Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door TERW_DAN

X58: Asus Rampage II Extreme

Bios, Software en conclusie

*Bios

Het bios op de Asus Rampage II Extreme biedt een vrij uitgebreide overkloksectie onder de naam 'Extreme Tweaker'. Hier hebben we de mogelijkheid om de huidige cpu makkelijk een stapje sneller te laten lopen door middel van 'CPU Level Up'. Uiteraard kan de snelheid ook handmatig ingsteld worden. Daarnaast zijn hier de spanningen en timings in te stellen en kunnen de functies van de debugger worden ingesteld. Deze instellingen kunnen in een profiel in het cmos worden opgeslagen, zodat gemakkelijk geschakeld kan worden tussen verschillende instellingen.

In het bios kan tevens de verlichting van het RoG-logo en de oplichtende i/o-shield worden in-of uitgeschakeld en vinden we de mogelijkheid om het bios te herstellen vanaf de backup-bios-chip.

*Software

Asus levert naast een aantal eigen Asus-programma's ook nog 3DMark Vantage Advanced mee, wat een veel gebruikte benchmark is om systemen te testen.

Verder vinden we op de installatieschijf Asus AI-suite, Asus PC-probeII en Asus DirectLink. Asus AI-suite en Asus PC-probeII hebben beide de mogelijkheid om de hardware te monitoren. De AI-suite richt zich voornamelijk op de cpu-belasting, spanningen en temperaturen. PC-probeII biedt mogelijkheden om de desktop management interface uit te lezen, te kijken wat er aan de pci-bus hangt en een overzicht te geven van de vrije ruimte op de harde schijven.

Asus Directlink is een programma dat gebruikt kan worden om gemakkelijk data van de ene naar de andere computer over te zetten, door een directe verbinding op te zetten naar een tweede pc die Directlink heeft geïnstalleerd, waarmee het eigenlijk werkt als een simpele ftp-client.

*Algemene indruk

Met de Rampage II Extreme richt Asus zich duidelijk op gamers en overklokkers die het uiterlijk van het bord belangrijk vinden. Lichtjes zijn in overvloed aanwezig, en wat betreft features komt het bord weinig tekort. Toch heeft het model ook zo z'n nadelen. Een ervan is dat je een eatx- kast nodig hebt om het bord te huisvesten, waardoor een groot deel van de kasten afvallen. Daarnaast gaf het exemplaar dat wij hadden een chassis intrusion-melding die om onverklaarbare reden terug bleef komen. Aan accessoires geen gebrek bij de Rampage II Extreme in ieder geval, wat natuurlijk ook wel mag voor een prijs van rond de 330 euro.

Reacties (46)

Wijzig sortering
Mooi bord, dit is niet helmaal een E-ATX bord trouwens.
Wel iets dieper, E-ATX is nog een stuk dieper.

Op de Asus site staat deze afmeting van het bord:
ATX Form Factor
12 inch x 10.6 inch ( 30.5 cm x 26.9 cm )
* One inch greater than standard ATX form factor

http://www.asus.com/produ...i5W4Pw4fH22Mih&templete=2

E-ATX = 12 inch (304.8 mm) x 13 inch (330.2 mm)
ATX = 12 inch (304.8 mm) x 9.6 inch (243.8 mm)
http://en.wikipedia.org/wiki/ATX

De Rampage II Extreme is het enige bord in deze test dat niet binnen de 12"x 13"-afmetingen van de atx-formfactor valt. :?

[Reactie gewijzigd door nFo op 6 april 2009 18:08]

Dan is dat een foutje, hij valt dus net buiten de 9.6", niet de 13".
Maar past hij nou wel, of niet in een standaard ATX kast (zoals de Antec 900)? :? Beetje verwarrend allemaal

Edit: de titel luid precies: ASUS Rampage II Extreme LGA1366 Intel X58 DDR3-1600 ATX Motherboard

Edit 2: Review op Amazon luidt het volgende:

The con part of this motherboard is the design of the expansion slots. The motherboard is larger than the normal ATX so buyer beware if you have a "standard ATX" case. If you are using the 1366 ultra-120 CPU fan, it's tight... very tight but it does fit. If you plan on running SLI/Crossfire, have your nimble-fingered wife/girlfriend standing by.

Overall Pros:
1. Most versatile motherboard on the market with a good name in computer gaming.

2. Fast motherboard with overclocking almost dummy-proof (I was able to blue screen it with Tweak-IT but I was trying to BSOD it). With 8-8-8-24 OCZ memory and a good SINGLE video card, this is a winner.

3. While price currently at 405 which is higher than other X58 motherboards, the speed and versatility for gaming makes this board the only choice.


Overall Cons:
1. Board layout in expansion slots. I would have rather seen them add another half inch in length to fit the sound card on and make ADEQUATE room for heavy Crossfire/SLI configs. Running them on the white slot in full x16 instead of full x8 would be the cat's meow. Having to use single slot video cards to give a decent fit in with the sound card is just a poor decision.

2. Price

[Reactie gewijzigd door R3NC0N op 7 april 2009 19:09]

Zoals ook in de review staat, hij is groter dan ATX. Je zult dus moeten kijken naar EATX kasten waar hij inpast. Wellicht dat het in sommige gaat passen, maar als we kijken naar de standaarden gaat het niet.
Ik ben heel huiverig voor Asus borden geworden. Na de ellende met de Striker Extreme en DRIE Striker II Formula borden heb ik er geen vertrouwen meer in.

Al moet ik tegelijk zeggen, een P2B bord hier waar een Slot 1 P-3 op zit, die doet het elke keer weer, en dat ding ligt al jaren rond te slingeren. Maar zet het in een kast, aansluiten en hup, het draait.

De Striker II F heb ik dus 3 stuks van versleten in nog geen half jaar. Elk ging de mist in met de melding CPU INIT op die oh-zo leuke LCD poster.

Ik mag hopen dat een bord als dit daar geen last meer van heeft. Die Strikers waren al duur genoeg, deze gooit er nog een schepje bovenop.
Elk merk heeft zo zijn mindere series, hoewel sommigen wat meer (ik schrik nog steeds als ik jetway zie). Asus maakt al erg lang en erg veel borden, en hoewel er een dip in hun service zat ongeveer een jaar terug, kan ik zeggen dat ik dat nu redelijk op orde vind. Niet dat ik er veel gebruik van maakt, er draaien hier een paar asus plankjes, een K8N en een P5E ongeveer 70 uur per week, waarbij vooral de P5E leid onder zware mishandeling zoals overbelaste PCI-E kanalen en een Q6600 CPU en Geheugen die ondanks de luchtkoeling nooit snel genoeg zijn. Het verbaast me wat die plank allemaal pikt, heel anders dan de Via/MSI chipsets en mobo's die ik gebruikte voordat ik met de komst van de A7N8X (ook een prachtbord, soundstorm!!!) de stap naar Asus maakte.
Hij is elk geval niet de enige..

Heb er zelf ook last van gehad met de CPU-INIT melding. Gelukkig maar één board RMA maar leuk is anders. En op Internet waren er verhoudingsgewijs erg veel mensen met hetzelfde probleem.
Wat dat betreft laat de Striker II Formula nog wel een steekje vallen met de south bridge die enorm warm word..
Wel opvallend dat ze zoals is aangegeven van de soundstorm chip zijn overgestapt op de Creative.. Maar verder er geen andere benaming aan hebben gegeven.

BTW hetzelfde geldt waarschijnlijk ook voor dit board maar die LCD poster is waardeloos... (als hij éénmaal draait). Jammer dat ze daar niet wat meer mee hebben gedaan ...

Tis een "mooi"board veel features maar de prijs is toch wel fors. Denk dat ze een beetje de balans zijn kwijt geraakt hier, Want een 300 Euro board voor een 920 is ook beetje dom denk ik... en een 940 is misschien wel duurder als het board maar als je de behouding een beetje bekijkt blijft het verhoudingsgewijs een grof bedrag...

En dan de vraag of het echt allemaal zoveel beter is en dat alle features echt allemaal gebruikt worden... (triple SLI / Dual Ethernet enz.)

Genoeg keuzes gelukkig maar dit board is voor een kleine markt gemaakt..maakt het ook duurder en daardoor zeker ook niet zinvoller om te kopen..

[Reactie gewijzigd door F-I-X op 6 april 2009 17:38]

Ik ben tijdens het testen geen vreemde dingen tegengekomen. Nu heb ik dit bordje ook maar een kort weekje getest, dus dat is niet direct representabel.
Ik herken je verhaal inderdaad wel van die oude P2Bs, die dingen waren echt onverwoestbaar (Zeker in vergelijking met de moderne borden).
Ik ben tijdens het testen geen vreemde dingen tegengekomen
Artikel:
Daarnaast gaf het exemplaar dat wij hadden een chassis intrusion-melding die om onverklaarbare reden terug bleef komen.
8)7

[Reactie gewijzigd door Madrox op 7 april 2009 10:14]

Geen vreemde dingen met betrekking tot CPU-INITs, daar ging zijn reactie over. De Chassis Intrusion melding is niet direct onderdeel van het initialiseren van de cpu (of beter gezegd, het begin van het posten).
De Chassis Intrusion melding geeft wel aan dat het systeem gestopt is, maar het is niet direct een probleem met het posten van het hele ding, en dat is waar die Strikers van Ackermans1973 last van hadden. Als je die melding negeert boot het systeem gewoon door. een CPU Init error kun je nou niet echt negeren, je systeem doet gewoon niets meer.
Tsja, en je hoort alleen maar mensen als ze iets te klagen hebben natuurlijk. Iedereen gaat nu ook posten dat ze dezelfde problemen hebben, of hebben gehad...
Mijn P4C800-Deluxe draait als een tierelier, en heeft dat altijd gedaan ook. De MSI die ik daarvoor had ook.. Beide strakke bordjes die doen wat ze moeten doen.
Hehe, ik heb thuis nog een Pentium 3 met ASUS mobo staan... het ding heeft misschien luidruchtige kuren, maar het mobo lijkt het nog prima te doen.
Kan natuurlijk puur geluk zijn, maar toch, 7,5 jaar is best netjes :D
Eindelijk iemand die inziet dat Asus ook niet alles is, ik heb 2 asus moederborden, de P5N32-E en daarna de Striker II Formula aangeschaft en beide deden/doen het voor geen meter. Ik had dus een RAID 0 en op een gegeven moment stootte mijn eerste mobo de RAID af, ik had al meerdere problemen met het moederbord, zoals rare artifacts in mijn games, en het feit dat de microfoon het nooit deed. Dus toen dat andere moederbord aangeschaft, een week lang op gegamed en toen kreeg ik hetzelfde gedonder: 2 harde schijven van 80 Gb in RAID0 herkende hij als 1 schijf van 160 Gb (goed) en nog een schijf van 80 Gb, da ga nie gaan, bestanden wegschrijven naar een locatie die niet bestaat.

Dankzij Asus en hun waardeloze drivers heb ik 1300 euro in een computer geïnvesteerd die het tot op de dag van vandaag niet doet.
Die Nforce chips zijn niet te vertrouwen, kijk maar naar de RMA van die chips ;)
Ik heb een Rampage Formula, en ding is echt wel te vertrouwen.
Ben ik het niet mee eens. Ik heb toendertijd de Striker II Formule (nForce 780i) ingewisseld voor de MSI P7N Diamond, ook nForce 780i en die heeft never nooit niet kuren gegeven zoals die Strikers. Enige echt maffe daarmee is als ik vanuit Vista reboot, dan locked ie bij het OS keuzescherm zodra ik een toets aanraak, reboot ik uit Windows 7, geen enkel probleem.

Maar verder, rock solid. Het geheugen waarop m'n laatste striker ten onder ging draait prima op de MSI.

Misschien dat Asus en nForce geen goed huwelijk was?
mooie beknopte samenvatting! :)
Voor mij is i7 nog te duur, heb net een striker nse hier en daar doe ik het voorlopig mee. Ik moet zeggen dat die asus producten wel heel relaxt zijn qua OC-en, ze trekken de meest belachelijke OC's zonder morren :D De prijzen zijn iets minder relaxt, maar ja, je moet toch wat geld in je hobby stoppen, das met alles zo.

De chassis intrusion melding heb ik ook gehad, die is op te lossen door het jumpertje aan te drukken/schoon te blazen. je moet de pinnen waar een intrusion sensor aan kan hangen shorten om er vanaf te zijn. Tijdens shipment of wat schudden kan die losgaan. Check de manual maar is op die chassis intrusion pinnen.

Jullie 'samenvattinkjes' van de i7 borden bevallen me helemaal prima, lekker beknopt en toch een goed idee van wat het nou inhoudt allemaal.
Keep up the good work guys!
wanneer word er weer een leuke AM3 moederbordje ge-reviewed ? :)
Ik ben momenteel bezig met een aantal borden :) maar heb ze nog niet allemaal binnen op het moment, durf niet te zeggen hoe lang het gaat duren.
Ah das fijn! Ik ben erg benieuwd! :) Daar zijn de reviews idd nog spaarzaam van (evenals de am2+ bordjes als ik me niet vergis)
Wat een bord man, daar heb je je wel genoeg mee gegeten.
Die features, die grootte, niet te geloven dat het toch wat meer kost dan het gemiddelde I7 bordje. Ik zou het persoonlijk nooit kopen, maar ik ben er zeker van dat er mensen zullen zijn die hiermee serieus hun hart kunnen ophalen.

Mooi bord, en mooie beknopte kijk van tweakers erop :)
Apart om te zien (zonder een vermelding in het artikel) dat de geluidskaart een X-fi kaart van Creative is. Ik weet niet of dit al het geval was bij eerdere intel borden maar bij mijn 680 bord wordt er nog gebruik gemaakt van een soundmax chip (geen surround onder vista :( )

Helaas wederom een erg high-end bordje met bijbehordende high end prijs. Het wordt tijd voor betaalbare bordjes om de i7 meer mainstream te maken. Ik pas vooralsnog.
i7 borden beginnen al betaalbaar te woren hoor. De Intel DX58SO of de Gigabyte EX58-UD3R bieden een vrij complete featureset, voor een prijs die op zowat de helft ligt van dit bord. Natuurlijk heb je dan wat minder onboard zaken en wat minder fancy OCmogelijkheden, maar de meeste mensen gebruiken die toch niet.
Wat dacht je van de ASUS P6 SE? Zit zelf met de gedachte een nieuw betaalbaar gamebakkie te maken (wacht nog ff tot de systeemeisen van Diablo3 officieel bekend zijn), die zou er best wel eens in kunnen komen :)
is het niet zo dat de prijs van de x58 chipset niet meer zo heel veel zal zakken? Intel gaat onderscheid maken tussen de high end (i7) en de mid end (i5). Ik verwacht eigenlijk dat 150-160 euro toch wel de bodemprijs van i7 blijft...

ontopic:
dit is echt een mooi bordje, alleen met al die verschillende lichtjes krijg je wel een kerstboom effect in je kast :)
Goedkoop zal de X58 nooit gaan worden. Kijk naar de X48, dat blijft ook een erg dure chip, terwijl de P45 een stuk leuker betaalbaar is (en de X48 biedt niet eens zo bijzonder veel extra's). Maar goed, 330 euro voor dit bord, of de helft voor een Gigabyte bord... ik zou het wel weten, ook al heb ik dan wat minder features te pakken.
Ik heb heb dit bord, en als toevoeging op de review kan ik zeggen: het is echt een GEWELDIG bord! :D Wel belachelijk duur, maar man, wat een features! Echt ongeloofelijk. :) Ook de software/bios is erg fijn.

Wel doen (bij mij) de onboard sensoren of de software raar, want elk programa dat ik draai geeft andere temps/volts :S Vooral Asus PC-Probe II doet heel raar. En ik kon het bord al na drie weken weer naar de RMA sturen :(

[Reactie gewijzigd door TheMOD op 6 april 2009 17:30]

Ik vind dat tests de laatste tijd erg weinig aan de POST besteden. Hoewel ik volledig in ben voor het knuffelen van postbodes, vind ik dat de Power on Self-test ook wel wat aandacht mag geven. Hoewel dat iets is wat je niet vaak meemaakt, moet ik zeggen dat het soms hondsirritant kan worden met mijn Asus P5E om eerst de relatief 'trage' gewone Post af te wachten (die trager is dan veel zelfs met de memtest uit en quickboot aan), daarna de Intel Matrix SATA/RAID Bios die wel geskipt kan worden maar goed, het is weer een knop extra, en daarna nog eens de jMicron PATA to PCI-E controller die m'n opticals detecteerd. Die is niet skipbaar. Al in al, na even zorgvuldig timen, 54 seconden aan POST kwijt als ik niet met knoppen speel. Daarna start Vista in 34 seconden bruikbaar (Firefox open).

Mijn laptopje doet die Post in 4 seconden, en ik heb planken gehad die nog wel sneller waren, maar zeker niet minder features hadden.

Hoe is dat met deze plank? (ik heb kriebels gekregen van dit stukje review, hoewel een sloot DDR3, deze plank, én een CPU niet verantwoord is voor een arme student met auto).

[Reactie gewijzigd door Umbrah op 6 april 2009 17:35]

Over de post is bijzonder weinig te zeggen. Hij is niet traag, gewoon de normale snelheid die een X58 bord heeft. De Intel storage RAID ga je sowieso doormoeten, omdat je de RAIDbios moet laden, dan maakt het niet uit of je het simpelste bord of het meest uitgebreide bord hebt met een ICHR chipset erop.

Het is in ieder geval niet iets dat specifiek bij dit bord hoort, vandaar dat het niet in de review wordt benoemd.
Bij mijn biostar bord (AMD 780G chipset) zie ik de post langsflitsen en daarna begint mijn windows al. Het KAN dus wel..

Ik hoop dat ze bij ASUS weer eens doorkrijgen dat niet geld het belangrijkst is, maar de klant... Want met al deze borden heb ik het idee dat het geld meer ruikt dan dat ze echt een top bord op de markt willen zetten...
Maar dat Biostar bord heeft ook geen ICHR chip erop zitten. Dat scheelt nogal (want die dingen nemen vaak de nodige tijd in beslag, zeker als je er de nodige drives aan hebt hangen).
Denk persoonlijk dat Striker problemen meer te maken hebben met de gebruikte NB chips dan met het feit dat het Asus borden betreft. Rampage 1 & 2, P6T etc etc stuk voor stuk prima borden.
P6T, nee.
Had er een, en een en al problemen, 16x PCIE draait op 8x, maar 4 gb geheugen van de 6 gb gevonden etc etc.
Kan dit board in een Antec 900?
Nee, de Antec 900 is een ATX kast, dit bord is groter dan ATX, dus gaat er niet in passen volgens de specs.
Ik vind dit een geweldig board maar vraag me steeds af waarom ze de p6t deluxe niet reviewen. Dit is toch het beste board voor prijs/kwaliteit (gigabyte Ud4 en Ud5 zijn ook geweldig). De p6t deluxe levert alle stabiliteit/performance en overclocking gebied zonder alle extra's. Geen triple sli (wie heeft ) het nodig, geen geluidskaart en nog wat van dat soort dingen. En dus niet die overclock knoppies.
Goeie vraag. We hebben gekeken welke borden Asus had, dat waren toevallig deze 2, en de P6T hadden we al een keertje eerder bekeken. Vandaar dat die er nu niet bij zit :)
Ja dat klopt. Al een hele tijd gelden. Het zou een beetje gek zijn de review gewoon nog een keer te posten maar ik denk dat het toch wel handig is om de vergelijking compleet te maken. Asus p6t deluxe wordt door heel veel (ik denk zelfs de meeste) mensen gekozen voor hun I7 systeem.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Microsoft Xbox Series X LG OLED C9 Google Pixel 4 CES 2020 Samsung Galaxy S20 Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2020 Hosting door True