Door Willem de Moor

Redacteur

LG 42LG7000 getest

Conclusie

Met de 42LG7000 levert LG een knappe lcd-televisie voor een zeer betaalbare prijs. De beeldkwaliteit is goed te noemen, waarbij met name opvalt hoe prettig de diagonaalfilters gehoekte lijnen wegwerken. Ook het gebrek aan een overscan en de legio aansluitmogelijkheden, waaronder extra's als usb en bluetooth, maken de tv tot een prima exemplaar om de huiskamer mee op te sieren. Enkele minpunten, zoals de artefacten die het toestel met zeer fijne details vertoonde en het weinig effectieve ruisfilter dienen echter ook genoemd te worden, maar die zullen het kijkplezier weinig nadelig beïnvloeden. Wie zelf wil oordelen hoe deze televisie presteert, kan meedoen aan onze prijsvraag: Tweakers.net geeft deze 42LG7000 namelijk weg aan de winnaar.

Reacties (32)

32
29
6
4
0
5
Wijzig sortering
Plasma heeft ook bij mij nog zwaar de voorkeur:
Details in het zwart zijn ongeevenaard
Refreshtime van ruim onder de 1ms!

Over de opmerking over de "maar" hdready plasma: wel 's gehoord van motion resolution?
Daarin worden bewegende testpatronen over het scherm getoond en dan meten ze hoeveel van die 1080 testlijnen daadwerkelijk worden getoond (de lijnen zijn dus genummerd van 1-1080.
Mijn hdready laat er 720 zien, de full hd lcd van Samsung (LE40A656) liet er maar 300-650 zien, afhankelijk van de ingeschakelde beeldopties.
De heilige overtuiging van velen met een full hd lcd ( de lcd's scoorden allemaal bar slecht, de led lcd was wèl erg goed) dat hun tv een scherper en gedetailleerder beeld laat zien dan een hdready plasma is niet alleen niet waar, het is absoluut onmogelijk!
Sterker nog: een hdready plasma heeft meer detail en is scherper bij bewegende beelden.
Maar hé, het staat zo stoer om te zeggen dat je een full hd hebt toch?!

En dan heb ik het nog niet eens over een veel belangrijker aspect: de werkelijke contrastratio!
Anoniem: 244049
2 oktober 2008 16:47
Waarom gebruiken de LCD TV'S zeer veel stroom ? deze gebruikt 200Watt vind ik persoonlijk veel.... Kunnen ze de tv's niet zuiniger maken ?
Uit het artikel (deze pagina):
Wanneer de tv volledig wordt ingeschakeld, stijgt het verbruik naar gemiddeld ongeveer 108W. Dat is voor een scherm met een diagonaal van 42" alleszins acceptabel: het verbruik per vierkante meter komt uit op 197W/m².
Oftewel gemiddeld zo'n 108 Watt.
De laatste opmerking laat ook meteen zien waarom een 42" meer verbruikt dan de oude TV's.
Het oppervlak is een stuk groter, dus om dat met dezelfde hoeveelheid cd/m² te verlichten heb je gewoon meer vermogen nodig.
Een andere oorzaak zit 'm erin dat je met LCD's licht aan het blokkeren bent, wat natuurlijk een niet heel erg zuinige manier van werken is.
Hij verbruikt 108W omdat het scherm geen vierkante meter groot is (en 197W/m²)

@ Who Am I, nee hoor, ik noemde het alleen maar even zodat Darko kon zien in welke context dat getal genoemd werd :)

[Reactie gewijzigd door nWn op 2 oktober 2008 17:08]

Als je de review leest, zie je dat de TV geen 200W maar 108W gemiddeld gebruikt. Die 200W wordt alleen gehaald met de backlight op max en het vollume op max.

Erg nice dat Tweakers.net deze TV mag weg geven. Hij is helemaal gekalibreerd en alles!

@nWn Music,
Denk je echt dat de fabrikant de W/m² op de doos gaat zetten? Dat schrikt consumenten alleen maar af. Tot een bepaalde diagonaal kun je beter het werkelijke verbruik er op zetten ;)

2 @nWn Music,
Ik noemde het omdat in de specificaties op de eerste pagina 220W als stroomverbruik wordt gemeld. :)

[Reactie gewijzigd door Who Am I? op 2 oktober 2008 17:19]

Dat valt nog wel mee, een plasma van de zelfde afmeting gebruikt 2,5 tot 3x zo veel.
Ligt eraan hoe je 'm instelt of calibreert. De meeste plasma's die ik ken staan vaak niet hoger afgesteld dan 40% contrast en 50% brightness of hebben een speciale cinema-mode. Hierdoor is er veeel minder energie nodig om beeld weer te kunnen geven en in een aantal gevallen is het verbruik per vierkante meter dan gelijk aan deze LG.
Onzin. Ja, het verbruik dat op het apparaat zelf staat ligt wellicht hoger, maar een plasma verbruikt dat alleen als het scherm 100% wit is. Bij een willekeurige film of tv-uitzending is dat niet het geval.

Kijk bijvoorbeeld eens naar reviews: Platte televisies roundup - Inleiding en uitleg bij de tests , daar scoort de 50" LG plasma beter dan een JVC LCD en vergelijkbaar met de Samsung LE40 (ook LCD) qua stroomverbruik.

Kom liever met wat bronnen in plaats van wat iets te roepen dat bij dagelijks gebruikt totaal niet klopt.
Ik krijg deze morgen geleverd, is het mogelijk aan de kalibreer waarden te komen ?
Alvast bedankt
Waar denk je de waardes in te voeren dan? Het gecalibreerde kleur profiel staat op de PC die ze aan de TV geknoopt hebben. Enkel het signaal vanuit de PC is dus gecalibreerd, de TV zelf niet.
Daar heb je niets aan, want dit verschilt per apparaat. Als het één standaard waarde zou zijn, dan stelde de fabrikant die zelf al in lijkt me ;)

Duurdere schermen (Lacie, Eizo) worden vaak wel voorgekalibreerd in de fabriek, maar dat moet dus per scherm apart gedaan worden en daarom zijn die merken ook een stuk duurder.
Dit betekent dat het apparaat continue zo'n 0,7W verstookt.
Nou, stel je kijkt nooit TV en je laat hem altijd op standby staan, dan verstook je rond de 6 kWh per jaar. Is dat niet 1.20 euro? Stel je kijk 1/6 van de tijd TV, dan ben je 1 euro per jaar kwijt aan standby-lek-stroom.

Daar kan ik wel mee leven eigenlijk... :)
Eén apparaat valt misschien mee, maar een gemiddeld gezin zal 20 apparaten op stand-by hebben staan. Dan heb je het over 120kWh, nogal onzinnig.

Ook al kijk je niet naar het geld, het komt neer op je magnetron 6 uur lang op vol vermogen aanzetten zonder dat je er iets mee opwarmt. Niet echt nuttig lijkt me, ook al kost het maar een paar euro.
Minder dan 1W standby is acceptabel, ook al heb je 20 apparaten. Het probleem zijn de apparaten (settopboxen bijv) die rustig 40W verstoken in standby. Het vervelende is dat dergelijke apparaten er vaak ook nog eens erg lang over doen om op te starten, zodat stroomloos maken ook niet echte een optie is.

Bij apparatuur die je gezamelijk inschakeld kan een master-slave stopcontact trouwens een goede optie zijn. Dan gaan de tv, dvdspeler en console bijv pas aan wanneer je de versterker van standby haalt.
Kunnen jullie nog de gemeten zwartwaarde plaatsen? Bij de vorige batch tv-reviews kon dat ook nadat ik erom had gevraagd ;) Uiteraard kun je het zelf uitrekenen ( 0,38cd/m2), maar het is een stuk handiger om het meteen erbij te zetten.

Voor mij is het in ieder geval een heel belangrijke waarde en de reden waarom ik voor tv's nog steeds voor plasma kies in plaats van LCD. Het is vreselijk irritant als je in een verduisterde kamer het zwart licht ziet geven.. Dit scherm valt dus weer af, ik vind mijn pc LCD met een zwartwaarde van 0,2cd/m2 al afgrijselijk.

[Reactie gewijzigd door Gizz op 2 oktober 2008 16:17]

De Spyder2 colorimeter is onder de 0,4 cd/m2 niet betrouwbaar.
Dus lijkt me dat dat niet heel erg goed te vergelijken is.
De gemeten zwartwaarde bedroeg 0,39cd/m². Inmiddels toegevoegd op pagina 3 :)
Speciaal voor jullie geven we daarom een gloednieuwe 42" LG7000-lcd-tv weg. Dit model is zelfs zo nieuw, dat hij in Nederland nog op de markt moet komen.

Volgens mij kan die claim wel geschrapt worden ;)
edit: moest een reply zijn op TD-er..

Daar ben ik niet van op de hoogte. In eerdere reviews werden de zwartwaardes wel genoemd, met daarbij de opmerking dat de meter een nauwekeurigheid heeft van 0,01cd/m2.

Mocht het waar zijn wat jij zegt, dan moet de contrastratio ook weggehaald worden. Deze kan dan ook 10x zo hoog zijn als alleen de lichtste waarde betrouwbaar gemeten kan worden.

Nog even over de tv zelf: voor bijna hetzelfde geld heb je van hetzelfde merk een 50" plasma zonder kijkhoek of backlightbleeding geneuzel. Ik zou het wel weten :z

En:
nkele minpunten, zoals de artefacten die het toestel met zeer fijne details vertoonde en het weinig effectieve ruisfilter dienen echter ook genoemd te worden, maar die zullen het kijkplezier weinig nadelig beïnvloeden
Misschien ben ik pietluttig, maar één van de grootste nadelen wordt hier dus niet genoemd en het backlightbleeding verhaal beïnvloedt bij mij het kijkplezier zeker wel nadelig.

[Reactie gewijzigd door Gizz op 2 oktober 2008 16:41]

Ja lekker ding, de 50" waar jij het over hebt is dan ook niet full HD, maar HD ready... :z
Neemt niet weg dat de gemiddelde HD Ready plasma (ik ga ervanuit dat je een plasma bedoelt van 720P/1080i) een flink aantal FullHD LCD-schermen voorbij streeft op technisch vlak en vaak ook op beeldkwaliteit. Als je dat combineert met de opmerking van Gizz, hebben zowel hij als jij gelijk over de opmerking omtrent de 50" plasma.
En uit vele test, berekeningen en ook de vorige reeks tv-reviews hier op t.net blijkt dat het bij deze formaten en afstanden (in de huiskamer zit je vaak op 2 meter afstand of verder) Full HD totaal geen voordeel biedt boven HD ready. Je zit gewoon te ver weg om profijt te hebben van de veel kleinere pixels, je ziet ze niet.

Lekker ding :|
Nou, daar ben ik het uit eigen ervaring dan toch niet mee eens.

Wellicht is het afhankelijk van de kwaliteit van de TV, maar ik merk duidelijk op mijn 50" HD Ready Plasma scherm (toevallig ook een LG) dat er nog ruimte is voor verbetering.

Ik zit 3,5 meter van het scherm af en zie regelmatig bij HD content (Blu Ray, HD DVD) dat de TV bij het down scalen fouten maakt. En dat er dus ruimte voor verbetering is.

Dat is ook de reden dat ik nu aan het sparen ben voor een KURO Full HD scherm :)

Hoe dan ook, ik denk dat de perceptie per persoon anders is. Net zoals sommige mensen het verschil horen tussen twee dure CD spelers bijvoorbeeld.
Ja, lekker zeg, dit is een TV, voor TV kijken, en soms blueray misschien?
90% is nog geen HD content, en gezien de kijkafstand is het feitelijk alleen maar een (jammer genoeg succesvol) verkoopargument, geef mij maar plasma!
"backlightbleeding"

Dit zie je alleen op een bepaalde afstand van het scherm. Als ik verder van de tv ga zitten verdwijnt de 'bleeding'. Het is niet zoals bij sommige TFT computer monitoren dat de backlight echt er tegenaan gedrukt zit waardoor je dat effect krijgt.
Jammer dat de usb functie niet gebruikt kan worden om divx of xvid af te spelen. Voor muziek en foto's gebruik je ik een tv namelijk niet echt.

[Reactie gewijzigd door dfr0st op 5 oktober 2008 12:21]

Jammer dat er niet wordt gerefereerd naar de resultaten van de eerste test.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee