Door Friso Weijers

Redacteur

Corsair Voyager a1600 Review

Rappe gamelaptop met applausknop

Conclusie

De Voyager a1600 is de allereerste laptop van Corsair. De fabrikant heeft hoog ingezet als het gaat om prijs en prestatie, met de snelste componenten van AMD in een machine die afgerond 3700 euro mag kosten. Uiteraard heeft Corsair ook gebruikgemaakt van de kennis die het over de jaren heeft opgedaan bij het maken van componenten en randapparatuur. Daarbij is de knoppenbalk met software van Corsair-dochter Elgato een uniek extraatje, waarmee de laptop bij streamers extra in de smaak moet vallen.

De all-AMD-configuratie stuwt de Voyager a1600 naar de bovenkant van de ranglijst als we kijken naar de benchmarks die we hebben gedraaid, maar helemaal aan de top staat de laptop zelden. Intel heeft sinds de elfde generatie niet stilgezeten en de nieuwe i9-12900H-processor blijkt bij zowel gaming- als contentcreationtaken vaak sneller. Daarbij moeten we wel opmerken dat het Intel-alternatief vooral erg snel is op de korte sprint. Bij langdurigere belasting verdampt een deel van het prestatieverschil.

In gpu-benchmarks blijkt de Radeon RX6800M de meeste RTX 3070-laptops die we hebben getest, te verslaan, terwijl hij ook kan meekomen met laptops met RTX 3070 Ti, RTX 3080 of zelfs RTX 3080 Ti. Het prestatieverschil tussen Nvidia-laptops met op papier exact dezelfde gpu is soms aanzienlijk. Dat levert prestaties op die goed passen bij het 2560x1600-beeldscherm dat Corsair heeft ingebouwd. Op deze resolutie kun je alle instellingen, behalve raytracing, opendraaien en alsnog een vloeiende framerate ervaren. Zoals gewoonlijk voor een laptop kwamen we bij lange na niet in de buurt van 240fps, dus de keus voor een 240Hz-scherm lijkt ons wat optimistisch. Beter had Corsair geïnvesteerd in een scherm waarvan de FreeSync-range lager begint dan 60Hz.

Corsair heeft de snelle hardware verwerkt in een behuizing die voor een laptop van dit formaat relatief dun en licht is, maar weinig aansluitingen biedt. Het geheel heeft een prettige afwerking en voelt stevig aan. Die combinatie van een laag gewicht en toch een goede stevigheid is vooral opmerkelijk als je bedenkt dat Corsair naast snelle componenten een zeer grote accu heeft ingebouwd. Het toetsenbord is ook een highlight; de MX ULP-switches geven een prettige, maar niet luidruchtig hoorbare klik, met veel travel en een stevige bottom-out. Corsair heeft rondom niet bespaard op allerlei extraatjes, die je op concurrerende gaminglaptops niet altijd tegenkomt, zelfs niet in deze hoge prijsklasse. Zo zit er een bovengemiddelde 1080p-webcam boven het scherm, die bovendien voorzien is van gezichtsherkenning. Een vingerafdrukscanner heeft de laptop ook.

De balk met capacitieve macrotoetsen tussen scherm en toetsenbord ziet er interessant uit, maar het is jammer dat Corsair niet heeft gekozen voor een schermpje met knoppen. Zo moet je alle functies zelf onthouden, wat minder fijn werkt dan een echte Stream Deck, ook al kun je dezelfde software gebruiken om toetsfuncties in te stellen. Het schermpje in het midden biedt erg weinig functionaliteit; hopelijk kan de fabrikant met software-updates in de toekomst meer widgets toevoegen. Er zijn nog wel wat meer zaken waaraan je merkt dat de Voyager a1600 Corsairs eerste laptop is. Het schuifje voor de webcam is bijvoorbeeld te slap. De zeer grote touchpad is niet voorzien van voldoende goede palm rejection, zodat de muispijl af en toe niet doet wat je wilt. Het grote scherm met hoge resolutie had een betere kleurafstelling mogen hebben voor creatievelingen, terwijl de responstijden voor gaming niet overhouden. Ook het fanprofiel en energiebeheer kunnen verbetering gebruiken; de laptop is bij licht gebruik duidelijk rumoeriger dan de concurrentie en gaat ondanks de grote accu een stuk korter mee.

Kijkend naar de prijs plaatst Corsair zijn eerste poging meteen lijnrecht tegenover topmodellen van merken die al jaren meedoen. Dan moet alles perfect zijn; vergelijkbaar snelle hardware is in een iets minder luxe uitgevoerde behuizing al verkrijgbaar voor duizenden euro's minder. Daarmee is de Voyager a1600 wat ons betreft te duur voor wat hij biedt, ook al is de hardware niet slecht en kan Corsair de meeste kinderziektes wellicht nog verhelpen met software-updates.

Reacties (40)

40
39
15
3
0
17
Wijzig sortering
Wat
Een
Geld
Er is ook een iets goedkopere model met een Ryzen 7 6800 HS en een 2×8 GB DDR5 RAM i.p.v. 2×16GB. Deze zal vermoedelijk €3299,99 gaan kosten aangezien de Duitse variant dat kost.

On topic: Vooralsnog kun je voor dit geld heel wat leuke alternatieven kopen zoals de MSI Gaming laptop met 240Hz OLED beeldscherm.

Als je een Corsair-fan bent en je bent op zoek naar iets goedkoper met betere spec. Kun je nog een TongFang barebone GM5RG8W kopen en een Corsair-sticker van eBay erop plakken. Dat heb ik zelf vroeger ook gedaan.

Eigenlijk betaal je nu voor de R&D kosten en de uitbreiding van Origin PC's naar Europa. Ik vind het overigens heel jammer dat deze gaming laptop waarbij "streaming" centraal staat is uitgerust met een brakke webcam. Ook is het jammer dat je nu gebruik moet maken van een videokaart die niet overweg kan met nvenc. Ik ben geen fanboy van "team green" maar AMD heeft niet een vergelijkbare encoder.
Dat ten eerste, maar dan met die lijst van nadelen? Dan haak ik af. Dan verwacht ik haast perfectie.
Eens. En perfect is 'ie zeker niet. Misschien ook te veel verwacht voor een eerste poging.

Toch, even ter vergelijking, als je per se wil gaan voor 2TB/32GB en RTX 3080 plus een vergelijkbaar scherm, dan kom je bij Lenovo uit op een langzamere processor (5900HX) en hoewel 'ie inmiddels ruim onder de 3k is gedoken, was de introductieprijs ook 3.2k. Een MSI creator met i9 is nog duurder. Als je net iets minder dan top-of-the-range everything wil, dan kom je voor 2k op 90% van de prestaties en 1TB opslag. Tja, diminishing returns. En al die opties moeten het stellen zonder de knoppenbalk. In mijn ogen vrij nutteloos, maar voor streamers allicht een USP.

Ik vind vooral de 1TB/16GB versie veel te duur.

[Reactie gewijzigd door ajsietsma op 18 augustus 2022 20:29]

Daarom introduceer je eerst je mid-range en daarna pas je high-end. Ondertussen de kinderziektes en kinkjes uit de kabel. Release early, release often (maar niet zo often als software).
Nou inderdaad. Met name als ik de 16GB/1TB versie vergelijk met een zo ongeveer gelijkwaardige andere all AMD laptop (pricewatch: ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition G513QY-HQ008W), die net iets meer dan de helft kost.
Acht Steam Decks. Acht! Ieder gezinslid twee, kan de tweede opladen tijdens gamen.
Volgens mij bedoelt ie weldegelijk 8 STEAM decks voor de prijs van deze laptop.

(Een streamdeck hoef je niet op te laden en kun je niet op gamen ;) ).
En waar zit die applausknop dan? En wat doet het? Ik vind het een beetje clickbait, klinkt als iets achterlijks waar ik wel meer van wil weten maar nergens in de review wordt de applausknop verder genoemd :+ @deepvreezo Waar zit 'ie en wat doet 'ie? :P
Heb het moeten zoeken maar het staat wel degelijk in het artikel:
De Voyager a1600 is voorzien van een soort 'Stream Deck-lite'. Tussen het scherm en de behuizing zit een balk met daarop tien aanraakgevoelige knoppen, met in het midden een klein schermpje. Net als bij de Stream Deck, die je als los knoppenpaneel voor bij je computer kunt kopen, kun je iedere knop toewijzen aan een bepaalde actie. Standaard zijn er wat sneltoetsen ingesteld voor diverse meegeleverde applicaties zoals iCUE, waarbij de laptop met een druk op de rechterknop voor je applaudisseert. Via de Elgato-software die je ook bij het losse Stream Deck kunt gebruiken, kun je ook allerlei andere geluidseffecten afspelen, maar naast die spielerei zijn er ook serieuzere toepassingen.
Ah, ik zat te zoeken op 'applaus', de rest van het verhaal boeide me niet zoveel :P
De meest onzinnige gimmick op een laptop ooit. Maar ik geef toe, de titel wekte ook wel mijn nieuwsgierigheid.
Vermoedelijk vind Arjen Lubach dit wel handig.
Nog wat anders: De gameprestaties nemen af als je op de accu speelt i.p.v. aangesloten op netstroom. Ik game nooit op de accu. Het zou veel ruimte en gewicht besparen als er slechts een klein accu'tje gemonteerd zou zijn. Alleen voor noodgevallen als je per ongeluk de netvoedingplug uit je laptop trekt.
Ik zie de laatste tijd wel meer laptops voorbij komen die tussen de 3 en 5000 euro moeten kosten. Oké, dat zijn wel merken die top zijn. Neem de nieuwe Asus Scar, de 15.6" versie is er vanaf €3300, maar ze hebben er ook die dik in de €4000 zitten en dan vraag ik me af... waarom?!

De hardware is echt niet zo duur en de ontwikkeling is simpelweg een doorontwikkeling van de vorige generaties uit dezelfde reeks.
En daar kan ik de prijs van deze Corsair nog snappen, al zou ik hem niet kopen als hij zo matig presteerd. Echter voor een eerste laptop ziet hij er niet verkeerd uit.

Maar... over het algemeen zijn de prijzen, vergeleken met de vorige generaties gewoon waanzin. Je hebt er een monster van een desktop voor! En laptops gaan nou eenmaal niet zo lang mee als een desktop en upgraden is meestal beperkt tot Ram, SSD en WiFi.

Ik ben eerlijk, ik wil graag een laptop van deze generatie en heb het geld ervoor. Maar ik begin al spijt te krijgen als hij in mijn winkelmandje ligt (dan doel ik op de Asus Scar) als ik het prijskaartje zie.. maar presteren doet hij!
Daarintegen heb je voor iets minder specs een Gigabyte met 12700H en 3070Ti die iets minder presteert en ook niet de mooiste is maar wel maar €2000 kost. En vooralsnog wacht ik nog steeds af waar Lenovo blijft met hun Legion 7, die was vorig jaar het beste en dit jaar, nu ze de Corsair software hebben gedumpt (toeval bij de review van een Corsair laptop?) Verwacht ik daar nog het meest van. Ik heb een maandje mogen spelen met de Legion 7 van vorig jaar en dat was een genot op de Corsair software na. En als ze dat gewoon ietsje verbeteren zou het zomaar kunnen dat ik die koop afhangende van de prijs en uiteindelijke prestaties. En dan komen er dit jaar nog een nieuwe Laptop en een nieuwe Desktop! En das voor een Tweaker gewoon hemels! Kant en klare power, compact en een zelf in elkaar te zetten en te tweaken desktop met eigen uitgezochte onderdelen (na onderzoek en reviwuws bekijken over alle onderdelen die er inkomen en dat komt bij mij al gauw op meer dan 100 uur onderzoek uit en daar geniet ik al van, hoe mijn lijste steeds completer word en uiteindelijk klaar is en dan begint het feest om het alles in elkaar te zetten en bij de eerste powerup meteen succes te hebben!... Het kan niet beter dan dat voor mij. 😊
En aangezien mijn desktop nog loopt op een 4770K en nog steeds aardig mee kan trouwens.. merk je wel dat het tijd word voor een volledige update.

Wat ik wel mis zijn shops waar je nog gewoon kan kijken, aanraken en dat maal 200.. én gelijk kan kopen met cash.. dat mis ik uit de oude goede tijden.

[Reactie gewijzigd door V3g3ta op 18 augustus 2022 20:48]

Waar lees jij dat de i7-12700H en RTX3070Ti "iets minder presteren" dan deze laptop? Ik lees juist het tegenovergestelde.
Waarschijnlijk als je een laptop met RTX3070Ti met minder gevoedde Wattage neemt, dan ja, maar als je gewoon een laptop neemt waar bij de RTX3070Ti met 150W gevoed wordt kom je ver boven deze laptop uit.

Mocht je echt op zoek zijn naar een goede laptop, de Legion 5i Pro gen 7 is ook een genot. Ben van een Desktop RTX2070 met i7-8700 overgestapt op een i7-12700H met RTX3070Ti laptop en alles loopt gewoon 3 keer zo goed.
Misschien een vreemde vraag, maar ik stel 'm toch maar (want ik kan me nauwelijks zelf het antwoord bedenken): waarom zou je een gamelaptop kopen? Een desktop zorgt toch voor een veel betere (en de helft goedkopere) ervaring? Als je extreem klein behuisd bent snap ik het wel. Maar verder? Kan iemand vertellen waarom je toch zo'n ding wil hebben?
"Space is my favorite furniture"

Een desktop met (liefst groot curved) beeldscherm vormt een pontificaal onderdeel van je inrichting, ook in een hele grote kamer. Een laptop zet je als je klaar bent in de kast uit het zicht.
Precies dit. Daarnaast lijkt dit ding ook nog extra geënt te zijn op streamers. Wie streamt er in godsnaam met een laptop?
Veel mensen hebben sowieso een laptop nodig voor werk of studie. 500 ekkies is niet per se veel voor een werk laptop, zelfs als je alleen maar office dingen doet. Dan nog 1500 voor een goed desktop game systeem. Of in een klap 2000 uitgeven voor een gaming laptop waardoor je werk systeem ook nog eens sneller is en je makkelijk kan verhuizen van bureau naar bank als je daar zin in hebt. Ik snap die overweging wel.

Plus, in dit soort sommetjes wordt de randapparatuur vaak vergeten. Beeldscherm, toetsenbord, webcam, microfoon, speakers, vaak ook bluetooth en wifi kosten bij elkaar ook nog wel wat extra. Ze zijn niet altijd geweldig in laptops, en veel gamers zullen hun laptop thuis aan daarom toch aan een setup met een beeldscherm etc. knopen. Maar als je dat spul allemaal nog niet hebt, kun je met je game-laptop in een keer beginnen en dan je set-up later uitbouwen als je geld over hebt.

Voor de >3000 euro categorie is de doelgroep wel wat kleiner. Lijkt vooral gericht op mensen die veel reizen en een zware laptop nodig hebben voor content creation. Voor deze corsairs bijvoorbeeld streamers. Als 'ie een paar jaar mee gaat, is het ergens tussen de 1000 en 500 euro per jaar, wat voor vele professionals niet bepaald hun grootste kostenpost zal zijn, terwijl je met een "minimaal systeem" wel het risico loopt dat je je werk niet af kan maken door hardware problemen.
Heel simpel, ik wil geen desktop + monitor in mijn woonkamer en ik game 2 dagen per week, heb ook geen zin om dit iedere keer naar beneden te halen en weer op te ruimen. Dus zet ik liever mijn laptop op de eettafel. Mijn vrienden nemen ook hun eigen laptop mee. Ik heb een aantal jaar geleden een desktop gekocht maar die staat gewoon stof te happen omdat ik hem niet gebruik.
Ik ben van een desktop overgestapt op een (krachtige) laptop.
Mijn reden?
Ik werd vader, mijn kantoor(tje) grenst aan de slaapkamer van mijn dochter en als ik savonds nog even een spelletje wilde spelen, dan moest ik dat in alle stilte doen (dus niet kunnen chatten met vrinden) óf ik moest de hele bende naar de eetkamer tafel beneden slepen.

Uiteindelijk deden we een concessie en had ik een klein bureautje in de woonkamer gezet, maar toen m'n dochter eenmaal begon te kruipen was deze niet meer veilig weg te zetten uit haar bereik. (Zo'n grote woonkamer of woonhuis is het helaas niet)

Dus toen was de keuze gemaakt: Ik neem een laptop en hou mijn monitor en verkoop m'n desktop. Kan ik werken in m'n kantoortje wanneer ik thuis werk, m'n laptop er aan hangen in de weekenden als ik dan toch even een uurtje heb om te spelen en savonds ga ik lekker met laptop aan de woonkamertafel zitten. De stroom adapter meeslepen neem ik dan maar voor lief.

Hier een inkijkje in mijn situatie wat mij deed overhalen om voor een laptop te gaan. ;)
Dank je, interessant idd. Ik begrijp het nu allemaal wat beter :)
Kortom, een mobiele desktop.
Ja voor mij is het zeker een mobiele desktop.
Kost wel wat meer, maar in veel situaties ben ik er ongelofelijk tevreden over.
maar in veel situaties ben ik er ongelofelijk tevreden over.
En dat is het enige dat telt!
Wat een extreem bedrag voor deze... toch wel wat teleurstellende specs?!
Je kan voor dit geld een laptop met RTX3070Ti of 3080Ti kopen, i7/i9 12e generatie (of een AMD) en dan hou je nog geld over om wat randapparatuur er omheen te kopen??

En al wil je perse een full AMD laptops met deze specs... Dan kan dat al voor iets meer dan de helft van deze prijs.
Hoe zijn ze hier in hemelsnaam op gekomen? Wie is hun "target audience"?
De specs zijn absoluut niet teleurstellend...de prestaties van die specs zijn teleurstellend. De specs zijn absolute top!
Ja ok, maar als de laptop al pretendeert tegen hun maximale kunnen aan te zitten met die hardware, dan zijn de specs ook wel wat teleurstellend als dat het hoogste is wat behaald kan worden.
Ik zou die prijs juist als een minpunt noemen.

Wat betreft die ventilator en batterijgebruik: Is dat niet vrij gangbaar voor gamelaptops dat ze niet geruisloos zijn, korte accutijd en niet de meest lichte machines zijn?
Wilde het ook zeggen, denk dat Asus ROG en Alienwar qua prijs performance en kwaliteit het beter voor elkaar hebben. Het ding heeft wel Corsair build quality, heb een Youtube video gezien. 0,0 FLEX op welke plek dan ook, afwerking is hoog en ook de scharnieren van het scherm lijken geschikt voor de derde wereldoorlog en/of de Zombie Apocalypse.

Heb zelf een Corsair headset en de kwaliteit en afwerking zijn 'premium'.. En toch vind ik de prijs aan de hoge kant voor deze gaming laptop. Corsair komt net kijken en je merkt dat ze het hebben laten afweten op belangrijke aspecten en details. Jammer, volgende keer beter Corsair, Tweakers review en comments lezen ....
Daarbij moeten we wel opmerken dat het Intel-alternatief vooral erg snel is op de korte sprint. Bij langdurigere belasting verdampt een deel van het prestatieverschil.
dat is ook de ervaring die ik ermee heb. 2 laptops met intel die constant pushen naar de 100°C erg snel zijn en dan weer dik terugklokken met dikke performance drops. Dat moet je vooral bij een laptop gewoon niet willen. Gewoon constante performance op non absurde °C aub. Een kleine boost als t nodig is, geen probleem, maar niet tot de absurde max. Het winnen van korte benchresults is niet waar de consument een laptop/pc voor koopt.

De naam LAPtop, oftwel schootcomputer, heeft ook geen betekenis meer, dan kom je er toch pijnlijk geblakerd vanaf :( Graag met advies: zet m NIET op je LAP :) portable desktop zou n betere naam zijn.

Maar meer ontopic: deze laptop is gewoon veel te duur en teveel minpunten om zelfs honderden euros minder voor te vragen.

[Reactie gewijzigd door Quadrupeltje op 18 augustus 2022 21:34]

Welke CPUs zitten daar in dan?
Die ervaring heb ik idd ook met 10e en 11e generatie Intel CPUs, maar moet zeggen dat die 12e gen CPU echt wel een koele krachtpatser is.
Ze hebben toch wel eens mooiere en goedkopere producten gehad in die line-up https://tweakers.net/serie/106/flash-voyager/
Wat een oerlelijk apparaat!
Een gamelaptop in ultrabook jas?
Ja dat werkt niet ivm hitte en geluid.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee