Door Willem de Moor

Redacteur

Strijd tussen koelers: de TX3 versus de Vendetta

Conclusie

De TX3 van Cooler Master en de Vendetta van OCZ zetten beide beduidend betere koelprestaties neer dan de standaardkoeler die Intel meelevert. De prijs die hiervoor betaald moet worden, naast uiteraard de harde euro's, is een iets grotere geluidsproductie onder load in de systeemkast, maar idle zijn de koelers stiller dan de stock-koeler.

Zowel met zijn eigen ventilator als met die van de Vendetta weet de TX3 de processor onder alle omstandigheden iets koeler te houden dan de koeler van OCZ. Het geluid dat de TX3 hierbij produceert, is iets minder dan dat van de Vendetta. Bovendien is de TX3 ongeveer vijf euro goedkoper en geschikt voor Intels aankomende Core i5-platform. De conclusie is overduidelijk: de TX3 verslaat de Vendetta.

Toch koelt de Vendetta niet onaardig, zeker ten opzichte van de Intel-koeler. Laatstgenoemde heeft ten opzichte van de TX3 en de Vendetta als enig voordeel zijn geluidsproductie: de fan van Intels stockkoeler draait relatief langzaam en produceert daarbij het kleinste aantal decibellen.

Laagste prijzen voor: OCZ Vendetta
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

Amazon.nl

Score: 3 (86)

€ 28,30

€ 28,30

Bekijk

Reacties (49)

Wijzig sortering
Mooie review, leuk om te zien dat het Scythe idee 'more is more' ook door andere fabrikanten wordt doorgezet (we hadden natuurlijk al Thermaltake met de 120, maar die was toch stuk kleiner). CPU's worden natuurlijk ook steeds warmer...

Wat ik echter niet begrijp is dat deze 1/2kg zware koelers nog steeds met van de brakke push-pins geleverd worden: de stock koeler is er soms al nauwelijks mee vast te zetten. Je moet behoorlijk wat geluk hebben wil je je vingers tussen de koeler en de push-pin kunnen wringen (het koelblok is immers veel groter), dus je kan niet veel kracht zetten, en ook niet in de juiste richting.

Gewoon een good-old bout&moer systeem, uiteraard met isolatie (plastic, silicone e.d.), zou veel beter werken. Ik heb m'n Scynthe Infinity iig op die manier vastgezet; na 30 minuten had ik nog maar 3 v/d 4 push-pins goed vast, toen had ik het gehad :P

Overigens, ik mis het verschil in gebruikte thermalpaste. Meestal worden koelers geleverd met hun eigen (meestal niet van goede kwaliteit). De stock koeler van Intel heeft de zijne al op de HS zelf zitten (als een soort plakband). Het zou oneerlijk zijn de koelers te vergelijken zonder overal dezelfde pasta te gebruiken: hier lees ik echter niets over. ;)
Voor de rest lijken de coolers totaal niet op de Thermalright Ultra-120 Extreme. Het betere jatwerk? O-)

Ben wel benieuwd of die zichtbare heatpipes in de base, niet voor oneffenheden zorgen. Ach, ff paar uutjes "lappen" dan zijn die ook weer weg. Lijkt me wel een waardige opvolger voor de Thermalright Ultra-120 Extreme hoewel ik geen concrete testresultaten heb (gezien).
Het zijn de heatpipes die de warmte transporteren. Het aluminium ertussen is voornamelijk voor contructieve redenen, maar minder voor de warmte. Een klein spleetje daar doet niets ernstigs.

Verder kunnen die oneffenheden er juist voor zorgen dat je makkelijker een teveel aan heatpasta weg kunt drukken.

Dat lappen is een hardnekkige mythe. Het is veel belangrijker dat het oppervlak geen enkele kromming vertoond, dan dat het glanzend als een spiegel is. En juist met handmatig lappen heb je een heel grote kans dat je een kromming aanbrengt.

Het oppervlak waarop je de heatsink zet is ook niet als een spiegel. Daarom zul je dus toch nooit een bonding krijgen zoals je dat met twee glasplaten kunt doen.
Als je goed handmatig lapped (met een spiegel en heel fijn schuurpapier) haal je wel betere koel prestaties dan als de heatsink echt een bolling of holling heeft, maar bij deze koeler is het denk ik wel riskanter met het lappen, want als je een heatpipe te ver opschuurt, kan die misschien gaan lekken.
Bij cpu's heb je ook het voordeel dat het nikkel aan het oppervlak weg haalt, wat een aanzienlijk lagere warmte geleiding heeft als het koper wat er onder zit.
Ik kan er wel mee instemmen dat het spiegel effect niet nuttig is, dat word door tweakers, die lappen, alleen gedaan volgens mij, omdat het er mooi uitziet.
Zelf heb ik ook mijn cpu gelapped en daat zag je ook nog een heleboel hele kleine krasjes is, maar werd wel 5 graden Celsius kouder.

[Reactie gewijzigd door kwinvdv op 1 juli 2009 18:43]

Wat ik zou willen weten is hoe verhoudt deze cooler zich ten opzichte van de Aztec Freezer 7 pro
+2Anoniem: 129588
@Scherpmes1 juli 2009 09:04
Er staan toevallig twee bezoekers reviews waar de coolermaster tx3 tegen de Freezer Pro 7 vergeleken wordt. In beide reviews presteerd de coolermaster plus/minus 5 graden beter dan de freezer.
als de fan beter is dan die bagger TX 2, dan wil ik er nog wel eens naar kijken
De CM heeft glijlagers en de OCZ kogellagers. Kogellagers slijten minder en zijn stiller op hogere snelheden (en glijlagers goedkoper en stiller op lage snelheden). Zie hier voor een vergelijking.

Ook schijnen glijlagers eigenlijk niet horizontaal geplaatst worden (wat bij een CPU tower-koeler nog wel eens gebeurt (omdat de voeding intake-fan er boven zit). Een cruciaal verschil dus !

Op lange termijn zou de OCZ dus best wel eens stiller kunnen blijken te zijn dan de CM variant ...

Verder had ik ook graag de "klassieker" Freezer 7 erbij gezien, welke In mijn ervaring ietsjes beter overall is dan de CM TX2 (de voorloper 3-pins (zonder PWM) fan van deze TC3). Zo is de AC fan iets stiller (bij dezelfde snelheid, los van PWM) en is deze passief beter bruikbaar dan de TX2). Verder heeft de AC keramische lagers, wat weer een langere levensduur heeft dan kogellagers ... en wat dus op termijn een pluspunt is.

Teven is juist met PWM is niet alleen de 100% snelheid en geluidsontwikkeling interessant, maar de fan snelheid (en dus de geluidsontwikkeling ) onder full-load. Zo draaidde m'n Freezer Pro b.v. bij }:O op een E6600 @3.5GHz max ~1800rpm ipv. van theoretisch maximum van 2700 (?) rpm ...

De "mini-review" is dus best leuk, maar imho veel te oppervlakkig om een (degelijke) conclusies te trekken.
Nouja, de PWM aansluiting is natuurlijk wel erg fijn... Dat maakt de snelheidsregeling (en dus de herrie onder idle) wat makkelijker...
Nette en Simpele review! :)

Zeker die CM Hyper TX3 is lekker goedkoop, en dus een mooi alternatief voor de intel koeler. Jammer dat die OCZ net wat minder presteert, en helaas ook iets duurder is.
Heb zelf verder al jaren de CM Hyper TX2 gehad tot z'n intel pinnen lam waren, en het ding gewoon niet meer op mijn mobo bleef zitten....

Aan de andere kant vind ik zo'n koeler leuk, maar als je niet overklokt is de intel koelder al voldoende. En als je echt leuk overklokt heb je aan deze koelers ook niet genoeg, alhoewel je een stuk verder komt dan met een gewoon intel koelertje natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door Tromp.et op 30 juni 2009 15:09]

als je wilt gaan overklokken is een kleine investering in zo'n koeler zeker wel de moeite waard. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de koelprestaties van de TX3 onder load is de temperatuur al 25% gedaalt ten opzichte van de stock-koeler. Bij nog hogere temperaturen merk je dan echt wel een groot verschil.

Bovendien willen sommige mensen gewoon een koele en stille pc hebben, dan is een upgrade van 20 euro de moeite wel waard.
Uit deze test kan je niet afleiden of er een leuke overklok mee kan gedaan worden. Je kan bij 5 van die kleine koelertjes allemaal gelijke temps krijgen op een standaard klok en wanneer je een beetje extra spanning gebruikt ga je plots grote variaties krijgen. De ene heeft meer overhead in zich dan de andere en dat kan je met deze zeer beperkte test dus totaal niet weten.
Ik heb toevallig vorige week een tx3 op m'n amd 7750 geplaatst. Denk dat de amd stock cooler een stuk meer herrie maakt, want de winst in geluidsproductie is schokkend.
Ook is de processor iets koeler, en is door het design van de koeler de temperatuur in m'n kast gedaald.
Al met al zeker positief over het apparaat, hoewel de montage van de clips op een am2 socket enigszins lastig is...
ik vind het ook een simpele review. maar toch zou ik liever wat extra koelers gezien hebben. met name de AC Freezer; de grote concurent van de TX2.

voor de mensen die de koelers niet uit elkaar kunnen houden:
-de Vendetta heeft grotere heatpipes
-de vendetta heeft een rare fin-vorm en de TX2 is gewoon een vierkant blok
-de TX2 heeft een erg lelijk kabeltje wat verschrikkelijk opvalt
Dat de coolermaster iets beter koelt dan de OCZ is toch eigenlijk vrij makkelijk te verklaren? Het zijn qua opbouw bijna dezelfde koelers, alleen de heatpipes op de coolermaster zijn breder waardoor ze meer oppervlak van de CPU aanraken en derhalve dus ook meer warmte afvoeren.
precies wat ik ook dacht - maar de OCZ is de gene met de dikkere heathpipes en ook een iets groter koelblok... Verrassend dat de dunne heathpipes en het simpele blok van de cooler master toch beter presteren. Je vraagt je dan wel af wat het precies is wat hiervan de oorzaak is...
De fan van CM is schijnbaar ook iets beter als je zo naar de prestaties kijkt met de OCZ fan erop
Spijtig dat jullie ook niet even met een i7 hebben getest. Lijkt me zeer interessant om ook te zien wat deze koelers met een zware quadcore aanvangen.
Even beter lezen voortaan:

Socket AMD: 754/939/940/AM2/AM3, Intel: LGA775/1156
Socket AMD: 754/755/939/AM2, Intel: LGA775

Geen socket LGA 1366. 8)7
Asus P6T
Asus rampage II gene

Dus ik zei "Spijtig dat jullie ook niet even met een i7 hebben getest.".
Nogmaals: er is geen core i7 verzie van de TX3, zowel geef maar een link naar de webwinkel, dan stuur ik me schynth mugen 2 terug:P
Kijk naar die moederborden, kijk waar de gaatjes staan. Zijn beide 775 en 1366. Dus je moet geen nieuwe versies hebben, elke oude 775 is al goed. Dus het zou interessant zijn om te zien wat hij met de nieuwe of zelfs de oude quadcores aanvangt.
Beetje kortzichtige review... In de praktijk houdt je natuurlijk altijd de snelheidsregeling aan. En dan weet ik zeker dat die stock koeler hardstikke het onderstipt delft, ook op het gebied van geluidsniveau.

Sowieso is dat het enige wat daadwerkelijk van belang is... hoe goed koelt het systeem voor een bepaald geluidsniveau. Je moet gewoon een geluid-koeling curve opmeten. Waarom is er maar 1 site ter wereld die dat snapt??
Je hebt ten dele wel gelijk, wat men echter poogt in deze en alle andere reviews (op 1 site na ;) ) is dat je de extremen van de koeler in kaart worden gebracht. Dat gebeurt wel vaker. Voor de gebruiker is de koelingsperformance vs geluidsproductie dan ook het enige aspect om de koeler aante schaffen.

Zou je die site met ons willen delen? Ik ben wel benieuwd naar die curves.
Ik had de site niet meer in mijn bookmarks... Maar met de hulp van mij broer toch weer teruggevonden.

http://www.behardware.com.../test-25-cpu-coolers.html
En dan pagina 30 uitkiezen.

Sowieso een interessante site. Ook hun reviews van beeldschermen zijn veel beter dat de rest. Zij testen bijvoorbeeld ook hoe goed de kleuren met fabrieksinstellingen zijn. En niet alleen na kalibratie met een instrument dat duurder is dan de monitor, en dus niemand heeft.
Is inderdaad een informatieve curve, alleen deze komt uit 2005 en is niet echt meer up-to-date en het zijn (alleen) koelers voor socket 775.
Dit soort overzichten zouden wel helpen om te bepalen wat voor een koeler te kopen, maar het kost waarschijnlijk veel tijd om een groot aantal koelers zo te testen, want ik kan niet zo gauw zo'n, een meer recentelijke, vergelijkbare test vinden.

[Reactie gewijzigd door kwinvdv op 1 juli 2009 22:58]

Ik had die curves ook niet eerder gezien. Zijn inderdaad interressant.

Voor een site die meer up-to-date is kun je hier vinden. Bij frostytech wordt er niet daadwerkelijk op cpu's getest, maar op metalen blokjes (weerstanden) die een constante warmteafgifte hebben. En je raad het al, daar wordt voor high en low fan rpm getest, waardoor de uitersten van de grafieken worden weergegeven.

In een eerste orde benadering kun je de resultaten van frostytech uitzetten in een grafiek om de resultaten van behardware te reproduceren.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door 0scar op 1 juli 2009 23:37]

Leuke review. Heb zelf de TX2 voor socket 775, maar die heeft geen pwm. Goed dat Cooler Master zijn budget koeler weten te verbeteren.
Ik vind van deze review de foto's wel een beetje verwarrend, want er staat niet heel duidelijk bij vermeld bij de afbeeldingen waar beide koelers opstaan elke het is en ik kon het alleen onderscheiden aan de OCZ opdruk op een van de twee fans.
Dit is misschien wel een beetje mierenneukerij, maar ik kon niet goed zien wat welke koeler was.
Zelf heb ik een Scythe Mugen 2, is iets duurder dan deze twee, en heeft geen heatpipes aan het oppervlak van de heatsink.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee