Door Daniel Kegel

Creative Webcam Go! review

Inleiding

In deze korte hardware-review zal ik de nieuwste webcam van Creative bespreken, de Webcam Go!
De camera is een doorontwikkeling van de bekende Webcam III, en heeft een aantal opvallende eigenschappen. De grote vraag is echter of het ding de forse prijs van 379 gulden incl. BTW waard is.

Specificaties

Allereerst de specs van de webcam, deze zijn eigenlijk niet echt opzienbarend. Vrijwel elke verkrijgbare webcam biedt deze mogelijkheden:
*Video-opnamen in 16,7 miljoen kleuren tegen 30 frames per seconde (fps) bij een resolutie van 352x288 pixels en 15 fps bij een resolutie van 640x480 pixels
*Snapshots met een maximale resolutie van 640x480 pixels
*Lens met scherpstelling van 15 cm tot oneindig
*USB-aansluiting

Het bijzondere aan de Webcam Go! is echter dat hij is uitgerust met 4 Mb intern geheugen. Hierdoor kun je de webcam ook als eenvoudige digitale camera gebruiken, of eigenlijk is het een digitale camera die je ook als webcam kunt gebruiken.
Bij "mobiel" gebruik gelden de volgende specificaties:
*Snapshots in 16,7 miljoen kleuren bij een resolutie van maximaal 640x480 pixels
*Opslagcapaciteit van ongeveer 200 snapshots van 320x240 pixels of ongeveer 75 snapshots van 640x480 pixels
*4 opnamemogelijkheden: enkelvoudig snapshot, meervoudig snapshot (max. 10 achter elkaar), enkelvoudig en meervoudig snapshot met tijdvertraging

Installatie en software

Met de introductie van USB is het aansluiten van randapparatuur als scanners en camera's een stuk eenvoudiger geworden. Het is een kwestie van kabel in de computer pluggen, CD inleggen, verwijzen naar de drivers en alles gaat verder vanzelf. Opvallend was dat de webcam prima werkte als ik hem direct op de PC aansloot, maar dat het ding weigerde te functioneren via de USB-hub die geïntegreerd is in de CTX-monitor die ik hier tijdelijk heb staan. Ook herinstallatie van de drivers van zowel USB-hub als van de camera zelf mocht niet baten.
De camera werkt vooralsnog alleen maar onder Windows 98, Windows 2000 gebruikers zullen moeten wachten op geschikte drivers.

Creative levert een aantal programma's mee, waardoor het vrijwel verplichte Microsoft Internet Explorer 5 en Netmeeting 2.1. Het belangrijkst zijn echter Webcam Go Control en Webcam Go Monitor, de installatie hiervan ging feilloos.
Met Go Control kun je snapshots en filmpjes maken en de instellingen van de camera veranderen. Dit is vooral belangrijk bij mobiel gebruik. Op de camera zelf kun je namelijk niet meer de resolutie veranderen: dit moet gebeuren als de camera aan de computer gekoppeld is.
Verder kun je de plaatjes en filmpjes opslaan in een fotoalbum. Handig is dat je vanuit het fotoalbum plaatjes direct als attachment aan een mailtje kunt hangen.

Webcam Go Monitor is de vervanging van iSpy en herbergt ook een paar "Watchdog"-achtige functies. Het programma kan gebruikt worden om met een bepaalde interval een snapshot te maken en dat via email te versturen of op een website te plaatsen. Daartoe is een aantal templates bijgevoegd voor een simpele web-pagina. Helaas is het minimale interval 1 minuut…van een beetje streaming video is geen sprake. Bovendien is de gegenereerde HTML-code nogal omslachtig en is er geen automatische refresh. Je zult dus zelf nog het één en ander moeten knutselen om een fatsoenlijke pagina te krijgen.

Verder kun je de software opdracht geven om bij een gewijzigd beeld een snapshot te maken: het wordt dan een soort beveiligingscamera. Het werkt allemaal goed maar het is een wat sober uitgevoerd programma. Dit geldt ook voor Go! Control. Het doet wat het moet doen maar voor bijna 400 gulden mag je naar mijn mening toch wat meer functionaliteit en mogelijkheden verwachten.

Prestaties en gebruiksgemak

In de hoogst mogelijke kwaliteitsmodus en resolutie (640x480, 24 bits kleuren) is de kwaliteit van de snapshots redelijk. Deze kiekjes zijn goed geschikt voor bijvoorbeeld gebruik op webpagina's waar kwaliteit en resolutie niet zo belangrijk zijn in verband met de beperkte bestandsgrootte. Een plaatje in de genoemde hoogste kwaliteitsmodus is ongeveer 35 Kb groot.

De filmpjes worden standaard opgeslagen in AVI-formaat en zijn ook vrij redelijk van kwaliteit. Bij een resolutie van 320x240 wordt makkelijk een frame-rate van 25 gehaald, genoeg voor vloeiend beeld. In de hoogste resolutie van 640x480 is het bij ongeveer 10-12 frames wel gebeurd en is het beeld dus nogal schokkerig.

Zoals gebruikelijk bij webcams worden zaken als contrast en helderheid automatisch ingesteld, maar dat kan ook handmatig gebeuren. Er zit wel een kleine vertraging bij het aanpassen van het beeld als er een snelle verandering van lichtsterkte plaatsvindt. Het beeld krijgt dan eerst een rode waas over zich heen maar na ongeveer 2 seconden past het beeld zich vanzelf aan. Het is aan te raden de instellingen allemaal op automatisch te zetten voordat je met de camera op pad gaat en 1-2 seconden te wachten voordat je een foto maakt zodat de camera zich kan aanpassen aan de omstandigheden.

Het scherpstellen van de lens gaat zoals gebruikelijk: door het draaien van een ring om de lens. De Webcam Go is scherp van 15 centimeter tot oneindig. Voor opnamen van meer dan 3 meter afstand kun je de uiterste positie van de scherpstelling gebruiken. Voor het gebied tussen 15 cm en 3 meter moet je een beetje gokken met de instellingen. Je kunt het beste van tevoren een beetje experimenteren terwijl de camera nog aangesloten is op de PC bij welke afstand tot het onderwerp welke scherpte-instelling gebruikt moet worden.

Bij mobiel gebruik heb je 2 AAA-batterijen nodig, goed voor ongeveer 250-300 snapshots (tenminste, dat belooft Creative). Een goede zaak is dat Creative al 2 batterijen meelevert, zodat je meteen aan de slag kunt. Ik heb wel een paar vraagtekens bij de kwaliteit van deze batterijen, want ze waren al na 30 snapshots leeg. Nu gebruik ik Duracell® batterijen die al meer dan 100 snapshots meegaan en nu ongeveer halfleeg zijn. De 200 moeten dus wel gehaald kunnen worden maar de 300 die Creative belooft lijken me niet haalbaar. Let wel dat vooral het maken van meevoudige snapshots stroom vreet.
Handig is dat de camera zichzelf uitschakelt als er 2 minuten geen knop is ingedrukt.

De camera ligt lekker in de hand en weegt weinig. Leuk is dat in de doos ook een speciaal draagtasje zit voor de camera zodat je hem redelijk beschermd bij je kan dragen. Het maken van foto's gaat heel simpel: camera aanzetten, richten en de snapshot knop 2 seconden ingedrukt houden. Het duurt namelijk even voordat de foto is opgeslagen in het geheugen. Op een klein LCD-schermpje kun je zien hoeveel foto's je nog kunt maken. Zoals al gezegd zijn dat er in de hoogste kwaliteit ongeveer 75, meer dan genoeg.


Om de foto's de downloaden uit de camera sluit je hem weer aan op de USB-kabel en start je het Go! Control programma. De plaatjes worden automatisch naar de computer getransporteerd, waarna je ze in het foto-album kunt opslaan en kopiëren naar elk fotobewerkingsprogramma.

Problemen en conclusie

Met de hardware ben ik geen problemen tegengekomen, met de software lag dat wel anders. Tijdens het gebruik van Go! Control word ik regelmatig getrakteerd op fijne blauwe schermen met vage meldingen van VxD-errors op nog vagere locaties. Soms gebeurde dit zelfs bij het starten van Windows maar kon ik gewoon normaal doorgaan. Na het volledig nieuw installeren van alle software verdwenen die meldingen maar ik heb nog steeds geen echt lekker gevoel over de software.

*Conclusie

De vraag is dus of de extra functies van de Creative Webcam Go! de adviesprijs van F 379,- aanvaardbaar maken. De "gewone" Webcam III kost rond de F 200,- dus als je niets meer wilt dan gewoon een statische camera kun je de Webcam Go! beter links laten liggen, daarvoor is het ding gewoon te duur. De mogelijkheid voor mobiel gebruik rechtvaardigt mijns inziens de meerprijs echter wel. Creative heeft een leuk en vernieuwend product neergezet en dat is best wat waard. Je zit nu eens niet meer vast aan een USB-kabel van 1,5-2 meter maar je kunt overal foto's maken, die bewerken en online zetten. De beeldkwaliteit is ruim voldoende voor webgebruik en Creative levert een compleet pakket: zelfs aan een draagtasje en batterijen is gedacht.
Enige minpunt is de kwaliteit van de software: die is niet echt stabiel en ook wat sober uitgevoerd. Zoals al gezegd mag je bij deze prijs ook wel wat betere software verwachten. Als Creative daar wat meer aandacht aan besteed wordt het echt een aanrader!

*Eindbeoordeling

*Installatie: 90%
*Software: 60%
*Prestaties en gebruiksgemak: 90%
*Prijs / kwaliteit: 80%

Reacties (17)

Wijzig sortering
Lijkt mij een goedkoop alternatief voor een plaatjes schieter, maar die software werpt toch wel ff een hogere drempel op dan ik wil nemen, niet omdat een beetje tweaker terugschrikt van zulke problemen, maar gewoon omdat ik voor een webcam geen zin in frunniken heb.
Verder mag er in de conclusie ook wel als groot minpunt vermeld worden, dat de streaming functie niet lekker werkt.
Oftewel dat dit niet zo'n goede WebCam is... :o
Op zich is met de camera zelf niets mis: de streaming funcite werkt gewoon zoals ie zou moeten. Nadeel is alleen dat de meegeleverde software niet voldoende mogelijkheden daarvoor biedt. Je zult dus andere software moeten gebruiken. Overigens vindt ik de streaming functie niet zo heel belangrijk, je mist toch de bandbreedte om daar fatsoenlijk gebruik van te maken (elke seconde een plaatje van 15 kb uppen vreet meteen de gemiddelde kabel-upstream van 128 kbps op :))

De enige "digitale camera" die qua specs een beetje in de buurt komt is de Trust Cybershot (of zoiets)
Die heeft ook 4 Mb geheugen en een max. resolutie van 640x480

Een paar voorbeelden van plaatjes die gemaakt zijn met deze cam vindt je op kegelcam.cjb.net
Let niet op de onderwerpen en de belichting, het gaat om het idee :) :)
Ik heb hem ook thuis gehad, ben er niet tevreden mee. :(

voor plaatjes schieten is ie wel oke maar om kleine avi-tjes op te nemen vond ik hem slecht.
Misschien dat het aan mijn codecs lag maar het beeld verschillende nogal van kleur tijdens het opnemen, (eerst donker dan werd het lichter)

Dit was nog maar de eerste webcam die ik gebruikt had, dus ik weet niet hoe ie is t.o.v. andere webcams.

pea©e
Mooie review.
Jammer alleen van de software.
0Anoniem: 2449
16 maart 2000 07:00
en wat is de prijs/kwaliteit verhouding met andere digitale camera's met soortgelijke resolutie?

Want de meeste digitale cam's kun je ook aan je computer hangen en als webcam gebruiken,maar dan heb je meestal wat meer functies, zoals flitsers etc.
Kun je dit ding nou eigenlijk ook combineren met andere software?
0Anoniem: 3147
16 maart 2000 11:19
Een vriend van mij had laatst ook zo'n ding gekocht. Toen we hem installeerden hebben we wel wat lol gehad. Het leukste wat je ermee kunt doen is foto's maken. Voor f.379,-. is het wel een beetje een hoge prijs die je daarvoor betaald.
Niet dat de webcam niet werkt, maar de kwaliteit daarvan is gewoon niet optimaal.
O, en dat van de software: Klopt als een bus. Die houdt er soms gewoon mee op. (=hangen)
Toch wel fijn dat HIJ hem heeft gekocht, lenen kost niets :7
Leuk concept, maar er gaat niets boven mijn echt MegaPixel camera. Alweer een jaar oud, slechts 2000 foto's mee gemaakt. HEERLIJK. Jammer dat de prijs van deze cameras nog rond de 1000 gulden ligt. Voor de prestaties is deze "mobile webcame" dus een aardig dingetje, maar niet geschikt voor meer dan webgebruik...
;) Moet je maar eens proberen een 640x480 plaatje een beetje behoorlijk af te drukken... Heb de plaatjes gezien. HAHA Lachertje, veeeel te onscherp.

Hier vergelijk maar even met een "echte" foto. Om het een tikkie eerlijker te maken heb ik ook voor 640x480 gekozen, en de laagste kwaliteitsmodus. Kodak DC210plus.
home.wxs.nl/~cbierman/tweakers/DCP01766.JPG
0Anoniem: 3330
16 maart 2000 23:47
* Anoniem: 3330 koeienmelker
maar dit is wel een goede (met mem)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee