk naar Prypiat)
Juist omdat alles zo grijs was gaf mij dat het gevoel echt 'alleen' te zijn.

De cell-shading die ze hier hebben gekozen geeft het echt de cartoony look die bij de (slightly overdone) characters passen. Een realistisch uiterlijk zou naar mijn idee alleen maar vloeken.

De rpg-elementen geven een extra dimensie en voorkomen dat dit een 'aaibare' versie van Unreal II wordt. Mede daardoor komt deze waarschijnlijk wel in mijn collectie.
Gelukkig lijkt het checkpoint-systeem goed in elkaar te zitten, waardoor we niet te veel stukken gameplay steeds hoefden te herhalen. Zo waren de vijanden tussen het checkpoint en de baas in niet meer te bekennen als we terugliepen voor een nieuwe poging. Dat is een bewuste keuze van Gearbox: volgens de ontwikkelaar zou het telkens opnieuw moeten bevechten van willekeurige zwakkere vijanden vlak voor een baasgevecht alleen maar tot irritatie bij de spelers leiden.
Demon's Souls FTW!
jammer dat je dat niet aan of uit kan zetten, dat zou toch makkelijk moeten kunnen (beetje het zelfde als een easy/hard mode) want ik (en met mij velen die Demon's souls spelen)vind juist tegenstanders die telkens weer respawnen een echte uitdaging.
Verder lijkt het me toch een super spel worden, het kan niet snel genoeg 23 oktober zijn!
Anoniem: 312162
@Coolsnarf30 juli 2009 13:44
En als ze dit dan combineren met een 'zoek dekking en je bent genezen'-systeem wordt het al heel tam (vb. Bad Company)
Het klinkt mij wel als een spel dat even goed is overdacht. RPG en cell-shading zie je niet vaak in fpses, en zo klinkt er van alles als iets heel goed uitgedachts.
Ik had nog niet echt aandacht aan dit spel besteedt, maar nu ik dit uit verveling eens ging lezen ben ik opeens wel geinteresseerd. Vooral dat je hetzelfde character hebt bij coöp en solo is wel cool, en de coöp in het algemeen kan een game ook veel beter maken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee