Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
sluiten

Laatste kans om te stemmen voor de Tweakers Awards 2019/2020!

Dit jaar organiseert Tweakers alweer voor de dertiende keer de Tweakers Awards, de publieksprijs voor de beste technologie- en elektronicaproducten. Laat je stem gelden en maak kans op een Google Stadia Premiere Edition, Nintendo Switch inclusief Mario Kart of een setje Sony WF-1000XM3 in-ear oordoppen.

Stemmen

Door TERW_DAN

X58: Gigabyte EX58-UD4P

Bios en software

Bios
Het bios van de Gigabyte zit vrij duidelijk in elkaar. De eerste optie die we hier tegenkomen is de 'MIT', de motherboard intelligent tweaker. Hier kunnen we alles wat betrekking op het overklokken heeft instellen, zoals de spanningen. Verder heeft Gigabyte weinig aangepast ten opzichte van de P35-, P45- en X48-moederborden, op de instellingen van de Quickpath Interface na, omdat die pas bij de X58 werd geïntroduceerd.

Software
Naast de drivers levert Gigabyte nog twee programma's mee; EasyTune 6 en Dynamic Energy Saver Advanced. EasyTune is een programma dat wordt gebruikt om vanuit Windows makkelijk het systeem te kunnen overklokken. De eerste twee tabbladen geven informatie over de cpu en het geheugen, vergelijkbaar met Cpu-z. De derde tab biedt mogelijkheden voor het tunen van de cpu en geheugen en de vierde tab biedt overklokkopties voor de graphics. De laatste twee tabs geven instellingen voor het gebruik van de fans weer en tonen een auto-overklokmogelijkheid en een hardwaremonitor.

De Dynamic Energy Saver Advanced kan, al dan niet op de achtergrond, gebruikt worden om energie te besparen. Gigabyte levert al een tijdje de Dynamic Energy Saver mee, maar met de Advanced versie is het ook mogelijk deze te gebruiken als in het bios handmatig de spanningen of frequenties zijn veranderd.


Eerste indruk
Het bord biedt op het eerste gezicht alles wat we nodig hebben, ondanks dat het hier om een van de goedkoopste X58-borden gaat die we tot nu toe hebben getest. Wel mist er bijvoorbeeld een vaste esata-poort en heeft hij maar een Gb-lan-connector. De UD4P is hoe dan ook een flinke verbetering ten opzichte van de DS4P die hij vervangt, die met name op het gebied van pci-e-slots wat minder interessant was.

Reacties (65)

Wijzig sortering
Gigabyte heeft de EX58-UD4P voorzien van hun Ultra Durable 3-techniek. Dit houdt in dat er duurzame onderdelen gebruikt zijn zoals massieve condensatoren, die niet kunnen lekken, ook al gaat er veel stroom doorheen. Daarnaast is het zo dat er meer koper in de pcb is verwerkt waardoor het bord efficiënter met energie kan omspringen.
Dit is best een bar slecht stukje text Danny, door condensatoren loopt geen stroom deze slaat alleen maar stroom op. Verder heten die dingen gewoon solid capacitors vertalingen naar nl zijn een beetje mwoa in mijn opzicht :P

edit:
http://http://www.tomshar...e-ultra-durable,2094.html

Hier staat ook nog dat die extra laag kopen niet heel veel uitmaakt ik dacht dat dit stiekem wel een leuke feature was maar helaas blijkt het niet zo heel erg veel meerwaarde heeft.

[Reactie gewijzigd door Viper_4111 op 26 maart 2009 17:01]

Het liefste noem ik ze zelf ook solid caps, maar vanuit redactioneel oogpunt hebben we ervoor gekozen dit te vertalen naar massieve condensatoren, omdat dit de lading in principe dekt.
Hier staat ook nog dat die extra laag kopen niet heel veel uitmaakt ik dacht dat dit stiekem wel een leuke feature was maar helaas blijkt het niet zo heel erg veel meerwaarde heeft.
De verschillen zijn niet gigantisch, dat klopt inderdaad.
Maar voor de test die specifiek op UD3 gericht is, bekijk deze review eens: reviews: Gigabytes Ultra Durable 3 getest

[Reactie gewijzigd door TERW_DAN op 26 maart 2009 17:04]

je slaat geen "stroom" op in een condesator maar een lading
Ik heb voor een collega met geld teveel over een systeem gebouwd rond deze bord. Doel was HD videobewerking. We hebben er een i7 920 ingeprikt met 12GB RAM, 2x Velociraptor voor OS en scratch en 2x 1TB WD Caviar Black voor opslag. Subliem snel uiteraard en een erg degelijk moederbord. Geen issues gehad met BIOS, ook niet met LAN (ja, moest wel de juiste driver installeren, maar dat is niets nieuws :z ). Wel beetje zonde dat zo'n duur bord een el-crappo Realtek NIC heeft, maar goed, het is niet alsof een Core i7 de CPU horsepower er niet voor heeft :z

Wel paar kleine issues:
- voor mensen met legacy PCI kaarten is de PCIe 16x layout erg onhandig- zodra je een VGA kaart met dual slot cooler in een van de twee 16x sloten prikt ben je hoegenaamd een van de PCI sloten kwijt. Als de PCIe 4x slot omgewisseld zou zijn geweest met een van de PCI sloten zou het veel gescheeld hebben.
- de externe CMOS clear knop is een plaag :( - voor die-hard Tweakers wel zo nuttig bij het OCen, maar gezien dit juist een mainstream bord is, vraag ik me ten zeerste af van hij daar doet. M'n collega heeft al twee keer aan de telefoon gehangen wegens kindje van hem die de knop ingedrukt heeft waardoor hij al z'n BIOS settings (incl RAID...) kwijt was :X

Dan nog zou ik het bord voor mensen zonder kleine kinderen absoluut aanraden aangezien het alles heeft wat je nodig hebt met minimale poespas en daardoor een lagere prijs dan concurrentie dat wel allerlei onzin erop geprikt heeft.
RAID settings zul je bij gebruik van de ICH10R niet kwijt zijn. Sowieso wordt de info op disks weggeschreven en niet puur op de controller. Wel wordt de controller standaard op IDE gezet ipv AHCI of RAID, maar dat is een kwestie van 1 instelling veranderen en je hebt je RAIDarray weer terug.

Ik vind eerlijk gezegd dat knopje achterop verdomd handig, niks meer klooien met jumpers, batterijtjes e.d, gewoon inrammen en je bios is gereset. Maar goed, mijn kasten staan dan ook zo dat het lastig is om achterop het knopje te drukken en ik ook niet denk dat er ooit kleine kinderen in de buurt van m'n PC zullen komen.

Wat betreft de PCIsloten, het is niet de meest ideale indeling, maar ik ken weinig borden die nog een veel zinnigere indeling hebben. Aan de andere kant, PCI apparaten beginnen zeldzaam te worden (gelukkig), al kan ik me voorstellen dat als je met bepaalde apparaten zit ze nog wel welkom zijn.
Zo'n externe CMOS clear is idd handig, maar om hem dan aan de achterkant te plaatsen vind ik dan weer half werk. Als je het bord aan het testen bent op een kartonnen doos is het OK, maar veel mensen hebben de PC onder een bureau staan en dan moet je al liggen kruipen om het BIOS te resetten.

Daarbij is het wel trickey als je een USB apparaat oid moet inpluggen (wat je dan meestal blind doet). Kans is toch aanwezig dat je de BIOS daarmee reset.

Fijnste oplossing daarvoor vond ik altijd nog het Guru Panel wat Abit heeft gehad. Daar zat een Clear CMOS knop in een 5,25 inch bay:
http://i.neoseeker.com/ne...x/uguru%20panel_thumb.jpg

Ze hadden daarbij nog een soort kapje erop zodat je hem niet per ongeluk kon resetten.
Aan de achterkant van het bord vind ik juist een vrij logische plek. Dan hoef je je kast niet open te maken wil je de CMOS resetten. Wat wellicht wel handig zou zijn is als je het ding gewoon uit kunt zetten. Dus dat je gewoon een jumpertje op het bord hebt zitten, waarmee je dus geen last hebt van kleine kinderen die erop drukken etc.

Dat abit ding... tja, ik ben er niet kapot van om zo'n gedrocht in m'n kast te hebben zitten. Functioneel wellicht, maar ik vind hem zelf oerlelijk.
Achterkant is beter dan de behuizing open schroeven, maar het blijft kruipen... Persoonlijk vind ik een CMOS clear aan de voorkant stukken beter.

Dat jij hem oerlelijk vind kan ik ook niet veel aan doen, ik vind hem wel ok, maar over smaak hoeven we hier niet te discussiëren.

Aan de andere kant, hoevaak heb je het nodig? Als je continu veel tweakt, overklokt en aan het testen bent wel. Maar de meeste OC-ers overklokken in het begin en zoeken de grens daarmee op. Als ze op een gegeven moment een goede waarde gevonden hebben blijven ze die gebruiken waardoor een CMOS clear niet meer nodig is daarna.
Voor de mensen die geïnteresseerd zijn in OCen, deze plankjes zijn ook gebruikt voor de Gigabyte Open Overclock Challenge afgelopen weekend. Meer te lezen in: http://terwdan.tweakblogs...ck-championship-2009.html

[Reactie gewijzigd door TERW_DAN op 30 maart 2009 22:39]

ik heb deze plank ook, doet goed zijn werk, alleen nadeel aan dit bord is toch echt wel, dat standaard je usb niet meewerkt om bijvoorbeeld de bios te benaderen. pas in windows kan je met je usb apparatuur aan het werk.
Dan moet je in de bios even de legacy support aanzetten. Standaard staat dit uit vanwege compatibiliteitsredenen, maar met vrijwel alle randapparatuur werkt het gewoon. Ik ken het 'probleem', zonder dat er een een Os is dat een driver laadt werkt het niet, maar dat is een standaard functie (overigens niet alleen op GBTborden, maar bij ieder bord van de afgelopen 8 jaar ofzo).

Je zou overigens wel met een USBtoetsenbord in de bios moeten kunnen komen, ook al staat de legacysupport uit. Lukt dat niet, dan zou je even de bios moeten updaten, want het moet wel gewoon lukken, en het gaf me op dit bord ook geen enkel probleem.
Ik heb iets dergelijks, origineel bios, laatste bios, tussen-bios..., de usb blijft prik op mijn muismat met 4 usb poorten houden, met of zonder legacy eneabled.
Ik zie dat omdat die muismat 2 blauwe led's heeft en die branden nu 24/7 hoe ik hem ook uitzet.
Dan heb je mogelijk de +5Vstandby of de wake on USB aanstaan.
wat moet ik met 6gb of zelfs 24gb geheugen als normale gebruiker/gamer ?
Nou, 24GB is best lekker als je VMware hebt draaien, of het ding inzet voor serverdoeleinden (vergeet niet dat de i7 de geheugencontroller heeft en bepaalt hoeveel geheugen er op een bordje kan, afgezien natuurlijk van het feit dat er wel 6 sloten moeten zijn op het bordje om het geheugen fysiek in te prikken). De Nehalem wordt ook gebruikt voor serversysteempjes, en daar is 24GB best denkbaar.

Daarbij, ten tijde van de BXchipsets vroegen we ons ook af wat we met 1GB moesten, dat is nu ook zo'n beetje de minimale hoeveelheid geheugen die we in een simpel pctje willen hebben. 6GB is niet zo'n gekke hoeveelheid.
Ten tijde van de 440BX chipset vroegen we ons vooral af hoe we zoveel mogelijk geheugen op het mobo konden prikken. Mijn toenmalige Deskpro's lustten niet meer dan 3x128 = 384MB. En daarmee was je al een hele bikkel :-)

Zeker met je 16MB videokaartje d'r bij............... Cool!
Sterker nog, wij hebben 32 GB in onze Vmware servers. En dat is niet altijd voldoende :( Nu is dit geen server board, maar meer is beter. Ik wil op mijn desktop ook gewoon een aantal virtual machines kunnen draaien om de teststraat te simuleren
het is een i7, dus een normale gebruiker heeft deze mobo zoiezo niet. verder kan je bij bijvoorbeeld VMware ofzo wel 6 of meer gb's gebruiken.
verder video editors, game makers, architecten en graphic designers hebben wel 6 gieg nodig lijkt me.

[Reactie gewijzigd door pc fluisteraar op 26 maart 2009 17:39]

Je moet niets. Je mag. 3GB is genoeg voor de modale gebruiker met Windows XP-32bit

Anderen willen wellicht meer geheugen, moet kunnen. Ander OS, andere normen. Dat er meer dan die drie gigabyte op past is leuk om te weten voor wie het aan gaat. Ies siempel!
Er kan ook 4GB geheigen in hoor ;)
Zelfs als je als purist toch 3 channels wilt benutten, nml met 2x1GB en 1x2GB ;)

Zelf zou ik voor een nieuw systeem eerder 6GB of misschien 9GB nemen...
De review zegt:

Gigabyte heeft de EX58-UD4P voorzien van hun Ultra Durable 3-techniek. Dit houdt in dat er duurzame onderdelen gebruikt zijn zoals massieve condensatoren, die niet kunnen lekken, ook al gaat er veel stroom doorheen.

Dit vind ik wel kort door de bocht. Met andere woorden, een niet massieve condensator gaat lekken als er veel stroom doorheen gaat...? Het condensatoren verhaal is inmiddels wel achterhaald, volgens mij heeft dit moederborden (en andere elektronica) uit 2001-2002 getroffen. Dat moederbordfabrikanten dit nog steeds als marketing gebruiken nog daar aan toe, maar in een review hoeft dit niet nog eens extra aandacht te krijgen.
Waar het om gaat is dat niet massieve condensatoren alsnog gebruik maken van electrolyt en in theorie dus nog steeds kunnen gaan lekken. De betere condensatoren doen dit inderdaad niet (snel), maar nog steeds zie ik op moderne moederborden lekkende condensatoren voorbij komen. Dus helemaal achterhaald is dit verhaal helaas nog steeds niet.
Bij massieve condensatoren is het in elk geval zo dat ze niet kunnen lekken, omdat er geen vloeistof inzit.
De specs -table op pagina 1 klopt niet.:
Externe verbindingen
Verbinding (lan) 2x lan 1Gbps
Verbinding (usb/fw) 12x usb 2.0
Verbinding (overige) Audio (optical + sp/dif), esata, firewire

Als het in de specs wordt vermeld als 2x lan 1Gbps,
Dan kloppen óf de specs niet of het moederbord niet :)

productreview: Gigabyte GA-EX58-UD4P review door Admiral Freebee

deze review (en de site van GB) vermeldt ook een enkele aansluiting.

[Reactie gewijzigd door alt-92 op 26 maart 2009 16:47]

De specs kloppen niet op de site staan de juiste specs en daar staat ook bij aangegeven dat er maar een aansluiting op zit.

http://www.gigabyte.com.t..._Spec.aspx?ProductID=2986

Verder een leuk bordje waarbij het aardig is dat er een Tri-SLI brug wordt bijgeleverd. Ik snap echter de opmerking over het vastmaken van de brug snap ik niet

Verder zijn een sli-bridge en tri-sli-bridge meegeleverd. Om de tr-sli-bridge op z'n plek te houden zit er ook een bracket bij die achterin de kast geschroefd kan worden.
Verder zijn een sli-bridge en tri-sli-bridge meegeleverd. Om de tr-sli-bridge op z'n plek te houden zit er ook een bracket bij die achterin de kast geschroefd kan worden.
Je krijgt er een bracket bij die de sli-bridge op z'n plek houdt. Je schroeft dat ding vast op de plek waar je normale brackets ook vastzet, en met een klein stukje metaal houdt het de sli-bridge tegen.
Aah, dus dáár is dit ding voor! Al bij verschillende mobo's gehad maar nooit het nut begrepen (en te lui de manual te lezen denk ik). ;)
Dat is het ding inderdaad. Het stelt weinig voor als je kijkt naar complexiteit, maar is op zich wel handig om te zorgen dat alles goed blijft zitten (al heb je hem waarschijnlijk niet eens echt nodig).
Ja klopt, dit bord heeft maar een enkele Gb lanaansluiting. Je moet de UD5P hebben als je er 2 wilt hebben :)
Want pci kan echt niet meer

