Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Tweakers.net Best Buy Guide: editie maart 2009

High-end gamesysteem

Hardwareland is een onvoorspelbaar en veranderlijk land. Met een aantal nieuwe producten en dalende prijzen werd het samenstellen van een gamesysteem met een budget van 1500 euro er niet gemakkelijker op. Uiteindelijk is er voor gekozen om een zo snel mogelijk systeem samen te stellen voor 1500 euro, zonder de randapparatuur over het hoofd te zien, want die voegen wel degelijk iets toe aan de game-ervaring. Gezegd moet worden dat met de huidige prijzen en nieuwe producten er een veelvoud aan mogelijkheden is. Voor het samenstellen van je eigen systeem is het dan ook aan te raden om Complete systemen en Laptop te bezoeken.

Discussies over het multimediasysteem kunnen worden gevoerd in [BBG Aanschaf] High-end gamesysteem maart 2009.

Basisonderdelen:

Score: 4.5* Processor: AMD Phenom II X4 940 BE - Onbekend
AMD Phenom II X4 940 BEWaarschijnlijk de grootste verandering ten opzichte van de BBG uit januari is de verschijning van een quadcore-cpu, en nog wel eentje van AMD. Er is voor de Phenom II 940 BE gekozen omdat deze zeer goed mee kan komen met Intels Core i7 920, die niet alleen duurder is, maar ook het gebruik van een duurder moederbord en duurder geheugen vereist. De Phenom II 940 is niet veel duurder dan de E8400 en met een klein oog op de toekomst is de extra investering van 50 euro op een budget van 1500 euro goed te verdedigen. Aangezien het een Black Edition is kan de cpu eenvoudig overgeklokt worden door de multiplier simpel een tandje hoger te schakelen.

--> --> --> --> --> --> --> --> --> --> -->

Score: 4.5* Koeler: Scythe Mugen 2 - Onbekend
Scythe Mugen 2Er is gekozen voor een grote koeler, zodat de processorsnelheid flink opgeschroefd kan worden, zonder dat temperatuur daarbij meteen de beperkende factor is. Tijdens normaal gebruik zal de koeler ook nog eens erg stil zijn. De Scythe Mugen 2 is nog vrij nieuw en reviews zijn schaars. Wij vertrouwen er echter op dat de Mugen 2 minstens net zo goed zal zijn als zijn voorganger, waardoor de koeler niet teleur zal stellen.

Score: 5* Moederbord: Foxconn A7DA-S - Onbekend
Foxconn A7DA-SEr is gekozen voor een moederbord dat de nieuwe Phenom II-cpu's ondersteunt, en tevens beschikt over een SB750-chipset. De keuze valt dan al gauw op een 790GX-plank, omdat deze alle nodige toeters en bellen aan boord heeft voor een gamesysteem. De 790FX-chipset biedt meer pci-e x16-slots, maar daar moet ook voor betaald worden. In combinatie met de gekozen videokaart zijn meer dan twee pci-e x16-slots, die in x8/x8 draaien, niet nodig. Ook reguliere zaken als Gb-lan, zes sata-aansluitingen, twaalf usb-poorten en firewire ontbreken niet op de Foxconn A7DA-S. Verder is er onboard ondersteuning voor raid 0/1/5 en 10. Een zeer compleet moederbord voor zijn prijs.

Score: 4.5* Geheugen: OCZ Platinum Dual Channel OCZ2P10664GK - Onbekend
OCZ Platinum Dual Channel OCZ2P10664GKGeheugen is de laatste tijd weer iets in prijs gestegen, maar 4GB geheugen is nog steeds goed betaalbaar. Er is gekozen voor een setje OCZ Platinum, dat bestaat uit 2x2GB ddr2 1066MHz-geheugen. Het geheugen heeft een scherpe prijs voor zijn snelheid en de lage timings van 5/5/5/18. Voor deze snelheid is er echter wel een spanning nodig van 2,1V, wat soms problemen kan veroorzaken als het moederbord het geheugen niet goed herkent en een te lage spanning instelt.

Score: 5* Videokaart: Sapphire HD 4870 X2 - Onbekend
Sapphire HD 4870 X2Wederom weet de HD4870X2 zijn opwachting te maken in de BBG. Er is opzettelijk niet gekozen voor de duurdere GTX295, omdat de prestaties van beide kaarten bijna identiek te noemen zijn. Op het moment van spreken is er tevens een GTX280 te koop voor een magere 250 euro, een zeer goede prijs. Een HD4870X2 biedt echter meer prestaties op de resolutie van 1920 x 1200, zodat er zonder blikken of blozen gebruik gemaakt kan worden 4xAA. Twee GTX280's was een optie, maar zou 1/3e van het budget in hebben genomen, waardoor er teveel bespaard moest worden op randapparatuur. De HD4870X2 zou voor een poosje genoeg prestaties moeten bieden, zonder dat er ook maar een beetje eyecandy gemist hoeft te worden.

Score: 4* Geluidskaart: Creative X-Fi Titanium - Onbekend
Creative X-Fi TitaniumMet een quadcore-processor van het formaat Phenom II 940 is het niet nodig om een geluidskaart te kopen om een paar extra fps uit de pc te persen. De geluidskaart wordt dan ook geheel en alleen aangeschaft vanwege zijn EAX 5.0-ondersteuning. Het onboard geluid zal voor menig gamer meer dan voldoende zijn in combinatie met een headset of normaal 5.1-setje. Met EAX 5.0 kan de Creative X-Fi Titanium echter net dat beetje extra beleving brengen en gaat jarenlang mee, waardoor 65 euro geen slechte investering is.

Score: 4.5* Harde schijf: 2 x Seagate Barracuda 7200.12 500GB - Onbekend
Seagate Barracuda 7200.12 500GBSeagate werd de laatste tijd geplaagd door negatieve berichtgeving, maar de problemen lijken opgelost. Deze Seagate Barracuda 7200.12 500GB werd sowieso niet getroffen door de foutieve firmware, en is met zijn enkele 500GB platter de snelste 7200tpm-schijf op de markt. Twee van deze schijven kunnen gecombineerd worden in een raid 0-opstellingen, of het OS en andere applicaties kunnen simpelweg over beide schijven verdeeld worden. Voor net geen 10 eurocent per gigabyte zijn de schijven ook nog eens zeer betaalbaar. Seagate Barracuda 7200.12 500GB Drive Review

Monitor:

* Monitor: Samsung Syncmaster 2443BW - Onbekend
Samsung Syncmaster 2443BWHoe groter het beeldscherm, hoe beter. Aangezien er een budget is waar rekening mee gehouden moet worden is de keuze dan ook gevallen op de Samsung Syncmaster 2443BW. Dit 24"-scherm met een resolutie 1920 x 1200 en een reactietijd van 5ms zou prima geschikt moeten zijn voor gamers. TN-panelen mogen dan niet het meest kleurgetrouw zijn, ze hebben wel een heel lage reactietijd. Overigens zou een nog groter scherm een te grote hap nemen uit het budget.

Overige onderdelen:

Score: 4.5* Behuizing: Cooler Master Centurion 590 - Onbekend
Cooler Master Centurion 590Cooler Master produceert al jaren kasten waar menig gamer zijn dure hardware met een gerust hart in kwijt kan. De Cooler Master Centurion 590 is een prima kast voor een zacht prijs. De kast springt er niet echt uit, maar dat kan ook een voordeel zijn. Wat betreft functionaliteit doet de kast niet onder voor een aantal duurdere behuizingen. De CM 590 wordt standaard geleverd met twee 120mm-fans, en kan naar wens nog uitgerust worden met zes extra 120mm-fans. Verder hoeft er bij het inbouwen van pci-kaarten of harde schijven geen schroevendraaier aan te pas te komen.

Score: 4.5* Voeding: Cooler Master Silent Pro 600W - Onbekend
Cooler Master Silent Pro 600WMet een enigszins vergelijkbaar systeem blijkt de totale energiebehoefte net iets boven de 400W te liggen. Er is dan ook gekozen voor een 600W voeding, zodat er genoeg speelruimte is voor een extra harde schijf of een overklok van de processor. De Cooler Master Silent Pro 600W is een van de goedkopere voedingen in zijn klasse, en presteerde erg goed in een review van Anandtech. Met een efficiëntie van boven de 82 procent wordt er niet al te veel energie verspild.


Score: 4.5* DVD-brander: Samsung SH-S223F - Onbekend
Samsung SH-S223FWe hebben er voor gekozen om het systeem uit te rusten met de Samsung SH-S223F. Deze brander kan op tweeëntwintigvoudige snelheid gegevens wegschrijven en is uitgerust met een sata-aansluiting. Volgens de review op CD Freaks levert het apparaat uitstekende lees- en schrijfkwaliteiten, en het is daarmee een uitstekende keuze voor dit systeem.

Score: 4.5* Luidsprekers: Logitech G51 - Onbekend
Logitech G51Met een relatief dure geluidskaart moet er op zijn minst een fatsoenlijk 5.1-setje aangeschaft worden. De Logitech G51 voldoet aan die criteria, voor een schappelijke prijs kan er genoten worden van alle explosies, geweerschoten en andere geluidseffecten weergegeven in surround-sound. De Logitech Z-5500 zou nog beter passen bij de geluidskaart, maar zou het budget te ver overschrijden. Voor gamers die alleen gebruik maken van een headset is een duur setje luidsprekers helemaal overkill.

Score: 4* Headset: Creative Fatal1ty Gaming Headset - Onbekend
Creative Fatal1ty Gaming HeadsetOm anderen niet tot last te zijn en om je beter te kunnen concentreren mag een goede headset niet ontbreken bij een gamebak. Om binnen het gestelde budget te blijven is er dit keer niet gekozen voor een surround headset, maar de Fatal1ty Gaming Headset van Creative. In combinatie met een Creative X-Fi geluidskaart is het echter wel mogelijk om dit te simuleren, door cmss-3d in te schakelen in het configuratiescherm.

Score: 3.5* Toetsenbord: OCZ Alchemy Elixir - Onbekend
OCZ Alchemy ElixirEr is voor een relatief goedkoop toetsenbord gekozen, omdat het goede reviews heeft ontvangen, en dezelfde functionaliteit biedt als een duurder toetsenbord, zoals bijvoorbeeld de Logitech G11. Het toetsenbord heeft een ergonomische steun, toetsen die voorzien zijn van een rubberen laagje en er zijn tien macro-toetsen aanwezig.

Score: 4.5* Muis: Logitech MX518 - Onbekend
Logitech MX518Een goede muis is erg belangrijk voor mensen die uren achter hun pc doorbrengen met de muis in hun hand. Ergonomie speelt daarbij een grote rol, dus wat nou precies een fijne muis is verschilt per persoon. Voor niet al teveel geld kan de Logitech MX518 aangeschaft worden, een oude bekende, met vele positieve productreviews op T.net. Met een dpi van maximaal 1600 kan er tot op grote nauwkeurigheid gemuisd worden. Concurrenten zoals de Razer DeathAdder of Logitech G5 behoren ook tot de mogelijkheden.
ProductPrijsAct. Prijs
Processor AMD Phenom II X4 940 BE € 207,71 Onbekend
Koeler Scythe Mugen 2 € 32,30 Onbekend
Moederbord Foxconn A7DA-S € 85,- Onbekend
Geheugen OCZ Platinum Dual Channel OCZ2P10664GK € 53,70 Onbekend
Videokaart Sapphire HD 4870 X2 € 389,- Onbekend
Geluidskaart Creative X-Fi Titanium € 65,78 Onbekend
Harde schijf 2 x Seagate Barracuda 7200.12 500GB € 98,- Onbekend
Monitor Samsung Syncmaster 2443BW € 241,87 Onbekend
Behuizing Cooler Master Centurion 590 € 59,80 Onbekend
Voeding Cooler Master Silent Pro 600W € 75,20 Onbekend
DVD-brander Samsung SH-S223F € 17,09 Onbekend
Luidsprekers Logitech G51 € 105,08 Onbekend
Headset Creative Fatal1ty Gaming Headset € 24,70 Onbekend
Toetsenbord OCZ Alchemy Elixir € 17,95 Onbekend
Muis Logitech MX518 € 29,- Onbekend
Totaalprijs bij opstellen BBG € 1.502,18 € 0,-
De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kunnen opgezocht worden door de bovenstaande configuratie via deze link in je pricewatch winkelmand te plaatsen. De bestaande inhoud van je winkelmand wordt hierbij overschreven.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee