Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Bekijk alle reviews

Microsoft Windows XP Media Center Edition 2005 (NL OEM) Review

+2
Regeneration 21 juli 2008, laatste update op 19 augustus 2009, 5.397 views

Microsoft Windows XP Media Center Edition 2005 (NL OEM)

Pluspunten

  • Stabiel
  • Lage systeemeisen (voor nu)
  • Prestaties, functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid zijn goed

Minpunten

  • Klein minpuntje: wat trage opstart

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Stabiliteit Score: 5
Gebruiksvriendelijkheid Score: 4
Systeemeisen Score: 5
Prestaties Score: 4
Functionaliteit Score: 4
Ondersteuning Score: 4
Prijs Score: 4
Review: Microsoft Windows XP Media Center 2005

Screenshot van Windows XPAfb. 1. Screenshot van Windows XP.
Klik op de afbeelding voor de bron.

Inleiding
Bij mijn huidige PC had ik een OEM versie van Microsoft Windows XP Media Center 2005 besturingssysteem laten installeren. Ik zal met deze review iets over mijn ervaring met dit besturingssysteem proberen te vertellen. Ik heb met dit besturingssysteem sinds oktober 2006, waarbij ik was overgestapt van Windows Me. Ik ben tot nu toe nog tevreden met dit besturingssysteem. Het is in ieder geval een stuk beter dan mijn ervaring met Windows Me.

Waarom dit besturingssysteem?
Ik was toe aan een nieuwe PC en daarbij hoort ook een besturingssysteem anders kan je de PC niet gebruiken. Ik heb uiteindelijk besloten een Dell te kopen, waarbij ik Windows XP wilde. Ik had al ervaring met Windows en ook om het mezelf niet te moeilijk te maken wilde ik gewoon weer een Windows besturingssysteem. Er zijn namelijk ook alternatieven zoals Linux en Macintosh, echter met deze besturingssystemen had en heb ik nog geen ervaring mee. Windows XP dus, maar er zijn een aantal versies van Windows XP, waaronder Windows XP Home, Windows Professional en Windows Media Center Edition of afgekort Windows MCE. Met deze verscheidenheid wilde ik eigenlijk gewoon simpelweg de goedkoopste, want echt specifieke voorkeuren had ik niet. De keuze viel dus op de Home versie, ware het niet dat Dell op het moment dat ik de bestelling wilde plaatsen de Home versie niet maar aanbood en Windows MCE de goedkoopste versie was. Er werd ook XP Proffesional aangeboden voor een meerprijs. In deze review zal ik dus eigenlijk zo goed als niet te spraken komen over de Media Center capaciteiten van dit besturingssysteem.

Systeemeisen
De Systeem eisen waren als volgt:
MinimumRecommended
Processor233 MHz300 MHz or higher
Memory64 MB RAM128 MB RAM or higher
Video adapter and monitorSuper VGA (800 x 600) or higher resolution
Hard drive disk free space1.5 GB or higher
DrivesCD-ROM drive or DVD drive
Input devicesKeyboard. Microsoft Mouse or compatible pointing device
SoundSound card. Speakers or headphones
Om deze systeemvereisten schiet je nu spontaan in de lach. Ook toen ik ongeveer twee jaar geleden de PC met dit besturingssysteem wilde kopen. In het begin was het wellicht iets anders. Windows XP is namelijk in 25 oktober 2001 al gereleased. Maar ook mijn vorige PC die in eind 2000 was aangeschaft voldoet zelfs aan de eisen (766 MHz Celeron processor, 20 GB harde schijf en 64 MB SyncDRAM wat later nog was naar 192 MB SyncDRAM).

Het blijkt dat Windows MCE iets hogere systeemvereisten heeft. Ik citeer van Wikipedia:
Hardware requirements

Media Center has higher hardware requirements than other editions of Windows XP. MCE 2005 requires at least a 1.6 GHz processor, DirectX 9.0 hardware-accelerated GPU (ATI Radeon 9 series or nVidia GeForce FX Series or higher), and 256 MB of System RAM. Some functionality, such as Media Center Extender support, use of multiple tuners, or HDTV playback/recording carries higher system requirements.

Media Center is much more restricted in the range of hardware that it supports than most other software DVR solutions. Media Center tuners must have a standardized driver interface, and they must have hardware MPEG-2 encoders, closed caption support, and a number of other features. Media Center remote controls are standardized in terms of button labels and functionality, and, to a degree, general layout.

In June 2007, the Media Center Components Database was set up as a resource for Media Center self builders to pool knowledge of which components play well with each other.
Ik heb de belangrijkste punten cusief en vet gezet, maar het spreek eigenlijk wel voor zich: de systeemvereisten zijn iets hoger, maar elke hedendaagse PC zou makkelijk aan deze eisen kunnen voldoen. En de eigenlijk elke PC van anderhalf jaar geleden ook wel. Alleen als je de PC echt als Media Center wil gebruiken dan zou je tuners en eventuele andere hardware erbij moeten aanschaffen. Dat zal en zou naar mijn mening ook niet zo'n probleem zijn of zijn geweest.

De systeemeisen zijn waren vroeger dus ook zeer acceptabel te noemen en nu is het gewoon een lachertje. De specificaties van het systeem waar ik dit besturingssysteem gebruik is als volgt:
  • Core 2 Duo: E6400 (2.13GHz, 1066MHz FSB, 2MB L2-cache)
  • 2×1024MB Dual Channel DDR2 RAM Memory (PC2-4200: 533Mhz)
  • 256MB nVidia GeForce 7900GS
  • 250GB (7200rpm) Serial ATA HDD with 8MB DataBurst cache
  • 16x DVD+/-RW & 16x DVD Optical Drives
  • Integrated Sound Blaster Audigy ADVANCED HD Audio Software
  • Internal 13-in-1 Media Card Reader
  • Dell 9200 kast met Dell moederbord en met 375 Watt voeding
Mijn systeem zit dus ver boven de systeemeisen maar dat is ook wel logisch. Dit systeem had ik dus ongeveer zes jaar na de release van het Windows XP besturingssysteem aangeschaft. Windows XP MCE heeft wat hogere systemvereisten, maar of ik daarvoor in aanmerking kom zou ik niet met zekerheid kunnen zeggen. Ik gebruik namelijk de Media Center toepassingen niet, echter dat probleem is totaal niet van belang omdat ik ook ver boven de MCE vereisten zit.

Schema die de belangrijkste edities van Windows XP weergeeft
Afb. 2. Schema die de belangrijkste edities van Windows XP weergeeft.
Klik op de afbeelding voor de bron.

Stabiliteit
Windows XP MCE werkt erg stabiel bij mij tot nu toe. In de tijd dat in mijn PC gebruikt heb is hij slechts een paar keer vastgelopen / BSoD gekregen. Met een periode van een jaar en negen maanden waarbij ik de PC zo'n 6-14 uur per dag aanstaat valt dat in de categorie zeer weinig vastlopers / DSoD. Het aantal van vastlopers is dus veel minder in vergelijking met mijn vorige PC met Windows Me veel lager, maar ik moet er voor de volledigheid misschien nog erbij zeggen dat ik mijn PC nu veel meer gebruik dan mijn vorige PC met Windows Me. Daarmee wil ik zeggen dat ik nu met Windows XP MCE veel gebruik minder vastlopers tegenkom terwijl ik met Windows Me met minder gebruik veel vastlopers tegenkwam, met deze redenatie zou het aantal vastlopers per periode zelfs nog hoger uitvallen voor Windows Me. Daarbij zou ik ook nog eens de bug bij de Core 2 Duo erbij kunnen halen. Een aantal van de vastlopers zou te wijten kunnen zijn aan de bug in de Core 2 Duo. Ik kan dit echter niet met zekerheid zeggen. Ik heb wel de sterk aangeraden BIOS updates gedaan en sinds daarna als ik me goed herinner geen vastlopers meer gehad. Om het even simpel samen te vatten: Windows XP MCE is voor mijn gevoel veel stabieler dan Windows Me.

Functionaliteit en Gebruiksvriendelijkheid
Ik had al wat ervaring met vorige Windows versies waaronder Windows Me, maar ook enige ervaring met Windows 9x. was niet zo veel anders. Ook had ik al ervaring met Windows XP, die ik had opgedaan van een andere PC hier in huis en van de PC op school. Heel veel anders dan Windows Me vond ik het overigens niet. Ik heb verder geen ervaring met andere besturingssysteem dan Windows, dus vergelijken kan ik niet, maar ik vind Windows op zich naar behoren functioneren. Hetzelfde geld voor de gebruiksvriendelijkheid die is dus ook oké. Hoewel dat laatste wellicht ook met ervaring te maken heeft.

Prestaties
De prestaties vind ik goed, hoewel het opstarten wel wat aan de trage kant gaat. Over het opstarten van mijn PC doe ik in totaal ongeveer drie minuten over en over het afsluiten 35 tot 50 seconden. De "opstarttijd" is ik vanaf het moment dat ik de aan/uitknop van de PC indruk tot dat ik normaal met de PC kan werken. De "afluittijd" meet ik vanaf het op "Afsluiten" klikken totdat de PC werkelijk uit is. Bij het opstarten duurt het ongeveer 45 tot 55 seconden om mijn bureaublad te zien en het Windows opstartgeluidje te horen. Dan duurt het nog 70 tot 80 seconden totdat de zandloper weg is nu klik ik FireFox aan, maar de PC ratelt nog steeds. Daarna duurt het nog 65 tot 75 seconden totdat de PC stopt met ratelen en Firefox opstart. De toch vrij lange opstarttijd ligt wellicht ook aan allerlei programma's die op de achtergrond geladen worden terwijl je die eigenlijk niet perse nodig heb voor het gebruik van de PC. Dat komt dan ook hoogstwaarschijnlijk doordat je steeds meer programma's installeert op de PC die allemaal een (ongewenst) klein programmaatje gaat laden als je de PC opstart. Na deze trage start loop alles wel wat vlotter: Firefox en andere office programma's kunnen dan met een normale snelheid van een 5 tot 10 seconden geopend worden. Ik ervaar verder niet echt dat de PC traag reageert. In het algemeen kan de snelheid nog wel wat hoger en het opstarten gaat wat traag, maar over het algemeen ben ik tevreden over de prestaties van dit besturingssysteem.

Een typisch Windows XP MCE 2005 MenuAfb. 3. Een typisch Windows XP MCE 2005 Menu.
Klik op de afbeelding voor de bron.

Installatiegemak
Ik had Me niet zelf geďnstalleerd omdat het een OEM versie was. Ook heb ik geen herinstallatie gedaan (of laten doen) dus hier kan ik niets over zeggen.

Ondersteuning door fabrikant
Microsoft bracht (en brengt nog steeds) redelijk vaak updates uit voor WIndows XP die bugs en of beveiliginslekken moet repareren. Als je het negatief bekijkt zou het betekenen dat Windows XP slecht is ontwikkeld, maar als je het positief bekijk doet Microsoft daar wel wat aan. Ik bekijk het van de positieve kant. Ook omdat het moeilijk, zo niet onmogelijk schijnt te zijn om software in een keer 100% goed te krijgen. Verder heb ik geen contact opgenomen met Mircrosoft voor verder ondersteuning. Al met al beoordeel ik de ondersteuning van Microsoft met een goed.

Prijs
De besturingssysteem is samen met de PC gekocht dus de werkelijke prijs van dit product kan ik eigenlijk niets zeggen. Een blik in de pricewatch zie ik dat het besturingssysteem op moment van schrijven voor ¤ 87,50 tot ¤ 149,- van eigenaar wisselt. In het verleden was de prijs ongeveer hetzelfde. De prijs ligt een beetje tussen de Microsoft Windows XP Home(OEM) en Microsoft Windows XP Professional (OEM). Uiteraard is er nu ook het besturingssysteem Microsoft Windows Vista. Of de XP MCE zijn prijs (zoals vermeld in de PW) waard is? Ik vind het zeker geen slecht besturingssysteem, maar omdat ik geen gebruik maak van de Media Center toepassing die hier standaard op staan, zou ik eigenlijk gewoon voor XP Home kunnen gaan (dat dus initieel ook mijn keuze was maar door omstandigheden XP MCE had moeten kiezen) die een paar tientjes goedkoper is. Zoals ik eerder zei kan ik verder niet ingaan op de Media Center mogelijkheden van dit besturingssysteem.

Waar ik wel nog wat over zal zeggen is mijn prijsbeoordeling, welke Ik een goede beoordeling heb gegeven. Wellicht hebben sommige zelfs met enige verbazing naar wat uitleg gezocht die ik hier dan ook zal geven. In het algemeen vind men namelijk de prijzen die Microsoft voor hun Windows besturingssystemen vraag verschrikkelijk hoog. Nu is de prijs, zoals eerder gezegd, ¤ 87,50 tot ¤ 149,- voor dit besturingssysteem. Nogmaals een blik in de pricewatch zie ik dat in het begin de gemiddelde prijs ongeveer 150 euro was voor Microsoft Windows XP Media Center Edition 2005. Ik zal zeker niet ontkennen dat dat een flink bedrag is, echter velen staan er misschien niet bij stil dat je PC toch snel een paar jaar gebruikt. Een jaar heeft 365,25 dagen (schrikkeljaar meegerekend). Stel je gebruik het besturingssysteem 2 jaar dan zijn dat 2 x 365,25 = 730,5 dagen, 150 euro / 730,5 = ¤ 0,205338809 per dag. Met andere woorden dat is minder dan 21 eurocent per dag! En dat na twee jaar met een prijs van 150 euro.

Uiteraard zijn wij tweakers en kopen we zo nu en dan wat nieuwe hardware en dan heb je wellicht snel met het beleid van Microsoft te maken of je het systeem nu nog onder OEM valt of niet. Ook zijn de retail versies die je wel (legaal) op meerdere computers mag installeren flink duurder. Tja, er zitten dus wel wat haken en ogen aan, maar voor mij voldoet een OEM versie voorlopig nog prima. Ik heb nog niets aan mijn PC geupgrade en denk dat ook niet uitgebreid te doen de komende jaren. Wellicht een nieuwe videokaart, maar dat is dan ook alles. In mijn situatie maakt dat dus gewoon een goede beoordeling voor het besturingssysteem.

Overduidelijk, we hebben hier met Windows XP Media Center Edition 2005 te maken
Afb. 4. Overduidelijk, we hebben hier met Windows
XP Media Center Edition 2005 te maken. ;)
Klik op de afbeelding voor de bron.

Conclusie
Microsoft Windows XP Media Center Edition 2005 (OEM) is een besturingssysteem van Microsoft die lage systeemeisen heeft en de prijs acceptabel te noemen is. Het systeem werkt stabiel en heeft goede prestaties, alleen het opstarten kan wat trager verlopen. Ik heb verder geen ervaring met andere besturingssystemen dan Windows, maar ik vind over het algemeen de functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid goed. Mijn algemene beoordeling is dan ook een goed. Een goed advies over het Media Center gedeelte zou ik daarentegen niet kunnen geven omdat eigenlijk de Home versie voor mijn wensen voldeed. Door omstandigheden was ik een beetje genoodzaakt de MCE versie van XP te nemen in plaats van de Home versie. Neemt niet weg dat ik gewoon tevreden ben met dit besturingssysteem.

Changelog
19-07-2008 -- Review geplaatst.
20-07-2008 -- Veel te grote afbeeldingen aangepast en wat bij Prestaties aangepast.
21-07-2008 -- De over het hoofd geziene hogere MCE systeem vereisten even toegevoegd in de review. Trage opstart als klein minpuntje bij Negatieve eigenschappen gezet.
25-07-2008 -- Wat verbeterd bij de conclusie + ondersteunig stukje toegevoegd.

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Microsoft Windows XP Media Center Edition 2005 (NL OEM)?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (10)

Wijzig sortering
Draai nu bijna 4 jaar MCE op en Asus W2V (laptop) , maar kan nog steeds geen teletekst bekijken ! Ook het MCE forum geeft geen afdoende oplossing. Iemand een idee :?
Ik kan je helaas niet niet mee helpen omdat ik de Media Center toepassing niet gebruik van dit besturingssysteem. Ik zou je nog wel op weg kunnen helpen naar een mogelijk oplossing.
  • Wellicht vind je je antwoord op de Microsoft website of neem even contact op met de helpdesk van Microsoft.
  • Je zou ook even kunnen kijken op de Asus website. Wellicht kan je je antwoord aldaar vinden. Daarbij zou je daar ook de helpdesk kunnen raadplegen.
  • Wellicht zou Google kunnen helpen. Probeer meerdere zoektermen in meerdere talen als dat mogelijk is.
  • Je zou daarnaast nog even kunnen zoeken op GoT. Wellicht dat jou probleem al eerder voor is gekomen op GoT.
  • Tot slot zou je een topic kunnen openen op GoT als je meerdere dingen hebt geprobeerd. Leg dan wel duidelijk uit wat het probleem is én zeg erbij wat je allemaal hebt geprobeerd.

[Reactie gewijzigd door Regeneration op 20 juli 2008 18:10]

mooie review :)
de opbouw is bijna hetzelfde als je andere over ME :Y)
Bedankt. :) De opbouw is inderdaad bijna hetzelfde als de Windows Me review. Goed opgemerkt ;), maar dat maakt het wel zo overzichtelijk en zou iemand de reviews willen vergelijken kan dat ook wat makkelijker dacht ik zo. :)
Goed onderbouwde review.Ook het stukje over wat je nu eigenlijk kwijt bent aan het besturings-systeem is in mijn ogen realistisch, al kunnen de meningen daarover verschillen. ;)
Bedankt. :) Ik zeg eigenlijk in deze review niet heel veel over het besturingssysteem, als ik het zelf moet zeggen, maar dit is eigenlijk ook alles wat ik te vertellen heb. Ik ben niet zo'n expert op het gebied op besturingssystemen dus eigenlijk zou ik ook niet veel meer kunnen vertellen. Uiteraard kan je over een aantal punten in mening verschillen, hoewel ik wel benieuwd ben welk punten of welke punten je bedoelt? Wellicht de prijsbeoordeling?
Goede review, zeer overzichtelijk. Wel jammer dat je geen ervaringen hebt met de MediaCenter toepassing. Het is niet voor niks de MCE versie van windows XP. Is dit dan ook de reden dat je opstarttijd zo lang is? 3 minuten is wel heel erg veel. Na wat tweaken is het mij gelukt om een verse installatie van XP pro op te starten in 35 seconden; op een AMD Athlon 64 3200+ met 1 GB PC-3200.
Bedankt. :) Ik weet dat het jammer is, zeker voor degene die met deze review dachten iets erover te kunnen lezen, maar het is niet anders. Of MCE de reden zou zijn dat mijn PC wat traag opstart? Nou ik denk het niet zo zeer, want eigenlijk, simpel gezegd, is de Windows XP MCE versie gewoon een Windows XP met wat Media Center programmaatjes erop (zie ook: nieuws: Windows XP Media Center Edition 2005 in de schappen). Ook herinner ik me in het begin dat het opstarten wel wat sneller ging.

Ik kan wel een aantal redenen noemen. Ten eerste zou het trage starten kunnen komen doordat ik steeds meer programma's installeer. Dit punt had ik ook al genoemd in de review. Daarnaast zou het feit dat ik maar één partitie heb op de harde schijf een rol kunnen spelen. Verder heb ik al een tijdje niet gedefragmenteerd, hierdoor kunnen bestanden die nodig zijn bij de opstart verspreid op de harde schijf liggen wat tot een trage opstart tot gevolg heeft. Mogelijk zou een verse herinstallatie dit ook kunnen verhelpen, omdat je dan gelijk niets op de PC meer staat :P en dus ook weinig "bij-programmaatjes" opstarten en alles nog redelijk netjes bij elkaar op de harde schijf staat. Maar een herinstallatie is op het moment voor mij wat veel werk, ik vind de startsnelheid nog acceptabel zo. Daarnaast zijn er vast nog meer mogelijke oorzaken te bedenken.

[Reactie gewijzigd door Regeneration op 20 juli 2008 23:27]

Ik draai hier nu 2 weken Windows MCE SP3 + Rollup
En mijn PC start op in 40/50 seconden, met veel progamma geinstalleerd maar ik gebruik bijvoorbeeld TuneUp-ulities om mijn pc schoon te houden, en dan kan je ook heel makkelijk beheren welke progamma er mee opstarten.

Daar komt bij dat mijn pc al 2,5 oud is en nog veel lagere specs hebt al jou pc, dus die van jou zou echt sneller moeten kunnen.
-AMD Athlon XP 1800+
-G.E.I.L DDR 512MB
-Ati Sapphire 9600SE AGP

Als je nou geen tuneup-ulities wil instaleren kan je bijvoorbeeld,
Start>Uitvoeren>msconfig intypen
en dan onder het tabblad Opstarten, programma's uitvinken die onnodig zijn bij opstarten.
En starten namelijk ook 4 processen van mce automatisch
Succes verder.
Bedankt voor je reactie. Ik zal inderdaad even kijken of ik wat kan doen aan de opstarttijd, hetgeen me niet eens heel erg opviel totdat ik echt voor deze review ging meten hoe lang het nu werkelijk duurde. :P Bedankt voor de tips ik zal eens rustig het allemaal bestuderen. :)

[Reactie gewijzigd door Regeneration op 21 juli 2008 13:48]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*