Door Tomas Hochstenbach en Reinoud Dik

AMD X870-moederborden Round-up - update

De beste AM5-borden met USB4 en PCIe 5.0

30-10-2024 • 06:00

84

Singlepage-opmaak

ASUS ProArt X870E-Creator, TUF Gaming X870-Plus en Prime X870-P

Op de vorige pagina bespraken we alle ROG-moederborden van ASUS; op deze pagina is het de beurt aan de goedkopere TUF Gaming- en Prime-modellen. We trappen echter af met de op contentcreators gerichte ProArt.

ASUS ProArt X870E-Creator WiFi

De ProArt Creator was altijd ASUS' moederbord met Thunderbolt/USB4 en een supersnelle nic. Nu elk X870-moederbord USB4-poorten heeft, is dat eerste niet meer zo uniek. Wel is de ProArt het enige geteste bord dat een DisplayPort-ingang heeft, zodat je het signaal van je videokaart ook mee kunt sturen via USB4. Verder moet dit model het nu vooral hebben van zijn 10Gbit/s-ethernetpoort op basis van een Marvell-chip.

Daarnaast positioneert de fabrikant de ProArt als een bord met alle high-end features van de ROG-gamingborden, maar dan zonder rgb-verlichting en andere toeters en bellen waar professionelere gebruikers niet om geven. Schroefloos de eerste M.2-ssd installeren en gemakkelijk het videokaartslot ontgrendelen kan met dit bord op precies dezelfde manier als bij de ROG's. Ook de mogelijkheid om de PCIe 5.0-lanes te splitsen tussen de eerste twee PCIe-slots komen we verder alleen op luxe gamingmodellen tegen.

ASUS ProArt X870E-Creator WiFi
ASUS ProArt X870E-Creator WiFiASUS ProArt X870E-Creator WiFi

ASUS TUF Gaming X870-Plus WiFi

De TUF Gaming X870-Plus WiFi zit een stapje onder de X870-F en X87-A, en bij dit model snijdt ASUS voor het eerst in de quality-of-lifefeatures. Voor het unlocken van het PCIe-slot is er een 'ouderwetse' hendel met knopje aangebracht en voor het vastzetten van de ssd-heatsinks moet je gewoon schroeven. Ook op het vlak van de vrm is de TUF iets minder goed uitgerust, met 16x 80A voor de Vcore. Voor overklokkers is het van belang om te weten dat dit bord geen extra generator voor de baseclock heeft.

Tegelijk is het goed om even stil te staan bij wat dit 'lager gepositioneerde' bord nog altijd wél heeft: tweemaal USB4, een PCIe 5.0 x16-slot, vier M.2-slots waarvan twee met PCIe 5.0-ondersteuning, Wi-Fi 7 en een prima Realtek ALC1220-audiocodec. Dat is nog altijd een featureset die je bij de vorige generatie alleen in het topsegment kreeg.

ASUS TUF Gaming X870-Plus WiFi
ASUS TUF Gaming X870-Plus WiFiASUS TUF Gaming X870-Plus WiFi

ASUS Prime X870-P WiFi

De Prime X870-P is ASUS' instapbord op basis van de X870-chipset. Hoef je geen wifi, dan is er voor iets minder geld zelfs een versie zonder beschikbaar. De Vcore-vrm is met 14x 80A nog wat verder uitgekleed, al zal dat nog altijd ruim voldoende zijn voor zelfs de meest verbruikende processor die je erin kunt installeren. Voor het ontgrendelen van het PCIe-slot past ASUS hetzelfde simpelere systeem toe als op de TUF en zonder te schroeven M.2-ssd's installeren kan bij dit bord helemaal niet.

Hoewel de Prime nog altijd vier M.2-slots heeft, ondersteunt er daarvan maar één PCIe 5.0-snelheden en is het laatste slot zelfs beperkt tot PCIe 3.0 x2. De interne header voor de USB-C-poort op je behuizing werkt ook maar op 10Gbit/s, wat bij bijna alle andere borden het dubbele is. Als enige ASUS-bord heeft de Prime X870-P ten slotte een goedkopere Realtek ALC897-codec voor de audio.

ASUS Prime X870-P WiFi
ASUS Prime X870-P WiFiASUS Prime X870-P WiFi

Lees meer