Door Paul Hulsebosch

Redacteur

E3: Preview Borderlands

Conclusie

Gearbox, bekend van de Brothers in Arms-serie, weet hoe je een volwassen shooter maken moet. Dat maakt nieuwsgierig naar Borderlands, waar de makers een interessante draai aan geven, met de diverse elementen die ze van mmog's als World of Warcraft overgenomen hebben. De open spelwereld, met quests en op te waarderen classes, is in deze vorm bepaald niet gebruikelijk, maar kan heel interessante gameplay opleveren. Toch is het toevoegen van co-op wellicht de meest interessante optie van Borderlands; daarmee lijkt het spel pas ten volle tot zijn recht te komen.

Laagste prijzen voor: Borderlands, PS3
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

bol.com Plaza

Score: 3 (19)

€ 75,-

€ 75,-

Bekijk

Laagste prijzen voor: Borderlands, Windows
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

bol.com Plaza

Score: 3 (19)

€ 24,99

€ 24,99

Bekijk

Inhoudsopgave

Reacties (34)

Wijzig sortering
Wow, het is eigenlijk een nieuw genre game wat ze hebben ontwikkeld, klinkt erg goed en hoop dat het ook zo goed speelt. Grafisch lijkt het mij dik in orde, dit zou wel eens de mooiste shellshaded game tot nu toe kunnen worden. Heel erg benieuwd naar meer ingame materiaal.
Een mix van Role Playing en First Person Shooter is een zeldzame, maar het een 'nieuw genre' noemen gaat wat ver. Deus Ex, S.T.A.L.K.E.R. en Hellgate London zou je ook tot dit genre kunnen rekenen.

Het schieten daargelaten doet het spel me vooral denken aan Diablo 2. Met name door de kleurcodes bij wapens en de grote nadruk op willekeur. Ook dat je zonder problemen een game kunt joinen en verlaten brengt goede herinneringen terug aan dat spel. Dat een hoop zaken van de (naar mijn mening) beste action-RPG aller tijden later in MMORPGs zijn verwerkt betekent echter nog niet dat je Borderlands zomaar met WoW kunt vergelijken. Vier spelers kun je nou niet bepaald Massive noemen.
Cellshaded, zul je bedoelen? Maar hoezo, een "nieuw genre"?
Gek genoeg doet de tekenstijl het spel als zeer mooi/echt en gedetailleerd overkomen. Ik vind vaak dat de 3D effecten en modellen in games nog net teveel missen om er "echt" uit te zien en die vallen bij mij dan altijd ietwat tegen (puur qua gfx). Ga je over op tekenen, dan kunnen artiesten vaak veel meer naar voren brengen.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 14 juni 2009 09:33]

Mooi? Dat is een zeer relatief persoonlijke factor wat mee telt.
Echt? Zodra je cartoon of cell shaded en ander onrealistische effecten toepast. Wordt het unreal.
Deail? Game detail heeft niks te maken met effecten.
Kan zijn dat het spel eerst normaal gerenderd werd en dus realistische complexiteit de norm was en toen al gedetaileerd was.
En later door de TF2 en BF-hero gamehype het zo in is om cellschading te doen.

Omdat Cell shading en cartoon vaak de game oorspronkelijk abstract en eenvoudiger van op maak zijn. Is een late beslissing voor zo'n overgang dat je extra detail van normaal renderen behoud en dat omzet in cell shaded.

scene complexiteit is niet iets wat cell shaded games na streven.

Je hebt dus een realistische wereld kwa objecten logic physics en geometrie verhoudingen die overeenkomen met de realiteit, maar die onrealistisch wordt weergegeven door een cell shaded effect.

TF2 en BF-hero's zijn abstracter.
Mooi? Dat is een zeer relatief persoonlijke factor wat mee telt.
Echt? Zodra je cartoon of cell shaded en ander onrealistische effecten toepast. Wordt het unreal.
Deail? Game detail heeft niks te maken met effecten.
Zoals je terecht aangeeft is het inderdaad een kwestie van smaak. Ik denk dus dat vgroenewold meer bedoelt dat deze visuele stijl op de een of andere manier heel echt aanvoelt, ook al is het dat objectief gezien misschien niet. Ik ben het wel met hem eens eigenlijk.
Kan zijn dat het spel eerst normaal gerenderd werd en dus realistische complexiteit de norm was en toen al gedetaileerd was.
En later door de TF2 en BF-hero gamehype het zo in is om cellschading te doen.

Omdat Cell shading en cartoon vaak de game oorspronkelijk abstract en eenvoudiger van op maak zijn. Is een late beslissing voor zo'n overgang dat je extra detail van normaal renderen behoud en dat omzet in cell shaded.

scene complexiteit is niet iets wat cell shaded games na streven.

Je hebt dus een realistische wereld kwa objecten logic physics en geometrie verhoudingen die overeenkomen met de realiteit, maar die onrealistisch wordt weergegeven door een cell shaded effect.

TF2 en BF-hero's zijn abstracter.
Wat wil je nou eigenlijk precies zeggen met dit tweede gedeelte van je post? Want ik kan er weinig van volgen; het is nogal een warrig geheel, en sommige zinnen kloppen ook gewoon niet.
In elk geval... voor zover ik het begrijp lijkt het alsof je probeert te bewijzen dat spellen die zo realistisch mogelijk proberen te zijn er objectief gezien realistischer uitzien dan spellen die dat niet doen, zoals Team Fortress 2 of Borderlands. Dat is nogal een open deur of niet? Maar dat neemt niet weg dat een spel dat dingen gebruikt die qua uiterlijk niet realistisch zijn (onechte kleuren, zwarte omlijningen, apparte anatomische verhoudingen) door de sfeer en de visuele stijl nog wel heel echt kan aanvoelen, al is dat inderdaad iets persoonlijks.

Vergelijk het met een zwart-wit foto. Dat lijkt per definitie minder op de werkelijkheid dan dezelfde foto in kleur. Maar doordat er een bepaald ding ontbreekt of anders is (in dit geval het ontbreken van kleur) wordt je aandacht misschien wel naar dingen getrokken die je anders niet had gezien.

Hoe dan ook vind ik het een goede ontwikkeling dat steeds meer game ontwikkelaars een typische eigen visuele stijl aan een spel proberen mee te geven. Dat zorgt voor een beetje variatie, en in veel gevallen voor dingen die heel wat interessanter zijn om naar te kijken dan het zoveelste spel dat zo realistisch mogelijk probeert te zijn. Vergelijk het maar met schilderkunst. Op het moment dat de grootmeesters zoals Vermeer en Rembrandt zo´n beetje het allerbeste hadden bereikt qua nabootsen van de werkelijkheid (belichting, textuur, emoties, "levende" personen) ging het al snel richting andere schilderstijlen (Van Gogh, Picasso, noem maar op). Mensen hadden het wel een beetje gezien met dat realisme; op het moment dat de top is bereikt is het spannende er een beetje af. En ik denk dat dat met Videogames nu ook aan het gebeuren is. Ik weet niet of we al aan de top zitten... er zijn in elk geval al games die er behoorlijk realistisch uit zien; misschien komen er de komende 10 jaar nog wel games uit die er nog net wat realistischer uit zien. Wat op zich heel knap en interessant is, maar ik ben erg blij als er daarnaast ook nog wat andere visuele stijlen komen. :)

[Reactie gewijzigd door RagingR2 op 14 juni 2009 16:55]

Gek genoeg doet de tekenstijl het spel als zeer mooi/echt en gedetailleerd overkomen.
Helemaal mee eens! Ik vind dat de dikke lijnen om de characters hen beter doen uitkomen, bijvoorbeeld. Zo hetzelfde bij XIII bijvoorbeeld. Ik ga deze game zeker eens uitproberen.. en dan vooral omdat de gameplay volgens mij kickass is. Dat de graphics mijn inziens top zijn is een hele leuke bijkomstigheid. :)

[Reactie gewijzigd door Gojira op 14 juni 2009 14:13]

t lijkt me dat ze van een nood een deugd gemaakt hebben.
bij deferred lighting (waardoor je 'goedkoop' veel lichten kunt renderen) kan je geen AA gebruiken.. dus dan maar een dikke zwarte AA'ed lijn langs alle randen tekenen :)
smart thinkin ;)
MMO elementen?! ik zie alleen dat het standaard RPG elementen heeft.... MMO zou toch betekenen dat je met duizenden online speelt, niet een beetje coop. Een Baldrur's gate, voor WoW, had tenslotte ook al de mogelijkheid om met meerdere spelers te questen.

Ik veronderstel dat het een 'hype' is om minstens 1 maal het woord MMO en WoW in artikelen te plaatsen -_-
ik zou het veel eerder met Fallout 3 vergelijken. als dit spel net zo goed word :9~ ga ik hem zeker halen.
maar het is ook geen FPS of MMORPG maar het is een soort RPG onder de naam: Role Playing Shooter. het is dus een shooter met een aanpasbaar karakter wat een bepaalde rol speelt in een vrijstaand verhaal. net als Mass Effect 2, Fallout 3 en Bioshock 2...
nu heb ik gelijk de reden genoemd waarom de timing van dit spel niet super is. op de E3 zijn namelijk al veel andere RPS games aangekondigd/getoond die ook erg leuk lijken te zijn; en bovendien in sommige gevallen (ME2 of Bioshock 2) ook al een erg grote naam hebben.
gelukkig kunnen ze zich wel onderscheiden; de (Grafische) sfeer in deze game is vrij uniek in vergelijking met andere games die dit jaar uitkwamen/uikomen.
helaas lijkt dit spel qua omgeving erg veel op Fallout 3. wat weliiswaar een iets andere Grafische stijl hgeeft en een ander (erg diepgaand) verhaal. maar toch een spel is waar je als nieuw spel veel concurentie aan ondervind. ik heb het al vaak gezegd: Fallout 3 is briljant. en ik ben niet de enige die daar zo over denkt. kijk b.v. maar is naar de IGN score...

conclusie: erg mooi spel, maar de concurentie is/word moordend (wat alleen maar goed is voor de consument :P )
Edit: P.S. die naam "the vault" komt mij ook zeer bekend voor...

[Reactie gewijzigd door appel437 op 14 juni 2009 12:27]

conclusie: erg mooi spel, maar de concurentie is/word moordend (wat alleen maar goed is voor de consument :P )
Edit: P.S. die naam "the vault" komt mij ook zeer bekend voor...
Gelukkig is het niet zo maar een ontwikkelaar maar is het Gearbox die al hebben bewezen super games neer te kunnen zetten (misschien kan je zeggen dat BiA wel beter was dan Fallout of 1 van de andere games die jij aanhaal maar dat is persoonlijk) alleen daarom heb ik al meer vertrouwen in dit project dan een ander willekeurig project

Super idee iig hopen dat de uitwerking netjes wordt en dat ze genoeg tijd krijgen om het af te maken!
MMO elementen?! ik zie alleen dat het standaard RPG elementen heeft.... MMO zou toch betekenen dat je met duizenden online speelt, niet een beetje coop. Een Baldrur's gate, voor WoW, had tenslotte ook al de mogelijkheid om met meerdere spelers te questen.
Je doet net of de vergelijking met MMO´s compleet uit de lucht komt vallen, en niet onderbouwd wordt. Maar er worden in het artikel wel degelijk concrete voorbeelden genoemd van overeenkomsten met MMO`s.
Het bijzondere aan Borderlands is dat het ook in co-op te spelen is, wat doet denken aan de groepsquests die in de meeste mmog's zijn opgenomen. In Borderlands is co-op geen vereiste. Je kunt alle missies alleen doen, maar je kunt ook op elk willekeurig moment met een andere speler op avontuur gaan.
Zoals in een mmog gebruikelijk kun je bovendien zelf 'levellen'. Als je in niveau stijgt, kun je uiteraard sterkere tegenstanders aan, maar heb je ook betere uitrusting tot je beschikking.
Net als in een mmog zul je loot vinden die afgestemd is op je eigen niveau. Je zult bovendien alleen ervaringspunten krijgen als je tegenstanders van vergelijkbaar niveau om weet te leggen. Het killen van zwakke tegenstanders levert je niks op.
Anoniem: 219080
@RagingR215 juni 2009 03:32
Al die 'overeenkomsten' zitten ook in bijv Diablo II. Hoewel ze dus ook in een hoop MMO's zitten is de vergelijking eerder met een standaard hack & slash RPG. Welk deel lokt dan volgens jou de MMO vergelijking uit?
Ik geloof inderdaad dat dat de enige reden is om MMO en WoW te gebruiken
Borderlands is volgens Gearbox een role playing shooter, een schietspel dus, met kenmerken van een rpg. Of iets preciezer: de game speelt als een shooter, maar heeft een aantal mogelijkheden die we normaal alleen van rpg's kennen, waarbij vooral Fallout het grote voorbeeld lijkt.
Dit lijkt me een iets betere inleiding.
Ziet er leuk uit maar in plaats om het met een mmog te vergelijken met een maximum van 4 spelers, levels die zich automatisch aanpassen op de hoeveelheid spelers en zo lijk sterk op Diablo 2 en eigenlijk maar heel weinig op WoW e.d.
Anoniem: 264902
@Tenshi81814 juni 2009 10:47
Leuk en ziet er enorm vet uit maar wat ben je met een open spelwereld tegenwoordig waar enkel bots op rondlopen. Als ze dit kunnen aanpassen dat er in elke (server)wereld tenminste ook nog min 100 echte spelers rondlopen wordt een treasure hunt toch veel leuker?
Als ze dit kunnen aanpassen dat er in elke (server)wereld tenminste ook nog min 100 echte spelers rondlopen wordt een treasure hunt toch veel leuker?
Klopt, maar dat is op het moment toch niet het geval.. of heb ik hier overheen gelezen? That said, al blijft de game singleplayer of maximaal 4 spelers ofzo, dan nog zal ik hem op de PC uitproberen. Het is volgens mij echt een hele vette game. :)
Als dit echt een mmorpg is, hoe zit het dan met de betaling? Wordt het een abonnement zoals bij WoW of een one-time fee zoals Guild Wars? Want als het het eerste wordt, dan ga ik er mijn geld niet aan verspillen hoor. One-time fee klinkt veeel interessanter.
Het is geen MMO(RPG), maar een shooter met RPG elementen en een co-op mogelijkheid. De schrijver van dit artikel zet iedereen kompleet op het verkeerde pad met de MMO vergelijking.
Inderdaad, het heeft veel meer gemeen met Fallout of zelfs Oblivion dan met WOW.
Anoniem: 300837
14 juni 2009 09:17
Ziet er heel interessant uit!
De grafische stijl doet mij vooral denken aan Rogue Galaxy, wat zeker geen minpunt is! En dat was op ps2, wat zal dit geven op ps3 of xbox360 :9~
Dit spel doet mij weer denken aan XIII. Alleen vanwage de cartoon achtige graphics.
Aan dat spel heb ik indertijd nog veel plezier beleefd :)
Dacht ook meteen aan Fallout, de lat ligt dus hoog voor dit spel :)
Kwa graphics Prince of Persia anyone ?

[Reactie gewijzigd door justifire op 14 juni 2009 11:49]

Van de FAQ op het officiële forum:

What classes can I choose from?
Siren (Lilith) - can phase walk
Hunter (Mordecai) - uses a bloodwing pet for his active skill
Berserker (Brick) - goes into a rage and punches things
Soldier (Roland) - deploys a turret


Lijkt er dus op dat de 4 classes wel al bekend zijn? De berserker lijkt me dan de 'tank' waarover het artikel spreekt.
qua gameplay zal het erg op fallout 3 en oblivion lijken gok ik, en vooral het rpg element. De manier waarop de cellshading is toegepast vind ik juist erg lelijk, en geeft de game een platte uitstraling. Ik houd sowieso meer van de realistisch uitziende games dan dit soort spellen. Het verhaal klinkt nogal standaard en vooral gericht op een breed publiek.
Al met al is het geen game die ik ga kopen maar het klinkt op zich wel allemaal leuk en aardig.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee