Door Jurian Ubachs

Redacteur

The Godfather II

Conclusie

Als liefhebber van The Godfather, en van maffiaverhalen in het algemeen, kan ik niet genoeg tijd doorbrengen in dit soort games. Toch overheerst er na het spelen van The Godfather II een gevoel van teleurstelling. Het spel houdt acht uur lang een aardig niveau vast, waarin verschillende typische maffiagebeurtenissen de show stelen. Daarna is het verhaal echter op en mag je nog een flinke tijd als ongeleid projectiel op pad, wat een beetje goedkoop aanvoelt. Daar komt bij dat het spel er nauwelijks mooier uitziet dan zijn 2,5 jaar oude voorganger, los van het te verwachten poetswerk. Jammer, want het uitgangspunt, met het verhaal, een meer strategische aanpak en drie verschillende steden, bood veel potentie. Achteraf blijkt die maar voor een beperkt deel te zijn benut, en dat is zonde van de licentie.

Pluspunten

+ Maffiasfeer
+ Actie
+ Drie steden
+ Multiplayer-optie

Minpunten

- Game duurt langer dan het verhaal
- Repetitief
- Steden zijn klein
- Grafisch achterhaald
- Auto's sturen vervelend

Cijfer: 6,5

Titel The Godfather II
Platform PC, Xbox 360, PlayStation 3
Ontwikkelaar EA Redwood
Uitgever Electronic Arts
Releasedatum 10 april 2009
The Godfather review The Godfather review The Godfather review The Godfather review The Godfather review The Godfather review The Godfather review The Godfather reviewReacties (39)

Wijzig sortering
quote: Mellow Jack
Ik vind dit dus ook een erg negatieve review maar ik heb de afgelopen tijden een beetje de reviews gelezen en ben tot de conclusie gekomen dat op tweakers over het algemeen heel negatief wordt gekeken naar games en ze te veel letten op elke detail ipv de algemene speel ervaring (daarom zijn ze bij sommige games ook overdreven positief omdat het gewoon hun type game is). Mijn mening is dus ook dat het een spel is die meer verdient dan de schrijver hem geeft (tis en blijft persoonlijk natuurlijk.)
Sorry Mellow Jack, maar vind je dit spel echt zo goed nadat je het hebt gespeeld? OF denk je dat het goed is?

Ik vind de reviewer nogal mild. Wat heeft dit spel met de originele GodFather licensie te maken, behalve de namen Corleone en een aantal npc's? Waarom is Michael Corleone niet de GF? Waarom is iedereen weer voor zijn eigen ding aan het vechten, terwijl ze op Cuba notabene een soort 'cease fire' hadden afgesproken? De licentie wordt eigenlijk gewoon verkracht op deze wijze.

Hebben we het nog niet eens gehad over de gameplay. Keer op keer dezelfde missie (ga een gebouw in, dood alle bodyguards en sla de eigenaar net zolang totdat je een leuk bedrag hebt vrijgespeeld). Dit niet een keer maar 100 keer, exclusief het 'afslaan van vijandelijke aanvallen'. Als het nou origineel was, maar dit was toch ook wat we moesten doen in Godfather deel 1?

[edit] Vergeet ik nog helemaal uit te halen naar de manier waarop je "buddy's" zich gedragen in een gevecht. Je hebt er echt totaal niets aan. Dit spel verdient de troffee voor de domste AI ooit in een spel, zelfs de ruimteschepen uit de originele 'Space Invader' reageerden beter. Ik bedoel: ze staan soms voor zich uit te kijken, volgen je niet het gevecht in, komen niet normaal een voertuig in. Na een dikke 2 uur spelen was ik zo geirriteerd dat ik het spel in de wilgen heb gehangen. Nu maar hopen dat EA nog een HELE flinke patch uitbrengt, want dit spel zit VOL fouten!

Nee, sorry. Niks te negatief door de originele reviewer, eigenlijk is hij nog te positief. Hij zou een 3,5 moeten geven en een enorme draai om de oren van EA die niets geeft om de consument.

[Reactie gewijzigd door Wizo op 13 april 2009 13:16]

Mijn eerste punten na het spelen van Godfather II.

Con's
- Het is te eenvoudig
- Besturing van auto's slaat nergens op, ook het 'botsen' kan vrijwel onbeperkt
- Je kan veel te veel damage hebben (misschien ook puntje 1)
- New York heeft 5 straten |:(
- Er gebeurt verder helemaal niets om je heen, alleen jouw verhaal telt

Pro's
- Verhaal is best oke tot nu toe
- Sfeer

Ikzelf vind het echt een diepe teleurstelling
Hmm ik vind het opzienbarend dat je voor deze rommel een voldoende geeft. Ik heb de game ook binnen 8 á 9 gameuren uitgespeeld, iets dat ik al veel te kort vindt. Voor mij mis je echt een heleboel negatieve punten, zoals:
 • Elke racket is een doolhof. Helemaal aan het einde staat pas de baas, wat vooral irritant is bij bouwputten.
 • Er zijn gesloten deuren die je niet kan opblazen, of lockpicken of whatever?!?!
 • De steden zijn niet klein, maar miniscuul. In Cuba woon je practisch in 3 rackets [/i]
 • Het verkeer is gaar, veel te veel dezelfde auto's, soms bijvoorbeeld 3 tankauto's achter elkaar en niks anders in de buurt, of het feit dat de parkeerplaats in Miami bij het vliegveld altijd vol staat met dezelfde soort auto's, of taxi's of tankauto's..
 • Je kan niet overal overheen springen, bijvoorbeeld rioleringspijpen in een bouwput
 • Alle verhalen van mensen die je kan huren over hun specialiteiten zijn hetzelfde
 • Michael Corleone lijkt niet op de echte, en z'n stem is gaar, zelfde geld voor die auwe lul (die grijze, wat een afgrijzelijke stem heeft die kerel)
 • Het verhaal is supercrap, eigenlijk is er niet eens echt een verhaal. Soms moet je gaan praten met Michael of die kale om alleen maar een extra slot in je familie te krijgen, nou wat een verthaal
 • Zogauw je een medic in je team heb, en met minimaal een andere gast in je team blijft, zijn alle fights easy.
 • Zogauw je alle bonussen heb, zoals kogelvrije vesten (die er trouwens uberlelijk uitzien) is het al helemaal veel te simpel
 • Het feit dat je gedwongen wordt oorlog te gaan voeren met die maffiafamilie uit sicilië, terwijl ik dat niet wilde (had daarvoor gesaved, maar beide conversatiekeuzen met die broer van Michael leidde dezelfde kant op) Dan nog die domme antwoorden van die persoon die je speelt, die zich laat leiden door de rest of dat hij zelf geen brein bezit, 'oh hij is slecht, oh ja je heb gelijk, aanpakke die hap'
 • Waarom doe je een gepanserde auto in deze game als je die helemaal niet nodig heb voor welke missie ofzo dan ook?!?!
 • Waarom moet je een huis van een andere familie opblazen als je net de baas van het stel een kogel door zn hoofd heb gejaagd, lijkt me nogal overbodig...
 • Waarom zeggen de mensen in je crew om de 2 seconde 'I wonder if somebody tried to contact you'
 • Waarom zou je in vredesnaam een racket van je tegenstander opblazen of af laten fikken als je em ook over kan nemen?
 • Waarom krijg ik het gevoel dat ik helemaal niet een don ben, maar een speelpop van michael corleone? Als hij wat wil moet ik als een gesjeesde daarheen omdat hij weer 'orders' heeft'? [/i]
Anoniem: 246474
10 april 2009 13:53
Het cijfer is een terechte score voor het spel. Wat eerst leuk en aangenaam EN vernieuwend lijkt, draait al snel uit tot repetitief gamen.

Minpunten (naar mijn mening):
- Het spel valt snel in herhaling : rackets overnemen en af en toe een side-quest
- Een volledige spelwereld is positief maar de manier waarop ze je dwingen om routes te nemen... Je kunt niet over een simpel muurtje springen. Brengt vaak ergernis met zich mee.
- De racket-ownes staan altijd op het laaste wat het spel ENORM voorspelbaar maakt. Gewoon volgens uw plan in de laatste ruimte binnenlopen met een staaf dinamiet en klaar is kees.
- De politie & vijanden hebben een slechte AI. De schietgevechten zijn dan ook enorm voorspelbaar en gemakkelijk te winnen.
- Het spel zelf is behoorlijk makkelijk. Van zodra je een medic hebt in jouw team die behoorlijk veel upgrades heeft, is het makkelijk om zonder te sterven het spel uit te spelen.
- Auto's & omgevingen zijn te gelijkaardig. Wat variatie etc zou handig en mooi geweest zijn.
- Het concept van "made men" uitschakelen is vernieuwend maar knap vervelend omdat je telkens in een slow-mofo-wagen moet rondrijden.
- De wereld is gewoon TE KLEIN. In NewYork kun je van het vliegveld tot aan uwen compound (aan de andere kant van de stad) rijden zonder al te veel te draaien + ge staat er in 30 seconden.
- De aanvallen zijn behoorlijk vervelend omdat het er gewoon zoveel zijn. Telkens don's view openen om de juiste racket te zoeken en dan made men zenden ...

Zo kan ik nog wel eventjes doorgaan... Kortom, het spel schiet tekort op cruciale vlakken waardoor het cijfer volgens mij ZEKER niet hoger mag dan wat het hier krijgt (6,5/10) wat volgens mij dan nog teveel is.
Nice try EA maar ik vrees dat je alweer een goede titel opzadeld met een mottige game.
Goede review, speel het nu een paar dagen moet zeggen vermakelijk okay maar verder geen hoog standje. Dingen die ik zeer vreemd vind:

Random voorbijgangers spreken je aan met vragen om mensen te vermoorden? Zomaar uit het niets?

Soms komt er een missie langs van zo'n random voorbijganger die je betaald om JOUW zaak te vernielen?

Er is geen andere manier om andere " made men " te vinden, behalve door random voorbijgangers die dit wel weten en OOK hoe je ze moet vermoorden?

topless strippers har har har :9

Het komt allemaal over als een samen geraapt zooitje, behoorlijk zonde van de licentie. :) Vraag me af wat een andere uitgever kan doen met deze licentie. ( denk aan Rockstar etc )

[Reactie gewijzigd door Timv37 op 9 april 2009 09:17]

Ik ben het zeker eens met de minpunten de pluspunten vindt ik wat zwak want dat kun je eigenlijk bij elk spel wel zeggen. Maar ik zal een paar minpunten ook even na mijn mening onderbouwen.

De besturing van de auto's kan echt niet meer het is te slecht voor woorden. Je hebt het gevoel alsof ze over de weg zweven en totaal geen contact maken met de weg. Daardoor sturen ze ook als een idioot en is gewoon te simpel.

Over het grafisch aspect hoef ik denk ik weinig te zeggen, het ziet er gewoon niet uit voor een game van 2009. Ik draai hem zonder problemen vol op mijn 8800GTS'je en dat moet toch wel wat zeggen voor een pc game denk ik.

Ja de steden zijn inderdaad vrij klein maar ik weet niet of het wat toegevoegd had om grote steden erin te doen. Ik bedoel je hebt er helemaal niks aan om een beetje de stad op stelten te zetten dat geeft lang niet de kick zoals bijvoorbeeld GTA:SA had. Kortom een grote stad had niks toegevoegd.

Verder vindt ik de game toch wel vermakelijk om even een uurtje te spelen (ook echt niet langer) de missies zijn zo hier en daar wel leuk. Verder is het wel steeds hetzelfde en de voice-acting is eigenlijk ook gewoon belabberd.
Ik denk dat we voor een echte goede mafia game gewoon moeten wachten op Mafia II.

EA heeft nu twee kansen gehad met The Godfather setting maar heeft deze helaas niet weten te benutten.
Ik ben van mening dat wanneer je een echte GF fan bent je het spel helemaal gek zal spelen.
Dit omdat de sfeer gewoon goed in het spel zit en het vergroten van je naam dmv het overnemen van bedrijven gewoon leuk is.

Persoonlijk vind ik ook de algemene beleving wat een spel bied belangrijker dan de individuele punten.

Ik vind dit dus ook een erg negatieve review maar ik heb de afgelopen tijden een beetje de reviews gelezen en ben tot de conclusie gekomen dat op tweakers over het algemeen heel negatief wordt gekeken naar games en ze te veel letten op elke detail ipv de algemene speel ervaring (daarom zijn ze bij sommige games ook overdreven positief omdat het gewoon hun type game is). Mijn mening is dus ook dat het een spel is die meer verdient dan de schrijver hem geeft (tis en blijft persoonlijk natuurlijk.)

Als GF fan zal je net zoals in het eerste deel veel plezier hebben aan het spelen van de game en veel minder last hebben van die kleine puntjes die de schrijver aangeeft. het zijn allemaal van die punten die je opvalt als je niet helemaal wordt opgezogen door de game en dat zal bij de echte mafia fans zeker wel gebeuren

Edit: Wil er wel even mijn cijfer bij geven natuurlijk. Ik ga voor een 7,5 een leuk spel als je jezelf toelaat om er echt in te komen. Als heel de GF licentie je niet boeit kan je inderdaad beter een andere zandbak game spelen want er zijn betere

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 9 april 2009 11:22]

Ik ben een absolute GF fan, maar wat is er leuk aan om een tot op de milimeter identiek bedrijf over te nemen in florida en new york, hoe moet je dan in de sfeer komen, ging spontaan naar de map om te controleren dat ik t vliegtuig echt wel gepakt had?

absoluut mee eens, daarom speel ik vaak indiegames, beleving gaat boven graphics

de review is zeer gelijk aan andere sites, niets negatiever.

als GF fan is deze game juist extreem ergelijk, suf knallen en nog wat meer knallen is je enige optie om zelf invloed op iets uit te oefenen, enige GF waardige activiteiten zijn storyline based en gaan automatisch (senator in je macht krijgen met dode..)

juist als de GF licentie je boeit links laten liggen, het is namelijk heel jammer dat behalve een flauwe verhaal lijn en wat hersenloos schieten waar je toch niet dood kan (door een leger van 30 man schietend naar binnen gerend, brandkast geopend weer naar buiten gerend en weggereden)

het moge duidelijk zijn ;) ik ben het absoluut niet eens met je zienswijze. vermakelijk genoeg om misschien in de toekomst uit de budgetbak te pakken. 6+
Heb em ook ff gespeeld en meteen weer ingeleverd, wat een ongelofelijk slecht game!

Besturing is ronduit slecht, lijkt wel of alles een beetje vertraging heeft... auto's zijn niet lekker te besturen.. Ik weet dat het geen racegame is, maar tegenwoordig mag je veel meer verwachten!

Graphics zijn imho wel storend, het is niks mooier dan The Godfather 1 en das gewoon slecht zoveel jaar na dato.

Nee, dit is geen game die ik zou aanraden... Je moet wel heel erg van de film houden wil je deze game spelen.
Het klinkt aan alle kanten ook als een game die in dezelfde lijn als deel 1 lag. Dat was ook gewoon een waardeloze game. Deel 1 had last van precies dezelfde problemen, het was grafisch waardeloos (cmon, alleen de gezichten waren mooi verder was alles het zelfde, er waren 3 typen winkels en de omgeving was gewoon matig), de stad was klein, auto's waren een RAMP om te besturen en er zat weinig verschil tussen de auto's en je bleef achter elkaar dezelfde dingen doen. Alleen de soundtrack was netjes (maar ja, de soundtrack van Mafia was gewoon VEEL beter ;)).

Conclusie, Mafia was toen al het enige mafia-based spel om te spelen en is dat volgens mij nog steeds als ik de review mag geloven. Oftewel, ik verwacht dat alleen Mafia II de huidige koning van de troon kan stoten.
Erg jammer dat men niet (tot nu toe) niet uit de licentie weet te halen wat er eigenlijk in zit, want het verhaal heeft zoveel potentie... Nou maar hopen dat deeltje 3 er komt en dat ze daar wel wat moois van weten te maken. Een aantal elementen uit de game vind ik overigens wel weer erg tof gedaan, de ' godfather-view' ziet er bijvoorbeeld strak uit. Een toffe manier om een overzicht weer te geven, beter dan die standaard 2D plattegrondjes in de meeste games.

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 9 april 2009 09:41]

Het lijkt erop dat zelfs downloaden van dit spel de moeite niet waard is, dat laat ik dan maar mooi achterwege.
Wachten maar op Mafia II :9
Hehe nou als je dat al niet meer de moeite vindt, dan wachten we mooi op Mafia II :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee