Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

PlayStation VR2 Preview

Misschien wel de beste VR-bril van dit moment

08-01-2023 • 15:35

229 Linkedin

Preview

De ontwikkelingen in virtual reality hebben elkaar de laatste jaren in hoog tempo opgevolgd, dus de PlayStation VR is met zijn meer dan zes jaar al bijna bejaard te noemen. Toen de headset in 2016 uitkwam, was inside-outtracking geen ding, waren controllers minder geavanceerd en was een resolutie van 960x1080 pixels per oog niks om je voor te schamen. Sindsdien hebben we aan de pc-kant de Meta Quest 1, Quest 2, HTC Vive Pro en Valve Index gehad, om maar een paar grote namen te noemen. Gelukkig komt Sony binnenkort met de PlayStation VR2 en op de CES konden wij hem alvast proberen met Horizon: Call of the Mountain.

Dezelfde fijne ergonomie

Wat meteen opvalt, en waar ik erg blij mee ben, is dat Sony aan het ontwerp en de ergonomie niet verdraaid veel veranderd heeft. Dat is goed, want de PSVR vond ik erg comfortabel, voor een VR-headset dan. Dat komt omdat hij in tegenstelling tot veel andere VR-brillen niet in zijn geheel tegen je gezicht aan geduwd wordt, maar werkt met een hoofdband waar de bril aan hangt. Die hoofdband zit strak tegen je voorhoofd, en de bril schuif je vervolgens naar je toe. Een rubberen rand rondom zorgt ervoor dat omgevingslicht geblokkeerd wordt. Dat zit niet alleen fijn, het zit ook stevig en zorgt ervoor dat de bril niet verschuift op je hoofd. Dat is belangrijk bij VR, want een bril die niet helemaal recht zit, levert een wazig beeld op.

Ook anders aan de buitenkant is dat er nog maar één kabel wordt gebruikt, in plaats van meerdere kabels en een kastje. En in plaats van een PlayStation Camera die volgt waar de bril is, wordt dat nu gedaan met camera's in de bril zelf. Dat alles maakt de PSVR2 een stuk eenvoudiger en sneller om mee aan de slag te gaan dan de eerste versie. Ik durf wel te stellen dat de PSVR2 de comfortabelste VR-bril is die ik tot nu toe gebruikt heb. Hij is niet zo licht als een Meta Quest 2, maar omdat een deel van het gewicht achter op de hoofdband zit, voelt dat wel zo.

PlayStation VR2 PlayStation VR Meta Quest 2
Schermtype OLED OLED LCD
Resolutie per oog 2000 x 2040 pixels 960 x 1080 pixels 1832 x 1920 pixels
Refreshrate tot 120Hz tot 120Hz tot 120Hz
Beeldhoek 110° 100° 90°
Eye-tracking Ja Nee Nee
Tracking Inside-out PlayStation Camera Inside-out
Audio Externe koptelefoon Externe koptelefoon Ingebouwde speakers
Bedraad Ja Ja Optioneel
Gewicht 560g 610g 503g

Indrukwekkende beeldkwaliteit

Waar de PSVR2 ergonomisch gezien een kleine stap maakt, is de stap op hardwarevlak veel groter. Bij de eerste PSVR kon je de pixels bijna tellen en was het screen door effect heel duidelijk te zien. Ik heb hier tijdens mijn speelsessie daarom extra op gelet en kan niet anders zeggen dan dat het beeld er heel strak uitziet. Niet alleen is het beeld erg scherp, die scherpte loopt ook bijna van hoek tot hoek. Bij sommige brillen is er een duidelijke sweet spot in het midden en wordt het beeld snel wazig richting de randen; hier is dat veel minder prominent. Ook de beeldhoek van 110 graden is erg fijn.

Om het lijstje indrukwekkende features compleet te maken, heeft Sony eyetracking ingebouwd. Een slimme zet, want de rekenkracht van de PlayStation is natuurlijk eindig en niet uit te breiden. Alles dat de prestaties ten goede komt, is daarom welkom. De eyetracking wordt ingezet om foveated rendering toe te kunnen passen; daarbij wordt de plek waar je naar kijkt op volle resolutie gerenderd en de stukken daaromheen op lagere resolutie. Ik heb geprobeerd te spotten waar de overgang zat, maar dat lukte niet. En dat is precies hoe je het als eindgebruiker wil. De eyetracking kan in principe ook ingezet worden om gebruikers door menu's te laten navigeren, maar zal van de game of applicatie afhangen.

Volgens Sony ondersteunt de PSVR2 hdr-weergave, maar dat vond ik niet heel overtuigend in de demo die ik speelde. Er was één moment waarbij een Tallneck even de zon blokkeerde en dat spel tussen donker en licht er erg mooi uitzag, maar het effect is niet zo duidelijk als wanneer je bijvoorbeeld een film in Dolby Vision op een oled-tv in een donkere ruimte kijkt. Het wordt overigens ook mogelijk om hdr-video op de PSVR2 te kijken, alsof je in een virtuele bioscoop zit, dus wellicht dat de hdr-schermen dan beter tot hun recht komen.

In dit moment met de Tallneck kwam de hdr-weergave goed tot zijn recht

De bril ziet er dus ongeveer hetzelfde uit, maar dat kunnen we van de controllers niet zeggen. Bij de eerste PSVR2 moest je de Move Controllers gebruiken, die gekke Wiimote-achtige stokjes met gekleurde ballen erop. Die zijn van tafel; voor de PSVR2 heeft Sony de Sense-controllers ontwikkeld. Deze lijken een beetje op wat je van andere ontwerpen kent: een kleine controller met bovenop knoppen en een thumbstick, onder- en achterop triggers en rondom een ring die de positie van je vingers detecteert. Net als bij de DualSense voor de PS5 is Sony erg trots op de haptische feedback van de controller, maar ik heb daar eerlijk gezegd niet heel veel van gemerkt tijdens het spelen van Call of the Mountain. Misschien omdat ik zo gefocust was op de game of wellicht omdat het subtiele effecten waren. Hoe het ook zij, het viel niet enorm op. De controllers werken verder prima: ze zijn niet al te zwaar en de knoppen voelen fijn aan.

De Sense-controllers gingen wel een of twee keer de mist in wat tracking betreft. Eén keer wilde ik met verf een muurschildering aanbrengen, maar besloot mijn virtuele hand om opeens een paar meter naar rechts te springen. Verder had ik moeite met de pijl en boog in de game: je pakt je boog door je arm achter je hoofd naar de bovenkant van je rug te bewegen en op een knop te drukken, maar dit ging in het begin zeker niet vanzelf. Ik heb flink moeten pielen en hetzelfde geldt voor het pakken van de bijbehorende pijl, wat je met je rechterhand doet. Of dit aan mijn onervarenheid, de hardware of de game lag, weet ik niet. Het is wel een van de lastigere situaties voor inside-outtracking, want zodra je handen achter je hoofd komen, kunnen de camera's in de headset de controllers niet meer zien.

Horizon: Call of the Mountain

Dan het spel waarmee de PSVR2 gedemonstreerd werd: Call of the Mountain, een game in het Horizon-universum, speciaal gemaakt voor VR. De demo duurde een klein half uur en bestond uit een lange cutscene aan het begin, waarin je gewend kunt raken aan het rondkijken, stukjes waarbij je moet rondlopen en klimmen en een gevecht aan het einde.

Het eerste dat opvalt, is op hoe weids en rijk de wereld eruitziet. Er zijn veel uitkijkpunten met mooie uitzichten en de wereld zit vol met bomen en planten. Natuurlijk is alles niet zo mooi als de recentste Horizon-game voor de PS5, maar ik vond het zeker gedetailleerd genoeg om de wereld ingezogen te worden. Gebaseerd op het stukje dat ik kon spelen, is de game behoorlijk lineair en heb je vrij weinig keuze in waar je naartoe gaat, maar omdat de demo zich in de buitenlucht afspeelde en ik op veel plekken de afgrond in kon kijken, voelde het meer open dan het daadwerkelijk was.

Het gevaar komt in Call of the Mountain soms van boven.

De besturing was net iets anders dan ik had verwacht. Bewegen ging niet via de thumbsticks of door te teleporteren, maar door een knop op de controller in te houden en met mijn armen langs mijn lichaam te bewegen, alsof ik aan het lopen was. Dat is best grappig gevonden, maar voor langere sessies zou ik het liever uitzetten, want het voelt wat gemaakt. Wat juist heel goed voelde, waren de vele stukken waar je rotswanden moest beklimmen. Met de knop onder mijn middelvinger kon ik dingen vastgrijpen en zo kon ik via randjes, lianen en zelfs kleine spleten in de rotsen mijn weg omhoog vinden.

De vechtscène draaide natuurlijk om de pijl en boog, het wapen dat centraal staat in deze serie. Zoals gezegd, had ik soms wat moeite met de tracking van de controllers, maar wanneer het werkte, gaf het aanspannen van de boog en afvuren van de pijlen een enorm bevredigend gevoel. Wel voelde het vechten tegelijk wat chaotisch. In de normale Horizon-games draait vechten om een combinatie van aanvallen en veel rollen en dodgen. Dat laatste kan ook in Call of the Mountain en doe je door een knop ingedrukt te houden en je controller snel naar links of rechts te bewegen. Die actie combineren met het tussendoor afvuren van pijlen is in VR best lastig en ik gok dat het beginnende spelers tijd zal kosten dat onder de knie te krijgen.

Voorlopige conclusie

De PlayStation VR2 is een indrukwekkende VR-bril. Niet alleen in vergelijking met de eerste versie, maar ook in vergelijking met de andere grote namen. Sony weet zich niet alleen te meten met de concurrentie, maar op veel gebieden zet het de concurrentie op achterstand. De beeldkwaliteit en ergonomie heb ik nog niet eerder zo goed gezien en afgaande op deze eerste korte demo mag Horizon: Call of the Mountain misschien wel in hetzelfde rijtje staan als Half Life: Alyx; een triple-A-game met hoge productiewaarde waarin VR niet aanvoelt als een gimmick.

Het grootste manco van de PSVR2 is dat hij alleen bedraad werkt. In een perfecte wereld had Sony het mogelijk gemaakt om de bril draadloos aan te sturen, voor nog meer bewegingsvrijheid. En het feit dat er geen ingebouwde audio is en je met een externe hoofdtelefoon aan de slag moet, voelt wat karig, zeker voor deze prijs. Want de PSVR2 gaat 599 euro kosten en dat is fors: het is meer geld dan je neerlegt voor het apparaat dat hem aanstuurt.

Daarom zal het van groot belang zijn dat er de komende jaren voldoende goede games voor de bril uitkomen. Met één game van het kaliber van Horizon per jaar zal het lastig worden om zo'n investering te verantwoorden. Maar als het er twee of drie zijn en Sony weet dat jaar op jaar vol te houden, dan kan ik het goed begrijpen als PS5-bezitters toch dat hoge bedrag ervoor neerleggen.

Reacties (226)

226
225
154
4
0
50
Wijzig sortering
Gave bril met goeie specs en een prima prijs als je het mij zou vragen.

Ik vond de support voor de PSVR1 alleen niet overtuigend genoeg om nu day-1 gelijk een PSVR2 te halen. Het waren vooral tech demo’s, enkele levels of veredelde mobile games die ik daar op gespeeld heb. Dat blijft echter een terugkerend probleem met dit soort nieuwe producten, zonder games geen kopers maar zonder kopers ook weer geen games, hopelijk kan Sony daar wat in veranderen dit keer.

Daarom extra benieuwd hoe dat uit gaat pakken de komende jaren, zeker nu we financieel zware tijden in gaan voor velen.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 8 januari 2023 16:04]

Het waren vooral tech demo’s, enkele levels of veredelde mobile games die ik daar op gespeeld heb
Dan heb je echt de verkeerde games gespeeld. Er zijn genoeg games die echt niet onder doen voor normale games. Paar voorbeelden:

- RE7
- Blood & truth
- Astro bot
- Farpoint
- Wanderer
- Firewall zero hour
- Moss
- Skyrim
- The Persistance
- Doom VFR
- The Inpatient

Etc etc. In totaal 670 games die er te krijgen zijn. In het begin had je vaak wat tech demo's, maar na een jaar waren er al snel complete games te krijgen. Inmiddels is de technologie ook weer verder.
Inmiddels is de technologie ook weer verder.
Wat je tot de vraag brengt hoe de nieuwe VR zich gedraagt.

Het gros van de huidige games zijn ontworpen met de oudere hardware in het achterhoofd.

Gaat de nieuwe ze upscalen en ga je ook hogere refreshrates halen maar dat ga je niet lukken zomaar te testen.
Gaat de nieuwe ze upscalen en ga je ook hogere refreshrates halen maar dat ga je niet lukken zomaar te testen.
Games voor VR zijn bijna altijd al op 90 of 120fps. Anders krijg je sneller last van motion sickness, vandaar dat games op de psvr er vaak wazig uit zien door de lage textures. Als je die games een ps5 patch geeft dan ga je enorm omhoog qua kwaliteit van de textures en resolutie. Games gaan er dus veel mooier uitzien.
Het gros van de huidige games zijn ontworpen met de oudere hardware in het achterhoofd.

Gaat de nieuwe ze upscalen en ga je ook hogere refreshrates halen maar dat ga je niet lukken zomaar te testen.
Ik moet zeggen dat het niet zo heel veel uitmaakt.

Ik speel nu een VR port van Half-Life 2 van een derde partij (een groep hobbyisten) en ik ben verbaasd hoe goed deze game uit 2004 er nog uitziet in VR.

Ik heb ook Alyx gespeeld uit 2019 en hoewel dat speciaal voor VR is ontworpen en natuurlijk veel en veel mooier is... heb ik niet het gevoel dat ik nu zoveel minder plezier heb hierin. Het grote voordeel van VR is de immersie en die neemt het al gauw de overhand boven de kwaliteit zodra je eenmaal aan het spelen bent.
[...]


Dan heb je echt de verkeerde games gespeeld. Er zijn genoeg games die echt niet onder doen voor normale games. Paar voorbeelden:

- RE7
- Blood & truth
- Astro bot
- Farpoint
- Wanderer
- Firewall zero hour
- Moss
- Skyrim
- The Persistance
- Doom VFR
- The Inpatient

Etc etc. In totaal 670 games die er te krijgen zijn. In het begin had je vaak wat tech demo's, maar na een jaar waren er al snel complete games te krijgen. Inmiddels is de technologie ook weer verder.
Dat jij als echte PlayStation fan ook maar met een lijstje van 11 games komt zegt eigenlijk wel voldoende natuurlijk, 670 in totaal is een leuk aantal als je niet verder kijkt dan dat nummertje maar daar zitten dus al die veredelde tech demos en mobiele games (met VR functie) die ik bedoelde ook bij, om nog maar te zwijgen over games met “vr support” wat uiteindelijk een enkel level bleek te zijn.

Maar goed zoals ik al zei, Ik hoop dat PlayStation van genoeg gamers het voordeel van de twijfel zal krijgen.

Dan kan ik instappen als er volwaardige games zijn die mij aantrekken.

Edit: Overigens wel een avondje dikke fun gehad met Working Simulator :)

[Reactie gewijzigd door Donstil op 8 januari 2023 17:21]

Dat jij als echte PlayStation fan ook maar met een lijstje van 11 games komt zegt eigenlijk wel voldoende natuurlijk,
Serieus? Het zijn voorbeelden... Had je liever gewild dat ik even 300 games ging opnoemen hier? Maar goed ik snap dat jij altijd het negatieve wilt zien met alles wat over PlayStation gaat. Als je er geen interesse in hebt, koop het niet en blijf lekker bij je xbox....
Van de 670 VR games zullen er maar heel weinig echt goed zijn. Ik heb hetzelfde probleem met VR op de PC. Er zijn inmiddels meer dan 1000 VR games op de PC maar daarvan zijn er maar een stuk of 20-30 echt goed te noemen. Dat zie je ook op de PSVR terug helaas. Het gros van de VR titels is nog geen kwartje waard.

Ik ben VR fan van het eerste uur maar top titels zoals Half Life Alyx zijn extreem zeldzaam.
Ligt er aan wat je echt goed vindt. Ik kan ook enorm genieten van games zoals beat saber, superhot, Tetris effect etc. Kleine games die echt enorm tof zijn om te doen. Er zijn ook best wat ps4 games die een vr update hebben gehad, zoals driveclub, wipeout omega, RE7, gt sports, ace combat 7 etc. Ik ben niet echt bekend met vr op de pc. Maar ik ontdek nog steeds genoeg games die nu nog steeds uitkomen voor de psvr die goed zijn.
Zover mij bekend heeft Ace Combat 7 slechts drie losstaande missies welke in VR zijn, buiten de verhaallijn om. Toevallig vanavond nog naar gekeken of dit ook reeds op de Pc beschikbaar is.

Ik heb hetzelfde als verschillende andere personen die hier reageren. VR lijkt mij heel gaaf en wat ik bij anderen heb gezien smaakt naar meer, maar om zoveel geld neer te leggen voor een VR bril terwijl er maar een handje vol ‘echte’ games beschikbaar zijn en dan bedoel ik niet zoiets als Beat Saber of vergelijkbare games. Meer games zoals Ace Combat of Half live Alyx.
Die minigames zijn wel een klasse opzich, die niet iedereen interesseert.

Ik heb beat saber wel geprobeerd en hoewel ik het een grappig concept vind, kan het me niet boeien. Maar het is een herhalend thema, ook in de jaren '80 konden simpele shoot 'm up arcade games me nooit boeien.

Niettemin is er met name op de PC heel veel te doen op VR gebied. Ik heb eigenlijk nooit dat ik niets te spelen heb. Ben nu weer bezig met de third party mod van Half-Life 2 die echt enorm goed in elkaar zit voor een third-party mod, met volledige hand controller support. Echt uit de kunst en omdat die game zo enorm groot is, ben ik er enorm veel tijd aan kwijt. Het is een wat oudere game maar dat boeit niet omdat de ervaring zo compleet nieuw is.

Op de console moet je natuurlijk dat soort ports missen maar ook first party is er meer dan genoeg wils zelfs voor mensen zoals ik die niet al te arcade aangelegd zijn.
[...]


Serieus? Het zijn voorbeelden? Had je liever gewild dat ik even 300 games ging opnoemen hier?
Nee want die zijn er helemaal niet en dat weet jij ook wel, hoe rooskleurig je het ook probeert te brengen.
Maar goed ik snap dat jij altijd het negatieve wilt zien met alles wat over PlayStation gaat. Als je er geen interesse in hebt, koop het niet en blijf lekker bij je xbox....
Jammer dit weer, ik geef in alle twee de reacties aan dat ik juist hoop dat het een succes wordt.
Nee want die zijn er helemaal niet en dat weet jij ook wel, hoe rooskleurig je het ook probeert te brengen.
Of je kan altijd in het negatieve blijven hangen. Er zijn meer dan zat vr games die lang genoeg zijn en niet alleen maar een demo.
Heeft niets met “in het negatieve blijven hangen” te maken.
Ik geef in alle twee de reacties aan dat ik juist hoop dat het een succes wordt.
De besturing was net iets anders dan ik had verwacht. Bewegen ging niet via de thumbsticks of door te teleporteren, maar door een knop op de controller in te houden en met mijn armen langs mijn lichaam te bewegen, alsof ik aan het lopen was. Dat is best grappig gevonden, maar voor langere sessies zou ik het liever uitzetten, want het voelt wat gemaakt.
Dit is geen nieuwe vorm van locomotion. De eerste keer dat ik het heb gezien is Sprint Vector uit 2017.

https://youtu.be/iOb7SED3h3k?t=139
Juist, het is ook verre van 'grappig gevonden' want het is JUIST een manier om ook motionsickness tegen te gaan. Ook een vette game als West world Awakenings maakt er gebruik van, en naast teleporten vind ik het toch wel 1 van de fijnste manieren van locomotion, alhoewel het wel meer iets is voor games waarbij je meer gewoon rondloopt dan voor FPS want je kunt dan natuurlijk niet fatsoenlijk schietend rondlopen.
Het gewicht van de Quest 2 is dan wel met de elastieken headstrap en niet met de optioneel verkrijgbare elite strap wat het draagcomfort erg verbeterd.

Met de Elite Strap 2 heeft de Quest 2 een gewicht van 625 gram.
En de draagcomfort kan nog veel meer verbeterd worden met thirdparty headstraps die ook nog een geweldige hotswappable accu's heeft.
Wat als je brildragend bent?
Of lenzen draagt, vaak is dichtbij kijken wat minder scherp dan dat je zonder bril kijkt (in geval van een - afwijking dan)
Bij veel VR brillen kun je gewoon een bril ophouden tijdens het gebruik (tenzij je een heel groot montuur hebt). Daarnaast komen er voor de PSVR2 ook ongetwijfeld opzetlenzen die op recept gemaakt worden (via bijv. https://vroptician.com/).
Misschien heb ik t gemist, maar is er duidelijkheid over of de PSVR2 wellicht PC zal (gaan) ondersteunen? Voor de mensen met een PS5 én knappe VR-capable PC wellicht een mooie optie dan.
Ondersteuning vanuit Sony? Reken er maar niet op.

Onofficiele ondersteuning? Wellicht. De PSVR1 werkt ook met de PC via onofficiële drivers.
Ik zie pixels per oog maar kan iemand mij zeggen wat dit betekent, ik bedoel is het alsof je kijkt naar een +100'' monitor/televisie kijkt op 5m en alles nog scherp is. Of een scherm van 2 meter op 1 meter? Als je zegt cinema ervaring dan is dat te vaag. Je kan zitten op 10m van het scherm of 50m. IMAX ervaring op 10 m zou me meer zeggen. Of Avatar 2 kijken op 10m van het bioscoop scherm.

Kun je rdr2 en cyberpunk er op spelen en dit voor langere tijd (ik game gtemakkelijk 4h/dag en draag een bril).

En ik heb dit misschien gemist. Kun je elke game erop spelen ongeacht of ze VR ondersteuning hebben en zo ja wat is het effect? Ik heb nog verscheidene games op mijn steam account die ik wel zou willen testen zoals bvb the assassin creed series.
Bevestigd is dat de PS VR2 een Cinematic Mode heeft voor non-VR content:

https://blog.playstation....ence-for-playstation-vr2/

In VR Mode, players can enjoy VR game content in a 360 view in a virtual environment. Content will be displayed in 4000 x 2040 HDR video format (2000 x 2040 per eye) with 90Hz/120Hz frame rate.

In Cinematic Mode, players can view the PS5 system and UI and all non-VR game and media content on a virtual cinema screen. Content in Cinematic Mode will be displayed in 1920×1080 HDR video format with 24/60Hz and also 120Hz frame rate.


Op de originele PS VR zweefde in Cinematic Mode een scherm op enkele meters afstand. Dit scherm kon je (meen ik) in drie verschillende groottes weergeven maar zag er wat grover uit wegens relatief lage resolutie en screen door effect. De PS5 heeft 'slechts' 1080p in Cinema mode maar zal, verwacht ik, een stuk beter uitzien.

Time will tell, ik heb de VR2 in preorder staan en hoop hem zsm te ontvangen. Ja, het is duurder dan de PS5 maar gegeven de keuze tussen een goedkopere maar matige VR bril of een high-end model voor een hogere prijs dan kies ik voor het laatste. Je zou ook (glas halfvol) kunnen stellen dat de PS5 goedkoper is dan de VR2 ;)

En zeker, draadloos zou zeker beter zijn geweest maar de kabel bij de PSVR heeft mij niet echt gestoord. Wel zorgde het gedoe met constant aan- en loskoppelen, de processor unit (eerste versie) die geen HDR doorgaf, de spaghetti aan kabels en de externe camera ervoor dat ik niet 'even snel' de bril aansloot om VR te gaan doen. Aangezien dit niet meer speelt bij de VR2 en slechts één dun kabeltje ingeprikt hoeft te worden ben ik al meer dan tevreden.
Cheers, ik ben benieuwd naar je ervaringen dan hoef ik hem (nog) niet te bestellen O-)
HDR hoef je niet perse rondom een blokkade van de zon te ervaren. Het gaat hoogstwaarschijnlijk meer om de kleurdiepte, dus hoeveel kleur stapjes in een gradient zit bv.. daardoor kun je veel mooier beeld creëeren.
Niet alleen dat, het is ook realistischer doordat de scene in het geheel niet afgevlakt hoeft te worden. Omdat je hele heldere stukken met hele donkere stukken naast elkaar kan weergeven en toch in beide het detail houden.

Een gewoon scherm kan dat niet en daardoor worden de donkere stukken helderder gemaakt een de felle stukken donkerder, zodat het binnen het dynamisch bereik past. Maar dat offert wel een stukje realisme op, juist in VR waar realisme en immersie zo belangrijk is.
Mooie bril. Mooie hardware. En op zich prima prijs denk ik.
Nu incl controllers. Volgens mij waren de move controllers ook iets van 80,- destijds.
Dan vind ik het nog een relatieve kleine price bump als je kijkt naar de hardware.

Hoop wel dat er wat meer tractie komt. En dat er meer "echte" spellen voor uitgebracht worden.
Meer games als Horizon-Call of the mountain. En wat meer games waar je wat meer uren in kwijt kunt.
Mijn gevoel waren er veel korte "demo" games voor de PSVR1.

En met GT7 support aangekondigd gaat hij hier denk ik wel komen.
Hoop wel dat GT7 de hele game in VR kan. Dus licenties, menu books, Time trials en online etc.
Half-Life Alyx gaat in elk geval uitkomen voor de PSVR2, dus voor mensen die nog geen VR op de PC hebben is dat in elk geval al een fantastisch spel.
waar heb je dat gehoord. ik heb alleen wensen gehoord.
het zo tof zijn als.
als alyx naar psvr2 komt...dat zou top zijn.
ik heb verder niets gelezen dat valve deze idd van plan is uit te geven voor de psvr2
Het is nog wel een gerucht. Maar leakers geven aan dat Sony de game in 2023 mag uitgeven:

https://playsense.nl/5148...engen-succesvol-afgerond/
Als dat betekend dat er meer games, zoals deze Horizon game naar de PC komen, kan kunnen SteamVR gebruikers misschien straks eindelijk grafisch wat betere games krijgen als die "mobile game" Quest 2 ports.

En dat zou dan ook meteen nog meer mensen toegang geven tot de geweldige game die Alyx is. Werkelijk een pracht intro in VR FPS met verhaal naar mijn mening. (in tegenstelling tot zeg, bone works / labs)

Maar goed, ik schat in dat de kans daarop het komende jaar 0 is, en Sony z'n PSVR2 titels pas in 2025 ofzo gaat laten porten. Maar wie weet...
Volgens mij zijn dat enkel nog geruchten. Er is in ieder geval nog geen officiële aankondiging. Dus jouw opmerking vind ik iets wat te stellig. ;)

Overigens hoop ik dat je gelijk krijgt hoor. :P

[Reactie gewijzigd door Owain_ op 8 januari 2023 17:28]

Ja, ik was inderdaad wat te stellig. Maar de geruchten komen wel van goed ingevoerde bronnen.
Het grootste manco van de PSVR2 is dat hij alleen bedraad werkt.
Nu is de vraag of dit juist mogelijkheden biedt om later aan pc te laten werken of dat het juist niet zo geval gaat zijn en juist een gesloten systeem is/wordt.

Ik had gehoopt op het eerst en zonder kabel. Kabel is in sommige gevallen voor mij geen probleem, maar wordt heel ander verhaal met Half-Life en Super Hot, als voorbeeld genoemd.

Deels door een verwent nest te zijn met OLED/HDR en eigenlijk hoopte hiermee in de toekomst Quest 2 te mogen vervangen. Ben benieuwd wat andere merken gaan uitbrengen, dit vergelijkbaar gaat zijn, zowel in specs en ook (liever mindere) in prijs.
Klinkt veelbelovend, ik vind het uberhaupt mooi dat Sony doorpakt op VR gebied.
Hopelijk volgen de developers dit op.

Toch wel erg jammer dat deze wired only is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee