Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Gebruikers

- Reviews

Specificaties Headset (universeel) - Bekijk alle specificaties
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Sony Ericsson HBH-DS200 Bluetooth Headset Review

+3
Wiethoofd 8 oktober 2008, laatste update op 30 maart 2011, 6.585 views

Sony Ericsson HBH-DS200 Bluetooth Headset

Pluspunten

  • Bluetooth = draadloos
  • Compatibiliteit
  • 3,5mm jack aansluiting
  • Klein en licht
  • Hoge 'gadgetfactor'
  • Stereo geluid
  • Extra volumestapjes
  • Ook geluid met volume op nul

Minpunten

  • Verbinding kan soms wegvallen
  • Niet eigen bel-/smstoon
  • Redelijk prijzig
  • Geen meegezonden equalizer (telefoon)

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Bouwkwaliteit Score: 4
Featureset Score: 4
Gebruiksgemak Score: 4
Opnamekwaliteit Score: 4
Weergavekwaliteit Score: 4
Prijs Score: 3
Wat is het
Een stereo bluetooth headset voor de nieuwste generatie Sony Ericsson (Walkman-)telefoons.

Sony Ericsson Logo


Reden van aanschaf
Na in augustus 2007 na twee jaar eindelijk een nieuwe telefoon gekocht te hebben werd het tijd voor gadgets bij de telefoon. Omdat ik altijd een mp3-speler en een telefoon op zak had moest het een (over-)complete telefoon worden waarmee ik weer ongeveer twee jaar vooruit kon. Het werd na lang zoeken de witte versie van de Sony Ericsson W580i.

Omdat ik ook veel van muziek houd en de draad vanaf de telefoon naar de oortjes irritant begon te vinden ben ik op zoek gegaan naar een alternatief slash gadget. Het moest een bluetooth headset worden, geen draden meer vanaf de telefoon naar de oortjes, maar toch muziek kunnen luisteren. Maar omdat ik bij een bluetooth headset het idee had dat dit alleen mono-headsets waren heb ik niet meteen bij de aanschaf van m'n telefoon een bluetoothheadset gekocht. Na lang zoeken kwam ik in september 2007 op de site van Sony Ericsson er achter dat de W580i stereo bluetooth ondersteund met een link naar eventuele bluetooth headsets. Hier vond ik de HBH-DS200, een zwart/zilverkleurige met 'normale' oortjes en de HBH-DS220, een volledig zwarte met in-ear oortjes.

Na even zoeken op internet kwam ik er achter dat de HBH-DS220 rond de 110 euro moest gaan kosten en de HBH-DS200 voor 'maar' 85 euro over de toonbank ging. Toen ik in oktober 2007 naar Steenwijk ging om voor m'n broertje een nieuwe telefoon te zoeken in de T for Telecom, kwam ik voor ¤ 79,95 deze HBH-DS200 tegen.

Verpakking en inhoud
Het uiterlijk van de verpakking scheelt niet veel met die van de Sony Ericsson W580i doos. Klein, vierkant, compact en wit/oranje als kleuren.

In de doos treffen we aan:
1. Sony Ericsson HBH-DS200
2. Sony Ericsson HPM-64 Headphones
3. Een oplader
4. Een boekje met 'Important Information'
5. Vier boekjes met vier verschillende talen per boekje met gebruiksaanwijzing

Bouwkwaliteit en afwerking
Het is een heel licht, klein apparaatje. Het zilverkleurige is aluminium en het zwarte is plastic.
Er zitten drie knoppen op:
1. Een grote zilveren op de voorkant, om gesprekken aan te nemen, met een hoorn er op.
2. Een zilverkleurige langwerpige op de rechterzijde, 'Play/Stop'-knop
3. Een klein rond zwart knopje op de rechterzijde, de aan/uit knop
Verder zit er boven de oproeptoets een klein display wat de batterijstatus laat zien, of er verbinding gemaakt wordt tussen de headset en je toestel of is gewoon leeg als de headset uit is.

De Sony Ericsson HBH-DS200 en bijgeleverde oortjes
De HBH-DS200 en de HPM-64 Headphones

Ondanks het geringe gewicht (13,4gr) en kleine afmetingen van het apparaatje (67mm hoog en 13mm ø) voelt deze toch zeer degelijk aan.

Features
Omdat het een klein en simpel apparaatje is, zit er niet meer op dan nodig. Je kan met één knop een gesprek aannemen. Als de headset aangaat verbindt deze zichzelf meteen met je telefoon als die ingeschakeld en ingesteld is. En met een druk op de play knop begint hij meteen met afspelen. Het geluid kan je eventueel ook nog regelen met de play/stop-knop door deze wat langer ingedrukt te houden, het geluid gaat dan eerst harder en daarna weer zachter.

Ook is de 3,5mm aansluiting voor de oordopjes heel handig. Ik heb een zeer goede ervaring met de Sony Ericsson in-ear oordopjes (HPM-70) die standaard bij mijn telefoon werden meegeleverd, deze heb ik meteen omgeruild met de normale, niet in-ear, oordopjes die bij de HBH-DS200 meegeleverd worden (HPM-64).

Verbinden
Maar één keer hoef je de headset te koppelen aan je telefoon en deze verbinden zich meteen de volgende keren als je bluetooth op je telefoon is ingeschakeld en je de headset inschakelt. Om de headset de eerste keer te verbinden houd je deze op maximaal vijftig centimeter afstand van je telefoon en schakel je hem in (na de bluetooth op je telefoon ingeschakeld te hebben). Je telefoon wil nu de headset toevoegen aan Mijn apparaten, bevestig dit en vul de pincode (0000) in om deze de volgende keren niet weer in te hoeven vullen.

Zorg de volgende keer dat je de headset aan doet er wel voor dat je telefoon binnen de 4 meter ligt, anders kan de headset niet verbonden worden met je telefoon. De headset heeft een maximaal bereik van 10 meter volgens de specificaties maar hier haal je maximaal 8 van in een lege ruimte. Dit kan je wel tot 10 meter rekken als je de stroombesparingsfunctie in het bluetooth menu uitschakelt.

Ook kan af en toe de verbinding 'wegvallen' als je telefoon in je kontzak zit en je headset voor op je lichaam. Ook kan tijdens het lopen/zitten als je er een dik boek of arm verkeerd tussen je telefoon en headset houdt de verbinding even wegvallen. Het wegvallen is dan dat je even de muziek niet meer hoort en vervolgens gewoon verder speelt.

Er kan maar één telefoon tegelijk met de headset verbonden zijn. Of het mogelijk is om twee bluetooth headsets tegelijk te verbinden met één telefoon zou theoretisch wel mogelijk zijn omdat mijn telefoon zonder de stroombesparingsfunctie met twee bluetoothdevices verbonden zou kunnen zijn. Wel heb ik geprobeerd muziek te luisteren via de headset en ondertussen een afbeelding naar een andere telefoon te verzenden, maar dan gaat het geluid haperen.

Kwaliteit geluidsweergave
De geluidsweergave hangt erg af van je gebruikte oordopjes en de kwaliteit van het nummer wat je luistert, maar met de in-ear oordopjes van Sony Ericsson is de geluidskwaliteit zeer goed te noemen.

Het nadeel van de bluetooth headset is wel dat de equalizer, mocht je die gebruiken, niet meegezonden wordt van de telefoon naar de headset. Ik luister muziek met redelijk veel bas en heb de Mega Bass™ equalizer aanstaan. Met de kabel aangesloten oortjes heeft wel de equalizer, de via de bluetooth headset niet. Oortjes niet tegelijk aangesloten omdat dat niet werkt.

Saillant detail is dat zodra de bluetooth headset aangesloten is de volumeregeling per bolletje/blokje in drie, in plaats van de standaard twee, stappen gaat. Ook kan de volumeregeling op nul staan en geeft de bluetooth headset nog steeds geluid. Let er dus op dat bij het aansluiten van de bekabelde oortjes je geen geluid kan hebben als de volumeregeling op nul staat!

Kwaliteit geluidsopname
De headset geeft gewoon goed het geluid door als je met iemand aan het bellen bent (of de spraakbesturing gebruikt). Hij kan rustig onder een trui verstopt worden en toch nog goed het geluid doorgeven. Persoonlijk bel ik liever met de telefoon in de hand, maar het kan wel mocht je je handen niet vrij hebben en toch willen bellen. Wel achttien maar nog geen rijbewijs en/of auto ;)

De plaats van de microfoon bij de 3
De plaats van de microfoon bij de 3,5mm ingang

Batterij
De batterij houdt het volledig opgeladen 300 uur in stand-by vol. Als je gaat bellen of muziek luisteren is dat 6 uur. De eerste keer moet de batterij 8 uur lang opgeladen worden en volledig leeggespeeld worden. Vervolgens hoef je de batterij de eerstvolgende keer en daarna maar 2,5 uur op te laden om 6 uur lang muziek te kunnen luisteren of de headset 300 stand-by te kunnen laten liggen.

De meegeleverde oplader is eigenlijk hetzelfde als voor de meeste Sony Ericsson telefoons, alleen heeft deze maar één klikpin voor in het oplaadgedeelte van je headset. Verder kan je ook gewoon je headset aan je telefoonoplader leggen om de batterij op te laden. Dat is weer handig als je op vakantie gaat zodat je maar één oplader mee hoeft te nemen. Zie de tweede afbeelding voor een foto van de oplader.

Riedeltjes
Helaas geeft de headset bij het overgaan van je telefoon in de stille stand niet je eigen ingestelde beltoon of smstoon door. Hiervoor krijg je een standaard melodietje te horen waardoor je heel snel je telefoon op wilt nemen. Ook bij het inschakelen, verbinding maken en uitschakelen hoor je een standaard toon, deze zijn niet heel irritant maar de inschakeltoon is redelijk hoog en kan op een hard volume op boxen als (zeer) pijnlijk worden ervaren.

Compatibiliteit
Om dat Bluetooth™ een open standaard voor een draadloze verbindingen tussen apparaten op korte afstand is1, is deze bluetooth headset op meerdere typen telefoons te gebruiken.
Blackberry
8300 Curve
Motorola
KRZR K1
Nokia
62886300N95Sirocco
Samsung
E900F300i320X700X820
Sony Ericsson
C702K610iM600iV640iW760iW980
C902K610imP1iW350iW850iX1
G502K660iP990iW380iW880iZ555i
G700K770iS500iW580iW890iZ610i
G900K800iT280iW610iW910iZ710i
K530iK810iT650iW660iW950iZ770i
K550iK850iV630iW710iW960iZ780i
Gelinkt naar de pricewatch waar mogelijk

Computer
Inmiddels na wat proberen ook de BH-DS200 aan een computer gekoppeld gekregen. Dit ging in eerste instantie wat moeizaam omdat het enige apparaat wat m'n headset vond, m'n telefoon was waar hij als eerste aan gekoppeld werd. Na de handleiding er even bij gepakt te hebben bleek dat ik de aan/uit-knop 5 seconden ingedrukt moest houden totdat er twee ronddraaiende pijlen verschijnen. Vervolgens druk je de opneem/bel-toets en de aan/uit-knop tegelijk in om de headset te resetten. Nu wordt hij door elk compatibel bluetooth apparaat opgepikt en kan je de headset dus met compatibele apparaten koppelen.

Na eerst met de standaard Windows XP bluetooth driver van alles geprobeerd te hebben zonder geluid doorgestuurd gekregen te krijgen toch maar even het bluetooth-dongle programma/driver Bluesoleil' geïnstalleerd. Hiermee kon ik met de gratis versie tot maximaal 5MB geluid via bluetooth verzenden, en ben je dus na ongeveer 40 seconden muziek op de hoogste kwaliteit over die limiet heen en wordt de verbinding verbroken. De oplossing: de meegeleverde cd van de dongle gebruikt en de volledige versie van Bluesoleil geïnstalleerd.

Het enige wat dan nog moet gebeuren als je de headset aan een ander apparaat wil koppelen is hem even resetten, wat na 2x proberen ook een eitje is.

Prijs
De prijs wat je voor dit kleine apparaatje betaalt is redelijk hoog. Het blijft, op het moment van schrijven, ¤69,95 wat je even investeert om draadloos muziek te kunnen luisteren. Het is dan tenslotte ook een gadget om mee te patsen ;).

Conclusie
Een klein en handig apparaatje om draadloos in stereo muziek te kunnen luisteren en, mocht je dat willen, je eigen oordopjes op kunt gebruiken. Het is even investeren maar dan kan je draadloos, tot in ieder geval 8 meter van je telefoon verwijderd, van je muziek genieten of een telefoongesprek voeren.

Helaas hoor je niet je eigen beltoon of sms-toon als je telefoon op stil staat, maar de standaard voorgeprogrammeerde riedeltjes. Ook de equalizer wordt niet meegezonden en heb je dus puur de muziek die je hoort. De volumeregeling gaat in extra stapjes zodat je de headset nog beter op je eigen gewenste volume kan zetten en met het volume op nul geeft de headset nog steeds het geluid door.

Changelog
- 30 april 2008: review geplaatst
- 8 oktober 2008: tabel url's underlined, 'Computer' toegevoegd, linkcheck, tabel opgemaakt


Gebruikte bronnen:
Google
Wikipedia
Tweakers.net
Sony Ericsson site
Tweakers.net Pricewatch
Sony Ericsson HBH-DS200 productsite

Gebruikt in combinatie met:

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Sony Ericsson HBH-DS200 Bluetooth Headset?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (7)

Wijzig sortering
Je zegt dat je gewoon de telefoongesprek kunt voeren, tussen het luisteren door. Zit er ook een microfoon op de headset. Op de foto's kan ik geen microfoon waarnemen.

Ik ben in het beziyt van een N95. En in tegenstelling tot mijn vorige telefoon (MDA Varia) kan ik op de N95 mijn blue tooth headsets ook als headphones gebruiken. In de auto heb ik een Jabra BT500 en op de motor een Scala-Rider. De ontvangst en mocrofoon zijn van beide erg goed, ook de verbinding is prima. Maar als ik ze als (mono dus...) hoofdtelefoon gebruik in combinatie met muziek dan vind ik de kwaliteit drastisch teruglopen. Veel uitval en gekraak. Jij beschrijft ook dat soort dingen, maar je ervaart het niet zo erg als ik. Ik vind het erg jammer, vooral omdat je arm o.i.d., zoals jij beschrijft, eigenlijk nauwelijks van invloed mag zijn bij de frequentie waarop BlueToth werkt.

BTW. een mooie review.

Nog één vraag: als je met de blueTooth nog steeds te maken hebt met een kabel en een apparaatje wat is dan eigenlijk nog de toegevoegde waarde van de BlueTooth-set. Je kunt je headphone dan toch net zo goed gelijk aan je teklefoon verbinden?
Je kan gewoon een gesprek voeren tussen het luisteren door, de muziek houdt vanzelf op te spelen en gaat verder na het beëindigen van het gesprek.

De microfoon zit net voor de 3,5mm jack aan de bovenkant van de headset.

Het gedeelte arm in de weg is als ik deze direct voor de headset of de telefoon houd en hij vrijwel compleet wordt afgesloten, een groot metalen object er tussen wil ook wel eens helpen ;). Een boek er tussen is heel af en toe als je telefoon meteen onder het boek ligt. Ook bij hele snelle verplaatsing van de headset tov je telefoon of andersom kan leiden tot kort signaal uitval.

En het gedeelte kabel van de headset naar de oortjes is veel minder storend omdat de oortjes in mij geval achter mijn nek langs gaan en de headset meteen op m'n boord van m'n polo of rand van m'n t-shirt geklemd wordt en je dus geen draad hebt vanaf je broekzak naar je nek waar dan je oortjes achter je nek langs gaan.

Soms vergeet ik dat ik m'n telefoon in m'n jaszak achter heb gelaten terwijl ik achter m'n computer of op de WC (tsja, geen deuren en een klein huis;)) nog steeds muziek luister.

{edit}
Net een foto van de plaats van de microfoon in de review toegevoegd, even met het vers geïnstalleerde woordenboek in Firefox 3b5 de spel/typfouten er uit gehaald en een foto van de oplader toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door Wiethoofd op 30 april 2008 22:07]

Geen deuren ook niet bij de WC? :+

Vrijdag besteld krijg vandaag dezelfde (de grijs/zwarte) en hoop dat ie met me htc touch diamond wilt samenwerken!
Je hebt een fraaie review gemaakt! :)
Na wat speurwerk zag ik dat de opvolger (de 205) in de startblokken staat. MediaMarkt weet nog geen prijzen ervan en ik vraag me af wat de verschillen zijn met deze 200 :?
Op dit moment ligt die voor 66 euro bij de MM.
Tsja: Wordt het wachten of ga ik voor deze....
Zeer nette en informatieve review zoals wij gewend zijn van jou :)
heb dit ding aangesloten op een logitech Z5500 .... gewoon waanzinnig, ook leuk als je een vergadering hebt ;)
Puike review, 5 sterren van mij. Ik zit ook al een tijdje te kijken naar een stereo-bluetooth-headset. Alleen je negatieve punten stellen me toch wat somber in. Mischien toch maar weer een bedrade nemen en de volgende keer wat beter oppassen dat ik het stekkertje niet sloop.

Persoonlijk zat ik zelf te denken aan zo iets.
http://www.smartphoneshop.nl/product/23387/jabra-bt620s.html

[Reactie gewijzigd door Reinman op 9 oktober 2008 10:59]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*