Door Arnoud Wokke

Redacteur

5800 Xpressmusic: eindelijk een touchscreen-Nokia

Voor een dubbeltje op de eerste rang

De 5800 Xpressmusic is een leuk toestel geworden. Het is geen revolutionair toestel: het uiterlijk is, hoewel de 5800 een groter scherm heeft dan eerdere smartphones van de Finse fabrikant, écht heel Nokia. Ook de nieuwe versie van Symbian wijkt nauwelijks van oudere versies af. De 5800 lijkt daarom nog het meest op een vingeroefening voor de twee keer zo dure N97.

Het ontbreken van grote vernieuwingen neemt niet weg dat de 5800 voor veel mensen een geschikt toestel zal zijn, vooral omdat bellen prima gaat en de accu een stuk langer meegaat dan die van veel concurrerende toestellen. Duidelijke minpunten zijn er ook: tekst invoeren is een klein drama en de browser is traag en onoverzichtelijk. Bovendien vergt de besturing en het scrollen in de Symbian-menu's gewenning.

Het meest aantrekkelijke van de 5800 blijft de prijs: los zal hij ongeveer 330 euro kosten. Daarmee zitten kopers voor een spreekwoordelijk dubbeltje op de eerste rang. Want ondanks de minpunten is het toestel, dat vrijwel alle specs bevat die concurrerende toestellen ook aan boord hebben, zijn geld meer dan waard. Wie echter graag sms't en mailt en niet zo veel om de prijs geeft, kan misschien beter wachten op de N97, die van een uitschuifbaar toetsenbord wordt voorzien.

Pluspunten:

  • Accu gaat lang mee
  • Symbian werkt soepel en start snel op
  • Belkwaliteit is goed
  • Goede prijs/kwaliteitsverhouding

Minpunten:

  • Typen gaat lastig op de onscreen-toetsenborden
  • Browser is traag en onoverzichtelijk
  • Besturing van de interface vergt gewenning

Tweakers.net dankt Belcompany voor het beschikbaar stellen van een exemplaar van de Nokia 5800 Xpressmusic ten behoeve van deze review.

Reacties (79)

Wijzig sortering
Leuke review, al ben ik het niet overal mee eens. :P Heb mijn 5800 vorige week ontvangen en ben er erg tevreden over. Heb nog wel een paar opmerkingen/verbeteringen voor je review:

Gesprekken beëindigen
Je schrijft bij Hardware en netwerk -> Uitvoering dat het ophangen met de rechter knop (rode) niet mogelijk is, maar dat dit alleen te doen is door middel van de touchscreen knop, dat is niet correct. Als ik bijvoorbeeld in een menu of applicatie zit, en ik wordt gebeld en wil vervolgens ophangen, dan is die touchscreen knop er niet. Mijn ervaring leert me dat je dan door middel van de rode knop het gesprek kunt beëindigen, zonder de applicatie af te sluiten.

GPS
Deze lijkt inderdaad erg matig te presteren. Ik moet nog even wachten tot mijn nieuwe abo mét internet actief wordt, misschien dat ie het dan beter gaat doen, aangezien het om een Assisted GPS gaat ;) Het werd me uit je review niet duidelijk of je die optie hebt kunnen gebruiken...

Software/Navigatie
Niet alle S60v3 applicaties werken zonder pardon op de 5800 (S60v5) helaas. Ik heb een voor de v3 werkende TomTom die ik niet aan de praat krijg. De applicatie wordt goed geïnstalleerd en start ook nog goed op, maar als je de 1e keer een taal moet gaan kiezen, lukt dat niet doordat je keuze/touch niet binnen de applicatie geregistreerd wordt. Je komt dus ook niet verder dan dat. Tevens, als je bij die eerste stap de telefoon tilt naar landscape modus, dan lijkt de applicatie in zijn geheel te crashen aangezien het scherm zwart wordt :P

Actief standby
Wat ik hier jammer aan vind is dat je niet zelf kan bepalen wat er allemaal op komt te staan zoals op bijvoorbeeld de 6300 wel mogelijk is. Alleen de 4 knoppen naar een menu applicatie zijn in te stellen. Daaronder wordt standaard een "Zoeken" app en de komende activiteiten uit je agenda getoond. Ik heb nog niet kunnen vinden waar dit aan te passen is :/

Typen (full screen)
Persoonlijk vind ik dit erg prettig werken. Stukken sneller dan de "oude" T9 invoer. Tuurlijk moet je er een klein beetje aan wennen, maar na een paar smsjes gaat het al erg vlot. Een stylus is daar niet nodig. En zo bijzonder dun zijn mijn vingers niet :D
De compacte versie is inderdaad een drama, die gebruik ik dus ook nooit. Er is voor de liefhebber trouwens ook een alfanumeriek toetsenbord aanwezig, mocht je gewoon van T9 gebruik willen maken (persoonlijk gebruik ik die alleen tijdens het autorijden aangezien met 2 handen typen dan erg lastig is :+)

Edit:
Nog vergeten te melden, wat ik wel handig vind, is dat je overal en altijd het toestel kunt blokkeren met de (aan de zijkant zittende) toetsblokkeer knop. Het scherm gaat uit, en de toetsen worden geblokkeerd, maar na deblokkeren is alles "zoals je het achterliet" _/-\o_

[Reactie gewijzigd door FitNiX op 4 februari 2009 11:50]

Nou dan pleur ik mijn lijstje hier ook maar: Ik moet wel zeggen dat ik een beetje de indruk heb dat deze review op basis van 1 dag gebruik is geschreven en niet vanuit het oogpunt van een gebruiker die met de tijd went aan het gebruiken van de telefoon. Scrollen lijkt inderdaad tegen intuïtief net als het dubbelklikken en soms enkel klikken om iets te openen, maar het wende bij mij vrij snel.

Simkaartje: zo moeilijk was dat simkaartje plaatsen nu ook weer niet

GPS functie:Vreemd van de GPS functie, hier cold fix dmv van agps binnen 7 seconden de eerste keer. Andere keren duurt het soms wat langer, maar buiten lukt die prima. En hij is ook binnen vrij nauwkeurig. Ongeveer afwijking van 20 meter. Dat vind ik niet slecht aangezien mijn andere gps binnen niet eens een fix krijgt.

Home screen kan op 3 manieren worden ingesteld, niet zoals gemeld op 2, je kunt ook nog de standaard manier kiezen. zonder Enige snelkoppeling

Typen:Het invoeren van tekst in het mini toetsenbord is inderdaad niet te doen, maar op het grote toetsenbord vind ik het best te doen en haal ik een aardige snelheid van soms 2 woorden per seconde. Het vergt enige gewenning om de vingers precies met het puntje op de toets te laten landen.

Je kunt ook de alfanumerieke invoer gebruiken, hiermee kun je mede door t9 echt snelheid maken. Wat mij het meeste stoorde in het begin was het gebrek aan offset in het fullscreen toetsenbord. De A zit precies onder de Q, dat was even wennen. Ik heb geen ervaring met andere on screen toetsenborden behalve de iPhone die ik verticale versie niet te doen vond omdat ik dikke vingers heb.

Kritiek op de browser ben ik het wel mee eens. Pagina's worden pas echt getoond zodra hij voor 80% ofzo geladen is, dan kun je ook vaak pas scrollen. Interface met knoppen had van mij ook makkelijk gemogen, maar na een dagje wennen valt het wel mee. Ook mis ik de functie om de + en - knoppen te kunnen gebruiken als je full screen bent. Deze functie hebben ze wel bij plaatjes bijvoorbeeld.

Geluidskwaliteit over koptelefoon is uitstekend. Beter dan mijn Zen Stone Plus in ieder geval.

De leds hebben een wat gelige kleur, daardoor worden de foto's in het donker niet zo geweldig, maar wat wil je ook zonder echte flits.

Over de accuduur kan ik nog niet veel zeggen, maar die was bij mij binnen een uur of 10 leeg, maar toen had ik er vrijwel de hele tijd op geïnternet. Bij wat matiger gebruik gaat het beter uiteraard.

@FitNiX:

Active standby customization vind ik ook een SUPER gemis. Ik baal hier erg van. Ik wil gewoon een rss hebben lopen zodat ik nieuw en weer kan volgen en meer snelkoppelingen. Zwaar *#*#(@@ dus op dit moment.

Hebben jullie ook dat het beeld soms verticale lijnen vertoont als hij via automatisch toetsenblok geblokkeerd wordt. De telefoon is dan te bedienen, al zie je niet wat je doet, blokkeer ik hem en deblokkeer is het meestal weer weg.

[Reactie gewijzigd door REDFISH op 4 februari 2009 15:29]

Verticale lijnen in beeld is mij (nog) niet opgevallen. Ik heb net even een keer of 25 de toetsenblokkering erop en eraf gehaald :P, maar bij mij wordt het scherm bij vergrendelen direct zwart. En bij ontgrendelen wordt ie weer netjes zichtbaar.

Die Active standby vind ik ook een groot gemis. Voorheen op m'n 6300 had ik daar een custom notitie veld met dingen die voor mij belangrijk waren voor op de korte termijn. Zo knalde ik daar vaak de boodschappen in die ik binnenkort moet doen :+
Kritiek op de browser ben ik het wel mee eens. Pagina's worden pas echt getoond zodra hij voor 80% ofzo geladen is, dan kun je ook vaak pas scrollen. Interface met knoppen had van mij ook makkelijk gemogen, maar na een dagje wennen valt het wel mee. Ook mis ik de functie om de + en - knoppen te kunnen gebruiken als je full screen bent. Deze functie hebben ze wel bij plaatjes bijvoorbeeld.
Het voordeel van een OS als Symbian is, dat je niet gebonden bent aan de standaard meegeleverde browser. Het lijkt mij toch, dat je bijvoorbeeld Opera Mini prima moet kunnen draaien op deze telefoon, een prima browser voor telefoons lijkt mij. Ik heb er (op mijn N76) tenminste geen problemen mee. Daarnaast is ook een Firefox variant te verwachten.
Nee uiteraard is dat geen probleem een andere browser erop te zetten, maar dan kun je wel ophouden met reviewen. Ik heb Opera geïnstalleerd, en het werkt niet. Het toetsenbord wordt niet ondersteund. Ik kan niks invoeren helaas.

Die verticale strepen blijf ik af en toe houden. Het gebeurt eigenlijk alleen als het scherm op zwart is gegaan(vanzelf). Ik vind het wel een beetje vreemd op zich, maar een of meer keren lock en unlock fixt het altijd wel.

[Reactie gewijzigd door REDFISH op 4 februari 2009 22:59]

*/- knoppen bij het browsen in full screen:
Door 2 maal te tikken op het scherm zoomt ie in/uit.

Voor wat de verticale lijnen betreft:
Die had ik ook, aan de rechterzijde van het scherm, na de upgrade v/d firmware 20.0.012. Hierna nog een keer de upgrade en daarna geen last meer van gehad.
Thanks voor de feedback. Je kunt natuurlijk ook je eigen productreview publiceren op T.net. Je hebt er in elk geval genoeg over te vertellen :)
Inderdaad, als je net je telefoon aan het gebruiken bent, dan werkt de hardwareknop wel, maar het blijft vreemd dat het niet zo is op het moment dat je gebeld wordt, terwijl je iets anders aan het doen bent (en de meeste mensen zijn het overgrote deel van de tijd het toestel niet aan het gebruiken, neem ik aan)
Ik heb geen idee of hij het met a-gps beter doet, het reviewtoestel deed niets (maar zoals ik al in de review zei: geen idee of dat specifiek aan het reviewtoestel ligt, omdat ik er weinig over heb gelezen op fora...)
"Niet alle S60v3 applicaties werken zonder pardon op de 5800 (S60v5) helaas". Thanks voor die info: ik heb in totaal vier verschillende S60v3-apps geprobeerd (maar geen Tomtom), en die werkten vlekkeloos. Tomtom had ik niet tot mijn beschikking helaas :s.
Volgens mij is de aansluiting een standaard micro USB plugje, en niet een speciale Nokia plug. Wat ik begrepen heb is dat daar een principe afspraak over is gemaakt, zie dit bericht.
Hoe in deze review beschreven wordt dat het typen een drama is, vind ik niet waar. Het wendt juist snel. Je moet wel kijken waar je typet uiteraard, maar het is geen drama en juist wel voor de vingers gemaakt. Met de stylus gaat het minder snel. Twee duimen werkt het snelst. Normale invoer middels alfanumeriek en T9 is ook mogelijk.

Die haptic feedback krijg je altijd als je iets hebt ingedrukt.

Browser is idd retetraag met grote normale websites en dus hou dat je snel voor gezien.

Muziek luisteren werkt goed, ook via AD2P.

TV kunnen aansluiten is een leuke gadget en werkt goed, je kan zo wat series/films erop zetten en meenemen op vakantie. De software past de kwaliteit automatisch aan voor de TV en telefoon.

Accu vind ik niet zo lang werken als in deze review wordt beschreven. 4 dagen heb ik echt nog niet gehaald. 3 kan ik halen. Maar meestal is het 2 - 2,5.

Dat nokia maps heb ik nog niet kunnen gebruiken om te navigeren, kan wel de kaarten bekijken, maar je moet sowieso betalen als je wil navigeren. Ik word iedere keer naar een betaalsite gestuurd om een abbo af te sluiten à 70 euro/jaar, Spraak of geen spraak.

Verder wordt het menu inderdaad veel mooier met andere thema's

GPS werkte bij mij gewoon goed laatst in de auto. Positie werd goed gevolgd. A-gps staat altijd aan (kan je uitschakelen), maar hij zal altijd de gps ontvanger proberen te gebruiken.
"Een vreemde kronkel in Symbian blijft dat de gebruiker steeds eerst het wifi-netwerk moet selecteren voor hij kan gaan browsen, ook al staat wifi al aan op het toestel."

Dat is dus echt gewoon een kwestie van het standaard toegangspunt instellen, zoals op alle Symbian toestellen :P
Beter als die HTC Touch Diamond van mij, die eerst GPRS activeerd zonder te vragen, waarna ik mopperend de toepassing sluit en wifi aanzet.
Bij mn Nokia N93 werdt het me nog altijd netjes gevraagd per toepassing, en dat is reuze handig als je geen zin hebt in een trage verbinding.

Aannemelijk als je geen standaard connectie instelt, dat de Nokia 5800 Xpressmusic
dit ook heeft overgenomen.
Ik bedoel S60v3 -> S60v5, zullen ze nou net dit item de changelog kunnen schrijven?
Dat browsen traag is met de standaardbrowser, kan ook opgelost worden met de webbrowser van Opera (mits deze al goed werkend is met Symbian 5th Generation) te installeren, dit was ook altijd een punt van kritiek bij de andere Nokia Smartphone's, wat eigenlijk geen punt van kritiek is, want je kan 'gratis' een andere webbrowser installeren (dit kan bij sommige concurrenten niet).

[Reactie gewijzigd door Jumpman op 4 februari 2009 18:23]

Ik heb de 5800xm nu al meer dan een week maar moet zeggen dat ik tekst invoer als heel prettig ervaar. Beter dan op mijn oudere toestellen met een fysiek toetsenbord.

Dat wil best veel zeggen lijkt me aangezien ik zo'n 20-50 smsjes per dag verstuur. (vriendin enzo :P )
Hij kost direct van Nokia een kleine 250 pond hier (ongeveer 275 euro).

Verder wel jammer dat het usb 1.1 is, kan je beter je sd kaartje in je kaart lezen stoppen als je wat muziek en films over wilt zetten. Al met al een goeie telefoon, zeker voor de prijs.

275 euro en je hebt een touchscreen telefoon, met WiFi, GPS, HDSPA, redelijke cam en goeie standby tijd. Ben benieuwd wat firmware updates nog gaan toevoegen op deze telefoon. Nokia kan soms best aardige nieuwe features in hun nieuwe firmwares bakken. Iets waar andere (Sony Ericsson) nog wel wat van kunnen leren.

Zelf blijf ik nog wel effe spelen met mijn HTC Artemis, wat me nog steeds goed bevalt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 230385 op 4 februari 2009 11:48]

Where do you deliver?
We deliver in the UK mainland. We are not able to deliver to VAT-free areas such as the Channel Islands, Jersey, Guernsey or Ireland, or to PO Box addresses, hotels, hostels or army barracks outside the UK.
Hij ligt nu al in de schappen bij veel (online) verkopers
Daarnaast er bestaat ook een zwarte versie (dus zonder rode of blauwe rand) Deze is in Nederland alleen nog niet uitgeleverd.
http://www.expansys.com/p.aspx?i=174484

Deze heb ik zelf in gekocht, vond ik er net iets degelijker/strakker minder speelgoed achtig uit zien. De N97 komt pas over ongeveer een half jaar. Een half jaartje later is de prijs iets gezakt en mijn abonnement afgelopen en maak ik de overstap. Want de N97 is echt een ding om bij te kwijlen

[Reactie gewijzigd door LessRam op 4 februari 2009 12:08]

Leuk toestel, goede eerste (wel wat late) poging van Nokia op de touchscreen toestel markt.

Nog wel een puntje: eerst wordt geschreven dat je niet kunt ophangen met de rode (hardwarematige) knop, dat moet via het touchscreen gedaan worden. Iets verder wordt deze zelfde hardwarematige knop de ophangknop genoemd. Mij is nu niet duidelijk of je met die knop nu wel of niet een gesprek kunt beeindigen, of dat je eerst het touchscreen moet aanzetten (want tijdens een lang gesprek zal het zeker uit gaan toch).
sorry...
5800 is niet de eerste poging...
zie de 7710 http://europe.nokia.com/A4145133
als je de missende wifi en koelkastformaat niet meeteld, een super model..
Ik hoop dat t typen meevalt voor de 5800, op mn ouwe 7710 was t iig geen probleem
True, my bad... maar in de huidige markt zijn ze wel wat aan de late kant met een concurrerend toestel. Maar goed, het is er nu.

Nu alleen nog antwoord op mijn ophangknop-vraag?
Had het hier al gemeld maar je kan zowel met de rode knop ophangen als met de touchbutton die verschijnt tijdens het bellen.

Spreek uit ervaring trouwens :P
Ah ok, de reviewer zat er dus even naast. Het forumtopic had ik nog niet gezien, bedankt!
Nou ze zijn niet echt aan de late kant. Nokia was juist (een van) de eerste met een smartphone en touchscreen, inderdaad de 7710. Ik heb dit toestel zelf ook gehad omdat dit in die tijd nog erg exclusief was.

Maar ze zijn niet aan de late kant, alleen jammer dat ze er niet mee zijn doorgegaan, wat de andere merken wel hebben gedaan.
Hoezo is de tekst invoer moeilijk je kunt overal gebruik maken van het grote landscape toetsenbord en zelfs het abc numerieke toetsenbord zit er in :?
Je beschrijft hier dat typen op een alfanumeriek toetsenbord van andere Nokia's sneller gaat, maar ik neem aan dat deze manier van tekstinvoer ook gewoon beschikbaar is. Op mijn Viewty heb ik ook nooit anders gedaan, omdat ik nooit de moeite heb genomen om mezelf het typen op het onscreen qwerty toetsenbordje aan te leren.
De camera van de 5800 doet zijn werk meer dan redelijk. De 3,2-megapixelcamera maakt voor een telefoon uit zijn prijsklasse prima foto's, al is de voorziening natuurlijk geen partij voor de 8-megapixelcamera's op telefoons die de concurrentie de afgelopen maFoto gemaakt met Nokia 5800anden op de markt heeft gebracht.
En daar gaan we weer met de megapixel-hype 8)7

Wie weet zit hier wel een heel andere CCD/CMOS is dan in de 8MP camerafoons waardoor de foto's er wel een stuk beter uitzien...
Carl Zeiss lens. Fotos maken op deze telefoon is overdag meer dan prima. Je moet in het donker niks verwachten, maar dat is met de meeste telefoons ook zo.

Trouwens het filmen met deze telefoon schijnt wel ongeloofelijk goed te zijn.

Trouwens voor de eigenaars, je kunt ook zoeken naar themes op internet. Ik heb genoeg supermooie themes voor je menu voorbij zien komen. Maak je telefoon toch net dat aantrekkelijker.

Trouwens dat minpunt van typen met je touch scherm. Dat is denk ik toch een persoonlijke mening. Veel mensen vinden het eigenlijk prima gaan en lekker werken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 157137 op 4 februari 2009 12:57]

Carl Zeiss zegt ook weinig, dat is een naampje waar Carl Zeiss geld voor krijgt, met goed licht kan je altijd nog redelijke foto's maken, maar zodra je afwijkt van de ideale situatie is het nog altijd drama vergeleken met gewoonweg grotere, glazen lenzen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee