Door Friso Weijers

Redacteur

Samsung Galaxy Z Flip4 Review

Inklappen en wegwezen

Inleiding

In het kort

Hoewel de verbeteringen ten opzichte van de Flip3 klein zijn, blijkt de Galaxy Z Flip4 een duidelijk betere telefoon. In plaats van de absolute hekkensluiter in onze accutests, is de Flip4 een redelijke middenmoter. Is hij toch leeg, dan is het toestel bovendien veel sneller op te laden. De camera van de nieuwe Flip is ook een succes. Video's schieten en ver inzoomen zijn nog de enige dingen die Samsungs niet-vouwende topmodellen echt beter doen. Voor bijna elfhonderd euro is de Galaxy Z Flip4 bepaald niet voor iedereen weggelegd, maar het toestel is ook niet veel duurder dan een normaal topmodel als de Galaxy S22+. Net als dat toestel, heeft de Z Flip4 een mooi 120Hz-oledscherm, een van de snelste smartphonesocs van dit moment, een waterdichte behuizing en een uitstekende updatebelofte. Of je de vouwtelefoon prefereert, hangt dan af van de vraag of je het foldable concept echt leuk vindt en of je bereid bent te leven met de compromissen wat de duurzaamheid op langere termijn betreft.

Getest

Samsung Galaxy Z Flip4, 128GB opslag Zwart

Prijs bij publicatie: € 1.099,-

Vanaf € 793,-

Vergelijk prijzen

Na een voorjaar vol rechthoekige smartphones kwamen deze zomer plots kort achter elkaar de nodige nieuwe foldables uit. Lenovo liet een nieuwe Motorola razr zien, Xiaomi bracht zijn Mix Fold 2 uit en Samsung kwam met updates voor zijn twee vouwtelefoons. De Galaxy Z Flip4, het onderwerp van deze review, is net als de Z Flip3 een moderne variant op het klassieke klapmobieltje. De tabletvormige Galaxy Z Fold4 bespreken we binnenkort in een apart artikel.

Samsung Galaxy Z Flip4 (rechts) en Z Fold4

Afgaande op onze eigen ervaringen lijkt Samsung in Nederland zowat ieder bushokje, elke browserbanner en iedere YouTube-advertentie te hebben opgekocht om de nieuwe foldables wereldkundig te maken. Misschien was het een poging om te verbloemen dat het best wel een saaie introductie is, ook al is een foldable nog steeds iets bijzonders. Ten opzichte van Samsungs foldables met volgnummer 3 zit er maar weinig vernieuwing in het nieuwe duo. De vierde Flip heeft bijvoorbeeld een nieuwe soc, een iets grotere accu en een gewijzigde hoofdcamera, en dat was het wel zo'n beetje. Rondom de introductie waren de naam en de prijs van het nieuwe toestel nog de grootste vragen. Wat het eerste betreft houdt Samsung ondanks de onfortuinlijke connotatie vast aan de naam Z Flip, hoewel het bedrijf de grote letter Z op het doosje ditmaal heeft weggelaten. Aan de prijs is ook niet veel veranderd; 1099 in plaats van 1049 euro voor het 'basismodel' met 128GB opslag.

Foldables blijven voorlopig dus iets voor de happy few. Dat Samsung veruit dominant blijft in dit nog kleine marktsegment, lijkt voorlopig ook een gegeven, ondanks het gebrek aan innovatie en een lagere prijs. In het Westen heb je vrijwel geen andere keus als je een foldable wilt. Fabrikanten als Xiaomi, OPPO, Lenovo en Huawei concentreren zich alle op hun thuismarkt China en leggen vouwtoestellen hier niet in de winkels. De vraag is daarmee in hoeverre Samsungs vierde Flip toch toegevoegde waarde biedt boven de derde iteratie.

Behuizing en scherm

Samsung heeft bij de Galaxy Z Flip4 vastgehouden aan hetzelfde strakke design als bij het vouwtoestel van vorig jaar. De vierde Flip bestaat uit twee delen van Gorilla Glass en aluminium met daartussenin de metalen 'hideaway hinge'. Het middenstuk met gegraveerd Samsung-logo komt alleen tevoorschijn als je de smartphone dichtklapt. Het glas aan de achterkant is grotendeels uitgevoerd in één kleur, met aan de bovenkant een apart gedeelte dat bij alle kleurvarianten is voorzien van zwart glas. Daarin zitten de twee cameralenzen en het coverscherm, waarop notificaties, een klok en diverse applicaties kunnen worden vertoond.

Samsung Galaxy Z Flip4 (paars) versus Z Flip3

Je zult dus goed moeten kijken om de Z Flip3 te onderscheiden van de Z Flip4, maar als je de twee naast elkaar legt, zie en voel je wel degelijk subtiele verschillen. Zo steken de twee cameralenzen aan de achterkant een beetje verder uit. Het toestel is net wat korter, doordat de verhoogde rand rondom het vouwscherm aan de boven- en onderkant een fractie smaller is. Ook het scharnier is compacter, waardoor het toestel dichtgeklapt ook een millimetertje korter is. In de directe vergelijking tussen de Galaxy Z Flip3 en Z Flip4 valt op dat het nieuwe scharnier net iets stroever beweegt, maar dat kan ook komen doordat we de derde Flip al vaker hebben opengeklapt. Uiteraard kun je de Galaxy Z Flip4 net als zijn voorganger weer als een soort piepklein laptopje gebruiken door het scharnier halverwege open te laten staan.

Het metalen frame en het scharnier, nog steeds van Samsungs naar eigen zeggen extra stevige Armor Aluminium, zijn glimmend afgewerkt in plaats van mat, zoals de Galaxy Z Flip3. De rand van het toestel is ook wat meer afgeplat, in overeenstemming met de vormgeving van de Galaxy S22-serie en veel andere smartphones van dit jaar. Het glas aan de achterkant is geüpgraded naar Gorilla Glass Victus+, waarbij het scherm aan de binnenkant nog steeds wordt beschermd door een laag Ultra Thin Glass. Over het vouwscherm zit weer een vooraf aangebrachte plastic screenprotector die je in principe niet mag verwijderen. Het swipen voelt daarmee net niet zo gladjes aan als op een gemiddelde smartphone met glazen scherm en het is ook nogal makkelijk om krassen te maken op de display. Meer dan een vingernagel is er niet voor nodig.

De knoppen en aansluitingen op de Galaxy Z Flip4 zitten op precies dezelfde plekken als bij de telefoon van vorig jaar. Dat betekent dat de vingerafdrukscanner, ingebouwd in de powerknop, weer lastig bereikbaar is. Zelfs als je hem in je rechterhand vasthoudt, komt je duim er misschien niet goed bij. We hadden liever een vingerafdrukscanner aan de achterzijde gezien, of onder het scherm, zoals bij de meeste niet-vouwende toestellen. De stereoluidsprekers aan weerszijden van de display klinken bij de Galaxy Z Flip4 net iets voller dan bij de Galaxy Z Flip3. De trilmotor lijkt onveranderd, wat betekent dat hij wat slapper aanvoelt en minder soorten trilfeedback ondersteunt dan het exemplaar in de S22+, dat we ter vergelijking hebben geprobeerd.

Opengeklapt Dichtgeklapt
Galaxy Z Flip4 Galaxy Z Flip3 Galaxy Z Flip4 Galaxy Z Flip3
Lengte 165,2mm 166mm 84,9mm 86,4mm
Breedte 71,9mm 72,2mm 71,9mm 72,2mm
Dikte 6,9mm 6,9mm 17,1mm 17,1mm
Gewicht 187g 183g 187g 183g

Met 6,9mm in uitgeklapte toestand is de Galaxy Z Flip4 een van de dunste toestellen op de markt. Dichtgeklapt is het toestel 17,1mm dik aan de kant van het scharnier en 15,9mm aan de tegenoverliggende zijde. Beide delen kunnen dus nog steeds niet helemaal plat tegen elkaar worden gevouwen. De kenmerkende kleine kier van Samsungs foldables is een direct gevolg van het scharnierontwerp, dat het scherm bij het dichtklappen een zo scherp mogelijke vouw laat maken. Foldables van andere fabrikanten hebben vaker een elegantere constructie; waarbij een complex geheel van bewegende metalen plaatjes ervoor zorgt dat het scherm dichtgeklapt een waterdruppelvorm maakt. Een dergelijke oplossing kan ook tot gevolg hebben dat de vouw in het scherm opengeklapt minder goed zichtbaar blijft. De Galaxy Z Flip4 en Z Fold4 hebben door hun scharnier nog steeds het bekende gootje in het midden, dat je bij de juiste lichtomstandigheden duidelijk kunt zien en als je eroverheen veegt, ook goed kunt voelen.

We vinden het niet alleen minder fraai, we vragen we ons ook af of de duurzaamheid van de telefoon gebaat is bij de manier waarop Samsung het scharnier heeft vormgegeven. Over de Galaxy Z Flip3 zijn de nodige klachten te vinden van gebruikers bij wie het ultradunne glas op het punt van het scharnier is gebarsten, soms al na enkele maanden gebruik. Het is niet te controleren of dat het gevolg is van onzorgvuldig gebruik of dat het scherm zomaar ineens is stukgegaan, zoals sommige klagers claimen, maar het aantal meldingen is geen goed teken. Mocht je scherm stukgaan, dan is een reparatie waarschijnlijk ook een dure grap. Samsung vraagt bij de Galaxy Z Flip3 tussen de 110 en 180 euro extra voor een nieuwe display ten opzichte van dezelfde reparatie bij de S22+. De kosten voor de vierde Flip staan nog niet op de site. Goedkopere reparaties bij andere bedrijven hoef je ook niet te verwachten; de nodige partijen geven helemaal niet thuis als je met een foldable komt aanzetten.

Met zijn scharnierconstructie die beschadigd kan raken bij een val, en de display die gemakkelijk krast, is een foldable toch al kwetsbaarder dan een gewone telefoon. Met zijn IPX8-rating is de Galaxy Z Flip4 wel een van de weinige waterdichte foldables. Net als de voorganger en de grote Galaxy Z Fold3 en Fold4 is het toestel getest op anderhalve meter diepte in zoet water gedurende 30 minuten. Stofdicht is de Z Flip4 niet, wat wel geldt voor de Galaxy S22-reeks en de meeste andere high-end topmodellen.

Beeldschermen

De specificaties van beide schermen van de Galaxy Z Flip4 zijn ongewijzigd ten opzichte van vorig jaar. Hoewel vooraf geruchten gingen dat het coverschermpje groter zou zijn, is dat niet het geval. Het meet nog steeds 1,9" van hoek tot hoek en heeft een resolutie van 512x260 pixels. Het vouwscherm heeft opnieuw 2640x1080 pixels en een diagonaal van 6,7 inch. De maximale refreshrate bedraagt 120Hz, het scherm ondersteunt HDR10+-content en het heeft een piekhelderheid van 1200cd/m².

  • Piekhelderheid wit (33% schermoppervlak)
  • Minimale helderheid
  • Kleurtemperatuur
  • Gemiddelde grijswaardenfout
  • Gemiddelde kleurfout
Piekhelderheid wit (33% schermoppervlakte)
Smartphone Resolutie Schermtype Helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Apple iPhone 14 Pro 2556x1179 OLED
2.148
Apple iPhone 14 Pro Ma 2796x1290 OLED
2.119
Samsung Galaxy S22 Ultra 3080x1440 OLED
1.495
Samsung Galaxy S22+ 2340x1080 OLED
1.405
Samsung Galaxy Z Fold4 2176x1812 OLED
1.127
Samsung Galaxy S22 2340x1080 OLED
1.126
Samsung Galaxy Z Flip3 2640x1080 OLED
1.065
Samsung Galaxy Z Flip4 2640x1080 OLED
1.036
Google Pixel 6 2400x1080 OLED
988
Xiaomi 12 Pro 3200x1440 OLED
983
Google Pixel 6 Pro 3120x1440 OLED
974
Samsung Galaxy Z Fold4 (voorste scherm) 2176x1812 OLED
962
ASUS Zenfone 9 2400x1080 OLED
933
Sony Xperia 1 IV 3840x1644 OLED
873
OnePlus 10T 2412x1080 OLED
848
OPPO Find X5 Pro 3216x1440 OLED
837
OnePlus 10 Pro 3216x1440 OLED
822
Apple iPhone 14 2532x1170 OLED
813
Apple iPhone 14 Plus 2778x1284 OLED
792
Xiaomi 12 2400x1080 OLED
743
Minimale helderheid
Smartphone Resolutie Schermtype Helderheid in cd/m² (lager is beter)
Samsung Galaxy Z Fold4 2176x1812 OLED
1,47
Samsung Galaxy Z Flip4 2640x1080 OLED
1,68
Sony Xperia 1 IV 3840x1644 OLED
1,72
Samsung Galaxy S22 Ultra 3080x1440 OLED
1,78
Xiaomi 12 Pro 3200x1440 OLED
1,81
Samsung Galaxy S22+ 2340x1080 OLED
1,83
OnePlus 10 Pro 3216x1440 OLED
1,88
Google Pixel 6 2400x1080 OLED
1,88
OnePlus 10T 2412x1080 OLED
1,89
Samsung Galaxy S22 2340x1080 OLED
1,91
Google Pixel 6 Pro 3120x1440 OLED
1,91
Apple iPhone 14 Plus 2778x1284 OLED
1,93
Apple iPhone 14 Pro 2556x1179 OLED
1,93
Apple iPhone 14 Pro Ma 2796x1290 OLED
1,94
Apple iPhone 14 2532x1170 OLED
1,96
OPPO Find X5 Pro 3216x1440 OLED
1,97
Xiaomi 12 2400x1080 OLED
2,03
ASUS Zenfone 9 2400x1080 OLED
2,11
Samsung Galaxy Z Flip3 2640x1080 OLED
2,33
Kleurtemperatuur
Smartphone Resolutie Schermtype Graden in kelvin (lager is beter)
OnePlus 10T 2412x1080 OLED
6.291
Samsung Galaxy Z Flip3 2640x1080 OLED
6.327
Xiaomi 12 Pro 3200x1440 OLED
6.377
OnePlus 10 Pro 3216x1440 OLED
6.455
Samsung Galaxy Z Fold4 (voorste scherm) 2176x1812 OLED
6.486
OPPO Find X5 Pro 3216x1440 OLED
6.588
Samsung Galaxy Z Flip4 2640x1080 OLED
6.591
Samsung Galaxy S22 2340x1080 OLED
6.591
Samsung Galaxy S22+ 2340x1080 OLED
6.614
Apple iPhone 14 Pro Ma 2796x1290 OLED
6.617
Apple iPhone 14 2532x1170 OLED
6.626
Apple iPhone 14 Pro 2556x1179 OLED
6.641
Xiaomi 12 2400x1080 OLED
6.644
ASUS Zenfone 9 2400x1080 OLED
6.647
Samsung Galaxy Z Fold4 2176x1812 OLED
6.705
Samsung Galaxy S22 Ultra 3080x1440 OLED
6.717
Apple iPhone 14 Plus 2778x1284 OLED
6.744
Google Pixel 6 2400x1080 OLED
6.788
Sony Xperia 1 IV 3840x1644 OLED
6.997
Google Pixel 6 Pro 3120x1440 OLED
7.017
Gemiddelde grijsafwijking
Smartphone Resolutie Schermtype Kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
OPPO Find X5 Pro 3216x1440 OLED
0,80
Samsung Galaxy Z Flip3 2640x1080 OLED
1,20
OnePlus 10 Pro 3216x1440 OLED
1,20
Apple iPhone 14 Pro 2556x1179 OLED
1,30
Xiaomi 12 2400x1080 OLED
1,30
Apple iPhone 14 2532x1170 OLED
1,40
Apple iPhone 14 Pro Ma 2796x1290 OLED
1,40
Samsung Galaxy S22 Ultra 3080x1440 OLED
1,50
Samsung Galaxy S22 2340x1080 OLED
1,54
Xiaomi 12 Pro 3200x1440 OLED
2,00
OnePlus 10T 2412x1080 OLED
2,10
Sony Xperia 1 IV 3840x1644 OLED
2,11
Apple iPhone 14 Plus 2778x1284 OLED
2,50
Samsung Galaxy S22+ 2340x1080 OLED
2,95
Google Pixel 6 2400x1080 OLED
3,30
Google Pixel 6 Pro 3120x1440 OLED
3,40
Samsung Galaxy Z Flip4 2640x1080 OLED
3,90
Samsung Galaxy Z Fold4 (voorste scherm) 2176x1812 OLED
3,90
Samsung Galaxy Z Fold4 2176x1812 OLED
4,70
ASUS Zenfone 9 2400x1080 OLED
5,90
Gemiddelde kleurafwijking (excl wit)
Smartphone Resolutie Schermtype Kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Xiaomi 12 2400x1080 OLED
0,40
Xiaomi 12 Pro 3200x1440 OLED
0,60
OnePlus 10T 2412x1080 OLED
0,70
Google Pixel 6 2400x1080 OLED
0,70
Apple iPhone 14 Pro 2556x1179 OLED
0,80
Apple iPhone 14 Pro Ma 2796x1290 OLED
0,80
Apple iPhone 14 2532x1170 OLED
0,90
Apple iPhone 14 Plus 2778x1284 OLED
1,00
Samsung Galaxy Z Flip3 2640x1080 OLED
1,00
Samsung Galaxy S22+ 2340x1080 OLED
1,00
OnePlus 10 Pro 3216x1440 OLED
1,20
Google Pixel 6 Pro 3120x1440 OLED
1,20
Sony Xperia 1 IV 3840x1644 OLED
1,40
OPPO Find X5 Pro 3216x1440 OLED
1,40
Samsung Galaxy S22 Ultra 3080x1440 OLED
1,50
Samsung Galaxy S22 2340x1080 OLED
1,70
Samsung Galaxy Z Fold4 2176x1812 OLED
1,80
Samsung Galaxy Z Flip4 2640x1080 OLED
1,90
Samsung Galaxy Z Fold4 (voorste scherm) 2176x1812 OLED
2,44
ASUS Zenfone 9 2400x1080 OLED
2,60

We hebben onze SpectraCal C6-colorimeter en Portrait Displays Calman Ultimate-analysesoftware erbij gepakt om de beeldkwaliteit te beoordelen. Aan de beloofde 1200cd/m² komen we niet bij het meten van een 33 procent wit vlakje en sdr-beeldmateriaal. Evengoed blijkt de Galaxy Z Flip4 een van de felste schermen te hebben in dit overzicht. De Galaxy S22+ en S22 Ultra gaan nog beduidend feller en zijn daarbij nog beter leesbaar bij stralend zonnig weer. Tijdens het uitvoeren van de cameratest, waarbij we de S22+ naast de Z Flip4 hebben gebruikt, was de camerapreview op de S22+ bijvoorbeeld duidelijker afleesbaar.

Hoewel de Galaxy Z Flip4 geen feller scherm heeft dan de Galaxy Z Flip3, kun je in de praktijk toch een hogere helderheid ervaren. De nieuwste versie van Samsungs OneUI-skin geeft je de mogelijkheid een uitgebreider helderheidsbereik te gebruiken in de handmatige stand, waar je voorheen alleen van de maximale helderheid kon genieten in de automatische modus en wanneer er veel invallend licht werd gedetecteerd.

De minimale helderheid van de nieuwe foldable is lager dan bij de Galaxy Z Flip3 en dat is fijn, want die noteerde nog een hoger minimum dan veel andere toestellen. De kleurweergave van de Galaxy Z Flip4 is minder nauwkeurig dan bij de voorganger, met vooral een verhoogde gemiddelde grijsfout. De weergave van primaire kleuren is nog steeds vrijwel precies wat die moet zijn, zolang je de natuurlijke modus kiest in het instellingenmenu.

Camera

Samsung heeft de Galaxy Z Flip4 voorzien van een vernieuwde hoofdcamera, al kun je misschien beter spreken van een minder achterhaald exemplaar. De hoofdcamera in de derde Flip had specificaties die vergelijkbaar zijn met die van de Galaxy S8, met een naar huidige maatstaven kleine 1/2,55"-sensor van 12 megapixel. De Galaxy Z Flip4 heeft een 1/1,76"-sensor met dezelfde sensorresolutie, maar een 65 procent groter oppervlak. Waarschijnlijk is het dezelfde als in de Galaxy S21. De camera heeft nog steeds dualpixel-autofocus en de optisch gestabiliseerde f/1.8-lens is ook behouden.

De ultragroothoekcamera en frontcamera hebben nog steeds dezelfde specificaties als bij het toestel van vorig jaar. Die zijn dus nog steeds niet zo heel bijzonder. Hoewel de ultragroothoekcamera wel een heel brede beeldhoek heeft, is de sensor kleiner dan bij de S22-serie en heeft de lens geen variabele focus, zodat je er geen goede macro-opnamen mee kunt maken. De frontcamera mist eveneens autofocus, wat andere Galaxy-topmodellen van de afgelopen jaren over het algemeen wel ondersteunen op deze camera.

Fotovergelijking

Voor de praktijkvergelijking hebben we drie toestellen meegenomen: de Galaxy Z Flip4, Galaxy Z Flip3 en het vergelijkbaarste, niet-vouwbare Galaxy-topmodel gelet op prijs en formaat, de Galaxy S22+. Alle drie de toestellen zijn voor de vergelijking geüpdatet naar de recentste softwareversie. In onderstaande galerijen zie je de foto van de Galaxy Z Flip4 steeds als eerste (links), gevolgd door de foto's van de Galaxy Z Flip3 en Galaxy S22+.

Met zijn nieuwe primaire camera brengt de Galaxy Z Flip4 meer in beeld dan de Galaxy Z Flip3, waarbij de Galaxy S22+ een nog iets grotere beeldhoek heeft. De beeldkwaliteit van de nieuwe Flip is beter dan die van het oude model. Zo zien fijne details er scherper uit zonder het waterverfachtige effect dat bij de Galaxy Z Flip3 vaak opvalt als je inzoomt, en bevatten opnamen met een groot contrast tussen licht en donker veel minder ruis in de schaduwen. Bij de Galaxy Z Flip4 slaan ook de highlights minder snel wit uit. Kijk bijvoorbeeld naar de lucht op de eerste foto. Zoals gebruikelijk voor een Samsung-toestel is de kleurweergave verzadigd, waarbij blauwe luchten vaak een beetje naar cyaan neigen.

De camerasensor van de Galaxy Z Flip4 mag groter zijn ten opzichte van zijn voorganger, op zijn beurt heeft de Galaxy S22+ een nog 23 procent grotere sensor met meer dan vier keer zoveel pixels. Je zou zeggen dat de S22+ daarmee betere foto's moet maken dan de Galaxy Z Flip4, maar uit deze fotoserie blijkt eerder het tegenovergestelde. Zo worden fijne details op foto's van de Galaxy Z Flip4 over het algemeen scherper weergegeven dan bij de S22+. Opmerkelijk is ook dat de S22+ meer last heeft van ruis, wat je vooral goed kunt zien in gebieden die ongeveer dezelfde kleur hebben, zoals wolkenluchten. Een verder verschil in de beeldverwerking dat opvalt, is de manier waarop beide toestellen omgaan met contrastrijke scènes. Foto's van de Galaxy Z Flip4 zien er een stuk vlakker uit, met een duidelijker 'hdr-effect' en meer doortekening in de schaduwen. Bij de S22+ zijn schaduwen soms zo donker dat ze helemaal zwart worden en details wegvallen die je bij de Galaxy Z Flip4 wel nog kunt zien.

Wat bij het maken van nachtfoto's opvalt, is dat de Galaxy Z Flip4 nu is voorzien van een automatische nachtmodus. De Galaxy Z Flip3 gaf je wel een hint, maar schakelde niet vanzelf naar de stand waarin het toestel een paar seconden opneemt voor een helderdere foto. Zetten we beide toestellen in de nachtmodus, dan valt op dat de Galaxy Z Flip4 een stuk sneller te werk gaat dan de Galaxy Z Flip3. Waar het oude toestel soms wel vijf seconden de tijd neemt als de scène heel donker is, is de Galaxy Z Flip4 vaak binnen drie seconden klaar. De S22+ is soms nog sneller dan de Galaxy Z Flip4.

Wellicht door de kortere opnametijd, zijn afbeeldingen van de Galaxy Z Flip4 duidelijk scherper dan die van de Galaxy Z Flip3, die meer foutjes bevatten die lijken op bewegingsvervaging. Schaduwen bevatten bij het nieuwe toestel minder ruis en meer detail, net als overdag. Kijk bijvoorbeeld naar de boompjes op het dak van het hotel of de zijkant van het kerkgebouw. De beeldkwaliteit van nachtfoto's van de Z Flip4 is vergelijkbaar met die van de S22+, met een vergelijkbare belichting en een vergelijkbare hoeveelheid detail. De Z Flip4 heeft meer last van lensflares als er een felle lichtbron in de lens schijnt, een effect dat bij de Galaxy Z Flip3 niet zo duidelijk voorkwam. In vergelijking met nachtmodi van andere fabrikanten is de weergave van fijne details niet altijd het natuurlijkst en had de ruisonderdrukking ook nog wat werk kunnen gebruiken. De lucht ziet er op alle drie toestellen steevast vlekkerig uit.

De ultragroothoekcamera van de Galaxy Z Flip3 en Z Flip4 heeft een nog iets bredere beeldhoek dan het nieuwere exemplaar op de S22+. Het is daarmee een van de wijdere ultragroothoekcamera's op een telefoon. Vooral in situaties met een groot verschil tussen licht en donker, bijvoorbeeld de foto in het park waarbij we tegen de zon in hebben gefotografeerd, hebben de foto's van de Flip4 minder detail dan die van de S22+. Daar staat tegenover dat deze camera profiteert van de betere beeldverwerking waarover ook de Snapdragon-aangedreven Flip4 lijkt te beschikken: net iets minder ruis en een helderdere weergave van schaduwen. Zie bijvoorbeeld de boogjes op de middeleeuwse poort. Ten opzichte van de Z Flip3 lijkt de automatische vervormingscorrectie vreemd genoeg minder effectief en we hebben ook weleens ultragroothoekcamera's gezien met minder chromatische aberratie in de hoeken. Je ziet het effect bijvoorbeeld heel duidelijk op de foto van de kerktoren, in de gevels aan de linkerkant.

De eerste fotoserie is gemaakt met 2x vergroting, de tweede met 3x, volgens de camera-app van ieder toestel

Uiteraard is de Galaxy Z Flip4 geen partij voor de Galaxy S22+ als het op inzoomen aankomt. Tweemaal uitvergroten geeft bij geen van beide toestellen een heel scherpe foto, maar de S22+ lijkt fijne details iets beter te reconstrueren, bijvoorbeeld de straatstenen in de bovenstaande opname. Voor driemaal uitvergroten kan de S22+ zijn telecamera gebruiken. Die levert een mooi scherpe foto af, waar de foto van de Galaxy Z Flip4 alleen nog maar vager wordt naarmate je verder inzoomt.

Bovenstaande afbeeldingen zijn stills van 4k/30fps-video's, genomen met de primaire camera (afbeelding 1 en 3) en ultragroothoekcamera

De Galaxy Z Flip4 schiet video met maximaal 4k en 60fps. Opnemen met 8k, zoals de Galaxy S20-reeks en nieuwer dat kunnen, is niet mogelijk omdat er geen sensor met voldoende pixels aanwezig is. Opnamen met 4k en 30fps, die we met alle drie de toestellen hebben gemaakt, bevatten bij de Galaxy Z Flip4 meer detail en minder ruis dan bij de Z Flip3, vooral als de lichtomstandigheden moeilijker worden. De S22+ stemt de belichting naar ons idee beter af op verschillende delen in de scène.

De frontcamera van de Galaxy Z Flip4 moet het stellen zonder autofocus, maar heeft dezelfde sensor als die in de S22+. Dat levert een uitstekende beeldkwaliteit op. We prefereren in dit geval de contrastrijkere weergave van de S22+ boven de fletsere schaduwen van de Flip4.

De Galaxy Z Flip4 heeft nog een tweede manier om betere selfies te schieten; je kunt het coverschermpje gebruiken als viewfinder voor de primaire camera. Net als bij de Flip3 kan dat op twee manieren. Als je het toestel opengeklapt hebt, kun je vanuit een klein knopje in de camera-app overschakelen naar het voorschermpje. Als het is dichtgeklapt, kom je bij de camera door twee keer op de powerknop te drukken. Beide opties hebben hun voors en tegens. Bij een dichtgeklapt toestel kun je vanaf het coverscherm wisselen van camera en tussen de foto- en videomodus, terwijl je als het is opengeklapt meer instellingen en camerastanden tot je beschikking hebt, maar die wel steeds moet aanpassen vanaf het grote scherm.

Samsung Galaxy Z Flip4: Frontcamera (links) versus primaire camera

Fijn is dat foto's en video's die je in de dichtgeklapte modus maakt, nu niet altijd meer een vierkante verhouding hebben, zoals bij de Galaxy Z Flip3 met de oorspronkelijke software. Ook handig is dat de software van de Galaxy Z Flip4 standaard een optie bevat om te schakelen naar een weergave van het volledige camerabeeld. Bij het model van vorig jaar kon dat niet en omdat het coverschermpje een heel andere verhouding heeft dan de gemaakte foto's, was de kadrering dan steeds een beetje gissen.

Software en systeemprestaties

De Galaxy Z Flip4 draait Android 12 en Samsung OneUI 4.1. Net als andere high-end toestellen van Samsung profiteert de nieuwe Flip van de een-na-beste updatebelofte in de industrie: vier OS-upgrades en vijf jaar beveiligingsupdates. Custom-roms lijken er op het ogenblik nog niet te zijn, maar wel is al een andere nuttige toevoeging beschikbaar in de vorm van CoverScreenOS (zie onder).

OneUI 4.1 ziet er op de Galaxy Z Flip4 niet heel anders uit dan op andere toestellen, zoals de Galaxy S22 en S22+. De functionaliteit is ook dezelfde, met de privacyfuncties en automatisch veranderende interfacekleuren uit Android 12 en de grote hoeveelheid extra apps en eigen diensten die worden meegeleverd ten opzichte van andere Android-implementaties. Naast de Play Store is er bijvoorbeeld de Galaxy Store, naast de Google Assistant is er Bixby en naast Berichten is er Samsung Berichten. Voor de rest zijn enkele standaardapps vervangen door Samsungs eigen versies, zoals de telefoon-app, Galerij, Klok en Contacten. OneUI kent ook nog wat eigenaardigheden ten opzichte van standaard Android, zoals de werking van de powerknop, die standaard Bixby opent, en de interface voor het switchen tussen apps, met de drie virtuele schermknoppen in plaats van gebaren. Uiteraard kun je deze instellingen wijzigen om de interface meer te laten lijken op die van andere Android-smartphones en ook in andere opzichten biedt OneUI best wat mogelijkheden om de interface naar smaak vorm te geven.

Ten opzichte van de S22-reeks ontbreekt één functie: desktopinterface DeX, waarmee je het toestel op een extern scherm kunt aansluiten om een soort bureaublad tevoorschijn te halen. Hoewel dat een redelijke nichefunctie is, is het jammer dat de Z Flip4 deze moet ontberen. Gelet op de snelheid van het toestel lijkt er niet echt een duidelijke reden voor, behalve de positionering die Samsung met dit apparaat voor ogen heeft.

De Z Flip4 heeft, net als de Z Flip3, ook weer extra functionaliteit die te maken heeft met de bijzondere formfactor van het toestel. Deze heeft betrekking op de 'laptopmodus', ook wel Flex Mode in Samsung-termen, waarbij de twee delen van het toestel onder een hoek van elkaar staan en het coverscherm aan de voorkant.

De Flex Mode deelt het scherm op in twee delen zodra je het scharnier een stukje dichtklapt. Bedieningselementen komen terecht op het onderste schermdeel, terwijl filmpjes, foto's en video's boven de vouw zijn te vinden. Nog steeds is dat vooral handig als je de camera gebruikt; je hebt geen statief nodig om dit toestel neer te zetten. Voor de rest hebben vooral enkele van Samsungs eigen apps native ondersteuning voor de Flex Mode, zoals de galerij, terwijl er ook wat extra externe apps ondersteuning hebben ingebakken, bijvoorbeeld Instagram en WhatsApp. Heeft de app geen ondersteuning, dan kun je Flex Mode net als vorig jaar forceren. Het onderste schermdeel blijft dan leeg, behalve een paar generieke knoppen en, nieuw dit jaar, een virtuele touchpad. Echt handig maakt die kleine toevoeging de Flex Mode nog steeds niet in de meeste gevallen.

Chrome met de generieke Flex Mode ingeschakeld, met het nieuwe touchpad

Het coverscherm heeft er enkele nieuwe functies bijgekregen. Zo kun je nu direct reageren op binnenkomende notificaties met enkele voorgebakken zinnen, is er een paneel met instellingen voor geluid, wifi en bluetooth, en is er een widget met contacten die je vanaf het buitenschermpje direct kunt bellen. De klok die standaard op het always-on scherm wordt weergegeven, heeft er een paar nieuwe ontwerpen bijgekregen. Er zijn ook een paar thema's in de Galaxy Themes-app beschikbaar die ook iets met het buitenschermpje doen, zodat je hele telefoon dezelfde uitstraling heeft. Tot slot kun je zelf een gif of filmpje instellen als achtergrond voor de klok.

De verbeterde aanpassingsmogelijkheden zijn leuk en aardig; de functionaliteit van het buitenschermpje is nog steeds vergelijkbaar met die van een smartwatch, zonder opties om extra functies toe te voegen buiten het kleine aantal widgets voor basistaken dat Samsung heeft toegevoegd. Als voorbeeld van hoe het ook kan: bij de Motorola razr (2022) is het buitenscherm geen aparte omgeving, maar een uitbreiding op het binnenscherm. Een applauncher en de mogelijkheid om alle apps die op je toestel staan, ook op een klein schermpje weer te geven, zijn daarbij inbegrepen. In dat verband is het hierboven genoemde CoverScreenOS een leuke toevoeging. Met deze app kun je het schermpje van de Z Flip4 gebruiken voor apps en widgets van derden, waarbij je een volledig toetsenbord hebt om op notificaties te reageren.

Systeemprestaties

High-end toestellen van Samsung worden in Europa normaal gesproken aangedreven door een Exynos-processor, maar de foldables vormen een uitzondering. Die hebben tot nu toe allemaal een Qualcomm Snapdragon-soc. Bij de Galaxy Z Flip4 is dat de Snapdragon 8+ Gen 1, een refresh van de Snapdragon 8 Gen 1 van begin dit jaar. Zoals gebruikelijk ben je met de Snapdragon-chip beter uit dan met het Exynos-exemplaar in de overige Samsung-topmodellen. In verschillende synthetische tests scoort de Galaxy Z Flip4 hoger dan de S22 en S22+. We hebben zo'n vermoeden dat ook de betere beeldverwerking in de cameratests weleens het gevolg kan zijn van de keuze voor Snapdragon in plaats van Exynos, terwijl de zuinigere omgang met energie positief bijdraagt aan de accuwerktijd (zie de volgende pagina).

Net als de Galaxy Z Flip3 is de Z Flip4 evenmin de telefoon die je wilt om zijn maximale systeemprestaties. Zoals blijkt uit de 3DMark Wild Life-stresstest die we hebben uitgevoerd op het toestel, haalt het toestel weliswaar een hoge snelheid op de korte sprint, maar zakt de performance ook snel in. Bij andere smartphones blijven de scores beter op peil.

Hoe dan ook biedt de Galaxy Z Flip4 een vloeiende ervaring bij de meeste praktijktaken, net zoals zijn voorganger. Het toestel heeft nog steeds 8GB werkgeheugen en wat opslag betreft kun je kiezen uit 128, 256 en 512GB; de laatste is nieuw. De opslag kan naderhand niet worden uitgebreid. Tot de draadloze verbindingen behoren 5G, Wi-Fi 6 (geen 6E) en Bluetooth 5.2 (was 5.1 bij het oude model). NFC is uiteraard present, een FM-radio niet.

Accuduur

Een groot nadeel van de Galaxy Z Flip3 was de kleine accu. Met 3300mAh had dat toestel een veel geringere accucapaciteit dan andere high-end Android-telefoons, die vrijwel nooit een accu hebben van minder dan 4000mAh. Dat vertaalde zich in de praktijk in een zeer korte accuwerktijd.

Bij de Galaxy Z Flip4 heeft de fabrikant geluisterd naar de feedback en een grotere accu ingebouwd, of beter gezegd, een groter stel accu's. Net als bij de voorganger is de capaciteit verdeeld over twee cellen, met in het bovenste deel een 1070mAh-accu en onderin een 2630mAh-exemplaar voor een totale capaciteit van 3700mAh, 12 procent meer dan vorig jaar.

  • Browsetest Wifi
  • Browsetest 4G
  • Videotest
Accuduur bij webbrowsen (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) Schermtype Tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Apple iPhone 14 Pro Ma 4.323mAh OLED
18u53m
Apple iPhone 14 Plus 4.323mAh OLED
16u49m
Apple iPhone 14 Pro 3.200mAh OLED
15u52m
Samsung Galaxy Z Fold4 (voorste scherm) 4.400mAh OLED
15u11m
Apple iPhone 14 3.279mAh OLED
14u54m
Samsung Galaxy Z Fold4 4.400mAh OLED
13u28m
Samsung Galaxy S22 Ultra 5.000mAh OLED
13u13m
Samsung Galaxy S22+ 4.500mAh OLED
12u44m
ASUS Zenfone 9 4.300mAh OLED
12u43m
Google Pixel 6 4.614mAh OLED
12u22m
Samsung Galaxy Z Flip4 3.700mAh OLED
12u10m
OnePlus 10 Pro 5.000mAh OLED
12u3m
OnePlus 10T 4.800mAh OLED
11u52m
Xiaomi 12 4.500mAh OLED
11u18m
Google Pixel 6 Pro 5.003mAh OLED
11u16m
OPPO Find X5 Pro 5.000mAh OLED
11u9m
Samsung Galaxy S22 3.700mAh OLED
10u56m
Xiaomi 12 Pro 4.600mAh OLED
10u20m
Samsung Galaxy Z Flip3 3.300mAh OLED
9u7m
Sony Xperia 1 IV 5.000mAh OLED
8u52m
Accuduur bij webbrowsen 4G (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) Schermtype Tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Apple iPhone 14 Pro Ma 4.323mAh OLED
16u27m
Apple iPhone 14 Pro 3.200mAh OLED
15u56m
Apple iPhone 14 3.279mAh OLED
15u51m
Apple iPhone 14 Plus 4.323mAh OLED
13u46m
Samsung Galaxy Z Fold4 (voorste scherm) 4.400mAh OLED
13u34m
OnePlus 10T 4.800mAh OLED
12u49m
ASUS Zenfone 9 4.300mAh OLED
12u36m
Xiaomi 12 Pro 4.600mAh OLED
12u36m
Samsung Galaxy S22 Ultra 5.000mAh OLED
12u
OnePlus 10 Pro 5.000mAh OLED
11u33m
Samsung Galaxy Z Fold4 4.400mAh OLED
11u30m
Samsung Galaxy Z Flip4 3.700mAh OLED
11u11m
Samsung Galaxy S22+ 4.500mAh OLED
11u4m
OPPO Find X5 Pro 5.000mAh OLED
10u29m
Xiaomi 12 4.500mAh OLED
9u48m
Samsung Galaxy S22 3.700mAh OLED
9u35m
Google Pixel 6 4.614mAh OLED
9u29m
Google Pixel 6 Pro 5.003mAh OLED
8u38m
Sony Xperia 1 IV 5.000mAh OLED
8u5m
Samsung Galaxy Z Flip3 3.300mAh OLED
6u27m
Accuduur bij video kijken (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) Schermtype Tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Apple iPhone 14 Pro Ma 4.323mAh OLED
1d7u24m
Apple iPhone 14 Plus 4.323mAh OLED
1d3u34m
Apple iPhone 14 Pro 3.200mAh OLED
1d1u41m
OnePlus 10T 4.800mAh OLED
1d30m
Apple iPhone 14 3.279mAh OLED
21u51m
OPPO Find X5 Pro 5.000mAh OLED
21u4m
Google Pixel 6 Pro 5.003mAh OLED
20u12m
ASUS Zenfone 9 4.300mAh OLED
19u36m
Samsung Galaxy Z Fold4 4.400mAh OLED
19u27m
Google Pixel 6 4.614mAh OLED
19u6m
OnePlus 10 Pro 5.000mAh OLED
18u42m
Samsung Galaxy S22 Ultra 5.000mAh OLED
18u40m
Samsung Galaxy S22+ 4.500mAh OLED
18u19m
Samsung Galaxy Z Flip3 3.300mAh OLED
17u53m
Samsung Galaxy Z Flip4 3.700mAh OLED
17u14m
Samsung Galaxy S22 3.700mAh OLED
16u27m
Xiaomi 12 4.500mAh OLED
15u55m
Xiaomi 12 Pro 4.600mAh OLED
13u35m
Sony Xperia 1 IV 5.000mAh OLED
12u30m

De accu van de Galaxy Z Flip4 is dan niet enorm veel groter geworden, uit onze tests blijkt toch dat het toestel een beduidend langere accuwerktijd biedt dan zijn voorganger. In de wifibrowsetest biedt de Z Flip4 een drie uur langere werktijd dan de Z Flip3, terwijl de winst in de 4G-browsetest zelfs vijf uur bedraagt. De videotest is de enige waarin we geen significant langere werktijd meten. Sterker nog, de werktijd is met 17 uur en een kwartier iets korter dan bij het voorgaande model, hoewel het verschil van 3 procent niet significant is. Ook na een hertest gaat de Galaxy Z Flip4 in dit scenario niet langer mee.

Misschien is de zuinigere Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1+-soc een deel van de verklaring voor de verbeterde accuwerktijd, of Samsung heeft meer softwareoptimalisaties doorgevoerd. Hoe het ook zij, de verbeterde autonomie geeft de Galaxy Z Flip4 een significant voordeel boven het oudere model. Dat was van alle high-end smartphones die we onlangs hebben doorgemeten, als een van de snelste weer leeg. De Z Flip4 is alsnog geen accukampioen, maar gaat in de browsetests tenminste niet veel korter mee dan gemiddeld voor een high-end smartphone. Kleine toestellen die niet vouwen, zijn ook niet altijd in het voordeel op de Z Flip4. Zo laten de Galaxy S22, Xiaomi 12 en iPhone 13 mini gemiddeld genomen een kortere werktijd noteren. De ASUS Zenfone 9 biedt als enige consistent een langere looptijd, al is het verschil telkens niet enorm.

Opladen

Samsung heeft voor de Galaxy Z Flip4 niet alleen de accuwerktijd aangepakt, maar ook het trage opladen. Kon dat bij de Z Flip3 slechts met een ouderwets trage 15W; de Z Flip4 kan gebruikmaken van een 25W-laadsnelheid, vergelijkbaar met de Galaxy S22. Dat geldt overigens voor bekabeld laden; draadloos laden kan met maximaal 15W (was 10W). Zoals bij alle midrange- en high-end toestellen van Samsung zul je het laadblokje zelf moeten regelen. In het doosje zit weer alleen een USB-C-kabeltje. Wij gebruikten voor bovenstaande laadtest de 45W-lader die Samsung aanraadt voor de S22+ en S22 Ultra; de Galaxy Z Flip3 hebben we opgeladen met een oudere 15W-lader.

Dankzij het snellere laden tikt de Galaxy Z Flip4 maar liefst een uur eerder de 100 procent weer aan als we het toestel vanaf leeg helemaal volladen. Dat is beter dan gemiddeld, waar de Z Flip3 nog tot de hekkensluiters behoorde. Als het aankomt op het accupercentage dat je na 30 minuten laden kunt bereiken, is de Z Flip4 geen topper. Dan helpt vooral een heel hoge laadsnelheid en in vergelijking met toestellen van Chinese merken is 25W verre van enorm. De OnePlus 10T wordt bijvoorbeeld geleverd met een 150W-lader en zit daarmee na minder dan een halfuur alweer helemaal vol.

Conclusie

Erg veel sjeu zit er in Nederland niet in de markt voor foldables. Bij gebrek aan concurrentie heeft Samsung praktisch een monopoliepositie. Wellicht door dat gebrek aan concurrentie, worden de wijzigingen tussen verschillende toestelgeneraties haast net zo klein als bij normale, niet-vouwende toestellen. Je zou haast zeggen dat het algehele concept van Samsungs klaptelefoon, de Galaxy Z Flip4, daarmee uitgekristalliseerd moet zijn. Dat wagen we toch te betwijfelen. Het ontwerp heeft nog genoeg haken en ogen, zoals het kwetsbare scherm met de scherpe vouw, het scharnier dat niet helemaal plat kan dichtklappen, en het kleine en in functionaliteit beperkte coverscherm. Chinese fabrikanten laten zien dat dat beter kan, maar die brengen hun telefoons niet in Nederland uit.

Aan de vormgeving zitten misschien nog verbeterpunten, maar dat betekent niet dat de Galaxy Z Flip4 een slechte telefoon is geworden. Met beperkte middelen lost Samsung een paar van de grootste nadelen op waarmee de Galaxy Z Flip3 te kampen had: de gebrekkige accuduur en de matige camera. In plaats van de absolute hekkensluiter in onze accutests, blijkt de Flip4 een redelijke middenmoter waar je (met enig beleid) de dag mee doorkomt. Is hij toch leeg, dan is het toestel bovendien veel sneller op te laden dan de Z Flip3. De camera van de nieuwe Flip is met dank aan een nieuwe sensor en goede beeldverwerking ook een succes. Op veel testonderdelen houdt de Z Flip4 de Galaxy S22+ bij of presteert hij zowaar beter. Video's schieten en ver inzoomen zijn nog de enige dingen die Samsungs klassieke topmodel echt beter kan. Het is ook jammer dat de foldable geen goede macrofunctie heeft, maar dat geldt ook voor het Galaxy S-toestel.

Met zijn vanafprijs van bijna elfhonderd euro is de Galaxy Z Flip4 niet voor iedereen weggelegd, maar het toestel is ook niet veel duurder dan een normaal topmodel als de Galaxy S22+. Dankzij de verbeteringen is het op een aantal belangrijke punten niet veel slechter. Net als het Galaxy S-toestel heeft de Z Flip4 een mooi 120Hz-oledscherm, een van de snelste smartphonesocs van dit moment en een waterdichte behuizing. Er staat ook dezelfde software op, met een aantal handige extraatjes voor het vouwscherm en een even uitstekende updatebelofte.

We zijn kortom toch enthousiast over de Galaxy Z Flip4. Of jij dat ook moet worden, hangt af van de vraag of je het foldable concept echt leuk vindt, de hoge startprijs kunt betalen en kunt leven met de compromissen wat duurzaamheid op de lange termijn betreft. Voor wie de saaie afgeronde rechthoeken van tegenwoordig zat is geworden, is deze vouwbare telefoon een verfrissend alternatief.

Getest

Samsung Galaxy Z Flip4, 128GB opslag Zwart

Prijs bij publicatie: € 1.099,-

Vanaf € 793,-

Vergelijk prijzen

Reacties (85)

85
82
31
6
0
35
Wijzig sortering
Over de telefoon zelf: ik heb hem nu 2 weken en het is voor mij een enorm voordeel dat mijn telefoon nu in mijn broekzak past, in plaats van dat je altijd een tas mee moet, of hij voor de helft uit je zak steekt. (FYI: broekzakken in broeken voor vrouwen zijn enorm klein.) De telfoon voelt degelijk aan en is in specificaties ruim voldoende. Zelf heb ik niet echt last van de vrouwlijn, die je wel kunt zien en voelen.

Ik was iets bang voor de batterij en camera, maar beide vallen reuze mee zoals ook te lezen is in de review. De eerste dagen kwam ik wel op een verbruik van 95% per dag, maar ondertussen zit ik op 65-75%. Dit zal altijd persoonlijk zijn natuurlijk, maar de software 'leert' blijkbaar hoe hij de batterij het beste kan optimaliseren. Ook heb ik bij de batterij instellingen het prestatieprofiel op licht gezet, waarbij ik persoonlijk geen verschil merk in snelheid.

Edit; enkel de duurzaamheid van het scherm is nog een zorg, het blijft nieuwe tech. Maar voor de eerste 2 jaar heb je garantie en hopen op een beetje geluk.

[Reactie gewijzigd door Sanny1987 op 26 augustus 2022 09:46]

Heb nu een jaar de Fold 3 en nog geen enkel krasje op het binnenscherm! Als man kan ik wel mijn linker broekzak voor mijn toestel reserveren, dus zit hij nooit met sleutels in een zak of tas.

Het enige wat ik gehad heb is dat de geleverde screenprotector op het binnenscherm los kwam langs het scharnier na een maand of 10, maar die is toen kosteloos binnen een paar dagen vervangen door Samsung.

Al met al super tevreden over de foldables.
Is het ook mogelijk om een selfie te maken met de hoofdcamera terwijl je jezelf blijft zien op het foldable scherm? door het klapmechanisme zou dit moeten werken lijkt me.
Ja, je kan jezelf zien op het 2e scherm aan de buitenkant!
Eigenlijk zonde dat er überhaupt een tweede camera op zit.

Dat geld hadden ze misschien aan andere upgrades kunnen besteden.

[Reactie gewijzigd door DLSS op 26 augustus 2022 15:40]

Je wilt toch ook kunnen videobellen bijvoorbeeld?
Oh ja natuurlijk. Had ik niet aan gedacht (ik doe dat nooit.)
Dat gaat je echt niet lukken, maar het kleine scherm op de buitenkant is meestal genoeg om te zien of jezelf redelijk in het beeld staat.
Dat kan inderdaad met beide hoofdcamera's (je kunt switchen door naar links/rechts te swipen) en ook bij een video

Met volledig schermvulling van het coverscherm is layout precies andersom. Je ziet een liggende deel-uitsnede voor een staande foto zegmaar, dus erboven en eronder heb je nog extra foto die je niet in het scherm ziet. Je kunt dubbelklikken en dan zie je wel de volle fotokaders en dan zie je de volledig staande foto op het liggende scherm, maar dan wordt het beeld op het coverscherm wel heel klein met links en rechts veel zwarte pixels

[Reactie gewijzigd door Sanny1987 op 27 augustus 2022 06:43]

Ook heb ik bij de batterij instellingen het prestatieprofiel op licht gezet, waarbij ik persoonlijk geen verschil merk in snelheid.
Mag ik vragen hoe je dat gedaan hebt? Ik heb een s10e en de batterij daarvan is ook net aan genoeg om de dag door te komen. De s10e heeft ook OneUi 4.1 dus die instelling zou ik ook moeten hebben?
androidpolice concludeert dat het op dit moment enkel beschikbaar is op de Fold 4 en Flip 4.
It’s currently unclear if this feature will come to other Samsung phones as part of One UI 4.1.1 or the upcoming One UI 5 update.

[Reactie gewijzigd door Sanny1987 op 26 augustus 2022 18:57]

Sorry ik moest toch lachen om de "vrouwlijn". :)
Ik heb deze nu ook een paar weken (roze variant) en een welkome en frisse afwisseling. Ik heb niet veel schermtijd per dag en eind van de dag sta ik nog boven de 50% batterij. Mijn S21 haalde dit bij lange na niet, die was <20% in de avond.
Het toestel is lekker snel, scherm is verrassend mooi en helder (alweer beter dan de S21) en de foto's zien er goed uit. Ik vind het scherm aan de voorkant wel iets toevoegen aan meldingen en snelle bedieningen. Het formaat in je broekzak vind ik fijn, lekker compact, en ik kan zowel opengevouwen als dichtgeklapt draadloos laden. Hij is wel weer lang - ik heb kleine handen dus 2 handen nodig voor bediening van elementen boven in het scherm.
De v(r)ouw is goed voelbaar maar niet echt zichtbaar. Ik ben zeker benieuwd hoe lang dit goed gaat en mooi blijft, maar doorgaans gebruik ik een toestel toch niet langer dan 2 jaar. Scherm wordt wel wat stoffig in je broekzak omdat deze niet geheel plat dicht gaat, maar dat vind ik ook wel weer prima met beetpakken en openklappen. Net iets meer grip. Tot nu toe - fijn toestel!
haha oeps, mooie typefout! Eens, tot zover erg tevreden met het toestel!
Voor de hoge prijs lopen er nu nog mooie acties.

Tot 4 september heb je bij vrijwel alle winkels aanspraak op 150,- extra inruil bij het inleveren van oude hardware. Eventueel koop je tweedehands iets uit die lijst wat je in kunt leveren voor 20-30 euro met bijvoorbeeld een stuk scherm, en heb je daarmee 120-130 minder kosten.

Ook was de prijs van het toestel bij abonnement verlenging bij mij slechts 870 euro, en loopt er via Tele 2 en T-mobile er een mooie actie dat je de nieuwe Galaxy Watch 5 LTE krijgt, mits je hem voor 2 oktober 2022 koopt en aanmeld. Deze heeft een nieuwprijs van 350,- en kun je vast voor een mooi bedrag verkopen.

Zo heb ik mijn telefoon geupdate naar de flip 4 voor 390 euro. 870 - 120 (inruil actie, hiervoor iets gekocht voor 30,-) - 250 (horloge) -110 (oude telefoon los verkocht) = 390 euro.

[Reactie gewijzigd door Sanny1987 op 26 augustus 2022 06:58]

Extra toevoeging voor de Belgen:
Je kan als Telenet klant de Z Flip 4 kopen voor 849€ en heb je ook "recht" op 150€ extra inruilwaarde.
Link: https://toestellen.telene...ht-violet-tn-2126587.html
Zo heb ik mijn telefoon geupdate naar de flip 4 voor 390 euro. 870 - 120 (inruil actie, hiervoor iets gekocht voor 30,-) - 250 (horloge) -110 (oude telefoon los verkocht) = 390 euro
Wat een rare rekensom. -120 inruil actie (wat eigenlijk -90 is want je hebt iets van 30 gekocht om dat mogelijk te maken) vervolgens heb je een horloge plus telefoon verkocht (dus ook je eigen geld) om een te kunnen verlengen. Maw de enige korting die je hebt gekregen ja 90e (nog steeds substantieel) maar niet de 480 die jij claimt. Dus je betaalt nog steeds 780e voor het toestel + de kosten van een (2?) jaar abonnement. Maw nog steeds ver boven de 1000e


Ook komt je reactie als een AD over

[Reactie gewijzigd door er0mess op 26 augustus 2022 07:04]

De inruilactie is 150 euro, dus daar voor 30 iets van kopen houd je nog 120 euro over. En gezien je de horloge gratis bij de telefoon krijgt lijkt die 250 euro me ook meer dan terecht.

Je kan het verkopen van je eigen telefoon discutabel vinden in de rekensom, maar genoeg mensen die bij het kopen van een nieuwe telefoon ook nog kijken naar de restwaarde en hun oude eerst op marktplaats gaat voor er een nieuwe komt.

Al met al geen rare rekensom om te laten zien wat het Sanny uiteindelijk gekost heeft
Die van die 150 had ik idd verkeerd gelezen. Maar om nou de prijs van het horloge van je telefoon af te halen vind ik raar want je betaalt nog steeds die prijs (of je nou het horloge er bij neemt of niet)
Ik geef enkel aan wat het mij uiteindelijk gekost heeft.

De eerste actie kan iedereen van profiteren , de tweede slechts een groep.

Voor mijn uiteindelijke kosten reken ik inderdaad verkoop van een nieuw horloge wat je gratis krijgt, wat een significant bedrag waard is. 100 euro onder nieuwprijs is daarvoor vrij redelijk en realistisch. Je hebt hooguit een punt op dat je het inderdaad wel eerst voor moet kunnen schieten.

Mijn oude telefoon van 3 jaar oud heb ik in mijn eigen berekening meegenomen, dat is natuurlijk voor iedereen anders en kun je voor jezelf invullen.

Ook had samsung via hun site enorm goede actie zonder abbo, maar die VIP codes kun je niet meer aan komen, dus heb ik buiten beschouwing gehouden als actie-tips voor mensen die het overwegen om een Flip (of Fold) aan te schaffen

Verder heb ik de abonnementskosten altijd al gehad, dit is niet veranderd.

[Reactie gewijzigd door Sanny1987 op 26 augustus 2022 07:27]

Die abbo kosten zit een lening bij ingerekend, dat vergeet je even!
Hoe bedoel je?
Ik had een abonnement van 25 euro per maand voor onbeperkt data, sms en bellen die ik wel maandelijks op kon zeggen, of verlengen.

Nu verlengd voor hetzelfde pakket en bedrag en zit er wel weer 2 jaar aan vast. Ik heb echter geen telefoonkosten in het abonnement, die heb ik in 1x volledig afgekocht voor 870.

Dus het enige verschil is voor mij dat ik er weer 2 jaar aan vast zit, maar ik ben tevreden met dat abonnement die ik ook al een ruim jaar kon opzeggen of verlengen. Ik wou het sowieso verlengen bij de juiste telefoon en actie.
Tele2 kan je na 1 maand al opzeggen, kost je € 11.
Een cashback actie haal je er toch ook vanaf als je een product koopt? Het horloge (twv 350 euro) dat je GRATIS krijgt bij de telefoon is hetzelfde, alleen dan met de extra stap dat je deze nog even moet verkopen voor je de cashback hebt.

Sanny rekent alleen maar voor hoe hij uiteindelijk maar 390 euro heeft ingelegd (na verkoop van zijn eigen telefoon) voor een flip4. Veel minder dan ik dacht dat het zou kosten. Waardevolle reactie, dankjewel Sanny.

[Reactie gewijzigd door darkpluisje op 26 augustus 2022 07:17]

Dat horloge krijgt ie gratis bij aankoop van de flip4 (en zit dus in die prijs), het staat echt goed en duidelijk uitgelegd en zijn rekensom klopt gewoon.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 26 augustus 2022 09:15]

Je hebt de reactie niet gelezen
Erg mooi en indrukwekkend om te zien als iemand zijn telefoon flipt. Echter zolang de vouw en krasgevoeligheid zo blijft ga ik nog niet instappen.
Ik heb een klein jaar een Flip 3 (en Fold 3) gehad en ik kan er vanalles over zeggen maar ik had geen kras op het hele scherm en ik was er niet extra voorzichtig mee. Zolang er niets hards en scherps tussenkomt als je hem dichtvouwt krijg je er minder snel krassen op dan een telefoon zonder protector. En als de protector vervangen is, is het scherm weer zo goed als nieuw.

Vervelender is dat je dan het toestel moet wipen, opsturen, 3 dagen zonder zit en dan alles weer opnieuw moet instellen (ondanks de goede Smart Switch software. De vouw is zichtbaar maar dit is niet zo vervelend als mensen zeggen en dat is wat je van de meeste gebruikers en reviewers hoort. De techniek is gaaf, iedereen vindt het een gaaf ding maar na een poosje raak je het continu openvouwen wel beu.

Ik in ieder geval wel, niet altijd, maar als je veel berichtjes krijgt is het snel lastiger dan leuker. Dicht is het toestel mooi compact maar wel 2x zo dik als een iPhone Mini die maar net iets langer is. Het elke keer moeten opnemen door gebrek aan functionaliteiten van het buitenscherm en de problemen met de protector (scheurtjes in de vouw) hebben mij doen besluiten een iPhone 13 Mini te kopen.

De Fold heeft een werkbaar buitenscherm maar de problemen met de protector (loslaten en scheuren) waren ook hierbij voor mij reden om de Fold ook weg te doen....
Een vouwbarw Flip 3 is een verademing. Ik kan mij letterlijk niet meer voorstellen dat je een plaat in je broek wilt.

Opvallend vind ik ook dat het scherm als kwetsbaarder wordt gezien. Dit terwijl je deze dichtvouwt en dus daarmee niet kwetsbaar is itt het glas dat altijd en overal krassen kan oplopen. De reviewer lijkt daarmee mi zelf geen gebruik te maken dagelijks van een vouwbaar scherm. Oftewel. Het is eerder een voordeel.

Twijfel nog of de upgrades naar versie 4 het waard zijn t.o.v. versie 3 die nu naar een jaar nog puntgaaf is bij mij.
Je hebt duidelijk het toestel nooit in de echte wereld vastgehouden (of de fotos/video's goed bekeken)

Daar waar het scherm dubbel vouwt zit het niet aan de behuizing vast en is het heel dun en dus kwetsbaar. Qua krassen... Nooit bedacht dat er door het vouwen dus geen gorillaglass/screenprotector op kan zitten?
Het scherm kan niet krassen zolang het dichtgevouwen zit. Dat in tegenstelling tot de normale telefoons waarbij het scherm onbeschermd is.
Een screenprotector is ook bij een fold mogelijk, maar dan moet je hem warm aanbrengen en bij de vouw iets uitrekken door hem even om een potlood oid te trekken. De protector raakt in de vouw uiteindelijk wel los. Je kan er ook voor kiezen om de vouw niet van een screenprotector te voorzien. Dat deel krast ook minder omdat het mee veert en er minder kracht op komt te staan.

Mensen die over de kwetsbaarheid van het scherm van de flip klagen hebben hem echt nooit serieus bekeken of uitgeprobeerd. In de praktijk valt het krassen namelijk reuze mee. Groot voordeel van het flexibele glas is dat het niet breekt. Gezien het grote aantal telefoons waarbij ik een barst door het scherm zie is dat een serieus voordeel.
Ik heb de Fold 4 nu een week en ik heb al een krasje. Klein maar lijkt wel redelijk diep. Hoe je het ook draait of keert (of plooit), het blijft een veel zachter scherm waar veel minder nodig is om toch al schade toe te richten. Ik heb mijn vorige smartphone (Samsung S20) nooit met screen protector gebruikt en na 2 jaar is er hier en daar een heel licht krasje te zien als je echt gaat zoeken.
Ik heb de eerste fold al 4 jaar. Het scherm begint wel wat doffe plekken te vertonen en er zit een diepere kras in. De Fold is in de praktijk ook iets kwetsbaarder, voornamelijk omdat het scherm groter is.

Natuurlijk is het scherm zachter en daardoor kwetsbaarder, maar bij normaal gebruik hoeft dat geen probleem te zijn.
Sorry maar nee, juist als het toestel dichtgevouwen is met een korrel zand ertussen kan dat schuren.
Wat betreft prutsen met een protector en een potlood is precies dat, prutsen.

Ik zeg niet dat het toestel zwak/slecht is, maar wel dat het door het ontwerp het altijd zwakker/slechter is dan een niet vouwbaar model.
De schermdelen sluiten niet tegen elkaar aan. Kleine zandkorrels kunnen er daardoor tussenuit rollen. Grotere zandkorrels worden vastgeklemd en blijven netjes op dezelfde plek. Dat levert een putje op, maar dat verdwijnt na een tijdje weer.
Het is geen toestel om mee naar het strand mee te nemen. De eerste fold kon je zelfs beter helemaal niet buiten gebruiken.

Een kant en klare screenprotector is ook gewoon te koop. https://www.gsmpunt.nl/samsung/galaxy-z-fold-4/display-folie
Sorry, met een screenprotector bedoel ik tempered glass, geen folie. Tuurlijk biedt ieder laagje extra bescherming, maar plastic is nu eenmaal veel zachter dan glass.

Nogmaals, ik zeg niet dat het slecht is, of dat dit model niet weer beter is dan de vorige, alleen dat het door het ontwerp er altijd bepaalde beperkingen en kwestbaarheden zullen zijn die een normaal model telefoon niet heeft.
Een foldable is kwetsbaarder. Dat ontken ik ook niet. Je moet het echter ook niet overdrijven. Voor veel mensen is het ontwerp en materiaal inmiddels goed genoeg om als dagelijkse telefoon te kunnen worden gebruikt.
Een screenprotector met tempered glas en een flexibel deel daartussen bestaat overigens wel. In Korea is die gewoon te koop. Het geeft wel twee lelijke naden op de overgang tussen glas en plastic.
Probleem is dat de meeste krassen ontstaan doordat er iets tussen de schermen zit na het dichtvouwen.
Het scherm van de Fold series is gewoon een stuk zwakker en zachter. Je kunt hem zelfs al krassen met je nagels. Glas kun je heel hard maken (bestand tegen krassen) maar dan breekt het sneller. Heel dun en zacht glas breekt minder snel, maar is heel erg gevoelig voor krassen.

Juist als ie dichtgevouwen wordt en er zit iets tussen heb je gelijk schade.

Wat je hierboven typt is gewoon onzin.
Je moet een Foldable ook altijd in de hand dichtklappen en pas daarna in je zak steken. Je moet een foldable ook nooit dichtklappen met iets er tussen. Je klapt je laptop toch ook niet dicht met je sleutelbos ertussen? Zelfs bij normaal gebruik zie je na verloop van tijd de afdruk van de toetsen in het scherm.
Dichtvouwen met iets ertussen vindt ik geen normaal gebruik. Een telefoon hoort ook niet in een broekzak samen met een sleutelbos. Een normale telefoon kan daar net zo goed schade door oplopen.

Vanaf de Fold 3 is het scherm wel wat harder geworden. Krassen veroorzaken met je nagels kan nog steeds, maar vraagt wel meer kracht dan nodig is om het toestel te bedienen. Als je ban bent voor "nagel krassen" kan je ook gewoon een screenprotector gebruiken. Die kan je gemakkelijk vervangen als er teveel krassen in komen.

Een foldable is een type device waar je wel wat voorzichtiger mee moet omspringen dan een bar met gehard glas, maar binnenshuis, in de auto of OV of desnoods op een terras is een foldable prima bruikbaar, Op de fiets, in de natuur of op het strand kan je gewoon beter geen foldable gebruiken.

Ik heb gisteren een stuk gefietst met zowel een Flip 4 (op het stuur) en een Fold 4 (in de achterzak). Daarbij heb ik een flinke plens sproeiwater over mij heen gehad en beide telefoons hebben geen krimp gegeven. Op het punt van waterdichtheid (sproeiwater en zweet) zijn de foldables dus al helemaal niet zo kwetsbaar meer. Ze krijgen ook gewoon een IPx8 rating mee.

Ik verdedig de foldables niet (ze zijn gewoon kwetsbaarder), maar de kwetsbaarheid wordt wel vaak overdreven.
Het scherm kan wel breken op de vouwlijn. Je ziet dan een hele fijne breuk lopen over de gehele hoogte/breedte van het scherm en een zwarte balk in het midden. Maar dit meer materiaalmoeheid dan dat het breekt door een val o.i.d.
Ik weet dat er rond de laatste jaarwisseling een batch slechte schermen is geweest die zowel voor de Flip 3 als de Fold 3 is gebruikt. Die schermen konden inderdaad breken (niet alleen bij het scharnier). Verder is het heel uitzonderlijk dat een scherm in het scharnier breekt. Het scherm moet 40 000 keer zonder schade open en dicht geklapt kunnen worden. Dat is dus vier jaar lang gemiddeld 25 keer per dag.
Ik had die van mij vrij snel na de release gekocht, dus een andere batch. Aangezien ik mijn telefoon al meerdere keren had laten vallen (zonder hoes), valt het niet meer onder de garantie en heb ik de gratis verzekering (+eigen risico) moeten aanspreken. Wellicht dat het vallen heeft bijgedragen aan het kapotgaan van het scherm.

Wel interessante info, want ik had er weinig vertrouwen meer in vanwege de vele verhalen op het internet (ik weet dat daar een bias mee speelt). Hopelijk hebben ze het dan opgelost.

[Reactie gewijzigd door altijdprijs op 27 augustus 2022 13:42]

Je geeft me de indruk dat jij zelf geen gebruik maakt van een Z Flip. Ik gebruik deze nu ruim een jaar.
Nee, hij is mij veel te duur, maar heb uitgebreid de reviews van de 3 gezien waarin dit duidelijk werd uitgelegd.

Het ligt natuurlijk ook aan wat voor leven je leidt, als jij de hele dag op kantoor zit is dat anders dan wanneer je regelmatig in de buurt van een zandbak, bouwput of het strand te vinden bent.
je regelmatig in de buurt van een zandbak, bouwput of het strand te vinden bent.
Als je daar regelmatig te vinden bent, is het misschien een goed idee om geen folding telefoon te nemen, maar eentje die tegen dat soort omstandigheden kan

Bouwvakkers lopen ook niet rond met een Fold4 maar eerder met een CAT :P
Helder. Geen ervaringsdeskundige. :+
Ik weet niet precies hoe je dit nu bedoelt, maar er zit dus wel Cornering Gorilla Glass op mét een screenprotector. So far so good, na 2 weken nog geen kras.
Conclusie: "Scherm heeft duidelijke vouw en krast gemakkelijk".
Dat is toch wel een enorme dealbreaker hoor. Voor mij dan. Samen met de prijs die je ervoor neer moet leggen. Maar zou het scherm niet krassen en net zo aanvoelen als een normaal scherm, dan wordt die prijs al ineens veel minder belangrijk.

[Reactie gewijzigd door Tweddy op 26 augustus 2022 11:41]

Een screenprotector maakt dat de krassen niet op het scherm zelf komen, maar op een folie die gemakkelijk te vervangen is.
Mijn Samsung Galaxy S10 had binnen 1 jaar meer krassen (rond de 4 diepe en kleine schuurplekjes) dan mijn Samsung Z Flip 3 5G, dit komt omdat je hem over het algemeen dicht in je broekzak stopt en er geen sleutels of contact met andere objecten kan voorkomen.

Wat ik wel heb ondervonden is dat (net als Anakin Skywalker) Zand zijn grootste vijand is,
Als er maar een zand korrel tussen het scharnier komt dan kraakt hij flink wanneer je hem dicht en open klapt. Ik kan mij voorstellen dat dit op termijn wel voor problemen kan zorgen.
Ik blijf het een grappig concept vinden maar het is niet voor mij.

Benieuwd of de prijzen gaan dalen.
Eigenlijk zit ik teveel op m'n telefoon om dat ding steeds open te moeten klappen. Ja dat is slecht ik weet het maar het is nu eenmaal zo ;)

Het zou dus zeker ook niks voor mij zijn, hoewel wie weet is dit misschien een extra drempel :P
als ik hem veel gebruik leg ik hem open op het bureau of op de bank, niemand dwingt je hem elke keer dicht te klappen ;)
Hebben jullie ook niet dat het een beetje zonde voelt als je dingen doet op je telefoon waarvan de experience en effectiviteit 10x beter zou zijn achter een pc?

Ik heb bijvoorbeeld vaak dat ik iets uit loop te zoeken op mijn telefoon terwijl als ik twee kamers verderop achter mijn pc ga zitten het 10x zo snel zou kunnen doen. Toch doe ik dat dan niet…
haha, zeker heel henkenbaar, vooral als je iets doet waar je meerdere browser tabs nodig hebt. Iets wat de Fold zou moeten verbeteren met meerdere apps naast elkaar op het grote binnenscherm, maar die telefoon is me wat te lomp :)
Stiekem moest ik er wel om lachen.
Mooie review en leuke toestel de Galaxy Flip4. Ik vind hem erg leuk vooral het vouwen ervan. Goed dat er vooruitgang is geboekt en er betere hardware in zit en camera's.

Ik zou zelf eerder voor een Galaxy Fold kiezen en kijk erg uit naar de reviews van de Fold 4.
Je kunt de review voor de Fold 4 bijna kopiëren. De upgrade van de hoofdcamera is echter kleiner omdat de Fold 3 al een betere camera had.
Het grote voordeel van het vouwen is dat het een kleiner toestel oplevert. Dat voordeel is bij de Fold4 niet aanwezig, tenzij je altijd met je tablet op stap bent (hoor mij nou eens 2008 praten).
Ik vind het ook een erg leuk toestel, zeker nu de camera en acuurduur gewoon prima zijn geworden. De Flip5 zou wel eens mijn nieuwe telefoon kunnen gaan worden.
Bij gebrek aan concurrentie heeft Samsung praktisch een monopoliepositie. Wellicht door dat gebrek aan concurrentie, worden de wijzigingen tussen verschillende toestelgeneraties haast net zo klein als bij normale, niet-vouwende toestellen.
In feite concurreert Samsung juist met de niet-opvouwbare markt. Maar ondertussen is het maar een hele kleine groep mensen die ze heeft. Ik zie ze eigenlijk alleen in Koreaanse drama (sponsored content), haast nooit in het echt. Prijs is een factor, maar ook mensen die een hoop geld aan een telefoon uitgeven stappen niet allemaal over.

Ik denk dat het deels ook te maken heeft dat de telefoon (voor die prijs) voor een hoop mensen nog niet goed genoeg is. Die vouwlijn is net optimaal en beschaving gevoelig. Een andere reden is dat voor die prijs andere features belangrijker gevonden worden dan het kunnen vouwen.
Ik vind het een knappe innovatie van Samsung, maar ik vind dit nog geen product waar ik enthousiast van word. Dat hangt niet af van of ik het concept leuk vind, maar omdat ik het breukvlak van het scherm nog echt niet goed vind.
In de praktijk merk je de vouw nauwelijks op. Als je films gaat kijken is de vouw overigens wel hinderlijk.
Dus content doet het slecht op een fold. Een smartphone.
Content is niet per definitie film. Tekst en foto's gaan prima. Bij film zit de vouw net in het belangrijkste deel van het scherm.
Tja, films kijken op een telefoon. Het scherm kan daarvoor niet groot genoeg zijn, maar hoe krijg je ‘m vervoerd? Een vouwtelefoon is dan een optie. Maar waarom wordt er dan geen vouwtelevisie ontwikkeld? Van 85” of zo…
Ja leuk. Maar wat je ook doet, hij past niet in je broekzak….😂
Hij oogt als een Gameboy SP. Stiekem genoeg wil ik hem daarom wel hebben.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee