Met de kalibratie en het meten van de karakteristieken achter de rug, vonden we het tijd om de prestaties van de 42LG7000 proefondervindelijk vast te stellen. Allereerst werden hiertoe de tests van HQV ingezet: aan de hand van een blu-ray-disc met een aantal testpatronen kunnen de prestaties van de televisie geanalyseerd worden.
Video resolution loss test
Als eerste kwam de video resolution loss test aan bod: deze test toont hoe goed de tv 1080p-beelden kan weergeven. De LG slaagde hier met vlag en wimpel, want het volledige beeld werd dankzij de 'Just scan'-techniek weergegeven. Desgewenst biedt de televisie ook de mogelijkheid de positie van het beeld handmatig af te regelen. Wat wel opviel is dat de weergave van lijnen van 1 pixel breed af en toe voor artefacten zorgde. Het beeld staat echter als een huis: alle blokken werden trillingsvrij weergegeven.

Film resolution loss test
Met 1080i-beelden bleek de LG iets meer moeite te hebben: lijnen werden wat onrustig en vertoonden enige trillingen. Het stadiondeel van de test liep ietwat schokkerig, maar deze kleine schokjes werden opgevangen zodra de speciale Tru Motion-techniek van LG werd ingeschakeld. Deze instelling zorgde echter voor een onprettig beeld in het testbeeld met de balken. De Cinema-mode van de tv voegde weinig aan de beeldkwaliteit toe.
Ruisonderdrukking en diagonaalfilter
Het diagonaalfilter van de LG werkt uitstekend. Bij het tonen van de testbeelden die de zogenoemde 'jaggies' - de kartelige weergave van diagonale lijnen - aan het licht moeten brengen, deed de LG het meer dan prima. In bijna alle gevallen werden de getrapte lijntjes netjes gladgekamd. Pas wanneer de lijnen bijna horizontaal liepen, werden jaggies zichtbaar.

De ruisonderdrukking van deze Scarlet-tv lijkt daarentegen weinig nut te hebben. Beide Noise-tests van de blu-ray lieten weinig verbetering zien als het noise-reductionfilter van de lcd werd ingeschakeld. Aangezien soms wel iets van de scherpte van het beeld verloren ging, lijkt het beter dit filter uit te laten staan.
Interlaced sd-beelden
Met de weergave van interlaced beelden van een dvd-speler werden de beeldverwerkingscapaciteiten van de tv onder de loep genomen. De beelden werden via de hdmi-poort zonder upscaling aan de LG aangeboden. De lcd gaf de kleuren goed weer en de zwartwaarden waren, waarschijnlijk geholpen door de lage luminantie na kalibratie, vrij diep. Het beeld van de testscene was stabiel te noemen, en de ruisonderdrukking was nauwelijks nodig. Het beeld leek met de laagste stand ruisonderdrukking net iets mooier, terwijl de hogere standen te veel scherpteverlies opleverden. De Trumotion-techniek werd op 'Laag' ingeschakeld, maar zou bij zeer snelle actiescenes wellicht beter op 'Hoog' kunnen staan.
Stroomverbruik
De tiptoetsbediening van het beeldscherm is gebruikersvriendelijk, maar kent ook een belangrijk nadeel: de tv kan niet echt 'uit'. Wanneer de tv wordt uitgeschakeld, staat het toestel in werkelijkheid in standby-modus. Dit betekent dat het apparaat continue zo'n 0,7W verstookt. Wanneer de tv volledig wordt ingeschakeld, stijgt het verbruik naar gemiddeld ongeveer 108W. Dat is voor een scherm met een diagonaal van 42" alleszins acceptabel: het verbruik per vierkante meter komt uit op 197W/m².
Extra's
De optie om een usb-drive of een bluetooth-apparaat aan te sluiten, is een aardig extraatje. Het tonen van foto's die op een usb-drive staan of het beluisteren van muziek is eenvoudig: een kwestie van de drive in de poort steken en op 'USB' in het hoofdmenu klikken. Vervolgens kunnen foto's bekeken worden, desgewenst als slideshow en met begeleidende muziek. Het beeldvullend tonen van afbeeldingen is wat lastiger: foto's worden immers meestal in een 4:3-verhouding geschoten, terwijl het scherm een beeldverhouding van 16:9 heeft. Ook wanneer de tv op 4:3 wordt ingesteld, wordt het scherm niet volledig gebruikt.
De bluetooth-functionaliteit werkt net zo eenvoudig als de usb-optie. Na het pairen met de tv kunnen foto's uit een fotogalerij naar de televisie gestuurd worden. Hiervoor is een aanwezige usb-drive overigens niet noodzakelijk: afbeeldingen worden blijkbaar in een intern geheugen van de tv gebufferd. De bluetooth-verbinding kan ook gebruikt worden om met een stereo-headset in alle privacy en zonder storende kabels naar de tv te luisteren.