Donkerder en grimmiger
Na een ontelbaar aantal updates en patches, waarbij ook een paar keer een nieuw gebied aan Eriador werd toegevoegd, is het tijd voor de eerste 'echte' uitbreiding van The Lord of the Rings Online. In Lotro: Mines of Moria gaan de poorten van het dwergenrijk Moria open, net als die van de eerste gebieden ten westen en ten oosten van Moria, Eregion en Lórien. Bovendien introduceert de uitbreiding nieuwe klassen, nieuwe instances en een level cap op level 60, in plaats van de oorspronkelijke 50.
Gespeeld op: pc (exclusieve titel)
Hallen en mijnen
Waarschijnlijk weet iedereen die interesse heeft in dit spel wel ongeveer wat Moria is. Het oude dwergenrijk is vooral bekend van de passages uit The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring, waarin Frodo en consorten hun weg zoeken door de verraderlijke hallen van de oude dwergenkoningen, hetgeen leidt tot het tijdelijke verlies van Gandalf. Hoewel de sfeer van de hallen in het boek en de films aardig uit de verf komt, kreeg je maar een fractie mee van de gigantische omvang van het stelsel van hallen en diepe mijnen.

In Lotro: Mines of Moria is dat absoluut anders. Moria bestaat uit verschillende gebieden, die allemaal een eigen thema hebben. Zo is er een gebied dat gebaseerd is op vuur, een ander op water, enzovoort. Uiteraard kom je verspreid door Moria verschillende veilige plekjes tegen, maar er loopt ook heel veel gespuis rond. Niet voor niets is het gebied nauwelijks nog in handen van de dwergen, maar overlopen door orcs en trollen. Dit geeft meteen de algemene sfeer aan, die in de Mines of Moria heerst. Waar veel van de gebieden uit het eerste Lord of the Rings-online deel een vrolijke uitstraling hadden, is de sfeer in Mines of Moria donkerder en grimmiger. Zoals al in The Fellowship of the Ring wordt aangehaald: dit is geen mijn, maar een graftombe. Bereid je dus voor op een sfeervol, maar weinig vrolijk avontuur.
Lórien
Dit verandert een klein beetje als je de andere kant van Moria bereikt. Hier vind je Lórien, het elfenrijk waar Galadriel over heerst en waakt. In de film zorgde Lórien, of Lothlórien, voor enkele van de meest sfeervolle plaatjes en ook in The Lord of the Rings Online komt het bos goed uit de verf. Door de hele uitbreiding heen zullen verschillende leden van de Fellowship weer opduiken, wat de fans van de originele The Lord of the Rings-trilogie goed zal doen.
Nieuwe quests, wapens en klassen
Met de Mines of Moria wordt er echter meer aan The Lord of the Rings Online toegevoegd dan simpelweg wat nieuwe gebieden. Met de uitbreiding schroeven Turbine en Codemasters de level cap op naar 60, wat een verhoging is met tien levels. Om dat te bereiken is er uiteraard een groot aantal quests, waarvan de structuur vaak overeen komt met die van de quests die je eerder in The Lord of the Rings Online tegenkwam. Reken dus weer op de nodige fetch-quests.
Fellowships
Toch is dat niet waar Mines of Moria in grote lijnen over gaat. Als er in de gameplay iets is veranderd, dan is het wel dat het algemene spelbeeld van de uitbreiding wat meer naar het spelen in Fellowships, oftewel groepen, is verschoven. Het is nogal pittig om Moria in je eentje te doorkruisen, dus doe je er goed aan om dat samen met een maatje te doen. Dat geldt voor algemene vijanden, maar vooral ook voor de instances, die een stuk pittiger zijn dan die in Shadows of Angmar. Dit leidt tot een climax als je Durin's Bane tegenkomt, de Balrog waar de Fellowship het ook mee aan de stok kreeg.

Een interessante vernieuwing, die goed van pas komt in de moeilijkere instances, is de introductie van de Legendary Weapons. Deze wapens, die je kunt laten identificeren door de Forge Master, zijn trainbaar. Naarmate je het level van het wapen verhoogt, worden er meer bonussen actief en wordt het wapen uiteraard sterker. Ik heb nog geen legendarisch wapen ontwikkeld, maar onder meer Got-lid MueR beschikt er wel al over. Hij gaf het voorbeeld van zijn Hunter; waar die in het origineel niet verder kwam dan een boog die 31,6 damage per second uitdeelde, heeft hij in Mines of Moria een boog die goed is voor ongeveer 60 dps. Toch een klein verschilletje.
Klassen
Behalve dit unieke wapensysteem introduceert Mines of Moria ook een meer gangbare vernieuwing, in de vorm van nieuwe klassen. De Warden is een goed gebalanceerde klasse waarvan het specialisme is verdeeld tussen het incasseren van aanvallen, oftewel 'tanken', en het uitdelen van damage. De klasse is vooral origineel door de manier waarop de echt sterke aanvallen worden gebruikt: deze stel je als speler zelf samen, door beschikbare aanvallen te combineren. Dit maakt de Warden overigens ook een vrij lastige klasse om mee te spelen.

Hetzelfde kan worden gezegd van de Rune-keeper. Een Rune-keeper kan, kort gezegd, heel hard aanvallen en heel hard healen. Naarmate je meer aanvallende spreuken gebruikt, verschuift de attunement naar die kant en worden die spreuken sterker. Andersom werkt dat hetzelfde met helende spreuken. Het is dus aan de Rune-keeper zelf om te bepalen wat voor rol hij of zij speelt in een groep; Rune-keepers kunnen zowel goede damage dealers zijn, als sterke healers. De Warden en de Rune-keepers zijn in ieder geval duidelijk anders dan de bestaande klassen, en ze introduceren iets nieuws bij het vechten, wat het spelen met deze klassen de moeite waard maakt.
Conclusie