Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
×

Help Tweakers weer winnen!

Tweakers is dit jaar weer genomineerd voor beste prijsvergelijker en beste community. Laten we ervoor zorgen dat heel Nederland weet dat Tweakers de beste website is. Stem op Tweakers!

Door Willem de Moor

Redacteur componenten

Weggeblazen door de Cooler Master HAF932

Conclusie

De HAF932 wordt in veel promotiemateriaal neergezet als een kast met een vervaarlijk rood-oplichtend uiterlijk. In de praktijk blijkt echter dat alleen de ventilator aan de voorzijde van rode leds voorzien is, en deze schijnen bovendien helemaal niet zo fel - eerder bijna ingetogen. Wie derhalve geen opzichtig rood monster wil kopen, zit met deze behuizing wel goed. De blauwe power-led is echter een ander verhaal: op ooghoogte is deze ronduit fel te noemen, en het tussenschakelen van een weerstandje om de lichtproductie wat te dimmen zou geen overbodige luxe zijn.

Het gemak waarmee de componenten kunnen worden ingebouwd is zonder meer een pluspunt van de HAF932, net als de afwerking: de kast is duidelijk met oog voor detail ontworpen en gebouwd. Zo lijkt het kruis op het rechterzijpaneel ietwat overbodig, tot blijkt dat deze extra ruimte net voldoende is om het kabelmanagement stukken makkelijker te maken: onder meer de dikke voedingskabel voor het moederbord kan zo achter het moederbord worden geleid.

Toch kent de behuizing ook wat minpunten, en enkele daarvan zouden bij een kast in deze prijsklasse niet hebben mogen voorkomen. Zo is de aan/uit-schakelaar van een belabberde kwaliteit en zit deze veel te los in zijn nis. Een ander punt is dat de kabel van de ventilator aan de zijkant door het halfdoorzichtige gaas sterk opvalt, omdat deze zwart/wit is. Een geheel zwarte, liefst weggewerkte kabel, was een stuk netter geweest. Een ander uiterlijk minpunt, dat wellicht moeilijk vermeden had kunnen worden, is de zichtbaarheid van de optische drive in het front op de plaats waar de afdekroosters worden vastgeklemd.

Eveneens een punt van uiterlijke afwerking vinden we aan de bovenzijde: die moet ruimte bieden aan waterkoelopties, maar het rubbermatje dat de vulopening afdekt komt wat armoedig over. Dan het linkerzijpaneel: dat biedt volop schroefgaten voor ventilators en andere koelopties, maar vooral het gazen gedeelte is vrij onesthetisch. Een laatste uiterlijke onvolkomenheid, die overigens door de ondernemende tweaker eenvoudig zelf kan worden verholpen, is de kleur van de binnenkant van de HAF932. Deze is metaalgrijs, maar aangezien de binnenkant van de kast vanaf de buitenkant grotendeels te zien is, zou deze beter zwart kunnen worden gespoten.

Afgezien van enkele meest cosmetische puntjes heeft Cooler Master met de HAF932 een zeer solide behuizing in zijn assortiment. Het gebruik van de grote ventilators zorgt bovendien voor een vrij stille kast, die onder alle omstandigheden de componenten het interieur koel zou moeten kunnen houden. Al lijkt 120 euro behoorlijk wat geld voor een computerkast zonder voeding, voor deze high-end-behuizing is dat bedrag zeker gerechtvaardigd.

Cooler Master HAF932 Cooler Master HAF932 Cooler Master HAF932 Cooler Master HAF932 Cooler Master HAF932 Cooler Master HAF932 Cooler Master HAF932 Cooler Master HAF932 Cooler Master HAF932 Cooler Master HAF932 Cooler Master HAF932 Cooler Master HAF932 Cooler Master HAF932 Cooler Master HAF932 Cooler Master HAF932 Cooler Master HAF932 Cooler Master HAF932 Cooler Master HAF932 Cooler Master HAF932Cooler Master HAF932

Reacties (86)

Wijzig sortering
Mooie kast, maar zie ik het nou goed dat er nergens stoffilters voor de fans zitten? Ook dat gaas doet mij sterk aan één groot stofnest denken. Dus misschien kunnen ze een houder voor een Kruimeldief op maken; die zul je nodig hebben namelijk.
Ik ben met een quest bezig om alle full towers van cooler master te proberen :) Ik heb ook enige vergelijkingsmateriaal.

ik heb die kast een maandje gehad en ik geef je helemaal gelijk.
Stofverzameling is enorm! als je een huisdier hebt, kun je elke week je stofzuiger pakken. Ook zijn filters in de grote maten (230mm) lastig te vinden en nog lastiger te bevestigen (ik heb uiteindelijk een grote lap gehaald en gewoon op maat geknipt, maar het zag er voor geen meter uit)

ik vind het dan ook een flinke achteruitgang van cooler master t.o.v. de cosmos serie (ik bedoel de cosmos S omdat de koelmogelijkheden een beetje te vergelijken zijn).

De luchtstroom, koelmogelijkheden en geluidsproductie van deze kast zijn wel uitstekend te noemen. Ik had eerst verwacht dat die heel erg luid zou worden met al die fans en zoveel open oppervlakte, maar ik hoorde die niet meer dan de cosmos (geen S) die ik ervoor had.

ik heb die uiteindelijk vervangen door een ATCS 840 die wel filters levert en toch voorzien is van voldoende koeling. Ik zal er niet teveel op ingaan omdat deze review over de HAF gaat, maar ik zou de ATCS wel even bekijken als je interesse hebt in een Fulltower met goede specs!

mocht je meer vragen hebben over fulltowers van CM, kun je me ff een dm sturen ;)
[semi-offtopic]
tegen stof gebruik ik vaak lappen scotchbrite (van dat spul wat op de schuur-kant van een schuurspons zit)
die kun je in vrij grote dimensies kopen en zijn dus goed op maat te snijden voor over roosters en voor ventilatoren enzo

just my 5c
[/semi-offtopic]
Ik heb deze kast een half jaar geleden gekocht. De airflow is niet normaal te noemen: ik heb een radeon 4870 met standaard cooler. In de vorige kast (chieftec dragon met 5x 8 cm fans) spinde de fan van de 4870 op 20% met een idle temperatuur van ongeveer 70 graden. In deze kast spint de fan 3% met een idle temperatuur van 50 graden. Tevens is de northbridge zo'n 7 graden koeler en de CPU zo'n 5 graden koeler. Qua geluid merk je haast niets van de kast. Fijn ook dat ze wieltjes mee leverden zodat je bij een lan party niet met zo'n 17 kilo hoef te sjouwen. Enige nadelen zijn idd de blauwe leds die erg fel zijn (merk ik niet veel van, staat naast bureau op de grond) en dat er geen stof filters bijzitten. Zeker met deze airflow (en de PSU aan de onderkant) heb je een erg effectieve stofzuiger in huis ^^ Tevens vertrouw ik zelf de "screwless" montage van PCIe kaarten niet echt. Mijn 4870 was niet echt vast te zetten daarmee maar gelukkig kan je nog steeds gewoon een schroef erin jassen.

dat van die kabel van de top fan is trouwens niet echt een probleem. Wanneer je deze via de bovenkant naar achter het mobo verwerkt zie je er niets van.
Mooie review hoewel het misschien wel een beetje laat is aangezien hij al een tijdje op de markt is maar het is dan ook geen preview. Er is nu ook al een midi versie die de haf 922 wordt genoemd. Voor de gene die geen Big tower willen hebben.

http://www.coolermaster.c...age=en&act=detail&id=6618

edit link

[Reactie gewijzigd door christiaan999 op 30 mei 2009 18:00]

persoonlijk vind ik de mid tower net wat mooier dus die zou ik eerder nemen wat waarschijnlijk niet lang duurt, heb nu namelijk een B-merk en daar ben ik niet blij mee xD.
Ik wil niet weten wat voor stof er na een jaar in zo'n bak ligt. Ik snap nog steeds niet dat ze bij duurdere kasten daar geen stoffilter insteken (of toch de optie tot). Uiteindelijk is zo'n groot gat in de zijkant niet meer dan een goede stofzuiger van de omgeving wat de levensduur van je componenten niet ten goede komt ...
Ik heb de kast nu zelf ook een paar maanden en het klopt helemaal dat de stof razendsnel wordt aangetrokken. Zelf heb ik de fans aangepast voor nog een hogere airflow en de stof vliegt er net zo hard weer uit :P Doordat er zoveel ruimte in de kast is en je de kabels perfect kunt wegwerken blijft de stof niet gauw ergens hangen.
De kast ziet er indrukwekkend uit, maar ik denk dat het meer show is dan daadwerkelijke prestaties. Vergeleken met andere kasten doet deze kast het ook niet (veel) beter. Het lijkt erop dat men in de pc kastenbranche ook een 'mega'pixelrace is begonnen maar dan met interne fans.

En wat is mis met zijn cable management. Het gaat er toch om dat er geen kabels nabij het moederbord hangen. Dat is prima gelukt.

[Reactie gewijzigd door REDFISH op 30 mei 2009 10:24]

Bedoel je dat je zulke grote fans onzin vindt? Waarom is dat? ik vind het zelf HEEL prettig dat ze zo groot zijn. Door de oppervlakte hoeven ze niet zo hard te draaien om toch een flinke hoeveelheid lucht te verplaatsen, wat resulteert in minder lawaai.

Lees ook deze reviews eens:
http://www.bit-tech.net/h...6/cooler-master-haf-932/5
http://www.overclockerscl...ews/coolermaster_haf_932/

Er wordt in beide reviews een vergelijking gedaan met andere kasten en deze komt daar ERG goed uit. Net zoveel prestatie als show dus.

Edit: heb net zelf de reviews eens wat beter bekeken en deze kast komt daar als beste uit voor wat betreft de koelprestaties.

[Reactie gewijzigd door pizzaislekker op 30 mei 2009 11:56]

Als je de reviews beter bekijkt dan zie je dat deze kast vergeleken met andere kasten hooguit 1 graadje eraf weet te blazen(ja soms 2 of 3), en vergeleken met een open air setup zonder fans niet eens beter scoort. Vaak gelijk of 1 graad. Dan is het toch wel erg veel geld voor die ene graad vind ik. Het effect zal ook hetzelfde zijn door afwezigheid van stoffilters. Kun je net zo goed een kast nemen met 12 cm fans van 30 euro.

IMO krijg je met de grote gaten waar de 23 cm of 30 fan dan zacht doorheen gaat blazen juist een minder goede airflow. Je hebt gewoon meer aan koeling direct op de componenten zodat daaromheen redelijk koele lucht stroomt, en of dan de warmere lucht die toch vanzelf opstijgt nu met een 12 cm, 14, 20, 23 of 30 cm fan wordt weggeblazen heeft toch geen duidelijk merkbaar effect.

Probeer ook maar eens een doos vol te hangen met fans en daar overdruk of onderdruk te creeëren. Dat lukt gewoon niet.

Marketing.

[Reactie gewijzigd door REDFISH op 31 mei 2009 11:15]

Volgens mij moet jij eerst wat meer research doen voordat je zo'n reactie neerzet.
Ik zou eerst wat meer reviews lezen als ik jou was.
En uit die reviews blijkt duidelijk dat deze kast echt heel goed is (soms zelfs beter dan in open lucht :P ).
Die grote fans hebben wel degelijk een goed doel, ze zijn stiller(imho) en verplaatsen lekker veel lucht, dus ik vind je vergelijking met megapixels totale onzin, dat is net als appels en peren vergelijken.
zelfs beter dan open lucht? natuurlijk, zelfs middelmatige kasten zijn beter dan openlucht, want in open lucht heb je niet/of weinig airflow. en in een beetje kast heb je al snel airflow.

[Reactie gewijzigd door DLGandalf op 30 mei 2009 11:33]

ehm... probeer eens een keertje je kastdeur open te maken... Je ziet de temps dan gelijk met een paar graden dalen (gemeten in veel verschillende kasten)

Met open lucht wordt niet gewoon op tafel bedoeld. Er moet dan wel lucht over de componenten geblazen worden.

probeer eens het volgende:

Leg je mobo op tafel met alle componenten aangesloten. Zet dan en paar fans neer die lucht eroverheen blazen en een paar die lucht weghalen. Dan heb je een goede vergelijking tussen een kast en open lucht.
Dat is niet echt altijd waar:

Ik heb een gesloten systeem ook de gaten in de zijpanelen heb ik afgedicht met plexiglas.

Ik heb de lucht stroom door mijn kast door middel van me fans zo afgestelt dat de lucht stroom precies langs alle onderdelen gaat als ik me kast deur open doe gaat deze lucht stroom verloren en worden mijn onderdelen vooral mijn passieve videokaart 10 grade warmer.

Het is dus maar net hoe je je air flow door je kast heen regelt
Ik vindt deze kast het eigenlijk vrij slecht doen + het feit dat er geen stof filters in zitten.
mijn systeem is kompleet gefilterd en de kast is zo 12jaar oud denk ik.

- System temp mag dan wel 35 grade bij mij zijn kan hem wel naar de 30 grade krijgen met alle fans op max maar dat maakt herrie, de 35 grade is wel constant idle of max load maakt niet uit.

- Q9450 wordt maar 26 grade idle en 42 grade max
- Videokaart pasief is 38 grade max 58 grade

Daarnaast blijft mijn kast onder de 38-44db en heeft totaal 6x 80x80 + 1x 92x92 + 1x 120x120 + voeding 140x140 en een Asus tritron cpu met 120x120 fan.

ga binnen kort 1x 80x80 voor een 120x120 vervangen om nog 3 db omlaag te gaan de temp van alles zal denk ik ronde de 2-3 grade dalen daarmee.

[Reactie gewijzigd door dispie op 30 mei 2009 12:44]

Idd, zoals Dispie zegt is dit niet altijd waar. Ik heb een CM690 kast (lekker origineel...) en heb een dusdanige airflow dat de temps van m'n cpu (E6750) en videokaart (GTX280) enkele graden stijgen met het zijpanneel eraf. De lucht wordt dan dus minder goed langs de onderdelen geleid als wanneer de kast gesloten is.
Eigenlijk is het zo dat wanneer dit niet het geval is, je airflow niet helemaal goed is.
ehm... probeer eens een keertje je kastdeur open te maken... Je ziet de temps dan gelijk met een paar graden dalen (gemeten in veel verschillende kasten)
Dan klopt er toch iets niet. Als je een goed ingerichte kast hebt, met de fans op de goede plaats, dan fungeert je kast natuurlijk als een soort rechthoekige windtunnel, waar de lucht aan één kant binnenkomt, en aan één kant weer wegstroomt en er dus een geconcentreerde luchtstroom van verse lucht van kamertemperatuur constant langs alle hardware wordt gevoerd.

In de open lucht is dat natuurlijk veel moeilijker te bereiken, want dan heb je geen windtunnel, dan heb je gewoon een open ruimte. Tuurlijk, als je aan alle kanten maar genoeg ventilatoren neerzet om lucht aan en af te voeren krijg je hetzelfde effect. Maar het idee van een windtunnel is natuurlijk dat het veel efficiënter is. Buiten een kast kun je prima lucht aan- en afvoeren. Maar tussen het aan- en afvoer punt heb je dan natuurlijk een veel minder sterke luchtstroom dan in een kast, omdat in de open lucht de nieuwe lucht een beetje van alle kanten tegelijk wordt aangezogen. Terwijl in een kast of in een windtunnel de lucht in één rechte lijn vanaf het aanvoerpunt komt. Doordat luchtdruk zichzelf corrigeert zorgt het wegtrekken van lucht aan de ene kant automatisch voor het aantrekken van lucht aan de andere kant, zodat de hardware die daartussen ligt ook automatisch luchtstroom krijgt.

Voor de hardware zoals een CPU of een videokaart waar een fan *direct* op het punt zit dat gekoeld moet worden zal het misschien niet eens zo heel veel uitmaken. Maar voor bijv. harde schijven, geheugen, moederbord, passieve heatsinks, etc.; op het moment dat jij je kast open gooit stroomt daar natuurlijk nauwelijks meer lucht langs.
Een goed ontworpen kast is *ALTIJD* beter dan gewoon in de open lucht. Dit omdat een goede kast er voor zorgt dat er veel lucht geforceerd wordt langs de componenten die dat nodig hebben (CPU+GPU).
Dus door de airflow stroomt er vele male meer lucht langs de kritieke onderdelen dan in de open, stilstaande lucht.
Een (goede) kast is ALTIJD beter dan in open lucht, want de airflow is 10x beter.
Lijkt me een mooie kast echter vraag ik me af of ik er 10 SATA disks inkrijg
Dat zou kunnen, maar dan zou je ook 5 5.25 " drives moeten opofferen(wat je dus maar plek geeft voor 1 optische drive) :+

[Reactie gewijzigd door Leevmeister op 30 mei 2009 10:37]

6x 3,5", 6x 5,25"
Dus met 2x een 4-in-3 module voor de 5,25" bays biedt al ruimte voor 14 drives :9 Optische drive gebruik ik alleen om OS's mee te installeren dus die kan lekker over USB of de eSATA aansluiting. Maar over de koelmogelijkheden van 14 gestapelde drives is weer een week reviewen nodig en een berg geld en het uitvinden van een methode om 14 disks te stressen. Afijn, mooie kast en als je ruimte over hebt een goede oplossing, slimme fancontroller erop en dat laatste beetje geluid is ook weg. Eigenlijk zou alles binnenin passief gekoeld moeten worden om het voordeel van een goede airflow mooi eruit te lichten, die Zalman wordt zonder airflow ook niet warm.
OS installeren gaat vaak zelfs sneller over USB, vanaf vista is Windows zonder problemen via USB te installeren (XP lukt ook wel, wat meer moeite). Linuces waren altijd al USB-installeerbaar. Als je BIOS het maar doet.
Dit lijkt mij een enorme stofzuiger, zo zonder filters. Iedereen weet wat stof doet: gaat aan de fan plakken en de herrie stijgt. Ik denk dat dit een puike kast is, mits je graag van afstoffen houdt. Voor een prijs van €120 had ik wel een antistof systeem verwacht...
Dit lijkt me een kast die zeer moeilijk proper te houden is. In woonkamer (waar er meeste stof is) heb je na 1maand al stofferige bak. En zijn je koel prestaties al ferm verminderd.
Veel airflow wordt ook te niet gedaan door al die roosterjes hier en daar.
Wss zul je de meeste fan's niet kunnen aansluiten op een Fan controller. Maar via molex
Ook eens goed research doen he, dan kom je er achter dat alle fans in deze kast gewoon een 3-pins fan aansluiting hebben, maar ook met een 3-pins fan naar molex connector komen. Dus regelen van deze fans is heel makkelijk te doen.
Ik heb de kast zelf en heb de fans gewoon aangesloten op een fancontroller :) Erg handig. En de stof vliegt er net zo hard weer uit aan de achterkant en de bovenkant. Als je alles netjes hebt weggewerkt botst de stof namelijk nergens tegenaan :P

Ik heb een Reserator XT boven op mijn kast (iets verhoogd) en die zit aan de onder kant onder de stof. Achter mijn kast staat nog een Reserator 1 en die verstoft ook om de zoveel tijd. De stof vliegt dus gewoon door de kast heen. Alleen de voorkant wordt stoffig, waardoor je overigens nog minder zit van het rode licht, en de zijkant wordt wel gauw stoffig.

[Reactie gewijzigd door pizzaislekker op 30 mei 2009 11:54]

Dan moet je denk ik maar eens je kast open maken en er een lichtje op schijnen (...) Want ik weet niet of je wel eens een gemiddeld moederbord hebt bekekeken, maar doorgaans zijn die niet super glad, laat staan de koelblokken waar de airflow juist tegenaan moet botsen, en stof wat zich in die airflow bevindt gaat toch zeker wel achterblijven.

Ik heb zelf een CM 590 met 2 120 mm fans voorin. Het gaas is voorzien van stoffiltertjes en de airflow is ingericht op een lichte overdruk, dus in principe gaat alle aangezogen lucht door de filtertjes, maar nog steeds kan ik na een week rustig wat perslucht door het systeem jagen om de boel schoon te maken.

Het helpt wel, maar afdoende zeker niet. Logisch ook, want hoe beter het filter hoe sterker de flow beperking...

Wat fulltower behuizingen betreft blijft de P182 nog steeds mijn favoriet. Door het deurtje werd de ingaande airflow indirect waardoor veel stof al makkelijker daar achterbleef, vervolgens ook nog de filtertjes die uitermate goed hun werk deden en daarbij het dikke plaatmateriaal wat strak afgewerkt is. Top kast voor stilte en een redelijk airflow. Enige minpuntje bij die kast is weer de matige (open) afwerking bij de 5,25"drives.
ik vind het aantal dB toch wel aardig hoog. 19dB staat er opgegeven voor 1 fan. 4 fans bij elkaar wordt dan 25 dB als ik me natuurkunde nog herinner. Nu snap ik dat de achtergrond dB er nog bij komen, en de zalman + de psu maar dan is 44,5dB onder idle toestand toch wel van hele andere orde. Kan iemand uitleggen hoe je het omgevingsgeluid kan optellen bij de fans om ongeveer op die 44,5 decibels te komen?

/edit
hmm even uitgerekend, de pc zelf(dus zonder omgevingsgeluid) zou ongeveer 43.6dB bedragen, welke onderdelen maken zoveel geluid? de case fans kunnen zoals hierboven vermeld maximaal 25dB produceren.

berekening voor het afzonderlijke pc geluid 43.6:
44,6 = 10*log(10^3,76 + 10^x)
met een beetje algebra kom je op x=4,36
maal 10 = 43,6dB

berekening voor 25dB met 4 fans:
2^x = 4 (fans) => x=2
dus 2 keer verdubbeld, 2keer een verdubbeling staat gelijk aan 2*3 decibel meer dat is dus 19+6 =25dB

[Reactie gewijzigd door DLGandalf op 30 mei 2009 11:32]

Ik denk dat dit een beetje te kort door de bocht is.
Het zou zelfs kunnen dat er sprake is van enige tegenfase zodat het geluid zelf zou kunnen afnemen.
Dat is uiteraard weinig waarschijnlijk, maar ik wil wel aangeven dat je dit niet zomaar kan berekenen naar mijn mening.
Geluid is ook zeer subjectief.
Ik werk regelmatig in datacenters.
Zo heb ik er eentje waar +/- 50 DL360 servers van HP staan.
Ik heb geen idéé hoeveel DB's het datacenter produceerd, maar wel kan ik je aangeven dat het reuze meevalt.
Als je echter één enkele DL360 uit de ruimte neemt en deze opzet, kan ik je zeggen dat het geluid niet om uit te branden is.
Deze 1U servers hebben namelijk 12000 rpm ventilators aan boord, en deze maken een hels lawaai.
Het is dus subjectief stiller in het datacenter dan in de ruimte met een enkele DL360.
P.S. Dat geld niet alleen voor HP hoor, maar voor de meeste 1U hoge servers.

[Reactie gewijzigd door pverijke op 1 juni 2009 12:03]

Maar als je de casefans bij elkaar opteld kom je misschien wel op 43.6dB uit. Ik heb vorig jaar met natuurkunde iets gehad over rekenen met decibels maar ik weet niet precies meer hoe het zit.
bij mi jsi dat wel een aanta jaar geleden.
Maar volgens mij wkam eht op het volgende neer:

ALs je 1 vioolin hebt die 20 db produceerd
Zodra dit verdubbelt komt er elke keer 2 db bij
Dus met 2 heb je 22 db, met 4 heb je 24, met 8 heb je 26 etc. etc.


Moet natuurlijk wel elke viool 20 db produceren :P

[Reactie gewijzigd door hellfighter87 op 30 mei 2009 11:00]

Is de verdubbeling niet telkens 3db ?
klopt helemaal
Zo gaat bij verdubbeling van 2 dezelfde bronnen de intensiteit +3db
en natuurlijk een halving -3db

(gecheckt op natuurkunde.nl)
Maar als je de casefans bij elkaar opteld kom je misschien wel op 43.6dB uit. Ik heb vorig jaar met natuurkunde iets gehad over rekenen met decibels maar ik weet niet precies meer hoe het zit.
ALs je 1 vioolin hebt die 20 db produceerd
Zodra dit verdubbelt komt er elke keer 2 db bij
Dus met 2 heb je 22 db, met 4 heb je 24, met 8 heb je 26 etc. etc.
Moet natuurlijk wel elke viool 20 db produceren :P
Is de verdubbeling niet telkens 3db ?
klopt helemaal
Zo gaat bij verdubbeling van 2 dezelfde bronnen de intensiteit +3db
en natuurlijk een halving -3db
Ik wil niet vervelend zijn, maar volgens mij kloppen al deze redeneringen niet. Decibel is inderdaad een logaritmische eenheid, dus een geluid van 13dB is inderdaad 2x zo hard als een geluid van 10dB, bijvoorbeeld. Tot zover klopt het.

Maar het is helemaal niet persé zo dat als je twee dezelfde ventilatoren naast elkaar zet, dat dit dan automatisch een twee keer zo hard geluid, en dus 3dB extra oplevert. Het geluid wordt natuurlijk wel meer, maar nooit 2x zo hard. Tuurlijk, de luchtverplaatsing is 2x zo groot, en er worden 2x zoveel luchttrillingen (de basis voor geluid) geproduceerd. Maar die kun je niet zomaar bij elkaar optellen. Luchttrillingen kunnen gedeeltelijk "in elkaar vallen" of elkaar beïnvloeden, vergelijk het maar met golven in het water. Alleen als je twee compleet identieke geluiden (en dan bedoel ik echt identiek op micro-niveau, dus dat in een audio-programma alle pieken en dalen van het golfpatroon *exact* op dezelfde plek zitten) bij elkaar optelt, bijv. door ze in een audioprogramma aan elkaar toe te voegen; ja dan krijg je inderdaad 2x zo hoge pieken en diepe dalen, en dan heb je 3dB extra. Maar dat is bij zo'n random ruisgeluid dat uit een ventilator komt natuurlijk nooit het geval. Dus is het helemaal niet persé zo dat het 3dB extra levert, en aan je oren 2x zo hard aanvoelt.

[Reactie gewijzigd door RagingR2 op 31 mei 2009 03:02]

Je wilt eigenlijk zeggen dat er interferentie optreedt bij geluidsbronnen met ongeveer eenzelfde frequentie. Hierdoor kunnen je geluidsgolven constructief en destructief interfereren, waarbij bij het eerste de resulterende golf luider is en bij de tweede de resulterende golf minder luid is. Waar constructive danwel destructive wordt geinterfereert hangt af van de positie waarop je meet, aangezien dit een enigszins complex interferentiepatroon oplevert.

In het ideale geval heb je 2 bronnen met exact dezelfde uitzendfrequentie. In dat geval meet je op sommige plaatsen (bijna) nul intensiteit, en op andere plaatsen dubbele intensiteit.

Tevens is deze dubbele intensiteit enkel het vermogen van de totale trilling, het oor neemt het niet waar als een verdubbeling in geluid. Ons oor luistert namelijk ook logaritmisch en heeft zo een enorm bereik. Als je met je oor wilt waarnemen dat het geluid 'verdubbelt', zal het geluidsdrukniveau van je bron met 10dB moeten toenemen. De intensiteit is dan meer dan 8x zo hoog. Probeer maar eens het geluid met 1dB te verhogen. Het verschil zul je nauwelijks horen. Met 3dB is het verschil waarneembaar, maar bij lange na niet voor je gevoel verdubbeld. Bij 10dB vind het gehoor het geluid 2x zo hard.
Je wilt eigenlijk zeggen dat er interferentie optreedt bij geluidsbronnen met ongeveer eenzelfde frequentie. Hierdoor kunnen je geluidsgolven constructief en destructief interfereren, waarbij bij het eerste de resulterende golf luider is en bij de tweede de resulterende golf minder luid is. Waar constructive danwel destructive wordt geinterfereert hangt af van de positie waarop je meet, aangezien dit een enigszins complex interferentiepatroon oplevert.
Ehmm..... ja dat is precies wat ik wilde zeggen... denk ik? :P
In het ideale geval heb je 2 bronnen met exact dezelfde uitzendfrequentie. In dat geval meet je op sommige plaatsen (bijna) nul intensiteit, en op andere plaatsen dubbele intensiteit.
Alleen als de pieken en dalen van beide geluidsgolven op de milliseconde nauwkeurig met elkaar samenvallen natuurlijk. En dat zal misschien @ random 1x in de paar minuten voorkomen ofzo... dat hoor je niet eens :)
Als je met je oor wilt waarnemen dat het geluid 'verdubbelt', zal het geluidsdrukniveau van je bron met 10dB moeten toenemen. De intensiteit is dan meer dan 8x zo hoog. Probeer maar eens het geluid met 1dB te verhogen. Het verschil zul je nauwelijks horen. Met 3dB is het verschil waarneembaar, maar bij lange na niet voor je gevoel verdubbeld. Bij 10dB vind het gehoor het geluid 2x zo hard.
Of dit klopt weet ik niet, maar het klinkt op zich logisch / geloofwaardig. :)
Ik denk dat het heel subjectief, misschien zelfs per persoon verschillend is. Wat is twee keer zo hard? Dat is net zoiets als vragen welke biertje smaakt 2x zo lekker als dat andere biertje? Dat is niet echt te meten... helaas zit er op je oren geen decibel-meter. :P
Precies! Eigenlijk zou men ventilatoren moeten maken waarbij de geluidssinus van ventilator A precies omgekeerd gelijk is aan de sinus van ventilator B (sin B = - sin A): het geluid heft elkaar dan op :P Maar goed, dat is nu alleen nog in studiovorm met geavanceerde geluidsapparatuur mogelijk.

Hoe dan ook, jammer dat in deze review geen concurerende kasten worden vergeleken, zoals inderdaad de nieuwe Antec. De prestaties vind ik namelijk, zelfs apart gezien, niet echt uitzonderlijk. Een niet OC'ed CPU temp van 50C @ load bij een goed geventileerde kast is eigenlijk vrij standaard, bijvoorbeeld. En 48dB is ook niet echt stil te noemen.
Helaas produceren ventilatoren geen sinussen. Ook als ze dat wel zouden doen, en je zou het voor elkaar krijgen dat de ene precies een faseverschil van pi voorloopt, heb je nog steeds beide vormen van interferentie, alleen een iets ander patroon. De construcive danwel destructive interferentie zullen beiden plaatsvinden, maar op andere plekken.

Het faseverschil van pi zou je simpelweg kunnen realiseren door de ene ventilator met de afstand van een halve golflengte naar voor of naar achter te plaatsen. Maar het zou dus vrij nutteloos zijn. Eigenlijk zou je alles zo moeten richten dat je geluidsgolven destructief interfereren op de plek waar jij zit, maar dit is een erg complexe berekening waarvoor je goede simulatiesoftware voor nodig zult hebben. Om het dan nog maar even niet te hebben over reflecties aan de muren, objecten in je kamer, etcetera.

@ RagingR2: als je golflengtes net niet hetzelfde zijn, maar iets anders (dit kan veel of weinig verschillen), zul je zogenaamde 'beats' horen. Dit is omdat de golven dan om en om constructief en destructief interfereren. Dit plaatje spreekt boekdelen wat dat betreft:

http://scienceclass.ca/ph...uploads/2007/08/beats.gif

Als je eens in de zoveel minuten een beat wilt horen, zul je je golflengtes wel verdomd dicht bij elkaar moeten kiezen :p. Hoe meer je golflengtes verschillen hoe sneller achter elkaar de beats komen. Op deze manier stemt men ook zijn gitaar: sla 2 snaren aan (en laat ze dezelfde noot produceren door er 1 af te klemmen op de 5e fret) en luister dan of je beats hoort. Je stemt dan zodat de beats steeds langzamer worden en uiteindelijk verdwijnen: op dat moment heb je 2 snaren die perfect gestemd zijn, hun golflengtes komen dan volledig overeen.

Wat betreft het logaritmisch horen, dit is ook enigszins subjectief, meer het is wel ruwweg zo dat het menselijk oor logaritmisch luistert. Bij mezelf heb ik het getest (en bij anderen testen gaat een beetje moeilijk), en het klopte wel. Het blijft wel een subjectief iets om aan te geven wanneer iets 2x zo hard is.
Dat geld voor uncorrelated sources, voor correlated sources gaat dat met 6 db per extra viool, daarom is het zo van belang dat alle violen tegelijk gaan. Ventilatoren hebben dit gedrag ook als ze dicht bij elkaar staan.
Er zijn truukjes voor om ze net asynchroon te laten lopen waardoor je het geluid verminderd.
Heb je een link of iets dergelijks naar deze truukjes, want dat klinkt zeker interessant :)
Om eerlijk te zijn had ik gezien het doel van de review toch een beter kabelbeheer + meer vergelijkingsmateriaal verwacht.
Natuurlijk zijn er meerdere reviews gedaan van kasten, zie http://tweakers.net/archieven/cat/42/reviews/

Het is bij kasten niet zo dat je echt met benchmarks te maken hebt voor snelheid ofzo, dus je kunt het prima met elkaar vergelijken :).
Wat betreft kabelmanagement, ik ben het met je eens dat het er op de foto's niet 100% netjes uitziet, maar dat hoeft niet. Het is duidelijk dat je de kabels weg kan werken en hoe dat kan. Of ze nu netjes vastgetiewrapped zijn of niet doet daar niets van af vind ik.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True