Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Paul Hulsebosch

Redacteur audio en games

Command & Conquer: Red Alert 3

Conclusie

Red Alert 3 heeft misschien niet de strategische verfijning van Supreme Commander of een willekeurige Total War-game, maar het heeft alles in zich om een groot publiek aan te spreken. Het spel is overzichtelijk, heeft een beperkte tech tree, special abilities voor elke eenheid en je hoeft slechts aan twee grondstoffen te denken. Het is bovendien onderhoudend genoeg, met drie verschillende legers die lekker over de top zijn vormgegeven. De nadruk op co-op is een erg leuke toevoeging en de filmpjes zijn beter en leuker dan ooit - mits je een beetje tegen onderbroekenlol kunt natuurlijk. Wie een serieuze oorlogssimulator zoekt is hier duidelijk aan het verkeerde adres, maar dat geldt voor alle games in het Command & Conquer-universum. De drie campagnes zijn goed opgebouwd, met een langzame introductie van nieuwe eenheden, en ze zijn daardoor onderhoudend genoeg. Als de lol er van af is, dan kan er aan multiplayer en skirmish nog genoeg worden beleefd, al moet worden gezegd dat de strijd soms wat chaotisch wordt en het nieuwe Empire of the Sun wat gewenning vergt. Toch is Command & Conquer: Red Alert 3 leuk genoeg om een lange winter mee door te komen.

Review Command & Conquer: Red Alert 3

Pluspunten

+ Co-op
+ Tussenfilmpjes
+ Humor

Minpunten

- Micromanagement wat lastig
- Pathfinding niet vlekkeloos
- Empire lastig onder de knie te krijgen

Cijfer: 8

TitelCommand & Conquer: Red Alert 3
Box Command & Conquer: Red Alert 3
PlatformPC, Xbox 360 (14 nov.), PS3 (2009)
OntwikkelaarElectronic Arts
UitgeverElectronic Arts
ReleasedatumPC-versie inmiddels verkrijgbaar
Review Command & Conquer: Red Alert 3 Review Command & Conquer: Red Alert 3 Review Command & Conquer: Red Alert 3 Review Command & Conquer: Red Alert 3 Review Command & Conquer: Red Alert 3 Review Command & Conquer: Red Alert 3 Review Command & Conquer: Red Alert 3 Review Command & Conquer: Red Alert 3 Review Command & Conquer: Red Alert 3 Review Command & Conquer: Red Alert 3


Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (126)

Wijzig sortering
Voor de gene die het spel gekocht hebben en maar 19 van de 20 characters van de licensekey in het boekje hebben staan: Origineel T.net artikel en een Tooltje om het op te lossen (forum post met .nl info).

[Reactie gewijzigd door CMG op 10 november 2008 16:37]

Prachtig spel. Heb alle singleplayers (Allied, Soviet, Empire of the Rising Sun) ondertussen uitgespeeld. Mijn plus- en minpunten

+ Humor (LOL, Shogun Executioner)
+ Units die zowel op land als in de lucht kunnen, of in het water als op land, of in de lucht en in het water
+ Elke faction heeft een verschillende bouwmodus (sommige tweakers zullen dit niet fijn vinden, ik vind het wel een grappig alternatief t.o.v. eerdere RA-versies)
+ Abilities/upgrades van gebouwen en units zijn vereenvoudigd t.o.v. C&C3: KW & TW (In plaats van alt+a,alt+s,ald+d is het nu de F-toets waarmee je deze kunt gebruiken)
+ Uitdagende singleplayer
+ Balans is in eerste opzicht een stuk beter t.o.v. C&C3: KW & TW
+ Tussenfilms zijn leuk uitgewerkt

- De AI in skirmish is op alle moeilijkheidsgraden bagger, AI trekt units terug en weer vooruit, in een onsamenhangend aanvalsoffensief
- In-game doet de co-opper soms niet wat je wilt, of het duurt heel lang voordat deze een target aanvalt
- Vrijwel elke unit heeft een special ability, dit is niet altijd even overzichtelijk als je veel verschillende units hebt
- De tussenfilms worden zielig opgeleukt met ruime inkijk bij elke vrouwelijke actrice

Waar ik me niet in kan vinden in dit artikel is dat het Empire of the Rising Sun moeilijk te snappen is. Zodra je even bezig bent in de singleplayer is dit gemakkelijk te doen.

[Reactie gewijzigd door Destralak op 10 november 2008 20:55]

Ik vind het echt een van de slechtste spellen uit de serie, als het niet al de slechtste is. Vind het absoluut geen waardige opvolger van Red Alert. Ik snap ook niet wie zit te wachten op de power points waarme je bonussen kan unlocken, of de manier hoe je resources moet verzamelen. Ik wil gewoon lekkere ore fields waar veel harvesters op staan, met 1 diamond field ergens om goed om te strijden.
De co-op mode is ook vreselijk. Het komt erop neer dat als je even leuk alleen de campaign wil doen, je het niet in je eentje KAN doen. Heel leuk dat het mogelijk is om online met mensen te spelen, maar wat dan als je alleen wil? Je co-commander doet of alles zelf, of doet helemaal niets. Zelfs op hard is de campaign zelfs makkelijker dan Red Alert 2.
De filmpjes zijn wel leuk, maar daar houdt het ook op.
De muziek gaat ook steeds achteruit. Sinds Frank Klepacki niet meer de tunes maakt zijn ze sowieso niet leuk meer. Hoe ze ook maar de originele Deathmarch blijven remixen, ze maken het er alleen maar slechter op.

Conclusie:
Het is totaal geen waardige opvolger van Red Alert 2, noch komt het ook maar iets in de buurt van de rest van de CnC spellen. Van mij zou het spel een kleine 6 krijgen, gewoon omdat het Red Alert is.

Waarschijnlijk komt het door het team dat erop gezet is. Op de bonus disk staat dat alle mensen die eraan werken die hard CnC fans zijn. En daarna worden 2 teamleden aan het woord gelaten (die hard fans dus) die de reeks pas kennen sinds Generals.

Ik wil de oude Westwood terug :'(
Helaas, maar de muziek is wel degelijk gedeeltelijk door Frank Klepacki gemaakt. Onder andere Hell March 3.
Je bent best aan het azijnpissen. Frank Klepachi maakt trouwens weer de muziek voor Red Alert, en je bent ontzettend bang voor verandering.

Westwood komt ook niet meer terug, dus als je nou begint met een beetje realistisch blijven kunnen we echter nog verder komen.
Nou, dan is Frank Klepacki er niet veel beter op geworden. Misschien waren mijn verwachtingen ook wat te hoog gespannen.
Ik weet dat westwood niet terug komt en dat we aan EA gebonden zijn. Maar dat betekent niet dat ik hier tevreden mee ben.
En sorry dat ik hier gewoon geen plezier beleef aan CnCRA3. Dit is de eerste keer dat dit voorgekomen is, en ik speel al CnC sinds 1995 met Tibirium Dawn.
Ik vind dat ze het nog best goed hebben opgepakt juist waar westwood is gestopt. Had van EA slechter verwacht in ieder geval.
Tiberium Wars was wel redelijk. Het erge is dat het verhaal niet klopt. Einstein had prism towers en mirage tanks uitgevonden. Die horen er dus ook niet te zijn.
In Tiberium wars zaten ook wat inconsistenties in het verhaal.
Dat Einstein die dingen uitgevonden had in RA2 wil niet zeggen dat ze niet uitgevonden kunnen zijn door iemand anders in RA3 :)
Hate it or love it, aan de reacties te zien althans...

Natuurlijk wil iedereen Westwood terug, waaronder ik. Helaas gaat dat niet gebeuren, maar een groep mensen zit nu bij Petroglyph Games, bekend van Universe at War.

Een waardig pluspunt is dan ook dat de soundtrack geproduceerd werd door componist Frank Klepacki, die dit bij Westwood al sinds Dune II verzorgt. (Dus ook C&C1/RA1 en opvolgers)

Ik vind het tot nu toe best leuk wegspelen. :)

[Reactie gewijzigd door PD2JK op 10 november 2008 17:58]

Stiekem was Universe at War ook best crappy. En over cartoony gesproken dat was nog bijna erger.
Het zoomniveau is daar ook zo irritant dichtbij. Volgens mij mede omdat ze het naar de consoles willen poorten die verder weg niet aan kunnen.

Nee, eigenlijk waren W2k:Dawn of War en toch weer Supreme Commander nog de beste RTS'en van de afgelopen jaren. Ben benieuwd of Starcraft 2 wel de verwachtingen kan waarmaken.
Ik vond het persoonlijk een flinke tegenvaller. Waar ze met C&C3 aardig op de goeie weg waren, hebben ze hier weer duidelijk een game gemaakt die qua moeilijkheidsgraad echt heel duidelijk mainstream is.
Als je al langer bezig bent met een missie is het omdat je of constant aanvallen moet stoppen, of dat je bijvoorbeeld Kirovs met atoombommen tegen moet houden voor ze van de map vliegen.

Daarentegen krijg wel je zo ongeveer elke 3 seconden een waarschuwing van een aanval op je basis/units/collector, verloren units of ore mines die leeg raken. Hierdoor wordt het erg onoverzichtelijk, wat het sowieso al was doordat elke unit een secundaire functie heeft (en the Empire daar ook echt op draait).

Ook voelen de missies erg saai en eentonig aan, waar je net iets te vaak "destroy the [faction] base" voorbij ziet komen. De missies van the Empire zijn gelukkig iets gevarieerder, maar zijn nog steeds niet echt denderend.

Een 6,7 is naar mijn mening meer op z'n plaats.
Wat een deceptie. Je kunt goed merken dat EA uitgekouwd is op het genre. Weinig vernieuwends, gameplay is hetzelfde als Generals en deze game zorgt maar voor 1 ding: een legere portemonnee.

Afrader. De goede reviews begrijp ik -los van first timers- absoluut niet, de graphics zijn niet grensverleggend en de gameplay is niet beter dan bij Generals. Sterker nog, de gameplay is slechter. De wapens zijn niet goed gebalanceerd en zoals hierboven al werd aangegeven is het strontvervelende rushen ook weer mogelijk. Zelfs de AI doet het op medium of hoger. Daar is weinig strategisch aan en doet mij snel op uninstall klikken zodat ik mijn schijfruimte weer terug krijg.

Goed, op zoek naar een echte strategie game dan maar. C&C is dood.

Uit de review: "Toch is Command & Conquer: Red Alert 3 leuk genoeg om een lange winter mee door te komen."
O ja? Hoe dan, blijft de doos de hele winter branden als je hem in de fik steekt of zo? :P

Tip: download een 'trial' of speel even bij een vriendje voordat je je geld hieraan uitgeeft.
Conclusie: zelfs gratis niet te pruimen als je de oude reeks kent. Weg ermee.
:(

[Reactie gewijzigd door einstein op 13 november 2008 14:14]

Ik heb in het verleden C&C en RA stevig zitten spelen, maar sinds 3D graphics vind ik aan deze spelen (en ook alle age of empires uitvloeisels btw) geen snars meer aan. Ik dacht toen nog dat het er aan lag dat de pc het nog niet aan kon en het te stroperig speelde maar nu ik dit zie (stukje zitten spelen) vind ik de interface nog 3x niks. Als ik een strategisch spel speel heb ik graag overzicht en daar voegt 3d wat mij betreft niets aan toe. Bij dit spel is het overzicht nog wat verder verminderd door iedere vierkante kubieke centimeter vol te propppen met veelkleurige details. De vijanden komen als neurotische insecten van alle kanten aangesneld (mijn god zijn strategiespelen ook al behendigheidsspelen geworden) en zijn voorzien van humoristisch bedoelde fantasie outfits, wapens en voertuigjes. En in de review staat dan dat het spel lekker simpel is gehouden..

[Reactie gewijzigd door HanslH op 13 november 2008 22:42]

speelt erg leuk, helaas dat de AI op hard ook neit veel voor steld, maar in LAN omgeving is deze game super (van weekend uitgebreid getest :+)
zelfde punt inderdaad ook gemerkt, er is duidelijk bezuinigt op de AI in deze versie.
Speel je een skirmish missie op normal dan komen er zo weinig troepen dat je met een stukje simpele muur en wat defense klaar bent.

Wat overigens ook een groot minpunt voor mij is, is de cartoonkwaliteit van het spel. De minimap ziet er niet uit, en ik mis de handigheidjes uit RA2.

Spel was voor mij een grote teleurstelling, natuurlijk zijn de filmpjes wel van goede kwaliteit, maar dat boeit me niet zo veel, het blijft een spel he ;)

Van mij zou het dus maar een magere 6 krijgen, ondermeer daar de slechte AI, de cartooneske kwaliteit en het verdwijnen van yuri :P
Review klopt op een aantal punten ook niet....

rush is heel goed mogelijk, de ai maakt er vanaf medium zelfs volop gebruik van (dan krijg je zon attack dog in je HQ). Zo'n toren kost namelijk 800 en duurt even om te bouwen. Voor die 800 heb je ook 4 infantry units... wil je de hele base coveren dan heb je minstens 3 torens nodig dat gaat dus helemaal niet werken.

Verder is er niks lastigs aan the empire. Elke unit in red alert heeft special powers die belangrijk zijn, alleen bij de empire vallen ze het meest op omdat je land unit ineens air wordt. Verder hoef je er geen gebruik van te maken om te winnen. Je kunt gewoon tanks bouwen voor een grond offensief en vervolgens de strikers (om te vormen in choppers) als anti air. Zo win je zonder ook maar 1x van formatie te wisselen... Gewoon even goed kijken welke unit welke rol heeft.

Verder is het ook niet zo dat er per ore mine maar 1 refinery kan... dat groene plekje is een ADVIES, geen verplichting. Je kunt hem gewoon ergens anders plaatsen en dan stuk of 5 harvesters bouwen die heen en weer rijden naar andere mijnen.

In de patch notes staat ook niets over pathfinding waarom zouden die patches dan iets fixen;).

Verder is VSYNC gewoon uit te zetten en lijkt het er eerder op dat de engine van C&C Generals( Zero hour) is gebruik en niet die van C&C3... Start generals maar eens op... de ground textures en de gebouwen komen wel heel erg overeen.

Geloof niet dat de reviewer veel kaas heeft gegeten van deze rts:S

Meest interessante aan deze rts zijn de verschillen in bouwfuncties vd 3 factions:

alliance: bouwt in een que, binnen bereik van MCV of outpost, haal je deze weg dan kun je dus niet meer in je base bouwen.
sovjet: bouwt direct op het slagveld, binnen bereik van andere gebouwen, de MCV en de outpost
empire of rising sun: bouwt overal dmv uitpakbare nano cores (zegmaar mini MCV"s)

Kwaliteit vd ai schilt nogal per map heb ik gemerkt. Ook is het niet verstandig met meer dan 10.000 te beginnen want dan is de ai tam. Als je hem even de tijd geeft op medium heeft de ai binnen de korste keren een superwapen en daarna gaat hij los met zn laatste tech units;).

Leuke rts maar je mist het overzicht van een rts als company of heroes / World in conflict omdat een grote "mega" map met icoontjes ontbreekt. Handige tip uit de tutorial is wel de toets Q te gebruiken. Zo raak je geen units meer kwijt.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 12 november 2008 18:17]

Met alle respect; red alert had altijd wel wat cheesy's in de filmpjes - maar deze keer vind ik het acteerwerk echt enorm slecht en niet grappig slecht. Daarom kan ik die humor dus ook echt niet waarderen en krijgt het spel van mij een 7tje, omdat het red alert is :? ...

Echt jammer dat Supreme Commander nooit echt - mede door zijn leercurve en mindere toegankelijkheid - stevig is doorgebroken.
Hoor ik daar sarcasme of ben je echt van mening dat de filmpjes echt slecht zijn? ;) Merendeels omdat het ook ECHT over de top wordt neer gezet. Er is niks serieus aan de filmpjes.

Online overigens zijn nog een aantal leuke filmpjes te zien (op de RA3-site) oa. leuke campains en remixes. Uiteraard fantastisch weer ^^
Ik heb toch spijt dat ze zoveel geld hebben 'weggegooid' aan bekend schoon waar men beter wat onbekender schoon had genomen en wat meer geïnvesteerd in de online functies. Het Amerikaans accent van de acteurs tijdens Russische missie is gewoon te duidelijk op stroman na, maar die komt dan ook uit zweden. Het zorgde gewoon voor een plastiek sfeer en zorgde dat je met tegenzin naar de filmpjes keek.

Wat men ook durft te vergeten is dat de fans van RA over het algemeen nu echt volwassen mensen zijn en die dus niet staan te springen voor overdreven puber-boob-factor, versta me niet verkeerd, boobs oké maar niet ten koste van de game en dat is nu wel het geval.

Ook de manier hoe je een co-op of multiplayer missie start is achterlijk slecht.
Er is niet eens een lobbie waar je kan zien of er een spel open staat en waar je kan joinen. Het enige wat je kan doen is inviten, of die aanvaard wordt of niet moet je maar raden. Als je zelf ee invite krijgt moet je eveneens gokken voor wat het is. Heel eerlijk, ik heb het gevoel dat de multiplayer beter uitgewerkt was in RA1 dan in RA3.

De co-op maakt de game teven saai (op medium), er is gewoon geen uitdaging, je moet steeds spurten om je tegenstander af te maken of de AI heeft het gedaan.

In soviet rusland zouden de makers geëxecuteerd worden voor het afleveren van zo een slecht spel dat een schaamte is voor de serie.
Gast, je legt precies neer wat mijn persoonlijke ervaring is met de Westwood franchise sinds het onder de naam EA verschenen is. Zoals bij EA vaak het geval is, werkt een team (loonslaven vaak) aan een spel, en dat moet af zijn voor een bepaalde datum. Na die datum neemt marketing het spel over, die gaan het spel verkopen, en een afdeling helpdesk speelt simple Q&A. Lees: SecuROM resetten. Mocht er iets mis zijn met het spel, is er een >ANDERE< afdeling dan de makers van het spel zelf, die een patch uitbrengen.

Het team wat het spel aanvankelijk in elkaar zette, is vaak al bezig met een nieuw spel, of het is opgedoekt, waarin een gedeelte verder werkt aan een expansion, en de anderen zijn toegewezen aan een ander team om aan een ander project te werken.

Helaas kenmerken EA titels zich vooral door de deadlines. Ik heb geen enkel spel gezien wat "af" is, en tsja, babes inhuren OK, maar besteed het geld liever anders, er zijn geheid goedkopere actrices te huur, die door zo'n eerste cameo kunnen doorbreken. Ik heb Red Alert 3 nog niet gespeeld, en om eerlijk te zijn, ben ik het niet echt van plan. Ik lees nu al dat de multiplayer slecht is uitgevoerd, en wat jij vertelt bevestigd alleen maar het een en ander wat ik eigenlijk al vreesde....

* Umbrah wacht verder op Starcraft II. Hopen dat Activision niet te erg aan het pushen is bij Blizzard.
Gast, je legt precies neer wat mijn persoonlijke ervaring is met de Westwood franchise sinds het onder de naam EA verschenen is
Vergis je niet.. C&C 2 (Tiberian Sun) was al onder de vlag van EA (dat wil zeggen: EA was uitgever en Westwood bestond nog). Daar kwamen dus nog de uitbreiding Firestorm, RA2 en RA2:Yuri's revenge bij, en we hadden tussen neus en lippen door nog een zekere FPS en Emperor. :)

Ik was voordat C&C3 uitkwam even bang dat het, sinds Westwood opgedoekt is, geen "echte" C&C meer zou zijn. Tot mijn grote geluk was het dat toch wel en ik vond het een mooi spel. De magie van de eerste C&C heeft het niet, maar de magie van C&C is grotendeels nostalgie, dus echt eerlijk is dat niet. :P

Na het lezen van deze review heb ik eigenlijk zin om dit spel te kopen en te gaan spelen. Ik ben een sucker voor coop gameplay dus dat klinkt echt leuk. Alleen gaat dat niet gebeuren (dit wordt de eerste C&C die ik niet koop voorlopig...). Als reden hiervoor uiteraard de belachelijke kopieerbeveiligingen: ik weiger dat te sponsoren. Misschien koop ik het over een tijd, als EA zou besluiten die beveiliging enorm te verruimen. En anders maar niet hoor.
Toch zijn er wat kleine minpunten. Zo is het erg leuk dat eenheden een special ability hebben, maar het is minder handig dat je die per soort zelf moet activeren. Vooral omdat het best handig is om bijvoorbeeld die ene raket op het juiste moment op het juiste doelwit af te schieten.
Volgens mij hadden ze hier iets beter naar Blizzard's games mogen kijken. Warcraft III bijvoorbeeld lostte dat wel slim op. Alleen is de opzet van groeperingen bij Blizzard-games iets anders. Nahja, toch, daar is wel iets op te verzinnen want dit is ook wel een echt minpuntje (relatief kleintje).
Ik heb totaal geen vertrouwen meer in EA. Veel te commercieel en alle games worden
volgens een bepaalde formule de deur uit gestoomd. Het creative en spontane is volledig verdwenen. Echt een systeem waardoor alle spellen er middelmatig uit komen. Op de graphics na dan. Want voor nieuwe technologie daar hebben ze wel genoeg knaken voor. Jammer dat dat alleen niet de uiteindelijke speelbaarheid bepaald.

Nee, ik had al zo'n donkerbruin vermoeden dat Red Alert 3 niet aan de verwachtingen zou voldoen. EA zou zijn stategie volledig moeten veranderen, echter verwacht ik niet dat dat zal gebeuren want dan moet er geld ingeleverd worden.

De strategie van Blizzard is vele malen beter. Daar wordt tenminste tijd besteed aan een game. Niet 100 games per jaar de markt op, maar enkel een paar franchises waar een hoop aandacht aan wordt besteed.
Echter hoop ik niet dat Blizzard uiteindelijk de zelfde fout gaat maken als EA. Tot nu toe kun je bijna alle games van Blizzard kopen zonder een teleurstelling te krijgen.
Laat ze deze strategie svp voort blijven zetten. Pas releasen als het spel goed is en de verschillende afdelingen die aan het spel werken zo dicht mogelijk bij elkaar betrekken.

Jammer EA. Helaas geen vertrouwen meer in deze mega ontwikkelaar die alles produceert aan de hand van een formule waardoor alle creativiteit en spontaniteit verdwijnt.

[Reactie gewijzigd door jojoba007 op 11 november 2008 13:56]

Je hebt natuurlijk gelijk en het is heel fout van mij om te zeggen maar,.... Gemma Atkinson maakt voor mij een heleboel goed.

[Reactie gewijzigd door FullThrottle op 10 november 2008 19:14]

Het is [helaas] geen sarcasme van mijn kant :) . Ik vind het fun niveau gewoon echt minder omdat er van die belachelijk flauwe filmpjes inzitten met lage kwaliteit humor. En nee, hij is niet zo "goed fout" dat hij weer leuk wordt; maar gewoon lomp slecht imo.

Ik hou van een RTS met iets meer inhoud, is uiteraard puur persoonlijk!
24-jarigen mogen geen spellen meer spelen? de "gemiddelde (amerikaanse) gamer" schijnt ondertussen 35 te zijn.. welke spellen worden er dan voor die doelgroep gemaakt? het hele idee van die spelseries is toch dat het (enige) nostalgie opwekt? ik denk niet dat de kinderen die nu 15 zijn nog RA1 zullen willen spelen, en RA2 draait onder WinXP ook maar met moeite.

Ik vermoed wel dat ik ook "te oud" ben voor RA3, maar ik vind het verhaal achter RA2+Yuri echt stukken beter uitgevoerd+bedacht dan RA3.
Tanya in RA3 ziet er gewoon uit als een pornoactrice met dat belachelijke haar, al was die noord-engelse wel grappig (maar schijnbaar net 18, aan haar gedrag te geloven)
Ackerman was wel grappig, vooral in z'n limo, maar voor de rest was het spel zo voorspelbaar als de neten in de soviet+USA campagnes
De japanse units zijn best leuk om mee te spelen, al vond ik het nogal vreemd dat prism tanks gewoon nog bestonden, en alle andere dingen die Einstein uitgevonden had ook, op atoomwapens na dan.. beetje kansloos gedaan.

[Reactie gewijzigd door foppe-jan op 10 november 2008 17:39]

ik denk niet dat de kinderen die nu 15 zijn nog RA1 zullen willen spelen, en RA2 draait onder WinXP ook maar met moeite.
Wat bedoel je met RA2 werkt onder XP ook nog maar met moeite? Van het weekend nog ff potje RA2 yuri gespeeld over lan, met zowel Vista x64 als XP computer via TCP/IP (kan normaal niet, maar daarvoor is een patch )

Natuurlijk is het spel wel verouderd om het te vergelijken met nieuwere spellen, grapics zijn niet super, komt mede dankzij de 1024*765 resolutie en de 16 bit kleurdiepte :(. Voor de rest valt het nog reuze mee.
Natuurlijk verwacht de nieuwe generatie wel meer van de grapics, maar ik stoor me er niet super aan!
ik bedoel dat je als je al die patches niet weet te vinden je een spel hebt wat (bij mij) zodra een level/skirmish gestart is al je units killt en Game Over zegt.
dan moet je ook geen illegale versie draaien..
dat gebeurt namelijk alleen bij crappy installaties of (meest waarschijnlijke) een crappy kopie...

ik draai RA2 + yuri notabene op windows 2000 en met een kleine edit op 1920x1200 ;)
Hoe heb het voor elkaar gekregen om op zo'n resolutie te spelen? Had al gekeken in RA2.ini En daar video aangepast, maar geen effect.
ik draai nochtans gewoon op 1680*1050, kan je instellen in de config.ini.
RA2 werkt als een zonnetje op xp...
De meeste mensen die red alert aanspreekt zijn mensen die de campaign spelen en soms een custom game. Die willen allemaal met super lage apm een beetje rustig op hun gemak spelen. Daarom komen rts'en als ra3 nu ook op de consoles uit die je dan met de controller moet spelen. Als je toch als weinig apm hebt maakt dat natuurlijk niet uit, maar als je al enig sinds wat serieuzer een rts speelt is dat natuurlijk niet te doen zonder toetsenbord en muis.
Even een hele korte review. Met al de kleurtjes lijkt het wel een teletubbies aflevering in laats van een C&C game, uitzoemen kan niet echt dus je blijft steeds met je neus veel te dicht op de actie zitten en kan geen overview zien.

De filmpjes zijn dan wel is waar groter wat betreft formaat maar een of twee acteurs daar gelaten is het acteer werk niet eens meer slect te noemen, het is gewoon afgrijzelijk.

Ik werd echt niet goed toen ik de getrainde beren zag en helicopters met benen, zo zijn er nog een heleboel andere zeer slechte en veel al "grappige" units die gewoon de niets anders toevoegen dan het geheel nog belachelijker te maken. Het spel staat ongeveer zo dich bij de oude C&C als de Sims bij SimCity.

Echt rond uit slecht en zeker het geld niet waard.

[Reactie gewijzigd door Rob Coops op 10 november 2008 16:53]

kijk, daar ben ik het nou helemaal mee eens. Alle serieusheid is weg uit het spel. En heb ik mijn resolutie op 1280*1024 staan, zie ik alsnog helemaal niks omdat je nauwelijks kan uitzoomen. Als de game C&C 3 based is, moet het kinderlijk eenvoudig zijn om wat meer overzicht te implementeren, gewoon de zoom vergroten. Verder ben ik niet bepaald onder de indruk van de kwaliteit van de textures en de bont gekleurde gebouwen. Deze game krijgt van mij een 5.
Wauw, ik vond mezelf eerst maar een pessimistische zeikerd, maar ik zie dat vrij veel mensen kritisch staan tegenover C&C3 en Red Alert 3.

Ik sluit me volledig aan bij ikkuqhp, en ik wil graag nog toevoegen dat ik het niet zozeer erg vind dat de serieusheid weg is, die is er tenslotte nog nooit geweest:P.

Ik vind het veel kwalijker dat het nu een zie-ons-grappig-zijn-met-over-de-top units, die er nog is verschrikkelijk lame uitzien.
En dan zetten ze er nog een berg oude units in, in een nieuw jasje, waardoor ze er té cartoony uitzien.

En last but not least: wat is Red Alert zonder atoombommen?
Gelukkig hebben we Kirov units
Over the top units, gestoorde technologie, realisme net zo ver te zoeken als Atlantis.

Welkom in de wereld van Red Alert ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True