Door Eric van Ballegoie

Reviewcoördinator

Samsung S95B Review

QD-oled voor de prijs van een normale oled-tv

Conclusie

Met de S95B gooit Samsung een knuppel in het hoenderhok. Niet alleen omdat Samsung als grootste televisiefabrikant ter wereld nu ook oledtelevisies levert, maar vooral omdat QD-oled op een aantal punten duidelijke voordelen biedt ten opzichte van de bestaande woledtechnologie die in andere oledtelevisies wordt toegepast. QD-oled biedt een hogere helderheid, groter kleurvolume en nog iets betere kijkhoeken. Die voordelen zagen we eerder al bij de Sony A95K, maar die tv had en heeft als nadeel dat de prijs erg hoog ligt: het 55"-model kost op het moment van schrijven ongeveer 2800 euro.

Samsung laat met de S95B zien dat het ook goedkoper kan, want het door ons geteste 55"-model is op het moment dat wij deze review publiceren al te koop voor minder dan 1600 euro, waarmee de tv niet alleen veel goedkoper is dan die van Sony, maar ook competatief geprijsd is ten opzichte van normale woledtelevisies. Wat beeldkwaliteit betreft ontlopen de QD-oleds van Sony en Samsung elkaar weinig, al biedt Sony meer mogelijkheden om het beeld te finetunen. Ook de geluidsweergave van de Sony-tv vinden we wat beter. Daar staat tegenover dat Samsung vier fullspec-HDMI 2.1-poorten en volledige 4:4:4-kleurweergave biedt. Dolby Vision ontbreekt bij Samsung, maar Sony biedt het wel. Beide modellen hebben dus hun voors en tegens, maar als we die tegen elkaar afwegen en ook naar de prijs kijken, komt Samsungs S95B al snel als favoriet naar boven drijven. QD-oled is wat ons betreft geen gamechanger en ook reguliere woledtelevisies als de LG C2 zijn nog steeds uitstekende keuzes, maar voor net geen 1600 euro is de Samsung S95B wat ons betreft zeker een van de beste tv's die je nu kunt kopen, en onze Ultimate Award daarom meer dan waard.

Getest

Samsung OLED QD QE55S95BA Zilver

Prijs bij publicatie: € 1.600,-

Vanaf € 1.239,-

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (2)

Reacties (173)

173
172
105
8
0
44
Wijzig sortering
@Eric van Ballegoie Geen melding van reclame in de menu's bij Samsung. Is dat niet meer het geval?
Pagina 3, tweede alinea:
Net als andere smart-tv-platforms duwt Samsung in die ruimte op het hoofdscherm helaas vrij opzichtig 'suggesties' naar voren. Die suggesties bestaan uit content van streamingdiensten, ook van diensten waar je niet op geabonneerd bent. De contentsuggesties staan los van advertenties, iets waarover we in het verleden meermaals kritisch waren bij Samsung-televisies. Samsung Nederland liet ons eerder dit jaar weten dat de mogelijkheid om advertenties in de interface te tonen nog altijd bestaat, maar dat deze alleen ingezet wordt voor content- en appsuggesties, niet voor advertenties die niets met het smart-tv-platform te maken hebben.
Irritant dat het dat doet "suggesties van streamingdiensten waar je niet eens op geabonneerd bent"...

GoogleTV doet dat dus ook, ondanks dat het letterlijk een instelling is in de config van de Chromecast met GoogleTV, je kan de streamingdiensten die suggesties pushen aan -of uitvinken, maar het werkt voor geen meter want ik heb al 2 jaar geen abo meer op Disney+ en ik krijg nog steeds de ene na de andere Disney+ suggestie op m'n homescreen van GoogleTV, is het niet van dat She-Hulk gedoe, nu weer van een zoveelste Mickey-Mouse herkauwsel..., maakt niet uit: ik moet het niet.

De enige optie die soelaas biedt is de -alleen-apps- modus, waar je op je scherm dus niks meer ziet behalve de tegels van de apps die je geinstalleerd hebt... maar dat vind ik dan weer heel karig want ik vind het juist leuk om wél suggesties te zien van dingen waarop ik wél een abo heb en soms denk van "hey, ziet er tof uit, moet ik 's checken"

[Reactie gewijzigd door PinusRigida op 8 september 2022 14:03]

Ah OK, ik had gezocht op reclame.
Oy. We dachten even dat je het artikel gelezen had ...
Als Tweakers het enige was waar ik mijn vrije tijd aan hoefde te besteden, zou ik het hele artikel doorpluizen. Er zijn ook podcasts, streaming services en informatieve youtube kanalen die om mijn aandacht vechten. Aangezien ik niet op zoek ben naar een smart-TV, omdat er zoiets is als reclame in menu's en apps die niet meer werken op oudere TV's, zoek ik naar de text die mij weerhoudt van een display in mijn lijst van te overwegen toekomstige aankopen op te nemen. LG doet geen reclame in de menu's en het "smart" deel kan vervangen worden door een externe optioe.
en het "smart" deel kan vervangen worden door een externe optioe.
Elke TV kan dat, daarvoor heb je HDMI poorten toch?
Dit! En, hoe zit het met accounts e.d.? Ik kan op mn samsung telefoon geen them instellen zonder een samsungaccount te maken...
Persoonlijk vind ik meer die "gratis" internet tv irritanter die samsung op je forceert. ten minste op mijn lcd uit 2018, neem aan dat deze tv het ook heeft. Zit dan geforceerd op een afstandbediening knop die heel gevoelig is, dus hoe vaak je er per ongeluk komt. En dan geen optie geven om die knop iets anders te mappen.
Geen Dolby Vision, kun je toch niet maken in een tijd dat alle grote streaming diensten dit formaat gebruiken? Zou voor mij een dealbreaker zijn voor een tv in deze prijsklasse.
Voor mij niet. Heb nu al meer dan 6 jaar OLED televisies (verschillende modellen). Dolby Vision is leuk om te hebben, maar ik zou ook prima met dynamic hdr uit de voeten kunnen. Zo baanbrekend vind ik de verschillen absoluut niet. Zou daar echt geen QD-OLED voor laten liggen.

[Reactie gewijzigd door BramViking op 4 september 2022 07:31]

Wat is 'dynamic HDR' volgens jou? Dat is Dolby Vision en HDR10+, waarbij dat laatste nogal door Samsung geforceerd wordt. Maar uiteindelijk vind ik dat HDR één van de beste features is qua beeldkwaliteit, nog meer dan resolutie. En ik wil dat mijn TV de verschillende standaarden kan afspelen. Dolby Vision heeft genoeg content om het als een gemis te beschouwen als het er niet op zit. Er zijn genoeg films op Amazon Prime die het hebben en ook de XBox series X gebruikt het. Dus voor mij is het een dealbreaker en zou ik de TV er voor laten staan. En dat is precies waarom ik geen Samsung tv heb want Samsung mist al jaren Dolby Vision.
Dynamic HDR is inderdaad HDR10+. Dat is nu het mooie van een vrije markt, iedereen kan zijn eigen afweging maken. Voor mij is het NIET een vereisten om te hebben. Ik maak nu al jaren mee wat Dolby Vision kan, en de verschillen zijn absoluut marginaal, en niet groot. Ik vind het belangrijker dat een televisie een goede kleurweergave heeft (REC standaarden). Hogere nits en een betere overgang tussen kleurgradaties kan tonen en tevens gebruik maakt van een minder agressieve ABL en ASBL, dan dat ik enkel kijk of men Dolby Vision ondersteunt.

[Reactie gewijzigd door BramViking op 4 september 2022 10:04]

Het probleem ligt als er content is die Dolby Vision ondersteunt maar niet HDR10+. Dan zit je zonder DMD. Een top HDR scherm moet alle populaire standaarden ondersteunen IMO.
Dat komt zelden tot niet voor. HDR standaard is overal geïmplementeerd waar DV wordt aangeboden.

[Reactie gewijzigd door BramViking op 4 september 2022 19:52]

Het hangt toch ook heel erg af van de content? De dynamische metadata zorg dat ervoor dat het bereik groter is bij donkere scenes en wat belemmert wordt door heldere scenes. Kijkend naar reviews over dynamische metadata, dan is het verschil best aardig te zien. Met name bij heldere delen in donkere scenes. (meer detail)

Maar inderdaad HDR10 is sowieso al een hele verbetering en een goed scherm is veel belangerijker. Bij goedkopere televisies voegt HDR10+ en DV weinig toe. Maar als je kan kiezen dan kan DV en HDR10+ een deal-breaker zijn.
Je kunt Dolby Vision alsnog afspelen zonder dynamic meta data. Met 1000 nits is tone mapping sowieso van minder belang.
Dynamic Meta Data is een van de belangrijkste aspecten van Dolby Vision...
Dit is alleen nuttig voor dynamic tone mapping. Als het scherm helder genoeg is heb geen dynamic tone mapping nodig in principe, en is het clippen van highlights een prima oplossing.
Noem me dan een enkele OLED die 1000 nits aankan.
Samsung S95B (zie deze review).

Abl kan je niet oplossen met dynamic tone mapping.
De kwaliteit van streaming is sowieso ondermaats. Geen DV maakt dan ook niet meer uit.
Als je het beste van het beste wil, koop je schijfjes.
Op zich mee eens qua bitrate. Maar de HDR versies van films op streaming services kijk ik liever dan een gewone bluray zonder HDR.
Er is een groot verschil in weergave afhankelijk of je DV, Filmmaker Pro of Expert ISF gebruikt. Ook bij streamingdiensten.
Probeer Apple TV+ streaming maar eens. Zeer hoge bitrate (40Mbps). Dat is de helft van een uhd Blu-ray Disc. Daar merk je zeker dolby vision op tov hdr10. Niet te vergelijken met Netflix of prime.

Sowieso een hele fijne dienst. Niet veel content maar wel alleen maar kwaliteit
Probeer Apple TV+ streaming maar eens. Zeer hoge bitrate (40Mbps). Dat is de helft van een uhd Blu-ray Disc.
Maximaal ja. 4K discs kunnen oplopen tot 128Mbps. Dus dan komt Apple TV tot een derde.
Los daarvan is DV ook gewoon overhyped. Ik wed dat wanneer je 2 gecalibreerde TV's naast elkaar zet, het gros van de mensen geen verschil ziet tussen DV en HDR10.
Ook niet op 40Mbps.
Ik krijg vaak het idee dat het ontbreken van DV op Samsung TV's voor mensen gewoon een extra reden is om het merk af te zeiken.
Dat is onzin natuurlijk. Zowel de redactie als de websitegebruikers roemen OLED om de kwaliteit en QLED bleef daar flink bij achter. LG had vaak de beste prijs, en Panasonic en Sony vaak de beste beeldprocessing. Samsung had gewoon minder goede tv's.
QLED allemaal leuk en aardig als je er recht voor staat, met een hoek van 15 graden wordt het beeld al beduidend minder en in een 'echte' woonkamer situatie wordt het steeds erger...
@TotallyJorden
Valt reuze mee. Ben in het bezit van een qn95a en je moet toch echt met een forse hoek kijken maar dan ook echt fors. Je moet de tv bijna compleet wegdraaien aleer je kleurverval ziet.
Kleine correctie, "LG had vaak de beste prijs, en Panasonic en Sony vaak de beste beeldprocessing. Samsung had oversaturated kleuren".

Ja dit is beter ;)
Helemaal mee eens, Samsung was voor mij het eerste merk wat afviel toen ik recent naar een nieuwe 65" tv op zoek was juist door het gebrek aan ondersteuning voor Dolby Vision. Dolby Vision is ondertussen zo wijd geadopteerd in de markt dat dat echt niet meer kan.
Dit dus, ben zelf tijdje opzoek geweest naar een goede televisie.
Beeld vond ik een of een andere manier niet prettig om naar te kijken op een Samsung tv.
Zelf zat ik heel erg te twijfelen tussen een 75 inch van Sony of een 55 Inch C9 van LG, tot nu nog steeds geen spijt van dat ik voor een C9 ben gegaan.
Dolby vision is aanzienlijk minder “nodig” als je tv natuurlijk feller kan.
Ik denk dat ondertussen wel duidelijk mag zijn dat het een wedstrijd armpje drukken is tussen Samsung en Dolby en Samsung met zijn marktaandeel Dolby Vision om zeep wil helpen. Niemand kan om Samsung heen, streamingdiensten zullen wat moeten.

Deze TV zou de situatie wel eens snel kunnen beslissen: De afgelopen jaren verloor Samsung marktaandeel, wat in belangrijke mate door het gebrek aan OLED's zal gekomen zijn. Als die daling door QD-OLED stopt, valt de druk op Samsung weg om door de knieën te gaan.
Ik heb een lg oled en de series en films in dolby vision zijn prachtig
" QD-oled voor de prijs van een normale oled-tv"

Er staan al 55" w-oleds in de pricewatch voor iets meer dan de helft van wat deze TV kost....
Zeker, Samsung brengt deze techniek naar een nieuw prijspeil, maar om nu te zeggen dat 1600 Euro de prijs van een normale oled is, is wel een beetje te kort door de bocht volgens mij als de qd-oled 'instapper' nog het dubbele kost... Ok, ik weet niet of alle opties zoals hdmi 2.1 en vrr e.d. ook op de de goedkopere modellen in de pricewatch zitten (heb verder geen vergelijking gemaakt), maar als je niet gamed zijn diverse van deze opties toch een moot point.

Anyway: Een goeie ontwikkeling natuurlijk: Meer keuze voor de consument en laten we daarmee hopen (itt de huidige trend) op termijn ook lagere prijzen.
Die ‘goedkope’ zijn vrijwel allemaal oude modellen van 1-2-3 jaar oud zonder hdmi 2.1, als je kijkt naar effectief nieuwe modellen is 1500 echt wel de prijs. Best een scheve vergelijking.
Nou,
Ik kocht in 2019 al een B9 met hdmi 2.1 voor 1111,- Euro dus zo scheef is die vergelijking niet volgens mij. Ook dat was destijds al de instapper van LG

En ik heb ff de pricewatch erbij gepakt: de LG 55" van 829 Euro heeft hdmi 2.1, VRR etcetera, dus dit is inmiddels geen usp meer volgens mij.

[Reactie gewijzigd door denonman1 op 4 september 2022 12:45]

De 2022 LG A2 55" OLED is de afgelopen weken te koop voor ongeveer 950 euro, dat is toch flink minder dan 1600 euro en dan krijg je het nieuwste LG OLED model.
Misschien ben ik mis maar op de site van LG staat er 1799 advies en 1299 als tijdelijke korting voor een 55 inch a2.

https://www.lg.com/nl/televisies/lg-oled55a26la
Lg heeft al sinds de c9 hdmi 2.1 en 120 hz standaard op hun tv

Dus c9 cx c1 en c2

Dat is nu al meer dan 4 jaar…. Iets beter inlezen
Ik was laatst in de MM en had een HD vol content met verschillende codecs omdat een vriend van mij een OLED wilde kopen.
Deze HD aangesloten op deze TV, en speelde bijna niks af (meerdere usb poorten gebruikt)!
Terwijl mijn eigen OLED thuis wel alles afspeelt wat er op die HD stond.
Ook de HD in een Philips OLED gestopt en die speelde ook alles af wat er op stond)
Waarom dit niet in de test?
Het kan ook wezen dat de Samsung daar een brak model had staan, maar vond (en de verkoper ook) dit erg vreemd, dus...
Normaalgesproken trek je toch gewoon Kodi uit de App Store en draaien maar?
Waarom zitten die usb aansluitingen op een tv dan?
Om een toetsenbord op aan te sluiten, zodat het wat makkelijker is de juiste paths in te geven in Kodi :Y)

Enigszins flauw natuurlijk, maar standaard TV software heeft altijd zo z'n beperkingen. Ik ben er gewoon aan gewend geraakt dat voor "smart" applicaties het het beste is een dedicated stukje software te laten draaien. Of dat nu vanuit de app store op het OS komt, of middels een Chrome of FireTV stick, is me om het even.

Ik denk dat het voor een fabrikant simpelweg niet zinvol is tijd en moeite te steken een compleet arsenaal aan standaarden out of the box te willen ondersteunen wanneer dit dus perfect door apps wordt opgelost.
Ik ben er gewoon aan gewend geraakt dat voor "smart" applicaties het het beste is een dedicated stukje software te laten draaien. Of dat nu vanuit de app store op het OS komt, of middels een Chrome of FireTV stick, is me om het even.
Dat is dus vaak het probleem dat Apps na een paar jaar zomaar "verdwenen" zijn op de Appstore.
Het is zo gemakkelijk om als Henk zijnde bij Ingrid op visite te zijn om je je filmpje/eigen content in een usb slotje te duwen en zonder poespas te kijken.
En op die HD stonden echt geen exotische bestandsformaten.
Ik vind dit echt een faal, net zo als GEEN DV op een tv van €1600 te implementeren om je eigen mislukte HDR10+ te pushen!
Wat zijn de kosten nu voor zo'n groot bedrijf om wat standaard codecs toe te passen?
stick als opslag voor opnames
Om je Chromecast te voeden ;)
Niet iedereen zit daar op te wachten. Connecten via HD/SSD heeft voor mij altijd nog de voorkeur.
Dan heb je alsnog software nodig om het af te spelen. Zie boven. Als het out of the box niet geheel werkt omdat de fabrikant een app store ter beschikking stelt, dan pak je wat uit de app store om je materiaal af te spelen. Of je je data nu van een NAS aftrekt of van een via USB verbonden schijf of stick, is om het even.
Samsung ondersteunt weinig codecs. Dat is altijd zo geweest helaas
Prachtige tv. Ik zit zelf te kijken naar een nieuwe highend tv en zit te twijfelen tussen deze en de LG c2. Beide zijn fantastisch, ik ben alleen benieuwd of deze minder snel inbrand omdat ik hem voor gamen wil gebruiken.
Koop een C1 of G1 in de aanbieding en game er lekker op los gebruik zelf sinds juni vorig jaar een G1 als monitor voor werk en gaming en nog geen vlekje te zien, in windows heb ik de screensaver op 2 minuten gezet.
De G1 heeft een verbeterde EVO panel die wat feller kan en gelijktijdig beter bestand is tegen burn-in. Dit geld ook voor de C2 en G2. Maar ook voor sommige C1's. Aangezien LG in de loop van de C1's productiecyclus steeds meer productiecapaciteit heeft omgebouwd naar de nieuwe EVO panels zijn langzamerhand steeds meer C1's ook uitgerust met zo'n EVO panel en je kan zo'n model herkennen door naar het modelnummer op de doos te kijken voordat je hem koopt.

Zo'n C1 word wat minder hard aangestuurd zodat hij iets minder fel is maar dat zou theoretisch ook betekenen dat deze nog beter bestand is tegen burn-in en een nog langere levensduur heeft. Ik heb nu sinds 2 maanden een 65" C1 met EVO panel en in één woord,... geweldig!
Die methode van op de doos kijken klopt niet. Heb net een nieuwe C1 en volgens het servicemenu is het een WBC panel.
How een 65” oled cx. Sinds launch gebruik ik m voor gaming.(in het begin one x en ps4 pro) Series x ps5 en pc (in t begin)

0 inbranden. Nada noppes

Je moet die gekte niet geloven. Inbranden is echt niet iets waar je druk om moet maken. Zijn vooral haters die het lopen te schreeuwen.
Je moet die gekte niet geloven. Inbranden is echt niet iets waar je druk om moet maken. Zijn vooral haters die het lopen te schreeuwen.
Vandaar dat ik hier een ingebrande LG OLED heb staan.
Welk model? Ik heb momenteel een cx48 als (gaming) monitor en na 6000 uur aantijd nada Noppes in branding. Neemt niet weg dat het niet mogelijk is en je moet echt voorzorgmaatregelen (pixel shift, logo luminance, niet continue oled helderheid op 100%, tv na elke 4 uur even in de standby stand voor de mini pixel refresh) nemen om het potentieel te voorkomen. Maar het is denk ik wel degelijk mogelijk om met normaal gebruik geen inbranding te hebben.
C7 dacht ik. En de nieuwere modellen zullen er ongetwijfeld minder last van hebben hoor. Maar als je 200 uur achter elkaar dezelfde game speelt, met uiteraard wel gewoon tv uitschakelen als je niet speelt, maar wel met constant de minimap rechtsonderin als de tv aan staat omdat er geen andere content in beeld is buiten hetzelfde spel, dan denk ik dat nieuwe modellen ook gewoon inbranden. Die pixel refresh alleen is dan niet genoeg. Wissel je het beeld af (2 uur game X, 2 uur netflix, 2 uur game Y, etc) dan zul je met nieuwe modellen denk ik geen last van inbranden hebben.

Ben je echter een gamer, die ook nog eens honderden uren dezelfde game speelt, dan zou ik zelf geen OLED aanschaffen. Ik ben daarom ook weer terug op LCD, ook al zou ik voor de beeldkwaliteit eerder voor OLED gaan. Maar ik heb nu eenmaal een veelvuldig gamende partner, vandaar dus de ingebrande OLED...

Overigens is er natuurlijk nog niets bekend over de mate en snelheid van inbranden van QD-OLED van Samsung, het is immers een andere techniek dan WOLED van LG. Ik hoop dat deze nieuwe techniek er minder last van gaat hebben. Tijd zal het leren :).
De pixel refresh is toch best een mysterie voor mij. Ik vermoed dat de individuele OLED subpixels stuk voor stuk worden doorgemeten op een weerstand of iets dergelijks. De meetresultaten worden dan in een tabel opgeslagen, en subpixels worden anders aangestuurd aan de hand van die tabel.

Maar ik heb het maar een klein beetje begrepen.
Ik dacht dat je juist stroom op de tv moest laten staan. Ik zou dan denken dat ie het gebruik van de pixels bijhoudt en dan probeert schade ongedaan te maken of juist andere pixels ook te "verslijten".
Of misschien meet ie het wel door, maar dan zou het geen probleem zijn de tv uit te zetten met de stekker. Want na 1 keertje "netjes" uitzetten zou die alle pixels kunnen meten.
Maar misschien is het cumulatief, dat ie "netjes uitgeschakeld" moet worden om elke keer de pixelslijtagetabel bij te werken.
Ja dat klinkt logisch.
Een CX is te jong, inbranding kan soms veel later pas zichtbaar worden zelfs als je die content al lang(maanden/jaren) niet hebt afgespeeld.
Maar ben het er wel mee eens dat inbranding in de praktijk geen issue is. Iets dat je pas na jaren gaat zien op een niet-storende manier.
Hmm ik dacht dat inbranding puur te maken had met statische content, maar ik kan niet echt in de toekomst kijken, alleen naar gebruik.

Klopt ook wat @Bart ® zegt, ik had even niet stil gestaan dat monitor gebruik natuurlijk een stuk meer afwisselend is dan merendeels dezelfde game spelen achter elkaar aan.

Neemt niet weg dat ook daar gewoon rekening mee gehouden kan worden om inbranding uit te stellen, maar goed als je een nier uitgeeft aan een tv wil je daar eigenlijk niet over nadenken, tenzij je echt niets anders dan oled wilt.

Daarbij geloof ik wel dat ik wat degradatie in uniformiteit heb(zie test beelden in m'n forum post hier).
Pre ies bij mij heeft het een jaartje geduurd voor dat ik het echt ging zien maar toch echt ingebrand op mn LG oled.
Ik houd zelf wel rekening met inbranden van OLED, ook voor mobiel overigens. Bij de TV kijk ik welke applicaties statische componenten laten zien. Netflix mag bijvoorbeeld graag een verzadigd rood logo laten zien als de film op pauze staat, en Netflix laat het beeld net te veel bewegen zodat de screensaver niet aangaat.
Ik lees dat je een c7 hebt. Daar is bekend van dat er geen anti image retention bestond. We hebben het nu over een tv van 2022. En nee ik blijf er bij. Burn in is bang makerij en niet van toepassing op huidige oleds. (Mits je natuurlijk alle maatregelen uitschakelt en 10000 uur een statisch beeld 24/7 laat draaien
Mijn cx gebruik bijna enkel voor gamen en speel uren achter elkaar de zelfde games. Nul nada noppes burn in

[Reactie gewijzigd door LockeNL op 4 september 2022 14:36]

Zoveel is burn in niet verbeterd door de generaties heen. Die burn in gaat vanzelf komen bij jouw CX, geef het maar een paar jaar.
Er zijn genoeg tests die aantonen dat burn-in echt is, alleen bij normaal gebruik zul je er weinig tot geen last van hebben.
Ik ben best benieuwd naar jou Oled-light en brightness instellingen voor pc/internet, game console, Tv kijken?
Het zijn onder andere de OLED liefhebbers die hier voor waarschuwen aangezien je zo'n ding netjes wilt houden.

Daarbij is inbranden gewoon een probleem, daar zijn genoeg real world testen van. Dat is gewoon de realiteit van een OLED en als je daar een beetje rekening mee houdt echt geen probleem.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 4 september 2022 12:58]

Wat doen jullie dan met de televisie? Die van ons is nu 3 jaar en van inbranden is geen sprake. We kijken films, gamen met de Switch. Ik denk echt dat inbranden geen probleem is bij normaal gebruik.
Als jij nou vervolgens besluit om een windows pc aan te sluiten en de hele dag de tv als browser te gebruiken, dan kan ik je garanderen dat de taakbalk ingebrand is. Of een andere plausibele use case: nvidia shield met always on aangevinkt. Doordat gedeeltes van het scherm altijd bewegen schakelt het oled bescherm algorithme niet in. Gevolg: inbranding.

Als je de tv als tv gebruikt kan er weinig misgaan, maar er zijn genoeg use cases waar dit niet goed kan gaan.

Daarom: altijd voorzichtig zijn met een oled.
Ik vraag me af hoe ze dat doen met laptops met OLED scherm?

De situaties die je noemt, vind ik niet normaal gebruik. In deze situaties kunnen beter een LCD scherm gebruiken. Ik hoop persoonlijk dat mini-LED beter en goedkoper wordt. Deze schermen zijn wel heel erg mooi.
Laptop hoeven je niet met 800 cd/m² te verblinden, daar hebben ze de energie niet eens voor. De levensduur stijgt enorm naar mate je het scherm minder fel laat branden en dan kan je er ook gerust een desktop op tonen. Sowieso worden laptops ook nog eens eerder afgedankt dan televisies.
Mogelijk omdat ik er voorzichtig mee doe, maat mijn cx48 is na 1 3/4 jaar na 6000 uren als monitor gebruik (incl thuiswerken tijdens corona als software engineer) nog zonder inbranding (zie test beelden in m'n ervaring forum post).

Alleen uniformiteit iets minder denk ik (geen vergelijkings materiaal). Zoals te lezen wel veel voorzorgmaatregelen genomen.

Mogelijk dat over een jaar of x wel inbranding ontstaat maar als t zo doorgaat zal dat met 10k uur zijn. Het is persoonlijk maar het is me dubbel en dwars waard voor wat je er voor terug krijgt.
Ik heb al 5 jaar een OLED C7. Alweer bejaard. Totaal geen sporen van burn-in. Ik game met statische huds, totaal nergens last van. Dus niet druk om maken.

[Reactie gewijzigd door Hulleman op 4 september 2022 23:27]

a

[Reactie gewijzigd door mark.waarden op 4 september 2022 18:15]

Ik ben over gegaan op een Samsung van LG oled, ook omdat mijn Oled "ingebrand" was.
De Samsung die ik nu heb staan kwam met 10 jaar inbrand garantie !!!!
Weet niet of dat beleid nog steeds van toepassing is.
Weet jij je instellingen nog van de LG oled? Oled-light en brightness voor pc/internet, game console, Tv kijken?
ik zou ook de nieuwe philips erbij nemen, de audio modules zijn best wel goed en gebruiken dezelfde panelen als de lg
Panasonic heeft in hun duurdere modellen speciale koeling om inbranden te verminderen in sommige gevallen, bijv de jz1500 of de nieuwere versie daarvan.
Waarom is de beperkte afstandsbediening een negatief punt? Ik heb werkelijk nog nooit zo'n fijne afstandsbediening gehad. Ik vind juist een afstandsbediening met honderd knoppen zwaar irritant en echt niet anno 2022.

Het doet exact wat het moet.
Dan ben ik toch wel benieuwd. Ik kijk nu naar nederland 1. Maar ik wil Discovery bekijken die bij mij op 15 zit. Hoe ga ik daar naartoe met die afstandsbediening?

Dat veel andere afstandsbedieningen wel wat minder knoppen hadden kunnen hebben ben ik het mee eens. Maar dit is wel extreem de andere kant op.
Dan ben ik toch wel benieuwd. Ik kijk nu naar nederland 1. Maar ik wil Discovery bekijken die bij mij op 15 zit. Hoe ga ik daar naartoe met die afstandsbediening?

Dat veel andere afstandsbedieningen wel wat minder knoppen hadden kunnen hebben ben ik het mee eens. Maar dit is wel extreem de andere kant op.
Je drukt de CN knop in en je komt (in ieder geval bij kpn) in je tv gids. 1x CN naar beneden is 1 heel blad naar beneden. 1 pijl naar beneden is 1 zender naar beneden.

Volgens mij was het des tijds bij Ziggo ook zo, maar dat is voor mij al een paar jaar terug.

Je kan zo 50 zenders naar beneden in 5 klikken in 2-3 seconden.
Maar dan klinkt het alsof 55 zenders naarbeneden, 10 klikken is. Zoals ik al schreef, ik denk best dat veel afstandsbedieningen overdreven veel knoppen hebben. En daardoor ook complex worden voor veel mensen. Maar gewoon knoppen voor nummers erop vind ik logisch iets om te hebben.
Het punt is dat je gewoon de afstandsbediening van je provider kunt gebruik voor het tv kijken (als je dat veel doet). Voor de smartfuncties is het numerieke toetsenblok vrij overbodig dus als je dat veel kijkt kun je gewoon de tv-afstandsbediening gebruiken. Alleen als je kijkt met een CI+ module (ziggo) heb je die optie niet.
Ik heb glasvezel met dvb-c, maar dat is natuurlijk een uitzondering. Wel een hele handige uitzondering, gewoon de tv die alles regelt. Hopelijk komt het ook in de toekomst voor interactieve tv gewoon direct via de tv, ipv dat er weer een extra kastje moet gebruikt worden.
Ik vind de afstandsbediening ook heel fijn maar kijk nooit lineaire tv op wat sport na. Als je veel lineaire tv kijkt zijn cijfertjes wellicht wel nuttig inderdaad.
volgens mij is hij ook compatible met google speakers en amazon alexa dus dat is een optie
Je krijgt er 2 afstandsbedieningen bij. De simpele voor streamers. De uitgebreide voor TV kijkers.
Zoals de review al aangeeft zitten er 4 knoppen op die voor het gros van de mensen niks toevoegt of tenminste een gedeelte ervan.

Had dan zo'n knop een mute knop gemaakt en/of een vooruit- en terugspoel knop.

Ik ben het wel eens met dit punt.
Bij Samsung-tv's is de volume-knop de mute-knop. Dus die zit er gewoon op. Een aantal knoppen hebben ook secundaire functie als je ze langer ingedrukt inhoud. Perfect is de afstandsbediening (ook i.c.m. met Tizen-OS) in ieder geval niet.
Kan iemand mij uitleggen waarom Samsung het vertikt om Dolby Vision te ondersteunen op hun TV's?
Omdat Samsung hun eigen HDR10+ standaard heeft gemaakt en probeert te pushen. Volgens mij staan ze daar ondertussen behoorlijk alleen in.
LEtterlijk elk ander TV gebruikt DV... Waarom doen ze zo moeilijk denk ik dan. Ik zou hierom nooit voor Samsung gaan, dat je 2000 euro betaalt en geen DV hebt, lijkt me best irritant.
Bedrijven als Dolby willen belasting heffen op elke TV, da's makkelijk geld verdienen. Samsung heeft daar nee tegen gezegd door met een gratis te implementeren standaard te komen en nu is het een kwestie van armpje drukken met Dolby. Het marktaandeel van Samsung kan de markt niet negeren, Samsung gokt erop dat de streamingdiensten vanzelf een keer met HDR10+ komen.
Ze willen hun “eigen” hdr10+ Dynamic Metadata hdr doordrukken. Dat lukt ze alleen niet.

Voor mij is een oled zonder dolbyvision een no go. En met mij velen.

[Reactie gewijzigd door LockeNL op 4 september 2022 11:52]

Heb deze TV nu ongeveer een week, fijne TV. Persoonlijk heb ik m niet met internet verbonden, en heb ik alle apps op mijn Shield staan.

Heb hem eenmaal moeten verbinden i.v.m. update, en de TV werd zo tergend langzaam toen alle apps werden geïnstalleerd dat ik direct een factory reset heb gedaan. Het paneel is verder prachtig, de instellingen laten wat wensen over en het gemis van Dolby Vision komt ook wat hard aan voor mij.

Voor 1500 zeker een aanrader, maar dan wel met een smart device eraan verbonden en zonder gebruik van dat Tizen OS.
Zou het even laten draaien. Mijn ervaring is dat het eigenlijk behoorlijk snel is.
Persoonlijk vind ik Android TV sowieso een fijnere ervaring, daar heb ik ook een aantal apps die niet beschikbaar zijn voor Tizen. Ik kan er gewoon niet omheen draaien, als ik een TV koop voor 1600 euro dan verwacht ik niet dat deze zich volpropt met apps en ads zodra ik deze aansluit aan het internet.

Liever dan een ervaring met een aantal apps (netflix, youtube, prime) geïnstalleerd en dan kan ik zelf de rest kiezen.

Wellicht zal ik ooit nog terugvallen naar Tizen, maar ik verwacht het niet.
Zitten er advertenties in de software?
Ik had inderdaad een aantal advertenties toen ik de TV voor 15 min had aangesloten aan het internet, maar dit waren content-advertenties. Dus bijvoorbeeld iets van de nieuwe HBO-Max show o.i.d. en geen advertenties over andere ongein.
Niet aan het internet? Maar hoe kan die arme Samsung jou dan van de nieuwste advertenties in het tv menu voorzien :P
Gelukkig was dat ook gedeeltelijk het goal, naast het feit dat ik heb gelezen dat Samsung TV's heel erg aan tracking doen.
Persoonlijk vindt ik het erg jammer dat hier geen one-connect box op zit.
Vindt ik zo fijn wat betreft kabel management.
Beetje raar dat ze hem dan geen 90b noemen, gezien de 95 altijd een one connect box had.
Ja, helemaal mee eens. Ik was van plan mijn oude televisie door deze Samsung S95B te vervangen maar er zit geen one-connect box op, dus zal ik nog even wachten.

Ik begrijp trouwens niet dat Sony, LG of Philips na al die jaren nog altijd geen one-connect box hebben uitgebracht (ben geen expert, maar zover ik kan zien, bestaat er niet echt iets gelijkaardig). Qua LG vind ik hun logo onderaan de wallpaper TVs nogal storend. Hopelijk brengt Samsung een QD-Oled Frame TV uit.
Gaaf ding, maar zonder dolby vision geen koop van mij waard.
En grijs scherm bij lichtinval op het scherm... Wat heb je dan aan die hogere helderheid, als het scherm bij lichtinval hèt selling point van OLED mist, namelijk perfect zwart?
Bij lichtinval op mijn OLED TV is het een mooie spiegel. Als er lichtinval is, heb je sowieso geen perfect zwart. Dus ja, wat maakt het dan uit dat het iets grijzig is? OLED is alleen perfect zwart in een verduisterde ruimte.
Bij deze TV heb je dus reflecties (sowieso al niet zo handig, maar qua WAF is continu de gordijnen dicht ook niet acceptabel), én een grijs ipv zwart scherm.
Maar je hebt ook hogere helderheid, wat volgens mij bij invallend licht een stuk handiger is dan perfect zwart. Perfect zwart is handig als het een verduisterde kamer is, dan levert hij ook.

Nu heb ik hem zelf niet gezien in het echt, dus ik weet niet hoe grijs het grijs is. Maar onder de streep als je invallend licht hebt, gaat geen enkele OLED TV goed zwart tonen.

[Reactie gewijzigd door Sissors op 4 september 2022 12:17]

Ik heb zelf een s95b en het grijze scherm in een verlichte kamer valt tijdens donkere scenes absoluut niet op.
En het scherm gaat zeer goed met reflecties om.

Ik kom van een c8 en mijn reden om hiervan af te stappen was het beeld in een verlichte kamer. Leuk dat het zwart dan nog steeds zwart is, maar de rest was ook gewoon slecht zichtbaar.

Maar ik wilde niet van Oled af. Deze tv voldoet perfect aan mijn wens overdag en s avonds.
grijs is nu ook weer overdreven
Bij deze TV heb je dus reflecties
Maar dan wel een stuk minder dan de LG C2/G2, en ook daar is zwart ook niet perfect zwart bij lichtinval, maar wel zwarter dan bij de Samsung.

Daartegenover staat weer betere (heldere) kleuren en meer helderheid in het algemeen voor de Samsung.
Heb dit zelf mogen ervaren en vond het zeer lastig om te vermijden in de huiskamer.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee