Door Eric van Ballegoie

Reviewcoördinator

Is Philips OLED807 de ultieme tv?

OLED EX, gamefuncties én vierzijdig Ambilight

Conclusie

De Philips OLED 807 bouwt voort op de basis van de OLED 806 van vorig jaar, met als belangrijkste wapenfeit het nieuwe OLED EX-paneel dat de tv een hogere maximale helderheid biedt. Daarnaast heeft TP Vision de tv voorzien van een nieuwe voet en verbeteringen aan de beeldverwerking.

Dat maakt de OLED 807 een uitstekende allroundtelevisie die erg goede beeldkwaliteit en ook prima geluid biedt. Het ontwerp van de nieuwe voet is wat mij betreft fraai, maar het vele chroom moet je aanstaan en de ver naar voren uitstekende voet is wellicht niet ideaal in combinatie met een soundbar. De Ambilight-functie die bij deze tv boven, onder, links en rechts rgb-licht achter de tv uitzendt, is uniek voor Philips-televisies. Wil je een goede oledtelevisie met Ambilight, dan is deze tv een uitstekende keuze.

De beeldverwerking van Philips is prima en als je een fan bent van beeldinterpolatie zit je met deze tv wel goed. Ook de contrast-, scherpte-, en kleurverbeteringen van de P5 zijn, als je ze met mate toepast, prima te gebruiken. Voor puristen die hiervan gruwelen, is er uiteraard ook een Film Maker-modus waarin het beeld ongemoeid wordt gelaten en de tv zowel in sdr- als hdr-modus zeer nauwkeurige weergave biedt.

De competitie in de markt voor high-end televisies is moordend en daarom is de prijs belangrijk en voor veel mensen waarschijnlijk zelfs doorslaggevend. De huidige winkelprijs van de 55OLED807 die wij testen, is zonder eventuele cashbacks minimaal 1420 euro en daarmee is hij zo'n 200 euro duurder dan de populaire LG C2 en de Samsung S95B. Die laatste twee hebben wat gaming betreft net een streepje voor, terwijl de Philips 807 net wat nauwkeurigere kleurweergave, iets beter geluid en Amblight in de schaal legt. Wat de doorslag geeft, is een kwestie van persoonlijke afweging. Wij geven de Philips OLED 807 vanwege zijn goede beeld- en geluidskwaliteit in ieder geval een Excellent Award.

Getest

Philips 55OLED807/12 Zwart

Prijs bij publicatie: € 1.420,-

Vanaf € 1.375,-

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (4)

Reacties (238)

238
237
121
8
0
98
Wijzig sortering
Ik vind dit nog steeds volledig onoverkomelijk, hoe kan je hier nou mee wegkomen???
Vervelender is dat de tv de verticale resolutie intern verlaagt wanneer er een vrr-signaal wordt weergegeven. Hierdoor is het beeld bij gebruik van een PS5 of Xbox Series X in combinatie met vrr niet zo scherp als het zou kunnen zijn.
Dat is niet alleen vervelend, maar gewoon smerige truukjes om geen duurdere processor te hoeven gebruiken. Dit is geen TV van 500 euro... De C2 en de 95B hebben daarmee wat mij betreft niet net een streepje voor, maar een hele dikke streep. Voor gaming diskwalificeert de 807 zich volledig voor gaming op deze manier. Ik zou mij oprecht genaaid voelen als ik dit niet wist en ik kwam er achteraf achter.

[Reactie gewijzigd door Luuk1983 op 19 december 2022 11:21]

Wat mij betreft klopt de uitleg van Tweakers niet helemaal. De resolutie wordt verlaagd in sommige gevallen, maar er is zeker een mogelijkheid voor 120hz/4k/HDR/VRR. Althans, dat was op de 806 al zo via HDR Monitor mode. Dan mis je wat instellingen, maar die wil je toch met snelle responstijden niet hebben. Tweakers zegt wel dat VRR niet werkt, maar ik krijg op een andere TV uit de 6 serie dat wel gewoon zonder problemen aan de praat, dan moet de 7 serie dat zeker kunnen.

De oude soc komt eigenlijk door Google en Mediatek. Er zijn weinig betere hardwareplatformen die Android TV ondersteunen namelijk, daarom zit de huidige generatie van Sony ook met deze beperkingen, idem voor alle andere AndroidTV merken. De nieuwe mediatek generatie in combinatie met Android TV was net te laat voor deze generatie TV's. De OLED808 gaat bijvoorbeeld wel op 't nieuwe platform werken.

De 95B en C2 hebben zelf ook beperkingen, alleen anders. Zo kan de C2 niets met DTS en dat is erg vervelend bij het gebruik van arc/earc. De 95b doet het meest voorkomende HDR format niet. Ook lekker handig. En er zijn nog wel meer zwaktes te noemen van de door jou genoemde TVs die ze voor mij zou diskwalificeren.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 19 december 2022 13:51]

Bedankt voor de tip! Is er dan eigenlijk nog een verschil tussen de Monitor en de Game stand bij Philips TV's?

Ik was in de veronderstelling dat Game + Autogame (HDMI Ultra HD setting) de best haalbare instelling was, temeer omdat dat ook alle beeldverwerking uit zou moeten zetten. Maar kennelijk ligt dat toch anders?
De auto game setting zorgt er vooral voor dat de TV via HDMI aangeeft dat 'ie VRR doet en dat 'ie via het aangesloten apparaat automatisch op game mode gezet kan worden. Maar ookal staat VRR aan, kun je volgens mij alle beeldinstellingen kiezen.

Tussen HDR Monitor en Game zit voor zover ik heb kunnen zien weinig verschil, behalve dat game meer opties heeft voor beeldverwerking (behalve zaken als motion natuurlijk). Zelfs de game bar werkt gewoon onder monitor mode, net als onder game mode. Ik kan vrij weinig verschillen verder ontdekken.
Eens, voor de gamers onder ons is deze tv hierdoor een no-go. Mocht je er niet op gamen dan is het niet zo problematisch.
Vergeet ook niet dat dit een reden is om afstand te doen van de televisie.

Welke garanties heb ik op een product?
De wettelijke garantie betekent dat u altijd recht heeft op een goed product.
Wanneer is een product niet goed?

Een product is ondeugdelijk als:

het niet compleet is;
het beschadigd is;
het kapot is of het niet goed doet;
u er niet mee kunt doen wat de verkoper of fabrikant heeft gezegd.
Het kan zijn dat je er niet mee kan doen wat de fabrikant stelt, maar in dit geval is het denk ik duidelijk dat het product het niet goed doet. Ik zou hier persoonlijk mee terug gaan naar de verkoper om uiteindelijk de koop ongedaan te laten maken.
Mijn ervaring met Philips support is erg slecht. Ze mekkeren over niet hebben van onderdelen, waarna het - onweerstaanbare - aanbod komt om voor 85% aanschafwaarde een andere tv te kopen. Not!
PHILIPS IS OVER, NOOIT MEER !

Vergeet ook niet dat dit een reden is om afstand te doen van de televisie.

Welke garanties heb ik op een product?

[...]


[...]

Het kan zijn dat je er niet mee kan doen wat de fabrikant stelt, maar in dit geval is het denk ik duidelijk dat het product het niet goed doet. Ik zou hier persoonlijk mee terug gaan naar de verkoper om uiteindelijk de koop ongedaan te laten maken.
[/quote]
Vergeet ook niet dat dit een reden is om afstand te doen van de televisie.

Welke garanties heb ik op een product?

[...]


[...]

Het kan zijn dat je er niet mee kan doen wat de fabrikant stelt, maar in dit geval is het denk ik duidelijk dat het product het niet goed doet. Ik zou hier persoonlijk mee terug gaan naar de verkoper om uiteindelijk de koop ongedaan te laten maken.
Zelf heb ik al jaren Philips TV's vanwege Ambilight en ben ik over het algemeen zeer tevreden. Er is echter 1 enorme manke die mij doet twijfelen of de volgende televisie een Philips / TP Vision wordt en dat is de afstandsbediening. Met de OLED 855 kreeg je een enorm mooie afstandsbediening geleverd althans op het eerste gezicht. Ook al zit er verlichting op de bediening is namelijk abominabel, maar het erge is nog de kwaliteit. Na de televisie zo'n twee jaar in bezit te hebben ziet de afstandsbediening er echt slecht uit. Knoppen die je NOOIT gebruikt zijn helemaal vervaagd en er is een knop losgekomen (door er gewoon op te drukken) die je er met geen mogelijkheid meer terug op krijgt. Kijk maar naar deze afbeelding (gehost op Tweakers).

Ik heb indertijd een kleine 2000 euro betaald voor deze televisie en dan verwacht ik echt een betere kwaliteit van de afstandsbediening. Gelet op het feit dat deze 807 dezelfde soort AB gebruikt vind ik dat toch wel een belangrijk minpuntje die je zeker in je overweging mag meenemen.
hmm wat raar, ik heb dezelfde AB, wel bij een andere tv maar die ziet er eigenlijk als nieuw uit. Nu wil ik hier mee niet conluderen dat je slecht met je spulletjes omgaat maar wellicht heb je een maandag ochtend modelletje gehad? Heb je al eens contact opgenomen met de helpdesk ga er vanuit dat dit gewoon vervangen kan worden.
Wij hebben een 804, afstandsbediening ziet er nog zo goed als nieuw uit. Savonds ligt ie naast ons op de bank en overdag wil mn zoontje er nog wel eens mee door het huis kruipen. Ben juist verrast dat die van ons het nog doet en er nog zo goed uit ziet!
..inderdaad is de SAMSUNG remote een openbaring: ergonomisch, slim en eenvoudig te bedienen,
Probeer zelf maar eens.
Klopt het is een rot ab. Heb die met het toetsenbord op de achterkant gekocht toen. Maar die is ook bagger. Bijna geen feedback dus druk vaak de verkeerde knoppen. Loskomende knopjes van de originele kon ik voorzichtig terug lijmen. Die slijtplekken hebben we totaal niet. Moet er toch iemand ringen dragen of veel wrijven lijkt me.
Philips of Vison of hoe ze ook mogen heten geven een beperkte garantie voor update en dat is dik 2 jaar en vervolgens zie je niks meer er van. Ik heb zelf een oled van Philips met B&W speakers. De service van Philips is ook knudde en je wordt gewoon verwezen naar een derde partij waarbij je niet weet of het onder garantie valt of niet. Je mag eerst de reparatie betalen en dan mag je philips nog aanschrijven om te kijken of het onder garantie valt.

Ik heb overigs de 903. Daarbij is de zwarte rand blijkbaar gaan smelten door warmte van de tv en is de zwarte rand versmolten lijkt het wel in een hoekje van de TV. Foto's verzonden etc. en de tv is nog geen 3 jaar oud en garantie onduidelijk. Laat maar reparen en onderzoeken etc.. Ja laat maar.

Ik heb al bijna 25 jaar philips, maar deze laatste is en qua service (ook software, kwaliteit) is zo slecht dat dit ook mijn laatste philips is.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 21 december 2022 00:12]

Even twee kanttekeningen, volgens mij hoort VRR wel gewoon te werken in (HDR)-monitor mode. Althans hier wel en dat is ook zo bij het vorige model. De TV doet wel alsof dat niet zo is, maar als je in de game bar kijkt of in de 'apparaatinformatie' dan zie je de refresh rate gewoon wisselen.

Tweede kanttekening, de 4k/120hz fix voor volledige resolutie is toegepast op 48", 55" en 65", maar komt niet naar de 77 inch. De 77 inch zou ik dan ook heel sterk afraden voor spellen. Dit is gelijk voor de 806 variant. Het idiote is dat bij 77 inch je de halve resolutie natuurlijk nog het meest ziet vanwege de grotere pixels.

Wel is eArc uitstekend te doen op deze TV. Veel bugs met vorige generaties lijken opgelost te zijn.
Dit was echt mijn grootste vraag. Ik heb de afgelopen 10 jaar alleen maar Phllips tv's gekocht met name door Ambilight en bij elk model is eArc echt een drama. Maar dit "lijkt" nu dus opgelost te zijn? Ik sta op het punt mijn Philips oled 754 te vervangen en dat was qua eArc ook echt een rollercoaster. In het begin was het zelfs zo erg dat ik geregeld m'n tv moest factory resetten.. Het is ondertussen verminderd tot soms de soundbar 4x aan en uit zetten.

[Reactie gewijzigd door Vaenir op 19 december 2022 12:11]

Neen ook bij deze TV net zoals de 806 zijn de eARC problemen niet opgelost.
Je zal ze praktisch nooit tegenkomen met een 5.1 geluid…maar de problemen bestaan nog steeds.

Zo is er soms het wegvallen van het geluid wanneer je wisselt tussen diverse HDMI bronnen. Drop-outs van het geluid wanneer je de interne multi kanaal decoder zelf gebruikt. En verschillende issues met home cinemas/sound bars waarbij het geluid geregeld wat haperingen verkrijgt.

Deze 807 deelt ook exact dezelfde firmware als bij de 806. Als een aansluiting op een home cinema een must is voor jouw en je absoluut wenst te genieten van eARC (lees Dolby Atmos) dan kan je beter deze tv links laten liggen.

Toegegeven zulke problemen zijn allemaal software gerelateerd maar tot op heden is er nog niks van alle beloftes van Philips hier opgelost.

Je vindt overigens op avforums voldoende onderwerpen waar al deze problemen worden in beschreven. Het is jammer dat nog steeds de TVs niet worden getest op een goede werking van hun connectiviteit.
Drop-outs van het geluid wanneer je de interne multi kanaal decoder zelf gebruikt.
Zou het met eArc niet zo moeten zijn dat de codecs lossless kunnen worden doorgegeven, met de aanname dat de soundbar de codec aankan?

Als er decodering tussen bron en soundbar moet plaatsvinden, zou ik dat niet door mijn TV laten oplossen. Maar de bron op 'gewoon 5.1' zetten. Of mis ik je punt?
Ja...dat doet deze televisie ook met Multikanaal - bypass...echter zijn er dan weer andere problemen. Vandaar dat sommige verkiezen voor gewoon de Multikanaal optie. Maar deze zorgt geregeld voor haperingen met Dolby Atmos content.

Het is gewoon een foute boel gans de firmware voor alle OLED 8xx/9xx series. De oorspronkelijke firmware van de OLED806 was zelfs niet in staat om eARC aan de praat te krijgen!! Daar moest TP-Vision achteraf een firmware update voor realiseren. Toen werkte eARC wel maar dan waren er kanaals-problemen met DD5.1 content. De front right speaker speelde toen af via de raar left speaker enzovoort.

Neen...blijf van deze televisies af wanneer je van plan bent om deze aan te sluiten aan een home cinema. De TV op zichzelf werkt prima maar er zijn gewoon teveel audio connectiviteitsproblemen. En jammer genoeg duren deze al jaren!
Oh ik ben door schade en schande enorm voorzichtig met TP-vision software. Maar heb ook geleerd dat mankementen (en successen helaas) niet bepaald erfelijk blijken te zijn in opvolgende generaties Philips TVs.

Want ik vraag me concreet af:
Apple TV (2nd generation) > 707 of 807 > Sonos Arc

Werkt Dolby Atmos?
Wat nou zo frappant is, is dat ik op een 6 en 7 serie al vanaf het prille begin gewoon eArc gebruik met Dolby Atmos (DD+ en True-HD varianten) en DTS:X en nooit gedoe heb gehad, alleen lipsync liep niet volledig synchroon en dat was vrij snel opgelost met firmware. Ik gebruik gewoon de bypass mode, zodat de soundbar alles doet. Gaat als een trein, ook vanaf een PC en console die Atmos uitsturen.

Welke apparaten probeer je eigenlijk via eArc aan te sluiten? Het kan bijvoorbeeld ook níet de TV zijn. Over LG en andere merken zijn ook kilometers aan klachten in combinatie met Denon HEOS en Sonos apparatuur.

Naar mijn ervaring ligt dat per apparaat anders namelijk, hoe ze werken en meestal doet het eArc deel zelf het wel, maar gaat het fout bij HDMI-CEC waarbij de implementaties per apparaat flink verschillen. Jammergenoeg moet dat aanstaan om eArc te kunnen gebruiken, heel vervelend.
En ik maar denken dat dat door de Heos komt. Ik heb alleen een soundbar met een Sub. Zou ik die beter gewoon analoog aan kunnen sluiten? eARC voegt toch niks toe als ik de analoge uitgang gewoon kan dempen? Eigenlijk te bizar voor woorden. Je zou eigenlijk gewoon het recht moeten hebben de TV te retourneren als ze dit soort beloftes niet nakomen. Heel de doos volplempen met Logo's en dan werkt er vervolgens niets fatsoenlijk. Mijn grootste ergernis aan de 806 is de AB die op een grote afstand ca 4-5 meter niet direct werkt. Ik moet dan op de muur richten en die kaatst dan naar de TV toe. Heeft waarschijnlijk ook met de Heos soundbar te maken. Die heeft hele grote vlakken waar het AB signaal normaal gesproken in opgenomen wordt. Die heb ik al geplakt anders was het helemaal een drama.
Werk de AB niet op bluetooth? Mijn Philips TV uit 2018 wel, zodat je geen last hebt van 'hoeken' of moet mikken op de TV. Ook de soundbar zit niet in de weg.

Voor ouderwetse ABs op infrarood heeft de Sonos Arc een optie om het IR signaal als een soort hub voor je TV op te pikken en door te geven, juist om dit probleem te voorkomen. Wellicht heeft jouw soundbar eenzelfde functie om die frustratie op te lossen?

En over het recht op retourneren als een product niet doet wat het belooft: je staat in Nederland als consument heel goed in je recht - www.consuwijzer.nl geeft je alle specifieke details. Als je TV koopt vanwege eArc, je sluit em thuis aan en het werkt niet, dan kan je die handel gewoon weer terugsturen als de (web)winkel het probleem niet voor je kan fixen.

[Reactie gewijzigd door Stpan op 20 december 2022 00:53]

Ja volgens mij doet mijn heos S716H dat inderdaad ook. Ik weet niet wat er gebeurd maar als ik die grote vlakken zie link niet afplak dan is de TV nog amper aan te sturen. Ik denk dat de TV de AB via Bluetooth de functies voor Google Assistant ed ontvangt maar dat de gewone TV functies via IR - RC5 worden uitgestuurd. Dit wordt gecopieerd door de sounbar maar warschijnlijk met een delay waardoor de TV het niet meer snapt OID.
Ik heb de afgelopen 10 jaar alleen maar Philips tv's gekocht met name door Ambilight en bij elk model is eArc echt een drama.
Dat het eArc zou zijn, betwijfel ik, want dat wordt pas sinds 2018 in de HDMI2.1 standaard ondersteund.
Ik heb éénmaal arc geprobeerd binnen mijn setup, dat werkte uiteindelijk niet. Ik heb nu een toslink kabeltje die het geluid naar de receiver kan gooien, maar praktisch gebruik ik dat nooit.
Mijn (kort door de bocht) tip, nu ik ook lees over dat er bugs met eArc verholpen zijn: niet gebruiken. Arc is al qua ontwerp gevoelig voor problemen en ik had het idee dat dit bij eArc beter zou zijn, maar dat lijkt dus niet.

Niks vervelender dan haperende techniek en ik laat het, waar ik het kan, links liggen.
En hoe stel je voor dat je Atmos vanuit je console/PC naar je audio setje krijgt? Of DTS-HD MA of Dolby Digital Plus? Of DTS:X?

Toslink trekt dat niet. Daar ben je met basis DTS of basis DD wel klaar, of met PCM2.0.

De meeste soundbars/versterkers die eArc doen, doen geen volledige HDMI2.1, dus via je soundbar/receiver doorlussen naar je TV kun je ook grotendeels vergeten en dan nog is lip sync veel lastiger. Dat doet eArc automatisch.
En hoe stel je voor dat je Atmos vanuit je console/PC naar je audio setje krijgt? Of DTS-HD MA of Dolby Digital Plus? Of DTS:X?
Gewoon, via HDMI. De "r" in arc staat voor return, en daar is geen sprake van in je voorbeeld. Daar stuur je je audio/video naar je geluidsprocessor en van daaruit dan het beeld naar je televisie.
Dan moet je 'geluidsprocessor' wel HDMI 2.1 netjes volledig doorgeven. Dat doen de meesten niet.
Let op dat eArc ook een probleem kan zijn van de soundbar hè, ik heb zelf twee soorten apparaten (waaronder een Philips B97) eraan gehangen en die werken perfect, ook Atmos vanuit een console via eArc komt lekker door. Maar ik ken ook genoeg soundbars met eArc problemen, of specifieke combinaties die niet samen willen werken. LG en Sonos hebben zoiets gehad.
Dit heb ik ook meerdere malen gelezen inderdaad en daardoor heb ik onder dit specifieke model nu een Denon Heos, LG GX gehad en nu een Sonos Arc en bij elke soundbar heb ik wel problemen gehad. Nu kan ik natuurlijk 3x pech hebben gehad aangezien je wel twee specifieke merken noemt die ik heb gekocht. Maar het is wel erg frustrerend zo. Het is zogenaamd een standaard waar iedereen zo zijn eigen interpretatie aan geeft.
Heb twee verschillende HEOS Soundbars geprobeerd bij een LG C1, een drama is dat. De tv is nu gewoon op de receiver aangesloten en dat werkt wel, ook al is dat ook Denon.
Hier 65oled856 op Philips b95 soundbar, en alles werkt ook perfect. Wou eerst de b97, maar zeker heel content met de b95. Dolby atmos en vision zijn super en de imax enhanced die je krijgt via de soundbar geeft wel een extra punch (vind ik). Jammer dat de 856 al geen imax enhanced had.
Nou ik heb vorig jaar een mail van Philips gehad waarin men de eARC problemen voor de 806 bevestigd EN dat dit niet op korte termijn opgelost gaat worden. Uiteindelijk het aankoopbedrag volledig teruggekregen.

Ik heb wel wat moeten pushen bij Philips dat ze de problemen erkennen.
Veel bronnen forum berichten toegevoegd van mensen die precies hetzelfde probleem hebben.
MediaMarkt heeft monteurs langs gestuurd, TV vervangen voor een nieuwe 806. Daar was ik na maanden wel klaar mee. Philips heeft genoeg tijd gehad om de problemen te verhelpen met een update, maar dat krijgen ze niet voor elkaar.

Sinds november lijkt Philips een andere aanpak te hebben. Want ik lees op AV-Forums meerdere mensen die na maanden klagen hetzelfde als ik hebben gehad. Een mail met erkenning van de problemen, dat het niet op korte termijn opgelost gaat worden en ook eenvolledige creditering van de TV.

Wees dus gewaarschuwd!!
Als je een audio output via eARC aansluit: audio drop outs, wegvallen van geluid bij wisselen tussen content met verschillende audio outputs, succes!

[Reactie gewijzigd door MrJvG13 op 10 januari 2023 09:18]

Ik kan niks zeggen over problemen die wel of niet opgelost zijn, want n=1 natuurlijk. Maar wij hebben nu sinds de "black friday week" een 65" versie van deze TV in huis staan. Met een Sonos Arc er onder. Kabel inprikken, TV aanzetten en gaan.
Geluid komt gewoon over de juiste speaker(s), net als bij de oude TV, zonder dat ik daar verdere aanpassingen voor heb moeten doen.
Hoe zit het met updates van het OS? Ik heb hier een oudere tv van Philips staan waar geen updates meer voor komen en als gevolg bepaalde apps niet meer te installeren (o.a. NPO start). Of (verplicte) updates van apps lopen er te laggy op.

Dat vind ik een gemis in deze review (en trouwens de meeste tv reviews). Een telefoon wordt vaker vervangen dan een tv dus zou je verwachten dat er langer updates zouden komen.
Maar ik ben er bang voor....
Daarnaast ben ik ook benieuwd voor welke zaken het netwerk/servers van Philips gebruikt wordt en wat daar de levensduur van is.

te vaak gezien dat ineens functionaliteit zomaar verdwijnt.
Nu 2 "smart" tv's gehad die geen updates meer kregen en was al dat gedoe zat en heb een Apple TV erbij gekocht. Werkt veel sneller en support veel langer de updates
Zelfde, hier een Panasonic tv met toch al te weinig apps. Gebruiken enkel eens Android screen mirror van de TV zelf en verder alles van PC of AppleTV 4k.
Veel apps zijn stiekem websites (bijvoorbeeld de Youtube-app, die letterlijk www.youtube.com/tv weergeeft). De renderengine in Android is die van Chrome en het hangt er dus helemaal vanaf hoe lang de grote apps die versie van Chrome blijven ondersteunen.

De webbrowser upgraden is voor een televisiefabrikant een enorme ingreep en zul je niet zo snel zien gebeuren. Kortom, als je uitzoekt welke versie van de browser erin zit heb je de basis om een voorspelling te kunnen maken.
Daarom gebruik ik een AppleTV. Het enige wat voor mij, naast de beeldkwaliteit, belangrijk is of de TV snel opstart en of hij shenanigans uithaalt om toch advertenties te laten zien of telemetry naar huis te sturen, ook al geef ik hem nooit toegang tot wifi.
DIe halve resolutie bij maximaal gebruik van HDMI 2.1 bandbreedte is toch verholpen met een firmware update vorig jaar bij de 806 serie en als standaard op de 807?

Je moet hem wel in PC/Monitor mode zetten.
Volgens dit artikel is het probleem alleen nog dat je volgens Tweakers geen VRR zou hebben bij HDR Monitor mode, maar zelf heb ik ervaren op TV's van deze generatie dat VRR gewoon werkt in monitor mode.
Misschien een beetje off-topic, maar hoe is de combinatie van een oled tv en kinderen? Bijv. Het spelen op de nintendo op zo'n oled tv? Ben zoals velen nogsteeds bang voor burn in op zo'n dure tv.
Ik denk dat veel burn in te voorkomen is door de tv van de standaard fabrieks beeldmodus af te halen. Veel tv's staan uit de doos nog steeds in de meest schreeuwerige modus. Pak je voor de Switch een game modus en verlaag je dan vooral de lichtintensiteit van het paneel dan valt het allemaal wel mee.

Ik heb zelf al 3 jaar een OLED en heb geen last van burn in maar ik kijk bijna alleen op film modus (waar de helderheid een stuk lager is). De mensen die ik ken die dat wel hebben hadden bij hun tv vooral de helderheid enorm hoog staan.
Mijn LG OLED vertoonde burn-in na 5 jaar.
Vijf jaar is voor mij korte tijd, mijn TVs behoud ik totdat ze ofwel een serieuze fout tonen, ofwel te veel verouderd zijn. Ik gooi geen goed werkende apparaten zomaar weg.
Die LG OLED is nog steeds een zeer modern toestel, maar die burn-in ontgoochelt mij.
Hoe staat je beeld ingesteld? Bij de mediamarkt staan de demo modellen die bijna 24/7 aanstaan op de demo stand, zonnebril op als je ernaar kijkt zegmaar, en die panelen draaien zo’n demo reel met een loop aan beelden van ongeveer 5 minuten.

Die modellen staan een aantal maanden in de showroom, tot er een nieuwe generatie is, en zijn daarna eigenlijk niet meer te verkopen vanwege de burn in daarna.

Het kan dus heel rap gaan maar de oorzaak ligt 9/10x bij de schermhelderheid in mijn optiek.
Ik heb indertijd allerlei goed raad gevolgd, o.a. de schermhelderheid verminderd. TV staat altijd in standby. Maar toch, na 5 jaar kwam het, Ik moet wel zeggen dat sommige van die schaduwen het gevolg zijn van zeer krachtige beeldfragmenten, knalgele lijnen, of felrood Netflix logo (gelukkig in een uiterst hoekje onderaan).

Maar dan heb je zo'n OLED, en dan helderheid verminderen, tja, waarom heb je dan een TV met superbeeld. Mijn TV staat in een heldere woonkamer met veel daglicht. Als ik dan lees dat er geen burn-in na 3 jaar, dat zou er nog moeten bijkomen, Anderen zijn aan hun derde OLED TV toe, wel ja, als je om de enkele jaren van TV verandert dan ga je geen defekten hebben. Ik vraag mij af wat ze met die gebruikte TVs doen? Ik koop om de 10-15 jaar een andere TV, dan is er meestal een reden om dat te doen.
Mijn huidige OLED is nu bijna 7 jaar oud. Meestal zie je de burn-in niet, het is doenbaar, maar past niet bij een super TV.

[Reactie gewijzigd door D100 op 19 december 2022 20:52]

OLED is geen handige keuze voor een kamer met veel daglicht. OLED is geen superbeeld, maar suoerhoog contrast doorage zwartwaarden. De kracht van OLED is dus niet dat hij heel helder kan, maar dat hij heel zwart kan. Zond ding is dus geschikt voor donkere kamers, minder voor lichte kamers.
Tv's nieuw uit de doos staan nooit in de meest levendige mode. (i.i.g de laatste 5 jaar niet)

Het is of de eco mode, of de standaard/normaal mode.

Volgend jaar zat dit waarschijnlijk door de nieuwe regels omtrent energieverbruik standaard een nog "zwaardere" eco modes worden.
Inderdaad, heb zojuist nog een LG C2 55inch gehaald en die was me toch ECO afgesteld, ik schrok eerst van hoe donker het beeld was en zelfs op z'n felst stelde het nog niet veel voor. Toen bleek dat alles op ECO stond, alles uitgezet en whoppa, overdreven fel ineens. Heb hem nu voor SD materiaal heel donker staan, kijk toch alleen savonds wat youtube video's en overdag niet. Hij gaat alleen supervel voor HDR films, dat is wel gaaf. Kleuren vallen me overigens wel tegen, ben denk ik wat té gewend aan calibrated IPS schermen, daar komt het beeld niet bij in de buurt. Misschien toch eens laten calibreren oid, vond het echter wel jammer. Zelfs mijn 7 jaar oude 42inch panasonic met VA paneel lijkt beter.
Zolang je de TV in de stand-by laat staan, kan de software de anti-burn in routines afwerken en zul je nergens last van hebben. Mijn CX heeft na twee jaar nergens last van.

Onze vriend Vincent Teo heeft daar al een tijdje terug een video over gemaakt en zijn conclusie na een jaar intensief testen met statisch beeld was dat er geen sprake was van burn in.

[Reactie gewijzigd door pepsiblik op 19 december 2022 11:15]

Ik zet de tv gewoon altijd uit niet in standby en heb nergens last van, de TV komt zelf met een melding dat die effe onderhoud wil doen.
Ik heb die melding nu denk ik in bijna 4 jaar tijd 1 keer misschien gehad, en de tv staat dagelijks aan(Oke niet zoveel regulair tv dus niet veel logo's in beeld).
Ik zet de tv gewoon altijd uit niet in standby
Dus haal de stekker er steeds uit, of je zet de schakelaar op de contactdoos constant om? Want als je hem enkel "uitzet" met de afstandbediening, staat je televisie gewoon in standby.

[Reactie gewijzigd door SirNobax op 19 december 2022 15:03]

Inderdaad druk de tv in standby, en zet de schakelaar van het verlengsnoer uit(Na een paar min niet direct) Hij staat dus nu ook al uit sinds gister avond 22:00 ongeveer, ergens vanavond rond 18:00 gaat die wel weer aan :).
Kind speelt hier op een 65" OLED met een Switch. Niks aan het handje. Is al mijn tweede OLED TV waarop gegamed wordt, in ongeveer 5 jaar tijd. Nooit burn-in ervaren. Je moet alleen oppassen dat je ze niet in direct zonlicht zet, want dat kan wel funest zijn voor je scherm.
Mijn Lg heeft heeft dikke burn ins helaas
Een reden waarom ik mijn vrouw heb verteld dat ze onze dochter geen disney+ op moet zetten vanwege het logo altijd aan. Ondanks dat er wel een functie in het menu aan staat dat het logo minder helder wordt weergegeven dan het origineel.
Dus je verbied je dochter om op Disney+ te kijken omdat anders de TV kapot gaat? Beetje rare gang van zaken...
Nee. Hij laat zijn vrouw zijn dochter verbieden Disney+ te kijken 8)7
Dochter lief merkt er gelukkig nog niet zoveel van die is 15 maanden, op netflix genoeg kinderseries waar geen logo staat. Je kunt ook afvragen waarom zenders hun eigen logo op volle helderheid moeten presenteren links bovenin. Het zou ook gewoon gedempt aanwezig kunnen zijn. Persoonlijk ervaar ik dit ook als storend.
Alsof Disney+ een nummer 1 levensbehoefte is...
Rare gang van zaken dat jij het een rare gang van zaken vindt .
@xtinction! heeft een goed punt. En als Disney+ zo belangrijk is, dan kun je het ook kijken op een tablet
Ik begrijp het vanuit beide kanten wel. Je wilt niet dat je TV stukgaat, maar anderzijds heb ik als kind veel plezier gehad aan Disney films en series. Dat wil je je kind ook niet ontnemen.
Daarom heb je de Disney films als Tweaker allang op een NAS staan met Plex ;)
Dat kan natuurlijk ook. Long live Plex. Heb er ook dagelijks plezier van.
Kodi... op de ShieldTV - bediening met controller. Werkt net iets lekkerder (werkt geniaal om eerljk te zijn). Kodi heeft ook een plex plugin. Maar goed....
....Waarom zou je hier nog een nas voor hebben staan, als een abo minder kost dan de stroom die je nas uit het lichtnet trekt. Waarschijnlijk staat er nog illegale meuk op ook.
Omdat veel legale alternatieven toch niet zo lekker werken.

Serie is maar tot seizoen x beschikbaar.
Films verhuizen van jaar op jaar na ander platform.
Gewoon een ruk interface of opties qua ondertitels (Disney+).
Nee sorry.. ik vind het bizar dat je rekening moet houden met welke content je op je TV kijkt omdat hij er anders "stuk" van kan gaan.

Dus ook ik vind het raar.

Het zal toch wat zijn dat ik een game speel en de hele tijd moet denken.. oh.. die hub staat wel erg fel in beeld de hele tijd.. ik ga dit spel maar niet meer spelen.
Disney+ bedoel je de app mee mag ik hopen, die heeft helemaal geen logo in beeld ?.
Misschien de tv zender Disney zelf, maar de app Disney+ heeft dat bij mij niet.

Zowel niet op de smartphone app als op de smart tv.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 19 december 2022 13:25]

Je hebt gelijk, het gaat om de disney channel. Maar ik ga nu wel erg ver offtopic
Wat heeft het veroorzaakt? Ik ben zelf super kritisch op mijn schermen, en doe elke maand wel een burn-in en banding test, maar ik ben gelukkig gespaard gebleven. Ik kijk er geen TV op. Alleen films en games. Als ik voorbeelden van burn-in zie, zijn het meestal logos van televisiekanalen in de hoeken.
Helaas logos. Vooral die van de NPO is goed te zien.
Die laten het logo ook zien bij hun streaming dienst waar ik vermoed dat die vandaan komt. Dat oranje symbool is killing
Had ik maar een burn in. Nou, ik heb ze wel, maar 't valt in 't niet met die grote groene vlek in 't midden waardoor mensen met een donkere huidskleur er uit zien alsof ze op ieder moment kunnen overgeven.

Het is een wijdverspreid probleem (Google maar eens green spot LG), maar LG doet er helemaal niks aan, behalve uit coulance je panel vervangen voor 400 euro. Voor een TV van < 4 jaar vind ik dat persoonlijk een schande, maar je doet er niks aan.

Voor mij dus helaas geen OLED paneel meer, ook al is de beelkwaliteit naast de vlek en af en toe burn in, fantastisch.
Ben ik ook benieuwd naar. Meestal zijn het inderdaad logo's.
doe elke maand wel een burn-in en banding test
Why??? de TV is een middel om content te bekijken, je moet niet eindeloos naar de TV zelf blijven kijken, die is echt supersaai!
Welkom op Tweakers. :p
Dan ga je toch wat meer info nuance moeten meegeven over de oorzaak, type paneel, leeftijd, ernst etc. Tot dan is uw bericht ‘ongewenst’ voor mij.

Je kan hier niet zomaar langskomen en pronken met uw ‘dikke burn ins’.

Ik heb de LG C2 55, tot hiertoe geen burn ins, enkel een prachtig beeld. De kleuren zijn (na wat instellingen) extreem gebalanceerd en natuurlijk. Zelfs met HDR aan past de helderheid zich heel goed aan, aan het omgevingslicht.
LG Oled van 4 jaar oud 65 inch B7D geloof ik. Ding is fantastisch maar het NPO logo is mooi ingebrand door hun streamings dienst.
Heb m zelfs gecalibreerd op kleurechtheid

[Reactie gewijzigd door alki op 19 december 2022 13:29]

De B7 komt uit 2017.

Tot met 2017 waren oled tv's veel vatbaarder voor "inbranden" (slijtage van de subpixels). Vanaf 2018 is door verschillende factoren dit risico enorm verkleind.
Tja, de gedachte dat ze vroeger slecht maar nu echt helemaal OK zijn hoor heb ik altijd een beetje gewantrouwd en zoals gezegd, bij de een brand het scherm in, zoals bij Alki die dat ding kennelijk niet in "Vivid, 100% helderheid" gebruikt maar gecalibreerd en neem ik aan in een wat donkerder ruimte.
Mijn LG model uit 2018 ook Oled nog geen burn in, en gaat dus nu toch ook al paar jaar mee.
Goed ik kijk er geen uren RTL4 of iets op 1 zender met Logo, maar er wordt ook wel een beetje regulier tv op gekeken(Naast Netflix/ gamen).
Hm... ik blijf me erover verbazen dat sommige mensen burn-in hebben en anderen niet. Zet je dat ding op maximale helderheid of "Vivid" zo? Kijk je veel overdag? Heb je beeldopties uitgezet die tegen inbranden beschermen? kijk je vaak naar een zender met rood en statisch logo?
Nee zoals gezegd die van mij is gecalibreerd op kleur echtheid, aangezien ik beroeps matig in de schermen zit, dat zou inbranden al moten voorkomen.
Dat lijkt me een hele vreemde redenering, ik zou eerder verwachten dat inbranden dan juist meer kans heeft. Omdat maategelen om inbranden te voorkomen andere eigenschappen (kleurechtheid) slechter kunnen maken.
Van de meeste mensen die ik dit heb horen zeggen zag ik een aantal maanden later een fotootje van verschijnen met burn-in klachten. OLED is gewoon eigen aan burn-in, net als plasma destijds. Fabrikanten proberen van alles om de burn-in zo lang mogelijk uit te stellen, maar vroeger of later is je tv aan de beurt, ook zien héél veel mensen het niet eens, waardoor ze zeggen geen burn in te hebben todat ze erop beginnen te letten.

Overigens doen vaak de burn-in preventions ook nog meer kwaad dan goed: een scene die de tv als 'potentieel schadelijk' ziet en vrij lang duurt wordt meer en meer gedimd, tot je naar een veel te donkere scene zit te kijken en meer van dat soort irritaties. Ik heb mijn 3,5 jarige OLED met burn in vervangen door een mini-LED en wacht wel tot de technologie écht klaar is, ofwel dat er een opvolger komt die niet vatbaar is voor burn in. QD-OLED ziet er veelbelovend uit, maar eerst maar eens 2-3 jaar wachten voordat we iets kunnen zeggen over de houdbaarheid van de technologie.

[Reactie gewijzigd door Pliskin op 19 december 2022 15:28]

Ik kocht mijn eerste OLED in 2017 (55" 1080p LG curved) en heb daarna geen ander paneeltype meer gebruikt als TV. Ik heb echter al meer dan tien jaar geen "gewone" TV meer gekeken, en gebruik mijn OLED niet als PC monitor. Misschien heb ik geluk gehad, maar ik ken nog wat early-OLED-adopters die ook geen burn-in hebben meegemaakt. Het probleem is vaak statische content. Logo's, OS interfaces, HUD elementen. Als je eigenlijk alleen maar dynamische content kijkt lijkt er weinig aan de hand.
Er zal altijd statische content zijn,
Bijvb als ik een prgromma op stop zet, dan toont mijn decoder een felle gele lijn die de voortgang van het programma aanduidt, en andere info. Deze infor wordt ook getoond telkens ik van zender verander.. Na 5 jaar heeft dit de pixels aangetast, en is er een schaduw.
Als je in Netflix aan het browsen bent, is er onderaan een fel-rode NETFLIX aanduiding. Gelukkig staat dat een hoek, dus valt niet op, maar het brandt wel in.

Dit na 5 jaar, dat is te korte tijd voor mijn gebruik.
Ik ben nog het meest bang voor ongelijkmatige veroudering van de pixels als je zoals ik veel films kijkt, die letterboxed zijn vanwege de schermverhouding. Dat na langere tijd de plekken die altijd zwart waren helderder zijn dan in het midden. Bij mijn plasma tv is dat na ruim 9 jaar nog steeds niet te zien (althans niet met het blote oog), maar ben wel benieuwd naar de ervaringen hierin van filmliefhebbers die langere tijd op een OLED gekeken hebben. Ik zal er ooit toch aan moeten geloven als mijn toestel stukgaat.
Vraag (aan éénieder die er kennis van heeft): is er bij LCD schermen van de huidige generatie sprake van 'veroudering', inbranden of ongelijkmatigheden? De helderheid is vaak groter, maar zijn er neven-effecten te verwachten op een termijn van <7 jaar?
Ik heb de indruk dat de huidige high-end LCD schermen in beeldkwaliteit zeer dicht bij OLED komen. Vroeger was de kijkhoek veel slechter, en zelfs nu is die niet op niveau met OLED, maar in de praktijk voldoende (je gaat normaal niet zeer schuin voor je scherm zitten),

Behalve het inbranden ben ik uiterst tevreden met mijn LG OLED. Maar dat inbranden is een afknapper.
Van de meeste mensen die ik dit heb horen zeggen zag ik een aantal maanden later een fotootje van verschijnen met burn-in klachten. OLED is gewoon eigen aan burn-in, net als plasma destijds. Fabrikanten proberen van alles om de burn-in zo lang mogelijk uit te stellen, maar vroeger of later is je tv aan de beurt, ook zien héél veel mensen het niet eens, waardoor ze zeggen geen burn in te hebben todat ze erop beginnen te letten.
Bij plasma was dat in 2013 (laatste generatie) wel opgelost, mijn Panasonic GT60 uit dat jaar heeft tot de dag van vandaag geen burn-in, ook niet als ik er specifiek naar zoek. Break-in gedaan in het begin (ook al kan dat best bijgeloof zijn ;)), na elk gebruik heb ik het ding zonder uitzondering minimaal 5 minuten op het 'white-wash' programma gezet en vanaf het begin is ie gekalibreerd op het tonen van films (dan gaat de helderheid sowieso al door de helft). Dat zal wel geholpen hebben.

Niet-permanente image retention heb ik wel af en toe gehad na lange gaming sessies, dat er nog een week lang vaag Zelda hartjes te zien waren, of de allerergste: een maand lang kon ik de HUD van Luigi's Mansion 3 nog zien, dat was ook een witte health indicator op een zwarte achtergrond |:(
Allemaal uiteindelijk weggetrokken gelukkig.

[Reactie gewijzigd door Sfynx op 20 december 2022 00:05]

Jij bent n=1

Ik kan je uit eigen ervaring vertellen: ik heb oleds 4000 uur per jaar (gemiddeld huishouden kijkt 1000 uur per jaar tv) hetzelfde filmpje dag in dag uit zien afspelen. 0 slijtage, vind inbranden altijd zo'n overdreven woord. Ja, filmpjes met een logo kunnen heel gemeen zijn. Maar met normaal gebruik hoef je je hier geen zorgen over te maken.

Samsung schijnt haar oled technologie voor tv al ruim 10.000 uur te hebben getest. 0 slijtage. Echter Samsung zelf heeft ook een naam wat betreft sjoemelsoftware..
sorry ik reageerde op het verkeerde bericht. - reactie verplaatst, kan deze helaas niet wissen.

[Reactie gewijzigd door 4Lph4Num3r1c op 19 december 2022 12:03]

5 jaar, dan zou er geen burn-in mogen zijn, afhankelijk van gebruik.

Op mijn LG OLED begon burn-in (zichtbaar) na 5 jaar.
Kinderen maakt het allemaal niet zoveel uit, het zit hun immersie absoluut niet in de weg. Ik zelf vind het zo verschrikkelijk lelijk dat ik het via een emulator speel.

Beschik zelf over een CX waar ik de features voor burn in preventie gewoon aan heb staan zodat statische (programma)logo's en elementen wat worden afgezwakt en heb na anderhalf jaar nog nergens last van.
Die staan standaard gewoon aan toch?
Ik meende dat ik deze zelf heb aangezet. Maar heb middels rtings.com configuratie gewoon de lijst afgewerkt met nog wat aanpassingen naar eigen inzicht. Dus heel veel eigen denkwerk kwam er niet aan te pas.
Zowel de kinderen als ik gamen met diverse consoles al jaren op een OLED in de woonkamer, maar ik heb meer last van zender-logo's dan van games.
Maar de burn-in lijkt tijdelijk te zijn, na een poosje zie je het niet meer.
De pixels doen soms een soort reset ofzo om dat te fixen lijkt het.
ik heb op mijn Philips ook 2x een pixel gehad die anders deed dan de rest. TV uitgezet, 10 min uit laten staan. En daarna was het weer in orde.
Ik heb een 804 en daar wordt veel op gegamed door de kinderen (Nintendo Switch) en geen problemen na 2-3 jaar.
Mijn 65 inch OLED van Philips staat al bijna 5 jaar, bijna dagelijks zijn uurtjes te draaien. En nog steeds perfect beeld. Als hij langer dan 10 uur op een dag gebruikt wordt, gaat hij zelf waarschuwingen geven, dat het scherm 10 minuten uit moet. Deze kun je 2x wegklikken, daarna (dan is het geloof ik alweer een heel uur later) zet hij de TV zelf uit.

De TV wordt ook veel voor gamen gebruikt, oa de Switch (maar ook de PS5 en Series X). Inmiddels weten we dat het slimmer is, om hem in het weekend (de enige keer waarop het kangebeuren dat we hem langer dan 10 uur gebruiken) halverwege de dag, gewoon 10 minuutjes preventief uit te zetten (bijvoorbeeld tijdens de lunch of het tafeldekken etc) waardoor we nooit in de buurt gaan komen van een melding. (Want dan gaat de teller weer naar 0 en kunnen we weer 10 uur vooruit).

Overigens staan op alle consoles de screensaver opties aan, zodat beeld gedimd wordt na x minuten inactiviteit en na nog een paar minuten de screensaver modus komt. (die wordt vaak overruled door de screensaver modus van de TV zelf - waardoor er een Philips logo-tje gaat verspringen - die grijpt ook in bij alle AndroidTV situaties waarin er al een tijd niets gebeurd, bijv Netflix keuze scherm langer dan 5 minuten of film lang op pauze etc).

[Reactie gewijzigd door 4Lph4Num3r1c op 19 december 2022 12:06]

Je gaat verschillende verhalen horen. Mijn OLED van ruim 5 jaar oud heeft geen last van burn-in en daar wordt genoeg op gegamed. Andere gebruikers hebben er wel last van. Als je panisch bent voor inbranden zou ik gewoon een high-end LCD tv halen. Dan hoef je niet steeds te letten op de getoonde content en of je kinderen de tv niet op stilstaand beeld laten staan bijvoorbeeld.
Ik ben niet panisch voor burn-in, maar 5 jaar is een te korte tijd.
Inderdaad overweeg ik om niet terug een OLED TV te kopen. Als je toch helderheid en dergelijke moet gaan tunen om burn-in te vermijden, wat is dan het uiteindelijke voordeel nog van OLED? High-end LCD TVs kan je op volle beeldkwaliteit laten zonder degradatie.

Als de tijd komt voor een nieuwe TV wil ik terug overwegen, maar het verhaal dat er de eerste 5 jaar geen burn-in is, is niet voldoende.
Ik heb de helderheid nooit naar beneden bijgesteld om burn-in te voorkomen. Ik gebruik de tv zoals ik de tv wil gebruiken en mocht dan burn-in ontstaan, helaas. Dan is het inderdaad wel de vraag of er dan weer een OLED voor in de plaats komt, dus ik snap jouw overweging wel om naar LCD over te stappen. 5 jaar vind ik trouwens een prima tijdspanne om weer eens wat nieuws te halen, maar een defect zou daar geen reden van moeten zijn.
Eens met wat je schrijft, behalve die 5 jaar.
Een modern high-end toestel van 5 jaar oud is nog steeds modern.... Ik denk niet dat er de voorbije 5 jaar grote ontwikkelingen zijn gebeurd bij zogenaamde high-end smart TVs.
Als je de absolute instapmodelletjes koopt misschien wel.

Ik huiver er een beetje voor een goed toestel weg te gooien, of te verkopen voor een niemandalletje, om eigenlijk niet iets wezenlijk beter te krijgen. Daarom is die burn-in een kink in de kabel. In de praktijk valt dat mee, maar het is niet top.
In principe duurt het minimaal zo'n 5 jaar eer je burn-in krijgt als je de TV veel aan hebt en heel veel statische elementen in beeld hebt. Bij altijd zwarte balken bijvoorbeeld wordt lifetime met 90% verkort (na ongeveer 5,000 zijn de eerste tekenen van uneven wear in test images zichtbaar. Uneven wear maakt dat die zwarte balken steeds lichter worden bij donkere beelden bijvoorbeeld een scene in een donkere ruimte)

Je moet de TV sowies babysitten in de zin dat je de stekker er niet uit mag trekken zodat de TV kan herstellen en anti burn-in instellingen moet gebruiken. Ook wordt er geadviseerd om niet zoiets als vivid mode te gebruiken. In principe moet je Forums er eens goed op na lezen welke instelling het best zijn.

Monitor OLEDs zijn meer gevoelig dan OLED TVs voor dit soort zaken.

[Reactie gewijzigd door 8mile13 op 19 december 2022 14:31]

Bij de mediamarkt heb ik OLED’s gezien die na een aantal maanden een demo reel te hebben afgespeeld op vivid stand echt helemaal op waren. Bijna het gehele scherm vertoonde burn in.

Doe je je best kan het echt heel hard gaan.
Eens.

Maar mediamarkt is een uiterste situatie:
-80 uur per week staat een tv aan.
-Standje levendig
-Draait een demo filmpje van 1 minuut.
-Tv's worden uitgezet door de stroom eraf te halen.

Geen weerspiegeling van "normaal" tv gebruik..
Dit dus. OLED's in winkels worden gewoonweg mishandeld. Alsof je een mooie Audi A6 s' ochtends aanzet, direct een baksteen op het gaspedaal legt en dan verbaasd zijn dat de motor met een maand naar de klote is.
Klopt hoor, het is om aan te geven dat het echt niet minimaal 5 jaar duurt voor je burn in krijgt.
Rtings heeft/had toen ook zo'n test met OLED's die X uur per dag aanstonden op hetzelfde kanaal (meerdere tv's), zelfs met "korte" tijd zag je gewoon burnin. Een iets overdreven setup maar geeft wel aan dat ook met gewoon gebruik (maar niet perse afwisselend of veel gebruik van hetzelfde) dat je het wel kunt krijgen. Speel je 4+ uur Fifa elke dag, dan is het oppassen. Erg afhankelijk van de content en hoe je er gebruik van maakt.

Daarom ook de keuze gemaakt om niet voor OLED te gaan, gewoon tv kunnen pauzeren en ff weglopen/iets checken op de pc.
Dat was ook mishandeling van de OLED's door Rtings en dat was juist de test.
Ik gebruik mijn OLED waarschijnlijk hetzelfde als jij jouw LCD gebruikt. Ik pauzeer ook gewoon het beeld om ff wat anders te doen. Ik kijk tv en game met logo's en statische huds in beeld. Het is maar een tv en die gebruik ik als tv. Die ga ik echt niet zitten pamperen. Na 5 jaar staat er ruim 7000 branduren op de teller en het scherm is nog helemaal vrij van burn-in. Ja, burn-in bestaat, maar blijkbaar geen garantie dat je er last van krijgt. Bang zijn voor burn-in is echt wel de laatste reden om niet voor een OLED te gaan.

[Reactie gewijzigd door Hulleman op 21 december 2022 12:29]

Ja maar wel meer richting gebruik op een normale manier dan 80 uur in een winkel. En het is niet eens zo dat het perse XX uur op 1 dag moet zijn, verspreid kan ook. Niet helemaal hetzelfde maar komt wel in de buurt.

En of iemand zijn tv zo gebruikt weet die persoon hopelijk zelf.

En tja ook geen garantie dat je het niet krijgt. ;p Plus kamer met groot raam en zonlicht etc.
Gebruiken als een tv is logisch maar met een 1000+ apparaat heb ik liever een goed gevoel erbij.

[Reactie gewijzigd door The Chosen One op 21 december 2022 12:31]

Gebruiken als een tv is logisch maar met een 1000+ apparaat heb ik liever een goed gevoel erbij.
Snap ik, maar je kunt dus rustig een OLED kopen als er geen direct zonlicht op het scherm schijnt. Dat is de enige goede reden om niet voor een OLED te gaan :)
Ik game veel, meer dan zou moeten. Alleen dit jaar heb ik meer dan 1100 uur gespeeld op mijn oude LG 65EF950V uit 2015. Ik heb nog nooit problemen gehad met zogenaamde burn-in. Dit is verzonnen door Samsung, ze moesten een manier vinden om klanten bang te maken voor LG. En het circuleert tot vandaag...
Dat is gewoonweg niet waar.
En hoe kun je je punt bewijzen?
Niet de boel omdraaien he. Als jij beweert dat burn-in niet bestaat, dan moet jij met bewijs komen. Maar dat kun je niet, omdat het een probleem kan zijn. Alleen jouw ervaring is natuurlijk niet representatief
Ik heb m ook, ben er blij mee. Enige grote minpunt is absoluut de afstandbediening. Hier is stijl gekozen over functie en dat is erg jammer.
Tussen de bank gaat de ab constant af, knopjes breken af... Ik ben er niet het meest zuinige op, toegegeven, maar de Sony AB was echt veel beter.

[Reactie gewijzigd door sjongenelen op 19 december 2022 11:02]

Je had de 887 kunnen overwegen. Zelfde TV, zwarte voet ipv zilveren voet èn meer hufterproof AB.
Philips brengt een hoop technisch vrijwel identieke modellen uit, zoals @Jeroenneman ook al aangeeft. Ik heb zelf destijds voor de 706 gekozen. Het enige waarin dit model verschilde was de goedkopere, maar fijnere afstandsbediening en het hebben van 3- in plaats van 4-zijdig AmbiLight.

Als er nu ook weer een 707 komt zou ik daar een oogje op houden. Vroeger kreeg de 700 serie duidelijk meer beperkingen mee, maar nu is dat eigenlijk gewoon hetzelfde paneel.
Die AB is ergonomisch idd een drama.
Je kunt op de tast je weg niet vinden, en het gevoel als je bepaalde toetsen gebruikt lijkt sterk op een laptoptoetsembord waar jarenlang kruimels tussen gevallen zijn.
Als je een beetje onnauwkeurig op het navigatiepad drukt, neem je een andere toets mee en ben je ineens je app of menu uit...
Moet toch niet zo moeilijk zijn om een kwalitatief goed AB te maken. Maar voor Philips blijkbaar wel.
Die TVs worden helemaal niet door Philips gemaakt maar door TP Vision. En ik meldt altijd "als straf" voor het uitbrengen van een k^t AB altijd direct na aankoop van mijn TV bij de helpdesk dat de AB niet helemaal goed is. Dat sommige toetsen dubbel aanslaan ... dan sturen ze meteen een nieuwe op en die leg ik dan in de la voor het geval dat. Dat ie niet ergonomisch is los je er niet mee op maar wel een toekomstig ongeluk met dat ding ...
Hier nog een prachtige Harmony one. Helaas wat gedoe met mijn 65" Philips OLED vanwege wisselende kanalen maar de afstandsbedieningen gaan hier altijd meteen de doos/naar zolder.

Jammer genoeg worden ze niet meer gemaakt.
En als ik deze tv wil gebruiken zonder Dr privacy? Hoe is deze tv dan?
Exact hetzelfde? (Zo goed als) niks van deze review gaat toch over het smart platform waar het op werkt? Android TV dus.

Geen kabel erin, geen wifi, en hij kan heel weinig informatie over jou versturen.
Maar dat betekend niet dat alles dan ook daadwerkelijk werkt, zoals de tuner? Alle instellingen? Ambilight? Updates? Enz enz
Uiteraard ga je geen updates krijgen, maar who cares? Hoevaak kreeg jouw oude TV updates? Het smart TV platform heeft updates nodig, je TV niet / nauwlijks. (En anders doe je het met een USB stick).

Alle instellingen, tuner, Ambilight, etc zal gewoon zonder internet werken. (Ben te lui om kabel bij mezelf eruit te trekken, maar zie niet in waarom dat internet nodig heeft).
Android = Google = zo veel mogelijk van je willen weten.
Ik heb nog steeds de P803 uit 2018. De TV bevalt mij nog steeds goed. Ik zie dan ook geen reden om een update uit te voeren tenzij defect. Ik lees de Philips OLED reviews altijd wel even om te kijken wat er geadd wordt. :D Bedankt weer!

[Reactie gewijzigd door Macboe op 19 december 2022 15:13]

Ik doe minimaal 10 jaar met een TV. Alhoewel die laatste LED tv ik er wat minder zeker van ben. Kijken of de kwaliteit nog steeds zo is als vroeger. Mijn voorlaatste plasmascherm 12 jaar mee gedaan. Wel blij dat ik die niet meer heb met de huidige energieprijzen :)
Ik heb mijn 55 inch Panasonic plasma nog, 282 W vs 250 W...niet nagemeten maar gegoogled.
Ja rond de 250 deed ik ook. Nu met Led en 'stereo' 90 watt combined 's avonds. Scheelt nogal. Overdag is het iets meer, rond de 140.
Ik wil geen led. Maar je bespaard dus 28 cent per dag als je 4 uur kijkt...oh nee, de kachel moet ook harder werken, dus je bespaard nog minder

[Reactie gewijzigd door dotternetta op 19 december 2022 20:35]

100 euro hier, 30 euro daar, nog eens 15 euro daar. Telt aardig op bij elkaar ;)
Uiteraard, maar het was voor mij niet een reden om een nieuwe oled te kopen. Mijn plasma doet het nog steeds geweldig.
Hier hetzelfde. Al zou dit wel op het lijstje komen. Alhoewel ik ook prima naar een tv van 600 euro kan kijken. Maar daarvoor moet eerst de huidige Philips defect raken. Tot nu toe is hij al tien jaar prima werk aan het leveren.
Grootste minpunt is ambilight in combinatie met het ophangen van de tv (zo dicht mogelijk) tegen te muur.
Je mist dan de onderste ambilight zone, omdat de speakers dan in de weg zitten om ambilight te projecteren naar de onderkant.
Je mist ook flink wat helderheid bij de bovenste ambilight bij dicht op de muur plakken, meer dan 10cm is sterk aan te raden.
Kan natuurlijk... maar doet wel afbreuk aan het uiterlijk.
Ik heb een LG GX55 die is al mooi vlak tegen de muur minder dan 3 cm tot aan de voorkant! Maar van mij had het nog vlakker gemogen met de electronica in een apart kastje... dat heeft Samsung toch nog wat netter opgelost!
Maar goed, ik ben weliswaar fan van Hue, maar Ambilight lijkt me niets. Ik heb het zelf echter nooit echt in een woonkamer bekeken, vandaar dus "lijkt" in de vorige zin. Ambilight fans (ook hier bij tweakers) verzekeren me dat het echt beter is voor immersie.
Nou het is niet altijd beter voor de immersie, maar kan meerwaarde hebben. Ligt echt volledig aan hoe je het gebruikt. De demo's die je overal ziet hebben ambilight op superturbofelmodus staan en dat is geen gezicht. Er is ook een ambilight natural mode en die is wel OLED vriendelijk, omdat 'ie niet zo fel is maar wel een illusie geeft van groter scherm. Zelf vind ik bias lighting ook wel prettig en ambilight kan dat perfect, en zelfs gekalibreerd worden. Bias lighting is wel een verbetering, ook bij OLED.
Hier heb ik geen last van, het effect wat ik zocht is namelijk wel aanwezig (al is het natuurlijk beperkter).
Onderste lightbar heeft echt praktisch geen effect door het ontwerp van de achterkant en de speakers aan de onderkant.
Ja hier kwam ik ook achter nadat ik hem opgehangen heb. Maar de Soundbar ligt nu wel mooi onder de TV tegen de muur aan. Dat gaat met de voet er op weer niet. Misschien dat ik nog wel een keer ga proberen om met spacers de TV iets verder van de muur te krijgen. Met een paar cm extra zou je in ieder geval iets aan de onderkant moeten zien.
Zeker doen. Ook adviseert Philips een min afstand van 10cm om te genieten van ambilight. Aangeraden word 15 of zelfs 20 (dacht ik)
Voor de ultieme TV vind ik de Mediatek-kwestie toch te zwaar wegen om die titel te kunnen opeisen, je ziet keer op keer dat Philips-televisies afgeremd worden door die Mediatek-chips. Dat er concrete nadelen zichtbaar zijn door chromasubsampling is één ding, maar vanuit een meer theoretische houding vind ik dat de TV een in RGB aangeboden signaal ook gewoon in RGB hoort te verwerken en intern niet naar YUV dient om te rekenen (om het daarna evt. te subsampelen).
Volgens mij was het antwoord bij voorbaat al "nee" omdat het geen QD-OLED betreft, wat op papier de betere specificaties heeft.
Daar ga ik niet in mee, WOLED heeft ook zijn voordelen. Het is net zoiets als de keus tussen IPS en VA, ook daar kun je niet zonder meer zeggen dat de één beter is dan de andere.
De eerste gen QD OLED heeft al meteen de USA TV Shootout gewonnen. Ook heeft ie in de europese TV Shootout flink gewonnen maar niet optimaal omdat de gebruikte TV enkele gebreken had. Dus je kunt zeker concluderen dat WOLED achterhaald is als beste TV technologie door QD OLED . VA en IPS zijn geen afzonderlijke TV technologieen.
Tja... niet iedere recensent trekt dezelfde conclusie: review: Panasonic LZW2004 - De beste (w)oled tv van dit jaar?

Ook de A95K werd trouwens veel genoemd als de beste televisie van dit jaar en dat was wél een QD-OLED. Maar er waren ook voldoende recensenten die vonden dat G2 zich totaal niet hoefde te schamen versus de S95B.

Meer technisch gezien: QD-OLED heeft behalve hoge helderheid ook twee nadelen: De kleur van het paneel rzelf en de subpixelstructuur. De ideale techniek is daarmee situatieafhankelijk en dat is de gelijkenis met IPS versus VA.
Ze hebben zeker voor en nadelen. Maar bij die Shootouts zijn ook gewoon de beste reference monitors (€30,000) en top experts. Dat is op een hoger niveau dan TV reviews door sites..die hebben meestal geeneens een top reference monitor ook. Je mag er ook vanuit gaan dat als Panasonic een QD OLED op de markt zet dat die beter presteert dan hun eigen top WOLEDs. Nee. WOLED als beste TV technologie dat is nu achterhaald.
Waren die QD oleds niet fors duurder?
Tis pas de eerste generatie die van de band is gerold en het grote publiek is nog niet op de hoogte ervan. En er zijn maar twee keuzes eigenlijk Samsung of Sony QD OLED. Enerzijds hoge prijzen anderzijds dumpprijzen voor wat ze niet kwijt komen...
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee