Door Jurian Ubachs

Redacteur

E3: Preview FIFA 10

Voorlopige conclusie

We hebben FIFA 10 nu een paar keer kunnen spelen en bij de laatste speelsessie voelde het spel voor het eerst anders aan dan FIFA 09. Waar het spel na de eerste speelsessie in april door sommige journalisten nog gekscherend FIFA 9,5 werd genoemd, toont FIFA 10 nu voor het eerst zijn potentie. Als alle aangekondigde features daadwerkelijk hun weg naar het spel vinden, wordt FIFA 10 zonder twijfel de meest overtuigende voetbalsimulatiegame ooit. En wat voor de fans van 'Pro Evo' leuk is om te weten: de gameplay lijkt in FIFA 10 vooralsnog een tandje sneller dan in FIFA 09, wat het spel vloeiender maakt, en juist daarin valt iets van het aloude 'PES-gevoel' terug te vinden. Je weet wel, van toen PES nog echt goed was.

FIFA 10 FIFA 10 FIFA 10 FIFA 10 FIFA 10 FIFA 10

Reacties (75)

Wijzig sortering
Zijn dit screenshots van Fifa'10 op de PC? Ik vind het er niet echt denderend uitzien, ok de spelers gaan nog maar dat publiek etc. mag echt wel beter. Het verschil tussen de PC en console versie is altijd gigantisch qua graphics. Ik hoop ook dat de PS 3 eindelijk eens onder de 300 € komt want het is erg prijzig als je normaal PC-gamer bent.
Het zijn screenshots van de Xbox 360 versie.
Dat is te zien in de laatste 2 screens, daar zie je namelijk een A en een B staan en dat duidt erop dat de screenshots van een Xbox 360 zijn
Dat hoeft niet per sé. Tegenwoordig zijn er genoeg games die rechtstreeks gepoort worden naar de PC en waar ze te lui zijn om de A en B knopjes te vervangen.. Het helpt ook niet echt dat heel veel PC games standaard ondersteuning bieden voor XBOX360 controllers..
PES makkelijker als Fifa??? bij fifa scoor je 1 uit 3 keer vanaf de aftrap omdat de keeper niks doet... en ja dat is fifa 09.
bij PES daarentegen scoor je misschien net 1 uit 3 keer vanaf het 16. ook worden veel aanvallen bij PES opgebouwd vanaf de zijkant, net als bij echt voetbal. en PES is meer arcade als fifa en zou dus ook minder realistsich moeten zijn. echter, bij PES licht het realisme nu gewoon goed; bij Fifa daarentegen...
ook moeten ze bij fifa maar eens de controller isues op de PC verhelpen. bij PES sloot ik 2 USB controllers aan en ik kon samen met vrienden spelen. bij Fifa sloot ik er 1 aan en hij deed niks. als ik er 2 aan sloot wed het beeld gewoon zwart
Ik heb online al meer dan 1000 potjes gedaan op mijn 360 en gemiddeld probeert 1 van de 2 tegenstanders het een keer vanaf de aftrap, maar het is ze nog nooit gelukt te scoren. Er zit gewoon een groot verschil tussen de gameplay engine op de PC en de 360/PS3. Ik heb nota bene speciaal voor FIFA09 een console gekocht.
Als je bij een online match een goede tegenstander hebt, dan ligt aan de zijkant de meeste ruimte, dus zal je automatisch je aanvallen via de zijkant opbouwen. Dat vind ik zelf ook het mooist. Daarom kies ik vaak voor teams met een kopsterke spits, zoals Bayern Munchen met Luca Toni of Fiorentina met Gilardino. En verder kan je via custom tactics genoeg dingen naar eigen smaak instellen. Zoals de verdediging wat naar achteren zetten, zodat die (hoge) steekpass niet meer effectief is. Dus in die zin ben ik het niet met je eens.

Wat ik wel erg irritant vind en dat wordt ook in het artikel genoemd, dat de bal erg vaak op de paal of lat belandt. Ik had gister een wedstrijd, waar ik hem 5 keer op de paal/lat schoot of kopte en uiteindelijk verloor ik die wedstrijd ook met 2-1, terwijl ik toch een stuk beter was dan mijn tegenstander. Dat is wel een van de redenen waarom ik het spel niet meer zo vaak speel als in het begin.

[Reactie gewijzigd door SR8 op 20 juni 2009 17:13]

Ik vind het nogal een tegenstrijdige preview zeker wanneer FIFA 09 en PES09 met elkaar worden vergeleken
Het gaat me dan om het volgende stukje:


'Na jarenlang op nummer twee te hebben gestaan, greep EA afgelopen jaar de macht door te komen met het zeer overtuigende FIFA 09, dat concurrent PES 2009 op alle fronten versloeg.

En vervolgens de kritiek op FIFA, hoe kun je met die kritiek dan nog de betere voetbal game zijn?!

Zo belandde de bal te vaak op de paal, reageerden keepers af en toe niet erg overtuigend en het was wel erg makkelijk om een spits één op één te zetten met een keeper via het gelobte steekpassje.'

Wanneer ik dit zo lees lijkt mij dat PES09, Fifa te slim af is geweest. :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 84457 op 20 juni 2009 16:06]

Ik dacht sowieso dat Fifa altijd op één stond, in ieder geval met aantal verkochte games. Iedereen speelde Fifa en voor meer realistisch koos je voor PES en grafisch voor Fifa. Maarja zal het wel te lang niet meer gevolgd hebben, voetbal games bleken al snel niets voor mij te zijn. Mijn broertje heeft wel nog '07 en '09 op de Xbox360, maar ik kan er niks van.
Zou de PC versie nou ook de nieuwe engine krijgen?

Fifa 09 op de PS3 was een leuk spel, maar op de pc was het echt zwaar bagger... De graphics waren 3x zo lelijk op de pc, en ook miste ik een aantal features... Bijvoorbeeld dat je een beetje op een doel kunt schieten tijdens het laden.
Dit was de reactie van Paul Rossock, producer van FIFA09 op de PC, op de kritiek dat de PC versie nog steeds geen "nextgen" gameplay engine had.
When it came to gameplay, the story was different. When we re-wrote the gameplay for FIFA 360/PS3 a couple years ago, we took full advantage of the multiple, multi-core processors (actually 3 essentially dual-core CPU’s on 360, and 6 available Cell processors on PS3). The bottleneck for getting “NG on PC” was the CPU (i.e. it was AI, not graphics). Unfortunately, unlike graphics/rendering, you can’t scale gameplay depending on the CPU in the machine because the game needs to “play” the same on each machine – you can't just turn off the decisions, positioning, or inverse kinematics for some of the players. Why does FIFA 360/PS3 gameplay use so much CPU compared to Crysis, CoD4, etc.? It’s because of the depth of the gameplay (21 players making 1,000 decisions/second, the new animation system, etc.) – very different from the amount of gameplay ever running in an FPS. This meant if we ported the 360/PS3 gameplay to PC and optimized it, we would have to increase the minimum spec on the CPU to a level where only around ~5% of FIFA PC gamers would meet it. As much as any of us wanted to do this, it did not make sense.
Bron

Dus ik denk haast dat FIFA op de PC ook dit keer weer anders wordt dan op de PS3/360.

[Reactie gewijzigd door SR8 op 20 juni 2009 17:16]

FIFA vs PES is altijd cats and dogs geweest. De schrijver van dit artikel zit duidelijk in het eerste kamp, de schrijver dezes in het tweede.

PES2008 en 2009 waren inderdaad teleurstellend. 2008 was op alle vlakken een teleurstelling, maar qua gameplay, waar het uiteindelijk om draait, zat het in 2009 wel weer goed. De teleurstelling daar zat met name in de niet waargemaakte beloftes van Konami over features, altijd een zwak punt geweest van PES.

Ik speel PES sinds de PSX dagen van ISS Pro 98, en het blijft qua voetbalgevoel echt een stuk realistischer dan FIFA. Er zijn weinig tot geen trucjes waarmee je kan scoren (een enkele versie daargelaten), het balgevoel is erg goed en zoals al eerder opgemaakt, off the ball control is erg sterk. Je kan aanvallen echt opzetten zoals jij dat wil. Qua features blijft het hopeloos. FFS, waarom nog steeds geen volledige competities, of in elk geval voldoende slots gevuld met nepnamen om ze toe te voegen? De community doet de rest wel. En het is mateloos irritant dat er geen simpel seeding algorithme in zit voor toernooien. Zo moeilijk is het toch niet om te zorgen dat alle Engelse teams niet in dezelfde groep belanden als je een CL speelt?

Het grappige is dat ik in FIFA (p)reviews, veel meer dan in stukken over PES, altijd lyrische stukken lees dat het allemaal weer beter is geworden, waarmee impliciet toegegeven wordt dat de vorige versie (waar dat ook over geschreven werd) gewoon brak was.

Bij EA moeten ze eens leren wat voetbal is. Bij Konami moeten ze eens leren naar de fans luisteren.
Nope. De schrijver speelt alleen PES. PES maakt het namelijk makkelijk om zieke combinaties uit je mouw te schudden, dat vind ik leuk om te doen.

Ik vind het trouwens wel grappig, na elk PES/FIFA stuk roept iedereen dat ik voor FIFA ben, wat echt kul is - ik speel het zelf nauwelijks. Het ligt me gewoon niet. Ik speel al jaren PES en mijn vrienden ook. Ik vind echter wel dat PES al jaren stilstaat. Grafisch ligt het spel inmiddels mijlenver achter, vooral in de animaties van de spelers.

Het is gewoon een stukje realistisch zijn. Persoonlijk ben ik fan van PES, ja, maar dan hoef je niet de kwaliteit van FIFA te ontkennen. De serie heeft de laatste 3 jaar serieuze stappen gezet. Stappen die ik niet of nauwelijks zie bij PES. Dan vind ik dat je het spel daarop mag afrekenen, hoe aantrekkelijk de core gameplay ook blijft. Elk jaar praktisch hetzelfde spel uitbrengen.. als EA dat doet heet het uitmelken, Konami komt er mee weg. Rarara....

en @spaceend.. je vindt het schandalig dat FIFA elementen van PES overnam. Welnu, PES kopieert de Custom Tactics van FIFA voor PES 2010 letterlijk. Dat mag in jouw ogen dan natuurlijk wel? :)
haha kan best zijn, maar vergeet niet dat letterlijk kopieren door geen van beide geslikt zal worden. Het is wel duidelijk een kijken bij elkaar, wat de sterke punten zijn. En geef ze eens ongelijk.

Nog zo'n punt, het vrije trappen systeem en de corners. Met deze fifa (09) lijkt het wel erg veel op pes, wat dit 'vrije miksysteem' al jaren gebruikt, vind je ook niet? zoals zoveel dingetjes, ook qua gameplay (denk aan het mindere arcade gevoel)

En kwaliteit noem je, wat is kwaliteit. Voor mij is dat gameplay, waarbij de graphics en de menu's verre van relevant zijn om een spel zoals je het speelt op te beoordelen. Voor graphics ga je maar een dijk van een shooter spelen of kies je gewoon voor een console. Ik heb het dan ook alleen over de pc-versies.

Lang leve (de nieuwe) PES, en veel plezier met voetballen ipv gamen.
zover ik weet had pes juist altyd de diepgang doordat je mannetjes individueel kon editten van plaats e.d.

bij pes kan je overingens helemaal geen ziekelijk makkelijk combinaties uit de mouw schudden ( en anders wordt het hoogtijd een speler tegenover je te krijgen die weet hoe die moet verdedigen.)

want als er dan minpunten zijn is het wel dat het niveau van topplayer nou niet echt top is. Als je het een beetje intensief speelt kan je te makkelijk winnen van de computer. maar tegen andere mensen daarentegen..
Zeker geen ziekelijk makkelijke, wel ziekelijk mooie combinaties :)

En heel veel mensen weten niet hoe uitgebreid PES wel niet is qua functies voor je opstelling e.d. speler mee laten komen, aparte individuele dekking, gegroepeerde functies het is echt zeer uitgebreid.

Minpunt is natuurlijk wel de consoleachtige manier van de menu's, waardoor deze functies via de vreemdste toets(combinaties) tevoorschijn worden getoverd. Maar als iemand zich verdiept in PES, en eenmaal weet hoe alles een beetje werkt... tja ach.. Ik heb mijn keuze snel gemaakt hoor. Ik voetbal zelf vanaf mijn 8e, en ik ga gewoon voor realisme. That's it.

Heb jij dat ook van dat niveau? dat je max rond 4-0/4-1 blijft hangen?
Moet je het eens samenspelen of met zn 3en, 2 controllers 1 toetsenbord ofzo.. gein verzekerd

[Reactie gewijzigd door spaceend op 20 juni 2009 20:21]

NOFI, maar je stuk klinkt als elke andere FIFA preview van de afgelopen 15 jaar. Veel hoempa over een spel dat uiteindelijk opnieuw in de volgende versie zal waarmaken wat het deze versie belooft. A

Custom tactics is maar een naampje, je kan als sinds ISS Pro Evo op de PSX individuele tactics voor elke speler instellen. Fan van PES dacht ik? Dan weet je dat ;)
als EA dat doet heet het uitmelken, Konami komt er mee weg. Rarara....
Als je echt fan van PES was dan wist je ook dat je zeker niet alleen was in de kritiek die Konami en Seabass hebben gehad op 2008 en 2009. Beide spellen hebben het (terecht) fors te verduren gehad.
Dat weet ik ook wel. Ga mij nou niet uitdagen op PES-gebied, want dat win je niet :D.. (j/k)
(hoewel.. net weer 2 jantjes gekregen van mn maatjes.. not a good night :/...)

Maar srsly.. ik ken PES als mn broekzet, stel uiteraard manual A/D levels in, hang offside trap standaard aan 'L2 + A' (of kruisje, zo u wilt..) en neem soms zelfs de moeite de pijltjes in te stellen per speler.

Met custom tactics doel ik op de sliders die FIFA vorig jaar introduceerde. Een slider die bijvoorbeeld instelt hoezeer jouw team rekening houdt met een voorzet, en daaraan ook de positionering aanpast. Slider veel naar 'voorzet' zorgt dat er meer spelers positie kiezen in het 16, en juist de andere kant op zorgt dat ze zich komen aanbieden bij de speler in balbezit. En zo zijn er meer van die sliders (schoten van afstand vs. combinaties, kort spel vs lang spel, etc.) Die sliders komen nu dus ook in PES, en dat is wel degelijk simpelweg gejat hoor :) (ja okee, je kon pressie (push up of lean back) en offside instellen in intensiteit, maar dit vind ik niet hetzelfde :))

[Reactie gewijzigd door Tweakjur op 21 juni 2009 12:46]

Verrassing! Er komt dit jaar een nieuwe FIFA! Op de E3 bekeken we alvast wat FIFA 10 voor ons in petto heeft, en tot ons genoegen zagen we dat EA het meest realistische voetbalspel nog realistischer lijkt te gaan maken
Dit is sarcastisch bedoeld denk ik? Ik moest er namelijk wel om lachen :P
In ben van mening dat het aan de ene kant erg goed is dat ze steeds weer proberen het spel te verbeteren, maar ik denk dat ik liever een versie om de paar jaar heb in plaats van elk jaar een nieuwe versie waarbij weer iets wat wijzigingen zitten. Maar dit is mijn persoonlijke mening. FIFA 10 lijkt weer veel beter te worden. Zelf ben ik niet zo heel erg dol op voetbalspellen, maar ik probeer het nieuwe deel wel elk jaar even uit te testen.
Voetbalfans spelen graag Fifa met teams die kloppen qua spelers, uitrustingen enzovoort. Dus MOET er elk jaar wel een nieuwe Fifa uitkomen :)

Fifa is het enige spel dat me een jaar lang bezighoud (van release dag - tot het moment dat de opvolger in de winkel ligt) en is zijn geld dubbel en dik waard. Er is géénenkel ander spel dat hier zo lang meegaat.

Na ondertussen het spel 9 maanden te spelen begint de drang naar de nieuwe Fifa wel op te dagen.

/overdrijfmode on
Ik zou dan ook wegkwijnen moest ik een paar jaar moeten wachten op een nieuw deel. :P
/overdrijfmode off
Vind niemand hier het commentaar tijdens de wedstrijden dan ook van belang?
Waar ik me soms mateloos aan kan ergeren is het zeer slechte commentaar. |:(

Hoop dat dat echt beter gaat worden in FIFA10....

[Reactie gewijzigd door JanvdVeer op 22 juni 2009 10:53]

Inderdaad het comentaar is ook belangrijk. Samen met het geluid en de sfeer.
Ik speel zelf veel PES, maar af en toe ook Fifa. Ik vindt dat in beide spellen soms de commentaar niet klopt met het spelbeeld. Als voorbeeld bij PES; als je de bal rondspeelt over het middenveld, krijg je als commentaar. Goed spel, maar er moet nu echt es wat gaan gebeuren. Terwijl je bijvoorbeeld dan al met 5-1 voorstaat.
Das irritant.

Ik ga zeker fifa 10 proberen als hij uitkomt. Volgens velen is Fifa nu beter dan PES dus misschien stap ik wel over van PES naar FIFA :)
Volgensmij hebben Erik ten Napel en Youri Mulder deze stemmen opgenomen in 2005 voor FIFA 06 en daarna zijn de Nederlandse stemmen nooit bijgewerkt ;)
Ik merk dan toch wel heel veel verbeteringen, veel meer verschillende uitspraken. Ik kan me nog herinneren dat je in FIFA 2005 uitspraken had als 'Alle hens aan dek nu even!', humoristisch, maar eigenlijk ongelofelijk slecht. Dat is nu verbeterd. En er zijn veel meer spelersnamen ingesproken.
Volgens mij maakt dat voor jou niet uit, als je ook naar het commentaar luisterde zou je weten dat de commentator zich voorstelt. Juist Evert ten Napel (zeer bekend) en Youri Mulder. ;)

En het wordt absoluut bijgewerkt, elk jaar weer een reeks nieuwe commentaren en namen erbij. Sommige zinnen worden jammer genoeg maar heel zelden uitgesproken.

[Reactie gewijzigd door Jumpman op 24 juni 2009 19:35]

Hulde, zit nu al te wachten tot deze game er is. Ben maar met 09 gekapt inderdaad omdat er te veel frustraties waren qua scoren en rare momenten in het spel. En als je dit dan elke dag 3 keer speelt dag in dag uit ben je het echt beu. Hoop dat het in 10 dus een stuk beter is.
Ziet er goed uit. Speel nu eigenlijk altijd nog Fifa08 en soms erger je toch aan dingen die verbeterd kunnen worden. Hoop ook zeker dat het grafisch een beetje wordt opgepoetst, want het is toch het HD gaming tijdperk. Hopenlijk komt er nog een demo uit :) Ik ben erg benieuwd.
Ja dat is idd persoonlijk. Kwas ook een grote Pes fan sinds Fifa 06 ofzo, maar nu vind ik Fifa vele malen beter. Zo heeft iedereen zijn voorkeur.

Ik hoop vooral dat de managermode echt verbeterd wordt. Dat je als trainer ook echt de mogelijkheid krijgt om je in de kijker te spelen van grote clubs als je het goed doet.
Voor de rest mis ik de n aankoniging van weersomstandigheden. Ik zit nu al 3 seizoen achter elkaar met een mooi zonnetje te spelen en dat zuigt naar mijn idee.

En het klopt helemaal dat het veel te makkelijk is om 1 op 1 te komen met de keeper. Dat gebeurt me namelijk bij 90 % van mijn doelpunten en dat maakt het een stuk saaier.
Voor de rest verdien je door sponsers veel te veel geld. Met mijn coca cola league 2 team ben ik in 3 jaar de premier league ingestormd en het geld kan niet op. Eigenlijk dus veel te makkelijk.

Maar ik heb er nu alweer zin in want tweaks is het enige wat dit spel nodig heeft

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee