Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jurian Ubachs

Redacteur games

Gears of War 2 - singleplayer

Conclusie

Gears of War 2 is top. Epic heeft het eerste deel kritisch bekeken en zoveel mogelijk minpunten, voor zover die er waren, aangepakt. De singleplayer-modus is verbeterd en - veel belangrijker - er zijn levels toegevoegd waarin je niet op de standaardwijze rond moet rennen. Hierdoor wordt de spelervaring een stuk gevarieerder en voelt Gears of War 2 aan als een beter gebalanceerd spel. Daar komt bij dat het verhaal sterker is en de personages veel meer weten te boeien dan in deel één. Het kost je tussen de tien en twaalf uur om het spel door te spelen. Dat kun je lang of kort noemen, maar dat die uren stuk voor stuk boordevol actie zitten is veel belangrijker.

De meeslepende gameplay wordt ondersteund door de krachtige Unreal Engine 3. Door de grafische verbeteringen is Gears of War 2 een van de mooiste games - zo niet dé mooiste game - die momenteel voor de Xbox 360 verkrijgbaar is, en de uitstekende soundtrack maakt het totaalplaatje helemaal af. Door de wat haperende kunstmatige intelligentie van je team bij het reviven zorgt het spel af en toe voor een beetje frustratie, maar daar kan eenvoudig overheen worden gestapt. Gears of War 2 zal aan het eind van het jaar weer overal meestrijden om 'spel van het jaar-titel' en dat is terecht. Op naar Gears of War 3!

Deze review is volledig gebaseerd op het singleplayer-deel van het spel, omdat we het multiplayer-gedeelte nog niet hebben kunnen testen. De multiplayer zullen we op een later moment bespreken.

Pluspunten

+ Meeslepend
+ Verhaal en personages
+ Afwisseling
+ Graphics
+ Soundtrack

Minpunten

- Reviven door AI wisselvallig
- Binnen een dag uit te spelen

Cijfer: 9,5

TitelGears of War 2
Gears of War 2 pack
PlatformXbox 360
OntwikkelaarEpic Games
UitgeverMicrosoft
Releasedatum 7 november 2008
Gears of War 2 preview Gears of War 2 preview Gears of War 2 preview Gears of War 2 preview Gears of War 2 preview Gears of War 2 preview Gears of War 2 preview Gears of War 2 preview Gears of War 2 preview Gears of War 2 preview Gears of War 2 preview Gears of War 2 preview

Laagste prijzen voor: Gears Of War 2: Dark Corners, Xbox 360
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

Gameshop Play-it

Geen score (0)

€ 19,99

€ 21,97

Kostenoverzicht

Productprijs € 19,99
Opsturen vanaf €14.99,- Brievenbuspakket € 1,98
iDEAL € 0,-
Totaal € 21,97

Bekijk

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (90)

Wijzig sortering
Ik weet niet hoe snel de reviewer speelt, maar 10 tot 12 uur is dubbel zo lang als deel 1, die je in ruim 5 uur wel uit had. Dat het binnen een dag uit te spelen is, is niet zo raar, het is een shooter en geen RPG en dus niet echt een minpunt te noemen.
tsja, als je het op easy speelde dan kwam je er wel in 5 uur doorheen.

Ik snap sowieso niet dat mensen een game beoordelen op de easy modus, natuurlijk loop je er dan snel doorheen.

[Reactie gewijzigd door ocmerius op 4 november 2008 14:21]

De game heeft een veel hogere moeilijkheidsgraad als het eerste deel. De AI is overal een flink stuk verbetert. Het revive probleemp van Jurian ligt meer aan hemzelf denk ik, je collega's komen je namelijk alleen reviven wanneer naar een veilig plekje bent gekropen (elke keer dat ze geraakt worden gaan ze eerst terug schieten). Ook je tegenstanders zijn een stuk slimmer, zo flanken ze je stiekemt en geven de snipers je bijna altijd een headshot (insane).

Gears of war 2 heeft online nog wat tweaks nodig (shotgun) maar ik verwacht dat het niet lang gaat duren tot er een update zal verschijnen.
Ontzettend goeie review!
Vooral hoe er vertelt wordt over de vernieuwingen van het spel :)
En ook zeker hoe ze goed de Unreal engine 3.5 gebruikt hebben..

Alleen 1 ding vindt ik wel raar.
Ikzelf heb namelijk donderdag Gears of War 1 gekocht, en zaterdag uitgespeeld, dus ik weet nu heel goed wat er afspeelt in deel 1.

Gaat om dit stukje:
"In de eerste Act wordt een aantal nieuwe personages aan je voorgesteld, waaronder het groentje Carmine,,,,"
En 1 ding wat er zich dus in deel 1 afspeelt, is dat je Carmine al ontmoet als een groentje, dus al een bekend karakter is.

Carmine wordt door zijn hoofd geschoten in een cutscene tussen bij Chapter 5 van Act 1. In de cutscene zie je de leden van Delta bij elkaar komen, en dan hoor je Kim zeggen "You good?" en dan antwoordt Carmine: "Yeah, but I got a problem. There's something wrong with this thing! 'ergh' It keeps jamming.." Dan staat hij op, intussen zegt hij "See?!" en dan BOOM headshot...

Dus hebben ze hem weer opgelapt ofzo?
Want volgens mij was hij toch heel erg dood...

Voorderest ontzettend vette game!
En ik kan niet wachten tot ie uitkomt :D

[Reactie gewijzigd door KevinBel op 3 november 2008 18:13]

Hmm.. maybe een nieuwe Carmine dan? Ik heb het verhaal ook niet verzonnen, maar in het spel wordt ie neergezet als nieuw character.. Fenix noemt em 'Carmine' maar meestal 'rookie' of 'rook'... Are you okay rook..? etc...
Het is de broer of het broertje van Carmine als ik het me goed herriner.
de nieuwe carmine heet Antony Carmine
woow! Ziet er goed uit.
Zeker niet laag trouwens een 9,5.

btw, is unreal engine 3 ook de motor achter unreal tournament of zit hier helemaal geen verband tussen?
Dit is de 3e Unreal engine. Wordt gebruik voor onder andere:
Bioshock
Gears of war 1
Unreal Tournament 3

Echter gebruikt Gears of War wel een getweakte versie van deze engine. Je zou het beter de Unreal 3.5 engine kunnen noemen.

Ik hoop dat die verbeteringen ook naar Unreal 3 komen. Of in de vorm van een expansion.
Nee, je kan niet spreken van UnrealEngine 3.5. Er is geen UnrealEngine 3.5, alleen UnrealEngine3.

UnrealEngine3 word al jaren door ontwikkeld parallel aan de spelen die Epic ook maakt. Op een gegeven moment word de engine die door het spel gebruikt gefrozen en worden er alleen nog maar dingen gefixed. Terwijl UnrealEngine3 gewoon verder ontwikkeld wordt. De versie van UnrealEngine3 die door GoW2 gebruikt word is al meer dan een half jaar oud. De versie van UnrealEngine3 die in UT3 gebruikt is is al zo'n 1.5+ jaar oud.

UE2.5 was een fluke. Dat kwam doordat er een veel verder ontwikkelde branch van UE2 (in de vorm van UT2003->UT2004) ontstaan was, waarvan Epic besloot om dat de active branch van UE2 te maken. UE3 heeft een meer stabiele levenslijn, en loopt over het algemeen een eindje voor op de spelen die gereleased worden.

[Reactie gewijzigd door elmuerte op 3 november 2008 21:42]

is beide door EPIC gemaakt (de grondlegger van Unreal series en ontwikkelaar van engine)

//edit
zie ook:
http://en.wikipedia.org/wiki/Epic_Games
http://www.epicgames.com

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 3 november 2008 15:48]

Een top Game: een 9,5?

Nadeel: binnen een dag uitgespeeld.

Waarom accepteren we tegenwordig dat games binnen een adem uitgespeeld zijn? wilen we echt 60 euro betalen om 8 uur vermaakt te worden?

zou hem niet meer dan een 7 hebben gegeven.
Wat kost een beetje concert tegenwoordig? Kaartje voor Dance Valley, drank etc etc. Dan ga je wel richting de 100 euro! En dat is dan, oke voor Dance Valley niet zo, ook voor maar een paar uur. Een dance event duurt gemiddeld wel langer, uurtje of 6-8 soms 9, of in het geval van Mysteryland of Dance Valley wel 12 uur of meer.

Maar, to the point. Daar betaal je dus ook veel geld voor en dat is een eenmalige herinnering. Voor de xbox heb je 3 moeilijkheidsgraadjes. Je hebt daarnaast je multiplayer nog, dus het wil niet zeggen dat het spel ook klaar is en in de kast kan na het uitspelen op niveautje makkelijk.

En aan de andere kant, het is maar net wat je er voor over hebt :) Als jij vrienden hebt die het spel ook hebben kan je lekker op Live tekeer gaan. Prima toch! En anders wacht je tot hij wat goedkoper is :)
Aangezien een bioscoopbezoekje van 8 uur ook wel meer dan 60 euro kost (4 a 5 films), een etentje bij een restaurant dat 8 uur duurt zeker ook zo duur is, lijkt het me dat mensen voor 8 uur topvermaak wel 60 euro overhebben ja.
Na de single player heb je ook nog multiplayer. Die geeft je waarschijnlijk nog HEEL wat uren plezier. Er was ook een nieuwe mode in multiplayer, waarbij je met een groepje vrienden het zolang uit moet houden tegen ´waves´ van vijanden. Dat lijkt me echt meesterlijk!
Omdat er nog amper voor betaald word, vrees ik.
Dat een dag uitspelen is dat op de "easy mode AI" of op de hardstyle?

Want ik denk dat als je hem op de hoogste moeilijkheidsgraad zet, je hem niet binnen een dag rond speelt solo.
Je hebt 4 moeilijkheidsgraden (uit mn hoofd weet ik niet of de moeilijkste direct speelbaar is, volgens mij pas nadat je het spel al een keer uitgespeeld hebt) en ik heb em op de 2e gespeeld.. dus van de eerste 3 die je kunt kiezen, de middelste.
Jah, das de verkeerde ;)
Je hebt een mode voor mensen die nog nooit een shooter hebben gespeeld, je hebt optie twee voor mensen die weleens een shooter hebben gespeeld en iets meer uitdaging zoeken dan die brainless fucks die rondlopen in mode één.
En de laatste mode is voor mensen met ervaring in het shooter genre en die moet je dus hebben Jur :P
Je kan tot hardcore kiezen...Insane komt pas beschikbaar na halen hardcore neem ik aan.
in een dag uitspelen is wel erg snel voor een topper :)
Precies, als het zo makkelijk is dan koop ik het niet eens. Mooi of niet (dat is het zeker), ik ga toch niet zoveel uitgeven om door de levels heen te rennen, beetje jammer tegenwoordig, ik zou graag weer eens meerdere weken achter een spel zitten.
Dan is Fallout 3 misschien wat voor je
koste me 1 dag meer (2 dagen) toevallig nog meer tips ? :)
Ga exploren , 2 weken nu al bezig , lvl 16 heb beste armor ( 50 body / 8 head ) , 5 bobbleheads , en main quest + 4 side quests uit , puur omdat ik een 'zwerver' ben. Omdat de wereld zo groot is duurt het ontzettend lang om alles te vinden , en tov oblivion is het nog eens leuk.
Bedenk wel dat dit alleen over de singleplayer gaat ;). Als je eenmaal met de singleplayer klaar bent, kun je je nog wekenlang, zo niet langer, vermaken met de multiplayer.
Als ik het in 14 uur kan uitspelen heeft dat wellicht een positief effect voor mij, want anders zit ik een week lang in me kamer opgesloten 8)7

Vorige deel heb ik helemaal grijs gespeeld, en wacht met smart tot deze door de brievenbus valt!
Vergeet niet dat je ook online kan, en dat is (vind ik zelf) erg leuk!
Ik kan niet wachten totdat ik heb in huis heb!
Indeed je kan er ook online mee en dat is zeker ook erg leuk. Maar als ik het vergelijk met Halo 3, wat ik dan nogal eens speel, daar had ik veel liever nog veel langer single-player willen spelen, vooral vanwege een mooi verhaal, de sfeer, etc. dit vind ik online altijd een stuk minder vooral vanwege de andere setting en het meer gewoon knallen. Online spelen is meer voor het "zo nu en dan" weer eens opstarten van het spel, single-player daar ga je lekker voor zitten om zo om de dag langzaam verder te komen in het verhaal. Halo 3 vond ik super, maar dat gevoel zakte volledig weg toen ik het in 1 dag had uitgespeeld. Nu speel ik het online zo af en toe, maar dat is dus puur "popcorn-spelen", effe zonder al teveel verhaal.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 4 november 2008 10:55]

Je kunt ver elke game supersnel uitspelen, maar als je een spel op't gemak speelt heb je er meer genot van :) (en duurt het langer)
De nadruk ligt op goede verhaallijn. Character building en binding.
Dit houd in qualiteit vs kwantiteit.
Ik knal liever 20 uur dan 'n leuk verhaal van 5 uur. En dus meer nadruk op de gameplay ipv story.

De Dev's hebben voor die weg gekozen.
De 10 uur die je speelt is wel explosief. Je krijgt eigenlijk de actie die je bij een "normaal" spel in 20 uur krijgt.

Echt een superspel.Vooral veel "wow" momenten.
Wat mij betreft een 10.
Ik knal liever een miljard uur in een lekker multiplayer. Of Crysis Warhead, das ook een lekkere singleplayer. Eerst speel ik altijd de SP voor de skills en dan de MP voor de kick.
Éen dag met 2 man op Insane gaat dus de uitdaging worden. :)

1 dag op Easy of Normal geloof ik wel, maar ik vind dat je daar tegenwoordig een game niet meer op af mag rekenen.
Als je de eerste GoW kent, weet je dat je dat spel gewoon 4 of 5keer uitspeelt. Metal gear solid was ook uit op 5uur spelen maar dat spelen we ook allemaal meerdere keren.
MGS4 is in 5 uur te spelen als je er echt heel snel doorheen raced. Als je de cutscenes allemaal bekijkt (en dat doe je de eerste keer doorspelen toch?) zit je al meteen aan het dubbele. Mijn eerste doorgang was 25 uur, maar ik heb me dan ook niet gehaast...
Ik vind uberhaupt dat games die bij tweakers.net overrated worden. Ik zou persoonlijk een game die vernieuwend is, maar niet volledig vernieuwend niet hoger dan een 9 geven. En zeg nou zelf, is gears of war 2 gewoon niet een sequal die een beetje meer bells and wistles heeft dan het origineel?
En is dan en negen niet veels te hoog? ik zou eerder gaan voor een 8. Maargoed, ik heb het spel nog niet gespeeld. Ik zit ook maar theorie te verkondigen.
Sinds wanneer moet een game perse vernieuwend zijn om een hoog cijfer te krijgen?
als het niet vernieuwend is, krijg je snel het gevoel dat je het al eens gedaan hebt, en is het dus minder leuk. dit geldt natuurlijk meer voor veteranen van het genre (waar ik mijzelf toe reken).
Nou, ik reken mezelf ook tot de veteranen (ik game al langer dan dat jij oud bent) en toch ben ik het niet met je eens.
Zoals hierboven wat mij betreft ook al terecht opgemerkt wordt, vernieuwend is overrated.

Op het moment dat het niet vernieuwend is, dan zou het ineens niet meer leuk zijn.
Ik kijk liever naar de hoeveelheid plezier die het me oplevert, dan vind ik persoonlijk een stuk belangrijker dan vernieuwing.

Er zijn een heleboel vernieuwende games waar ik persoonlijk helemaal niks aan vind, tsja, wat is dan belangrijker?
Stap dan over op een andere genre ipv dit genre 'af te kraken'? :)
Helemaal mee eens. Veel mensen spelen liever een spel dat leuk is, dan een spel dat vernieuwend is. "Vernieuwend" is overrated.
Ik heb het eerste deel bijna 2 jaar lang online gespeelt, dit deed ik niet omdat het "vernieuwend" is, het is "leuk".
Hoe kun je nu een 9,5 geven voor een game? Dat betekent zo'n beetje dat hij bijna niet te verbeteren is, deze game?
Je moet je niet blind staren op de 9.5 de review is overzichtelijk, duidelijk en voorzien van mooie screens. wat moet je nog meer ?

De score maak ik zelf wel als ik de review heb gelezen.
Dit terzijde, ze hebben weer hun best gedaan :D
Alleen jammer dat je er op 1 dag door ramt, maar dan heb je de coop multiplayer nog ;)
die mening had ik bijna na spelen van 1e deel.

voor mij; de beste shooter ooit.
zoooo mooi gebalanceerd en perfect te spelen op console (??????)

bijna bijna zou ik weer een 360 kopen puur voor deze game, maar dat vind ik dan weer iets te veel van goede
Een 10 (en dus ook een 9,5) betekent (op Tweakers, en op vele andere sites) niet 'perfect'. Perfecte games bestaan niet, dus is er ook geen score voor.
Een 10 geeft niet 'het perfecte spel' aan, maar een spel dat de huidige mogelijkheden optimaal benut en (op orginele punten) uitstijgt boven de maatstaven van andere huidige games, met name in hetzelfde genre. Ik denk dat je "het gemiddelde spel" van het te reviewen kwartaal een normwaarde van 7 moet geven en vandaaruit bekijkt welke spelen redelijk (6), matig (5) en slecht (>4) zijn en welke beter dan normaal ( 8 ), enorm goed (9) en geweldig verbluffend (10) zijn. Met spellen die een 7 krijgen zeg je dan eigenlijk dat ze voldoen aan de tot dan gevestigde standaarden, maar weinig/niks nieuws/beters brengen.

edit; ongewilde emoticons door al die haakjes

[Reactie gewijzigd door davidov2008 op 3 november 2008 18:14]

Ik zou 9.5 al aan GoW geven, dus als deze nog beter is zou het een dikke 10 mogen zijn. GoW doet bijna elke fan van shooters op pc smelten.
Komt vast nog wel uit op de PC, niet meteen maar eind volgend jaar als ze al miljoenen hebben verdiend aan de Xbox versie (om nog snel een paar miljoen te verdienen aan de PC spelers).

Hopelijk "people can fly" weer, want de PC versie hebben ze goed gedaan, hulde aan de oost europeanen.

[Reactie gewijzigd door Sm0k3r op 3 november 2008 16:14]

Nee, Epic games heeft een tijdje geleden laten weten dat ze zich alleen op de Xbox 360 versie storten. Dit om het een betere game te laten worden.
Ach, dat wordt wel vaker gezegd, al was het alleen maar om de verkoopcijfers hoog te houden op het eerste platform (in dit geval de xbox).
Meestal wordt het later TOCH uitgebracht op de PC/andere platform. Zie ook GTAIV, waarvan ook gezegd werd dat ie niet op de PC zou uitkomen.
Waarom zou het een betere game worden als ie alleen op de x360 uitkomt? Een beetje onzin als je het mij vraagt...
Zodat ze meer tijd konden steken in de development voor de X360 volgens mij
ik vond hem niet goed op de PC, de PC kent nou eenmaal betere shooters.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 12 Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5 Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True