Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door TERW_DAN

De MSI Media Live Diva getest en beluisterd

Conclusie

Met zijn geïntegreerde geluidsmogelijkheden is de Media Live Diva op zijn minst een bijzonder bord te noemen. Het bord zal niet voor iedereen even bruikbaar zijn, maar voor het toepassingsgebied waarvoor hij ontworpen is, voldoet het bord uitstekend. Met name de 5.1-versterker biedt een mooi platform voor een htpc. De 7.1-versie is wat minder nuttig, vanwege de noodzaak om alsnog een versterker te gebruiken om het geluidssignaal hoorbaar te maken. In dat geval is het gemakkelijker om de s/pdif-aansluiting te gebruiken: dan hoeft er slechts één kabel naar de versterker.

De prestaties van het bord zijn dik in orde als we deze vergelijken met 780G-borden. Afhankelijk van de benchmark is dit bord net een stapje sneller of trager dan de 780G-borden die we ernaast hebben gelegd, maar de Live Diva presteert over de gehele linie zonder meer vergelijkbaar. Ook over het energieverbruik valt weinig te klagen: zelfs inclusief het verbruik van de actieve 5.1-versterker komt dat heel dicht in de buurt van het verbruik van het referentiebord.

De prijs van het Media Live Diva-bord ligt wel wat hoger dan die van een gemiddeld AM2-moederbord met 780-chipset: de meerprijs voor dit bord met versterker is ongeveer 100 euro. Voor deze alles-in-een-oplossing lijkt de prijs/kwaliteit-verhouding ons echter prima.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (101)

Wijzig sortering
Ik heb de MSI Diva nu sinds januari en heb hier de KEF KHT 5005.2 met een Pio PDP427 plasma eraan hangen.

Mij beviel de setup zo goed dat ik mijn Pio D2011 versterker uit de deur heb gedaan. Ik heb nu één HTPC welke mijn sat. receiver, versterker en CD speler heeft vervangen en welke ik nu ook als blue ray speler gebruik.

Ik vind het geluid erg goed voor films etc. al worden nog niet alle mogelijkheden van de D2 Audio chip gebruikt. De DAE-3 chip is een class D versterker. CD's in stereo zijn een stuk minder. Of dit aan mijn software setup of aan de versterker ligt ben ik nog niet uit.

On the board you will find the DAE-3 Digital Amplifier chip from D2Audio (recently taken over by Intersil). D2Audio is a very well known chipmaker in the audio space; they make high quality class D digital amplifiers for folks like B&W, Polk, Control 4, Phasetech, Denon, Marantz, etc. This code provides much higher audio quality than traditional PC audio. Signal to Noise Ratio is 105dB or higher, Total Harmonic Distortion is 0.1% or lower. This is similar to fairly expensive Mainstream Amplifiers.

The MSI Media Live Diva comes in two flavors. You can get one with either a 7-channel pre-amplifier or a 5-channel x 100W amplifier card. Combined with the DAE-3 (Digital Audio Engine) integrated on the MSI Media Live Diva it provides a complete digital amplifier solution.

Right below the PCI-Express x16 slot on the motherboard, is a PCI-E x1 to drive additional power to the audio card and the PCIe x4 connector for the digital audio signals. The PCIe x4 connector on the motherboard has been rotated so that you cannot plug anything into it accidentally. The large heat sink cools the pre-amp circuitry, and the audio card has it is own molex power connector where the card gets it’s additonal power. This section of the amp card upconverts the power from the power supply to a 45V rail which drives the mosfets allowing the amp card to drive clean power to the speakers, delivering a crisp yet warm sounding audio.

At the opposite end of the 5.1 card you will find a removable speaker wire block that allows for easy connectivity to passive speaker systems. The 7.1 version comes with a plug in card (with 3 channels) and a daughter board (with 4 channels) that cables over to the plug in card. Therefore, the motherboard comes with 2.1. Add the 3 channel plug in card and you get 5.1. Add the 4 channel on the daughter board and you get 7 channels (via the card+daughter board). The subwoofer connection you will find on the motherboard itself.

D2Audio specializes in Class-D amplifiers that achieve remarkable 93% power efficiency. This means that for every 100W of power delivered to the speakers, less than 7W is dissipated by the amplifier. Because of the way audio power is distributed between channels, the overall amplifier thermal dissipation inside the enclosure will typically be below 20W. This compares with the 40% to 50% efficiency of Class-A/B amplifiers which dissipate as much power inside the enclosure as they deliver to the speakers. That's why receivers are so heavy (a very huge cooling block and powerful PSU).

The 5-channel amplifier with a 100W peak power (at 8Ω or 200W at 4Ω) per channel can draw as much as 500W peak alone from the typical 300W ATX power supply. If such a high power were drawn from the supply in an uncontrolled way, the CPU voltages could not be maintained at correct levels and the system would crash. Having a digital media platform crash every time a loud sequence is played in a movie or game is obviously unacceptable. Fortunately, D2Audio developed real-time power monitoring and management firmware that runs on the embedded DAE-3 DSP to carefully monitor and control the power draw from the ATX power supply. With careful supply loading and local power storage, the system is able to meet the 500W peak amplifier demands delivering outstanding audio, while also protecting the CPU operating voltages.

D2Audio designed the DEA-3 to take advantage of the inbox Microsoft UAA drivers. The idea is to leverage the inbox drivers so it is easier to implement and the drivers would not need WHQL certification since these are default Microsoft drivers.

One of the unique things about the Maui platform is that new functions/features could be added very easily. Basically, the D2Audio DAE-3 is down on the motherboard. It is responsible for all the audio signal processing that passes through the chip and then passes the signals up to either the Amp card or the Pre Amp card to be pushed out the back of the box (either directly to speakers or over the 7 channel analog wires to an AVR).

Well, there is firmware on each of the cards that initialize the D2 chip and tell it what the card is capable of (amp or pre amp) and how to process the audio signals. Since this is a silicon chip and the data is all digital, the chip can be programmed to do a variety of things. Therefore, things like Speaker virtualization (3 channels that sound like 5), Bass Enhancement, Speaker optimization, room equalization/optimization, and much more can be added with a simple firmware update.
(afkomstig naar wat onderzoek wat ik naar de achtergronden van dit systeem heb gedaan)

Inmiddels is er een firmware verscheven waardoor ook de laatste AMD Phenom II en Athlon II processor ondersteund worden, met uiteraard geen ondersteuning voor DD3 memory. Daarnaast komt er binnenkort een firmware beschikbaar waardoor het mogelijk is de mogelijkheden van de DAE3 chip veel beter te gebruiken zijn (zie de blog van de AMD engineer van dit bord, Jack).

Ik gebruik dit bord probleemloos met de mediacenter van windows 7 64 bit versie en gebruik als belangrijke extra's:

- Mediabrowser (voor indexen DVD, Blue Ray, RIPS, podcast etc)
- PowerDVD

. Er zijn ook wat dingen waar je goed om moet denken met dit bord:
- erg gevoelig voor het type memory wat gebruikt wordt.
- de Northbridge wordt passief gekoeld, mits deze onvoldoende lucht krijgt wordt deze veels te heet en wordt het systeem instabiel (blijkbaar zijn bij de recentere produktie runs de koeler door een wat groter effectiever exemplaar vervangen)
- als je diverse andere aparatuur wilt aansluiten, zoals XBOX, WII etc (ik heb deze zelf niet) dan zijn de mogelijkheden te beperkt
- het blokje waarin je de draden voor de boxen schroeft is van discutabele kwaliteit en er zijn geen banana plugs.
- geen linux support
- zorg voor een goede > 350 Watt voeding om voldoende power naar de versterker kaart te krijgen.
- Neem een energiezuinige processer in je HTPC ivm koeling. Het bord ondersteund ook max een TDP van 95W. In de diverse fora wordt een max van 65W geadviseerd.

Kortom: een fantastisch concepts met nog ruimte voor verbetering welke zich kan meten met een goede mid class versterker / blue ray speler waarbij alles geïntegreerd is in één upgradebaar systeem.

Op AVS loopt een uitgebreide tread over dit systeem

[Reactie gewijzigd door jschoorl2 op 24 juni 2009 22:13]

Kijk, dat geeft ten minste nog een duidelijk inzicht, terwijl de review geen woord rept over dit soort dingen.

Ik vind het zeer knap dat ze 500W weten te krijgen uit een 300W PSU... Natuurkundig gezien is dat onmogelijk, zeker gezien die ziellige capjes op de versterkerprint. Zelfs kortstondig kan dat niet. Je moet dus gewoon stroom gaan knijpen, en dus krijg je compressie.

En dan heb je nog de vervorming, die 0.1% is.... al bij 1W... daar halen anderen factor 1000 beter ;)

Verder hoop ik dat dit ding geen gigantische antenne gaat worden, als ik zo naar die filtering op de print kijk, dan lijkt me dat erg matig.

Kortom: leuk speeltje voor mensen met en 5.1 set, en geen geld voor, of zin in een versterker, maar voor het serieuze werk zou ik dit niet echt aanraden.

Bang for Buck: 10 out of 10 :)

[Reactie gewijzigd door voodooless op 24 juni 2009 22:24]

Het gaat hier ook om piek/max power.
Over de RMS waardes is niks te lezen.
Piek power zal niet gehaald worden.... dat is gewoon clipped signaal, en sloopt je speakers.
Ik denk dat dat de RMS van dit verstekertje rond de 35W RMS zitten per kanaal (en misschien zelfs lager). Komt neer op 175W RMS bij 't volle RMS vermogen op 5 kanalen. Een goede 300W voeding moet voldoende zijn ;-)
100W piek is niks anders dan puur marketing... de echte audio kenner weet dat ie moet kijken naar RMS ;-)

*offtopic
(zelfde met autoradios.... die leveren ook maar ~18W RMS per kanaal)
Doet er niet toe waar het om gaat, wat er staat is gewoon onzin..
Dit is iets waar ik al een tijd op zat te wachten! Een HTPC die de versterker overbodig maakt. Ik roep al tijden dat ik alleen een HTPC wil als daarmee alle andere apparaten overbodig worden.

Ik heb wel tijfels bij de versterker.. Levert dat ding nou genoeg power om de gehele woonkamer van voldoende herrie te voorzien? Als dat zo is, waarom zijn dal alle courante versterks altijd zo flink aan de maat (~ 48 x 18 cm )?

Waar ik bang voor ben is het gebrek aan voldoende input's bij dit bordje. Ik had toch minimaal 1 hdmi-ingang verwacht voor bijvoorbeeld het versterken van het geluid dat uit de PS3 komt. Met de tulp-line in vind ik 1 ook wat weinig (Wii, canal-digital-kastje, oude videorecorder, de popcornhour en misschien dan daar ook maar weer de PS3) Een mengpaneel daar tussen plaatsen zit ik niet op te wachten..

Ik hoop dat er voldoende vraag is voor dit product, vanzelf volgt dan concurrentie met aansluitend meer keuze in opties :)
De versterker is zo klein omdat het een klasse-D versterker is. Eigenlijk mag je dat geen versterker noemen maar is lijkt het op de werking van een computervoeding.
Een normale klasse A versterker heeft een max rendement van 50% en de rest gaat eruit door hitte, deze heeft een rendement van 93% dus bij 100Watt vermogen (wat zeer weinig en maar heel kort voorkomt) zal hij 7Watt aan warmte genereren vandaar het kleine koellichaam

de techniek gaat gewoon door ook bij versterkers!
"normaal" is een klasse A versterker niet echt in de consumentenmarkt ;) Het meeste is toch echt AB, met een rendement van rond de 50 tot 70%. Klasse A haalt veel minder dan 50% :P
Ben zelf in het bezit van de 5.1 versie in combinatie met een 5050e en ben erg enthousiast! Zeker als je versterker aan vervanging toe is is dit iets om te overwegen. Voor alle sceptici: Ook het geluid is verrassend goed (Gebruik zelf 2.1). Er zijn voldoende reviews te vinden die dit bevestigen.

Mijn setup draait probleemloos onder Windows 7 64 bits (Installatie was een fluitje van een cent). Enige minpuntjes waar ik tegenaan gelopen ben waren de te hoge bracket van de 5.1 kaart en te dikke schuimlaag van het I/O shield. Dit schijnt inmiddels opgelost te zijn bij de nieuwere borden.

[Reactie gewijzigd door bszz op 26 juni 2009 15:23]

Op Silentpcreview wat meer over geluidkwaliteit, omdat de meeste hier toch wel heel erg sceptisch zijn :+

Our general reaction to the Maui PC amp was.... Wow! With the volume set at a fairly nominal living room level (peaks measured 80~85 dBA 1m from the center point between the two speakers), the change in the sound from the Linn preamp/amp was subtle. As with the Linn amps, the sound was lively, dynamic, detailed, clear, transparent. There were no obvious losses or degradations such as thinner bass or harsher sibilants. Mostly, the music came through much like before. It was quite impressive for a modest little $100 board inside a computer to come even close to matching $4,000 worth of discrete high quality audio amplifiers.

The power limitations became clear as the volume was increased. With peaks breaking 90 dBA, the sound became a bit harsher, and occasional clipping distortion could be noticed on bass transients. It also sounded more compressed and less "at ease" at this high volume. As long as the level was kept below 90 dBA, however, these limitations did not intrude. While pop music concerts are routinely loud enough to cause at least temporary hearing damage, probably well in excess of 120 dB at 1m from the speakers, 90 dBA@1m in a typical home environment is fairly loud.

The Maui system was kept in the audio system for about a week, during which time, it was used casually a couple of hours daily. The library of several hundreds of albums is usually on random song play, so this is a wide range of music types. No addtional hum or buzz was noted, nor were there any other audible artifacts. My wife noticed no change in the sound, but did wonder about the mess in the living room; that's telling.
Ik zie het hele nut niet van dit moederbord. Een gamer zal dit moederbord niet kopen, een casual gebruiker ook niet. Wat dan overblijft zijn de resterende hardcore gebruikers waaronder de audiofielen en mensen die voor hun werk pc's gebruiker. Een audiofiel zou dit moederbord te min vinden voor zijn buizenversterker. Een professionneel gebruiker heeft het al helemaal niet nodig...

Ben het ook eens met de rest van de reacties waarom is de geluidskwaliteit niet getest met een paar goede (high-end) speakers?
Ben het ook eens met de rest van de reacties waarom is de geluidskwaliteit niet getest met een paar goede (high-end) speakers?
Simpel omdat het niet mogelijk is de geluidskwaliteit te testen, zonder dat je daar de juiste apparatuur en een geluidsdichte ruimte voor hebt.
Er is gewoonweg niets zinnigs over te zeggen.
Waarom word er dan zoveel bombarie over gemaakt ? Zing dan ook een toontje lager, vang je veel minder wind :>
Onzin natuurlijk; het was een kleine moeite geweest om het in een huiskamer aan gewone speakers te hangen, en dit te vergelijken met het geluid van de receiver die er eerder op aangesloten zat. Als hier geen noemenswaardige verschillen in zitten, is het goed genoeg voor de doelgroep.
Klinkt het hoorbaar slechter, of is het maximum volume te zacht oid weet je in ieder geval wat.
Meetrapporten zijn ook niet heiligmakend, met het menselijk oor gewoon luisteren in je thuisomgeving is veel belangrijker. Hier is het moederbord immers voor bedoeld.
Waarom moet je een geluidsdichte ruimte hebben om het geluid te testen :? Je wil niets van het spul weten dat eraan komt te hangen, maar kijken of wat eruit komt wel hifi is. Dat kun je tegenwoordig redelijk makkelijk doen met een degelijke geluidskaart, RMAA, en wat electronica.

Ik had op zijn minst verwacht dat ergens de specs van de versterker te zien zouden zijn (100W per kanaal geloof ik), of hoe de voorversterker in elkaar zit.. Verder lijkt het me verdacht knap dat er met een dergelijk kleine heatsink meerdere malen 100W opgewekt gaat worden, zelfs al zit er een klasse-D amp in (en zeker geen digitale versterker. )
Ben het ook eens met de rest van de reacties waarom is de geluidskwaliteit niet getest met een paar goede (high-end) speakers?
Tja.. de 7.1 pasive kan je nog gaan testen met een Xfi, en dan 1 dezelfde eind versterker gebruiken. En dan is het verschil volgens mij nog erg klein, al dan niet onhoorbaar. Dat is voor tnet niet te testen.
Maar de active 5.1 is per definitie waardeloos voor High-end speakers... Denken jullie nou werkelijk dat dit kleine ding van rond de 100,- 100W rms op 0.05% thd produceerd?
Dit kaartje is gemaakt voor kleine sattelites, de sub is niet voor niks alsnog pasive.
Je zou de 5.1 kunnen vergelijken met de een versterker die is ingebouwd in de Cambridge set, maar dan nog krijg je een wat subjectieve vergelijking. Het zal anders klinken, maar mooier?
Wat heb je aan 100W RMS? Een beetje speaker, en al helemaal 5 tegelijk, maken doofmakend geluid met 10-20W. Het verschil in geluidsniveau tussen 10W en 100W is maar 10 dB.
Doelgroep zijn denk ik htpc-gebruikers en filmliefhebbers die zo weinig mogelijk aan kasten en apparatuur wil hebben staan, je kan hiermee een htpc bouwen met blu-ray + pc + surround versterker geïntegreerd, waardoor je geen losse receiver of blu-ray meer nodig hebt.
waarom is de geluidskwaliteit eigenlijk niet getest?
Daar gaat heel dit moederbord toch om?
Omdat het nagenoeg onmogelijk is om de kwaliteit te testen zonder de apparatuur ervoor en een goede geluidsdichte ruimte. Die hebben we niet dus wordt het heel erg lastig daar iets zinnigs over te zeggen. Testen met tal van externe geluidsbronnen zal het resultaat dermate vervuilen dat er niets van de test overblijft.
Akkoord, als je speakers test. Hier wordt een _versterker_ getest, je kan dus gewoon met een scoop het elektrische signaal testen dat uit de versterker komt.

Jammer dat er niet even een digitale scoop op is aangesloten, en een paar test-frequenties door het systeempje zijn gestuurd.
Jammer dat er niet even een digitale scoop op is aangesloten, en een paar test-frequenties door het systeempje zijn gestuurd.
En dan had ik een hoopje data gehad dat nergens mee te vergelijken is. Die gegevens zijn in dat geval ook compleet waardeloos. Benchmarks en dergelijke zeggen namelijk per definitie niets, tenzij je ze vergelijkt met andere systemen waarbij je exact hetzelfde hebt gebenchmarked.
stel dat dit leuke idee niet op een fatsoenlijke manier hoge tonen kan produceren, dan wil ik dat weten. Exacte benchmarks is alweer een stap verder, maar ze hadden toch minimaal even een 20-20k spectrum erdoor kunnen schieten met een scope eraan. Als er dan spectaculaire afwijkingen zijn zie je dat wel en dat wil je toch echt wel weten.

compleet waardeloos? sorry hoor, dat lijkt toch meer op lange tenen...
Een versterker die niet recht is binnen 1 dB van 20-20k bij 1W bestaat helemaal niet meer, ook niet in dit soort applicaties. Dat zegt dus allemaal heel weinig.
Mee eens. Het punt waarop dit bord zich van normale borden wil onderscheiden is het geluid, het lijkt me dus dat dit een core element is van de revieuw. Als ik zou overwegen om dit bord te kopen wil ik graag weten hoe de kwaliteit van de output zich verhoudt ten opzichten van bijvoorbeeld audigy en X-FI kaarten.

Als er nog een mogelijkheid is om dit te testen zou ik het erg op prijs stellen als dit nog kan worden toegevoegd. (Lang leven de semi/wannabe-audiofielen :Y).) Anders lijkt het me goed om in het artikel te zetten waarom het niet te testen is zodat men er niet naar blijft vragen.

[Reactie gewijzigd door Electrowolf op 24 juni 2009 00:47]

Als je het niet kan testen, test het dan niet. Het gebrek aan een geluidsdichte ruimte is IMO volstrekt een onzinreden (blijkbaar schiet jullie kennis mbt geluid te kort).

Als HTPC bouwer boeien mij die analoge uitgangen niet, ik wil alles digitaal naar de receiver. Dus wat wel interessant is is of ie Dobly/DTS live biedt. Maar gek genoeg is dat voor jullie niet een vereiste bij een HTPC board.

Beetje schamele review vind ik het, dit kan veel beter.
Niet testen is dus ook precies wat ze gedaan hebben.
Vind ik ook nogal raar :/
Ben je trouwens niet beter af met een gewoon 780G moederbord en een losse geluidskaart? Die combinatie is sowieso al goedkoper en je moet er niet ook nog een extra versterker bij kopen.
Dat ligt eraan waar je het bord voor wil gaan gebruiken. Sowieso is de 780M iets zuiniger en als je een kant en klaar oplossing wilt heb je met dit bordje iets heel leuks icm die 5.1 amplifier kaart. Dan heb je dus geen losse versterker meer nodig.
Het klopt dat het een nicheproduct is, niet iedereen zal massaal dit ding ideaal gaan vinden omdat ze vaak al een losse set speakers hebben of een versterker. Maar juist de niet mainstreamhardware is leuk om eens naar te kijken :)
Helemaal mee eens, innovatie bestaan immers bij de gratie dat je niet-standaard oplossingen probeert.

In dit specifieke geval heb ik echter m'n twijfels over de bruikbaarheid in htpc's. Ik denk dat een heleboel mensen zo'n ding aansluiten op een receiver, waarbij decoding me toch een minder issue lijkt tegenwoordig, of op een tv. Als je speakers direct op de PC aansluit zijn dit toch ook vaak powered speakers.

Ik zie echter wel een heel groot voordeel van deze actie voor MSI: ik zal bij dit merk nu altijd denken "Hey, zij hadden toen dat ene aparte idee, dat is wel kewl." Absoluut geen slechte reclame dus, wat mij betreft. :)
Het gaat om de mensen die ook hun versterker willen vervangen te bereiken.
Maar of het geluid daarvoor goed genoeg is betwijfel ik ten zeerste...
Is dat een markt? Ik heb nog nooit van iemand gehoord die overwoog dat te doen - dan gaan ze eerder voor audio via de TV, denk dat een heleboel mensen Surround associeren met een home cinema set of receiver. Bovendien, als ze al een versterker hebben, dan lijkt me niet dat men een speciaal moederbord koopt om een werkend apparaat de deur uit te doen, temeer omdat de beschikbare inputs van dit mobo ook weer niet spectaculair te noemen zijn.

Maar wat veel belangrijker is: ik lees hier eigenlijk geen reactie van iemand die zegt dit te willen kopen, of het nou voor eigen gebruik of een bouwprojectje voor een ander is. Iemand?

Bij nader inzien zie ik één toepassing, maar dat is dan weer in een markt waar men niet echt veel met zelfbouw doet. Maar nogmaals, ik heb waardering voor bedrijven die iets aparts proberen.

[Reactie gewijzigd door Adam_2.0 op 23 juni 2009 23:41]

Nou ja, ik zou ook eerder voor een versterker kiezen. Als DLNA een beetje volwassen wordt hebben we straks niet eens een HTPC meer nodig, maar streamen we direct van de NAS.
Maar ik ken een paar mensen die het overwogen.
Dit systeem is er al een poosje, ik heb er al eens naar gekeken voor wat mensen, vandaar dat ik weet dat er een beetje behoefte aan is; maar de behoefte is idd het verminderen van apparatuur, niet de vervanging van een versterker specifiek.
[...]ik heb er al eens naar gekeken voor wat mensen[...]
En wat heb je toen gekozen? Heb je toen dit of een soortgelijk bord gebruikt, of heb je alsnog een andere oplossing gekozen?

Terzijde: ik vind dat plankje met versterkerbuizen eerlijk gezegd geen briljant idee. Die dingen worden best warm...
(Ter referentie: bij het samenstellen van een versterker/effectenrek voor gitaristen heerst de wijsheid om geen digitale effectprocessor direct boven een buizenvoorversterker te hangen, omdat na een uurtje giggen die eerste weleens gekookt zou kunnen zijn door de tweede.)
Met de 5.0 versterker onboard is de PC die hierop gebouwd is een functionele vervanger voor de dvd/receiver component van een surroundset. Met 5 passieve speaker satellietjes en een actief subje, een dvd of br speler, een remote, mediaportal of mce, en evt een dualtuner kaart kun je dit dus verkopen als de ultieme BR-DVD-HDD-recorder-surroundset. En dan is 100E voor het versterkertje plus 100E voor een setje speakers goedkoper dan een surround receiver plus speakers, en compacter dan een pc speakerset.
Ik zie echter wel een heel groot voordeel van deze actie voor MSI: ik zal bij dit merk nu altijd denken "Hey, zij hadden toen dat ene aparte idee, dat is wel kewl." Absoluut geen slechte reclame dus, wat mij betreft. :)
In het verleden behaalde bieden geen garantie voor de toekomst. ;)
nee maar geven je wel naamsbekendheid wat hij dus hiermee aangeeft. ;) GJtje zegt dat als hij later iets van msi ziet denkt hij, hey die hadden toch dat leuke mobo gebouwd, even kijken wat ze nu hebben. Dat betekend niet gelijk dat hij alles van msi gaat halen.
Dus als je iemand wil verbeteren doe het dan wel goed...
staat hier een heel klein stukje over (onderaan de pagina)
reviews: De MSI Media Live Diva getest en beluisterd
Blijft idd jammer dat de unike feature van dit bord; de versterker (klasse-D) onderbelicht blijft.
Zet em eens naast een Denon 1909 of zo en vergelijk.
Blijkt dat mensen die dit bordje kopen hun Reciever de deur uitdoen!
Waar haal je dit vandaan dan? Zoiets kan ik niet geloven eigenlijk.. 500grams outperformed 12KG? Kan je een url geven naar reacties van zulke mensen?
http://www.avsforum.com/a...ead.php?t=1003579&page=72
is een zeer lang forum met ervaringen met dit bordje, ook een developer van dit bord zit erbij en dat maakt het een goed forum.

customerreviews: http://www.newegg.com/Pro...aspx?Item=N82E16813130206
hierbij blijkt wel dat de kwaliteit van de bordjes niet geweldig is daarnaast ondersteunen ze niet alle AM2 cpu's (had ook wel ff in de review mogen staan)

Lees je eens in op D2 audio, tripath, hypex etc... Klasse -D is nu zo volwassen dat je er idd 12KG mee wegspeelt!

een reactje van newegg: "Incredible sounding audio. I could not believe how good it sounds, rivals that of my Denon 2807 which cost me almost $1K almost 2 years ago"

[Reactie gewijzigd door technopeuter op 24 juni 2009 11:47]

De kwaliteit van het exemplaar dat ik had was anders prima te noemen. Out of the box werkt het ding gewoon goed, ik heb echt geen rare fratsen uit hoeven halen om het ding werkend te krijgen of wat dan ook (dus tja, dan hoef ik dat ook niet echt te vermelden in de review lijkt me).
Klopt TERW_DAN het hoeft geen probleem te zijn maar het is raar dat MSI een bordje uitbrengt waarvoor pas eergisteren een biosupdate is uitgebracht zodat bijna alle cpu's ondersteund worden. Het blijkt dat de zwaarste x4 het bordje nog steeds om zeep helpen.
en dat er verdacht veel "customer"reviews op newegg negatief zijn
Het bord zal waarschijnlijk niet berekend zijn op 125W en 140W cpu's. Maar er staat een duidelijke cpu supportlist op de site, dus als je daar naar kijkt weet je wat je erop kunt prikken.
Had het geluidscomponent van het moederbord niet getest kunnen worden met Rightmark Audio Analyzer? Zo'n test zegt in ieder geval al meer dan het subjectieve paragraafje wat we in deze review vinden.

Nu weten we eigenlijk nog steeds weinig van de specialiteit van dit bord, behalve inderdaad, wat meerdere mensen al geopperd hebben, dat het waarschijnlijk een overbodig bord is, omdat echte geluidsenthousiasten toch wel digitaal doorlussen naar hun reciever.

[Reactie gewijzigd door skndd op 23 juni 2009 19:54]

Waarom doorlussen naar een receiver als hier al, naar het schijnt een erg goede versterker is ingebouwd?
Doordat er gebruik wordt gemaakt van digitale versterking haal je een erg goede kwaliteit.
Je kan de mosfets van dit apparaatje toch totaal niet vergelijken met een Hi-Fi reciever van Denon, Onkyo, Yamaha of noem ze maar op ?

Sorry, maar ik begrijp niet waar die kwaliteit dan zit met dit onboard versterkertje.
Kijk nou eens naar dat zielige printplaatje, daar zit alles op om , ja hoeveel fatsoelnlijke watts aan bijv een JBL/Canton mediaset te sturen ?

Maar goed, niets van dit alles is getest en dus zal er niets concreets over gezegt kunnen worden. Als je het als audiofiel bekijkt, ziet het er echter beroerd uit; digitaal of niet digitaal.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 24 juni 2009 10:20]

Oneens. Een digitale (class d) versterker KAN met weinig componenten heel goed klinken. En ze hebben ook nog een heel goed rendement, waardoor het met een relatief lichte voeding ook nog wel wat kan. Extreem hoge vermogens hoef je niet te vewachten, want ik denk dat het gevoed word vanuit je computervoeding. En de hoogte van de voedingsspanning bepaald in grote mate het vermogen.(mits er op die spanning voldoende stroom kan worden geleverd)

Overigens heb je onder normale huiskamer omstandigheden zelden meer nodig dan 10 watt. Bij de meeste normale 90 db/w/m speakers gebruik je voor normale achtergrondmuziek weergave niet meer dan 0.5 watt van je versterker, en bij films en hardere muziek zo'n 2 - 3 watt gemiddeld. Bij enkele transienten (ontploffingen ed)
kan het snel oplopen, maar meer dan 10 watt, zelden.

Maar om echt te oordelen moet er toch echt geluisterd/gemeten worden, op basis van uiterlijk en grootte van de print kun je niets zeggen.
Eens zonder dat je het zelf hebt kunnen vergelijken(en dan is het nog steeds zo subjectief als de pest) kun je helemaal niks zeggen over de kwaliteit van dit ding. Ja het is veel kleiner dan een buizenversterker, maar dat is ook een TOTAAL ander concept en principe. Ik zeg dan ook niet of dit beter of slechter is, het gaat vooral om WAT de mogelijkheden zijn met dit bordje. En dan is een dure versterkert niet nodig + de nodige vermindering in wattage gebruik voor je htpc een erg goede oplossing met zo'n bord. ook het rechtstreeks aansluiten van je boxen op de versterker is een optie die erg handig kan zijn.
En let wel, het KAN allemaal, als je al een goede versterker hebt, is dit bord idd veel minder interessant dan voor iemand als ik, die nog geen een heeft en geen htpc. Als ik er een zou bouwen is dit een prime candidate ervoor. En daarbij heeft vrijwel iedere audiofiel dit bord ook niet echt nodig aangezien die stereo waarschijnlijk prefereren over een 5.1 set.

Het is een kleinere niche waar ze zich op richten maar zeker een markt waar men dit wil kopen.
Oke, heb me er ook even over ingelezen en ik zit idd verkeerd; een Class D versterker kan idd heel goed klinken. Wat ik ook lees is dat die klank vooral afhangt van wat eraan hangt; de voeding schijnt bijv. heel belangrijk te zijn voor een goede Class D versterker. Dan gaat het vooral niet om de hoogte van de voedingsspanning, maar juist om de kwalteit van het stroomsignaal. Dingen ze bijv. meten bij HardOCp reviews, zoals ripples etc.
Het bord is ook niet voor geluidsenthousiaten, maar voor all-in-one HTPCtjes.
Volgens mij gaan 7.1 en Spdif niet samen.
Daar is te weinig bandbreedte voor:
sPDIF/optical supports up to 1536kbps

[Reactie gewijzigd door Dj Neo Ziggy op 23 juni 2009 15:27]

Klopt. 6.1 is het max bij SPDIF, waarna het opgerekt kan worden tot 7.1 op de receiver.

HD-media hebben wel 7.1, maar HD audio gaat dan ook over HDMI en niet over SPDIF. Dan is er dus nog echt maar 1 kabel nodig...

De voorversterker heeft mijns inziens wel enige meerwaarde. Je kunt zo het volledige geluidssignaal overbrengen naar je eindversterker, zonder zorgen over de decoderings capaciteiten van je eindversterker. (Zeker bij een gebrek aan HDMI)
HDMI heeft als geluidskabel erin in SPDIF systeem. Het systeem, de technologie is hetzelfde, maar voordeel van HDMI is dat je video en audio (in SPDIF vorm) over EEN kabel neemt.
Nou dan heb je het niet helemaal goed begrepen. Over HDMI kan indien noodzakelijk een DTS of Dolby Digital Signaal verstuurd worden (ala SPDIF).

Echter de bandbreedte is in totaal 10,2 Gbps voor HDMI 1.3. Dat is voor zowel Audio als Video. Dat is vele malen meer dan er via SPDIF verstuurd kan worden.

Daarom kan je via HDMI ook 8 kanaals 192 kHz ongecomprimeerde audio versturen. Dit in de vorm van LPCM, DTS-HS of Dolby TrueHD. Dat lukt over SPDIF absoluut niet.
Precies, wat ik graag geweten had is of je dus LPCM/DTS-HD/Dolby TrueHD analoog kan outputten naar een 5.1 versterker. Maar blijkbaar hebben de tweakers het zelf niet goed begrepen, want die hebben het over 1 kabel (spdif) en daar gaan geen van de HD audio signalen overheen.

[Reactie gewijzigd door Chilly_Willy op 23 juni 2009 20:04]

HDMI heeft helemaal geen geluidskabel, het audio deel gaat gewoon net als de video over de data 0, 1 en 2 lijnen. De data die verstuurd word is opgedeeld in drie delen die achtereenvolgend verstuurd worden:
• Video Data - spreekt voor zich, er wordt één horizontale lijn per keer verstuurd.
• Data Island - Audio en overige data, wordt verstuurd tijdens horizontale en verticale blanking van het videosignaal
• Control Period - Geen idee wat deze doet, waarschijnlijk extra pariteitsdata.

Om deze reden kan je HDMI audio ook gewoon over een DVI kabel sturen. Tevens ondersteund HDMI-audio meer kanalen, hogere samplerates en hogere resoluties dan er met SPDIF mogelijk zijn.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 23 juni 2009 20:38]

De Control Period is om te syncen, net zoals gaps tussen sectoren en tracks op disks.

De 5.1 variant met actieve versterker vind ik nog wel toegevoegde waarde hebben, maar de 7.1 amper, want in hoeverre is dit nu merkbaar superieur (en in welke mate) aan on-board oplossingen ? Ik zie nergens harde specs en/of metingen.

En is een eventuele "superieure" kwaliteit de meerprijs wel waard ? Voor wat tulp-aansluitingen hoef je het niet te doen en een losse 7.1 audiokaart kost ook slechts een paar tientjes ... en neemt waarschijnlijk lang niet zoveel ruimte in :?

Trouwens, als ik zo naar de foto's kijk dan past er geen highend, double-slot graka meer bij/boven ...
waarom testen op van die cheap ass speakertjes? Luister gewoon op een kleine B&W set met versterker ertussen (en vergelijk met een CD-speler). Klinkt het eindelijk net zo goed? komt het in ieder geval beter in de buurt dan standaard onboard kaarten?


:( matige review dit zeg. gaat toch om de geluidskaart niet of de benchmarks wel snel genoeg zijn om windows vista op te draaien.
Mee eens. Tevens snap ik niet dat er een stroomverbruik is gemeten van 8 watt meer. Dit zou ik niet eens een versterker durven te noemen. Of heb ik ergens overheen gelezen?
Waar je overheen gelezen hebt is dat 8W ruim voldoende is een studentenkamer vol geluid te zetten. Een efficiente 7x135W receiver gebruikt gedurende tyypisch gebruik ook geen 1000VA.
waarom testen op van die cheap ass speakertjes? Luister gewoon op een kleine B&W set met versterker ertussen (en vergelijk met een CD-speler). Klinkt het eindelijk net zo goed? komt het in ieder geval beter in de buurt dan standaard onboard kaarten?
Het probleem is dat geluidskwaliteit gewoon heel erg subjectief is. Daarom ga ik dat ook niet in een review zetten, omdat het gewoonweg niet meetbaar is en je dan altijd discussies krijgt of iets wel of niet objectief bekeken is.

En de speakertjes zijn niet echt cheapass, ze zijn redelijk oud want ik heb ze al jaren liggen, maar er komt prima geluid uit. Daarbij is het natuurlijk zo dat het hele bord gereviewd wordt, dus benchmarks van de prestaties zijn zeker wel van belang.
Zoals ik gisteren al vroeg, waarom niet met RMAA testen?

Na de reacties hieronder gelezen te hebben over de Klasse-D versterker, ben ik wel benieuwd naar de meetbare geluidskwaliteit. Ik heb zelf ook al een tijdje zo'n chip in mijn portable T-Amp versterkertje (en hoewel dat een heel leuk ding is, heeft het nog niet echt een zwaar audiofiele indruk bij mij achtergelaten - maar dat ligt eerder aan wat er aan beide kanten aanhangt)
Zoals ik gisteren al vroeg, waarom niet met RMAA testen?
Omdat ik niet de mogelijkheid heb om het geluid op een fatsoenlijke manier te testen. Ik beschik niet over de apparatuur om dat soort dingen te doen, dus dan houdt het heel snel op helaas.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True