Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Reacties (226)

Wijzig sortering
Dat het "tonen" van het kompas een flauwekulleitje is kan ik nog wel in mee gaan, maar dat het verder alleen zou dienen om de kaart rechtop te houden ben ik het niet mee eens.
Omdat ik ook in andere artikelen lees dat het kompas gezien wordt als een aardig speeltje wat uitleg hierover.

GPS levert een 2d of 3d positiebepaling maar helaas geen oriŽntatie (OriŽntatie is informatie over de richting waarin je je bevind of beweegt). De GPS-chipset probeert dit gemis zo goed mogelijk op te vangen door opeenvolgende posities te gebruiken om daar een richting uit af te leiden. Daar zijn twee dingen voor nodig: 1. beweging en 2. voldoende tijd om daar een richting uit af te kunnen leiden. De IPhone is bedoeld voor portable gebruik en zowel tijd als beweging zijn schaarsteartikelen! Lopend in de stad wil je het apparaat niet voortdurend ingeschakeld houden, alleen om hem in de gelegenheid te stellen je richting te bepalen. Als je hem op kruispunt aanzet om te kijken welke straat je in moet is je beweging weer nihil. Dat de kaart in zo'n situatie staat te tollen is lastig, maar erger is dat zowel de navigatiesoftware als jijzelf niet in staat zijn te bepalen welke straat je moet hebben. Gewoon omdat er essentiŽle informatie ontbreekt. Zonder op de straatbordjes te kijken of een stukje te hollen (lees: te bewegen) kom je er echt niet uit!

Het kompas brengt uitkomst. De informatie van het kompas gaat niet naar de presentatielaag zoals gesuggereerd wordt, maar wel degelijk naar de navigatieprocessor van de onderliggende gps-chipset. Daar neemt hij de rol over van de uit GPS afgeleide oriŽntatie. Niet alleen de presentatie maar ook de navigatie profiteert hiervan in de routeadvisering.

Maar het betekent meer. De noodzaak vervalt om het apparaat voortdurend ingeschakeld te houden om via GPS een oriŽntatie te verkrijgen. Eenmaal ingeschakeld kan er voor gekozen worden de GPS-chipset op een veel lager energieniveau te laten werken; dat kan door een groter tijdsinterval te nemen in de positiebepaling of zelfs door 'on-demand' een enkele gps-fix te 'pollen'. Dit alles vertaalt zich rechtstreeks in fors gereduceerd stroomverbruik.

Eigenlijk "the only way out" voor werkelijk portable navigeren in de stad.

De oriŽntatie is instant beschikbaar en een essentieel deel van de energiehuishouding.
Even los van de vraag of dit al in de huidige firmware in alle opzichten geÔmplementeerd is; de mogelijkheid bestaat in ieder geval.

Het kompas is dus niet zomaar een aardige gadget.
(opm: tekst in de review is inmiddels op dit punt wat aangepast)

[Reactie gewijzigd door uflex op 25 juni 2009 19:16]

Wat een matig oordeel over de camera. …ťn samplefoto en de opmerking dat de 3GS wat fletser is, gevolgd door een sneer naar de "lage" resolutie (erg raar dat een site als Tweakers ook al in de megapixelhype trapt :{ ). Daarnaast zie ik ook geen sample van de videokwaliteit.

De touchfocus wordt kort behandeld, maar er wordt gťťn voorbeeld geplaatst van het voordeel dat dit met zich meebrengt, of een screenshot van hoe het werkt. Terwijl dit nou juist een enorm groot voordeel is t.o.v. de oude iPhone (en andere telefoons).

Zo moeilijk is het toch niet om even wat voorbeeldjes te geven? Iedereen hier heeft ogen, dan kunnen we zelf oordelen hoe het met de kwaliteit van de camera zit. Juist de foto- en videokwaliteiten van de iPhone kan je heel kort af doen door wat voorbeeldjes te geven gevolgd door een klein stukje tekst. Jullie geven nu 8 alinea's tekst.

Dit zeg ik ook omdat veel sites juist lovend zijn over de nieuwe camera en Tweakers wat dat betreft een wat vreemd oordeel geeft. Een stuk of 5 samples met ťťn of twee voorbeeldjes waarin de touchfocus duidelijk tot z'n recht komt lijkt me een stuk beter.

[Reactie gewijzigd door MarcoC op 24 juni 2009 22:53]

Die touchfocus is natuurlijk niet meer dan een gimmick.

Bij de kleine sensors die op telefoons gebruikt worden, is de scherptediepte zo ontiegelijk groot, dat je eigenlijk helemaal geen focus meer nodig hebt. (Niet voor niets zit er op de meeste van die dingen, en zelfs op compacte camera's helemaal geen focus)

Als je dus al een focus functie inbouwd bij dit soort toestellen hoef je eigenlijk niet meer dan 'normaal, 'macro', en 'tele' te onderscheiden. Het idee dat je nog met je vinger moet aanwijzen op welke persoon hij moet scherpstellen is volkomen van de zotte.

Alleen bij camera's met een grote sensor zou zo'n functionaliteit nuttig kunnen zijn.
Daar geef ik je gedeeltelijk gelijk in, maar als ik de foto's zie dan zie ik toch duidelijk verschil. Hoe het precies werkt boeit dan niet lijkt mij, de 3GS maakt scherpere foto's dan mijn 3G op deze manier.
Genoeg foto's online te vinden maar inderdaad jammer. Camera is niet echt de focus van de iPhone natuurlijk maar de foto's die ik online gezien heb zien er toch zeer behoorlijk uit. Wel erg jammer dat er geen flitser op zit. 3MP kan best leuke foto's produceren maar een fatsoenlijke flitser is voor mij een must. Buiten en overdag ziet het er al snel okť uit maar ik wil ook tijdens het uitgaan de leuke momenten kunnen vastleggen.
Op een mobiele telefoon kun je ook niet een fatsoenlijke flitser hebben. De LED's zijn veel te zwak, de xenon's zijn natuurlijk een stuk beter, maar de lichtmeting of iets dergelijks gaat niet goed waardoor foto's vaak overbelicht worden.

En het belangrijkste nog, de "cleane stylishe" look van de iPhone gaat verloren als er ze een lelijke flitser op plakken.

Moet wel zeggen dat ik het ook toch jammer vind, maar dan vooral wegens de zaklamp functie (kan niet met xenon), gebruik ik namelijk best vaak nu.
Ook genoeg reviews online te vinden, lijkt me geen geldig excuus om dit onderdeel zo summier af te doen :P .
Zou inderdaard ook meer foto's willen zien en wat sample video's. Juist de video functionaliteit ben ik erg benieuwd naar. Niet te vergeten de auto focus en witbalans etc in de 3GS.

1 van de dingen waardoor ik wellicht overstap naar de 3GS.

Diepgang Tweakers ;)

[Reactie gewijzigd door SlickAxe op 24 juni 2009 23:05]

Ik vind het ook wel vreemd dat er wordt gezeurd om megapixels, men heeft duidelijk geen verstand van fotografie. Met die mini lens heb je aan 2 MP zelfs al meer dan genoeg, je krijgt toch alleen maar meer ruis. Daarbij is het bedoeld om leuk om een kiekje te schieten en een filmpje voor youtube te maken. Als je graag mooie foto's wilt maken, koop dan een SLR.
op zich een aardige review van tweakers.net, en wellicht de eerste in nederlands taalgebied, maar niet een grondige review imho; er ontbreekt gewoon wat aan. overigens is de conclusie dat het een evolutie van de hardware is wel juist; de innovatie zit em voornamelijk in de software en de dingen rondom iphone zoals de app store en de nieuwe interfacing mogelijkheden.

ter lering en de vermaak nog wat (diepgaandere) reviews van de iphone 3gs uit het buitenland, waar de 3gs al een tijdje beschikbaar is:

http://arstechnica.com/ap...06/iphone-3g-s-review.ars
http://www.engadget.com/2009/06/17/iphone-3g-s-review/
http://gizmodo.com/5293388/iphone-3gs-review
http://www.infosyncworld....ple-iphone-3gs/10353.html
http://www.techradar.com/...iphone-3g-s-610078/review
Voor een heel grondige test hadden we simpelweg de tijd niet, het toestel is gistermiddag pas aan de pers ter beschikking gesteld.
In dat geval: complimenten voor deze preview. Het enige wat ik niet begrijp is dat de evolutie ipv revolutie op de minpunten-lijst is beland. Ik denk dat het juist prijzenswaardig is om een goed concept tot beter concept te laten rijpen. Dat een fabrikant nu eens niet allerlei extreme toeters en bellen bedenkt om boven het maaiveld uit te steken.
In dat geval, geen complimenten voor de review! Ik vind het afgeraffeld en weer eens niet objectief, net als met de 3G review. Het is duidelijk dat men de iPhone bij Tweakers.net een rotding vind. Prima, maar blijf wel objectief.

Daarnaast mocht er beter op dingen ingegaan worden. Maar het al eerste in Nederland te releasen was schijnbaar belangrijker dan de degelijkheid van de review. Zeer triest!
Ik hem 'm zelf ook (16GB model). Ben best tevreden over de prestaties en de snelheid van video opnemen.

Moet wel toegeven dat de Voice Control bijna nooit functioneert, totdat ik m op Engels US zet. Dan werkt het prima (in het engels dan wel).

Van die coating merk ik overigens niets van. Heb net zo snel vingerafdrukken als bij de 3G.
Idee is dat ze er makkelijker af gaan toch?
Jij bent al in het bezit van de 3GS? Hoe kan dat dan aangezien ze morgen pas worden uitgeleverd?
Wie zegt dat hij het toestel uit Nederland heeft ;). In sommige landen is hij al gereleased, dus waarschijnlijk heeft hij het toestel uit het buitenland.
Prijzen hier in BelgiŽ zijn net vrijgegeven door Mobistar:

3GS 16GB : 575 euro
3GS 32 GB : 675 euro

Blijft duur, maar valt wel mee als je met de prijzen vergelijkt die hier in de pricewatch staan. En bij ons gelukkig nog geen koppelverkoop of simlocks toegestaan, zodat je er ook gewoon een pre-paid SIM in kan stoppen van om het even welke operator.
Op pagina 4 staat een afbeelding die aangeeft welke feature van OS 3.0 wordt ondersteund door welke versie van de iPhone. In die afbeelding staan enkele kleine cijfertjes die oorspronkelijk waarschijnlijk verwezen naar een voetnoot, maar die ik hier niet terug kan vinden (of ik zoek niet goed).

Ik denk dat de voetnoten als volgt waren:
1. Peer-to-peer connectivity requires compatible applications, which can be downloaded from the App Store when available.
2. Bluetooth peer-to-peer connectivity is not available on the original iPhone or iPod touch (1st generation). Je kunt waarschijnlijk wel via de internet connectie werken.
3. MMS support from AT&T coming in late summer. MMS is not supported on first-generation iPhone. Sending video via MMS is not supported on iPhone 3G.
4. Tethering is not currently offered in the U.S. and some other countries. See your carrier for availability.

[Reactie gewijzigd door Gert_-_Jan op 25 juni 2009 00:26]

Wat verder nog wellicht de moeite waard is om te vermelden is nog wat nieuwe features in de API's van OS 3.0 die applicatief een aantal zaken mogelijk maken:

- In-app email (dus niet mail op hoeven starten vanuit een applicatie om te kunnen mailen);
- In-app purchases (maakt o.a. DLC mogelijk zonder naar de appstore te hoeven gaan);
- Push notification system (notificaties vanuit een applicatie a la mail);

Zaken waar je nu nog niet veel van merkt omdat er (nog) niet zoveel applicaties zijn die er gebruik van maken, maar deze zaken maken toch wel een aantal leuke dingen mogelijk. Ook de peer-to-peer functie kan vanuit applicaties worden gebruikt (voor multiplayer games bijvoorbeeld). En OpenGL ES 2.0 is natuurlijk ook een voordeel t.o.v. 1.1.
Voor de mensen die graag wat meer hadden willen weten over de fotoekwaliteit is deze review misschien wel handig.
Our findings can be summarized as follows:

* Upgrading an iPhone 3G from iPhone Software 2.2.1 to 3.0 provides a welcome improvement in image quality. Essentially, image quality takes a step up from "sucks" to "sucks less."
* The iPhone 3GS's three-megapixel camera is a noticeable improvement over the two megapixel camera in the iPhone 3G - and the differences are much more than mere megapixelage.
* The Palm Pre's three-megapixel camera takes crisp, well-focused images, but it's a finicky little fellow with maddeningly inconsistent white balance.
* And here's our "Well duh!" finding: even a five-year-old six-megapixel DSLR could easily out-image any of its phone-based competition, not only in detail but also in overall exposure and color balance.
Goeie review,... enneh... heb em gekocht. Ik ben nu al 4 jaar windows mobile gebruiker (HTC P3300 als laatste) en heb me over laten halen om em te bestellen.

Ten eerste zeiden ze bij T-mobile op de 25e dat het 2 - 4 weken zou duren voor ik em had. Kon em de volgende dag ophalen. Heb er nu 2 dagen mee zitten spelen en ben vol lof. windows mobile kan hier nog een puntje aan zuigen.

Ik ben een van die mensen die altijd gedacht heeft dat spb mobile shell mijn windows mobile net zo sleek maakte als een i-phone.... das bij lange bij na niet waar. Dit is vele malen gebruiks vriendlijker.

Nog niet een keer vast gelopen, en geen gekke vertragingen etc. Apps installeren doet me een beetje denken aan bijvoorbeeld hoe ze dat in Ubuntu of Lindows doen. de App Store is een makkelijke interface om te zoeken wat je nodig hebt. installeren selecteren en binnen een minuut gaan met die hande. (heb alleen nog maar gratis apps geinstalleerd.)

Het enige minpuntje (wat ook in de review wordt aangegeven) is de battarij. Nu heb ik natuurlijk bijna 2 volle dagen met de telefoon in mijn handen gezeten, maar de battarij is dan ook binnen een dag leeg.

Plus punten zijn: A2D afspelen via mijn autoradio... 32 GB aan mp3 tot mijn beschikking via blue tooth... ideaal. De manier (en zit me nog steeds af te vragen hoe ze het voor elkaar hebben gekregen) waarop het onscreen keyboard werkt. kan geen stylus tegen op. De voicedialing werkt bij mij (kan aan mijn stem liggen natuurlijk, heb een vrij diepe stem) zonder problemen. Mijn oom heeft het ook geprobeerd maar die heeft slechtere herkenning (op dezelfde i-phone natuurlijk) dus denk wel dat het gebruiker afhankelijk is. En als laatste, de applicaties starten echt enorm snel op,... geen rond draaiende windows mobile tekentjes,... gewoon direct lopen.

Al met al ben ik blij dat ik overgehaald ben.
iPhone 3GS, enorm mooi, maar of het zijn geld waard is boven mijn huidige 3G, 16gb, weet ik niet.

Toch enorm mooi wat voor prestaties Apple weer neer zet.

[Reactie gewijzigd door t1mmy op 24 juni 2009 22:42]

Of het de moeite van het upgraden waard is, zal van de verschillen afhangen.

Apple heeft het verschil minder groot te maken door een aantal belangrijke nieuwe features ook via de software update (iPhone OS 3.0) beschikbaar te stellen aan iPhone 3G bezitters - iets waar ik persoonlijk erg blij mee ben en een upgrade voor mij voorlopig niet noodzakelijk maakt. Ik denk ook dat Apple een storm van kritiek over zich heen had gekregen als ze dat niet hadden gedaan, maar dat terzijde.

Wat dat betreft moet ik ook wel een beetje lachen als mensen bij zaken als het toegevoegde copy/paste roepen dat hun andere telefoon dat allang kon, het zo 1998 is, etc. Wat had Apple dan gemoeten, het er gewoon maar uitlaten? Either way krijgen ze kritiek omdat ze het er in de eerste plaats niet ingestopt hadden (wat op zich niet helemaal onterecht is).

Nu hebben ze dus "erkend" dat het ontbrak en er alsnog ingebouwd, waarmee een mijn inziens inderdaad toch al revolutionair toestel echt compleet en volwassen wordt. De 3GS is verder in de meeste opzichte alleen maar een grotere-en-snellere broer van de 3G. :)
Nee, de snelheid is erg mooi, maar het is geen echte upgrade waard. 3.0 is het mooiste en is gewoon voor iedere iPhone bezitter te downloaden (ook zo fijn). Ik vermoed dan ook dat Apple dit heeft gedaan voor nieuwe consumenten, de echte vernieuwing verwacht ik pas als de contracten (van vaak 2 jaar) zijn afgelopen. Dan willen heeeel veel mensen toch echt weer wat meer of wat anders en ik zie bijv. veel betere accu-tijden dan als een mooie optie, gezien ook de koop door Apple van die chip-fabrikant.

Wel moet ik zeggen verbaasd te zijn door de verkopen van de 3GS, in 3 dagen 1 miljoen! En daar moet nog bij gezegd worden dat dit in 8 landen is, de rest moet nog volgen,

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 24 juni 2009 23:09]

Jij bekijkt het wel heel erg vanuit het Nederlandse perspectief. In Amerika zijn die 2 jarige contracten van de originele iPhone in 2007 nu juist afgelopen. Voor hen is de iPhone 3GS een enorme stap natuurlijk.

Denk even na: bijvoorbeeld een HTC smartphone van juli 2008, is die zoveel anders dan een HTC smartphone van juni 2009? volgens valt dat ook allemaal best wel mee.
Ja, dus dan klopt mijn idee toch nog steeds? In Amerika is het voor die mensen een grote stap voorwaarts en in Europa dus pas volgend jaar. Zo hebben ze dus meerdere vliegen in 1 klap
Nee, dan klopt het niet. In je eerste post zeg je dat het geen echte upgrade is en dat je die pas verwacht wanneer de contracten in NL afgelopen zijn. Dan wordt je er op gewezen dat in de VS de contracten al verlopen zijn, wat je verhaal dan helemaal onderuit haalt.

Je dacht toch zeker niet dat Apple zijn strategie op de NL markt gaat afstemmen, i.p.v. de VS? De stap van 3G naar 3GS is in de VS net zo groot (eigenlijk klein, wat je in eerste post zegt) als in NL.
Sure, maar ook daar is de 3G dus net zo oud als de 3G hier. De originele is daar 2 jaar oud, volgend jaar is dat het geval hier voor de 3G. Dat is dus hetzelfde idee. Als men dus naar Europa kijkt dan zouden ze kunnen zeggen "als we de 3GS uitbrengen met iets minder spannende features, dan upgraden ze daar mogelijk niet maar genereren we veel nieuwe klanten" terwijl het nu al wel voor de VS een echte upgrade waard is. In Europa vervolgens is dit hetzelfde verhaal, maar dan volgend jaar waar ze dan ook weer op kunnen inspringen.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 25 juni 2009 22:21]

'iPhone 3GS, enorm mooi, maar of het zijn geld waard is boven mijn huidige 3G, 16gb, weet ik niet.

Toch enorm mooi wat voor prestaties Apple weer neer zet.'

De iPhone 3GS ziet er precies zo uit als de iPhone zonder 3GS en is ondertussen alweer enorm verouderd. Links en rechts wordt ie ingehaald door de concurrentie die elke maand met nieuwe modellen komt.... nog platter, de 1 met uitschuifbaar keyboard en de ander weer andere knoppen.
het touchscreen is ngosteeds bij verre niet geevenaard als je gebruik wilt maken van je vingers en is beter bestand tegen slijtage omdat het een glasplaat is in plaats van een plastic laagje over het scherm wat je letterlijk moet indrukken.

Het OS is nogsteeds 1 van de snelsten en de appstore is ook bij verre nog niet geevenaard. Enige wat me altijd dwarszit met mijn 3G is de achterkant van de behuizing, ik ben nogsteeds huiverig voor haarscheurtjes

edit: ff wat typvauten eruit

[Reactie gewijzigd door Rin op 25 juni 2009 17:40]

Zonder al te veel op mn eigen telefoon te willen geilen (alhoewel, waarom ook niet, 90% van de reacties hier doen dat ook). Nieuwe toestellen van andere merken komen toch erg dicht in de buurt qua gevoeligheid en scherm. Ik heb zelf de Omnia HD en wanneer ik die vergelijk met een iphone is het verschil verwaarloosbaar, wat niet vreemd is want ze gebruiken dezelfde capacitieve techniek met een glasplaatje... Daarbij is het Amoled scherm van samsung gewoon tig keer scherper en mooier van kleur.

Ik vind het OS van de iphone geweldig maar ik wil gewoon een high-end alleskunner, en dat is de 3GS met de magere camera-functies helaas nog steeds niet.
Dan wens ik je ontzettend veel succes want wat jij zoekt is op dit moment nonexistent, het bestaat gewoon niet. Huidige smartphones zijn altijd op diverse gebieden een trade off en als je iets verder gaat kijken dan je neus lang is snap je ook waarom het niet anders kan. Het moet namelijk allemaal in een klein handzaam doosje worden gepropt (letterlijk en figuurlijk) en dat levert nogal de nodige problemen op.

Zoals hier al uitgelegd wordt levert dat in geval van de sensor voor de camera het probleem dat de pixels te dicht op elkaar zitten waardoor de kwaliteit van de foto zakt, net als dat er een oersimpel lensje voor zit (je kunt er geen stuk glas met zoom erin zetten). Dan hebben we nog een klein scherm waarop je alles zou moeten kunnen zien. Dan heb je dus meteen ook al het probleem met het toetsenbord, dat in beeld en je halve scherm is weg plus dat de afmetingen van het scherm de afmetingen van het toetsenbord en derhalve ook de afstand tussen de toetsen en de grootte van de toetsen bepaald. Het scherm zelf moet natuurlijk ook goed leesbaar zijn als je binnen bent en als je buiten bent want op die plekken gebruik je het ding ook. Dat bepaald dan weer welk type scherm je kunt gebruiken en welke type scherm je niet kunt gebruiken. Dat OLED klinkt heel mooi maar al die telefoons die op dit moment zo'n soort scherm heeft zijn nagenoeg niet buiten te gebruiken omdat het scherm niet af te lezen is. Scherm niet kunnen aflezen betekent dat je die mooie high-end telefoon niet kunt gebruiken.

Ergo: je zult altijd met een apparaat opgescheept zitten die op diverse vlakken compromissen heeft moeten sluiten, ook op hihg-end gebied. Ik denk dat je dan maar beter je definitie van high-end op dit vlak kunt bijstellen zodat je wat minder snel teleurgesteld zult gaan worden. Zo gek groot zijn de verschillen in het high-end segment op dit moment niet meer, zeker niet op hardwaregebied, meeste is softwarematig.

Overigens hebben de meeste high-end telefoons een vergelijkbare camera als die van de iPhone 3GS: met autofocus en 3 Megapixels, het enige wat echt ontbreekt is de flits (waarbij je je moet afvragen in hoeverre zo'n knipperend LED lampje nog een flits is...).
OLED niet kunt lezen?? het heeft alleszins een betere intensiteit als LCD... dus das dikke zever eh. OLED is zeker de toekomst!! Het zorgt ook voor minder batterijverbruik
Wie in de veronderstelling is dat 8megapixel per definitie beter is dan 3,2 megapixel zal bedrogen uit komen. Een telefoon die een foto kan schieten hoeft nooit een high- end camera te worden. Kleine bestanden van redelijke kwaliteit die nog te mailen/mms-en zijn is veel handiger op een toestel als de iPhone. Wat het ik nou aan een 7 Mb jpeg bestand op m'n iPhone?
Beetje een onzin-argument. Je zegt dat fabrikanten maar vooral lage-kwaliteitscamera's in hun telefoons moeten stoppen omdat de foto's dan altijd klein genoeg zijn om te versturen via MMS.

MMS'en gebeurt nauwelijks (hier in Nederland volgens mij in ieder geval niet), maar foto's van de telefoon naar de computer overzetten veel meer. En dan is het wel fijn om op je grote computerscherm niet pixels te kunnen tellen maar gewoon een degelijke foto te hebben.

Als je per se wilt MMS'en zet je de kwaliteit van de camera toch lekker wat lager? Kan de rest nog normale foto's schieten.
Weet niet of jullie allemaal zo naief zijn, maar als je een beetje kan na denken kan je zelf ook wel verzinnen dat de hele megapixel mythe is verzonnen. Megapixels hebben miniem effect op de scherpte van een foto. Het verschil is vanaf 3mp en hoger door het mensenlijk oog niet zichtbaar. Hier was toevallig een test over een tijdje geleden bij radar.

[bron]http://www.trosradar.nl/i...d=uitzending&itemUid=1395

Hier zie je dus dat het niet zichtbaar is en dat zelfs nog sterker bij een teveel aan megapixels je eerder deeltjes stof op je lens ziet. Hierdoor krijg je een soort van ruis. Belangrijker is wat voor lens er in een camera zit. Hoe de lens is gemaakt en andere dingen werken veel beter. Veel mensen in de test vonden de fotos van 5 mp mooier als van 12mp

Dus dat apple zo ver achter loopt met de camera zegt helemaal niks, dat er gene flitser op zit dat is natuurlijk balen, en een verbeterpunt.


Verder vind ik de telefoon zelf zeer mooi. Dat de snelheid verbeterd is, is natuurlijk ook heel lekker aangezien dat toch wel belangrijk is voor een smartphone. Het design is gewoon tijdloos en mooi. Maakt niet uit hoe vaak ik erna kijk. De batterijduur zou inderdaad wel langer mogen, dit is dan ook wel jammer. Verder erg mooie telefoon.

Aangezien mijn abo afloot heb ik deze vast besteld. Niet zozeer omdat het een hype is, maar gewoon omdat het in mijn ogen het beste mobieltje is op het moment. ;)
Hier zie je dus dat het niet zichtbaar is en dat zelfs nog sterker bij een teveel aan megapixels je eerder deeltjes stof op je lens ziet. Hierdoor krijg je een soort van ruis.
deze ruis wordt veroorzaakt doordat er teveel beeldpunten op een te kleine chip worden gepropt. Deze micro sensoren zijn zo klein dat ze fouten maken in het vastleggen van inkomend licht. Eťn van de redenen waarom digital spiegelreflex camera's betere kwaliteit foto's maken: deze hebben namelijk een veel grotere chip aan boord.
Het verschil is vanaf 3mp en hoger door het mensenlijk oog niet zichtbaar.
Ben ik niet helemaal met je eens. Op een scherm misschien niet, maar als je van een mooie foto een flinke afdruk wilt maken, bijvoorbeeld op A4/A3 formaat dan is meer pixels toch ietsie leuker.

Al is natuurlijk de vraag of je dat met foto's doet van een telefoon.

[Reactie gewijzigd door Wim-Bart op 26 juni 2009 14:19]

Zeker, bij grote afdrukken heeft dat nut, maar alleen als de lens dus ook zodanig goed is dat die geen roet in het eten gooit (qua detail). Een vergroting van een 10 MP telefoon-plaatje, ziet er nog steeds niet uit op A3.
Dat bedoel ik dus en een fotograaf gebruikt vaak ook niet hoger als 5mp
lol, daarom hebben pro dSLR's altijd 10+ MP
Ik vind het scherm van de Omnia HD ngosteeds neit in de buurt komen op beeldkwaliteit zelf na die wel erg goed is.

maar multitouch, de apps en de snelheid van het OS worden altijd voor het gemak over het hoofd gezien lijkt wel bij dit soort vergelijkingen.

Cameras op samsung toestellen op het aantal megapixels na is nogsteeds een drama zelfde als Apple en andere merken etc etc
Waarom is hij "enorm veranderd"?
Welk toestel is nog platter?
Waarom zou een uitschuifbaar keyboard beter zijn (dat daar iemand voorkeur ligt kan natuurlijk, maar dat is persoonlijk)?
Wat hebben andere knoppen met "beter" of "verouderd" te maken?

EDIT: "verouderd" moet de eerste zin zijn.

[Reactie gewijzigd door Stormbringer op 25 juni 2009 08:25]

als een toestel al een paar jaar in omloop is dan oogt ie niet zo modern meer (mensen hebben al een paar jaar aangekeken). beter of niet tis allemaal persoonlijk. een nieuw model is geen kwestie van smaak.. die hebben mensen niet eerder gezien. ze kunnen lelijk/mooi vinden. misschien hebben mensen geen behoefte aan slider, keyboard, knoppen, nog meer toeters en nog meer bellen.
gaat erom dat mensen blijven kopen. als apple vindt dat de iphone een tijdloos design heeft en dat mensen er niet op uitgekeken raakt dan zullen ze natuurlijk gewoon blijven uitmelken. Apple heeft tot nu toe wel knappe prestatie neergezet hoewel iPhone niet mijn toestel is. Ik vind bijv. hardware keyboard wel 1000x beter dan on screen keyboard en als je een stylus gewend ben dan werkt de touchscreen van iPhone echt voor geen meter. Probeer maar een met je nagels te werken op een iPhone.

[Reactie gewijzigd door llee op 25 juni 2009 19:30]

Klopt, maar dat is niet wat je in eerste instantie zei.

Je maakt nu duidelijk dat het design is verouderd. Maar ook dat is niet het geval. Als het design een aantal jaar bestaat en niet vernieuwd wordt betekent het niet dat het verouderd is. Succesvolle gitaarmodellen als bijv. een Fender Stratocaster of Gibson Les Paul bestaan al meer dan een halve eeuw zonder veranderingen aan design. Zijn ze verouderd? Nee, het blijkt een gewild en succesvol model te zijn, dat hoeven ze niet te veranderen. Zelfde voor bepaalde auto's of schoenen, of weet ik veel wat. Maargoed, het punt is is dat de iPhone niet verouderd is. Je mag hem van mij best als "klassiek" bestempelen, maar "verouderd" heeft een negativiteit in het woord.

En voor de rest zei je dat de hij "ingehaald" werd door andere modellen (wat dus betekent dat die beter zijn). Volgens mij is daar niets van waar, enige wat ik kan bedenken is dat camera meer megapixels en een flits hebben, en dat ze een hoger resolutie scherm hebben. Maar op andere punten scoren ze weer lager. En "elke maand een nieuw" model vind ik eigenlijk ook niet iets positiefs.

Maargoed, zo kan ik nog lang doorgaan. Wat ik wilde zeggen is dat je je mening als feiten brengt, en dat sommige feiten niet correct zijn.
(...) als je een stylus gewend ben dan werkt de touchscreen van iPhone echt voor geen meter. Probeer maar een met je nagels te werken op een iPhone.
Dat de touchscreen van de iPhone een uitdaging biedt wanneer je een stylus gewend bent ben ik met je eens. Ik heb ruim twee jaar een Windows Mobile toestel gehad, de Qtek 9100. In het begin was het inderdaad klooien, maar ik moet zeggen dat ik het binnen een aantal dagen al onder de knie had en niet meer beter wist. Nu is het zelfs de omgekeerde wereld: met stylus is alleen maar extra oponthoud en geklooi, met je vingers gaat 't prima. Tuurlijk, ik typ weleens een verkeerde letter, maar dat was met de stylus echt niet anders.

Met andere woorden: als je het ťcht een kans geeft en niet na drie keer proberen zegt dat het niet lukt en het een kloteding is dan gaat 't steeds beter en beter. Je moet 't door krijgen maar iedereen kan het. Wat dat betreft is 't net als fietsen. Tenzij je motorisch gestoord bent natuurlijk, uitzonderingen zijn er altijd.
Niet doorvertellen, maar volgend jaar komt de iPhone Silver die wel een ander uiterlijk heeft.
Hardware toetsen zijn inderdaad makkelijker. Maar omdat dat een gammel uitschuif bordje betekent en een dikkere telefoon, heb ik toch liever een on-screen.
Dan verander je dat toch in de eerste zin? :? ipv een edit-regel toe te voegen?
Sorry, gewoonte: als mensen al op je eerste bericht gereageerd hebben en je het dan gaat veranderen, wordt de discussie een beetje raar en onoverzichtelijk. Maar in dit geval heb je helemaal gelijk! :)
Ik heb ooit ergens gelezen/gehoord dat Apple het bewust zo doet. Voor bezitters van de 1st gen iPhone is dit wel weer te overwegen, voor 3G bezitters kun je deze generatie overslaan en zo verder. Zo werkt het ook met de iPods, na je huidige model kun je de volgende vaak overslaan zonder al te veel te missen. En zodra er dan weer een nieuwe versie uitkomt, is je eigen model al wel versleten/aan vervanging toe!
Ik denk niet dat het slim is om te upgraden als je al een dure Iphone3G hebt. Snelheid is altijd leuk, maar ik vind de iPhone3G niet erg traag. Het vingerafdrukken laagje is echter wel een verbetering, want ik vind het toestel altijd erg smerig worden. Maar hier zijn ook andere oplossingen voor, en om 900euro te betalen voor een minimale update is natuurlijk belachelijk..

Als je abonnement afloopt, of wanneer je toestel kapot is zal ik echter wel overgaan (vanzelfsprekend)

Ook zal je binnenkort met een jailbreak gebruik kunnen maken van de videorecorder op een normale 3G. Dus even geduld en weer een leuke feature erbij :) (ze zijn al redelijk ver)
Eigenlijk is het toch belachelijk dat je moet jailbreaken?
Moet je de commentaren horen als het een ander bedrijf is...
Bij mijn weten heb ik altijd pda's en mobieltjes gehad die ik never nooit kon updaten, dan moest ik maar een nieuw model kopen was het antwoord. De iPhone biedt in ieder geval voor het grootste gedeelte de nieuwste functionaliteit.
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True