Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke

Redacteur

N96: Nokia's nieuwste vlaggenschip

Conclusie

De N96 is een compleet toestel, met vrijwel alles erop en eraan. Vooral op het gebied van multimedia is de telefoon van alle markten thuis: muziek afspelen, filmpjes bekijken, games spelen, het kan allemaal. Ondanks het gemis van een fm-transmitter is de N96 een van de meest complete toestellen op de markt.

De killer-applicatie is de ondersteuning voor live-televisie via dvb-h. Dat werkt goed. Het beeld is scherp en de ondertiteling is goed te lezen. Vooral in vergelijking met televisie via umts doet de N96 het goed. De applicatie werkt bovendien redelijk, al had het wellicht allemaal wat sneller gekund. De ontvangst van dvb-h is redelijk tot goed, maar het netwerk is lang niet dekkend.

Toch is er ook veel niet goed aan het toestel. Een deel daarvan is subjectief: het toestel roept bij vrijwel niemand het wow-gevoel op, waar andere high-end-toestellen, zoals de iPhone 3G of de HTC Touch Diamond, dat wel doen. Daarnaast voelt het toestel 'plastic' aan en is het design door de multimediaknop asymmetrisch. De knoppen voelen niet solide aan en er is een nagel tussen te krijgen. Bovendien zijn de numerieke toetsen minder makkelijk in te drukken dan bij zijn voorganger, de N95. De grootste ergernis zal misschien het fotoknopje zijn: voordat een gebruiker dat heeft ingedrukt, zal het fotomoment alweer voorbij zijn.

De foto's van de N96 zijn ondanks de 5-megapixelcamera met Carl Zeiss-lens niet allemaal even goed. Met goed licht maakt de N96 haarscherpe foto's, maar 's avonds blijkt de dual-ledflitser lang niet bij machte om voor voldoende licht te zorgen.

De processor in de N96 heeft een lagere kloksnelheid en dat is te merken bij het navigeren door het menu: de N96 is langzamer dan andere N-serietoestellen. Met het geheugen daarentegen is niets mis: er is genoeg werkgeheugen om veel applicaties naast elkaar te draaien en het interne geheugen van 16GB is ruim voldoende om van alles en nog wat op de telefoon te zetten.

De N96 is een waar multimediamonster. Daar staan echter zo veel minpunten tegenover dat het toestel voor veel mensen zijn prijs waarschijnlijk niet waard zal zijn.

N96Pluspunten:
+ Veel functies
+ Veel accessoires
+ Mobiele tv via dvb-h werkt goed en levert scherp beeld

Minpunten:
- Geen 'wow'-gevoel
- Toestel voelt niet solide aan
- Navigeren door de menu's gaat traag

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (92)

Wijzig sortering
Ik snap niet hoe het komt dat een ieder bij elke nieuwe release van een nieuw nokia toestel het verleden lijkt te vergeten :S

Elke keer als Nokia een nieuw toestel uitbrengt zit deze 9/10 keer vol met bugs en features die niet goed werken. Wat Nokia haar reden hiervoor is weet ik niet maar zeg nou zelf. de N95 8GB was een zeer vervelend, sloom, slecht toestel tot er een aantal firmware updates later alles werd rechtgetrokken. Dit zal met dit toestel net zo zijn.
net als met de eerdere N series toestellen vanaf de N70 zo'n beetje.

Helaas zijn er natuurlijk een aantal missers zoals de dual led flash en batterij maar ik hoor niemand over de verbeteringen ten opzichte van de N95 8GB. het lijkt een rage om dit toestel te bashen ofzo.

-verbeterde transferrate USB
-meer geheugen
-uitbreidbaar geheugen
-beter scherm
-(relatief) betere flits
-opladen via usb
-autolader
enz.

Ik hoor in deze review enkel wat er niet in zit, wat er wel in zit en kut is, en omdat het maar moet een paar plusjes over de camera, Verlopig krijg je bij samsung/apple/htc geen betere camera hoor?. Schrijf nou eens een review van de N95 8GB en vergelijk dan. dan kom je er achter dat het zeker een verbetering is.

http://gadgetinformation....-between-n95-and-n96.html

Lees hier een aantal heldere + en -'s

[Reactie gewijzigd door Pt0x op 22 oktober 2008 11:08]

Het is maar net wat je voor verwachting hebt. Als je uitgaat van de N95 dan is de N96 een verbetering, zij het een magere.

Maar als je uitgaat van de veronderstelling "het is het vlaggeschip" dan zijn je verwachtingen veel hoger. Je gaat er dan automatisch vanuit dat het toestel het beste van alle werelden combineert. Bijvoorbeeld, de E-serie bewijst dat een S60 toestel wel degelijk snel en zuinig kan zijn. De N82 laat zien dat een goede camera ook op dat formaat mogelijk is. Het gemis van een FM-transmitter kan ik nog door de vingers zien, maar trage menu's en 10 seconden op je foto moeten wachten zijn dingen die je verwacht bij een budgettoestel, niet een vlaggeschip.

Ik moet zeggen dat ik het wel met de reviewer eens ben. In zekere zin was de N95 een pionier, het was de eerste telefoon met zoveel functies. Je zou zeggen dat ze dat concept na 2 jaar geperfectioneerd hebben, en dan zetten ze weer zo'n kreupel toestel neer. Jammer, dat had veel beter gekund.
In vind het knap dat je bij voorbaat al zegt dat alle bugs en traagheid in toekomstige updates verholpen gaan worden. Dit kun je totaal nog niet zeggen. Zeker als het toestel niet aanslaat op de manier waarop Nokia het hoopt, dan zal het snel afgelopen zijn met de goede ondersteuning.

Ik vind dat een toestel goed hoort te functioneren bij het uitbrengen. Een traag reagerend menu is niet meer van deze tijd. De cpu's voor dit soort toestellen zijn er in genoed snelle varianten te krijgen om het vlotjes te laten verlopen. Is het dan nog traag, dan is de software gewoon niet goed en hoor je het nog niet uit te brengen.

Dat er zoveel verbeteringen zijn ten opzichte van de voorganger is inderdaad lovenswaardig (alhoewel opladen via usb en uitbreidbaar geheugen redelijk standaard is tegenwoordig). Nu nog zorgen dat alles gladjes verloopt in het gebruik.

[Reactie gewijzigd door ejtje op 22 oktober 2008 11:26]

Ben het met je eens dat ze bij Nokia natuurlijk bij voorbaat al een goed werkend toestel op de markt moeten brengen, maar we weten allemaal dat dit zeer onregelmatig het geval is. Daarom ga ik er net zoals bij alle andere bij release slechte telefoons vanuit dat het wel wordt opgelost met firmware. helaas moet het op die manier. Maar het zal wel weer gebeuren.

Waarom weet ik dit? omdat het het vlaggenschip van nokia is, nokia door wil met s60 fp2 en daarom hiermee dus veel kan leren. overigens zal het niet lang een vlaggenschip blijven idd.
maar ik verwacht dat over enkele maanden wel weer een hoop bugs zijn verholpen.

[Reactie gewijzigd door Pt0x op 22 oktober 2008 11:39]

Ik begrijp je punt wel, maar ik ben blij met deze review. Voor mij geld namelijk dat als ik een toestel koop, het NU meteen goed moet doen. Niet later. Waarom zou ik 'm anders ook nu kopen en niet eerst op een prijsdaling wachten?

Bovendien heb ik niet het blindelingse vertrouwen dat het allemaal wel weer gefikst gaat worden met nieuwe firmware ook al is dat gebruikelijk (lerend van het verleden). Eerst zien, dan geloven. Anders moet Nokia maar adverteren met "nu uit, straks kopen als we 'm echt helemaal af hebben". Nou snap ik ook wel dat ze dat nooit zullen doen, maar tot die tijd vind ik de punten van dit review wel degelijk valide.

[Reactie gewijzigd door Top-Rob op 25 oktober 2008 09:41]

Kom op zeg!
Het zou toch van de zotte zijn als elk toestel wordt uitgebracht met bugs en andere onvolkomenheden. En vervolgens in de maanden daarop firmware updates releasen? En jij als klant steeds maar updaten, terwijl de meesten niet eens weten dat dat kan, of hoe het moet?
Oftewel: de kopers worden gebruikt als testers. Je koopt gewoon een gebrekkig product.
Ik heb dat nu ook met de K850i van Sony Ericsson. Uitermate gebrekkig toestel, en nu na 1 jaar zijn een aantal problemen opgelost, maar niet alle!
Mijn volgende toestel wordt er 1 die ik niet direct na de release koop in ieder geval.

Maarja, zolang trendgevoelige pubers die toestellen kopen, zal er weinig verbeteren helaas...
"trendgevoelige pubers" scheer jij lekker een hoop mensen op zijn geenstijls over een kam haha. }> Beetje gelijk heb je wel maar denk niet dat dit toestel echt is weggelegd voor de gemiddelde puber.

Zoals ik al zij in mijn andere post, natuurlijk hoort het niet. Maar Nokia lijkt het allemaal niet zoveel te boeien en verlopig hebben ze een behoorlijk groot markt aandeel (ondanks dat het zakt) dus heel snel zal het niet veranderen.
Dat de TV functionaliteit zo'n goed beeld oplevert vind ik echt goed. Het is toch de eerste phone met deze functie? Dat KPN dan net veel zenders levert is jammer van KPN. Dat het zo'n goed beeld oplevert, een goed begin van een nieuwe technologie! Je vergat dat in je reply over positieve punten :)
Ik heb de n96 nu ook sinds ongeveer een maand. En inderdaad (ik doe ook actief mee in het n96 topic): Het geeft geen WOW-gevoel. Ik ben dan wel van een Sony-Ericsson k800i (en daarvoor ook een paar SE's) weer terug naar Nokia/Symbian gegaan, maar aanvankelijk was ik erg teleurgesteld:

* Voor de foto's had ik zeker niet moeten overstappen: Die waren op de 3.1 megapixel van de k800i scherper (!), levendiger van kleur en vooral de bestanden zijn groter (800 kb voor een 5 mp foto is waardeloos)

* De geluidskwaliteit en FM ontvangst is ongeveer net zo goed als van de k800i

* Voor de snelheid had ik ook niet hoeven overstappen: Damn, wat een traag ding, zeg! Hoe iemand hier kan beweren dat ie sneller is dan de N95-8GB is mij een raadsel, want de n95-8gb van een vriend van me flitst WEL door de menu's heen.

* De batterij heeft het inderdaad nog nooit langer dan 40 uur vol gehouden, en dan heb ik het toestel 's nachts offline.

Dan toch weer wat nuanceringen/kanttekeningen:

Inmiddels, 2 firmware updates en de symbian-gewenningen verder, is de snelheid gelukkig al flink toegenomen maar het blijft sluggish. Ook de stabiliteit is nog niet geweldig. De foto kwaliteit begin ik al aan te wennen en ik heb me erbij neer gelegd dat er gewoon goed licht moet zijn om 'aardige' foto's te maken. De video-functie vind ik wel een topper tov. de k800i!.

Al met al is het een toestel dat ik, had ik dit geweten, links had laten liggen en had ik toch gewoon een N95 genomen bij mijn abbo verlenging (ik wilde namelijk wel per se Symbian). Dat de menu's uiteindelijk sneller zullen worden geloof ik best, maar de processor downgrade blijft onvergefelijk, al is het alleen al om de applicaties die je zelf wilt gaan toevoegen.

Ik betwijfel bv. of navigatie met Sygic McGuider ooit wel soepel zal gaan lopen. Nu gaat het meestal net, maar dikwijls is hij ook zwaar te laat met instructies geven en het updaten van de view.
De N95 (8GB) is dan ook DE N-series telefoon bij uitstek op dit moment om aan te schaffen.
Zeker voor mensen die slechte ervaringen hebben met de N-series.
Dankzij de laatste firmware(s) is de N95 razend snel geworden, bevat het alle software functies (op het TV gedeelte na) dat de N96 ook heeft en kamt niet met de traagheid.
De CPU naar beneden schroeven is een ding, maar de 3D accelerator eruit halen is mij een raadsel.
Juist nu begint dat in opmars te komen en zowel voor N-Gage als gratis software (ports) is er genoeg te vinden die er gebruik van maakt.
Nog even over de CPU: behalve dat het blijkbaar niet in de menu's terug te vinden is dat de software beter met de CPU om gaat, kan het alsnog geen kwaad om bij het zware N-Gage platform en andere soort gelijke applicaties/games toch de kracht de hebben van de N95 CPU.
Het potloodje om te copy pasten maar ook om andere quick menu functions te benaderen gebruik ik regelmatig en vind ik ook een groot gemis.

Nee, wat dat betreft maakte ik mij toen al geen zorgen toen de N96 naar buiten kwam en nu al helemaal niet meer.
Wens de mensen die hem toch nemen nog veel plezier met een aantal maanden stoeien tegen de nadelen op en het wachten op een paar forse firmware updates.
Het was een lange weg met de N95 toen en die wil ik niet opnieuw gaan doormaken.
Het potloodje om te copy pasten maar ook om andere quick menu functions te benaderen gebruik ik regelmatig en vind ik ook een groot gemis.
Probeer # eens.. :Y)
Werkt op de N82 in ieder geval wel
+1Anoniem: 278140
22 oktober 2008 11:34
Ik heb laatst via vodafone ook een n96 besteld, ontvangen en inmiddels teruggestuurd voor een rma.

Niet omdat het een slecht toestel is, maar omdat de bijgeleverde film ( transformers ) van duitse komaf was en de N-gage optie niet werkte.

Harde reset hielp niet, Firmware update hielp niet ( hierbij voelde het toestel wel wat vlotter aan ), en revisie voor n-gage was correct.

Maar service natuurlijk prima bij vodafone, ik verwacht het nieuw vervangend toestel dan ook snel te ontvangen.

*tip, werkt n-gage niet, controleer ook altijd hier even;
http://www.n-gage.com/ngi...icdload/download_n96.html
Vervangend toestel gaat niks helpen. Je hebt een Zwitsers versie van de Nokia. Omdat alleen KPN voorlopig de NL versie mag verkopen. De dingen die jij noemt zijn bekend bij Vodafone sinds dag 1 en dienen bij de verkoop genoemd te worden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 26230 op 22 oktober 2008 22:04]

Jammer dat ze de TV-out niet noemen, dit vind ik de geweldigste feature van mijn N95-8GB. Altijd een portable dvd-speler bij je.
Ik heb ook een N95-8 (2) maar heb de drive nog niet gevonden, waar laat je de dvd dan ?
:+
Opvouwen en onder het batterij-klepje stoppen
Nee, oprollen en onder het batterij-klepje stoppen. Niet voor niets staat in de handleiding dat opvouwen krassen kan geven op je DVDs!!
Wat ik vervelend vind is dat ik als gebruiker weinig controle heb over mijn eigen telefoon... Dat 'online delen' wat er op mijn standby-scherm staat krijg ik dus -niet- weg, net zoals N-gage welke ik ook niet kan de-installeren. Overigens betreft het hier mijn N95 8GB, de N96 vond ik zo vervelend traag werken dat die is teruggegaan.
Dat kan dus wel. Je kan een lege symbian versie er op zetten die helemaal kaal is (dus geen Nokia maps, geen flickr enz.) Je kan bijna alles aanpassen aan symbian.
Het meest vervelende blijft inderdaad de traagheid van de N95. De accu vind ik bij die van mij nog best goed, ik laad 1 keer in de 3 dagen op (tenzij ik films kijk, dan elke dag).

Ik vind het zo jammer dat de top n-serie toestellen zo traag zijn. Want Symbian blijf ik toch echt heel fijn vinden.
N95 is met de laatste firmware niet meer traag te noemen hoor :)

(versie 30.0.0.015)

Hoofdmenu opent nu direct na het indrukken van de knop, dat was daarvoor wel anders ja. Hij kan nog steeds sneller natuurlijk, maar als je de juiste snelkoppelingen gebruikt kan er niet meer dan een seconde bespaard worden. Dat is in mijn ogen acceptabel.

Overigens ben ik blij dat ik de n95 heb gekocht destijds, met de nieuwere firmwares was het toch net alsof je een nieuwe telefoon kreeg (functies erbij, snelheid omhoog, nieuw thema wat er strak uit ziet)

[Reactie gewijzigd door jkommeren op 22 oktober 2008 20:28]

Een schone/lege symbian versie erop zetten? Serieus? Wauw, heb je daar toevallig iets van een linkje/documentatie voor?
Typisch gevalletje van zoveel mogelijk functionaliteit in de telefoon stoppen, wat dan ten koste gaat van het gebruikersgemak en accuduur.
2 dagen op een accu? Kom op zeg... dat is ook de reden dat de cpu trager is, anders laat ie het na een dag al afweten.
Ziet er allemaal leuk uit hoor... maar de meeste kopers krabben zich waarschijnlijk al snel achter de oren als ze ´m een paar weken hebben.
@Master FX: een FM-radio (ontvanger) is geen FM-transmitter (zender om je content bijv. naar je autoradio te streamen).
Het meest interessante Nokia N-serie toestel (zonder touchescreen) is toch wel de N85. Dit toestel zal de komende weken in de winkels verschijnen.
De N85 heeft alles wat de Nokia N96 heeft, behalve DVB-H.
Daartegenover staat dat de N85 een OLED scherm en een FM-transmitter Heeft. Ook qua afmetingen is de N85 comfortabeler en de prijs is ook aantrekkelijker!

Dus als je geen DVB-H op je toestel gebruikt zou ik ook eens naar de N85 kijken:

Nokia N85 op de officiële website

Uitgebreide review van de Nokia N85 door Mobile Review

Nokia N85 unboxing op Symbian Freak

[Reactie gewijzigd door 20096 op 22 oktober 2008 12:53]

Ik heb bij Nokia steeds meer het *barf* gevoel. Telefoontjes zijn plastic dingetjes geworden die ontwopen zijn om of nooit te gebruiken en 5 jaar mee te gaan of intensief te gebruiken en max één jaar mee te gaan.

En de tweede optie is raar, aangezien er amper met die Nokia's te werken valt. Na mijn N70, heb ik nu een 6300. Maar ik wil snel weer een fatsoenlijke non-nokia smartphone. Symbian is zo traag op die Nokia mobieltjes. Wil je snel even een sms of een photo opzoeken ben je tijden bezig. Zelfs het bladeren door media is traag, iets wat niet zo mogen. Ik wacht zo een paar seconden op de volgende foto of voordat mijn muziek begint te spelen.

Daarnaast zou Nokia bekende bugs eens moeten verhelpen in software, telefoon en besturingssysteem. En het honoreren van wensen van gebruikers. De keuzes die Nokia maakt zijn soms niet te volgen, en eigenlijk alleen op ordinair verkopen terug te redeneren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True