Niet elke tv wordt gekocht om aan kunstmatige benchmarks te worden overgeleverd: de dagelijkse praktijk voor de meeste toestellen is nu eenmaal de weergave van films en televisiebeelden. Terwijl het oordeel over de voorgaande tests al enigszins subjectief is, is een objectief oordeel over tv-kijken zo goed als onmogelijk. We onderwerpen de tv's daarom alleen aan een korte praktijktest, aan de hand van het afspelen van een hd-film. Een tv-signaal, analoog of digitaal, ontbreekt helaas voor onze testprocedure: in ons kantoorpand is nog steeds geen tv-ontvangst mogelijk en het Digitenne-signaal is door de constructie van het gebouw van dermate lage kwaliteit dat het niet bruikbaar is om de televisies mee te testen.
Wat direct bij het inschakelen van de 7404 opvalt, is de geluidsproductie: hoewel het testexemplaar een preproductie-model betreft, viel het gezoem dat de televisie in een stille kamer ten gehore brengt direct op. Pas als de televisie in stand-by wordt gezet, verdwijnt dit geluid.
Tv kijken
Het afspelen van een film - de blu-ray van Transformers werd wegens de vele actie wederom gekozen - levert op de 7404 een redelijk tot goed beeld op. Het schokken van het beeld is echter een storende factor, en technieken als 100Hz en de Cinema-mode mogen slechts gedeeltelijk baten. Bovendien zorgt de beeldverbeterende techniek van Philips voor ietwat onrealistische beelden.
Het vertonen van de blu-ray-film gaat de 8404 beter af: met de 100Hz- en natural-motiontechnieken schokt het beeld niet bij pans, zoals bij de 7404 wel gebeurt. Ook van motion blur is geen sprake, maar wederom doet het beeld wat onecht aan dankzij de beeldverscherping van Philips: sommige elementen, zoals gezichten, lijken soms van de achtergrond te zijn 'losgeknipt'. Het zwart van de lcd is niet zo donker als bij een plasma, of zelfs maar zo zwart als de opgegeven dynamische waarden suggereren.
:fill(white)/i/1249476230.jpg?f=thumb)
:fill(white)/i/1249477284.jpeg?f=thumb)
Geluid
Voor beide televisies geldt dat het geluid standaard niet erg vol is, maar een boost in de bas en treble maakt het geluid acceptabel: de testruimte van 3 bij 5 meter wordt amper gevuld, maar veel meer mag ook niet van een tv en zijn beperkte speakerruimte verwacht worden.
Extra's
De 7404 en de 8404 verschillen maar weinig wat beeldkwaliteit betreft. Ook de menu's zijn eigenlijk identiek, en beide schermen bieden een osd met grote, duidelijke iconen. De meeste instellingen voor beeld en geluid en de overige tv-functies zijn onder het Home-menu te vinden, hoewel ook vereenvoudigde menu's voor beeld en geluid beschikbaar zijn.
De 8404 heeft wel een aantal opties die bij de 7404 niet voorhanden zijn. De opvallendste daarvan, die in het dagelijks leven het meest gebruikt zal worden, is de Ambilight-functie. Wie nooit naar een tv met deze techniek heeft gekeken, zal er wellicht weinig in zien, maar zeker bij films mag het effect er zijn: de extra led's geven een diepte en beleving aan de film die een scherm alleen niet kan bieden. Dat effect is echter het grootst wanneer Ambilight 3 wordt gebruikt: de led-strips zijn dan niet alleen aan beide zijkanten geplaatst, maar ook de bovenkant heeft verlichting die actief op het beeld aansluit.
Aangezien de 8404 alleen over Ambilight 2 beschikt, waarbij wel de zijkanten, maar niet de bovenkant actief is, blijkt de 'bioscoopervaring' toch minder. Op zichzelf lijkt het de meerprijs dan ook niet waard: het is misschien beter een duurder model met de volledige Ambilight-mogelijkheden te kiezen.
Voor het overige is het verschil tussen de twee tv's in één woord samen te vatten: netwerk. Zowel de 7404 als de 8404 hebben een usb-poort om foto's vanaf een usb-drive te bekijken, wat op zich een aardige, maar inmiddels vrij standaard functie is. De 8404 heeft echter ook nog eens de mogelijkheid het thuisnetwerk te benaderen, om lokale computers af te struinen naar weer te geven materiaal. Wie een centraal archief met foto's heeft, kan daar wellicht profijt van hebben. De overige mogelijkheden van de netwerkaansluiting zijn evenwel minder bruikbaar.
Zo kunnen audio- en videobestanden naar de televisie gestreamd worden, maar de weinige ondersteunde formaten maken dat dit geen alternatief voor een dedicated mediaplayer onder de tv is. Ook Net TV, dat onder meer internetcontent op het scherm moet tonen, is een aardig extraatje, maar essentieel is het niet.