Ook bij deze mediaspeler is weer de vraag: kan het apparaat de htpc vervangen? Het antwoord: nee, zolang er geen tv mee kan worden ontvangen, is ook de HDX-1000 slechts een aanvulling op een reeds aanwezige hdd-recorder.
Toch vallen enkele verschillen tussen de HDX-1000 en de hdMedia op, en wel in het voordeel van de HDX. Met zijn solide, aluminium behuizing in zilver of zwart en het ventilatorloze ontwerp sluit de HDX wat betreft zijn uiterlijk beter op de rest van de apparatuur aan, ondanks de smalle form factor. Alle aansluitingen zijn uitgevoerd zoals het hoort, en de plaatsing aan de achterzijde van de behuizing zorgt ervoor dat de bekabeling netjes weggewerkt kan worden, al zou een usb-aansluiting op de voorkant vaak wel van pas komen. Ook over het binnenwerk is goed nagedacht: de harde schijf en de chipset hebben elk hun eigen gedeelte van de kast.
Een duidelijk minpunt van de HDX-1000 is de merkwaardig lange opstarttijd wanneer er een harde schijf is ingebouwd. Een ander minpunt is dat een van de twee usb-aansluitingen onbruikbaar is wanneer het sd-slot is aangesloten. Deze usb-aansluiting werkt wel wanneer het sd-slot intern wordt afgekoppeld, maar HDX had er beter aan gedaan de speler van een kleine usb-hub te voorzien, zeker in combinatie met een usb-aansluiting op de voorkant voor ad-hoc-gebruik. Net als bij de hdMedia is ook de HDX-1000 van een hinderlijk felbrandende blauwe led voorzien, maar bij de HDX is deze led makkelijker door een andere te vervangen. Voor het overige is de HDX een NMT-speler als alle andere, en derhalve uitstekend geschikt om mediabestanden in allerlei soorten en maten af te spelen. De samenwerking van de NMT-fabrikanten met de grote NMT-gemeenschap houdt de NMT-standaard actueel en bij de tijd, zo is tot nu toe gebleken.

Met een adviesprijs van 299 euro is de HDX-1000 40 euro duurder dan de hdMedia. Het is uiteraard aan de gebruiker om te bepalen of het wat degelijker ontwerp van de HDX-1000 die meerprijs waard is.