Er zijn zat low prof glan kaartjes te vinden
Die vast wel nog passen
Nee hoor. Een Intel Dual Port Desktop Adapter voldoet ook prima :). Ik heb zelf een GA-EX38-DS5 en heb dat kaartje erin. "Echt" Gigabit ipv dat vage 500 MBit gedoe van die onboard dingen. En uiteraard CPU load een stuk omlaag bij netwerkgebruik. De onboard LAN gebruik ik allang niet meer.

Zo'n Intel Dual Port kaartje is meteen een mooi ding om het x4 slot te vullen.
Zogenaamd 'duurzame' onderdelen zijn net zo duurzaam als het slechtste onderdeel op het mobo. Met andere woorden: je kunt de prachtigste condensatoren op je plank solderen, als de rest niet deugt is het geheel vervolgens nog niets waard.

En daarnaast: iedere condensator is op te blazen en iedere condensator heeft een bepaalde lekstroom. Papier, olie of massief: alles kan kapot!

Een keten is zo sterk als de zwakste schakel. Zoek die eens op!

Alweer weggemodereerd als zijnde bullshit. Waarvoor dank.

[Reactie gewijzigd door Puppypower op 26 maart 2009 17:14]

Natuurlijk is een keten zo sterk als de zwakste schakel, dat is logisch.
Maar door het gebruiken van duurzame onderdelen zorg je wel dat de zwakste keten een heel stuk sterker is als dat je de eerste de beste elco zou gaan gebruiken.

Natuurlijk kun je alles slopen, maar daar gaat het toch niet om. Het gaat erom dat je bij normaal gebruik langer van je hardware kunt genieten als deze deugdelijk in elkaar gezet is. Een combinatie van deugdelijke componenten en een goede kwaliteitscontrole (die Gigabyte zeker heeft, zie redactieblog: Tweaker krijgt rondleiding in moederbordfabriek Gigabyte en [foto's] Gigabyte Nan Ping Factory) zorgen ervoor dat de kans dat het stuk gaat een stuk kleiner is.
Ik heb de desbetreffende link destijds al gelezen en hulde voor het bijbehorende verhaal.

Waar het mij om gaat is het - in mijn ogen - overdreven marketinggebeuren rondom condensatoren. Gemiddeld gesproken overleeft iedere condensator wel een paar jaar normaal gebruik, mits niet 'mishandeld'. Uitzonderingen daargelaten.

En een 'paar jaar' is in computerland meer dan genoeg. Wat vandaag in de winkel ligt is tenslotte eigenlijk morgen al weer verouderd. Computeronderdelen hebben geen houdbaarheidsdatum, hooguit die van gisteren.

En daarnaast: lekkende condensatoren ken ik wel maar niet in PC-componenten. Ik ben handig genoeg met de soldeerbout dus weet echt wel waar ik over 'lul'.
Waar het mij om gaat is het - in mijn ogen - overdreven marketinggebeuren rondom condensatoren. Gemiddeld gesproken overleeft iedere condensator wel een paar jaar normaal gebruik, mits niet 'mishandeld'. Uitzonderingen daargelaten.
Dat is dus niet zo.
Project Florida - A motherboard is reborn helaas zijn de fotos stuque, maar het verhaal is duidelijk genoeg. Ik werkte destijds bij Packard Bell waar dit soort systemen nieuw verkocht werden, en soms binnen een week of 2 al gemeld werden met problemen die vervolgens volledig condensator gerelateerd bleken te zijn.

Natuurlijk gaan fabrikanten hierom marketten, het is een leuk sellingpoint, en zolang ze geen onwaarheden spreken kan ik ze het niet kwalijk nemen.
En een 'paar jaar' is in computerland meer dan genoeg. Wat vandaag in de winkel ligt is tenslotte eigenlijk morgen al weer verouderd. Computeronderdelen hebben geen houdbaarheidsdatum, hooguit die van gisteren.
Ben ik het niet mee eens. Ik gebruik nog genoeg oude hardware dagelijks. Zo heb ik nog een P3 600je staan als server (de welbekende knuffelkubus). Het is niet het nieuwste van het nieuwste, maar het voldoet. Ik ken genoeg mensen die nu nog werken op een PC van 5 a 6 jaar oud. Niet iedereen hoeft per se iedere 2 jaar een nieuwe pc.
Dus als een onderdeel een flink aantal jaren meekan, dan is dat best prettig, anders loop je echt om de 2 jaar je pc te vervangen, terwijl deze op zich nog prima voldoet voor de doeleinden waar je hem voor wilt gebruiken.
En daarnaast: lekkende condensatoren ken ik wel maar niet in PC-componenten. Ik ben handig genoeg met de soldeerbout dus weet echt wel waar ik over 'lul'.
Met alle respect, maar blijkbaar heb je geen idee waar je over praat. Lekkende condensatoren zijn een hele grote issue geweest een paar jaar terug, en als daar niets mee was gedaan hadden we het nu mogelijk nog op redelijke schaal aan kunnen treffen. Gelukkig lijkt het nu echt beperkt tot af en toe een moederbordje van een fabrikant die het niet zo heel nauw neemt met kwaliteit.

Dus dat het niet voor zou komen in pccomponenten vind ik eerlijk gezeg een heel vreemde uitspraak.
Met alle respect voor je reactie ga ik toch weer even stout reageren.

Lekkende condensatoren zijn geen issue. Niet toen, niet nu en ook niet in de toekomst. Althans niet als het A-merken betreft. Ik ben nog geen enkel exemplaar tegengekomen in elk geval en ik heb echt wel de nodige mobo's onder handen gehad.

Rotte VRM's en omliggende componenten: ja. Maar dan toch vooral de MOSFET's en niet de elco's. Meestal doodgebakken door stelselmatig onvoldoende koeling.

Let wel: ik beweer niet dat je ongelijk hebt, ik plemp slechts mijn ervaringen. Ik heb hier ook nog een P/// Tualatin uit 2003 die z'n werk feilloos doet op een al even antiek mobo, Dus het kan wel degelijk, en dat hoort ook zo te zijn.

Met dien verstande dat de meeste PC-componenten nu eenmaal niet voor de eeuwigheid gebouwd zijn. Contradictio in terminis misschien maar technische levensduur is bepaald niet de economische of praktische levensduur.

Alweer een principiële discussie eigenlijk maar dat hoort er bij.

[edit:typo]

[Reactie gewijzigd door Puppypower op 26 maart 2009 18:00]

Ja joh, gewoon blijven geloven dat omdat jouw het niet overkomen is het niet bestaat: http://en.wikipedia.org/wiki/Capacitor_plague
Lekkende condensatoren zijn geen issue. Niet toen, niet nu en ook niet in de toekomst.
BS: some bad capacitors are still being sold or integrated into designs as of early 2007
Althans niet als het A-merken betreft.
BS: Asus, DFI, Gigabyte A merk genoeg voor je?
Which products have their been reports of capacitor failure for on these forums?

Motherboards from ABIT, ASUS, Aopen, Gigabyte, Epox, ECS, MSI, Soyo, Shuttle, Supermicro, PC Chips, Chaintech, FIC, DFI, Matsonic. Motherboards in computers from HP/IBM/Dell, Graphics Cards from Leadtek. Lots of products. There are posts all over these forums and those are only the ones people chose to report, there will be lots more incidents out there.
http://www.badcaps.net/forum/showthread.php?t=425

http://www.badcaps.net/
http://news.cnet.com/PCs-.../2100-1041_3-5942647.html

Toekomst is logisch dat je dan geen last hebt. Die toekomst is nl solid caps en heb je dat probleem niet.

[Reactie gewijzigd door Reinman op 26 maart 2009 19:18]

Lekkende condensatoren zijn geen issue. Niet toen, niet nu en ook niet in de toekomst. Althans niet als het A-merken betreft. Ik ben nog geen enkel exemplaar tegengekomen in elk geval en ik heb echt wel de nodige mobo's onder handen gehad.
Hoe kun je dit zeggen?

Ook A-merken hebben last gehad van de elco-issue. Dat niet IEDER bord er last van heeft gehad is helemaal waar, maar wat jij daar zegt is gewoonweg NIET waar.

Als ik even kijk naar wat hier tegen de muur hangt met dode elcos.
MSI 6340
Abit KT7 RAID
Aopen AK73 pro
Asrock K7S41GX
AX4B-533 Tube
ECS K7S5A
MSI K7T Turbo II
ECS K7SOM
Abit BE6
Abit BP6
Asus P2B
Asub P3BF
Epox 8RDA+
PCchips M810
Asus A7N8X
Gigabyte 8SIML
ASus K8V-F
Soltek SL-75FRN2-RL
Aopen AX4PE
Asrock K7S8X

En dan kijk ik alleen even wat ik hier zo voor handen heb. Dit zijn borden van zowel Amerken als Bmerken.
Eenzelfde selectie moederborden heb ik in handen gehad met dooie elco's die het na het vervangen weer prima deden. Denk aan de stapel MSIs die ik samen met Atlas ooit gefixed heb: Project Florida - A motherboard is reborn

Als dat niet aan de elco's zou liggen maar aan de andere componenten, dan hadden ze het na een gezonde elco transplantatie alsnog niet gedaan, wat zeker niet het geval is, dat bewijs heb ik geleverd.

Dus dat je zelf nooit ervaring met rotte elco's op deze manier hebt gehad is geluk en ook prettig natuurlijk, er zijn zat borden uit die tijd die nog steeds prima draaien en geen last hebben van brakke elco's. Maar zeggen dat het geen issue is is gewoon onwaar.
Abit KT7 RAID is mijn moederbord (2000) en nog steeds in de running! Nog geen condensator die lekt, ik kan natuurlijk geluk hebben, maar 9 jaar met hetzelfde moederbord vind ik persoonlijk een mooie prestatie (al de rest is wel zowat vervangen sinds 2000)

Edit: antec kast met ditto 400W voeding (maar heeft daarvoor 2 jaar in een heel goedkoop kastje gezeten met een voeding van 200W)

[Reactie gewijzigd door Baritee op 26 maart 2009 22:21]

Mijn Kt7raid is anders na 2 jaar opgehouden met werken, oorzaak: lekkende elco's.
Toen ik dacht met de k8n-e deluxe van asus een stabiele opvolger te hebben, had ik het mis: weer lekkende elco's.En dat was beiden met een prima antec voeding, die vandaag de dag nog steeds dienst doet.

[Reactie gewijzigd door blobber op 27 maart 2009 00:25]

Dan heb je vast een kwaliteitsvoeding ;)
Serieus, als je een goede voeding hebt die doorgaans stabielere spanningen afgeeft dan een wokkietokkie ding die nogal kunnen fluctueren bij een beetje belasting scheelt dat al heel veel.
In veel budgetbakken werden ook budgetvoedingen gedaan. Dat was zeker met die ellende van een paar jaar terug goed te merken, want die bordjes vielen bij bosjes neer, terwijl borden met dezelfde elcoproblemen het op een goede voedingen een stuk langer uithielden. Wil niet zeggen dat ze er geen last van hadden, maar vaak een stuk minder.
Sorry, maar ik ben het totaal niet eens met je. Terry Dawn heeft gelijk, dat weet ik gewoon;

1x Gigabyte Radeon 8500 > twee lekkende condensators.
1x Antec Voeding (de beruchte serie)> lekkende condensators.
1x Gigabyte (duurste model toen, ben ff type naam kwijt) ;amd cpu plankje iig; meerdere lekkende condensators.

Sommige mensen hebben gewoon geluk gehad, en toevallig net die plankjes gekocht; waar geen rotte condensators op zaten. Zo zie ik het. Vergeet niet dat de fabrikanten die condensators van her en der aankochten. Het is dus niet vreemd dat het ene plankje wel goed blijft en het andere niet. De ene week/dag gebruikten ze de condensators uit taiwan, de andere uit china. Zo zal het ongeveer gegaan zijn.
Mwa,

Er is een tijd geweest dat er gewoon rommel gebruikt werd. Resultaat lekkende condensators. Daarvoor was er nauwelijks een probleem. De marketing afdeling heeft slim op die problemen ingehaakt. "Wij zorgen dat je condensator niet meer lekt want wij gebruiken massieve condensators." Dat gebruik van goede condensators met vloeistof ook het probleem had kunnen oplossen en een massieve condensator weinig toevoegd doet niet ter zake. Een masieve condensator heeft nu een beter imago en dus moet die overal opzitten. Maar dat maakt een massieve condensator niet automatisch noodzakelijk voor PCs.

Het massieve condensator verhaal is dus pure marketing. Niets meer, niets minder
Helemaal mee eens. In pc componenten gaan ze net zo goed lekken.

Als er betere chokes gebruikt worden, dan neemt volgens mij ook de piekstroom in de condensators toe. Dus ook de kans dat ze warm worden. Dus het gebruik van ferriet chokes in combinatie met veel betere condensators zonder electrolyt lijkt mij niet meer dan logisch.
Dat klopt wel. Alles kan kapot en de zwakste schakel sterker maken heeft natuurlijk alleen zin als dat ook echt de zwakste schakel is.

Wat je misschien vergeet in je sarcasme, is dat het eigenlijk raar dat dit opeens zo'n aandacht krijgt. Ik bedoel, 15 jaar geleden kon men ook al zeer duurzame hardware bouwen. Dat was ook wat duurder, maar het ging gewoon 10 jaar mee. Die oude IBM PS/2 en die AS/400 mainframe van toen? Die werken gewoon nog. Geldt ook voor andere dingen dan computers.

Moeten we nou opeens blij zijn dat we weer kunnen wat we eigenlijk allang konden?

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 26 maart 2009 19:44]

zie ik het nu goed en past op het bovenste PCI-E slot enkel een heel kort kaartje omdat de heatsink van de northbridge(?) in de weg zit?
Edit: review niet goed gelezen... het is inderdaad slechts een heel klein PCI-E kaartje wat gaat passen. Een fatsoenlijke PCI-E 16x kaart gaat in het een na bovenste slot ook niet passen.

[Reactie gewijzigd door M2M op 26 maart 2009 17:16]

Klopt, een x16 kaart gaat niet passen, maar een x1 of x4 kaart wel. Een iets logischere plaatsing van de schroef van de heatsink had daar nog ruimte kunnen bieden aan een x8 kaart. Dit is eigenlijk de enige misser aan die moederbord, x1 kaarten zijn er wel een paar (maar dan had er gewoon een x1 slot kunnen zitten), maar een x4 kaart zie je nagenoeg niet, en langer gaat niet passen.
In het bovenste pci-e x1 slot gaat amper iets passen en het x4 slot eronder is ook beperkt zoals je al opmerkte in de "review". Twee missers dus, als je het mij vraagt.

Er zijn zeker plankjes die het beter regelen: Link

Die van DFI bevalt me goed; alle sleuven zijn ten volle te benutten en ook tri CF/SLI zal geen enkel probleem zijn.

Deze Foxconn ziet er ook goed uit qua indeling.

Gigabyte mag er dan 7 slots opprikken, als je er 1 a 2 amper kan gebruiken is dat zeker geen voordeel.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 27 maart 2009 10:29]

Ja, veel van die plankjes hebben maar 6 sloten in totaal. De Gigabyte heeft er 7. Het PCIe x1 slot is dan weliswaar niet voor iedere kaart bruikbaar, maar er zijn zat kaartjes die er wel in passen.
Asusborden hebben maar 6 sloten, de foxconns hebben er een risertje zitten voor de audiokaart. Het MSI bord zou net wel een kaartje daar kunnen huisvesten (beetje passen en meten met de heatsinks).

Liever een slot dat beperkt bruikbaar is, als gewoonweg geen slot om heel eerlijk te zijn.
Is toch wel een erg mooi board. Hier ga ik eens over nadenken

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Microsoft Xbox Series X LG OLED C9 Google Pixel 4 CES 2020 Samsung Galaxy S20 Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2020 Hosting door True