Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Paul Hulsebosch

Redacteur games

Littlebigplanet

Conclusie

Littlebigplanet is ooit begonnen als een vrij klein project. Het is het eerste volwaardige spel van het Engelse Media Molecule, de studio die tot nu toe alleen Rag Doll Kung Fu heeft uitgegeven, een project in eigen beheer. Sony heeft Littlebigplanet opgepikt en vervolgens tot zijn speerpunt voor de komende kerstdagen gebombardeerd. Daarmee wordt het spel iets teveel status gegeven. Sony en Media Molecule verdienen lof voor de moed om een dergelijke vernieuwende game uit te brengen. Het spel is absoluut indrukwekkend, de beeldkwaliteit is uitstekend en de vormgeving mooi en vooral fantasievol. De kleine Sackboy is bovendien een zeer charmante hoofdrolspeler. Verder is te prijzen dat de makers het aandurven om een 3d-variant van de ouderwetse sidescroller te maken. Toch is dat ook precies het aspect waarop de schoen wringt. De besturing is niet optimaal en het spel is bovendien niet uitdagend genoeg om twintig levels lang spannend te blijven. Op die enkele bottleneck na, die dan meteen frustrerend moeilijk is. Het verzamelen van onderdelen waar nieuwe levels mee kunnen worden gebouwd is erg leuk en het maakt dat je de levels opnieuw speelt om alle onderdelen bij elkaar te sparen. Tot je ontdekt dat het helemaal niet zo makkelijk is om een level te maken dat niet alleen mooi, maar ook nog een beetje leuk is om te spelen.

Review Littlebigplanet

Pluspunten

+ Charmante Sackboy
+ Een genot in HD
+ Geslaagde fantasiewereld
+ Multiplay

Minpunten

- Besturing niet optimaal
- Campagne niet onderhoudend genoeg
- Leuke levels maken niet eenvoudig

Cijfer: 7,5

TitelLittlebigplanet
Box Littlebigplanet
PlatformPlaystation 3
OntwikkelaarMedia Molecule
UitgeverSony
ReleasedatumInmiddels verkrijgbaar
Review Littlebigplanet Review Littlebigplanet Review Littlebigplanet Review Littlebigplanet Review Littlebigplanet Review Littlebigplanet Review Littlebigplanet Review Littlebigplanet Review Littlebigplanet

Reacties (159)

Wijzig sortering
Ik vind deze review wel erg negatief. Ik heb nou al zeker 20 levels gespeeld samen met de vriendin en telkens kom ik nieuwe spel elementen tegen. Dit wordt stukje bij beetje opgebouwd. Waarom de reviewer het geen uitdaging vind begrijp ik helemaal niet?

Het klopt inderdaad dat het niet moeilijk is om bij het einde te komen maar om de volle 100% aan materialen en stickers te zoeken dat is per level nog een extra uitdaging omdat die juist op stukken zitten waar je goed moet nadenken en vooral ook goed naar moet zoeken, juist dat maakt het leuk. Het lijkt of de reviewer alleen de eerste 3 levels heeft gedaan en dan zsm het einde heeft gehaald zonder dingen te verzamelen.

Daarbij zijn er echt wel genoeg leuke levels online, het klopt dat ze niet makkelijk te vinden zijn maar als je even op internet kijkt dan kun je ze zo vinden door te zoeken op naam.

Verder reageert sackboy prima op alle dingen die ik doe ondanks dat dit de eerste keer is dat ik een ps controller in mijn hand had, ik heb zelfs nog nooit zelf een console gehad. De vriendin heeft er inderdaad meer moeite mee, maar zelfs die lukt het vrij aardig.

Dat je af en toe in het vuur springt omdat je automatisch van diepte wisselt dat klopt, maar als het niet automatisch zou gebeuren zou je nog veel meer handelingen moeten uitvoeren, ze hebben gewoon een goede balans gezocht, die soms negatief uitpakt. Goed opletten in welke laag je zit dan valt het best mee.

En waarom is een spel dat niet realistisch is opeens niet ok meer? Op enkele racespellen en shooters na bevat bijna elk spel onrealistische dingen als aliëns. Het is juist vernieuwend dat het een keer wat anders is als normaal.

Zelf zal ik inderdaad niet snel levels bouwen maar aan het aanbod te zien zijn er genoeg mensen die er tijd voor hebben.

Ik vind een 7,5 erg magertjes. Ik heb voor dit spel een PS3 aangeschaft, het is het enige spel wat ik heb op dit moment en het verveelt me nog geen moment. Iedereen die komt kijken vind het ook geweldig van kleine kinderen +6 jaar tot en met volwassenen.

Edit: O en nog even over het afgaan....Het is toch juist leuk dat je dood kunt gaan en opnieuw moet beginnen, speel je altijd op godmode of zo?

[Reactie gewijzigd door wiene op 26 november 2008 09:57]

Iedereen die het niet eens is met een review van T.net kan natuurlijk ook een eigen review invullen :) In de rechterkolom langs het artikel zie je zelfs een linkje staan naar Review schrijven. Het effect van zo'n review is zelfs direct zichtbaar, aangezien dan dat nu grijze balkje een andere kleur krijgt, afhankelijk van hoe de andere tweakers het spel beoordelen.

Je kunt een simpele review invullen, door alleen maar de balkjes in te kleuren voor algemene beoordeling, gameplay, beeld, geluid, besturing, prestaties, replaywaarde, kwaliteit, stabiliteit en prijs :) Als iedereen die deze review leest dat zou doen, dan krijg je een mooie afspiegeling van wat tweakers vinden van het spel.

Of je schrijft een compleet eigen review, met tekst en foto's over wat jij vindt van het spel. Met een linkje naar de T.net review kun je zelfs nog ingaan op de meningsverschillen daartussen.
Zelf levels maken HOEFT toch niet? Beschouw het als een extra. Ik wist op voorhand nog voor ik de game kocht dat ik niet creatief genoeg ben om zelf mooie levels in elkaar te knutselen. Het is net alsof iedereen met twee klikken even de meest sublieme levels zou moeten kunnen maken. Kon jij vroeger op een half uurtje een goede Quake III/CS/ET map maken?

De functionaliteit zit er in zodat wie creatief genoeg is, helemaal los kan gaan. En die mensen vinden vanzelf hun weg wel in die editors. Eindelijk eens een game waarbij de content niet beperkt is tot wat de devs er van maken, maar waar elke 'crazy Japanner' ook nog eens de meest ongelofelijke levels in elkaar kan zetten. Ik schat dat sowieso een minderheid met de editor aan de slag gaat, maar wat MM dan doen, van de editor een afzonderlijke download maken? Het zit er in voor wie wil, de rest slaat het maar over.
Zelf zal ik nooit een level maken, maar ik vermaak me prima met de rest van de game en het spelen van andermans levels.

Zo speel ik ook al jaaaaren trackmania, maar ik heb zelf nooit één track gemaakt, en ik leg me daar bij neer. Ik speel liever creaties van anderen. Als ik zie wat sommige gamers in trackmania kunnen maken, dan weet ik dat ik daar toch nooit aan kan tippen. Idem met LBP.

Niet uitdagend genoeg zeg je? Probeer maar eens alle levels en challenges op 100% te halen, én te acen. Tuurlijk, als je overal eens doorloopt en tevreden bent met 75% en tien keer doodgaan is er niets aan. Maar dit is nog eens het goede ouderwetse soort gamen. Veel proberen, een perfecte run proberen maken, alle hoekjes en gaatjes uitzoeken. Brengt me helemaal terug naar de dagen van de beste sidescrollers, maar dan beter. Frustrerend is goed, zolang het niets te maken heeft met bugs maar met gameplay. Hoe frustrerend was SMB3 niet toen we jong waren? En toch vond ik het geniaal eens ik door level 8 kon geraken. Tegenwoordig stellen games niets meer voor qua moeilijkheid.

De campagne niet onderhoudend genoeg? Wat had je dan verwacht? Een episch 'end of the world' verhaal van de bovenste plank? Het is een sidescroll game!! Een collectie levels en gameplay mechanics, die zichzelf vooral niet te serieus neemt. Of vond je Super Mario Bros 3 zo een geweldig verhaal hebben? Red de prinses, waw. Ook SMB was telkens gewoon een aantal levels met een andere artwork, voorzien van een flinterdun verhaaltje.


We moeten niet rond de pot draaien. Als de geldende norm in reviewland is dat 7.5/10 een slechte score is, dan moet tweakers.net daar niet ineens speciaal over gaan doen en hun eigen onderverdeling hanteren. Sommigen mogen het dan wel niet eens zijn met de algemeen geldende onderverdeling op andere sites, maar overal wordt 7.5 als slecht beschouwd, dus laten we hier geen verhaaltjes ophangen: LBP lijkt door tweakers.net slecht gereviewed te worden, en dat in tegenstelling tot zowat elke andere professionele gamesite. De ideale scoreverdeling die sommigen hier opperen wordt nu eenmaal zo niet gebruikt, dus houd je aan de standaarden. Dit is 'speciaal' willen doen enkel om het speciaal doen. Want tja,tweakers is voor de 'gevorderde' lezer... :/

Of hoort het bij de 'professionaliteit' van tweakers om lage scores uit te delen? Ik heb de indruk dat de reviewer bij voorbaat al gestart is met het idee deze PS game sterk te tackelen op wat hij ook kon vinden en sowieso niet meer te geven dan een 8, want dat zou immers 'meegaan zijn met de hype', en dat kunnen we als 'tweakers' toch niet hebben, zeker... Dan zou tweakers.net zich niet kunnen onderscheiden van de andere 'hype-review sites'.

Een dergelijke score voor een éérste (!!!) game van MM? En dan maar klagen dat er niets creatief of vernieuwend uitkomt? Tja, zo motiveer je ook wel innovativiteit ja... Gelukkig heeft de game-review sectie van tweakers.net nergens invloed en geloofwaardigheid en wordt het nergens als 'benchmark' genomen, met goede reden.

Ah, wacht eens? Een door vele 'core gamers' (doelpubliek van tweakers.net no less!!) slecht en teleurstellend bevonden game (far cry 2, check de forums) kan dan ineens wél goed bevonden worden door het o zo strenge, meerwaarde zoekende tweakers.net als er een paginagrote advertorial aan vasthangt. Waardoor de review zich ook belachelijk maakte onder de 'echte gamers' met z'n 9/10. :X Als je dan idd heel streng wil zijn zoals men blijkbaar wil suggereren, dan had je alle minpuntjes uit die game (en dat zijn er genoeg!) ook hard moeten laten doorwegen in het verdict. Hoe geloofwaardig ben je als je dan niet op zijn minst de mening reflecteert van uw core users? En minstens eens één blik in de forums werpt om te zien wat men daar denkt over de game.


Maar goed, weer een les geleerd. Mijdt de game-reviews op tweakers.net, want je steekt er toch niets van op, en kwalitatief gezien zijn er betere alternatieven. (gametrailers.com oa) Ik spreek me niet uit over de rest van tweakers.net, maar wat betreft games zou men zich misschien moeten houden bij het brengen van gamenieuws. Nu goed, weer minder tijdverlies en weer iets minder dat ik hier zou moeten lezen... Met dit soort scores maken ze zich toch alleen maar hoogst ongeloofwaardig...

[Reactie gewijzigd door alvi op 26 november 2008 14:29]

Maar goed, weer een les geleerd. Mijdt de game-reviews op tweakers.net, want je steekt er toch niets van op, en kwalitatief gezien zijn er betere alternatieven. (gametrailers.com oa) Ik spreek me niet uit over de rest van tweakers.net, maar wat betreft games zou je je misschien moeten houden bij het brengen van gamenieuws. Nu goed, weer minder tijdverlies en weer iets minder dat ik hier zou moeten lezen... Met dit soort scores maken ze zich toch alleen maar hoogst ongeloofwaardig...
Wat is er mis met dingen lezen waar je niet mee eens ben? Je wekt een beetje het idee dat jouw opinie en mogelijk die van de grote gemene deler de standaard is en waar anders wordt gemeend te denken iets vermijdenswaardig is. Terwijl in mijn opinie iets waar je niet mee eens ben wel degelijk soms interessant genoeg kan zijn om kennis tenemen van de vermeende gedachtegang cq. insteek. Mijn mening hoef ik alvast niet bevestigd zien worden in die van iemand anders.
Het probleem is dat mensen zoeken naar die review die voldoet aan het beeld wat ze ervan hebben, iedereen die niet hetzelfde denkt of zoals in dit geval een te lage score geeft tov fansites is dus fout en moet aggressief benaderd worden.

Opzich niets mis mee, dat is gewoon onderdeel van de menselijke natuur.
Een dergelijke score voor een éérste (!!!) game van MM? En dan maar klagen dat er niets creatief of vernieuwend uitkomt? Tja, zo motiveer je ook wel innovativiteit ja...
De originaliteit van het spel en het lef van Media Molecule om het te maken en Sony om het uit te geven worden toch duidelijk in de recensie genoemd...
Het zou een idee zijn om onderverdeling te maken in beoordelingscategorie-en (geluid, gameplay, graphics, innovatie, herspeelbaarheid, etc.) en die los te beoordelen. Van die punten kan (al dan niet met weegfactor) een gemiddelde genomen worden dat dan het eindcijfer bepaalt.
levels maken gaat makkelijk, kost je eerste keer alleen 2 half uur aan tutorials.
enige beperking is je eigen creativiteit.
vond 'm de 60euro dik waard, beste game 2008 (orgineelste sowieso imho)

//edit
Er zijn aantal slimme aziaten; deze hebben zelf een shooter gemaakt in LBP :s
erg vindingrijk
http://www.ripten.com/200...anet-gradius-level-video/

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 26 november 2008 10:42]

haha ja die is echt geweldig :) Ik sta ook versteld wat sommige mensen al hebben weten te maken.

Verder is dit een juweel van een spel, een 7,5 is dan ook veel te laag in mijn ogen. Volgens mij is dit zelfs het laagste cijfer dat er is te vinden op internet voor LBP.

Je moet een game niet puur persoonlijk reviewen en dat doet Paul wel. Stukje slechte journalistiek. Kritisch zijn mag, maar niet kritisch zijn omdat je per se kritisch wilt zijn.

Weer een reden waarom Tweakers zich met haar core business bezig moet houden. Goede game reviews kijken/lezen we wel op bijvoorbeeld IGN.com.

De game reviews hier op Tweakers.net zijn behoorlijk waardeloos.
Admin-edit:Spelfouten en/of ander commentaar m.b.t. nieuwsposts horen thuis in
Geachte Redactie.

[Reactie gewijzigd door Kixtart op 26 november 2008 20:55]

Reviews op IGN en andere gerenommeerde gamesites zijn vaak even biased door de vantevoren ontstane hype. Daarom moet je ook nooit conclusies trekken op basis van één review, maar het gemiddelde nemen van enkelen. Verschillende reviewers, verschillende invalshoeken, verschillende preferenties en percepties. Het gemiddelde cijfer van de reviews tezamen moet niet van invloed zijn op het cijfer van een nieuw te schrijven review. Dan zou je namelijk helemaal niets aan de review hebben, i.e. dan zou de informatie van een nieuwe review nihil zijn.

Dat je 't niet met de reviewer eens bent kan ik mij best voorstellen, maar dat maakt het nog geen slechte review.
Daarom dus ook IGN.com. Die reviewen games tegenwoordig minimaal drie keer (USA/AU/UK). Een nuttige toevoeging en diverse views op dezelfde titel.

De grap is dat ondanks dat ze heel snel zijn met hun reviews, bijna altijd rond het gemiddelde van alle reviews zitten van gamerankings/metacritic.
Als het een pc spel was geweest dan was het waarschijnlijk in de budgetbak terecht gekomen, je kunt niet verwachten dat alle reviews van games door een roze console bril bekeken worden.

Ik vind 7.5 aan de hoge kant voor wat ik ervan gezien heb, jammer dat hypes mensen blind maken (levert overigens wel goede entertainment op)
Weer een reden waarom Tweakers zich met haar core business bezig moet houden. Goede game reviews kijken/lezen we wel op bijvoorbeeld IGN.com.
Daar ben ik het deels mee eens. Ze beginnen eigenlijk pas net met game reviews en de auteurs + redactie laten zo hier en daar nog wel eens een steekje vallen.

Dat de score lager uitpakt dan de gemiddelde game review site zegt alleen niet zo veel over de kwaliteit van de review. De gemiddelde game review site wordt namelijk gesponsord door Sony, Microsoft, EA, etc. Dat geldt zeker ook voor IGN. En de redactie op zulke sites zal er dus niet zo snel happig op zijn om Sony's zwaar gemarketeerde kerstklapper gewoon kritisch en subjectief aan de tand te voelen.

IMHO is LBP qua vernieuwende factor en eerste indruk een 8+ waard. Qua standaard platform gameplay, besturing en replay value een 7-. Wat mij betreft zit de reviewer er dus niet zo ver naast met een 7,5.

De 10-en en 9-ens die je overal ziet zeggen totaal niets. De gemiddelde site die met zulke cijfers strooit doet dat bij elke zwaar gemarketeerde, geanticipeerde en gehypede game. En over het algemeen zeggen zulke hoge cijfers dan ook totaal niets. Het is niet voor niets dat er vaak gezegd wordt dat je -1 a -2 moet doen om een subjectieve beoordeling te krijgen.

[edit.]
typo

[Reactie gewijzigd door houseparty op 30 november 2008 14:37]

En deze dan? Die is ECHT heel erg leuk :)

http://www.youtube.com/watch?v=eulLm_3lRfo&feature=related

[Reactie gewijzigd door Conqueror op 27 november 2008 10:42]

Leuke levels kost je inderdaad aardig wat uurtjes voordat ze er staan. Ik heb LBP zelf gespeeld, in ´t bezit gehad en naar uitgekeken op ´t moment dat het aangekondigd werd. Ik vind LBP een 8 waard. En ik hou me daarbij aan de standaarden vanuit school, ergo 8 = goed. Waarom moeten games heden ten dage alleen nog maar 9+ halen om als "goed" bestempeld te worden? Die 7,5 van deze review geeft aan dat LBP een ruim voldoende krijgt van de reviewer en als je dan leest snap je waarom.

Maar enfin. Ik heb geen last ondervonden van de besturing die steekjes liet liggen door het verschil van 3 lagen in de diepte. Wel kwam ik, na de levels doorgespeeld te hebben snel terecht bij de editor. En hoewel ik genoeg leuke ideeën in mijn hoofd had om uit te werken ondervond ook ik dat het pittig is om iets als een leuk idee wat jezelf hebt ook zo exact in LBP tot werkelijkheid te verheffen. Zo wilde ik bijv. een gedeelte zee, een gedeelte land en een gedeelte lucht. Ja, ik wilde "Ter land, ter zee en in de lucht" namaken. Wel zo lollig met de sackboy/girls.

Het indelen van die 3 gedeeltes in 1 level was geen punt. Maar het leuk aankleden van elk gedeelte vergt veel geduld. En ik liep tegen een probleem aan bij het "ter zee" gedeelte. Want water kun je niet krijgen in LBP. Je hebt hout, karton, metaal, sponsachtige materialen en wat al niet meer. Maar een zwembad namaken door de bak van metaal te maken en dat vol te gooien met water is er jammergenoeg niet bij. Wel kun je de voorste en achterste laag gebruiken om via pistons/zuigers op en neer te laten bewegen alsof het een golfbeweging is die je ziet. Dat in elkaar maken lukt wel, de vorm van golven nabootsen ook. Maar om nu te zeggen dat ´t er nu zo mooi uit zag als de levels van MM zelf, nee. En uiteindelijk ben ik dan een type die het helemaal goed wil doen of gewoon niet doet. Aangezien het volledig goed neerzetten van een level heel wat tijd en geduld vraagt heb ik uiteindelijk er dus vanaf gezien.

Na ´t uitspelen van de standaard lvl´s, met anderen die lvl´s doorlopen te hebben en een aantal user created levels doorlopen hebben (die nabootsing van Mirrors Edge vind ik bijv. een erg goed level) merk je dat er qua replay value enkel wat overblijft als je doorzet in de editormodus. Ik heb datzelf geprobeerd maar heb uiteindelijk maar afgehaakt. Want iets simpels heb je zo neergezet, maar als je een simpel concept mooi wilt presenteren dan merk je hoe lastig de editor is. In the end heb ik LBP dus alweer na 2 weken verkocht. Niet omdat het een kutspel is, is niet zo. Wel omdat je vrij snel door de standaard (lvl´s spelen) - play deel heenzit. Dan hou je dus ´t create & share over. En dat vraagt aardig wat volharding.
Ik snap de minpunten niet echt.
Goed de besturing is niet altijd even optimaal, maar dat kan ook gewoon eraan liggen dat de levels niet goed aangepast aan de besturing zijn, maar dat terzijde.

De campagne is wellicht niet onderhoudend genoeg, maar daarom kan je ook duizenden en duizenden levels spelen die andere mensen hebben gemaakt.
Je kan ook nog eens zelf levels maken, dat is misschien niet eenvoudig maar zeker niet onmogelijk als je ziet wat voor levels sommige mensen maken. Als het levels maken niet voor je is weggelegd dan speel je gewoon levels van anderen. Het levels bouwen is dus niet slecht of te moeilijk maar eerder gewoon niet voor iedereen weggelegd.
Ik heb het gedeelte van het save-systeem nog eens doorgelezen en ik denk dat de reviewer iets cruciaals over het hoofd heeft gezien. Ik ben zelf net als de reviewer een paar keer een passage tegengekomen die erg moeilijk was. En dan ben je heel snel door het aantal saves heen. Echter, als je de buurt een beetje verkent, oftewel, je gaat een stukje achteruit, dan kom je altijd nog enkele andere save-points tegen. Door voor deze safepoints te lopen, selecteer je ze en heb je opeens weer vier extra pogingen beschikbaar.
En daarmee komen we weer uit op wat LBP zo leuk maakt: het ontdekken van het wereldje.
Ondanks dat zo veel mensen het niet eens zijn met deze recensie, heeft niemand de moeite genomen om een survey in te vullen, laat staan een userreview te schrijven. Als je de gamerecensies zo onder de maat vindt, laat dan zien hoe het wel moet. Laat op z'n minst een review zien die je wel goedkeurt en beargumenteer dat.

Nu heb ik de game niet gespeeld, maar het eindoordeel vind ik goed onderbouwd door de auteur. Een platformgame staat of valt bij de kwaliteit van de besturing en een aantrekkelijke aankleding kan zoiets niet helemaal goedmaken. Het argument dat het moeilijk is om een echt goed level te bouwen vind ik weer zwak; het maken van een mooie, gebalanceerde en asymetrische kaart is een kunst op zich en dat geldt voor elke editor.

Ik vind het positief dat Tweaker.net eens de hype laat voor wat hij is en probeert een eerlijk oordeel te vellen. Misschien zullen ze in het vervolg een herhalingsoefening als Gears of War 2 dan ook een realistisch cijfer geven.
Ik snap niet waarom tweakers zo'n lauwe review plaatst terwijl alle grote gamerecritics laaiend enthousiast zijn over het spel.

Edit: ipv de lange lijst reviewscores in mijn reactie te zetten, hierbij de link waarvan ik het gekopieerd had:

http://www.gamespot.com/p...scoresummary;critic-score

[Reactie gewijzigd door Roorensu op 26 november 2008 13:18]

En tegenwoordig zijn er ook mensen die vroeg een review willen hebben, om veel bezoekers te kunnen trekken.

Vind de uitgever allemaal best, maar dan moet je vaak wel een minimaal cijfer aan een game geven. Zou mij niet verbazen dat dat bij een game (en de PR afdeling van Sony) als deze ook gebeurd is.

T.net doet, voor zover ik weet, niet mee aan dat soort dingen kan daardoor zijn eigen mening en dus cijfer geven. Wat dat betreft vind ik het cijfer van t.net geloofwaardiger dan de sites die jij allemaal noemt.

Een cijfer een 10 geven, zoals Kombo, DarkStation, ZTGameDomain en Digital Chumps onder andere in jouw lijst doen, vind ik al helemaal ongeloofwaardig, want de perfecte game bestaat gewoon niet!

De review van het officiele Playstation blad zou ik al helemaal met een korreltje zout nemen, dat lijkt mij een blad vol met reclame en dus hoge cijfers voor exclusives.
Een cijfer een 10 geven, zoals Kombo, DarkStation, ZTGameDomain en Digital Chumps onder andere in jouw lijst doen, vind ik al helemaal ongeloofwaardig, want de perfecte game bestaat gewoon niet!
Een 10 hoeft dan ook niet voor een perfecte game te staan. Als die niet bestaat volgens jouw eigen redenatie, zou je dus nooit een 10 kunnen geven. Als je 'm toch niet kan geven, waarom neem je 'm dan op in de lijst met mogelijke scores? Dan kun je net zo goed die 10 weglaten en alle overige cijfers vermenigvuldigen met 10/9.

Overigens ben ik het verder met je eens dat reviews lang niet altijd eerlijk zijn, en dat veel cijfers überhaupt vaak wat te hoog zijn. Er mag weleens wat kritischer naar gekeken worden af en toe. Maar dat sommige mensen ervoor kiezen om wel 10en uit te delen, ookal is de game niet helemaal perfect, is best wat voor te zeggen.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 27 november 2008 02:03]

Gek genoeg is OPM nederland behoorlijk neutraal, en hebben zij bv Haze (PS3 exclusive) neergesabeld.
OPM vertrouw ik dan ook VEEL eerder dan Tweakers.
Gamecritics zijn overal laaiend enthausiast over, daar kan je niet echt vanuit gaan. Aan de objectiviteit van critics twijfel ik enigszins.

Houd ook rekening met de leeftijd van de reviewer; voor jouw leeftijd zijn platform en arcade games weer min of meer nieuw, waar deze in de jaren 80 zo populair waren als momenteel FPS, en in de jaren 90 RTS. (Double dragon, Giana sisters, Mario, sonix etc etc.)

Wat niet weerhoud dat het er mooi uitziet en ws. best speelbaar is.
Dat laatste lijkt mij juist, vanwege de FPS-en die je om de oren vliegen, een groot pluspunt...al is het maar om de nostalgie.
Het eerste niet? :p

Er staat me iets van bij.. dit

Persoonlijk denk ik dat de reviewers voornamelijk werken om een hype te creeren, om op die manier de verkopen op te krikken. Hoeveel hoor je nog een maand na de release van een game, ook al is die het jaar daarvoor de hemel in geprezen (kuch GTA4 kuch). Maar dit is mijn mening natuurlijk die correct of minder correct kan zijn.

Persoonlijk ga ik af op demo's en genre types, die geven mij een beter beeld dan een review (ook al kan een review interesse wekken of de das om doen).
Helemaal mee eens, mij vallen erg veel games zwaar tegen in vergelijking met reviews, maar ook Tweakers scoort iets als GTA4 hoger (als ik mij niet vergis). Zoals hierboven staat aangegeven is het gemiddelde uit een stuk of 54 reviews hoog. Ik kan mij niet voorstellen dat al die reviews alleen maar voor de verkoopcijfers zijn en Tweakers plots niet. Er zullen er veel tussen zitten die zo werken, maar dan verwacht ik toch minimaal een paar reviews met een 7 oid, die zie ik buiten Tweakers niet.
Nou valt ook wel eens tegen - mijnv vriendin heeft met veel pelzier de laatste CSI op de Wii gespeeld terwijl de critics het een rotspel vonden, er zijn bijna geen reviews van zelfs!
Nostalgie komt bij mij weer even naar boven bij het lezen van Double Dragon. Geniaal spel was dat.

Ik heb trouwens moeite om met alle reviews toch een goed beeld te vormen over hoe ik het zelf zou vinden.
Allemaal enthousiast, ziet er goed uit, maar ik ben er toch niet zeker over.
Omdat een review nog altijd gebasseerd is op een mening.
Of een 100 andere mensen de game nou wel of niet uitmuntend beoordeeld hebben, het kan altijd dat een reviewer de game hoger of lager als gemiddeld beoordelen.
Tweakers geeft niet snel een slecht cijfer. True, het cijfer ligt onder het gemiddelde, maar ik kan me wel wat bij het cijfer voorstellen. Persoonlijk vind ik de game ook niet echt 'wow', terwijl anderen hem helemaal geweldig vinden.

Game is voor mij leuk voor eventjes, maar al snel ben ik hem zat. Het hele concept en de mogelijkheden van user generated content en creativiteit is super, maar ook dat kan mij niet lang aan deze game houden.

Edit: typo.

[Reactie gewijzigd door VincentG op 26 november 2008 16:14]

kerel wat dacht je van even gemakkelijk naar gamerankings.com gaan en daar het gemiddelde te zien van 57 reviews:

Avg Ratio: 95%

(gewoon even voor het overzicht ;)
Even los van of wat je stelt idd klopt (dat alle 360 titels goed zijn en alle PS3 titels slecht), zelfs als we dat zouden aannemen dan nog wil dat niet zeggen dat ze 360 biased zijn. Het kon ook gewoon zijn dat de games die ze toevallig op de 360 hebben getest gewoon beter zijn dan de games die ze op de PS3 hebben getest. Dat wil niet zeggen dat een PS3 game bij voorbaat matig is en een 360 game goed.

Puur het feit dat ik 5x achter elkaar 6 gooi met een dobbelsteen sluit nog niet uit dat het eerlijke worpen geweest zijn.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 26 november 2008 14:18]

Wat is dat nou weer voor vergelijking? Een game reviewen heeft niks te maken met een dobbelsteen. Wat tweakers doet, is bij de xbox roepen dat ze een zes gegooid hebben, ookal is het een drie.
Bij de PS3 blijven ze roepen dat ze een drie of lager gooien, terwijl ze weten dat ze een zes in handen hebben.
Het punt is dat jij niet kunt zien wat ze gegooid hebben. Mijn hele vergelijking gaat er nou juist om dat jij die aanname maakt op basis van wat t.net zegt wat de uitkomst is. Het feit dat de uitkomst (in jouw ogen) onwaarschijnlijk is wil niet zeggen dat hij niet waar is. Of heb je soms bewijs van het feit dat ze bewust 360 titels omhoog reviewen en PS3 titels naar beneden?

En dan niet zeggen dat dat altijd zo is, want dat is dus geen bewijs. Net als dat 5x achter elkaar 6 gooien op zichzelf geen bewijs is dat ik valsspeel met dobbelen.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 27 november 2008 02:01]

Slechtste shooter ooit gemaakt in mijn ogen...
Toch wel grappig dat het spel dan zo vaak verkocht is én er dagelijks nog ZOVEEL mensen het spel spelen.
Multiplayer is het sterke punt van Halo 3, maar de game zelf vond ik zwaar tegenvallen...vooral vanwege het feit dat het in een dag uitgespeeld was.
Nog een minpunt!

[eigen mening mode] Ik vind het niet echt een laag cijfer, alleen mis ik nog één minpunt wat het lage cijfer echt verantwoord namelijk de volgende: Er is geen doel in het spel behalve het bouwen en levels doorlopen. Dat gebrek wordt nu onderschat. Een doel is belangrijker dan je denkt. Kijk maar naar het succes van de 360 achievements. Je hebt er niets aan maar gamers willen het toch. Dat is DE reden waarom ik dit spel niet zou aanschaffen als ik een ps3 zou hebben. Misschien had Sony een soort rankingsysteem in kunnen bouwen waarbij via kunstmatige intelligentie een gebouwd level wordt beoordeeld. Daar krijg je punten voor en voor het spelen van dat level ook. Mocht dat via AI niet lukken dan kan Sony dat handmatig voor zeer gewaardeerde levels doen. Al met al een leuk spel maar doelloos en daarom een 7 o.i.d. waard.
doelloos?

LBP heeft ook trophy's hoor, net zoals bijna elke PS3 game. (achievment equivalent, volgende keer proberen te weten waarover het gaat? Achievments of trophy's doen me trouwens helemaal niets...)

En het doel bij een platformer is.... * roffel * alle platformlevels uitspelen. Zo gemakkelijk kan het leven soms zijn. Alles 100% halen, alle items vinden, de levels acen is een doel op zich. Wat is het doel achter ratchet and clank? Of SMB for that matter?

Er is altijd wel een doel. Dat er geen verhaal in zit zal ik niet ontkennen, maar dat is ook de bedoeling niet. Sommige kritiek begrijp ik soms echt niet. Wat is het doel in een willekeurige racegame? Trackmania, speel ik al vijf jaar. Doel? Tracks uitrijden. Iedere gamer is anders en iedere gamer ziet z'n doel of uitdaging of lievelingsgenre op een andere manier.

Ik blijf het steeds vergelijken met trackmania, maar dat is niet onterecht. Trackmania heeft twee doelen: tracks uitrijden en tracks maken. En in die vijf jaar heb ik nog geen enkele track gemaakt. En toch spelen hele volksstammen dat spel. Dat is LBP toch wel net iets uitgebreider, en 'technisch' beter uitgevoerd. Het 'naadloos' online gamen (andere spelers volgen naar hun pod, enz...)

Dat het 'oldskool' gameplay is, akkoord. Maar eerlijk gezegd is het een verademing. Je ziet duidelijk of je het goed doet of niet (simpel streefdoel) en alles goed doen is op zich al een hele uitdaging. Persoonlijk vind ik een open roam game zoals FC2 dan nog veel doellozer. Hoe moet ik daar afmeten hoe goed ik bezig ben?

[Reactie gewijzigd door alvi op 26 november 2008 22:53]

De PS3 heeft Trophy's, dat is de achievement tegenhanger op de ps3
En je kunt je beloning krijgen door middel van leuke comments en waarderingen van andere gebruikers. Dat vind ik persoonlijk ook veel waard.
Leuke review.

Een kritische noot: hoe kan je nu als minpunt aandragen dat het maken van leuke levels niet eenvoudig is. Het is of gemakkelijk en dus (snel) niet leuk of je stopt er wat moeite in en creeert fantastische levels. Voor niks gaat de zon op...
Ik heb het als minpunt aangedragen omdat Sony aangeeft dat het maken van levels zo eenvoudig is. Nou, ten eerste zijn er heel wat tutorials nodig om het maken van levels uit te leggen en ten tweede vind ik het dan nog steeds niet zo makkelijk.

Begrijp me goed, ik maak heel graag zelf levels en heb er veel gemaakt voor games als Quake 3, Half-Life en diverse edities van Unreal Tournament en ik schrik er niet van als een editor wat lastiger is (zoals die van Max Payne ooit), maar als de uitgever aangeeft dat het zo makkelijk en het vervolgens tegenvalt, noem ik dat toch een minpunt.

En dan nog, ik geef aan dat het maken van een level op zich inderdaad makkelijk is, maar het maken van een leuk, interessant en vooral interactief level niet.

[Reactie gewijzigd door Paul Hulsebosch op 26 november 2008 10:20]

"En dan nog, ik geef aan dat het maken van een level op zich inderdaad makkelijk is, maar het maken van een leuk, interessant en vooral interactief level niet."

Ik vind dit maar een rare opmerking.

Het ligt aan je eigen fantasie en creativiteit of je een leuk en interessant level kunt maken.

Nu moet ik wel zeggen: toen ik voor de eerste keer een eigen level in LBP wilde maken, had ik ook zoiets van.. "tsja.. en nu???... wat zal ik eens maken??". Dan kom je erachter dat het nog best lastig is om iets in elkaar te flansen. Er zijn zoooveeel mogelijkheden..

Waarschijnlijk is deze review gebasseerd op een redelijk korte spelervaring. Al doende leert men. Ook het maken van leuke levels! ;)

[Reactie gewijzigd door Dabrezzeman op 26 november 2008 13:52]

Ik heb LBP al een paar weken en ik kan het eens zijn met de reviewer.

Het is inderdaad niet makkelijk om een leuk en vooral goed level te maken.

Zo loop ik constant tegen beperkingen op.
Om een level goed te kunnen bouwen moet je alle elementen die je wilt gebruiken van binnen en van buiten kennen. En dat is niet erg eenvoudig.
Het zit um er in dat je vooral alle beperkingen moet leren kennen. Dan kan je pas beginnen met een level te designen.
Ik ben regelmatig vastgelopen in m'n ontwerp omdat een object zich onder bepaalde omstandigheden anders of onvoorspelbaar gedraagt.

Ook is het lastig om met de kinderlijke tools en een controller snel te werken.
Ik had veel liever een muis en keyboard optie voor het ontwerpen van levels. Dit zou het maken van levels tientallen kerern kunnen versnellen.

Ondanks deze minpunten vind ik dat dit spel hoger moet scoren dan een 7.5
Het ligt aan je eigen fantasie en creativiteit of je een leuk en interessant level kunt maken.

(...)

Waarschijnlijk is deze review gebasseerd op een redelijk korte spelervaring. Al doende leert men. Ook het maken van leuke levels! ;)
Ja al doende leert men; das leuk en aardig. Dat je eigen fantasie en creativiteit de enige belemmering is is een beetje een dooddoener / open deur vind ik.

Voor een spel dat als toegankelijk en (kinderlijk) eenvoudig wordt gemarket, en waar zelf content maken zo´n belangrijk onderdeel is, is het toch een beetje jammer als je als gemiddelde gebruiker niet in staat bent om (liefst een beetje vlot) een mooi en leuk level te creëren tenzij je er weken op oefent. Dit spel is toch (mede) op een jong publiek gericht denk ik? Als die niet snel iets leuks kunnen maken haken ze af, of het levert massa´s aan baggerlevels op.

[Reactie gewijzigd door RagingR2 op 26 november 2008 15:34]

Ik denk dat het niet per definitie (mede) gericht is op een jonger publiek. Natuurlijk zijn er jongeren met een Playstation 3, maar ik denk dat het gros van het jong publiek eerder een Wii in de woonkamer heeft staan, dan een Playstation 3.

Het maken van een leuk level hoeft ook niet gemakkelijk te zijn. Als je je fantasie de vrije loop laat, mag dat best veel tijd kosten. Wanneer je waardering krijgt van anderen die jou level spelen en een goede beoordeling geven, geeft je dat weer voldoening.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Elektrische auto

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True