Door Olaf Weijers

Redacteur

Wifi Best Buy Guide

De beste routers van augustus 2022

Inleiding

Er is flink wat tijd verstreken sinds de vorige Wifi Best Buy Guide, maar dat is niet zonder reden. In de tussentijd hebben we gewerkt aan onze testopstelling, waarmee we de wifikwaliteit van een router nu een stuk nauwkeuriger kunnen beoordelen. Deze testopstelling is enkele maanden in gebruik en we hebben inmiddels een groot deel van de populairste routers in de Pricewatch getest. Op basis van die resultaten publiceren we nu een verse BBG, waarin we twee categorieën hebben gedefinieerd: wifirouters met een prijs tot ongeveer 125 euro en een categorie die daarboven geprijsd is.

Bijna niemand wisselt elk jaar van wifirouter, dus bij velen staat nu nog een Wi-Fi 5-router of accesspoint. Theoretisch biedt Wi-Fi 6 meer doorvoersnelheid dan Wi-Fi 5, maar in de praktijk is er vooral winst als er veel verschillende clients tegelijk van het netwerk gebruikmaken. Zeker in een wat drukker bezet netwerk kan het daarom erg interessant zijn om te upgraden naar Wi-Fi 6, met de kanttekening dat de apparaten in het wifinetwerk natuurlijk ook Wi-Fi 6-moeten ondersteunen. De meeste recente smartphones en notebooks doen dit. Notebooks kun je soms ook upgraden met een M.2-wifimodule die Wi-Fi 6E ondersteunt. Dat maakt je meteen klaar voor de nieuwste variant van wifi, die op 6GHz kan communiceren.

Om tot onze keuze te komen, beoordelen we hoe de router presteert op wifigebied en hoe makkelijk hij in te stellen is. We wegen ook hoe uitgebreid je de instellingen naar je eigen hand kunt zetten, fijn voor échte tweakers die hun netwerk tot in de puntjes zelf willen inrichten. Voor mensen met kinderen kijken we ook naar opties voor ouderlijk toezicht. Bijna alle routers die hier aan bod komen, zijn apart in een review of round-up besproken, waarnaar we dan ook linken voor wie meer informatie wil.

Voor Wi-Fi 6E-apparatuur in de BBG moet je nog even geduld hebben. Op dit moment wordt in het Tweakers-testlab hard gewerkt aan de upgrade van onze testopstelling. In eerste instantie zal dit draaien om ondersteuning voor de 6GHz-frequentieband. Daarbij wordt al rekening gehouden met een eventuele grotere verbouwing van de testopstelling, om ook mesh-wifiapparatuur te kunnen testen, zodat we deze goed onderbouwd in de BBG kunnen opnemen.

Routers tot ongeveer 125 euro

In het laaggeprijsde segment zijn prima functionerende Wi-Fi 6-routers te koop. Omdat de chipsets daarbij niet overlopen van kracht en het werkgeheugen vaak beperkt is, zie je veelal beperkingen in het aantal gelijktijdige draadloze verbindingen, of streams. In sommige gevallen kiezen fabrikanten er in dit prijssegment voor om enkel Wi-Fi 4 te ondersteunen op de 2,4GHz-band. We gaan ervan uit dat routers enkele jaren hun werk moeten vervullen. Routers met een verouderde techniek vallen buiten deze opsomming, omdat ze minder toekomstvast zijn.

Basisonderdelen

TP-Link Archer AX55

De TP-Link Archer AX55 is in dit rijtje het geschiktst voor gezinnen en minder ervaren gebruikers die toch een stabiele router willen met goede draadloze prestaties. De interface van TP-Link straalt een stuk meer rust en overzicht uit dan de interface van Netgear en ASUS. De instellingen zijn te vinden in logisch omschreven categorieën. De diepte waarmee de opties zijn in te stellen, valt voor de wat meer ervaren gebruiker misschien wat tegen. De wifiprestaties zijn prima; op 2,4GHz zitten het bereik en de doorvoer in de middenmoot, maar op het 5GHz-spectrum biedt de AX55 ook bij veel demping nog een goede datadoorvoer.

Op het gebied van ouderlijk toezicht heeft deze router meer functionaliteit, al moet je voor de echt uitgebreide functies, waarbij realtime verkeersinspectie komt kijken, een abonnement op TP-Links Homeshield afsluiten, wat 6 euro per maand of 55 euro per jaar kost. Dat maakt de router op de langere termijn wel wat duurder. Een krachtigere TP-Link-router kopen maakt hiervoor niet uit; de opties die Homeshield biedt, zijn altijd betaald. Je krijgt met een krachtigere TP-Link-router enkel meer opties. De extra functionaliteit beperkt zich niet tot ouderlijk toezicht; ook op beveiligingsgebied krijg je extra functies, zoals een periodieke scan van het netwerk op beveiligingsproblemen en up-to-date malwarebescherming. Op de lange duur is het dus niet de goedkoopste router, maar voor de minder ervaren gebruiker wel een aanrader op het gebied van installatie, beheer en functionaliteit. Lees de uitgebreide review.

Score: 3.5(3 reviews)
Netgear Nighthawk Nighthawk AX4

De Nighthawk AX4 is een makkelijk instelbare router, waarvan de smartphoneapp een stukje gebruiksvriendelijker is dan de webinterface. Die laatste is wat onlogisch ingedeeld, maar biedt wel een hoop instelmogelijkheden. Op het gebied van bereik scoort de router erg goed, op zowel 2,4GHz als 5GHz. Alleen laat de maximale doorvoer op 5GHz zonder demping of ruis wat te wensen over.

Netgear biedt uitgebreide opties voor ouderlijke beveiliging en net zoals bij de TP-Link-router moet je voor sommige functies een abonnement afsluiten. Dit kost 8 euro per maand of 70 euro per jaar en geldt puur voor ouderlijke toezichtsfuncties. Die zijn wel het uitgebreidst van de drie routers die we in dit segment behandelen, want naast de standaard tijdsblokkade en URL-filtering biedt Netgear voor de kinderen een applicatie waarmee ze zelf kunnen zien hoeveel internettijd overblijft. Ook kunnen ouders er buiten het eigen wifinetwerk goed mee in de gaten houden wat er met het apparaat gebeurt en waar het internet voor gebruikt wordt. Net als voor de TP-Link geldt dat zo'n abonnement de router op den duur een stuk prijziger maakt dan enkel de initiële aanschafprijs. Zeker de uitgebreide ouderlijke beheersfuncties en uitgebreide app maken de Netgear op dit gebied echter een geduchte concurrent voor veel duurdere routers die deze functionaliteit niet goed evenaren of die een stuk ingewikkelder instelbaar zijn.

Score: 2.5(6 reviews)
ASUS RT-AX53U

De ASUS RT-AX53U is een uitgebreid instelbare router, die daardoor misschien wat lastiger is voor de onervaren gebruiker. Door de uitgebreide instelbaarheid heeft de overzichtelijkheid van de webinterface wat te lijden. Voor gebruikers die hierdoor worden geïntimideerd, is er een smartphoneapp die de instelling en bediening van de router eenvoudiger maakt. Voor tweakers die graag zelf zoveel mogelijk willen instellen, maar gebonden zijn aan een budget, is dit wel de ideale router. Het besturingssysteem Asuswrt biedt veel functionaliteit, zoals een vpn-server (OpenVPN en IPSec), USB-opslag, uitgebreid bandbreedtebeheer en opties voor ouderlijke supervisie.

ASUS heeft ervoor gekozen om de AX53-U uit te rusten met drie lan-aansluitingen waar je er meestal vier vindt. Even opletten dus als je je vorige router vervangt en vier aansluitingen nodig hebt. De wifiprestaties zijn vergelijkbaar met die van de TP-Link AX-55, met de kanttekening dat deze router minder goed omgaat met verkeer van apparatuur die gebruikmaakt van een verouderde wifistandaard (802.11G of Wi-Fi 3).

De ouderlijke supervisieopties zijn niet zo uitgebreid als bij TP-Link en Netgear, vooral door het gebrek aan realtime verkeersinspectie. Daar staat tegenover dat er ook geen functies verborgen zijn achter een abonnement. Helaas is er voor deze router geen ondersteuning voor Merlin, de aangepaste firmwaresoftware voor (ASUS-) routers. De wifisnelheid is wat beperkt op 5GHz doordat op dit spectrum maximaal 80MHz kanaalbreedte wordt ondersteund. In de praktijk valt dit nadeel weg doordat de praktisch haalbare bandbreedte in het drukbezette spectrum niet hoger is dan dat. Lees de uitgebreide review.

Score: 4.5(54 reviews)

Testresultaten: maximale doorvoer

In de maximale doorvoertest bekijken we de doorvoersnelheid die maximaal haalbaar is op het wifinetwerk van de router. We testen dit in beide richtingen, dus van de router naar de client (downlink) en vice versa (uplink). Hierbij stellen we de bandbreedte van de router in op het maximum dat wordt ondersteund.

  • downlink
  • uplink

Testresultaten: doorvoer bij demping

Bij het testen van de doorvoer bij demping, of de range-versus-ratetest, meten we de doorvoer van de wifirouters terwijl we de demping op de signalen van de client steeds verder opvoeren. Zo krijgen we een beeld van hoe de routers presteren als het bereik slechter wordt door grotere afstanden of muren. Hierbij gebruiken we een bandbreedte van 20MHz op 2,4GHz en 80MHz op 5GHz.

  • 2,4GHz downlink
  • 2,4GHz uplink
  • 5GHz downlink
  • 5GHz uplink

Routers vanaf 125 euro

In de duurdere categorie routers zijn de verschillen voornamelijk te zien in meer mimo-streams, ondersteuning voor aangepaste firmware en vaak meer managementfuncties. Ook hebben deze routers vaak een krachtige chipset, waarmee bijvoorbeeld packet inspection kan worden ingezet voor uitgebreidere firewall- en toezichtsfuncties.

AVM FRITZ!Box 4060

De FritzBox 4060 kwam bij de round-up met 2,5Gbit/s-routers als beste uit de bus doordat hij een uitstekende wifiverbinding weet te leveren, ook in omstandigheden waarbij dat lastig is, zoals bij drukte of storing door naburige netwerken. Als je op zoek bent naar een maximale wifisnelheid, is de gelimiteerde kanaalbreedte van 80MHz op het 5GHz-spectrum een nadeel. Dat geldt echter enkel op plekken waar je totaal geen andere wifinetwerken in de buurt hebt. De uitstekende wifiverbinding in combinatie met de uitgebreide functionaliteit maakte de router tot de absolute uitblinker in de round-up.

De software op de FritzBox, FritzOS, is erg uitgebreid wat functionaliteit betreft, maar de veeleisende tweaker wil misschien iets meer detailinstellingen. Die uitgebreide functionaliteit zal soms van pas komen. Dat geldt onder andere voor de dect-radiofuncties die met deze router meegeleverd worden. Daarmee kun je draadloze huistelefoons aansluiten en gebruiken met de ingebouwde telefooncentralefunctie, maar ook afzonderlijk verkrijgbare smarthomeapparatuur zoals lampen en sensors. Om dat allemaal in te stellen, is er een redelijk overzichtelijke webinterface, al zijn sommige functies verdeeld over diverse pagina's. Daardoor zit je veel heen en weer te klikken als je de router instelt.

Om je in staat te stellen de router vanaf je smarthome te beheren, lijkt AVM voor elke kernfunctie van de router een eigen app te hebben ontwikkeld. In de Google Play Store vinden we maar liefst vier varianten van de FritzApp, die elk een andere functie bieden. De MyFritzApp is voor de basisinstellingen van de router, de FritzApp WLAN is een app om de wifiomgeving van de router te scannen en met behulp hiervan het wifinetwerk te finetunen. De FritzApp Smart Home is een app om smarthomeapparaten te bedienen en de FritzApp FON is een voipclient en biedt mogelijkheden om de telefoniefunctie van de router te beheren. Van deze vier apps komen de iconen ook nog overeen, wat het geheel nog minder duidelijk maakt. De FritzBox beschikt ook over uitgebreide toezichtfuncties om gebruikers in toom te houden met uitgebreide gastnetwerkfunctionaliteit.

Zoek je een router die zelfs in barre omstandigheden een prima verbinding kan leveren, dan moet je deze hebben. Lees de uitgebreide review hier.

Score: 4.5(7 reviews)
ZyXEL Armor G5

De ZyXEL Armor G5 is uitgerust met een stevige chipset en een snelle 10Gbit-ethernetaansluiting. De wifiprestaties zijn erg goed en hoe de router met ruis omgaat, is vergelijkbaar met de FritzBox 4060. Zowel bij storing van netwerken op hetzelfde kanaal als op een aangrenzend kanaal blijft de verbinding erg stabiel met een goede doorvoersnelheid.

De interface van de router is overzichtelijk en tof vormgegeven, maar gaat niet heel diep wat instelbaarheid betreft. Alle basismogelijkheden die je verwacht van een router in deze prijsklasse, zijn aanwezig, waaronder bijvoorbeeld USB 3.0-netwerkopslagmogelijkheid en OpenVPN-serverfunctionaliteit. Ook bij deze functies valt echter niet meer te configureren dan wat basisinstellingen. Ben je iemand die niet uren bezig wil zijn met het configureren van de router en die graag met instellingen speelt, dan is deze router goed nieuws. Ook de smartphoneapp blinkt uit in eenvoud en hiermee is deze router makkelijk in te stellen. De meeste instellingen, zoals die voor de wififunctie, zijn vooraf al zo geconfigureerd dat de de router hiermee in de meeste omstandigheden prima functioneert, uiteraard geholpen door de eerder al genoemde goede omgang met lastige radio-omstandigheden.

Voor al die eenvoud betaal je wel een stevige prijs, maar je krijgt daar ook stevige hardware voor terug. We hebben echter niet het idee dat ZyXEL hier het maximum uit sleept door uitgebreide softwaremogelijkheden te bieden. De stevige hardware leidt met 20W onder belasting ook tot een wat steviger energiegebruik.

Score: 0(0 reviews)
ASUS RT-AX86S

De ASUS AX86S is een van de krachtigere routers in het segment en ook in deze categorie weer de leukste voor tweakers die van prutsen met instellingen houden. De standaardfirmware biedt al een heleboel opties, maar de functionaliteit van de router is uit te breiden door de Merlin-firmware te installeren. Die maakt het mogelijk om allerlei software van derde partijen te installeren. Zo kun je een uitgebreidere firewall (Skynet) of een adblocker (Diversion) gebruiken.

Als je dit van plan bent en hier uitgebreid gebruik van gaat maken, is de grotere broer, de AX86U, wellicht ook het overwegen waard. Deze heeft dubbel zoveel werkgeheugen, waardoor de router meer ademruimte heeft als het gebruik steviger wordt. Ook biedt de duurdere AX86U een 2,5GBit/s-poort, wat fijn kan zijn in combinatie met een snelle nas of thuisserver. Ten opzichte van de goedkopere ASUS AX53-U biedt de AX86S een stuk meer functionaliteit op het gebied van realtime monitoring, en is hij vergelijkbaarder met de functionaliteit van de TP-Link AX55 en Netgear AX4. Doordat ASUS hier geen verplicht abonnement aan koppelt, is deze router op de langere duur goedkoper dan deze minder prijzige routers, maar dus wel wat ingewikkelder in te stellen voor de minder vaardige gebruiker.

Het bereik van deze router is prima, maar de snelheid blijft met de standaardinstellingen wat achter. Gelukkig valt daar met wat experimenteren vaak nog wel iets te winnen en daarvoor biedt deze router serieus veel mogelijkheden. Lees de uitgebreide review van de AX86U.

Score: 4.5(22 reviews)

Testresultaten: maximale doorvoer

In de maximale doorvoertest bekijken we de doorvoersnelheid die maximaal haalbaar is op het wifinetwerk van de router. We testen dit in beide richtingen, dus van de router naar de client (downlink) en vice versa (uplink). Hierbij stellen we de bandbreedte van de router in op het maximum dat wordt ondersteund.

  • downlink
  • uplink

Testresultaten: doorvoer bij demping

Bij het testen van de doorvoer bij demping, of de range-versus-ratetest, meten we de doorvoer van de wifirouters terwijl we de demping op de signalen van de client steeds verder opvoeren. Zo krijgen we een beeld van hoe de routers presteren als het bereik slechter wordt door grotere afstanden of muren. Hierbij gebruiken we een bandbreedte van 20MHz op 2,4GHz en 80MHz op 5GHz.

  • 2,4GHz downlink
  • 2,4GHz uplink
  • 5GHz downlink
  • 5GHz uplink

Testresultaten van andere routers

Het kan zijn dat je heel andere criteria hebt voor de selectie van je router, bijvoorbeeld omdat je geen kinderen hebt en ouderlijk toezicht niet van belang is, maar energiegebruik juist wel. Daarom hebben we van alle geteste routers hieronder het energiegebruik en de USB-opslagscores in een vergelijkende tabel geplaatst.

  • Opgenomen vermogen idle
  • Opgenomen vermogen maximaal
  • USB Opslag - PCMark 10 - Score
  • USB Opslag - PCMark 10 - Average access time
  • USB Opslag - PCMark 10 - Bandbreedte
Opgenomen vermogen maximaal
Modem en router Vermogen in watt (lager is beter)
Netgear RAX10
5,6
TP-Link Archer AX55
12,0
ASUS RT-AX53U
12,0
Linksys MR7350
12,0
D-Link DIR-X1860
12,9
AVM FRITZ!Box 4060
12,9
ASUS RT-AX86S
14,0
Ubiquiti UniFi Dream Router
14,3
TP-Link Archer AX10
14,5
TP-Link Archer AX90
14,8
AVM FRITZ!Box 7590 AX v2
14,9
Netgear Nighthawk AX12
17,7
Xiaomi Mi Router AX900
19,1
ZyXEL Armor G5
19,3
ASUS RT-AX86U
19,3
PCMark 10 - Data Drive - Score
Modem en router Score in punten (hoger is beter)
Netgear Nighthawk AX12
254
Linksys MR7350
236
Xiaomi Mi Router AX900
226
AVM FRITZ!Box 4060
198
ASUS RT-AX86U
156
ASUS ROG Rapture GT-AX11000
155
ASUS RT-AX86S
153
TP-Link Archer AX90
129
AVM FRITZ!Box 7590 AX v2
120
ZyXEL Armor G5
89
TP-Link Archer AX55
67
TP-Link Archer AX50
57
ASUS RT-AX53U
48
PCMark 10 - Data drive - Average access time
Modem en router Tijd in µs (lager is beter)
Netgear Nighthawk AX12
671
Linksys MR7350
721
Xiaomi Mi Router AX900
800
AVM FRITZ!Box 4060
893
ASUS RT-AX86U
917
ASUS ROG Rapture GT-AX11000
922
ASUS RT-AX86S
938
TP-Link Archer AX90
1.199
AVM FRITZ!Box 7590 AX v2
1.284
ZyXEL Armor G5
1.527
ASUS RT-AX53U
1.749
TP-Link Archer AX50
1.937
TP-Link Archer AX55
1.946
PCMark 10 - Data drive - Bandbreedte
Modem en router Bandbreedte in MB/s (hoger is beter)
Netgear Nighthawk AX12
41,19
Xiaomi Mi Router AX900
38,80
Linksys MR7350
38,28
AVM FRITZ!Box 4060
33,27
ASUS RT-AX86U
21,38
ASUS ROG Rapture GT-AX11000
21,33
ASUS RT-AX86S
21,04
TP-Link Archer AX90
18,94
AVM FRITZ!Box 7590 AX v2
17,82
ZyXEL Armor G5
11,58
TP-Link Archer AX55
8,46
TP-Link Archer AX50
6,12
ASUS RT-AX53U
4,02

Reacties (213)

Wijzig sortering
Volgens mij moet je bij een dergelijke test ook aanvullende accesspoints meenemen. Vooral in moderne woningen heb je echt niet genoeg aan 1 router in de meterkast om dekking door de hele woning te krijgen. Een AP per verdieping is een must voor een fatsoenlijk bereik.

Signaal komt ook amper naar buiten is mijn ervaring.
Helemaal mee eens. Er staat niks van unifi in, niks aan ap achtige apparaten..
Volgens mij hebben we die discussie gevoerd een tijd geleden, ik kan het even niet terug vinden. Maar het is een bewuste keuze van Tweakers om te focussen op WiFI routers en geen accespoints
Dan moeten ze het geen Wifi Best buy guide noemen, maar een WifiRouter best buy guide.
Als ik een auto best buy guide maak, en alleen benzine A-klasse auto review, dan is het ook geen goede auto best buy guide niet waar?
Is aan AP niet een verlengstuk van de router? In een auto best-buy wordt toch ook niet over aanhangwagens geluld?

Al is een AP natuurlijk net zo onmisbaar als een aanhangwagen voor de mens die wat extra wil
Een Ap zonder router gaat niet zoveel doen, je moet het verkeer laten routeren, maar de vergelijking gaat mis, omdat een aanhangwagen een andere rol vervult dan een AP t.o.v van het hoofdapparaat.

Als je meer mensen met een auto wilt vervoeren, dan neem je een grotere auto, niet een aanhangwagen.

Als je meer dekking met een Wifinetwerk wilt, dan kun je geen 'zwaardere' router nemen, want er zit een stralingsmax op. De oplossing is om AP's te plaatsen.

Anyway, de vergelijking gaat gewoon mank. En om AP's mee te nemen is niet zo gek. Het enige dat de "wifirouter" doet, is dat het ook routeert. Big deal.
Wat hier gebeurt is dat de router met ingebouwde AP wordt beoordeeld op zijn functie als AP en niet op die als router, waarbij dan weer geen losse AP's in de vergelijking meegenomen worden.

Het is een beetje als een auto op zijn autoradio beoordelen zonder echt in te gaan op de rij-eigenschappen van die auto en geen radio's in de vergelijking mee te nemen die ook in de auto nageplaatst hadden kunnen worden. (Ik verwacht dat je deze vergelijking ook niet kan waarderen, in dat geval daag ik je uit een betere metafoor te verzinnen ;))

Edit: Ik hou van metaforen, maar ik moet in dit geval toegeven dat ik zo stomgeslagen ben dat ik het moeilijk vond om iets te bedenken wat een goede vergelijking zou zijn met deze sitautie.

[Reactie gewijzigd door SpazzII op 21 augustus 2022 21:33]

Waarom zou je überhaupt een metafoor gebruiken, want je slaat de spijker op zijn kop.

Het Wifi-gedeelte wordt hier hoofdzakelijk beoordeeld, dus waarom niet ook AP’s doen? Die kun je aan een en dezelfde router hangen voor referentie.
Niet echt nee. Soms volstaat de router van je kabelmodem, maar schakel je de brakke WiFi die daarop zit uit. Je kunt dan een of meerdere access points gebruiken. Dan zijn wifi en router dus gescheiden.
Router met ingebouwde WiFi kan je beter zien als een pickup.
De normale oplossing is dan een auto met aanhanger zou in dat vergelijk een WiFi loze router zijn met los accespoint.
Thuis maak ik gebruik van zo'n setup.
Klein maar fijn Ebiquity edgerouter x en Ebiquity accespoint long range.
De auto en aanhanger setup en niet de pick-up variant.
True, maar dat is Tweakers tegenwoordig. Huismoeder First mentality
Tweakers is (helaas) al lang geen Tweakers meer. Er worden nog echt wel goede artikelen geplaatst die beslist de moeite waard zijn om te lezen, maar het overgrote deel is van niveautje NU.nl. Iedere IVBO'er met EED (Ernstige Enkelvoudige Dyslexie) moet het kunnen begrijpen. Daar is op zich niets mis mee, maar meer diepgang zou geen kwaad kunnen.
Tweakers? Je bedoelt Buyers.
Het jammere is dat ze bij access points bijna nooit een switch erbij doen. Dus dan kom ik toch uit op een router als access point gebruiken, maar routers zijn weer veel lomper dan meeste access points. Waarom kunnen access points wel interne antennes hebben?
Alternatief is natuurlijk een lokale WiFi-loze switch of router met daar aan de access points.
Voor het bereik zijn externe antennes vaak praktischer/beter en richtbaar. Maar men kiest denk ik vaak vanwege de esthetiek (om het woord ‘uitstraling’ te voorkomen ;) ) voor interne antennes. Access points zitten vaker op zichtlocaties terwijl routers eerder in meterkasten e.d. geplaatst worden.
Externe antennes (de sprieten) zijn omnidirectioneel die niet echt een richting hebben. Binnenshuis heb je doorgaans ook reflecties, die je overigens nodig hebt voor de betere dekking en snelheid.

Antennes richten wil je vooral in open ruimtes of buitensituaties (eigenlijk altijd wel, maar het is vervelend als je naar de slaapkamer gaat en je de antennes moet verdraaien)

Daarom hebben directionele antennes amper nut op indoor accesspoints.
Of je laat internet via je stopcontact lopen.
voorbeeld
pricewatch: TP-Link TL-WPA8631P KIT
Als problemen wilt moet je vooral aan dergelijke dingen beginnen. Persoonlijk raad ik het altijd af zowel privé als zakelijk.

Als onze helpdesk weer aankomt met een melding dat iemand problemen heeft met thuiswerken wordt het werkelijk 9 van de 10 keer veroorzaakt door powerline adapters, direct gevolgd door WiFi repeaters.

Kabels trekken, kost misschien wat meer geld en tijd, maar is veelal de investering waard. Gebruik daarbij access points en geen mesh.

Wij geven in ieder geval geen ondersteuning meer bij gebruik van powerline adapters of WiFi repeaters.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 21 augustus 2022 15:12]

Echt nooit problemen mee gehad. 1 in de meterkast waar meestal ook internet binnen komt. de andere waar je maar wilt.

Wifi repeaters het stopcontact gebruiken die het dichts bij het trappengat zit.

Dit is alleen eigen ervaring!
Dacht ik ook jaren geleden, niks gaat boven een kabel trekken, is helaas achterhaalt met mesh tegenwoordig.
Het is goedkoper, makkelijker en bijna even snel, voor 3 units waarvan maar een unit op de kabel zit:

Deco
Ik gebruik ondertussen al zo'n 18 jaar powerline, en ben er erg tevreden over. Het was destijds niet mogelijk om op een fatsoenlijke manier een kabel te trekken van meterkast naar zolder en wifi-bereik had ik niet. Ben begonnen met een 14 Mbps setje, die ik enkele jaren later vervangen heb voor een 200 Mbps setje (omdat ik m'n NAS op zolder ook vanuit de woonkamer snel wilde kunnen bereiken). Bij mijn vorige huis heb ik ook een tijdje powerline gebruikt, tot er regelmatig storingen kwamen met RDP=verbindingen door het thuiswerken (Netflix en surfen ging wel prima). Het setje was toen al zo'n 14 jaar oud...

In dat huis was het goed mogelijk om een bedraad netwerk aan te leggen, en dat heb ik dus gedaan. In mijn huidige huis (sinds vorig jaar mei) is het echter lastig om kabels door te trekken zonder veel te gaan breken. Ik heb dan ook weer een nieuwe set gekocht, uiteraard ook weer sneller en dit keer voor alle apparaten die aangesloten moeten worden: eigen desktop, desktop van vriendin, 3 media-pc's.

Alle keren heb ik Netgear gekozen, na uitgebreid onderzoek. Ik wil namelijk een setje dat weer 10+ jaar meegaat. Mijn huidige nieuwe set bestaat uit PL1000 en PLW1000 (met wifi) adapters.

Ook hier al jaren een tevreden gebruiker van powerline. Ik geef de voorkeur aan bedraad netwerk voor de vaste computers, maar er is lang niet altijd op een fatsoenlijke manier een kabel te trekken.
Dit kan inderdaad een goede oplossing zijn, maar je bent wel afhankelijk van de kwaliteit van het kopernetwerk in je woning of ruimte. Dat is bij de één prima, bij de ander is dat niet zo waardoor je met een trage en/of instabiele connectie zit.
dan koop je toch een switch voor 10 euro
Natuurlijk kan dat, moet je wel weer twee apparaten neerzetten, twee stekkers nodig, etc. Terwijl nou net het hele voordeel was dat ze kleiner/eleganter zijn. Dan ben ik beter af toch gewoon een router te kopen en die in AP mode te zetten.
Ligt er een beetje aan... een switch kan je misschien fijn wegwerken. AP's werken met POE en dat kun je dan weer fijn wegwerken. Een router ziet er dan minder knap uit. Ligt er aan wat je wil
Maar dat is dus precies waarom ik gewoon een AP met een ~4 ethernet poorten zou willen, dan hoef je die trade-off niet te maken.
Zoek je dan niet gewoon een simpele consumenten router?
Nogmaals, ja dat noemde ik aan het begin al als optie. Maar die zijn vaak weer heel veel lomper. Met gigantische antennes (die voor 90% plastic zijn vermoed ik). Ook de simpele consumentenrouters, als je wel beetje moderne wifi standaard ook wil.
Dan maak je wel degelijk een trade-off. Een accesspoint aan het plafond zal meestal een beter bereik hebben dan een router die in de hoek van de kamer achter een kastje is weggemoffeld. Ik zie nog niet voor me dat een router aan het plafond wordt gehangen waarbij alle kabels elegant daarnaartoe zijn getrokken.
Ubiquiti heeft zgn. wall-mounted AP's.

https://store.ui.com/coll...cess-point-wifi-6-in-wall

Die doen precies wat jij wenst, wifi in die ruimte met een paar ethernetpoortjes erbij.

@e.dewaal een AP hoeft niet altijd specifiek op goed bereik te worden geselecteerd. De AP's dienen te hangen nabij de clients. Het is uit kostenoverweging vaak wel interessanter een AP in het midden van meerdere ruimtes (op de gang bijv.) te hangen. Bij weinig clients en weinig eisen is dat efficiënter. Echter, in enterprise-omgevingen hangen AP's vaker dichter bij de clients dan 'centraal' om zoveel mogelijk clients binnen bereik te hebben. Als je 80 clients binnen je bereik hebt die veel bandbreedte wensen is dat minder wenselijk dan 3 AP's die er per stuk ~30 bedienen.
Zoiets?
De MicroTik HAP AX2 is geloof ik zo een beetje waar je op doelt: accespoint WiFi 6, met ingebouwde switch met 5 poorten, waarvan 1 als PoE in/uit te gebruiken is.
Het is ook als Router te gebruiken, maar volgens mij voornamelijk bedoelt als AC + Switch.
Wat heb je dan nog meer aan je plafond hangen of bovenop de kast liggen dat het allemaal bedraad netwerk nodig heeft?

Het fijne van een AP is dat je die neer kunt leggen/staan/hangen waar dat het beste is voor je dekking, in plaats van dat deze per se bij je TV of in je meterkast moet omdat er veel meer kabels in gaan...
Dat is een use case ja. En uiteraard, hang je hem op aan je plafond, dan heb je geen andere kabels nodig. Hoe zou ik in hemelsnaam daar een netwerkkabel krijgen? Dat gedoe is het mij niet waard om iets beter ontvangst te hebben.

Dus komt hij waar ik wel ethernet kabels heb, bij de TV bijvoorbeeld ;) . Of bij een bureau.
Daar hebben ze POE voor uitgevonden :)
Dat scheelt één stekker, maar heb je nog steeds twee apparaten nodig. Terwijl het qua form factor prima zou kunnen om een paar ethernet poorten erop te gooien.
Tp-link Omada en Ubiquity Unify hebben diverse ‘wall’-serie access points in het assortiment waar 3–4 ethernet poorten op zitten.
hmm. dat is de standaard seperate of alles in 1 ding discussie ja, met de voor/nadelen van beiden.
ik heb mijn ap's aan het plafond en de switch ligt ergens weggemoffeld.
tis wel meer werk maar beter voor het signaal en ook discutabel eleganter...
PoE switch :+

Edit: spuit11.

[Reactie gewijzigd door Nox op 20 augustus 2022 21:47]

Een switch van 10 euro die toch weer 5 watt gebruikt oid.
Kost je dus elk jaar tegenwoordig gewoon 30 euro stroomkosten.
Koop gewoon een mesh set zou ik dan zeggen. Je hebt hele redelijke sets in de aanbieding voor 200 euro met een basestation en een 2e unit. Heb je ook gelijk alles in 1 (WiFi en lan poorten op elke unit).
Heb zelfs voor iemand via ibood een wifi 6 set aangeschaft voor die prijs met 3 units die het best goed doen

[Reactie gewijzigd door jozuf op 20 augustus 2022 21:42]

Een Unifi U6-Lite accesspoint verbruikt max 12 watt.
Een TP-Link TL-SG105 switch max 2.4 watt.

De ASUS RT-AX86S router verbruikt max 14 watt.

Zoveel ontloopt het elkaar dus niet....
Maar - pak er wat apparaten bij en ik me voorstellen dat dit op een bepaald moment wel zo gaat zijn.
Moet wel zeggen, ik zou dan eerst eens naar een nieuwe vriezer, koelkast, wasmachine, droger of vaatwasser gaan kijken.

[Reactie gewijzigd door discy op 21 augustus 2022 09:19]

Meeste mesh sets die ik zo snel zie hebben ook 1, of hooguit 2 ethernet poorten per unit.
Alle Asus routers met AImesh zijn met elkaar te combineren in een mesh opstelling, dus koop daar gewoon 2 van?
Ik heb geen mesh nodig, ik heb een AP nodig die een aantal ethernet poorten heeft. En dan kom je al snel dus uit op een router maar als AP gebruiken, maar die zijn veel lomper.

Maar goed, zijn nu hier wel een paar opties gegeven die ik had gemist. (En vooralsnog staat er gewoon een router hier).
Ligt er een beetje aan wat je gebruik is. Mesh is meer bedoeld om een draadloze node op een verbinding te hebben, zonder het gebruik van ethernet aansluiting (je hebt nog steeds een stroompunt nodig). En zoals in je vorige reacties, de meeste mesh sets hebben dan ook een uplink poort om je 2e mesh bedraad aan te sluiten op je hoofd node. Sommige hebben zelfs PoE aan boord dat je dus maar één kabel nodig hebt om je 2e node online te brengen.

Ikzelf heb de ASUS RT-AC67U; hoofdnode staat op de Ziggo modem aangesloten en de 2e node met CAT6A kabel aansloten op de 1e verdieping. Als ik in volledige mesh ga werken, dan is het redelijk goed voor streamen, browsen e.d. maar niet voor gaming.

Daarnaast ligt het er ook aan in hoe verre je bezig houdt met networking e.d. want zodra je AP's wilt plaatsen, dan moet je ze plaatsen op punten waar het signaal vrij kan bewegen.
Deze heeft er 4 per unit (1 wan poort) en regelmatig in de aanbieding voor 200 (echt dikke prima set, wel wifi 5 maar imho mis je niet zo heel veel ivm wifi 6 of 6e. zeker omdat je nog maar weinig wifi 6 clients hebt nu, maar dat veranderd natuurlijk door de tijd)
https://www.asus.com/nl/N...i-Systems/ZenWiFi-AC-CT8/

Liever een wifi 6 set? deze heeft er ook 4 voor het base station iig. set van 3 die op ibood heeft gestaan voor 200
https://www.ibood.com/be/...-wifi-6-mesh-systeem.html

en zo zijn er nog tal van opties...

