Je hebt in Polen meerdere fabrieken. Minstens 1 van Philips (HJ) en waarschijnlijk 2 van TPV (CG en FZ). Verder weet ik zeker dat er ook nog steeds een flinke productielijn in Szekesfehervar (VN) staat, waar waarschijnlijk de high-end toestellen vandaan komen. Inmiddels verleden tijd zijn Brugge (AG) en Dreux (QG). Ook valt niet uit te sluiten dat Philips weer andere fabrieken inschakelt of inhuurt, en dat kan wel degelijk resulteren in bijvoorbeeld een wisselende kwaliteit of verschillen in details of afwerking.
NTSC/PAL was maar een voorbeeld, er zijn zat modellen waarbij het deel van het typenummer achter de / aangaf of je jouw PAL toestel per ongeluk ook met SECAM of NTSC kon gebruiken.
Aangezien inderdaad tegenwoordig de meeste toestellen multisystem zijn, kan je er meestal weer andere bestemmingsgebonden features uit afleiden (in geval van DVB geschiktheid misschien wel met welke DVB-systemen hij wel of niet overweg kan). Ga er in elk geval maar van uit dat een /00 en een /02, een /10, een /12 en een /19 verschillen in features of andere kleinigheden kunnen vertonen, en je zal maar een /03 aantreffen: die kan dingen die speciaal voor de Nederlandse markt nodig zijn (bijvoorbeeld iets met Digitenne of UPC ofzo) of mist dingen die je in buurlanden nodig kan hebben. Toestellen met een bestemming elders in de wereld pik je er op die manier ook tussenuit als bijvoorbeeld zijnde parallellimport of in elk geval eigenlijk qua features of aansluitingen niet helemaal voor ons bedoeld. Op een /37 ga je geen SCART-plug aantreffen, om maar een zijstraat te noemen.
Verder dus het 3e en 4e teken van het serienummer, daar kan je het revisielevel van de hardware uit afleiden en soms ook het gebruikte merk van het panel (binnen 1 model toestel kunnen verschillende panels gebruikt zijn met zeer verschillende eigenschappen, een review met een Sharp of LG panel kan heel andere resultaten geven dan die jij te zien krijgt op je toestel met een AUO of Chimei panel). Dan het 5e t/m 8e teken van het serienummer: Dat is de productiedatum. Dan weet je dus ongeacht het revisielevel hoe recent het gereviewde toestel is.
Juist voor een tweaker, maar gezien de mogelijke consequenties eigenlijk ook wel voor een consument, toch interessante informatie. 1 kleine foto extra op een review, weinig moeite met een mogelijk groot resultaat.
Dit zijn een beetje de dingen die je bij Philips kan afleiden, bij andere merken is het vaak minder maar ook dan kan het voor een kenner nuttig zijn een typesticker te fotograferen.
[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 8 augustus 2009 20:38]