Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Eerste blik op Mafia II

Tactiek

Mocht je worden geraakt, dan is er opvallend weinig indicatie om de aard van de verwondingen duidelijk te maken. Standaard staat het spel zo ingesteld dat er geen hud in beeld is. Wel zal het beeld rood kleuren, om aan te geven dat je gewond bent. Mocht je meer info willen, dan kun je de hud aanzetten en kiezen welke onderdelen je in beeld wilt hebben. Je kunt dan de bekende onderdelen als een healthbar en munitievoorraad zien, net als een minimap. Mocht je gewond raken, dan zul je langzaam weer genezen. Met de nadruk op 'langzaam'. Het herstel verloopt aanzienlijk sneller als je dekking zoekt, waarmee de makers willen stimuleren dat je de vuurgevechten tactisch benadert. Om te genezen kun je overigens ook voedsel kopen, bij diverse winkels verspreid over de stad.

*Illusie

Mafia II wordt gemaakt door 2K Czech. Dit is geen bekende naam maar de studio is het oude Illussions Softworks, gestoken in een nieuw jasje. De ontwikkelaar, verantwoordelijk voor de Hidden & Dangerous-games en voor de eerste Mafia, is begin 2008 door uitgever 2K Games gekocht en omgedoopt tot 2K Czech. Er werken 120 mensen aan Mafia II en die hebben nog een paar maanden om aan het spel te sleutelen. De Tsjechen hebben een nieuwe engine voor het spel gebouwd, de Illusion Engine. De engine weet met veel detail de gezichten van de personages in het spel in beeld te brengen. Zelfs sneetjes die achterblijven na het scheren zijn zichtbaar. Wat misschien nog indrukwekkender is, zeker voor een open spelwereld als Empire City, is dat er geen enkel laadscherm zal zijn nadat het spel is gestart, zelfs niet als je vanaf de straat een huis binnen gaat of juist naar buiten loopt.

Als het spel later dit jaar uitkomt zul je er volgens de makers een uur of twintig zoet mee zijn als je alleen de hoofdlijn van het verhaal volgt. Het aantal speeluren wordt veel groter als je daar zo nu en dan van afwijkt, om bijvoorbeeld kleine klusjes uit te voeren om geld te verdienen. Daar komen de Free Ride missies, die in het eerste deel erg populair bleken, nog bij. Dat maakt misschien een beetje goed dat het spel het moet stellen zonder enige vorm van multiplayer. Er komt dus ook geen co-op in Mafia II.

Titel Mafia II

Platform pc, Xbox 360, PlayStation 3
Ontwikkelaar 2K Czech
Uitgever 2K Games
Releasedatum najaar 2009
Mafia II Mafia II Mafia II Mafia II Mafia II

Laagste prijzen voor: Mafia II, Xbox 360
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

Amazon.nl Marketplace

Score: 3 (9)

€ 89,99

€ 89,99

Bekijk

Laagste prijzen voor: Mafia II, PS3
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

Amazon.nl Marketplace

Score: 3 (9)

€ 28,99

€ 33,78

Bekijk

Laagste prijzen voor: Mafia II, Windows
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

Dreamgame

Score: 5 (3)

€ 29,99

€ 29,99

Bekijk

Reacties (60)

Wijzig sortering
Wat ik ook netjes vind is dat de prijs voor de pc maar 39 euro is. Dit is echt geen geld voor zo'n topper. Het vorige deel heb ik ook helemaal uit gespeeld. Daarin moest je inderdaad ook tanken. Of dat hier weer zo is weet ik niet.

Edit:
Hier een lijst van Features die ik gevonden heb:
- Readable newspapers to learn about recent news between 1945 and the early '50s.
- A completely open-ended game map of 10 square miles. No restrictions are included from the start of the game.
- Cars will play a central role, based on models of the time, and changing with the era.
- Laws, including traffic, must be obeyed, but the police interaction will be toned down compared to the original.
- Although fictional, Empire City will feature sights such as the Brooklyn Bridge and the Empire State Building.
- The player can get "very high" in the city, adding a possible vertical element.
- The player will be able to buy a home where they can store gear and use as a home base.
- Restaurants will be accessible to buy food and drinks to increase health.
- Stolen cars can now be upgraded at the "Empire -- Automobile Shop"; engines can be replaced, cars can be resprayed, and interior can be refitted, to name a few.
- Things such as sink faucets, switches, bottles, and chairs will all be interactive, as well as radios that the player can turn on to hear a few licensed period tunes.
- Cars can suffer panel damage, get dirty and explode. They can also run out of fuel.
- NPCs will smoke, read newspapers, and wait for buses, while homeless people search through nearby garbage bins.
- Interacting with objects in the environment involves two action buttons- a standard and a "violent" option- used in context-sensitive situations.
- A map will be included as in the original.
- The checkpoint system has been completely overhauled.
- Gyms will be accessible to unlock new combos and fighting styles.
- As seen in screenshots, Vito will be able to hail taxi cabs and they will take him wherever he wants.
- Trunks can open, and weapons and bodies may be stashed there.
- The player will own their own car which comes with a personalized number plate.
- Vito can go into clothing stores and purchase different outfits.
- Several period motorcycles are featuring in game.

Edit 2:
Ik heb het spel net besteld en kreeg meteen de release date door.
"Just a small note to remind you that Mafia 2 on PC is a Pre-Order item.
It is due to be released 25/09/2009"
Misschien dat dit vermeld kan worden in het artikel?

[Reactie gewijzigd door Vae Victus op 20 april 2009 21:17]

Die prijs is bij GC Shop, die is over het algemeen wel redelijk goedkoop met games ;) Ik denk dat je er in de winkel zo 50-60 euro voor neertelt.
Bij play.com is de preorder 32,5€ inderdaad echt geen geld, maar ik doe niet aan preorderen ;)

http://www.play.com/Games...a-II/Product.html?cur=258
Die release date is zo onbetrouwbaar als wat; ga even alle sites langs in de Pricewatch en het blijkt dat de release date op de pre-order pagina varieert van 1/10/2009 tot 31/12/2009. Een officiële release date is nog niet bekend, dus de sites speculeren.
Ik kijk al sinds 2002 uit naar dit spel :D

De laatste tijd zijn nogal wat sandbox games uitgekomen: GTA IV, Saints Row 2, Godfather II zijn de bekendste. Wat mij betreft allemaal nèt niet-spellen, om diverse redenen. Overal ontbreekt wel wat. Het zou fijn zijn als er eindelijk een spel komt dat leert van de missers van anderen. Mafia II zou dit spel kunnen zijn.

Mafia 1 was al nagenoeg perfect qua verhaal (Goodfellas ripoff maar oké), gameplay, de handling van de auto's en de sfeer, maar het grootste gemis was de toch wel lege stad. De stad was niet meer dan een terrein dat je moest doorkruisen om van A naar B te komen. De GTA-serie kent al lang een meer 'levende' stad met dingen die je kan ontdekken: powerups, stunt jumps, side missions, pakketjes verzamelen, enz. In het eerste "Godfather" deel moest je je geloof ik bezighouden met sidemissions om respect op te bouwen, omdat je in de main quest op een gegeven moment niet verder kon zonder een bepaald respect-niveau. Dat verhoogt de levensduur ook wel, zeker als er geen multiplayer in zit.

Los daarvan vind ik multiplayer een beetje overrated: bij dit soort sfeer- en storydriven spellen is de multiplayer vaak gewoon Carmageddon meets Unreal Tournament. Of je dat nou doet in de jaren 50, of op een andere planeet, maakt niet uit. In Mafia II zal ik het niet missen, je kan dan net zo goed gaan multiplayeren in GTA IV.
Multiplayer is bij dit soort games in de theorie heel mooi, maar in de praktijk valt het tegen (zie bv. GTA4).
Mafia 1 is echt een van mijn all-time favourites! Het verhaal was erg sterk, daarnaast kwam het geheel erg realistisch over. Een soort GTA, maar dan wat meer ingetogen en waarheidsgetrouw. De karakters waren ook erg sterk, ik kon me erg inleven in de beslissingen die door de personages werden genomen. Al met al een van de beste SP verhaallijnen die ik heb gespeeld. Ik kan niet wachten!

Check hier een filmpje van de gamplay: http://www.youtube.com/watch?v=xO8JXguLn6Y.

edit:

Typo op pagina 2: "waaronder een stuk ook of vijftien bijzondere"

[Reactie gewijzigd door abbastijn op 20 april 2009 18:48]

Ik heb zelf ook echt geweldige herinneringen aan Mafia 1. Heb het spel recentelijk nog eens herspeeld en het blijft meesterlijk! De graphics waren voor die tijd echt heel mooi, nu ziet het er allemaal minder uit, maar gelukkig leunt Mafia totaal niet op graphics en is het nu nog steeds geweldig om te spelen.

Wat heel erg aanwezig was in Mafia en in veel shooters ontbreekt is een goede overkoepelende verhaallijn. Het verhaal van Mafia zat steengoed in elkaar en had niet misstaan in een goede film. In de missies kwam ook duidelijk iedere keer de afweging tussen goed (laat je je vriend gaan) en kwaad (stel je de baas tevreden en schiet je hem dood) naar voren, wat ik erg leuk vond.

Een ander aspect, dat er nu gelukkig weer in zit, is dat de wereld mee verandert met de tijd. In Mafia 1 was dit eigenlijk alleen te merken aan het feit dat er later in het spel alleen nog maar redelijk goede auto's rondreden, in tegenstelling tot de wrakken waar je je aan het begin van het spel tevreden mee moest stellen, maar toch. Dat ze dit wat uitdiepen vind ik zeker iets goeds.

Ik kan dan ook niet wachten tot de game in de winkels ligt!
Wat ik vooral aan Mafia 1 veel beter vond dan aan de toenmalige GTA versies, is het geluid.
Ze brachten de sfeer van het verleden helemaal tot leven met superieur en waarheidsgetrouw geluid van de stad.
Verder was de besturing van die knullige ouwe auto's ook geniaal. Echt brakke ouderwetse, niet lekker in de bocht liggende auto's :D Pas later in het spel kreeg je auto's die met enige fatsoen op hoge snelheid de bocht door konden scheuren.

Als echte Mafia 1 (en GTA) fan, zal ik zeker dit 2e deel goed in de gaten houden en bij bewezen succes ook aanschaffen :)
Ik deel je mening, al is Mafia tevens een van de meest door bugs geplaagde games ooit. Bij de release was de game voor velen onspeelbaar en de 1ste fatsoenlijke patch liet toen 6 maanden op zich wachten omdat de toenmalige uitgever "er geen zin in had"; met een hele rel als gevolg.

Zelf heb ik Mafia 1 direct bij de introductie gekocht, waarna het spel dus bleek te crashen. Na de 1ste patch kon ik wel opstarten, maar werkte savegames laden alsnog niet. Uiteindelijk heb ik pas 1.5 jaar later de game echt kunnen spelen (en helaas vele mensen met mij) ...

Moraal van het verhaal; ondanks het sterke verhaal en de goede gameplay van Mafia 1 ik ben een beetje huiverig om deze game direct te kopen, daar het door dezelfde gamestudio ontwikkelt wordt. Ik wacht de 1ste reviews wel af :)

EDIT: Aan de andere kant, TakeTwo (nu 2K games) staan wel bekend om hun goede support ...

De graphics zien er in ieder geval goed uit, hopelijk speelt het ook net zo soepel als hierboven beweert wordt en blijven we verstoken van GTA 4 (PC versie) achtige taferelen ...

[Reactie gewijzigd door SKiLLa op 20 april 2009 20:05]

TakeTwo (of T2) is niet 2K Games. 2K Games is een van de studio verzamelingen van TakeTwo. De andere helf van TakeTwo is de Rockstar verzameling van studios.
Ik heb alleen maar goede herinneringen aan Mafia 1. De vele bugs waar je over spreekt en dat het na 1,5 jaar pas te spelen was met patch zegt me eigenlijk helemaal niks. Ik heb het spel prima kunnen spelen, op een grafisch foutje na maar dat bleek aan de combinatie videokaart/driver te liggen.
Ik heb maffia vanaf het begin gespeeld en eigenlijk heb ik nooit problemen gehad met bugs...

enige probleem dat ik had was die race missie ;)
hahaha, zelfde hier! Geen bugs tegen gekomen sinds release. Die race missie kon ik maar moeilijk winnen hihi :9 uiteindelijk wel gelukt zonder te cheaten :*)

[Reactie gewijzigd door chimnino op 22 april 2009 13:29]

Ik heb het eerste deel van Mafia min of meer vanaf de release gespeeld en nooit problemen gehad, dus de bugs waar jij mee te maken hebt gehad komen me helemaal niet bekend voor... Sterker nog: ik kan me niet herinneren structureel met bugs / vastlopers te maken hebben gehad. Wat betreft de betrouwbaarheid van dit volgende deel maak ik me dan ook weinig zorgen, hetgeen nog wordt versterkt doordat het geheel nu wordt ondersteund door TakeTwo / 2K.

En daarnaast: wellicht heeft Illusion / 2K Czech van zijn (vermeende) fouten geleerd. ;)
K'heb maffia één ook gespeeld vanaf het moment dat hij uti was en nooit een probleem mogen ervaren ... lijkt me dat je toch redelijk uniek was in je ervaring.

Ik weet nog dat ik toen net een geforce 4600ti had en alles mooi kon openschroeven en dat het er schitterend uit zag. Dat het ook allemaal wat trager reed en slechter handelde in die tijd was best leuk, alsook de missie op de race track etc, k'heb er veel goede herinneringen aan en ga deze ook zeker weer spelen.
De makers van Mafia hebben voor zichzelf de lat heel hoog gelegd.
Goede gameplay, realisme, oog voor detail, zeer goede graphics voor die tijd en super sterk verhaal.
Ik kon maar 1 minpuntje ontdekken is de houterige bewegingen van de karakters in game, maar dat drukt niet de pret.
Het is inderdaad een game die je nu weer kan installeren en volop van kan genieten.

Wat betekent dit voor Mafia II?
Dit moet overtroffen worden door in mijn optiek hele mooie graphics, gelijke of betere verhaal lijn en vooral realisme... beweging gezichten, spraak, mensen in de omgeving, besturing auto's. Volgense de makers moet dit allemaal aanwezig zijn, ben erg benieuwd.

Wat gebeurd er als de makers het niet waar kunnen maken?
Ik verwacht dit niet, maar de lat ligt erg hoog en dat kan ook negatief uitpakken als het snel afgeraffeld moet worden zoals bijvoorbeeld: Godfather II.

Ik laat mij verrassen, maar ik verwacht dat Maffia II de beste game van 2009 gaat worden.
Ik hoop dat niet dat ze proberen te veel op the godfather of GTA te lijken want wat ik nu zo lees doet het me meer denken aan een GTA die zich eind jaren 40 afspeeld ipv een nieuwe Mafia. Mafia was namelijk uniek, en ik heb na mafia nooit meer een spel gespeeld wat me zo heeft geboeid als mafia. Max payne kwam wel in de buurt maar het cinematische en de geweldige sfeer die mafia wist neer te zetten was gewoon uniek.

Ook hoop ik dat ze het rijden net zo arcade en realistisch houden als mafia 1, want het rijden in GTA en The Godfather is gewoon heel droog als 'n baksteen. Een auto in mafia reed een stuk 'zwaarder' en moeilijker wat realistischer overkomt.

Ik heb er wel hoop in omdat het bijna het zelfde team is wat er aan werkt maar de eerste gameplay beelden doen mij nu niet echt overtuigen helaas.
Mafia II staat of valt met het verhaal en of ze gaan voor een ouderwets goede aanpak of een stop-zoveel-mogelijk-minigames-in-een-spel-dan-moet-het-wel-leuk-worden aanpak á la GTA.

Alles in Mafia klopte met elkaar, alles paste in het tijdsbeeld, de muziek, de kleding, het taalgebruik, de auto's, de wapens, de politie, de gebouwen, alles.

Er zijn inderdaad wel games die ook een goede verhaallijn hebben, zoals Max Payne en meer recentelijk BioShock, maar het niveau van Mafia 1 is sindsdien bij mijn weten nooit meer gehaald. Jammer.

De graphics daarentegen zijn bij ieder nieuwer spel wel steeds beter, terwijl op dat vlak onderhand toch wel een dergelijk niveau is bereikt dat je zou aannemen dat er weer wat meer aandacht in het verhaal en de algemene sfeer kan worden gestoken.
Deze game beloofd weer een supertopper te worden. Op het gebied van games zeker HET hoogtepunt van het jaar en tevens de enige game waarvan ik nu al zeker weet dat ik hem koop zonder te testen ;)
Oke allemaal leuk en aardig... maar waar is de multiplayer :'(
Al was het grafisch precies het zelfde! Liever een goed uitgewerkte multiplayer dan ultra high grafische bende :/

Hopen op een modje ofzo O-)
Ik zal die multiplayer eerlijk gezegd niet gaan missen. Een soort free-for-all multiplayer vind ik hier niet echt bij passen eerlijk gezegd. Dan zou er denk ik ook erg van het type spel worden afgeweken. Mafia is in mijn ogen een spel geweest waarop je kalm en beheerst je zaakjes afhandeld. Zoals in mijn ogen de mafia ook is. Met free-for-all op mekaar knallen heeft dan nog weinig met kalm en beheerst te maken.

Een co-op mode zou misschien nog wel leuk zijn. Samen missies doorlopen spreekt me altijd wel aan en dat heeft vaak ook maar weinig invloed op het verhaal van het spel.

Verder kan ik dus ook echt niet wachten totdat dit spel uitkomt. Ik heb de eerste Mafia ook al meerdere keren doorgespeeld en altijd met veel plezier.
De GTA4 Multiplayer is nu ook niet bepaald populair geworden ;) Het mag dan een enorme stad zijn, je wordt wel binnen één gebied gespawned, en er zijn maar weinig servers waar men iets anders doet dan elkaar elke 2 meter overhoop knallen/rijden. Weinig 'diepgang', heb er niet zo veel lol aan beleeft. Maar ja, de verwachtingen waren toen ook hoog. Met Maffia2 heb ik dat nog niet, dus dat wordt achteraf gezien vast een geweldige singleplayer game :P
Een leuk stukje om te lezen. Ik ben zeker benieuwd hoe hij uiteindelijk zal gaan worden.

Ook leuk dat de schade die je aanricht niet van korte duur is. Daarmee doel ik op dat stukje over een winkel overhoop knallen. ("Kom terug!")

Is het bij deze versie ook weer zo dat je je auto vol moet tanken e.d? of ben ik nu in de war?

Dit wordt de absolute topper van het jaar als ik het mag geloven! :)

[Reactie gewijzigd door StephanO1990 op 20 april 2009 18:46]

lijkt mij een fantastische game te worden, vooral de variatie in verschillende tijden, dat ook alles meegaat met de tijd, auto's kleren , straatbeeld enzo , ben erg benieuwd :)
Het ziet er aardig uit, maar bijvoorbeeld het eerste plaatje, is er vrijwel geen reflectie in de ruiten, evenals de laatste shot, waar het verkeer weer veel te netjes rijd.

Ik ga em zeker downloaden misschien ook kopen.
Ik hoop echt dat de kwaliteit van Mafia 1 zichtbaar blijft. Voor mijn gevoel wordt het nu helaas meer GTA. Bijvoorbeeld het onrealistische uit je auto hangen ipv achter een raam je tommygun ontladen. We zullen zien wat het wordt.
Toen ik het verhaal las kreeg ik ook steeds het gevoel dat het meer op GTA gaat lijken dan op de vorige Mafia. Wat jammer zou zijn, aangezien Mafia voor mij (en ik denk daarnaast voor vele anderen) een van de beste spellen is, die ik gespeeld heb.

Maar het feit dat je nu bij huizen die je koop, auto's kunt plaatsen etc... klinkt niet echt origineel :P

Maar we wachten af. Gezien Mafia I heb ik heel veel vertrouwen in de kwaliteit van Mafia II :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee