Eens in de twee maanden publiceren we een update van de Smartphone Best Buy Guide. De maarteditie is iets later dan gebruikelijk, want vorige week vond het Mobile World Congress plaats, waarbij ondergetekenden beide aanwezig waren om verslag te doen. Het is normaal gesproken de belangrijkste smartphonebeurs van het jaar, die voor het eerst sinds jaren weer in reguliere vorm doorging. In 2020 werd de beurs op het laatste moment afgelast en in 2021 en 2022 was er slechts een sterk afgeslankte versie. Veel telecombedrijven en media waren er toen niet bij.
In 2023 waren de hallen van Fira Gran Via in Barcelona weer ouderwets druk, maar voor sommige tweakers vielen de aankondigingen op MWC 2023 desondanks tegen, getuige de reacties onder het overzichtsartikel waarin we het belangrijkste nieuws op een rijtje zetten. Apple was er zoals gebruikelijk niet en Google toonde alleen wat softwaredemo's. Samsung had zijn kruit al verschoten: de Galaxy S23, S23+ en S23 Ultra werden begin februari op een eigen evenement getoond. Uiteraard staan Samsungs topmodellen voor 2023 ook in deze BBG.
OnePlus toonde een bijzondere conceptversie van zijn eigen topmodel OnePlus 11, dat niet in de winkels komt te liggen. Voor deze BBG hebben we het gewone model doorgemeten, dat je wel kunt kopen. Voor de rest kwamen de BBK-merken (OPPO, OnePlus en realme) met relatief weinig naar de beurs, waarbij de realme GT3 met zijn 240W-lader nog wel de belangrijkste aankondiging was. Helaas hebben we die nog niet binnen. De Moto Rizr conceptsmartphone die Lenovo liet zien, zal ons testlab sowieso niet bereiken; de fabrikant werkt nog aan een winkelmodel.
De belangrijkste nieuwe producten op het MWC kwamen zodoende van Xiaomi, dat op de beurs zijn topmodellen voor begin 2023 presenteerde: de Xiaomi 13 en 13 Pro. We konden ze alvast testen en ze staan uiteraard ook in deze BBG. Begin februari kondigde Xiaomi ook al de POCO X5 en X5 Pro aan, twee middenklassetoestellen die we voor deze editie van de BBG ook hebben getest.
De Redmi A1, OPPO A17 en Motorola Moto G72 completeren het rijtje toestellen dat we voor deze BBG nieuw hebben beoordeeld naast eerder geteste modellen. Met de huidige prijsontwikkeling daarbij meegenomen kunnen we bepalen welke smartphones per categorie de grootste aanraders van dit moment zijn. Sommige aanraders uit de vorige Best Buy Guide komen terug in deze BBG, maar er zijn ook enkele nieuwkomers die het tot aanrader hebben geschopt.
100-200 euro
In de low-end categorie worden smartphones steeds beter, maar dat lijkt in het afgelopen jaar wel een beetje te zijn afgevlakt. Toch kun je voor het geld in deze categorie behoorlijk goede toestellen krijgen, nog steeds goed genoeg voor het simpel consumeren van media, het sturen van berichten en zelfs het plegen van een telefoontje. Bovendien zijn er nog steeds telefoons die een onderdeel of functie bevatten dat of die je verder alleen in een duurdere prijscategorie vindt. Denk aan een full-hd-scherm, verschillende camera’s, een grote accu en zelfs 5G-ondersteuning. Goedkope smartphones die zijn uitgerust met een van deze luxere onderdelen, moeten meestal wel wat inleveren op een ander vlak. Het is daarom raadzaam om te kijken welke functie je het belangrijkst vindt.
Interessante toestellen zijn in sommige gevallen nog steeds slecht verkrijgbaar of alleen in een bepaalde kleur of configuratie. Dit jaar lijkt er tot nu toe weinig te zijn veranderd op dit gebied, behalve dat fabrikanten wat vaker de duurzaamheidstoer opgaan. Zelfs in deze prijscategorie komt het voor dat smartphones langer worden ondersteund door fabrikanten, bovendien wordt er iets meer nadruk gelegd op de repareerbaarheid van telefoons, tenminste, volgens de aankondigingen die op MWC 2023 zijn gedaan. Het gaat om toestellen die nog niet uit zijn of zo nieuw zijn dat wij ze nog niet hebben kunnen testen. In deze Best Buy Guide zul je deze toestellen nog niet vinden, maar het is een mooi vooruitzicht.
Nieuw getest
Het smartphonespitsuur lijkt dit jaar wat later te beginnen dan vorig jaar. Er zijn dan wel een hoop toestellen aangekondigd op het MWC, in de afgelopen tijd is er niet zo heel veel binnengekomen. Daarnaast is een deel van de smartphones die al wel uit zijn, nog niet hier te krijgen of niet tijdig bij ons binnengekomen om te testen. Alleen de Redmi A1 en OPPO A17 zijn echt nieuwe smartphones. De rest zijn apparaten die wij al langer hebben liggen of die door prijsverlagingen in deze categorie terecht zijn gekomen.
Aanraders en alternatieven
Er is weinig veranderd aan onze aanraders, de Redmi Note 11 is nog steeds de beste, met de TCL 30E als betaalbaar alternatief. De OPPO A76 geeft je ook nog steeds veel waar voor je geld, maar je moet niet te veel verwachten van het scherm en de camera. Als je echt weinig geld wilt uitgeven, kun je ook kijken naar de nieuwe aanrader: de Redmi A1. Deze smartphone kost minder dan 100 euro, maar komt aardig mee met de rest.
De TCL 30E is een van de goedkopere telefoons die we aanraden. Dat zie je wel aan de specificaties. Het scherm heeft een lage 720p-resolutie en dito refreshrate van 60Hz. De soc is ook bepaald geen hoogvlieger, waarbij wifi-ac bijvoorbeeld niet wordt ondersteund. Tegelijk zijn veel andere basics goed voor elkaar. Het scherm is voldoende helder en de accuduur is prima. Het toestel is standaard voorzien van 64GB opslag met de mogelijkheid om twee simkaarten en een geheugenkaart tegelijk te gebruiken. Bovendien is de 30E uitgerust met een vingerafdrukscanner, NFC-ondersteuning en een 50-megapixelhoofdcamera, features die ook niet standaard zijn in dit prijssegment. Daarnaast draait deze smartphone op Android 12. TCL heeft niet duidelijk gemaakt hoelang het dit toestel ondersteunt, maar als we kijken naar wat deze fabrikant normaal gesproken doet, moet deze smartphone tot april 2024 worden voorzien van updates. Mocht de TCL 30E voor dit bedrag uitverkocht raken, dan kun je de Nokia G11 overwegen als alternatief. Die heeft langere updates (februari 2025) plus de belofte van Android 13, een 90Hz-scherm en een flink snellere soc, maar een op papier minder goede camera en slechts 32GB opslag in de goedkoopste variant.
Xiaomi weet met de Redmi Note-serie altijd hoge ogen te gooien en dat geldt ook weer voor de Redmi Note 11. Voor net wat minder dan 200 euro heeft hij specificaties die je elders pas in het duurdere segment terugvindt. Zo zit er een oledscherm in met full-hd-resolutie en een lekker vloeiende 90Hz-refreshrate, dat volgens onze tests uitstekend beeld geeft. De maximale helderheid is zo goed dat deze zich kan meten met toestellen uit het high-end segment, en ook de minimale helderheid en kleurweergave zijn uitstekend. Ook wat accuduur betreft scoort deze smartphone erg goed, vooral als je het toestel gebruikt om video’s te bekijken. De Qualcomm Snapdragon 680 is in deze prijsklasse een van de krachtigste opties, al beschikt hij niet over de noodzakelijke isp om 4k-video-opname mogelijk te maken. Dat kunnen de meeste andere telefoons in dit prijssegment echter evenmin, en de combinatie van een 50-megapixelhoofdcamera en 8-megapixel-ultragroothoekcamera is veelzijdig voor het geld. Xiaomi is een 3,5mm-koptelefoonaansluiting, dualsim, microSD-kaartlezer, vingerafdruklezer en NFC niet vergeten. De MIUI-software is niet vrij van bloatware en reclame, maar biedt veel aanpassingsmogelijkheden. Naar verwachting krijgt de telefoon nog Android 13 en updates tot januari 2025.
De OPPO A76 lijkt veel op de lang door ons aangeraden Samsung Galaxy M22 en dat is een compliment. OPPO zet in op totaal andere plus- en minpunten dan Xiaomi met de 11T, maar heeft in tegenstelling tot Samsung niet bezuinigd op de processor, waardoor dit toestel een stuk krachtiger is. Het scherm mag dan een lage 720p-resolutie en een mindere kleurweergave hebben, daar staat een flinke accuduur tegenover. Daarnaast laat de verversingssnelheid van 90Hz het toestel snel en vloeiend aanvoelen. De snellaadfunctie van deze smartphone voorziet de accu snel van energie en de 33W-adapter wordt netjes meegeleverd met het toestel. De IP54-classificatie geeft aan dat deze smartphone stof- en spatwaterdicht is. Bovendien is het apparaat uitgerust met een 3,5mm-koptelefoonaansluiting. Voor de camera’s hoef je dit toestel overigens niet te halen; die presteren matig. Wat software betreft heeft OPPO aangegeven de smartphone tot januari 2025 te ondersteunen.
De Redmi A1 is een smartphone voor mensen die echt weinig willen uitgeven aan een telefoon, maar toch een redelijk toestel in handen willen hebben. Deze smartphone kost namelijk minder dan 100 euro. Er is uiteraard wel op wat dingen bezuinigd. Zo heeft de A1 een MediaTek Helio A22 onder de motorkap, en een soc uit 2018, en dat merk je: het is geen snelheidsmonster. Daarnaast heeft de smartphone maar 32GB opslag en 2 of 3GB ram, maar aangezien deze smartphone draait op Android 12 Go, een lichte, uitgeklede versie van Android, valt het redelijk mee, al zal je hier en daar nog wel te maken hebben met een hapering. Verder heeft het toestel wifi 4, Bluetooth 5 en een micro-USB-aansluiting. Het scherm heeft een resolutie van 720x1600 pixels en presteert bovengemiddeld goed in deze prijscategorie. Dat maakt deze smartphone ideaal om mee te internetten en media te consumeren. Bovendien is dit toestel lekker compleet: FM-radio, koptelefoonaansluiting, geheugenkaartlezer en dualsim. Een vingerafdruklezer is niet aanwezig. Mocht je dat echt graag willen, dan zou je nog kunnen gaan voor de Redmi A1+. Die heeft verder dezelfde eigenschappen plus een vingerafdrukscanner. Hij is wel minder breed verkrijgbaar. Verwacht niet te veel van de camera’s. De 8-megapixelhoofdcamera, de dieptecamera met 0,08 (!) megapixels en de 5-megapixelfrontcamera zijn duidelijk onderdelen waarop is bezuinigd om de prijs laag te houden. De accuduur van de A1 is gemiddeld. De 5000mAh-accu zorgt ervoor dat de smartphone op dat gebied niet achterloopt bij de rest. Je moet wel geduldig zijn als je het apparaat aan de lader hangt. De meegeleverde 10W ‘snellader’ heeft drie uur nodig om de accu te vullen. De A1 zal twee OS-upgrades krijgen en drie jaar aan beveiligingsupdates. Dat betekent dat je tot 2026 updates zult ontvangen.
Score: 0(0 reviews)
Testdata
Hieronder zie je een selectie van onze testdata voor alle toestellen die we in deze categorie van de BBG hebben meegenomen. Zoals gebruikelijk hebben we de smartphones die we hebben aangemerkt als aanraders, in de onderstaande grafieken uitgelicht met een aparte kleur.
Het aantal smartphones met een full-hd-scherm groeit gestaag, al hebben de nieuwkomers dit niet. Hetzelfde kan gezegd worden over oledschermen. Het contrast van toestellen met een oledscherm is praktisch altijd perfect; de zwarte pixels geven helemaal geen licht. Daarom staan de toestellen met een oledscherm niet in het Contrast-tabblad van de grafiek hierboven.
De oledtoestellen zijn over het algemeen ook in het voordeel als het op de helderheid van het scherm aankomt. De Redmi Note 11, Motorola Moto G31 en TCL 30E produceren meer dan 600cd/m² en in Redmi’s geval zelfs ruim 800cd/m². Die toestellen kun je dus rustig in de volle zon bekijken. Op het gebied van kleurechtheid scoort de Note 11 weer verrassend goed, zelfs zodanig dat hij zich kan meten met de duurdere vlaggenschepen. Een gemiddelde afwijking onder de 3ΔE2000 duidt op een voor het menselijk oog niet zichtbaar kleurverschil. De toestellen van Xiaomi zitten daar ruimschoots onder, zelfs de supergoedkope Redmi A1.
Naast het beeldscherm is de accuduur een belangrijke factor bij de keuze voor een nieuwe smartphone. Gelukkig hebben fabrikanten dat ook begrepen, want juist in dit segment zie je vaker enorme accu's van 5000mAh of meer, wat vooral bij webbrowsen een lange werktijd kan opleveren. Tijdens het kijken naar video verbruiken deze toestellen over het algemeen meer stroom dan duurdere modellen door de aanwezigheid van een lcd in plaats van een oledscherm. Hierdoor is de accuduur bij die activiteit niet top, ook al is de accu groot. Aan de andere kant zien we ook nu weer dat de efficiëntie van het scherm in sommige gevallen juist een langere accuduur oplevert bij het kijken naar video dan tijdens het webbrowsen.
Als het om de browsetests gaat, maken de Nokia G11 en G21 en de OPPO A16 indruk, maar de OPPO A76 doet het het best. Kijkend naar de videotest, gaat de Redmi Note 11 aan kop, met een aantal andere oledtoestellen daar vlak achteraan. De A76 blijft het relatief goed doen voor een smartphone met een lcd.
Het overgrote deel van de geteste smartphones heeft ruim twee tot drieënhalf uur nodig om volledig te worden opgeladen. Dat is wel een heel stuk trager dan de meeste duurdere toestellen, maar we zien in dit segment dat 33W-snelladen langzaam gebruikelijker wordt. De OPPO A76, TCL 30E en Redmi Note 11 kunnen binnen twee uur worden opgeladen. De Redmi A1 moet drie uur en een kwartier aan de lader hangen.
200-350 euro
Voor 200 tot 350 euro koop je over het algemeen een duidelijk mooiere telefoon dan in de prijsklasse hieronder. Zo vind je in deze prijsklasse vaker contrastrijke oledschermen, snelle 5G-verbindingen en prima camera's, compleet met 4k-video-opname, ultragroothoeklens en macrostand. Het geheel draait vloeiender dankzij een vlottere processor, met software die langer wordt ondersteund. Over het algemeen is de behuizing van de toestellen nog steeds van plastic, dus minder luxueus, en een IP-rating voor waterdichtheid is nog steeds zeldzaam. De 3,5mm-koptelefoonaansluiting en de geheugenkaartlezer komen nog wel veelvuldig voor, maar in navolging van duurdere toestellen worden ze steeds vaker weggelaten. Ook in deze categorie is er weinig nieuws verschenen. Xiaomi heeft twee POCO-toestellen uitgebracht en Motorola heeft ons de G72 gestuurd. Daarnaast zijn er wat toestellen uit de duurdere en goedkopere categorie bijgekomen. Verder hebben we wat smartphones moeten schrappen. De Motorola Moto G200, Samsung Galaxy A52s en Xiaomi Mi 11 Lite zijn in prijs gestegen en hebben daardoor niets meer te zoeken in deze categorie. De POCO M3 Pro en M4 Pro zijn samen met de Redmi Note 10 amper tot niet verkrijgbaar en dus verwijderd.
Aanraders en alternatieven
De Samsung Galaxy A52s was lang onze favoriet in deze prijsklasse, maar de smartphone is een stuk duurder geworden, waardoor hij het veld heeft moeten ruimen in deze categorie. Het nieuwere model, de A53, is helaas niet zo goed als zijn voorloper, de A52, die zo goed is dat hij nu in de hogere prijsklasse een aanrader is. Het toestel heeft een minder snelle soc, geen 3,5mm-jack en geen meegeleverde oplader. Daartegenover staan een betere accuduur en langere software-updates. Afhankelijk van hoe belangrijk je dat vindt, kun je de A53 desondanks nog steeds overwegen als alternatief. Wil je een paar tientjes minder uitgeven, dan komt de A33 in beeld. Dit midrangetoestel is bijna even compleet als de A53, maar over de hele linie net wat minder luxueus, met een accuduur die vergelijkbaar is met die van de A52s: niet enorm goed dus.
De aanraders in deze categorie zijn allemaal nieuw. De Motorola Moto G72 is een waardige nieuwkomer en de POCO X5 Pro is een waardige opvolger van de X4 Pro, die we in de vorige BBG’s als aanrader hadden staan. Verder is de Pixel 6a dankzij een prijsverlaging nieuw in deze categorie en dus ook meteen een aanrader. Voor alternatieven kun je nog steeds kijken naar de Xiaomi (Mi) 11 Lite en Motorola Edge 20. Die laatste is interessant voor cameraliefhebbers, aangezien hij een betere macrofunctie en, uniek voor dit bedrag, een telecamera aan boord heeft. Mocht je voor een zo compleet mogelijk toestel willen gaan, dan is de OnePlus Nord CE 2 ook nog steeds mooi.
De Google Pixel 6a is een kleinere, goedkopere versie van de Pixel 6. Met zijn 6,1"-scherm is hij compacter dan veel andere Android-smartphones rond deze prijs. Wat de 6a een aanrader maakt, is dat Google veel van de goede eigenschappen van de duurdere Pixel 6 heeft behouden. De camera’s zijn bijvoorbeeld bijna net zo goed. Dat zit hem vooral in Googles uitstekende beeldverwerking, want de sensors zijn opvallend oud. Dat heeft wel wat impact op de ultragroothoekcamera, met een minder grote hoek dan de concurrentie en geen mogelijkheden voor goede macro-opnamen. De Pixel 6a heeft dezelfde krachtige Tensor-soc als duurdere Pixels. Ook heeft deze telefoon een IP67-waterdichtheidsrating, waar de drie andere aanraders hooguit spatwaterdicht zijn. In plaats van een softwareskin met tierlantijnen, staat op de Pixel-telefoons een versie van Android zonder veel extra bloatware. Je krijgt bovendien updates tot medio 2027, waarbij de Pixel 6a nieuwe versies ook eerder kan krijgen dan andere telefoons. Op dit moment is bijvoorbeeld al Android 13 beschikbaar. Google heeft bij dit toestel vooral bezuinigd op het scherm, dat met zijn 60Hz-refreshrate minder vloeiend reageert. De accuduur is goed, maar het opladen duurt ouderwets lang. Draadloos laden ondersteunt hij niet, in tegenstelling tot duurdere Pixels.
De Motorola G72 is een zeer complete, krachtige, betaalbare smartphone. Hij is voorzien van een MediaTek Helio G99, 6 tot 8GB ram en 128GB opslaggeheugen. Dit kan worden uitgebreid met een microSD-kaart, dankzij het gedeelde dualsimkaartslot. Verder zijn er een 3,5mm-koptelefoonaansluiting en zelfs een FM-radio aanwezig. Daarnaast is de G72 uitgerust met een van de helderste 120Hz schermen die wij hebben gezien en kan hij op dit gebied zelfs tippen aan de iPhone 14 Pro en Samsung Galaxy S23 Ultra. Op het gebied van kleurechtheid scoort de smartphone gemiddeld, maar dit kan worden verbeterd in de instellingen. Daarnaast heeft het toestel een IP52-certificatie en is het dus stof- en spatwaterdicht. Ook op cameragebied doet de smartphone het aardig. Het toestel heeft een 108-megapixelhoofdcamera, 8-megapixel- ultragroothoekcamera en 2-megapixelmacrocamera aan de achterkant. Aan de voorkant zit een 16-megapixelcamera. De smartphone scoort ook goed op accugebied en wat laadsnelheid betreft gemiddeld. Wat softwareondersteuning betreft loopt de smartphone een beetje achter. Het apparaat wordt tot 2026 ondersteund.
De POCO X5 Pro is een waardige opvolger van de X4 Pro, die tot voor kort op deze plek stond. Dit toestel is lichter, is krachtiger en heeft een beter scherm aan boord dan zijn voorloper. Toch is er op een paar elementen beknibbeld. De glazen achterkant is vervangen door een plastic exemplaar en de geheugenkaartlezer is met pensioen gestuurd. Daar krijg je wel weer de mogelijkheid om andere apparaten draadloos op te laden voor terug en een iets lagere prijs. Verder zijn de IP53-rating en de koptelefoonaansluiting ook bij dit exemplaar weer aanwezig en is het dankzij de Qualcomm Snapdragon 778G mogelijk om in 4k te filmen. De MIUI-software wordt voorzien van twee OS-upgrades en drie jaar beveiligingsupdates, waardoor je tot begin 2026 gebakken zit.
Het overgrote deel van de smartphones in dit rijtje heeft een 1080p-resolutie. De refreshrate is soms een extra vloeiende 90, 120 en soms zelfs 120Hz, maar veel smartphones met oledscherm in dit overzicht blijven steken op 60Hz. De piekhelderheid loopt sterk uiteen, waarbij de Motorola G72 en Edge 30 Neo ruim over de 1000cd/m² gaan, vergelijkbaar met of zelfs beter dan een gemiddeld high-end toestel, terwijl een aantal andere modellen met lcd niet verder komt dan 409cd/m². Naast een hoge helderheid hebben de oledschermen een perfect contrast. Op het vlak van kleurafstelling gaat het in deze klasse nog weleens mis, minder vaak dan voorheen, maar nog steeds vaak genoeg. Fabrikanten kiezen een te hoge kleurtemperatuur, waardoor het scherm er blauw uitziet. Dat zie je dan terug in een verhoogde grijsfout in bovenstaande grafiek. De smartphones van Xiaomi en Motorola hebben daar in elk geval niet of nauwelijks last van.
Bijna alle fabrikanten rusten hun smartphones tegenwoordig uit met een accu van 5000mAh, met uitschieters naar beneden. Een grotere accu betekent niet meteen dat het toestel langer op een acculading meegaat; er zijn meer factoren die de accuduur bepalen.
De realme 9 scoort op bijna elk gebied het hoogst van al onze aanraders. De andere smartphones in deze lijst scoren vooral goed op specifieke gebieden. Zo is de POCO X5 Pro weer wat beter dan zijn voorloper als er geïnternet wordt via een 4G-verbinding, terwijl dat bij wifiverbindingen weer andersom is. De Samsung Galaxy A53 doet het in de videotest dan weer bovengemiddeld. Dat is een hele verbetering in vergelijking met de A52s. De OPPO Reno8 Lite, Motorola G71 en Edge 20 zijn ook goede kandidaten voor het consumeren van media.