Door Danny van Smaalen

Fracture

De hel breekt los

Uitgever Lucasarts is vooral bekend van games die zich afspelen in 'galaxies far, far away'. Fracture speelt gewoon op onze eigen, blauwe aardbol en die aardbol wordt de komende eeuw nog veel blauwer, als we het verhaal in deze game mogen geloven.

Getest op: Playstation 3
Ook verkrijgbaar voor: Xbox 360

Fracture speelt zich af in het jaar 2161 en de verre toekomst blijkt voor de Verenigde Staten niet veel goeds in petto te hebben. Door overstromingen zijn de in het midden gelegen staten onder water gelopen, waardoor het land in tweeën is gedeeld. De oostelijke staten werken samen onder de naam Atlantic Alliance en proberen met behulp van technologie een nieuw bestaan op te bouwen. De westelijke staten hebben zich verenigd in de Republic of Pacifica en rekenen vooral op genetische manipulatie als de sleutel tot vooruitgang. De twee allianties zijn niet bepaald vriendelijk voor elkaar en in 2161 breekt de hel los. Een algeheel verbod op genetisch gerotzooi blijkt de spreekwoordelijke druppel te zijn en de Republic of Pacifica verklaart de Atlantic Alliance de oorlog. Vanaf dat moment is het gedaan met de pret. Dat wil zeggen, voor ons begint de 'pret' dan eigenlijk.

Fracture

*Pacifica

Spelers besturen in deze derde persoon-shooter Jet Brody, een soldaat van de Atlantic Alliance. Jet kan zeer aardig schieten, reden waarom hij naar de thuisbasis van de Republic of Pacifica wordt gestuurd om er eens flink huis te houden. Een zekere generaal Sheridan blijkt de oorzaak van alle problemen te zijn en de Atlantic Alliance ziet hem het liefst zo snel mogelijk verdwijnen. Jet mag dit bewerkstelligen en dat hoeft hij niet met lege handen te doen. Fracture biedt de speler een grote hoeveelheid wapentuig, variërend van machinegeweren en shotguns tot raketwerpers. Op zich weinig bijzonders tot dusver; een simpel verhaaltje en een overdosis geweren behoren tot de basisuitrusting van vrijwel iedere shooter. Wat Fracture wél bijzonder maakt is Jets speciale tuingereedschap, de Entrencher geheten. Met dit geweer kun je de grond verlagen of verhogen waar en wanneer je maar wilt. Met één schot op de grond ontstaat er een heuveltje of een kuil en door meerdere malen te schieten ontstaan steeds hogere bergen of diepere kuilen.

Fracture

*Geklooi

Dit bodemgeklooi is Fracture's speciale foefje en het biedt spelers een aantal unieke mogelijkheden. De Entrencher richt amper schade aan en mag daarom niet echt een wapen worden genoemd. Vijanden vallen spontaan om wanneer er plots een berg onder hun voeten omhoog komt, maar meer dan blauwe plekken levert dat niet op. Toch is dit vreemde apparaat een onmisbaar stuk gereedschap. Vaak is de Entrencher het enige middel waarmee obstakels kunnen worden omzeild zodat je verder kunt komen in de game. Kleine verhogingen zijn mooie opstapjes naar hoge platforms en door de grond te verlagen kun je tunnels maken. En er zijn nog meer mogelijkheden. Een mooi bergje of een leuke kuil kan dekking geven tijdens zware vuurgevechten. Er wordt flink met scherp geschoten in Fracture en geschikte dekkingsplaatsen zijn niet altijd voorhanden. Met de Entrencher is dat geen probleem. Bij gebrek aan een schuilplaats bouw je gewoon je eigen bunker.

Fracture

Puzzels

Naast de Entrencher staan Jet vier soorten granaten ter beschikking, die eveneens speciale effecten hebben. Een voorbeeld hiervan is de Spike-granaat, die na ontploffing een pilaar uit de grond laat verrijzen. De mogelijkheden van dit soort hulpmiddelen doen natuurlijk vermoeden dat er ook wat gepuzzeld mag worden in Fracture. Dat vermoeden wordt bevestigd, maar verwacht niet teveel van deze 'puzzels'. Soms mag je een opstapje maken of een tunneltje graven, maar meer creativiteit dan dat zit er niet in. Daarmee komen we meteen bij het voornaamste minpunt van de game. De bodemvervorming moet Fracture bijzonder maken, maar in de praktijk blijken de mogelijkheden ervan redelijk beperkt. Omdat je constant dezelfde handelingen herhaalt, is de lol er op den duur van af. De Entrencher is gewoonweg niet in staat om in zijn eentje de hele game te dragen. Het slechte nieuws is daarbij dat de makers daar kennelijk wel van uit zijn gegaan.

Fracture

*Dozijn

Laten we de Entrencher buiten beschouwing, dan blijkt dat Fracture in vrijwel alle opzichten een dertien-in-een-dozijn-shooter is. De gameplay mist originaliteit, variatie en diepgang. De Republic of Pacifica blijkt een kei in het klonen van mensen, want ieder level opnieuw wordt Jet door hordes identieke soldaten belaagd. De intelligentie van de vijanden is bovendien beneden alle peil en alleen in groepen zijn deze stumperds enigszins gevaarlijk. In colonnes komen ze op je afgerend om vervolgens binnen luttele seconden te sneuvelen in de kogelregen uit Jets ratelende geweertjes. De missiedoelen komen meestal neer op opblazen, neerknallen of een combinatie van beide. Dit alles maakt Fracture oppervlakkig en voorspelbaar.

Fracture

*Stotteren

Naast de gameplay heeft Fracture ook op andere gebieden onvoldoende aandacht gekregen. Het levelontwerp is weinig inspirerend en het achtergrondverhaal wil nooit echt interessant worden. Grafisch heeft de game enkele mooie momenten, maar over het algemeen zijn de graphics niet meer dan aardig. Jets pak ziet er mooi uit en de explosies zijn niet verkeerd, maar alle hectiek zorgt er ook voor dat de framerate lichtelijk instabiel is. Het beeld stottert soms wanneer er veel tegelijk gebeurt en wanneer je een checkpoint tegenkomt. Fracture is niet alleen oppervlakkig, maar ook slordig afgewerkt. Dit maakt het echter nog geen echt slechte game. Integendeel, alle kritiek ten spijt is er best plezier te beleven, mits je genoegen neemt met volstrekt hersenloos vermaak.

Fracture

Conclusie

Met je verstand op nul en de blik op oneindig is de singleplayer van Fracture best vermakelijk. Dit komt mede door een paar komische wapens, zoals een geweer dat vijanden bevriest. Ben je klaar met de singleplayer-schietbaan, dan is er ook nog een zeer aardige online multiplayer. Alle standaard-spelsoorten zijn vertegenwoordigd, waaronder Deathmatch en Capture the Flag. Leuker is het bizarre Excavation. In dit teamspel moeten spelers zo veel mogelijk putten graven en deze vervolgens verdedigen. De multiplayer is erg chaotisch, maar spelen tegen andere mensen maakt de game leuker dan spelen tegen het klonenleger van de computer. Voldoende reden voor een hoog cijfer is het allemaal echter niet. Hoewel de multiplayer best leuk is, ontsnapt Fracture niet aan het predicaat 'matig'. Het zijn momenteel drukke tijden in gamesland, met de feestdagen in het vooruitzicht zetten ontwikkelaars de ene na de andere titel op de plank. In het reusachtige aanbod zitten games waar ik warm voor loop en ook veel games die me volledig koud laten. Fracture zit precies in het midden van deze twee categorieën. De game is niet echt goed en niet echt slecht. De Entrencher is een unieke feature, maar biedt niet voldoende om Fracture boven het maaiveld uit te laten steken. Fracture is daardoor niet meer dan een lollige standaard-shooter, voorzien van een leuke gimmick.

Fracture

Pluspunten:

+ Leuke multiplayer
+ Aardige graphics
+ Enkele leuke wapens

Minpunten:

- Bodemvervorming wordt maar matig benut
- Oninteressant verhaal
- Oninteressante levels
- Oppervlakkige gameplay

Cijfer: 6

TitelFracture
Box Fracture PS3
PlatformPlaystation 3, Xbox 360
OntwikkelaarDay 1 Studios
UitgeverLucasarts
ReleasedatumInmiddels verkrijgbaar
Fracture Fracture Fracture Fracture Fracture Fracture Fracture Fracture


Reacties (18)

Wijzig sortering
Magic Carpet II had reeds in 1995 dit soort "terra forming" functionaliteit als wapen, zie http://www.mobygames.com/...nshots/gameShotId,109032/

Kennelijk is er in die 13 jaar tijd buiten de hogere resolutie van het scherm niet echt veel aan toegevoegd
Het spijt me heel erg, maar ook deze review is weer een beetje mosterd na de maaltijd.

Wel is het mooi om te zien dat deze game niet full-price de winkel in komt, wel appart dat er 2 winkels zijn die meer dan 60€ vragen voor Fracture en dat de rest <30€ vraagt (van de shops die hier direct gelinked staan)

Erg jammer dat deze game het originele spel element niet echt benut,.

(verder een leuke review btw, 'slechts' 3 pagina's maar dat vind ik juist wel een plus punt, de meeste reviews vind ik een beetje aan de lange kant hier (hoewel sommige spellen zoals bijvoorbeeld Fallout3 e.d. dat zeker verdienen)
Het spel was wel full price alleen hij is alweer een tijdje uit.
Alleen kan dit spel niet op tegen de grote titels die vlak erna zijn uitgekomen en is dit spel daarom nu alweer afgeprijsd.
sommige winkels hanteren nog de oude prijs andere al de nieuwe
(weet dit omdat ik zelf in een winkel werk waar we games verkopen)
Ik heb dan de Demo gespeeld op de Xbox360, ik was er niet echt over te spreken.
Het is net alsof het revolutionair is, dat je de grond kan verhogen/ verlagen, ze hebben dan ook te veel nadruk hier op gelegd.... Het spel is kwa verhaal niet echt boeiend. Grafisch is het opzich goed maar de gameplay is echt boring. Maar dit is natuurlijk een eigen mening.
Nee ik vind het ook niet revolutionair, de implementatie ervan lijkt me meer luiheid omdat elke map-editor hetzelfde kan (met waarschijnlijk nog dezelfde cheape animatie ook), enige verschil is dat het nu een wapen in de game is. Al zouden ze het ding benuttten voor uitdagende puzzels/gevechten. Of gave scenes waar je een kloof maakt tussen jou en je tegenstanders.
Doe mij maar Red Faction dan (niet bizar goed spel, het kapotschieten van alles was wel leuk). Jammer dat deze ontwikkelaars niet over de creativiteit/tijd beschikken om eens een echt vet wapen uit de grond te stampen. Ik denk aan; sound-wave gun, weather-control-gun, disaster-gun (ala simcity ;-)), low-gravity suit. Ah bah, ik had game ontwikkelaar moeten worden, heb altijd het idee dat ik met betere ideeen kan komen dan de gemiddelde ontwikkelaar :P
Het ziet er opzich allemaal goed uit, alleen kan ik niet om het gevoel heen dat ik naar Sshots van een nieuwe GoW zit te kijken. Misschien zijn de karakters niet zo 'bonkig' als in GoW maar de uitstraling van de omgeving, de pakken die ze aanhebben en de wapens doen mij daar toch echt heel sterk aan denken.
Anoniem: 193122
4 december 2008 14:20
dat deze game dan een 6/10 krijgt vind ik dan persoonlijk toch heel hoog.
Ik heb de demo gespeeld en dit is gewoon een waardeloze shooter, zeker geen 6/10 waard.
De gemiddelde scores liggen wel rond de 65% (gamerankings)
TO AVOID !
Over het algemeen vind ik T.net ook vrij hoge scores geven (zeker bij games), maar hier zitten ze dus juist onder het gemiddelde.
Onder het gemiddelde? Hoe bedoel je? Ik heb er nog weinig positiefs over gelezen en gezien. Ik denk dat dit 1 van de games uit 2008 is waar veel hype over was maar heel weinig heeft waargemaakt. De techniek die ten tijde van de aankondiging nog nieuw was is ondertussen al in kleine mate in eerdere games verschenen. Er blijft iig heel weinig over aan deze game wat em echt goed maakt.

Ik zit de sshots trouwens even goed te bekijken en buiten dat het een erg sterk GoW sfeertje ademt, zie ik ook een wapen wat bijna regelrecht uit halo is overgenomen! 8)7 (zie sshot links-midden)

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 4 december 2008 19:37]

Een wapen om kuilen/bergen te maken |:( als ik met dergelijke zever mijn mondeling examen creativity binnentrek kan ik mijn jaar overdoen.

en zoals hier boven het straalt wat vanalles uit, doet me wat denken aan citroën: de voorkant van een mercedes, de zijkant van een ford en de achterkant van een bmw.

Dit lijkt mij echt zo'n game die rap in elkaar geflanst is en waar ze iets (belachelijk) extra aan toegevoegd hebben.

Wat betreft die 65% van Gamerankings dat is inderdaad wel raar, pak nu Fracture (65) vs Timeshift (70), alletwee shooters met een "gimmick" in, enkel is deze in timeshift redelijk uitgewerkt zowel grafisch als gameplay (wapens pikken van enemy's als de tijd stil staat, friendly's redden door de tijd terug te draaien, een brug die opgeblazen word overkomen,...) dan is het raar dat dit maar 5% meer krijgt.

Maar bon, smaken verschillen zeker.
Toen de demo enkele maanden geleden uitkwam en ik een filmpje zag over de gameplay waar vooral bergjes en kuiltjes gemaakt werden heb ik meteen gepast. Het minste wat ik van een dergelijk spel verwacht zijn interessante mappen waar je moet nadenken waar je je kan verschuilen.
Anoniem: 218035
9 december 2008 19:51
ik ben het wel met de strekking eens....ik heb het een eerlijke kans gegeven, maar zelfs als behoorlijk niet-critische speler (ik vind het al snel lol) heb ik deze game na 3 uur aan de kant gelegd. veel van hetzelfde en idd...de inpact van terraforming draagt geenzins bij aan de game beleving (in tegenstelling tot magic carpet....nog steeds een bizarre game als ik aan terug denk...voor zijn tijd echt intens)

en enige vorm AI van de vijand is er niet en dat mag je denk ik wel verwachten van moderne game-engines....doe het stukje/level opnieuw en je kunt al precies raden waar je moet mikken om ze neer te maaien. Het enige wat een uitdaging kan zijn als je wilt, is dat het er soms erg veel (van de zelfde) zijn.

nee...geen hoge score voor deze game die er even veelbelovend uit zag toen de aankondiging verscheen.
Platform: Playstation 3, Xbox 360

Voor zover ik weet heb je daar geen grafische instellingen.
Sterker nog, volgens mij supporten die consoles nieteens AA. Ik heb nog niet 1 spel gezien waar het gebruikt werd en ik stoor me er altijd aan. Dan te bedenken dat een flink aantal gamecube spellen het al wel hadden. :S
Onzin, zowel de PS3 als 360 gebruiken AA, de 360 over het algemeen bij iedere game 4x MSAA, de PS3 wisselt wat vaker, gaat van MSAA naar Quincunx naar helemaal niets.
De Xbox360 heeft speciale hardware support for 4xMSAA en 4xMSAA is dus ook gratis op de Xbox360 zolang de developer maar aan geeft dat het aan moet. (En de meeste games doen dat)

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee