Door Dimitri Reijerman

Redacteur

De digitale huiskamer

De thuisbioscoop van Jasjenl

Tweaker Jasjenl heeft in zijn huiskamer niet alleen een Samsung UE40B7020 lcd-tv staan; voor het bekijken van films schakelt hij over op de Epson TW5000-beamer die aan de muur is bevestigd. Wanneer Jasjenl de beamer wil gebruiken, laat hij met een druk op de knop zijn televisie, die op een elektrische lift staat, naar beneden zakken zodat het Lumene Movie Palace Velvet 200c-projectiescherm geheel zichtbaar wordt.

Jasjenl heeft voor deze inventieve oplossing gekozen, omdat de ruimte in zijn huiskamer beperkt is. Wanneer er naar hd-televisie wordt gekeken, gebruikt hij de HD DVR-box van UPC. Om het kijkgenot verder te verbeteren, heeft hij het nodige aan zijn verlichting aangepast, al vindt hij wel dat er nog niet genoeg omgevingslicht in de buurt van de televisie is.

Digitale huiskamer van Jasjenl Digitale huiskamer van Jasjenl Digitale huiskamer van Jasjenl Digitale huiskamer van Jasjenl

Voor de geluidsweergave heeft Jasjenl Quadral Aurum 9-frontspeakers, Quadral Aurum 7-rearspeakers en een Quadral Aurum Base Prestige-centerspeaker. De bassen worden uitgestuurd door een SVS PC Ultra 13-subwoofer. Dit setje wordt aangestuurd door een Parasound 2205-eindversterker en een Marantz SR8002-receiver die als voorversterker dienst doet. Ook heeft Jasjenl geïnvesteerd in een Denon DVD 2900-dvd-speler en een Panasonic BD35-blu-ray-speler.

Digitale huiskamer van Jasjenl Digitale huiskamer van Jasjenl Digitale huiskamer van Jasjenl Digitale huiskamer van Jasjenl Digitale huiskamer van Jasjenl

Op een oude Gamecube na heeft Jasjenl geen consoles in zijn huiskamer staan, omdat hij naar eigen zeggen nauwelijks meer gamet. Ook gebruikt hij nog geen netwerkapparatuur voor het streamen van mediabestanden, omdat zijn apparatuur daarvoor niet geschikt is. Wel overweegt Jasjenl om in de toekomst een console of een mediaspeler aan te schaffen.

Jasjenl maakt zich niet erg druk over de kabelbrij die zijn apparatuur verbindt. Afgezien van de 12 meter lange hdmi-kabel die via een kabelgoot op het plafond naar de beamer loopt, liggen de kabels gewoon achter het televisiemeubel. De met de Marantz SR8002 meegeleverde afstandsbediening wordt gebruikt om vrijwel alle apparatuur te bedienen, op de settopbox van UPC na.

Gemiddeld spendeert Jasjenl zo'n vijf uur per dag in zijn multimediale huiskamer en een deel daarvan besteedt hij aan het dagdromen over nieuwe apparatuur en upgrades. Zo is hij niet geheel tevreden over zijn lcd-tv en staat er een betere blu-ray-speler op het verlanglijstje. Ook overweegt Jasjenl om zelf te gaan klussen en een geheel nieuwe kast te bouwen, omdat het huidige meubilair te weinig ruimte biedt voor de diverse hardware. En een paar elektrostatische speakers zouden ook wel aardig zijn...

Wie meer digitale huiskamers wil zien, kan eens een kijkje nemen in deel 35 van de topicreeks 'Post hier pics en specs van je home cinema!'. In de volgende aflevering van deze serie willen we aandacht besteden aan car-tech. Heb jij je auto voorzien van high-end av-apparatuur of een PlayStation, of heb je een eigen navigatiesysteem in het dashboard gemod? Stuur ons dan alsjeblieft een e-mailtje! Ook alle tips zijn van harte welkom.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Lees meer

Reacties (155)

Wijzig sortering
Een aantal antwoorden op vragen van hierboven:

De tv lift die ik heb gebruikt heb ik komt van Screentech, zie hier.

Betreffende de verhouding tussen de kamer omvang en de gebruikte apparatuur: mijn huiskamer is ong. 5,5 meter breed en 11 meter lang, met schuin oplopend plafond (dat op z'n hoogste punt ong. 3,5 meter hoog is) en een open trappengat naar de bovenverdieping. Al met al behoorlijk veel 'lucht' die gevuld moet worden met geluid. In mijn huiskamer zijn de speaker en sub die ik nu gebruikt heb echt geen overkill, het is redelijk in balans. Akoestisch gezien valt er nog wel één en ander te verbeteren, maar goed.

Over deze opmerking:
Alleen Conzito heeft een plasma tv? Daaraan valt vaak te zien of iemand zich heeft verdiept in de materie, of er gewoon geld tegenaan heeft gegooid in de mediamarkt. Naast de tv zie je dat ook wel in de andere apparatuur terug.
Zoals al in het artikel beschreven ben ik over de Samsung LCD (waarover hier recent nog een recensie is geschreven) niet volledig tevreden. Ik heb mij echter wel degelijk verdiept in de materie, alleen zijn plasma schermen ook niet zo perfect als menigeen wil geloven. Overall geeft plasma wel een mooier plaatje dan LCD, alleen juist de zwakke punten van plasma ben ik erg gevoelig voor en vandaar mijn wel degelijk weloverwogen keuze voor LCD. Zodra er iets op de markt komt dat daadwerkelijk beter is dan deze LCD, gaat ie echter zo snel mogelijk weer de deur uit. In mijn ogen is mijn oude CRT tv nog steeds op diverse punten onovertroffen, alleen was die niet zo makkelijk aan de tv lift te monteren ;)
Is een LED tv dan niet een mooi alternatief? Behalve dat de prijs nog erg hoog is, zijn ze wel helder, scherp, dun en licht.
Ik heb een LED tv, als je goed had opgelet ;)
Wat een vragen toch over die computer. Het moge hopelijk duidelijk zijn dat ik die QX en drie schermen niet gebruik om alleen muziek en films te streamen ;)

Al dat spul moet uiteraard ook betaald worden en dat doe ik door middel van te werken. Nu wil dat werk ook vaak mee naar huis komen en dan heb ik gewoon een fatsoenlijk workstation nodig om bepaalde zaken te testen en te virtualiseren.

Ik werk vaak aan designs voor server en storage infrastructuren in de process technologie hoek, gezien de tendens van virtualisatie de laatste jaren kan je al een hoop testen en onderzoeken in een compleet gevirtualiseerde omgeving. Met name performance baselines en onderzoeken hoe bepaalde applicaties op elkaar reageren, maar ook testen of bepaalde applicaties het fatsoenlijk doen op virtuele hardware. Hier komt ook de nodige documentatie bij kijken; dergelijke dingen gaan gewoon makkelijker op een snelle machine en veel schermoppervlak.

Verder nog een kleine toelichting op de foto's. Zoals je kan zien zijn er foto's van het oude meubel, dat ding op pootjes, en het nieuwe meubel. Hiermee heb ik ook getracht veel meer te verstoppen in kastjes en bovenop het meubel zoveel mogelijk "vrij" te houden. Daar komt nog bij dat het meubel niet af is, er moet nog een zwarte glasplaat op om het af te maken, maar die komt pas over een paar weekjes.

Tegelijkertijd heb ik de oude 5.1 set laten vervallen en mijn losse stereo-set geintergreerd met de nieuwe NAD T754. Hierdoor is de Cambridge Audio Azur 540R die ik had voor surround naar de achterkamer gegaan en die gebruik ik nu als DAC en volumeknop voor de KRK's.

De digitale huiskamer rubriek kwam misschien iets te vroeg gezien ik nog een beetje in-between zit wat betreft verbeteringen en inrichting. Ik ben het ook absoluut met iedereen eens die zegt dat je je spullen moet intergreren in je ruimte en niet moet neerplempen, vandaar dat ik nog wel wat puntjes heb die ik anders wil. Daarom wil ik ook iedereen uitnodigen die op de hoogte wil blijven, volg vooral het topic op GoT. Als het af is mag iemand die zichzelf fotograaf noemt best een keer wat betere foto's komen trekken ;)

En hoezo smijt ik met geld? Er zitten misschien wat ondoordachte dingen bij. Die Cambridge reciever had ik misschien nooit moeten kopen, maar die doet nu toch nog wat nuttigs. Ik denk dat ik nu eindelijk alles optimaal gebruik. In de oplossing hiervoor met twee losse systemen voor stereo en HT naast elkaar was het zeker niet optimaal.

Edit:
Nog een kleine edit over de kabels. In principe zie je nergens kabels lopen, mits opzettelijk. Toevallig zie je op een foto een kabel langs een speaker lopen, maar die is van een adapter voor een laptop dat is gewoon niet anders. Ik heb zelf een hekel aan losse kabels, dus ik besteed daar ook superveel aandacht aan. Ook alle bekabeling van de computers en bijbehorende spullen zijn verstopt en netjes weggewerkt in de stellage en IKEA kabelbakken.

Bij de TV heb ik een nis achter het meubel daar ligt alle bekabeling, die kan je dus niet zien behalve als je achter m'n TV gaat loeren. Voordeel hiervan is dat ik snel iets op een andere manier kan bekabelen zonder dat ik m'n halve huis hoef te verbouwen. Nieuwe apparatuur plaatsen is op deze manier ook een eitje. Het is hardstikke mooi om kabels in muren te frezen of apparatuur dusdanig te plaatsen dat het een onderdeel wordt van het huis, echter zijn zulke oplossingen behoorlijk definitief.

Ohw en woonkamer klein? Totale oppervlakte is 4meter bij 9meter met plafonds van 2,7 meter. Ik heb wel eens kleinere woonkamers gezien hoor :+

[Reactie gewijzigd door ConZito op 31 juli 2009 12:34]

heel nice setup zeker je kleine studio is erg nice,

ik denk dat iedereen wel eens iets aanschaft wat niet handig is maar dat gebeurt nou eenmaal en jij gebruikt het teninste nog.

ik moet zeggen ziet er heel net en strak uit bij je, ben wel benieuwt naar je verdere aanpassingen zal dus zeker af en toe een kijkje nemen op got.

Ik zie mensen zeiken over dat het duur is, is maar net waar je waarde aan hecht de 1 koopt ieder jaar een pc van 1500 euro de ander een verbouwt zijn auto voor 1000de euro's , jij steekt het in een nice setup.
+1Anoniem: 268916
31 juli 2009 09:16
Wat maken jullie een enorme teringzooi van jullie snoeren 8)7
Zoveel apparaten x zoveel afstandsbedieningen koop een all in one remote van logitech man :Y)
De setup van ConZito ziet er nog het netste uit de rest is een zooitje in mijn ogen
Kabels en afstandsbedieningen... Het eeuwige probleem van de audio- en beeldfanaat. Het kost heel wat moeite en geld om alles simpel en clean te krijgen.
nou, je kan het op z'n minst een beetje bundelen met tierips, of van die klittenband varianten daarop. Liever 1 dikke bundel draden dan 30 dunne losse.

Ik heb alle kabels van en naar mijn tv gebundeld, en die loopt precies achter mijn voet van de TV en is dus niet te zien als je voor de TV zit.

Conzito lijkt het toch best netjes te hebben opgelost. Aldmar wat minder, maar daar zie je ze in de praktijk ook niet lopen :).
nou, je kan het op z'n minst een beetje bundelen met tierips, of van die klittenband varianten daarop. Liever 1 dikke bundel draden dan 30 dunne losse.
Ik ben ook nogal bezig met en in mijn home studio. Daar heb ik de ervaring opgedaan dat het bundelen van kabels niet altijd zo'n goed idee is. De signalen die door de kabels lopen hebben namelijk soms nogal last van elkaar en vooral van stroomkabels dit meegebundeld zijn. Zelfs met goed afgeschermde kabels probeer ik zo weinig mogelijk te bundelen. En als je dan alles mooi weg wil werken wordt het nog moeilijker.

Op visueel vlak volg ik je volledig: liever één dikke bundel dan een boel losse draden. Maar nog liever géén kabelwerk te zien...
Ach, Veel digitale kabels en stroomkabels, die storen niet zo 1,2,3.
Bovendien heeft 95% van nederland het niet door als er een kleine brom op de speakers zit vanwege crosstalk :)
Dat is dan die 95% die om het even wat accepteert. De 5% die voor kwaliteit gaan vinden brom onaanvaardbaar.
Super kewle spullen hebben ze, maar wat is die laatste een rommeltje :o. Ik hou van gadgets en apparatuur, maar no way dat mijn woonkamer er zo uit gaat zien. Ik haat al die kabels :P.
Weinig ruimte is meer rommel.
Alles wordt moeilijker goed te ordenen. Kabelbrij is van alle tijden.
Kabels zijn of te kort of te lang, de juiste lengte heb je nooit, want je hebt altijd wat extra lengte nodig tijdens het aansluiten. Staat het eenmaal, dan zijn ze weer te lang. Ga je herschikken, begint het verhaal opnieuw.

Kabelbrij is van alle tijden. Het begon met een netsnoer en antenne(-kabel) . Toen kwamen er speakerkabels (stereo) en din- (later tulp-)kabels voor het aansluiten van losse apparaten.

Sindsdien wordt het alleen maar erger: tulp-coax voor sp-dif, optische kabels, sourround-kabels, beeld (video) kabels (tulp, s-video, scart, component).
Die kabels worden daarbij ook alsmaar dikker.

De beste oplossingen waren nog
voor audio sp-dif en de optische kabeltjes (1 kabel voor alle kanalen)
voor video: s-video
maar beide hadden zo hun beperkingen.

Ook hdmi is geen oplossing, want deze vervangt niet alle oude kabels, alleen scart.
Met hdmi kun je niet het beeld naar de tv en het geluid naar de versterker/receiver sturen, want de laatste doet alleen doorvoor naar de tv. Als je alleen wilt luisteren, moet je alsnog optische, sp-dif en/of tulp-kabels aansluiten. Bij mij klinkt de dvd trouwens via de analoge kabels beter (voller) als via de digitale kabels.

Het effectiefst is daarom om zo min mogelijk verschillende apparaten aan te sluiten.
Geen blue-ray speler, en een dvd-speler en een cd-speler aan een receiver.
Twee dvd-spelers (voor wie niet aan blue-ray doet) heeft ook slechts zelden zin.
(Bij mij wel, want de recorder speelt geen dvd-audio af en de andere wel.). Wie nog LP's of tapes wilt afspelen komt echter niet onder extra apparaten uit, alhoewel het natuurlijk verstandig is om zeker cassettes zo gauw mogelijk te vervangen door andere media.

Conclusie: mits de apparatuur alle benodigde aansluitingen heeft, kun je volgens mij als beste gebruik maken van
Voor het beeld: 3 kabels voor component-video, als je beveiligde zooi (bluerai wilt bekijken, eventueel ook hdmi, voor oudere meuk s-video of scart.
Voor het geluid: optische en/of sp-dif, uitzondering: zie hierboven.
Voor speakers: Hier ontkom je bijna niet aan een kabel per speaker.

Gelukkig is draadloze technologie in opkomst, dus mischien heeft dat iets te bieden.
Er zijn al setjes om surround-speakers draadloos aan te sluiten. Bij mij, heeft de receiver een setup-programma waarmee hij de optimale instellingen automatisch aanmaakt en daarvoor testsignalen stuurt naar alle speakers (en dat meet met een micro). Die zou daarmee de electronica in zo'n draaadloos kastje kunnen opblazen, dus hiermee gaat dat dan weer niet, of je moet eerst bedraad afregelen, en daarna de draadloze verbinding aanpassen.
Je stukje over HDMI is een beetje achterhaalt. Want moderne receivers ontvangen gewoon het beeld en geluid van al je apparatuur en dan gaat er maar 1 kabel (hdmi) naar je tv toe. En als je tv dan nog aan de muur hangt is het zeker geen luxe dat er zo min mogelijk kabels er naar toe lopen.
Inderdaad, overigens had dat snoertje van die box naast de bank ook wel achter een plintje gemogen.
lol wel chill jullie als mijn kamer zag echt een studenten kamer ramp :D
wel dope spullen wou dat ik alleen zoon lcd had met die hmdi poort
iets met studie opnieuw doen en colleges nederlands volgen :)
Onzin,.. heerlijk zo'n wirwar aan kabels. Echte mannen 'sleeven' niet...
Allemaal erg leuk, als je de ruimte er voor hebt.

Ik zit al tijden te wachten tot er een all-in oplossing komt met versterker, bluray/dvd, (internet-)radio en netwerk in 1 (klein) kastje met 2.1 speakers. No such luck :'(
1 afkorting: HTPC ;)

voor 350 euro heb je een htpc op basis van een atom cpu en blu-ray speler.

voor het dubbele van de prijs heb je een htpc met een versterkertje ingebouwd, blu-ray, dubbele tuner tv-kaartje.

Ik was/ben zelf ook op zoek naar een alles in 1 oplossing, maar het is blijkbaar moeilijker dan verwacht. Hierdoor zal ik waarschijnlijk gaan uitwijken naar een htpc/nettop o.b.v. een atom cpu. Streaming gebeurd vanaf mijn Nas en mijn tv kan het tot op heden redelijk goed ontvangen, al mis ik wel de ondertiteling en de mogelijkheden om MKV en ISO te kunnen openen.
die Atom HTPC voor 350 euro is al krap, dan moet je al besparen op de kast/voeding, en er geen muis/keyboard/etc bij nodig hebben.

Maar voor de uitgebreidere HTPC ga je geen Atom kunnen gebruiken wegens het ontbreken van meerdere PCI/PCIexpress slots die nodig zijn voor de geluidskaart en TV kaarten.
het ging toch ook om een budget-oplossing? :P en ach, dan heb je geen mooie behuizing, dan zet hem toch gewoon *niet* in het zicht?
misschien is dit een mooie basis voor jou all-in oplossing: http://tweakers.net/revie...getest-en-beluisterd.html
Een all-in-one oplossing geeft zelden (nooit?) dezelfde kwaliteit als lossen componenten. Ze zijn imho enkel een oplossing voor mensen die look prefereren boven kwaliteit. Maar hey, elk zijn eigen meug. Ik offer graag wat ruimte op voor een goed geluid.
Wat mij opvalt is dat er mensen die niet zoveel ruimte hebben thuis (i.e. rijtjeshuis) de meeste apparatuur staat.

Oké, fijn dat jullie 7.1 surround sound boxen hebben die heel hard kunnen, maar hebben jullie er ook daadwerkelijk wat aan? Als ik een keer mijn niet-zo-geavanceerde-maar-toch-hard-kunnende boxen aanzet, hoor ik niemand klagen, omdat ik vrij ruimtelijk woon.

Maar goed, het ziet er allemaal wel mooi uit! Maar is het niet leuker om er een soort interview van te maken? :). Ik wacht op de volgende aflevering!
Dat lijkt zo, doordat de ruimte kleiner is. Plaats voor de gein eens alle apparatuur van een groot vrijstaand huis in zon klein hok ;)
Noodzaak is niet altijd het uitgaanspunt. Het is natuurlijk ook een deeltje hobbyen wat hier bij om de hoek komt kijken.
Het draait niet alleen om heel hard kunnen. Wat me opvalt is dat ze alle drie kiezen voor heel hoogstaande apparaten. Dan moet het niet hard gaan om toch te kunne genieten van de geluidskwaliteit. Een uitstekende setup klinkt beter dan een goedkoop setje, zelfs bij laag volume.

Anderzijds is het inderdaad zo dat dergelijk materiaal echt uitblinkt als het wat harder kan. Helaas niet altijd mogelijk omdat de buren ook nog een leven willen.
Het valt me vaak op dat de grote televisies op vrij lage meubels staan rond de 50 cm.

Is het niet logischer voor dat een derlijke 40-50 inch televisie toch wel op een cm of 70-80 staat en het beeld zo ongeveel op een hoogte 80 to 120 cm ligt zodat je wat releaxter kan kijken vanaf een bank of fauteuil.
Dat is het handige van die lift van mij: die kun je net zo hoog stellen als je prettig vind.
Dat is heel erg persoonlijk, mijn bank is ook relatief laag en ik lig meestal TV en films te kijken dan dat ik daadwerkelijk netjes rechtop naar het scherm kijk. Verder hou ik er ook niet zo van om "omhoog" te kijken. In de huidige opstelling kijk ik ook echt recht vooruit en het bevalt me erg goed.
Mijn vorige opstelling was een 10~15cm hoger en de nieuwe opstelling bleek voor mij een verbetering te zijn, zelfs mijn vriendin viel het positief op.

Het scherm staat nu eigenlijk zoals de regeltjes ook voorschrijven, als je er recht voor zou gaan zitten dan kijk ik precies op 1/3 van het scherm van bovenaan gemeten, zo'n 95cm boven het vloeroppervlak.

Ik wil hiermee absoluut niet zeggen dat andere hoogtes verkeerd zijn, het blijft toch een persoonlijke keuze. Daarbij komt ook nog dat het maar moet passen in je interieur.
Mijn LCD staat thuis ook op een laag meubel. Ik kijk meestal liggend en hoe groter je scherm, hoe lager het moet staan om te centreren.
Zeer leuk idee! Ik heb op de forums nog andere zeer leuke multimedia kamers gezien en denk dat we nog veel leuke en extravagante dingen zullen tegenkomen. Ik vraag me enkel af wat ConZito doet met al zijn schermen.

Noodzaak voor zijn job of grootheidswaanzin? =)

Verder zouden sommigen met al die apparatuur iemand van cable management moeten laten langskomen maar dat is maar een luxe probleem neem ik aan.
Zoals in het artikel al werd aangegeven mixed hij ook muziek. Om deze reden zal hij 3 schermen hebben dat zie je ook in 9 van de 10 "huiskamer studio's" :)
Inderdaad. Muziekbewerkingsprogramma's hebben de neiging talloze vensters te openen waardoor de echte werkoppervlakte soms heel klein wordt. Ik spreek uit ervaring. Ik heb zelf een 22 inch die ik op 1600x1200 draai en dat is echt geen luxe...
Ik zie zo vaak van die enorme speaker zuilen in van die kleine hokjes, dat lijkt me echt een chaos. Zoveel technologie, maar zo weinig ruimte om het mooi neer te zetten ...
Ben het daar wel mee eens.
Leuk spul en mooie setups hoor. Leuk om te zien. maar om er nou een heel artikel aan te wijden? misschien ben ik wel gewoon technisch verwend maar als je op 't niveau van een tweaker hiernaar kijkt denk ik niet dat iemand verrast is door de gekozen oplossingen.
De setup van ConZIto is mooi geintegreerd opgesteld, maar bij allemaal vraag ik me dan ook af hoe het in het totaal van de huiskamer past. Ik mis daar een beetje de overzichtsfoto's

[Reactie gewijzigd door mr.paaJ op 31 juli 2009 09:35]

Ik zou ook liever een harman kardon setje o.i.d. erneer zetten, gewoon relatief kleine speakers en grote bassmodule (die je dan ergens wegstopt) en toch super geluid. Missch. niet helemaal hetzelfde als nu, maar het ziet er dan ook veel mooier uit.
Die basmodule kun je niet "wegstoppen". Vanwege het beperkte formaat van de sattelieten moet de basmodule vrij de kamer in blazen"
Als je ze dan toch moet laten zien, die speakers, geef ze dan een beetje smoel toch: http://swiss.genevalab.co.uk/

Als ik geld zou hebben zou ik 't wel weten :)

[Reactie gewijzigd door js303 op 1 augustus 2009 00:57]

Je moet ervan houden. Ik vind dat Genevalab spul helemaal niks. Dat het geweldig klinkt zal best, maar het moet ook mooi zijn en in je interieur passen.
Doe mij maar een goede receiver van Harman/Kardon en 2 fatsoenlijke zuilspeakers van JBL/Boston/oid, en je hebt perfect geluid met 2 kabeltjes. En het neemt niet zo gigantisch veel ruimte in beslag.
Als je veel films kijkt is surround natuurlijk een must, maar doe je dat niet dan is stereo net zo goed, al dan niet beter :)
Fout nummer 1 is in iedergeval om de basmodule in een hoek van een kamer neer te zetten, dat geeft een aantal dB extra geluidsdruk door reflectie in de hoek, strakker wordt het er allemaal niet van.
Ik mis toch wel heel erg de HTPC in deze special, of ligt dat aan mij?
Ik heb zelf zo'n installatie staan, gebasseerd op een Dell pc'tje, en 't werkt.
't werkt alleen niet zoals ik dat van te voren had verwacht. Zitten aantal flinke nadelen aan, zo ben ik achter gekomen.

Ik kwam er thuis na bestelling van de splinter nieuwe dell bijvoorbeeld achter dat mijn Live-TV beeld er niet uitziet; schijnt normaal te zijn bij PC-tuners. Dus toen peperdure FireDTV aangeschaft en overgeschakeld op Sattaliet-TV (Sattaliet had ik al), en nu ziet er weer aanvaardbaar uit.

Media Center kan ook niet samenwerken met netwerkschijven die een wachtwoord nodig hebben (Alle NASSEN!), je moet eerst via verkenner je ww invullen voordat je NAS in MediaCenter verschijnt.

MediaCenter levert matig geluid, maar dat komt waars. door de (dure) Creative kaart van Dell met brakke drivers. En last but not least. M'n TV-gids geeft maar 2 programma's verder aan, in plaats van de week (omdat het Sattaliet-Pack is geïnstalleerd).

Ik had graag gezien hoe anderen dit (beter) voor elkaar hadden! :)

Torrentus
Wil ik vast al wel wat over verklappen, want dat staat ook op de todo-lijst.

Ik ben namelijk bezig met een HTPC om de nieuwe HD-audioformaten naar mijn HT te brengen. Mijn huidige receiver is namelijk niet in staat de nieuwe HD-audiosignalen te decoderen. De Playstation kan op het moment wel Dolby TrueHD decoderen naar LPCM, echter moet dat over HMDI naar een receiver en ook die functionaliteit ontbreekt.

Nu wil het feit dat de receiver wel beschikt over een 7-kanaals direct input. Zodra je deze input voedt met analoge signalen komt er uiteraard gewoon netjes geluid uit de luidsprekers. Enige probleem is dus om een vertaalslag te doen laten plaatsvinden tussen mijn HD-audio bronmateriaal en het analoge signaal waar mijn receiver wel mee overweg kan.

Hierin zie ik goede mogelijkheden voor een dedicated HTPC aangezien de prijzen voor een BR-speler die over deze functies beschikt eenvoudig over de 1000 euro gaat. In de HTPC kan in principe relatief eenvoudige hardware, een videokaart met HMDI output en met stip de Asus Xonar HDAV1.3 welke dus over 7 RCA-outputs beschikt en in staat is het HD-audio te decoderen. Dan ben je wellicht ook 1000 euro kwijt, maar je bent een stuk vrijer met het afspelen van audio en video en je hebt de volledige controle.

Opnemen met een HTPC gaat bij mij nooit gebeuren. Het is mooi dat het mogelijk is, maar ik weet van mezelf dat ik er nooit gebruik van ga maken. Vandaar dat ik ook tot voor kort geen noodzaak zag in een HTPC.

PS.
Ik heb hier een Iomega Storcenter Pro voor m'n neus staan en daar kan je opgeven of je shares met of zonder security benaderbaar wil maken.

[Reactie gewijzigd door ConZito op 31 juli 2009 16:10]

Signaal komt via SPDIF in de receiver toch ? zelfs een simpele onboard geluidskaart kan dit aan.

DTS is toch voldoende ????

[Reactie gewijzigd door callofduty op 1 augustus 2009 11:21]

De nieuwe HD-audio standaarden kunnen alleen via HDMI gepresenteerd worden aan de receiver. Dan moet de receiver er ook nog eens mee overweg kunnen anders moet je het in LPCM aanbieden en de decoding door de bron laten doen, ook dit moet via HDMI.

Dit heeft verder niets te maken met bandbreedte van SPDIF maar puur met licenties en de angst dat je misschien wel stoute dingen doet met het digitale signaal.

http://en.wikipedia.org/wiki/Dolby_true_hd
http://en.wikipedia.org/wiki/Lpcm

[Reactie gewijzigd door ConZito op 31 juli 2009 20:54]

Leuke systemen allemaal, maar de installaties staan niet in verhoudingen met de woonkamers, met name de speakers zijn veel te groot om in deze kamers te plaatsen. Je moet wel een balzaal hebben om deze tot hun recht te doen komen.
Ik mis alleen bij de laatste 2 echte een mediacenter pc onder de tv dit is toch tweakers !!!! en daar bedoel ik mee pc's !!!!

Oh ja en een ander ding begrijp ik ook niet al die apparatuur je hebt volgens mij alleen nodig:

1. LCD scherm
2. mediacenter met bluray
3. DTS receiver met 5.1 speakerset
4. HD mediabox upc

hiermee kan je alles zien en horen in uitstekend kwaliteit, al die extra systemen voor een beetje meer kwaliteit lijkt mij overbodig in zo'n kleine ruimte.

[Reactie gewijzigd door callofduty op 31 juli 2009 10:42]

met name de speakers zijn veel te groot om in deze kamers te plaatsen. Je moet wel een balzaal hebben om deze tot hun recht te doen komen.
Ben je een vrouw ofzo? ;) Dat soort opmerkingen komt volgens mij alleen van mensen die zich zelf niet bezig houden met audio. Als je echt een audiofiel bent weet je dat het beste geluid vaak uit de grotere speakers komt. Dat heeft niets met ruimte te maken, goed geluid gaat niet om volume maar om details. Goede speakers hebben meerdere drivers voor verschillende frequentiegebieden. Dit geeft beter geluid, maar de speakers worden er groter van. Een echte audiofiel heeft dat er echt wel voor over. Bovendien is er bij (moderne) speakers ook vaak wel oog voor design, dus het hoeven echt niet per se doodskisten te zijn.

[Reactie gewijzigd door Snoitkever op 31 juli 2009 21:01]

Hier ben je fout, grote speakers geven niet altijd beter geluid dan kleine speakers. Nee en ik ben geen audiofiel maar dit is toch tweakers en geen hifi.nl ??
het kan nog met minder..
LCD Scherm,
MediaCenterPC met Amplifier en blueray ( amd maui set )
Mediabox upc/ziggo
speaker set ( 5.1 / 7.1 )
Dat is tenminste waar ik naartoe aan het werken ben.
inderdaad, zelf nog een yamaha receiver staan zonde om deze weg te doen :)
maar voorversterkers en eindversterkers zijn in een huissituatie echt overbodig.
hahahaha wat een Sjaak.
Eindbaken MITS goed afgestemd op de speaker zorgen voor een beter EN dynamischer geluid.
Het gaat niet alleen om vermogen (RMS) .

Ja de kamers zijn klein, maar als ze ooit gaan verhuizen en hebben een redelijke woonkamer dan gaan ze NOG meer genieten.

Was bij mij net zo.

Slaapkamer bij pa en ma met een REL stadium subje en Tannoy 638 speakers.
Nu woon ik in een groot huis met een huiskamer van 6m x 5m en het geluid is (L)
hahahaha wat een Sjaak.
Eindbaken MITS goed afgestemd op de speaker zorgen voor een beter EN dynamischer geluid.
Als je een klasse A voorversterker en minimaal een klasse AB eindversterker hebt ja. Gekombineerd met speaker drivers tussen Seas en Dynaudio in. Je praat dan al snel over bedragen van minimaal 8000 euro. Een fully featured Dynaudio setje met voorversterkers en 3 eindversterkers kost vanaf 12000 euro.

Als alternatief voldoen speakers met 5-1/4" drivers en een goede receiver, en een sub woofer met aparte versterker.
ik geef mijn geld liever uit een mooi pc :9
Dat was ook meteen mijn eerste bedenking, geen enkele van de 3 woonkamers heeft een dedicated HTPC en maar eentje heeft een beamer. Valt me toch wat tegen, en dit op een site als Tweakers.net.

Het geeft me iig wel een goed gevoel over mijn eigen setup die exact is wat hierboven word omschreven met toevoeging van een beamer, natuurlijk :)
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee