We hadden je de mooiste mems-implementatie beloofd: een dlp-chip. Dat is misschien niet het meestvoorkomende mems-apparaat in smartphones, maar toch zijn er stiekem wel een paar telefoons met zo'n dlp-projector ingebouwd. De bekendste is, of was eigenlijk, de Galaxy Beam-serie van Samsung. Ook Motorola had in de tijd van de Moto Mods-accessoires een dlp-projector; die was niet in de telefoon geïntegreerd, maar achter op de smartphone te klikken.
Texas Instruments is de belangrijkste producent van dlp-chips en DLP is een merk van TI: soortgelijke chips moeten bijvoorbeeld digital micromirror devices, ofwel dmd's, genoemd worden. Elke pixel, waarvan er bijvoorbeeld in de full-hd-DLP4500-chip ruim een miljoen zitten, wordt individueel door een aluminium spiegeltje gevormd. Zo'n spiegelpixel is ongeveer 7,6 micrometer per zijde groot en kan onder een hoek van 24 graden bewogen worden. Die beweging wordt door twee elektrodes geregeld: de spiegel scharniert op een centraal punt en beweegt 12 graden de ene kant op voor een heldere pixel, en 12 graden de andere kant op voor een donkere pixel.

Onder de elektrodes zitten sram-cellen om de staat van elke pixel op te slaan. Het geheel wordt aangestuurd door onboardlogica en de spiegels en bijbehorende elektrodes zijn via mems boven op de sram-laag geproduceerd. Om de spiegels, scharnieren en elektrodes te vervaardigen, zijn ten minste zes maskers nodig met bijbehorende lithografiestappen als etsen en opdampen van metaal. Met meer dan een miljoen bewegende onderdelen op één chip zijn dlp-chips waarschijnlijk de meest complexe, en misschien de mooiste, voorbeelden van mems-techniek. En mocht je nou liever een 3d-printer dan een projector hebben, dan hebben we goed nieuws voor je: in dlp-printers wordt zo'n chip ook gebruikt.
We gaven het al even aan: mems zitten volop in je smartphone, maar ook daarbuiten heb je meer mems-apparaten dan je denkt. De printkop van een inktjetprinter is een mems-device, zo ongeveer elke microfoon in apparaten is een mems-microfoon en dikke kans dat je tws-oortjes een mems-speaker aan boord hebben. In de auto gaan je airbags (niet) af dankzij mems-accelerometers en krijg je een waarschuwing voor te lage bandenspanning dankzij mems-druksensoren. De techniek wordt ook in tal van medische en andere specialistische toepassingen gebruikt, maar ook als eindgebruiker maak je dagelijks gebruik van deze onzichtbare microtechniek.
De mems-markt is dan ook booming: de prognoses voor groei variëren van ongeveer negen procent tot achttien procent per jaar. Daarbij wordt de omzet in mems-technologie geschat op ongeveer 80 miljard dit jaar, met groei naar 180 miljard over een kleine tien jaar. De sensormarkt, de sensors die je in onder meer smartphones tegenkomt dus, zal nog harder groeien, met 18 procent van pakweg 14 miljard dollar dit jaar naar 75 miljard dollar in 2032. Steeds meer apparaten krijgen immers sensoren aan boord en extreem zuinige iot-hardware krijgt natuurlijk kleine, goedkope en zuinige mems-sensoren aan boord. Zo krijgen slimme steden sensornetwerken van iot-devices met mems-sensoren aan boord, worden auto's nog slimmer en worden steeds meer sensoren in vrijwel elke tak van industrie, van voedselproductie tot transport, gebruikt.
En dan hebben we het nog niet over nano-elektromechanische systemen, ofwel nems, gehad: die zijn nog kleiner, al is het onderscheid wat vaag tussen beide. Onderzoekers zijn bovendien bezig met moleculaire nanomachines, die nóg kleiner moeten worden. Kortom: er is een grote toekomst voor die kleine mems weggelegd.