[Reactie gewijzigd door jozuf op 20 augustus 2022 22:20]

Als je zo’n ding met antennas hebt dan kan het zijn dat dat de enige is die je hebt en wil je veel bereik.
Als je AP’s gebruikt heb je vaak meerdere en wil je juist dat ze niet zoveel bereik hebben want dan gaan ze elkaar storen.
Met 1 AP in de meterkast hebben wij op de 1e verdieping op 2 slaapkamers en op zolder al geen wifi. Daar was echt een 2e AP voor nodig.
Ik ben van mening dat de meterkast ook niet de beste plaats is om een wifi-router neer te zetten. Hang of zet hem in de gang of ergens op de tweede verdieping als je vind dat ie niet in de woonkamer mag staan.
Is het ook niet, maar laat dat nou net de locatie zijn waar alle kabels naartoe zijn getrokken.
Ja dus? Je kan toch een kabel van je router naar de modem trekken. En niet overal is het in de meterkast waar de fiber of kabel (woonkamer)binnen komt. Waarschijnlijk wel in de nieuwbouw.
Ja, dat werkt. Zolang je niks anders bedraad wilt aansluiten. Want dat is natuurlijk allemaal terug naar de meterkast getrokken. :P
Kabel modem is toch echt aangesloten bij de tv. Adsl is ook niet altijd de meterkast maar gewoon in de kamer, fiber nieuwe aanleg kan je waarschijnlijk kiezen.
Right, maar net alsof de enige apparaten die je zou willen aansluiten via de kabel enkel bij de TV liggen.

Mijn punt is, waarschijnlijk ligt niet alles in 1 kamer.
Mijn punt is dan ook dat het oorspronkelijk juist helemaal niet in de meterkast zit. Maar dat ze zelf die dingen verstoppen in de meterkast. Het is ook helemaal niet logisch om de aansluiting van de koper telefoonlijn, of kabel tv in de meterkast te stoppen. Voor fiber geld dit wat minder. Maar gezien die wordt aangelegd in een bestaand huis, kan je gewoon kiezen waar de aansluiting komt. En dan is de meterkast wederom een rare ondoordachte keuze.
Het is net wel logisch om alles op 1 centrale locatie ( meestal meterkast) samen te laten komen. Vandaaruit ga je dan naar alle locaties waar andere aansluitingen (kabel, UTP, telefoon, etc) nodig zijn. Dat is bij nieuwbouw de meest logische opzet.
Maar net omdat de meterkast de logische locatie is voor je modem, is het niet logisch dat modem en Wifi in 1 apparaat zitten. De meterkast of de aansluiting achter je TV, zijn vaak niet de beste locaties om centraal een wifi punt neer te zetten.
In 80 % van de huizen zit de tv aansluiting ( kabel) en de telefoon aansluiting ( adsl) niet in de meter kast. Ik heb dat zelf in 6 verschillende huizen zelf kunnen bevestigen. In een nieuwbouwhuis kan dat anders zijn zoals ik dat al aangaf, maar dan loopt er nog altijd een kabel van de meterkast naar de kamer. En ja axhter de tv niet maar daarnaast is echt niet zo raar.
Inderdaad, ik zet de provider router meestal enkel in voor de gasten wifi en mijn devices zitten op een mesh netwerk. Zonder extra AP’s is het op de eerste verdieping in een moderne woning al niet meer te doen.
Wifi is maar een communicatiemiddel dus ik mag hopen dat je achterliggende netwerk wel gesepareerd is want anders zit je alleen maar jezelf in de weg met beschikbare kanalen zonder dat er een toegevoegde waarde is voor een appart gast netwerk. Je gasten kunnen nogsteeds je tv en andere iot devies bedienen of inbreken op je laptop ;)

Wat ik gedaan heb is 3 subnets met elk een eigen wifi netwerken, 1 voor iot waarbij wifi alleen uitzend op 2.4ghz, 1 voor gasten die ook alleen uitzend op 2.4ghz en een netwerk voor onze eigen laptops en telefoons die alleen uitzend op 5ghz
Je overschat mijn gasten, maar ja het is gesegmenteerd. Ik vond het alleen niet relevant in om te benoemen omdat het over signaal sterkte ging. Mijn eigen apparatuur zit ook zoveel mogelijk op 5 ghz.
Daarom zou ik graag het eco systeem van unify en tplink amanda willen zien
Waar je veel flexibeler bent.
TP-Link Omada bedoel je waarschijnlijk ;-)
Heb hier nu 2 EAP 660's in gebruik, werken goed - voor de verdiepingen waar ze op geplaatst zijn althans.
Maar zou inderdaad leuk zijn als deze 2 systemen bij een volgende Wifi BBG ook meegenomen worden.

[Reactie gewijzigd door PatMan op 21 augustus 2022 02:40]

En/of mogelijkheden voor een Mesh netwerk, zoals dat Fritz!gebeuren. Vind ik wel een harde eis eigenlijk. Ik heb nu 3 mesh routers/access points en ga nevernooit meer terug naar losse access points/routers.
Dit. Ik zou ook weleens een vergelijking willen zien tussen 1 of 2 sterke routers en een Mesh systeem of meerdere AP's. Vanuit theoretisch oogpunt lijken mij meerdere, relatief zwakkere zenders te prefereren boven 1 of 2 sterkere zenders, zowel vanuit bereik (de afstand tot het aangesloten device is immers gemiddeld kleiner,
waarmee upload sneller zou moeten zijn) als vanuit het beperken van overlast voor de buren (als die een standaard router van de telco provider hebben overstuur je die makkelijk met een sterke zender aan de andere kant van de muur).

[Reactie gewijzigd door mac1987 op 21 augustus 2022 11:52]

Ook in oude huizen, hoor. Ik woon in een 100 jaar oud gestapeld appartement en de ondervloeren (en de vloeren erbovenop trouwens ook) zijn van hout, maar als ik beneden bij de voordeur sta (heb het modem boven in de woonkamer staan), dan is het bereik erg minimaal. Via wifi zo'n 50 Mpbs, terwijl ik in de woonkamer makkelijk 400-500 Mbps haal (en 900-950 bedraad).

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 21 augustus 2022 19:35]

Heb er zelf op elke verdieping 1,resultaat is dat mijn wagen de wifi oppikt nog voor ik mijn eigen straat in rij.
Misschien moet je het zendvermogen dan terug schroeven (als dat kan tenminste).

Mijn broer heeft een deco M4 set. Die dingen zenden ook als een malle. Je device kan (bijna) nooit zo sterk terug zenden. Nuttig is het dus niet op een grote afstand. Integendeel je wifi ervaring is op dat moment ruk en je buren worden er ook niet blij van. Helaas is bij de deco M4 het zendvermogen niet in te stellen. In en rond de woning zelf werkt het wel fijn overigens.
Inderdaad! 1 per verdieping en 1 in de tuin. Overweeg een 5e AP voor de oprit en garage te plaatsen 😉
Heb er al 6 😂
Verdiepingen, veranda, tuinhuis en garage.
Hier 3 APs in een nieuwbouw woning. Iedere verdieping 1. En dan buiten ook nog 2.
Dergelijke "Best Buy Guides" zijn vooral interessant voor huis- vrouwen/mannen die de WiFi van hun vaatwasser of afzuigkap willen verbeteren, zonder er veel geld aan uit te geven.

Iedere Tweaker weet dat je geen WAP in de meterkast moet plaatsen en dat je beter een losse router en AP kunt gebruiken. Ik heb in 2017 mijn router vervangen door een Ubiquiti EdgeRouter 4 (via SFP direct aangesloten op de glasvezel) en gekoppeld aan de reeds bestaande Ubiquiti UniFi AP AC PRO waar ik al sinds 2015 gebruik van maak. Later heb ik het netwerk uitgebreid met een Ubiquiti UniFi 6 Professional om op de zolder (onze dochter heeft daar haar kamer gekregen) het ontvangst te verbeteren. Mijn primaire WAP is dus al ruim zeven jaar oud en presteert nog altijd uitmuntend.

De plaatsing van je WAP is misschien nog wel belangrijker dan het merk of type, maar daar wordt doorgaans bijzonder weinig aandacht aan besteed.

[Reactie gewijzigd door boolean op 21 augustus 2022 22:05]

Dan moet je je router niet in de meterkast plaatsen. Je weet dat een wifirouter maar een bepaald bereik heeft, dus waarom dan niet zoveel mogelijk midden in het huis hangen?
Scheelt waarschijnlijk ook in het aantal AP's dat je nodig hebt, en dus grondstoffen, etc.
Ik heb losse AP's die niet in de meterkast zitten, maar de praktijk is dat meeste mensen hun router gewoon in de meterkast plaatsen met wifi issues tot gevolg.

Gebrek aan netwerkaansluitingen is ook vaak een issue. Wijs mensen er altijd op goed na te denken over netwerkaansluitingen voor dit doel...
Misschien niet de juiste plaats voor deze opmerking,
maar ik wil even zeggen dat wifi straling wel degelijk een effect op het menselijk lichaam hebben.

Als bewijs, denk maar aan licht dat ook straling is, en hoe licht het menselijk slaap ritme kan ontregelen. :o
Ik mis een beetje een algehele conclusie, en of die categorie boven € 125 echt de moeite waard is.

Ik zou zelf best willen upgraden, maar wil niet door het hele huis repeaters of access points hoeven hangen. Zo belangrijk is wi-fi niet voor ons.
Ga maar in nieuwbouw wonen.. Dan is een access point een must om een beetje verbinding te hebben.
Ik heb een huis dat over 4 jaar 100 jaar oud is, ook daar komt de T-mobile Zyxel niet verder dan 10m.
Voor €2,50/maand een AP erbij gehuurd en nu ook WiFi in de keuken en tuin.

Voor dat geld ga ik zelf niet zoeken, vraag me dan ook af wanneer het zinvol is om een router van >€125 te kopen zoals hierboven al terecht wordt opgemerkt.

We werken met z’n tweeën thuis en alleen maar een internet abonnement voor alles.
een bereik van ca 10 m is niet heel slecht. Wanneer je zo'n router een beetje centraal kunt plaatsen heb je meestal wel op de hele verdieping verbinding.
Betonnen verdiepingsvloeren zijn een ramp en dan kan je beter per verdieping een accespoint plaatsen of een mesh netwerk overwegen.
Bereik ≠ snelheid natuurlijk. Met de standaard KPN router had ik in het hele huis bereik, maar ik betaal niet voor 500 mb/s glasvezel om op kantoor en in de tuin maar 8 mb/s te halen.

[Reactie gewijzigd door mac1987 op 21 augustus 2022 11:55]

Situatie: KPN 1 gb abbo: wifi uitgezet.
3 x Huawei AX3 aangeschaft voor in totaal 150 EURO. Intel nuc in woonkamer bedraad volle 1gb en via wifi6 kaartje draadloos 600 mb. Tot in tuin (12 meter) 100 mb via 5ghz.
Op eerste verdieping op twee slaapkamers een AX3. 1 maal bedraad als switch voor vaste pc en voor draadloos doorsturen naar zolder.
2e AX op slaapkamer voor smart tv ontvangst en doorsturen naar zolder.
Op zolder heeft vrouwtje haar mobiel en laptop op wifi.
Op 1e verdieping stabiele 60 mb via wifi en op zolder ook nog een 35-45 mb ontvangst op wifi via de 2 AX op de slaapkamers,
Werkt prima voor mij !
Zelf heb ik een mesh netwerk met op elke verdieping een accespoint die draadloos met elkaar communiceren. Ik haal daarmee overal ca 70 mbit/s en de beperking zit meer in de ontvangende toestellen dan in de AP's. Ontvangst in de tuin gaat ook prima, maar voor een snelle 5 ghz verbinding moet de schuifpui wel open staan. Triple glas is een goede isolatie, maar helaas geld dat ook voor wifi en bluetooth signalen.
Als ik snelheid nodig heb kan ik altijd nog een draad aan een accespoint hangen en dan gaat de snelheid omhoog naar 300 mbit/s. Volledig bedraad haal ik zo'n 700 mbit/s vanaf de nas en de volle 500 mbit/s via Ziggo.
Jaaaa, veeleisend. Laptop en mobiele op volle toeren🤣
Voor €2,50/maand een AP erbij gehuurd en nu ook WiFi in de keuken en tuin.
Dat is 150 euro per 5 jaar, is het niet voordeliger zelf iets te kopen?
Als je 5 jaar met een ap doet misschien. Maar ontwikkeling gaat snel en zo heb je nieuwe tech voor een prikkie.
Beetje afhankelijk van aanbod provider natuurlijk.
Ik heb dezelfde ideeën hierover als @SED. Als ik over 3 jaar op de website kijk en ik zie iets anders staan, stuur ik de mijne terug en krijg ik hoogstwaarschijnlijk die nieuwe.

Enige nadeel wat ik zelf ermee zag is dat ik nu een beetje gebonden ben aan T-Mobile en mogelijk minder snel overstap omdat ik dan voor alle apparaten nieuwe WiFi weer moet instellen. Aan de andere kant, als ik naar Ziggo ga, maximaal een kwartiertje alles omprikken en klaar.
Als ik over 3 jaar op de website kijk en ik zie iets anders staan, stuur ik de mijne terug en krijg ik hoogstwaarschijnlijk die nieuwe.
Welk model is het? Vaak is het iets van TP Link van 30 - 60 euro..
Na twee / drie jaar kan ik dan gewoon een nieuwe kopen zonder de oude terug te hoeven sturen.
ik was er juist helemaal klaar mee en ik heb de complete T-mobile hardware stack vervangen voor:
- Vigor 167 als DSL Model
- Ubiquiti Dream Machine als Router
- Ubiquiti 6 LR als access points
- Apple TV's om tv te kijken

Al is dese setup wel aanzienlijk duurder dan €125

[Reactie gewijzigd door NLkaiser op 21 augustus 2022 11:22]

Hier precies zo, alleen dan een edgemax router
Het is zeker de moeite waard! Ik had toen ik hier net kwam wonen een TP-Link Archer M600 modem met een 4G sim waarmee ik boven nauwelijks verbinding had, nu heb ik Gbit glas van Tweak via Efiber en pak ik boven nog 400+Mbit van de Fritzbox beneden en 850Mbit via de Fritzrepeater die op zolder staat met een houten vloer ertussen.
Wat is dat toch altijd met alleen nieuwbouw? Dan is mijn 100 jaar oude woning zeker een uitzondering qua slecht bereik? Zie mijn reactie hier: TheVivaldi in 'Wifi Best Buy Guide - Augustus 2022'
Erg oude huizen hebben inderdaad ook vaak stevige dikke muren. Bij nieuwbouw zijn ze niet altijd dik maar wel sterk afgeschermd (beton, isolatie, etc). En met een dikke betonvloer tussen elk verdiep, ben je ook al vrij zeker dat je een AP per verdieping nodig hebt.
In mijn geval heb ik zelfs een AP buiten moeten hangen om in de tuin nog goede WiFi te hebben (onze ramen houden ook vrij veel tegen).
Ligt een beetje aan de muren. In een groot aantal nieuwbouw woningen verstoren die muren echter het signaal sterkte veelal. Het ligt nou, maar net aan de situatie.
HR++(+)glas overal doet het signaal ook geen goed. Maar bij echte nieuwbouw zijn redelijk vaak netwerkkabels getrokken en is het wifiprobleem vrij vlot op te lossen.
Mocht ik ooit een echt nieuwbouwproject tegenkomen waar ik een huis zou kopen (dromen mag), reken er dan op dat ik Idd in elke kamer een UTP aansluiting laat monteren. En zelfs op elke verdieping een aansluiting op het plafond om hier de AP’s te bevestigen.

Vrouwlief wou helaas geen lamp opofferen :+
Hoeft toch ook niet? In bestaande bouw kun je toch ook prima een patch paneel in de meterkast plaatsen en routeren naar elke kamer als je dat nodig vind? :+
Yup, heb ik bijvoorbeeld gedaan. Hier had ik in elke kamer en keuken een ouderwetse telefoonaansluiting. Die allemaal opnieuw laten bekabelen. Persoonlijk vind ik het erg prettig om overal een utp aansluiting te hebben.
Ik heb in veel kamers ook een UTP aansluiting. Maar helaas niet in allemaal.

Ook is een AP op elke verdieping aan het platrond helaas niet mogelijk. (P.s. ik heb een huurhuis, dus zelf de muur slopen en zelf de leidingen leggen zit er helaas niet in.
Dat had ik mijn broertje ook aangeraden bij een nieuwbouwhuis twee ondereen kap van zo’n 8ton. Aannemer heeft ons vreemd aan staan kijken en uiteindelijk is er geweigerd om extra aansluitingen in het plafond te realiseren, wel in de muur. Daar kon men niet aan beginnen.

Ik heb het 14 jaar geleden al laten doen bij de bouw van mijn tussenwoning. Dat is te zeggen elke ruimte een netwerk aansluiting in de muur. Toen speelde het access point aan het plafond nog niet zo.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 21 augustus 2022 12:41]

Ik heb nu 3 klanten gehad die geluisterd hebben. Het ziet er gewoon strak uit en is verreweg de beste oplossing voor bereik en performance.

Er waren helaas ook 2 klanten die weigerden omdat ze het plafond, of zelfs de muur, über strak wilden hebben. Die betalen nu dus meer omdat ze meer AP’s nodig hebben en alsnog is het bereik minder dan als ze gewoon geluisterd hadden.
houten plafond: gewoon AP in plafondlaag wegfrotten.
betonnen verdieping: gewoon gat onder plafondlamp wat groter maken zodat je daar een AP in kan wegfrotten.

:+ :P
Geen idee of je serieus bent maar:
- Als iemand een strak plafond heeft en je monteert het AP in het plafond, succes met vervangen indien het AP stuk gaat. Gebeurd niet vaak, maar toch.
- Een van de redenen dat je AP’s mooi centraal in de ruimte op het plafond wilt monteren is, omdat je dan kan zorgen dat er weinig muren en andere objecten in de buurt hangen. Een AP hang je bij voorkeur nooit in een hoek, want weerkaatsing is funest voor de stabiliteit en performance. Als ik een AP plaats probeer ik altijd minimaal een meter van alle muren en obstakels te blijven. Ik heb meegemaakt dat 1 meter verplaatsen het verschil maakte tussen overal goed bereik en amper bereik en snelheid op korte afstand. Gelukkig is het verschil niet altijd zo groot.
Yep, keuzes maken! Ik heb met een collega mee mogen kijken die een gloednieuw huis mocht aanpassen naar wens (en budget) maar wat een ramp zeg. Een chronisch tekort aan stopcontacten, stopcontacten op rare hoogte ingetekend, lampen op vreemde plekken etc. En elke aanpassing of toevoeging liep behoorlijk in de papieren. Ik snap dat ze graag zo standaard mogelijk werken maar als de standaard zo bizar is dat niemand er iets mee kan dan weet ik meteen waar ze de extra inkomsten vandaan halen.
Dat gezegd hebbende lijkt het me wel erg tof om het een keer echt zelf te mogen bepalen waar je wat wilt hebben.
Ik heb destijds (nieuwbouw) in elke kamer een UTP en coax aansluiting geplaatst. In de praktijk gebruik ik die echter zelden. De kids gebruiken hun laptop altijd via WiFi (goed genoeg en te lui om de kabel in te prikken), dus ik ben zowat de enige die weleens een UTP kabel inprikt. En TV via kabel gebruiken we boven ook al niet, vooral streaming.

Wat ik niet gedaan had, en spijt van had, is inderdaad al een plaats voor de AP voorzien. Dat is zeker een goede tip, om meteen op elke verdieping te voorzien.
Goed om te zien dat de feedback uit de reacties van de BBG uit mei meegenomen zijn in deze BBG Uhm not dus…. Hij is zo summier dat je het beter achterwegen had kunnen laten. Als je toch niks met de feedback doet waarom zou je het dan nog publiceren op tweakers en niet op die bbg site van jullie.
Ja ik mis ook wel een mesh setje.
Ja, ik weet dat utp met losse ap's de voorkeur heeft hier, maar een beetje een deftig mesh setje heeft absoluut ook voordelen. Ook als je niet even wat kabels kan trekken...
Kabels trekken kan altijd. Helaas is het vaak òf heel veel werk/improviseren òf kabelgoten. Soms zelfs beide.

Mesh is en blijft een halfbakken oplossing. Als je ze bekabeld aan gaat sluiten is het onnodig duurder dan betere AP’s en als je het draadloos gaat gebruiken komt dat met allerlei problemen. Meestal geen dedicated wireless backhaul. Je moet de nodes veel dichter bij elkaar plaatsen omdat ze ook nog met elkaar moeten communiceren. En als klap op de vuurpijl gaan clients die marginaal dichter bij een wireless node zitten met deze node verbinden ipv rechtstreeks met de bekabelde node.
Ik heb een deco M9 set van drie.
Alle nadelen die je noemt, heb ik niet ondervonden en hij heeft een wireless backhaul. Ze kunnen ook vrij ver uit elkaar hoor! En bekabeld of draadloos kun je instellen, net als dat je roaming in en uit kan zetten per verband nden device.

Ik ben het met je eens hoor, qua bekabeling en AP, maar ik denk ook dat een mesh set beter (kan) presteren dan hoe je het hierboven doet lijken.

Ik red over ons hele perceel, inclusief tuin, in het allerergste geval 200mbit/s. Ons abonnement bij Ziggo is 350 down.
Even gegoogled, zie dat die set 2 5GHz radio’s heeft, dus gelukkig halveer je je snelheid niet omdat je niet met dezelfde radio hoeft te zenden en ontvangen (WiFi half duplex).

Toch heb je veel meer overlap nodig dan met bekabelde AP’s. Indien je overal bereik wilt, dan hoef je alleen maar te zorgen dat er geen dode punten zijn. In theorie kun je ook een stuk zonder bereik er tussen houden. Met een mesh set die een wireless backhaul heeft, moet je de nodes iets dichterbij plaatsen, omdat de nodes minimaal een hoge snelheid moeten halen tussen elkaar, zeker omdat die link gebruikt kan worden voor meerdere clients. (Een enkele cliënt die 50Mbit/s haalt is nog tot daar aan toe; maar als je daar 4 clients over laat gaan wil je toch minimaal 100 à 200).

En het voornaamste probleem is dat clients roamen op basis van signaalsterkte. Als je dus 25 meter tussen de nodes hebt, en je staat tussen beide nodes in, maar op 5 meter van de wireless node… 3 maal raden welke route je client gaat kiezen? Los van het feit dat je überhaupt hogere snelheid haalt rechtstreeks, heb je dan sowieso te maken met meer latency. Het enige dat je door je dedicated wireless backhaul niet hebt is de halvering van snelheid die je zonder die 2e radio zou hebben, maar veel setjes hebben dat niet.

Daarnaast is tegenwoordig drukte op de frequenties een groot probleem. Eigenlijk zou je alle apparaten die je kan bekabelen, ook al hebben ze niet veel snelheid nodig, op een kabel moeten zetten. Des te minder apparaten in de ether, des te meer ruimte voor apparaten die dat wel nodig hebben. Mesh zorgt er, zowel met als zonder dedicated wireless backhaul, voor dat er minimaal dubbel zoveel airtime gebruikt wordt. Dat wordt ook op de 5GHz steeds een groter probleem. En het duurt nog wel even voordat we 6GHz meer gaan zien, wat het probleem overigens alleen maar vertraagd. Een kabel is meteen een oplossing.

Als laatste: wat nu goed werkt, kan door een vervelende buur morgen verstoord worden. Wil je een betrouwbare verbinding, elimineer dan zoveel mogelijk draadloze stappen.
Ik heb 2 van de 3 mesh nodes ook aan de kabel hangen. Gaat toch wat vlotter en toch overal naadloos (hoe zeg je dat?) draadloos netwerk. Als ik het vergelijk met de situatie bij mijn zwager die wel 5 access points heeft en je apparaten constant blijven plakken aan degene die ze als eerste tegenkwamen dan wil ik nooit mee iets anders dan mesh.
Vind het een beetje een gelimiteerde review/buy guide.

enkele delen die missen:

2.5GBe/10GBe verbinding/snelheid

en 1 van de belangrijlste of het werkt met KPN/Ziggo/etc als modem
Ik wil graag voorstellen dat Mikrotik wordt meegewogen. Dat is de ultieme tweaker-router, maar lees verschillende (slechte) dingen over wifi kwaliteit

Oeh zie net dat ze een nieuw model hebben tegen een heel aantrekkelijje prijs (hAP ax²)

[Reactie gewijzigd door sjongenelen op 20 augustus 2022 16:24]

Dit was ook mijn eerste gedachte.
Jammer dat de net in augustus geïntroduceerde hAP AX2 WiFi 6 router (https://mikrotik.com/product/hap_ax2) de boot gemist heeft voor deze review ronde. Een goede kandidaat voor de volgende ronde lijkt mij.
Hij gaat zeer waarschijnlijk snel mijn huidige hAP AC vervangen.

[Reactie gewijzigd door Forage op 20 augustus 2022 21:11]

FreeBSD fork, en FreeBSD had in het verleden nog wel eens last van WLAN issues. Wat mij betreft is een proprietary OS een minpunt voor een ultieme Tweaker-router. Heb ik liever een Turris Mox met PfSense. FOSS OS (ook gebaseerd op FreeBSD) plus modulaire hardware.
RouterOS is gebaseerd op Linux? Niet FreeBSD?
De huidige AC reeks is prima. En eenmaal goed opgezet plug je er makkelijk AP’s bij. 😉 alleen even lastiger dan de standaard spullen ja, niet voor een tweaker
Ik heb er een AP bij inderdaad
Ik denk dat tweakers die een Mikotrik ten volle gebruiken en kunnen configureren geen BBG nodig hebben ;)

[Reactie gewijzigd door sapphire op 20 augustus 2022 21:08]

Haha ja zeker. Flink lopen zweten bij instellen
Gewoon OpenWRT op een x-de hansje van twee tientjes. Heerlijk tweakbaar en geen gezeik met abonnementen.
Wifi 6 802.11ax ondersteuning is nog ergens summier. Het zijn voornamelijk de devices met een Mediatek SOC die op dit moment worden ondersteund. En slechts een subset daarvan ondersteun >2,5 gigabit LAN als dat ook nog eens een vereiste is.

Verder ook al is het een Wifi best buy, het lijkt meer op een router best buy (waar zijn de losse APs). Een round up zou leuker zijn met deze selectie. Naast de Wifi throughput (ook op 160 Mhz) ook de router functionaliteiten en de configureerbaarheid daarvan. Denk aan IPv6, RADIUS, DDNS, VPN, firewall, VLAN ondersteuning op WAN en LAN, multicast, IGMP enz. Alles wat een Tweakers zou willen voor een thuisnetwerk + de benodigdheden voor vrije modemkeuze.
Wifi 6 is voor heel veel mensen ook geen vereiste, pas met 500mbit internet zullen de meesten willen overgaan.

Voor de meesten voldoet een 2de hands wifi 5 router wel prima ;)
160Mhz is leuk voor de specs maar in veel situaties echt amper bruikbaar. 40 of 80 Mhz zijn veel logischere kanaalbreedtes. Beetje onzinnig om hierop een keuze te maken van welk AP/router je koopt.

Dikke kans dat je in de review op 160Mhz leest dat hij >1gbps doet, dat ding koopt, thuis in je appartementje het ding waardeloos presteert en je op 80Mhz veel betere verbinding haalt.

[Reactie gewijzigd door Nox op 20 augustus 2022 23:18]

Exact! Ik heb een Netgear R7800 een paar jaar geleden nieuw gekocht; unboxed, uurtje met Netgear firmware gewerkt om te kijken of het apparaat werkte en daarna OpenWRT erop geïnstalleerd. Werkt als een tierelier. Ontzettend goed te tweaken en altijd te voorzien van (security) updates. Onlangs verhuisd naar een vergelijkbare woning maar toch het bereik vanuit de meterkast was merkbaar minder. Ik had wel 't geluk dat er loze leidingen in 't huis lagen (bouwjaar 2006). Op marktplaats nog een R7800 en een TP-Link C2600 voor een paar tientjes gekocht, OpenWRT erop gezet en uitstekende WiFi dekking in en om 't hele huis. Ik had nog een oude Netgear WNDR3700v2 liggen, UTP-kabels getrokken naar de meterkast en de backhaul communiceert prima over kabel. Het is een beetje spelen en tweaken om de overlap in kanalen en zend vermogen optimaal af te stemmen maar hey, voor een paar tientjes en een middagje wat vertier en je hebt een prima oplossing waar je zelf de baas over bent. En je leert ook nog eens wat over WiFi i.r.t. OpenWRT.
Nooit meer een TP-Link voor mij. Ooit een WLAN repeater van ze gekocht. Bleek kwetsbaar te zijn voor KRACK. Emailtje gestuurd. "We zijn er mee bezig." Yeah, nog steeds mee bezig zeker.
Je koopt waar je voor hebt betaald. Niks met met TP-Link. Hun duurdere Omada prosumer platform is wel redelijk met security. Al mist het net zoals Ubiquiti soms nog wat basale functionaliteiten.
Zelfde met TP-Link Deco. Daaraan ontbrak vrij veel aan de meest simpele basisinstellingen. Sommige dingen hebben ze pas na 1 a 2 jaar aangepast.
Bedankt voor dit mooie overzicht.
Het blijf heel lastig om in te schatten wat dit mij praktisch zou opleveren.
Ik heb een woning met 3 woonlagen.
Ik heb op de hoogste woonlaag bedraad internet en daar heb ik mijn gameroom / filmkamer.
Nu wil ik liever naar de tweede woonlaag verhuizen met mijn gameroom, zou een goede router in de buurt kunnen komen van een Lan connectie met gamen?
In de buurt.. hoeft niet 100% te zijn.

Nogmaals dank
Voor een film maakt het niet uit, er wordt gewoon gebruik gemaakt van een buffer. Haperingen van Netflix heb ik nog niet meegemaakt, ook niet met een wifi verbinding tussen de meterkast bij de voordeur en de tv bij de tuin achter in de woonkamer. Een speedtest leverde dan meestal zo'n 20 - 30 mbit per seconde op, waar Netflix er geloof ik maar 5 nodig heeft voor full hd.

Gamen is waarschijnlijk (ik game zelf niet) een heel ander verhaal. Een speedtest laat ook een ping zien. Bij wifi is dat eigenlijk altijd wel een verdubbeling of meer tov kabel, terwijl ik inmiddels een AP in de woonkamer heb hangen. Onder belasting zal die variatie in latency wel groter worden.

Je kunt natuurlijk nu al op je huidige kamer eens de bedrade aansluiting vervangen door een wifi verbinding.
om nog geen kosten op voorhand te doen kan je met je gsm een hotspot maken boven en je snelheid met je laptop ernaast testen en dan zien hoeveel verlies je ongeveer hebt als je met je laptop naar de andere locatie gaat. Dezelfde test kan je buiten doen om te zien hoe krachtig de AP-functie van je gsm is. Als je 2 gsm's hebt kan je ook tooltjes zoals wifi analyser gebruiken.

In het ene huis is dat geen enkel probleem, in het andere een ramp, afhankelijk van stoorzenders zoals (gewapend) beton, baksteen, leidingen (water/electriciteit/verwarming), toestellen en uiteraard afstand.
Anoniem: 459533
20 augustus 2022 16:25
De nieuwe synology router ook. Tweakers heeft ook veel topics over synology nas etc dus een synology router zou tof zijn om aan de tests toe te voegen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 459533 op 20 augustus 2022 16:26]

Ja, had persoonlijk ook de synology router rt6600ax hier terug willen zien komen (of een aparte review).

[Reactie gewijzigd door wondexx op 20 augustus 2022 16:30]

Heb de Synology router rt6600ax draaien sinds juli, gekocht voor kpn glasvezel.
Misschien moet ik er maar een een review van maken, ben er erg tevreden over.
Werken de synology routers nu wel goed op kpn glas icm ipv6, daar waren problemen mee begreep ik en ipv6 is een must voor mij.
Ik gebruik ipv6 nog niet. Zitten wel NL features in de laatste firmware.
Zo zit er een iptv profiel in voor KPN, Telfort, Vodafone en xs4all.
Oke, dank voor de update. Dat van iptv had ik idd al gelezen maar ipv6 zou nog niet werken.
Heb ook het geluk gehad om er eentje te kunnen kopen in combinatie met een MR2200ac om een mesh-netwerk thuis te kunnen opzetten. Ben er ook heel erg tevreden over. Niet de goedkoopste, maar wel de gemakkelijke gebruikersinterface die we gewoon zijn van Synology.
Cool, ik heb de rt2600ac hier draaien met 2 mr2200 toegangspunten. Ben benieuwd hoe inderdaad de 6600 zich verhoudt.
Het is jammer dat je vaak niet de mogelijkheid hebt voor de WiFi van de laptop intern te updaten. Of zijn ze heel kieskeurig. Bij smartphone al helamaal niet.

Als ik ga upgraden zou ik naar energieverbruik kijken en bereik.

Heb 1 AP, de netgear WAC510 voor heel het huis en in de tuin. Die zit op de 1ste verdieping in het midden aan de zijkant. Had er eerst in de meterkast en op zolder. Maar het te verplaatsen en kon met 1 doen.
integendeel: de meeste laptops die ik openvijs zit de wifi-module apart en kan je ze makkelijk vervangen, of de oorspronkelijke antennes altijd compatibel zijn durf ik niet te garanderen
Totdat je een fabrikant hebt zoals Lenovo die in de UEFI een lock heeft die enkel door hen erkende kaarten zal initialiseren.
HP schijnt daar nog best goed mee te zijn tegenwoordig. Voor mijn probook heb ik een handleiding gevonden hoe je hem kan vervangen. Nu een intel ax200 dus geen noodzaak, maar als ik er een ax210 (6E) in wil doen moet dat lukken denk ik.

Let wel op het volgende: veel wlan nics hebben tegenwoordig 2x2 radio chains. Als je huidige laptop 1x1 is, dan heb je dikke kans dat er maar 1 antenne fysiek in zit. Dan wordt een tweede bijplaatsen lastig. Als jouw model ooit verkocht is met 2x2 heb je kans dat de 2e er wel in zit maar niet aangesloten zit. (goedkoper dan weg laten tijdens productie). Controleer dit voor je een kaartje koopt.
Alweer een tijdje geleden, had ook een lock op een Lenovo laptop, maar daar was wel weer een 3th party tooltje voor beschikbaar om de hardware id van de nieuwe modem toe te voegen aan de whitelist.

Workaround tot ik dat had gevonden was de nieuwe modem inschuiven na de boot en laptop niet meer compleet af te sluiten :) dan werd de hardware niet door de bios geblockt en kon die gewoon herkend worden in Linux & Windows.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee