De twee schermen zijn gemaakt om te gamen én om de prijs relatief bescheiden te houden. Daar zijn bepaalde concessies voor gedaan, maar toch hebben beide fabrikanten geprobeerd de relevante features te behouden. Zo is de functionaliteit wat uitgekleed, want beide schermen beperken zich tot enkel de sRGB-kleurruimte, naast enkele opties om de weergave nog wat te personaliseren en aan gaming aan te passen.
Wel vonden beide fabrikanten het uiterlijk belangrijk. Lenovo kiest bij de Legion voor ronde gaten als accent. Die zijn op de achterkant te vinden en ook de voet is geperforeerd. Bovendien is die voet voorzien van een blauwe onderkant, waardoor deze behoorlijk opvalt. De rest van het design is vrij strak, met een vrijwel edgeloos ontwerp voor de boven- en zijranden. De onderrand is breder en herbergt middenop het Legion-logo en rechts zes fysieke knoppen.
De Odyssey heeft een drukker ontwerp, met een hoekigere voet en vooral de faux-speakers links en rechts onderin die opvallen. Ook de achterkant valt behoorlijk op dankzij een blauw geribbelde, uitwaaierende bevestiging van de voet op de achterkant. De hele achterkant heeft ook een vrij druk reliëf. Het scherm zelf is, afgezien van de onderrand, eveneens vrijwel edgeloos en middenonder prijkt het Samsung-logo.
Ergonomie
De Legion en Odyssey hebben allebei een voet die het scherm flink wat bewegingsvrijheid geeft. Samsung laat het scherm in hoogte verstellen: je kunt het scherm 120mm verstellen. Ook is het scherm linksom en rechtsom rechtop in portretstand te zetten en je kunt het naar voor en naar achter kantelen, over respectievelijk 3 en 22 graden. Ten slotte kun je het scherm op de voet draaien, vijftien graden naar beide kanten. Die voet is een rechthoekige balk met een gespreide V-vormige, hoekige voet. In de staander naar het scherm toe zit een beugeltje waarmee je je kabels kunt vastzetten.
Lenovo heeft dezelfde bewegingsvrijheid als Samsung aan de Legion toebedeeld. Het scherm is iets verder in hoogte verstelbaar met 130mm en ook de kantelfunctie is marginaal uitgebreider, dankzij een kanteling naar voren van 5 graden en 22 graden naar achter. De rotatiemogelijkheden naar portetstand zijn eveneens linksom en rechtsom, met 90 graden in plaats van de 92 graden van de Samsung. Op de voet kun je het scherm 30 graden linksom en rechtsom draaien. De voet, of tenminste de staander, is strakker en is een ronde buis. Ook hier is een eenvoudige vorm van kabelmanagement mogelijk dankzij een vaste ring waardoor je je kabels kunt voeren.
Poorten
Een flink verschil tussen de twee schermen is de manier waarop ze gevoed worden. Lenovo heeft een ingebouwde voeding, zodat je simpelweg een stekker in het scherm hoeft te steken. Samsung levert een kleine adapter mee die het scherm van gelijkstroom voorziet.
De Legion Y25 heeft slechts één HDMI 2.0- en één DP 1.2-poort aan boord, maar zet daar wel een USB-hubje van 5Gbps naast. Samsung heeft twee HDMI 2.0-poorten en een enkele DP 1.2-poort en heeft een uitgang voor een hoofdtelefoon. De USB-poort die je ziet is voor servicedoeleinden en voor de eindgebruiker niet interessant. We noemden al even de faux-speakers, maar hoewel het dus lijkt of de Odyssey speakers aan boord heeft, is dat enkel een designelement en niet functioneel.
De Legion Y25 heeft nog een laatste feature die bij de G4 ontbreekt: een beugeltje om je hoofdtelefoon aan te hangen. Het blauwe tabje aan de linkerkant van het scherm kun je gebruiken om die metalen beugel naar beneden te klappen.
Bediening
De Samsung Odyssey heeft een soort d-pad om het scherm te bedienen. Dat zit onderin in het midden, een beetje verstopt achter het Samsung-logo. Er is een middenknop en vier knoppen rondom. De middelste knop gebruik je als powerbutton en met de rest bedien je het menu. Het is flink wennen om dat menu te gebruiken en persoonlijk vond ik het niet heel prettig werken. De knoppen op de voorkant van de Lenovo Legion zijn wat traditioneler wat functionaliteit betreft en ergens werkt dat iets prettiger. Dat heeft wel weer als nadeel dat de knoppen erg zichtbaar zijn. Beide menu's zijn vrij karig, maar functioneel.
Bij de Legion zijn er menu's om de belangrijkste beeldeigenschappen aan te passen en je kunt de instellingen voor gaming aanpassen.
De Odyssey heeft wat uitgebreidere opties, waaronder de mogelijkheid zelf een crosshair aan te zetten. Ook kun je bijvoorbeeld je kleurkanalen bijstellen en je hebt meer controle over de weergave. De G4 heeft nog één speciale feature: de Ultrawide Game View. Daarmee simuleer je een ultrawidemonitor en zie je dus aan de zijkanten van je speelveld meer dan wanneer je standaard 16:9-verhouding weergeeft. Naast een ultrawide-21:9-verhouding kun je ook andere afwijkende verhoudingen kiezen.